Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης
  • [02] Σημείο τριβής ο χρόνος των εκλογών
  • [03] Εξέπνευσε ο καρδιοπαθής που προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη
  • [04] Υπερτυχερός κέρδισε τα 148 εκατομμύρια του ιταλικού λότο

    [01] Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 23 08 2009 11:46

    Σε πύρινο κλοιό παραμένει για δεύτερη ημέρα ολόκληρη η βορειοανατολική Αττική, όπου έχουν γίνει στάχτη δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, ενώ οι δυνατοί άνεμοι 6 μποφόρ προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και αλλαγές στην κατεύθυνση της φωτιάς. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το μέτωπο της φωτιάς που καίει ανεξέλεγκτα την Πεντέλη, καθώς οι περισσότερες κοινότητες που βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι τη Ραφήνα, βρίσκονται αντιμέτωπες με τις φλόγες. Συγκεκριμένα, σοβαρά είναι τα προβλήματα στην Ανθούσα και στο Πανόραμα Παλλήνης, όπου καίγονται πολλά σπίτια, στο βόρειο τμήμα του Γέρακα, όπου προληπτικά εκκενώθηκε ένα γηροκομείο, στο Ντράφι, στην Καλλιθέα Πεντέλης, στους οικισμούς Διώνη και Άγιο Σπυρίδωνα Πικερμίου, καθώς και στην περιοχή Νταού Πεντέλης, με πολλούς από τους κατοίκους των περιοχών αυτών να εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

    Ακατάπαυστα επιχειρούσαν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις τις πυροσβεστικές μαζί με τους κατοίκους ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη ρίχτηκαν οι τα εναέρια μέσα.

    Ωστόσο, η δεύτερη ημέρα του πύρινου εφιάλτη βρίσκει πολλούς να θρηνούν τις περιουσίες τους, καθώς τη νύχτα παραδόθηκαν στις φλόγες σπίτια στη Ροδόπολη, το Κουκουνάρι Σταμάτας και το Διόνυσο, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν αναζωπύρωναν συνεχώς εστίες.

    Το μεγαλύτερο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτα στην Πεντέλη, όπου οι φλόγες «γλύφουν» τα πρώτα σπίτια του οικισμού.

    Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται η Ανθούσα, το Πανόραμα Παλλήνης, το Ντράφι, η Καλλιθέα Πεντέλης και το βόρειο τμήμα του Γέρακα, όπου η φωτιά προσεγγίζει την Αττική οδό (στην έξοδο 14), απειλώντας κατοικημένη περιοχή.

    Η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και από το Πανόραμα πέρασε προς το κέντρο της Παλλήνης, όπου τα πρώτα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

    Μεγάλο κίνδυνο αντιμετώπισε και το νοσοκομείο παίδων Πεντέλης, που έχει εκκενωθεί από χθες, καθώς οι φλόγες άγγιξαν τον προαύλιο χώρο.

    Σε εξέλιξη είναι και το μέτωπο στην περιοχή του Μαραθώνα, από το Ανω και το Κάτω Σούλι, όπου σημειώνονται ισχυρές αναζωπυρώσεις, προς το Σχοινιά, ενώ ισχυρά είναι και τα μέτωπα από το Μαραθώνα προς τη Σταμάτα, καθώς και στην περιοχή του Βαρνάβα και του Γραμματικού.

    Συνεχείς αναζωπυρώσεις και στο Διόνυσο, όπου η φωτιά πλησιάζει και πάλι το γήπεδο, τη Ροδόπολη, τη Σταμάτα και τον Άγιο Στέφανο, όπου νωρίτερα είχαν εκκενωθεί οικισμοί, με την ευρύτερη περιοχή, να θυμίζει κρανίου τόπο.

    Εκφράζονται φόβοι για την ενδεχόμενη επέκταση του μετώπου του Αγ. Στεφάνου προς Κρυονέρι και Πάρνηθα, κάτι που προσπαθούν να αποτρέψουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Αυτήν την ώρα η φωτιά του συγκεκριμένου μετώπου κατευθύνεται προς την εθνική οδό και με ορατό τον κίνδυνο να επεκταθεί προς Πάρνηθα, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώνονται εκεί.

    Με εγκαύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ κάτοικος της περιοχής Ανθούσας που βρισκόταν σε εκθεσιακό κέντρο της περιοχής. Στο μεταξύ ηλικιωμένος που διαμένει επίσης στην Ανθούσα υπέστη καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Ακόμα 8 ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους από γηροκομείο της περιοχής στα νοσοκομεία ΕΛΠΙΣ και Σισμανόγλειο.

    Στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται από την πυρκαγιά είναι εντοπισμένα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Δεν υπάρχει πάντως κίνδυνος, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.

    Στη μάχη της κατάσβεσης

    Τιτάνια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές με τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους φορείς, για δεύτερο 24ωρο στην Ανατολική Αττική, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Από νωρίς το πρωί επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, τα οποία θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με δύο αεροπλάνα από την Ιταλία, δύο από τη Γαλλία και ένα ελικόπτερο από την Κύπρο, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι με αφορμή τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Αττική αποφάσισε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ζητώντας τη συνδρομή των χωρών - μελών για την αποστολή εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης πυρκαγιών.

    Από ξηράς επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς 130 οχήματα της πυροσβεστικής, 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 16 εθελοντές και 52 υδροφόρες.

    Στο πλευρό των πυροσβεστών και οι ένοπλες δυνάμεις με συνολικά 450 στρατιώτες και πεζοναύτες, 8 αεροσκάφη, 29 οχήματα, 14 υδροφόρες, 9 ασθενοφόρα και 7 οχήματα χωματουργικών εργασιών.

    Παράλληλα σε ετοιμότητα είναι το 50% του προσωπικού του συνόλου των Μονάδων των ΕΔ του Νομού Αττικής, για τυχόν επιχειρήσεις εκκένωσης και διάσωσης.

    Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

    Πάνω από τις πληγείσες περιοχές πέταξε το πρωί με στρατιωτικό ελικόπτερο ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να έχει προσωπική εικόνα της καταστροφής που συντελείται. Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Αμύνης και Περιβάλλοντος. To βράδυ του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "αντιμετωπίζουμε μία πολύ μεγάλη δοκιμασία και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες, προσθέτοντας ότι εκείνο που χρειάζεται πάνω απ' όλα είναι ψυχραιμία και να ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες των αρμοδίων".

    Για τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς, όπως εκτίμησε, έχουν καεί περισσότερα από 120.000 στρέμματα, έκανε λόγο ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, μιλώντας στην ΝΕΤ.

    Στην υπόλοιπη χώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στον Πλατανιστό του δήμου Καρύστου, στην Εύβοια και στο δήμο Ελατίων στη Ζάκυνθο. Επίσης, δύο μέτωπα υπάρχουν στη Σκύρο, στους Ασπούς και Αχερώνες, καθώς επίσης και στη Λιβαδόστρα, στο δήμο Πλαταιών στη Βοιωτία και, τέλος, στο δήμο Δύμης, στην Αχαΐα.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικά άρθρα:

    Πύρινη κόλαση στη βορειοανατολική Αττική "Προέχουν οι ανθρώπινες ζωές"

    Είδηση: 26048

    [02] Σημείο τριβής ο χρόνος των εκλογών

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 23 08 2009 10:58

    Σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να αποτελεί ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Κυβερνητικά στελέχη μέσω του κυριακάτικου Τύπου απορρίπτουν τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής πορείας. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΣΥΝ.

    Αντίθετος με τις πρόωρες εκλογές είναι ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά στη Real News ότι η πολιτική δεν είναι πόκερ και προσθέτει πως η εκλογολογία βλάπτει σοβαρά την οικονομία και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

    Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζει στο ΠΑΡΟΝ η υπουργός απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, επισημαινοντας ότι ο Κώστας Καραμανλής ενσαρκώνει εδώ και πολλά χρόνια την πολιτική αλλαγή χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό και προσωπικό κόστος και μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας.

    Στην ανάγκη να μην είναι υποψήφιοι στις ερχόμενες εκλογές όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα, αναφέρεται στη Real News ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και εξαπολύει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαφθορά.

    Γνωρίζουμε ότι ή θα αλλάξουμε ριζικά τα πράγματα ή γρήγορα θα φύγουμε σκυφτοί και θα περάσουμε στο περιθώριο της Ιστορίας, επισημαίνει στην Ελευθροτυπία, ο Χάρης Καστανίδης.

    Πρόωρη κάλπη "βλέπει" ο Γιώργος Καρατζαφέρης στο Πρώτο Θέμα, εκτιμώντας ότι θα έχουμε εκλογές τους δυο πρώτους μήνες του 2010.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΣΥΝ.

    Ο Περικλής Κοροβέσης μέσω της Ελευθροτυπίας απαντά στον Λεωνίδα Κύρκο, αναρωτώμενος αν ο ιστορικός ηγέτης της αριστεράς θέλει μία ΕΑΡ στη θέση του ΣΥΝ, με προοπτική την αφομοίωσή της εντέλει από το ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις Κοροβέση, ο Φώτης Κουβέλης τονιζει στη Real News πως εάν δεν πρόκειται για νοσηρή κατασκευή ή αβασάνιστο λόγο ή λόγο που επεδίωξε εντυπωσιασμό, τότε πρόκειται για επίθεση εναντίον του ΣΥΝ.

    Πηγή: NET 105.8, AΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Οξύνεται η κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26050

    [03] Εξέπνευσε ο καρδιοπαθής που προσβλήθηκε από τη νέα γρίπη

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Εξέπνευσε ο 23χρονος που νοσηλευόταν από τις αρχές Αυγούστου στο Ωνάσειο με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και τις τελευταίες μέρες είχε προσβληθεί και από τον ιό της νέας γρίπης. Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, το περιστατικό δεν καταγράφεται ως θάνατος από τον ιό Η1Ν1.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Στις 23/8/2009 και ώρα 03:30 απεβίωσε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ωνασειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, άνδρας 23 ετών λόγω συνδρόμου Coffin - Cohen - βαριάς πρωτοπαθούς πνευμονικής υπέρτασης -βακτηριδιακής σηψαιμίας -λοίμωξης από τον ιό Γρίπης Α(Η1Ν1) - τελικού σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας - καρδιακής Ανακοπής. Ο ασθενής εισήχθη εκτάκτως στις 7/8/2009 λόγω σοβαρής καρδιοπάθειας. Το περιστατικό αυτό δεν καταγράφεται ως θάνατος από τον ιό της γρίπης Α(Η1Ν1) σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, καθότι η λοίμωξη προσετέθη τα δυο τελευταία 24άωρα και δεν συνδέεται με το αίτιο του θανάτου».

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 26051

    [04] Υπερτυχερός κέρδισε τα 148 εκατομμύρια του ιταλικού λότο

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Το ιταλικό τζακποτ στο λότο που συγκέντρωσε το απίστευτο ποσό των 148 εκατομμυρίων ευρώ , ποσό που αποτελεί ρεκόρ στην Ευρώπη, κερδίθηκε τελικά το βράδυ του Σαββάτου βάζοντας τέλος σε μια κούρσα κληρώσεων πολλών εβδομάδων και κάνοντας κάποιον ή κάποιους δισεκατομμυριούχους. Το τυχερό δελτίο αξίας 2 ευρώ βρέθηκε αλλά ο ή οι υπερτυχεροί κάτοχοί τους είναι άγνωστοι, παρά το γεγονός ότι έχει παιχτεί σε ένα μπαρ μιας όμορφης μικρής τουριστικής πόλης των δύο χιλιάδων κατοίκων στην κεντρική Τοσκάνη, στη μικρή πόλη Μπανιόνε, που γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους. Τα τυχερά νούμερα είναι 10,11,27,45,79,88. Ήδη στο Μπανιόνε που έχει φωταγωγηθεί, έχουν στηθεί υπαίθρια πάρτυ και όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους γιορτάζοντας.

    Πηγή: ΑΠΕ, ReutersΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26049


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 August 2009 - 9:00:13 UTC