Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφγανιστάν: Εκλογές εν μέσω ρουκετών
  • [02] Ασφαλές και για τα παιδιά το εμβόλιο
  • [03] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Δρέπανο Αχαΐας
  • [04] Σχέδιο προώθησης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων της Μέρκελ
  • [05] Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος
  • [06] Αλβανικό οπλοστάσιο ανακαλύφθηκε στην νότια Σερβία
  • [07] Συνελήφθησαν δυο ύπoπτοι για την ληστεία στο Graff
  • [08] Δυναμική παρουσία στην αρκτική ζώνη κάνει ο Καναδάς
  • [09] Α. Μέρκελ, η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο
  • [10] Κόμμα Πειρατών του διαδικτύου και στην Φιλανδία
  • [11] Υπόθεση παράνομης υιοθεσίας αποκαλύφθηκε στην Θεσσαλονίκη
  • [12] Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

    [01] Αφγανιστάν: Εκλογές εν μέσω ρουκετών

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 20 08 2009 09:54

    Επιθέσεις με ρουκέτες σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις του Αφγανιστάν σήμερα Πέμπτη, ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών που οι Ταλιμπάν είχαν απειλήσει ότι θα επιχειρήσουν να εμποδίσουν. Καταστήματα κι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά και η αστυνομία έκανε συνεχείς ελέγχους στα ελάχιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Καμπούλ. Περίπου 27.000 παρατηρητές, περιλαμβανομένων 2.000 ξένων, επιβλέπουν την διαδικασία σε 6.500 εκλογικά τμήματα.

    Η αφγανική αστυνομία αντάλλαξε πυρά με τρεις ύποπτους καμικάζι βομβιστές των Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν καταλάβει κτίριο στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, Καμπούλ, ανακοίνωσε πηγή της αστυνομίας.

    Στη νότια πόλη Κανταχάρ, σημειώθηκε επίθεση με ρουκέτες λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Σύμφωνα με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας, τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Στην Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, ο αξιωματούχος της αστυνομίας Αμπντουλραχμάν Ακτάς δήλωσε ότι σημειώθηκαν δυο επιθέσεις με ρουκέτες, η μια εκ των οποίων εξερράγη κοντά σε σχολείο που χρησιμοποιείται ως εκλογικό κέντρο. Δεν τραυματίστηκε κανείς.

    Άλλες τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν στην επαρχία Γκάζνι, νοτιοδυτικά της Καμπούλ, κάποιες εκ των οποίων εξερράγησαν κοντά σε εκλογικό τμήμα. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. "Περίπου 30 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να ψηφίσουν. Έτρεξαν να φύγουν", δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Γκάζνι, Χιάλ Μπαζ Σερζάι.

    Ο πρόεδρος Χάμιντ Καρζάι ήταν από τους πρώτους που ψήφισαν στις εκλογές, που εκτιμάται ότι θ' αποτελέσουν την πιο δύσκολη δοκιμασία γι' αυτόν. Ψήφισε, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε εκλογικό κέντρο που βρισκόταν σε γυμνάσιο κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, και δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ελπίζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.

    Η νίκη του από τον πρώτο γύρο "θα είναι προς το συμφέρον του έθνους", είπε στους δημοσιογράφους, επιδεικνύοντας το δάκτυλό του, το οποίο είχε ανεξίτηλο μελάνι-μέτρο για την αποφυγή διπλοψηφιών. Ερωτηθείς εάν φοβάται το ενδεχόμενο να υπάρξουν επεισόδια βίας, είπε: "δεν ανησυχώ".

    Ο Καρζάι αντιμετωπίζει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Αμπντάλα Αμπντάλα, που θεωρείται ο επικρατέστερος εκ των αντιπάλων του, και ακόμη περίπου 30 υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων και δύο γυναικών.

    Αντίπαλοί του είναι επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ασράφ Γκάνι και ο πρώην υπουργός Σχεδιασμού Ραμαζάν Μπασαρντόστ.

    Δημοσκοπήσεις κατεδείκνυαν ότι ο Καρζάι προηγείται με μεγάλο προβάδισμα, αλλά πιθανότατα δε συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων (50% +1) που απαιτείται για να αποφύγει την διεξαγωγή δεύτερου γύρου τον Οκτώβριο.

    Ο πρόεδρος βασίζεται στην στήριξη ενός από τους πιο διαβόητους αρχηγούς ένοπλων ομάδων στη χώρα, γεγονός που θορύβησε δυτικές χώρες.

    Η διαδικασία θεωρείται δοκιμασία και για την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διέταξε την ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα εφέτος. Πάνω από 30.000 Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο Αφγανιστάν εφέτος, αυξάνοντας τον αριθμό των ξένων δυνάμεων σε πάνω από 100.000 άνδρες για πρώτη φορά.

    Εν τω μεταξύ, έξι Αμερικανοί στρατιώτες -τρεις κατ' άλλη πηγές- σκοτώθηκαν στο νότιο Αφγανιστάν μια ημέρα πριν την διεξαγωγή των εκλογών, ενώ δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Washington Post ανέφερε πως το 51% των πολιτών των ΗΠΑ θεωρούν πως δεν αξίζει τον κόπο ο πόλεμος στη χώρα και μόλις το 25% τάσσεται υπέρ της αποστολής νέων ενισχύσεων. Τον Αύγουστο σκοτώθηκαν πάνω από 50 ξένοι στρατιώτες στη χώρα, σύμφωνα με το icasualties.org.

    Είδηση: 25960

    [02] Ασφαλές και για τα παιδιά το εμβόλιο

    Ειδήσεις

    Τα στοιχεία από τις δοκιμές σε ενήλικες δείχνουν ότι είναι ασφαλές το νέο εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1 και μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός παιδιών, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αρχίσουν δοκιμές του εμβολίου της εταιρίας Sanofi-Aventis σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 17 ετών.

    "Η επιτροπή παρακολούθησης ασφάλειας εξέτασε τα στοιχεία από τους εμβολιασμούς σε περισσότερους από 500 υγιείς ενήλικες εθελοντές ... στους οποίους έγιναν τρεις δοκιμές εμβολίων για τον ιό Η1Ν1, που άρχισαν στις 7 Αυγούστου 2009. Η επιτροπή δεν διαπίστωσε λόγους ανησυχίας για την ασφάλεια σε αυτές τις δοκιμές, που θα απέκλειαν τη συνέχιση της διαδικασίας σε παιδιά", αναφέρει ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών.

    Η δοκιμή θα γίνει σε 650 παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως 17 χρόνων, σε έξι αμερικανικές πόλεις, που είτε θα λάβουν μία μεγάλη δόση, είτε δύο μικρές δόσεις του εμβολίου με διαφορά τριών εβδομάδων τη μία από την άλλη.

    Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 45 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου εναντίον του ιου της νέας γρίπης θα έχουν παραληφθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, όταν προγραμματίζεται να αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού.

    1.799 τα θύματα της νέας γρίπης

    Ο ιός της νέας γρίπης Η1Ν1 έχει στοιχίσει τη ζωή μέχρι στιγμής σε 1.799 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με βάση τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μέσω του Ιντερνετ, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφουν την κατάσταση έως τις 13 Αυγούστου, η αμερικανική ήπειρος, όπου πρωτοεμφανίστηκε η νέα γρίπη, έχει ήδη 1.579 νεκρούς και 105.882 ανθρώπους που νοσούν.

    Η Ασία ακολουθεί με 106 θανάτους και 13.172 πολίτες που νοσούν. Τέλος η Ευρώπη όπου 53 πολίτες έχασαν τη ζωή τους και άλλες 32 χιλιάδες που έχουν εμφανίσει τη νέα γρίπη.

    Η περιοχή τέλος του δυτικού Ειρηνικού (Ιαπωνία έως και Ινδονησία) έχει ανακοινώσει 50 θανάτους και 27.111 πολίτες ασθενείς .

    Γενικώς η νέα γρίπη έχει εμφανιστεί σε 171 χώρες.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 25966

    [03] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Δρέπανο Αχαΐας

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 20 08 2009 10:55

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το πρωί στο Δρέπανο Αχαΐας, όπου καίγεται χαμηλή βλάστηση. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ωστόσο δεν απειλούνται σπίτια. Στις προσπάθειες κατάσβεσης παίρνουν μέρος δυο αεροσκάφη καναντέρ και ένα ελικόπτερο. Υπό έλεγχο είναι οι πυρκαγιές στη Σάμο και στον Μαρκόπουλο. Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς και σήμερα προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, αλλά και σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ζάκυνθο.

    Πηγή: NET 105.8Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25963

    [04] Σχέδιο προώθησης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων της Μέρκελ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 20 08 2009 11:28

    Σχέδιο δράσης που στοχεύει στην εμφάνιση ενός εκ. ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μέρκελ. Παράλληλα, το Trabant, πάλαι ποτέ εμβληματικό αυτοκίνητο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και αντικείμενο λοιδορίας, πρόκειται να κάνει -ως ηλεκτροκίνητο- την επανεμφάνισή του στην «Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης», τον επόμενο μήνα.

    Στον πυρήνα του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου για την Ηλεκτροκίνηση βρίσκονται κινήσεις προώθησης της έρευνας για αυτοκίνητα με ηλεκτροκίνηση και ανάπτυξης δικτύου σταθμών επαναφόρτισης σε πανεθνικό επίπεδο, καθώς και η εισαγωγή κινήτρων για την ενθάρρυνση της αγοράς "πράσινων" αυτοκινήτων.

    Το γερμανικό σχέδιο έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία κυβερνήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη και μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προσπαθούν να επωφεληθούν από το εκρηκτικό ενδιαφέρον για αυτοκίνητα με ηλεκτροκίνηση.

    Αν και οι λεπτομέρειες όσον αφορά τα κίνητρα στους καταναλωτές δεν έχουν προς το παρόν συμφωνηθεί, η κυβέρνηση Μέρκελ ελπίζει να έχει τα πρώτα 100.000 ηλεκτροκίνητα στη γερμανική αγορά αυτοκινήτου μέχρι το 2012.

    Μέχρι το 2020, η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει να έχει εγκαταστήσει δίκτυο σταθμών επαναφόρτισης.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το Βερολίνο καλεί τον γερμανικό κλάδο αυτοκινητοβιομηχανίας να κάνει, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, τα αναγκαία βήματα ώστε να εξελίξει τεχνολογία μπαταριών με επαρκή ισχύ ώστε να κινήσουν ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, καθώς και να επαναφορτίσουν τις κυψέλες καυσίμων των αυτοκινήτων.

    "Η Γερμανία πρέπει να είναι ο ηγέτης της αγοράς στον τομέα της ηλεκτροκίνησης", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, Βόλφγκανγκ Τίφενζεε.

    Είδηση: 25969

    [05] Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος

    Ειδήσεις

    Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζεται στο σύνολο της χώρας, η υλοποίηση του θερινού προγράμματος ελέγχων της Υπ.Ε.Ε.. Ειδικότερα, τα συνεργεία της Υπ.Ε.Ε., από όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, διενεργούν ελέγχους στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σε εταιρείες εστίασης, διασκέδασης, ενοικίασης οχημάτων, σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, σε επιχειρήσεις που παρέχουν κάθε είδους υπηρεσίες στις οργανωμένες ή μη παραλίες και σε άλλες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στον χώρο ευρύτερα του τουρισμού και όχι μόνο.

    Στους διενεργηθέντες ελέγχους κατά την 2η εβδομάδα του Αυγούστου (από 10 έως 16 Αυγούστου) ελέγχθηκαν 534 εταιρείες και διαπιστώθηκαν 15.538 παραβάσεις σε 334 από αυτές. Τα ποσοστά παραβατικότητας, είναι κατά μέσο όρο 62,55% και θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλά.

    Το πρόγραμμα ελέγχων εκπονείται ανά εβδομάδα, είναι απολύτως ευμετάβλητο-μεταβάλλεται η περιοχή που ελέγχει κάθε διεύθυνση - περιορίζει κάθε μορφή και έννοια εντοπιότητας, τα συνεργεία που πραγματοποιούν τους ελέγχους παραμένουν μικρό χρόνο σε κάθε περιοχή και λειτουργούν χωρίς περιορισμούς (π.χ. μη έλεγχος σε εταιρεία που έχει ελεγχθεί πρόσφατα από άλλο συνεργείο).

    Σε κάθε περίπτωση η Υπ.Ε.Ε. δεν αρκείται στα ποσοτικά μεγέθη των ελέγχων και θα αναλύσει και τα ποιοτικά στοιχεία αυτών πριν προχωρήσει σε άλλες ενέργειες, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία πρόσθετου αρχείου παραβατών (όπως υπάρχει αρχείο των εταιρειών για πλαστά και εικονικά τιμολόγια). Οι έλεγχοι της επόμενης περιόδου θα προσανατολιστούν σε όλες τις περιπτώσεις τόσο με υψηλή όσο και με χαμηλή παραβατικότητα για να διακριβώσουν ποιες ήταν οι συνέπειες από τους ελέγχους και βεβαίως να επιβάλλουν υψηλότερες ποινές σε τυχόν υπότροπους.

    Πηγή: NET

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25968

    [06] Αλβανικό οπλοστάσιο ανακαλύφθηκε στην νότια Σερβία

    Ευρώπη

    Η σερβική αστυνομία ανακάλυψε ένα σημαντικό κρυφό οπλοστάσιο, που περιλάμβανε μπαζούκας και όλμους, στα νότια της χώρας κοντά στο Κόσσοβο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

    Τα όπλα ήταν κρυμμένα στο εσωτερικό μίας υπόγειας δεξαμενής καυσίμων στην κοινότητα Κοντσούλι, κοντά στην κοινότητα Μπουγιάνοβατς, μία από τις τρεις στην περιοχή με πλειοψηφία αλβανικού πληθυσμού και στην οποία οι επιθέσεις με εκρηκτικά εναντίον των Αρχών προξένησαν πολλούς τραυματισμούς τον Ιούλιο, τόνισε ο υπουργός.

    Το οπλοστάσιο ανακαλύφθηκε από μεικτή περίπολο σέρβων και αλβανών αστυνομικών και περιλάμβανε τρεις όλμους, έξι μπαζούκας, δεκάδες χειροβομβίδες και νάρκες, καθώς και 100.000 σφαίρες και άλλα πολεμοφόδια, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμύνης.

    Ο δικαστής που επιφορτίσθηκε με την έρευνα χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την υπόθεση, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Β-92, δεδομένου ότι ο οπλισμός ήταν σε άριστη κατάσταση.

    Με τις δηλώσεις του αυτές απέκλεισε την περίπτωση να χρονολογείται το οπλοστάσιο από την σύρραξη του 2001 μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και αλβανών ανταρτών που επιζητούσαν να ενωθεί η περιοχή στο Κόσσοβο.

    Είδηση: 25970

    [07] Συνελήφθησαν δυο ύπoπτοι για την ληστεία στο Graff

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 20 08 2009 10:41

    Την σύλληψη δυο ανδρών, που θεωρούνται ενεχόμενοι στην μεγαλύτερη ληστεία κοσμημάτων στην ιστορία της Βρετανίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της αστυνομίας του Λονδίνου. Υπενθυμίζεται ότι -νωρίτερα αυτόν τον μήνα- στο κεντρικό Λονδίνο δύο καλοντυμένοι οπλοφόροι είχαν μπει στο ακριβό κοσμηματοπωλείο Graff και είχαν κλέψει 43 δαχτυλίδια, μπρασλέ, κολιέ και ρολόγια, συνολικής αξίας -σε τιμές λιανικής πωλήσεως- 40 εκ. λιρών.

    Η Μητροπολιτική αστυνομία ανέφερε ότι το εν λόγω δίδυμο συνελήφθη. Όμως, απέφυγε το να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες -για "επιχειρησιακούς" λόγους- περιλαμβανομένου και του αν η σύλληψή τους επιτεύχθηκε χάρη στην καταγραφή της ληστείας σε βίντεο.

    Αμοιβή-ρεκόρ ύψους έως και ενός εκ. λιρών είχε προσφερθεί για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη των δραστών της ληστείας, που έγινε μέρα μεσημέρι στη Νιου Μποντ Στριτ, σε μία ακριβή συνοικία της Αγγλικής πρωτεύουσας.

    Ένας 50χρονος άνδρας έχει ήδη συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τη ληστεία, την οποία η αστυνομία περιέγραψε ως άριστα οργανωμένη, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να υπάρχουν κι άλλοι συνεργοί.

    Οι δυο άνδρες, ντυμένοι με γκρι σακάκια και λευκά πουκάμισα, οι οποίοι μιλούσαν με προφορές του Λονδίνου, μπήκαν στο κατάστημα κατεβαίνοντας από ένα μαύρο ταξί κι απείλησαν τους εργαζόμενους με πιστόλια. Όταν βγήκαν, έσυραν μαζί τους μία εργαζόμενη στο κατάστημα και πυροβόλησαν προειδοποιητικά στον αέρα. Την άφησαν πίσω φεύγοντας με ταχύτητα με ένα αυτοκίνητο μπλε χρώματος, μάρκας BMW. Μετά, εγκατέλειψαν το όχημα διαφυγής σε μικρή απόσταση από τον τόπο της ληστείας, ρίχνοντας άλλη μία σφαίρα στο έδαφος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καν ένας τραυματισμός.

    Το κατάστημα Graff, το οποίο έχει αποκτήσει φήμη για τα διαμάντια του και το ότι το προτιμούν διάφορες διασημότητες, είχε γίνει στόχος ληστών και το 2003, όταν είχε σημειωθεί η -ως τώρα- μεγαλύτερης αξίας κλοπή κοσμημάτων, ύψους 23 εκατ. λιρών.

    Επίσης, η πρόσφατη ληστεία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της Βρετανίας, μετά από εκείνη σε σταθμό της εταιρίας Securitas στο Κεντ το 2006, όταν είχαν αφαιρεθεί από οπλοφόρους 53 εκ. λίρες σε μετρητά.

    Είδηση: 25967

    [08] Δυναμική παρουσία στην αρκτική ζώνη κάνει ο Καναδάς

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, παρακολούθησε την σημαντικότερη στρατιωτική άσκηση της χώρας του στην αρκτική ζώνη, ονόματι βNanookβ, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι η Οττάβα θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της στο Βορρά, ειδικά τώρα που το ενδιαφέρον -μετά το ταχύτατο λιώσιμο των αρκτικών πάγων- για την εκμετάλλευση -κυρίως- του υποθαλασσίου χώρου της περιοχής είναι πάρα πολύ αυξημένο, από διάφορες χώρες της περιοχής, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Δανία και η Νορβηγία.

    Η άσκηση Nanook διοργανώθηκε με την συμμετοχή του «Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας» και της «Εθνικής Ακτοφρουράς», κατά την διάρκεια της οποίας ελικόπτερα, πολεμικά πλοία και υποβρύχια έδωσαν ραντεβού στο Frobisher Bay.

    Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην φρεγάτα HMCS Toronto για να παρακολουθήσει την άσκηση, της οποίας το σενάριο βασιζόταν στο κυνήγι ενός αγνώστου υποβρυχίου στην πολύφερνη περιοχή. Πρόκειται για μία συναρπαστική στρατιωτική άσκηση, με απώτερο στόχο την αποστολή του μηνύματος ότι ο Καναδάς είναι μία αρκτική χώρα και θα διεκδικήσει τα συμφέροντά του στον Βόρειο Πόλο.

    Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Δανία και η Νορβηγία προσπαθούν να βολιδοσκοπήσουν τον υποθαλάσσιο χώρο του Αρκτικού Ωκεανού και να βρουν επιστημονικούς τρόπους να διεκδικήσουν νομικά μερικά κομμάτια της περιοχής.

    Ο Καναδάς αντιμετωπίζει την προθεσμία του 2013, οπότε θα πρέπει να καταθέσει αίτημα με το οποίο εμπεριστατωμένα θα καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη, για το ποια κομμάτια της περιοχής θεωρεί δικά του.

    Ταυτοχρόνως με την παρακολούθηση της σημαντικότερης στρατιωτικής άσκησης των καναδικών δυνάμεων, ο κ. Χάρπερ έφτασε στα βόρεια, όπως κάθε χρόνο από της αναλήψεως των καθηκόντων του, για να επισκεφθεί τις πόλεις των Εσκιμώων, όπου ανακοινώσε την εκπόνηση νέου οικονομικού σχεδίου για την περιοχή.

    Ο Καναδός πρωθυπουργός έφαγε μαγειρεμένη φώκια σε μία προσπάθεια να δείξει πως υποστηρίζει το νόμιμο και ελεγχόμενο κυνήγι της φώκιας. Η επεξεργασία της φώκιας και των προϊόντων της αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες των κοινοτήτων της περιοχής, κόντρα στις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων.

    Είδηση: 25965

    [09] Α. Μέρκελ, η ισχυρότερη γυναίκα στον κόσμο

    Ειδήσεις

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκέλα Μέρκελ, βρίσκεται για τέταρτη συνεχή χρονιά στην κορυφή της λίστας με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες, την οποία δημοσίευσε την Τετάρτη το αμερικανικό περιοδικό Forbes. Η 55χρονη Μέρκελ επιβραβεύτηκε για τις προσπάθειές της να αναθεωρήσει το σύστημα υγείας και το σύστημα φορολόγησης, αλλά και για την αυστηρή γραμμή που ακολούθησε στη συγκράτηση των διογκούμενων προϋπολογισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σίλα Μπερ, πρόεδρος της αμερικανικής Υπηρεσίας Ελέγχου του Χρηματοοικονομικού Τομέα (Federal Deposit Insurance Corp), η οποία επέβλεψε το κλείσιμο 77 τραπεζών αυτό το χρόνο, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Η επικεφαλής της ΡepsiCo Inc, Ίντρα Νούγι, και η βρετανίδα Σίνθια Κάρολ της εταιρίας μεταλλευμάτων Anglo American plc, βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, ακολουθούμενες από την Πρώτη Κυρία της Σιγκαπούρης, Χο Τσινγκ, επικεφαλής της κρατικής εταιρίας επενδύσεων,Temasek.

    Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, βρίσκεται στην 40η θέση και η νεοδιορισθείσα πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Σόνια Σοτομαγιόρ, στην 54η.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, βρίσκεται στην 36η και προηγείται της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Η παρουσιάστρια του επιτυχημένου τηλεοπτικού σόου, Όπρα Ουίνφρι, βρίσκεται στην 41η θέση της κατάταξης, μπροστά από τη βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας.

    Σε γενικές γραμμές, οι Αμερικανίδες υπερτερούν αριθμητικά στη λίστα και μόνο τέσσερις μη Αμερικανίδες βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.

    Η Αν Λοβερζόν, επικεφαλής της γαλλικής κρατικής εταιρίας πυρηνικής τεχνολογίας "Areva", βρίσκεται στην ένατη θέση.

    Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ στην ενδέκατη, ενώ στην 13η η πρόεδρος του ινδικού Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου, Σόνια Γκάντι.

    Τα κριτήρια επιλογής του Forbes βασίζονται στην παρουσία που έχει το συγκεκριμένο πρόσωπο στα ΜΜΕ, στην εξουσία που διαθέτει λόγω αξιώματος, καθώς και στο μέγεθος και τη σπουδαιότητα της χώρας, της εταιρίας ή του οργανισμού που εκπροσωπεί.

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Είδηση: 25964

    [10] Κόμμα Πειρατών του διαδικτύου και στην Φιλανδία

    Ακόμη ένα Κόμμα των Πειρατών, που υποστηρίζει το δικαίωμα του "κατεβάσματος" αρχείων από το διαδίκτυο, ανάλογο με αυτό που έκανε την έκπληξη στη Σουηδία συγκεντρώνοντας το 7,1% στις ευρωεκλογές, ιδρύθηκε επισήμως και στην Φιλανδία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του εν λόγω κινήματος.

    Όπως εξηγεί ο πρόεδρός του φιλανδικού κόμματος των πειρατών «Πάσι Παλμουλέχτο», το εξασφάλισε την απαραίτητη υποστήριξη για να γίνει αποδεκτό ως πολιτική ομάδα.

    «Είμαστε τρισευτυχισμένοι που κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες 5.000 υπογραφές», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως πλέον το «Κόμμα των Πειρατών» συμπεριλήφθηκε στους επισήμους καταλόγους των κομμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Το Κόμμα του πρόκειται να διεκδικήσει «μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την ελευθερία λόγου και την διαφάνεια στην πολιτική», τόνισε ο Παλμουλέχτο.

    Ο ίδιος υπογράμμισε πως το κόμμα του προτίθεται να συμμετάσχει στις προσεχείς δημοτικές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές.

    Οι οργανώσεις για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων έσπευσαν να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους.

    «Αντιτιθέμεθα κατηγορηματικά στην ιδέα ότι ένα πολιτικό κόμμα βλέπει ευνοϊκά την ελεύθερη χρήση προστατευμένων [διαδικτυακών] περιεχομένων.», τόνισε ο Άρτο Αλασπάγεαγε, διευθυντής του φιλανδικού κλάδου της «Διεθνούς Ομοσπονδίας της Φωνογραφικής Βιομηχανίας».

    Είδηση: 25959

    [11] Υπόθεση παράνομης υιοθεσίας αποκαλύφθηκε στην Θεσσαλονίκη

    Υπόθεση παράνομης υιοθεσίας απασχόλησε τις διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Νεαρό ζευγάρι από την Ξάνθη αποπειράθηκε να πουλήσει έναντι 14.000 ευρώ το μόλις πέντε ημερών βρέφος σε άτεκνο ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα στην Αστυνομία. Μετά από αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν οι φυσικοί και επίδοξοι θετοί γονείς και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Μαζί τους συνελήφθη και μία δικηγόρος, η οποία φέρεται ότι είχε διαμεσολαβητικό ρόλο στην υπόθεση. Άπαντες αρνούνται ότι ζητήθηκαν χρήματα για την παράδοση του νεογνού, υποστηρίζοντας ότι επιχείρησαν απλώς να αποφύγουν τις μακρόχρονες γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται σε υποθέσεις υιοθεσίας.

    Είδηση: 25958

    [12] Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

    Ειδήσεις

    Καύσωνας πλήττει τις τελευταίες ημέρες περιοχές της Γαλλίας, με την θερμοκρασία στη γαλλική πρωτεύουσα να φτάνει μέχρι και τους 35 βαθμούς Κελσίου. Μια ανάσα δροσιάς βρίσκουν στα σιντριβάνια κάτω από τον πύργο του Άιφελ, βρίσκουν πολλοί κάτοικοι του Παρισιού, αλλά και τουρίστες, με τους πιο τολμηρούς να έχουν φορέσει τα μαγιό τους. Σε συναγερμό έχουν τεθεί οκτώ επαρχίες στην Ιταλία από το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

    Ο υδράργυρος έχει ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου με τα νοσοκομεία να βρίσκονται επί ποδός. Μάλιστα, σε πολλά σημεία της Ρώμης έχουν στηθεί σκηνές που παρέχουν τις πρώτες βοήθειες με τις ιταλικές αρχές να μοιράζουν σε στάσεις λεωφορείων και μετρό περισσότερα από 20 χιλιάδες μπουκαλάκια νερό. Τα σιντριβάνια της ιταλικής πρωτεύουσας έχουν γεμίσει με κόσμο, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι τουρίστες.

    Την πιο καυτή ημέρα του φετινού καλοκαιριού διανύει και η Γερμανία. Το θερμόμετρο σε πολλές γερμανικές πόλεις δείχνει 35 βαθμούς ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους σε ορισμένες πρόκειται να ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου.

    Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην επαρχία Σαραγόσα της Ισπανίας, όπου ελικόπτερα και άντρες της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες. Τις τελευταίες ημέρες οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν φτάσει στην Ιβηρική στους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25971


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 August 2009 - 8:57:08 UTC