Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ
  • [02] Σε διαβούλευση το «Ειδικό Χωροταξικό»
  • [03] Τετραήμερη περιοδεία Σολάνα στη Μέση Ανατολή
  • [04] Τρία πρώην διευθυντικά στελέχη της Siemens αποζημιώνουν την εταιρεία
  • [05] Ο Μπερλουσκόνι κάνει αγωγές για δυσφήμηση σε ιταλικά και ξένα ΜΜΕ
  • [06] Ληστείες σε ΕΛΤΑ
  • [07] Ανοδικά & άνω των 72 $ το βαρέλι το πετρέλαιο στην Ασία
  • [08] Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις φωτιές
  • [09] ΣΥΡΙΖΑ: Λήξαν το θέμα Κοροβέση

    [01] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στη ΛΑΡΚΟ

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 28 08 2009 17:48

    «Αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε στους νεκρούς συναδέλφους μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα και να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο», απηύθυνε ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, Ανδρέας Κορέτζελος, στους εργαζομένους του εργοστασίου, οι οποίοι το μεσημέρι έκλεισαν την εθνική οδό Λαμίας Αθηνών στο 120 χλμ., στον κόμβο του Μαρτίνου, για περίπου μία ώρα. Στις κινητοποιήσεις μετείχαν εργαζόμενοι στην επιχείρηση από τις εγκαταστάσεις στη Λάρυμνα, το Κόκκινο, την Εύβοια και την Αθήνα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις εργασιακές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στο εργοστάσιο, οι οποίες «οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα πολλαπλά δυστυχήματα».

    Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στους ελέγχους ασφάλειας που -όπως κατήγγειλαν- δεν έχουν γίνει, στη «λειτουργία του εργοστασίου με συνεχή συμπίεση του κόστους» και «στις εργολαβίες, δηλαδή τη μίσθωση εργαζομένων από διάφορες εταιρείες, οι οποίες παίζουν το ρόλο του εργολάβου».

    Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών με τελευταίο τον 27χρονο, που έχασε τη ζωή του το πρωί της Τετάρτης.

    Οι πρόεδροι των εργαζομένων από όλα τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ εκτίμησαν ότι η απόφαση για το σφράγισμα των πέντε καμίνων του εργοστασίου είναι λάθος, αποκαλύπτοντας ότι είχαν συνάντηση με την διοίκηση της εταιρίας, ώστε άμεσα να ανοίξουν τα καμίνια και να αρχίσει παραγωγική διαδικασία.

    «Αν κάποιοι πιστεύουν ότι κλείνοντας το εργοστάσιο θα μπορέσουν εύκολα να το περάσουν σε χέρια ιδιωτών, έχουν κάνει μεγάλο λάθος», σημείωσε ο Ανδρέας Κορέτζελος, και προανήγγειλε ότι στις 3 Σεπτεμβρίου οργανώνεται ημερίδα απ' όλα τα σωματεία των εργαζομένων της για να συζητηθεί το μέλλον της εταιρίας.

    «Είναι ανάγκη να αποδοθούν άμεσα ευθύνες σ' αυτούς που τους ανήκουν. Δεν μπορούν να θεωρούνται τυχαία αυτά τα περιστατικά. Δεν είναι τυχαίοι αυτοί οι θάνατοι. Θα πρέπει να πέσουν κεφάλια», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ, Ηλίας Καλλιώρας και ζήτησε από τους εργαζομένους «να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα διευθυντικά στελέχη, που έχουν ευθύνη». Παράλληλα, χαρακτήρισε «λάθος την απόφαση να πάψει η λειτουργία του εργοστασίου».

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τόνια Αντωνίου, σημείωσε ότι «τους νεκρούς τούς δημιουργεί η απαξίωση του εργοστασίου» και συμπλήρωσε ότι «από το 2006 μέχρι σήμερα έχουμε χάσει 4 εργαζόμενους. Δεν πάει άλλο». Καταλόγισε ευθύνες στη διοίκηση του εργοστασίου και σημείωσε την ανάγκη «οι εργαζόμενοι να εντείνουν τον αγώνα τους γιατί μόνο έτσι θα δικαιωθούν και οι αγώνες των νεκρών συναδέλφων τους».

    «Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευθύνες. Κάποιοι έχουν λερώσει τα χέρια τους με αίμα», υπογράμμισε από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια αποκλεισμού της εθνικής οδού.

    Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνει ελέγχους γιατί στο μυαλό της έχει το ξεπούλημα της εταιρίας» και σημείωσε στους εκπροσώπους των σωματείων: «Mην περιμένετε υποσχέσεις από τους πολιτικούς και τα κόμματα. Σας το λέω εγώ, που είμαι εκπρόσωπος κόμματος».

    Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια» και για τα κέρδη, που «όταν μπαίνουν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, πάνω από τους εργαζόμενους, τότε έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

    ΛΑΟΣ για τη ΛΑΡΚΟ

    Την αυστηρότερη εφαρμογή της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας ζητά ο ΛΑΟΣ που σε σχετική του ανακοίνωση για το δεύτερο εργατικό δυστύχημα αναφέρει:

    "Τη στιγμή που η διυπουργική Επιτροπή συνεδριάζει για να "παραχωρήσει" τη ΛΑΡΚΟ στα ιδιωτικά συμφέροντα, οι εργάτες πληρώνουν με τη ζωή τους την αδιαφορία της - διορισμένης από την κυβέρνηση - Διοίκησης της Εταιρίας.

    Η απαξίωση και η υπερχρέωση του πρώην κολοσσού της ΛΑΡΚΟ διευκολύνει την παραχώρησή της στους ιδιώτες και αυξάνει τον κίνδυνο να καταστρατηγηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα συμφέροντα της Επιχείρησης.

    Χωρίς κανείς να ξέρει ποια είναι η θέση της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ σχετικά με τη συνέχιση της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην πλήρη απώλεια των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων ενώ ο αριθμός του ανθρώπινου δυναμικού σε εργαζόμενους αγγίζει περίπου τις 2.000, εκ των οποίων οι 1.300 είναι μόνιμοι.

    Ο ΛΑ.Ο.Σ νιώθει υποχρεωμένος, μπροστά στα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα, να ζητήσει την άμεση αντικατάσταση της Διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, τη βαριά τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών στα εργατικά αυτά εγκλήματα και την πλήρη διαφοροποίηση της κυβερνητικής στάσης απέναντι στην πρόθεση ιδιωτικοποίησης της εταιρίας ΛΑΡΚΟ ".

    Είδηση: 26195

    [02] Σε διαβούλευση το «Ειδικό Χωροταξικό»

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 28 08 2009 18:38

    Κόκκινο στην κατασκευή οποιουδήποτε νέου κτίσματος ως τα 50 μέτρα από την αιγιαλίτιδα ζώνη, ανάβει με το «ειδικό χωροταξικό σχέδιο για την παράκτια και νησιωτική χώρα» το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με αυτήν την νέα ρύθμιση καθορίζονται τρεις ζώνες προστασίας των 16.500 m2 της ελληνικής ακτογραμμής. Στην «κρίσιμη ζώνη από 0-50 μέτρα», δεν επιτρέπονται κανενός είδους κτίσματα. Στην «δυναμική ζώνη από 50-100 μέτρα», επιτρέπονται μόνο κατοικίες και σε κάποιες περιπτώσεις μικρές κατασκευές όπως καντίνες και καφετέριες, ενώ στην «υπόλοιπη παράκτια από 100-600 μέτρα», περιορισμένες κατασκευές με ειδικούς όρους δόμησης συγκεκριμένων χρήσεων. Επίσης, ορίζονται θαλάσσιες ζώνες προστασίας σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες θα ανακοινωθούν αργότερα στις οποίες απαγορεύονται δραστηριότητες όπως είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα αιολικά πάρκα, με στόχο την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας.

    Την εφαρμογή του «ειδικού χωροταξικού» θα παρακολουθούν «ειδικές επιτροπές διαχείρισης», οι οποίες θα ελέγχουν και περιβαλλοντικές παραβάσεις. Η ελληνική ακτογραμμή αντιπροσωπεύει το 1/4 των ακτών της Ε.Ε. και σε μία ακτίνα 50 χλμ. γύρω από αυτήν, συγκεντρώνεται το 85% του πληθυσμού της χώρας.

    Επίσης, στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη της Ελλάδος βρίσκεται το 80 % των βιομηχανιών, το 90 % των τουριστικών δραστηριοτήτων και το 35 % των αγροτικών δραστηριοτήτων.

    Τα νομίμως υφιστάμενα κτήρια δεν θίγονται από τις νέες ρυθμίσεις ενώ ο κύκλος της διαβουλεύσεως και συζητήσεως στο «εθνικό συμβούλιο χωροταξίας» αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα έτος, οπότε και θα υιοθετηθούν με νομοθεσία οι αλλαγές.

    Σε δημόσια διαβούλευση το «ειδικό χωροταξικό πλαίσιο»

    Το «ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον παράκτιο χώρο και τα νησιά», το έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, δηλώνοντας ότι «Πρόκειται για άλλη μία πολύ σημαντική διαρθρωτική παρέμβαση, που εντάσσεται στην μεγάλη προσπάθεια για την δημιουργία -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού!».

    «Με το συγκεκριμένο ειδικό πλαίσιο, επιτέλους βάζουμε μία τάξη στο τι και πού μπορεί να κάνει ο κάθε ένας, στα νησιά και τον παράκτιο χώρο ανά την επικράτειά μας. Περιορίζουμε την δόμηση, αναδεικνύουμε την φυσική ομορφιά, στηρίζουμε την βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

    Σύμφωνα με τον κ. υπουργό, στόχος του «ειδικού χωροταξικού», είναι:

    * Να προστατευτούν και να αναδειχτούν ο παράκτιος και νησιωτικός χώρος, με τη σπάνια ομορφιά και τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

    * Να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές, με συντονισμένο τρόπο και με προοπτική χρόνου.

    * Να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής όσων ζουν σε αυτές τις περιοχές, να περιοριστούν οι ανισότητες και να συγκρατηθεί ο πληθυσμός, ιδίως στα νησιά.

    * Να συμβάλει η πολιτεία και με αυτόν τον τρόπο στην περιφερειακή, οικονομική και κοινωνική συνοχή στον τόπο.

    Περιεχόμενο του «ειδικού πλαισίου για τον παράκτιο χώρο και τα νησιά»

    Το «ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον παράκτιο χώρο και τα νησιά», αποτελείται από 4 κεφάλαια και 18 άρθρα. Τα σημαντικότερα σημεία του, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

    -Ορίζονται οι «ζώνες διαχείρισης του παράκτιου χώρου και των νησιών».

    -Προβλέπεται η διαφοροποίηση σε τρεις ζώνες που καθεμιά τους διαθέτει χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα και που προσδιορίζονται καταρχήν ανάλογα με την απόστασή τους από την ακτογραμμή.

    Οι ζώνες αυτές είναι οι εξής:

    1. Κρίσιμη Ζώνη: Πρόκειται για το πλέον ευαίσθητο περιβαλλοντικά κομμάτι του παράκτιου χώρου, το μέτωπο στο μεταίχμιο μεταξύ ξηράς και θάλασσας, που παραλλήλως, δέχεται σημαντικές πιέσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες. Το θαλάσσιο τμήμα εκτείνεται από την ακτογραμμή μέχρι την ισοβαθή των 10 μέτρων. Όμως, οπωσδήποτε με πλάτος μεγαλύτερο των 100 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο αρχίζει από την ακτογραμμή και εκτείνεται προς την ξηρά σε ζώνη πλάτους 100 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη.

    2. Δυναμική Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα αρχίζει από το όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται μέχρι την ισοβαθή των 50 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, το ακραίο προς την θάλασσα όριό της δεν μπορεί να απέχει λιγότερο των 200 μέτρων από την ακτογραμμή. Το χερσαίο τμήμα αρχίζει από το ακραίο προς την ξηρά όριο της Κρίσιμης Ζώνης και εκτείνεται κατ' ελάχιστον σε ζώνη πλάτους 200 μέτρων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη.

    3. Υπόλοιπη Παράκτια Ζώνη: Το θαλάσσιο τμήμα της εκτείνεται από το εξώτερο προς την θάλασσα όριο της «Δυναμικής Ζώνης», μέχρι το όριο των χωρικών υδάτων. Το χερσαίο τμήμα της εκτείνεται μέχρι και τα ακραία -προς την ενδοχώρα- διοικητικά όρια των αντίστοιχων παράκτιων ΟΤΑ ή μέχρι το υψόμετρο των 600 μ., αν -η εν λόγω ισοϋψής- βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων των οικείων Ο.Τ.Α. Το εύρος αυτής της ζώνης θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο -κατά περίπτωση- προσδιορισμού, με βάση τεκμηριωμένα επιστημονικά στοιχεία.

    Στο σχέδιο παρουσιάζονται οι «κατευθύνσεις χωροταξικής οργάνωσης ανά ζώνη διαχείρισης», δηλαδή, γίνεται αναλυτική αναφορά στο ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται σε κάθε ζώνη και ποιες όχι, στο πλαίσιο της προσέγγισης της βιώσιμης ανάπτυξης και της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

    Ειδικότερα για την «κρίσιμη ζώνη», πού αποτελεί το πιο ευαίσθητο τμήμα του παράκτιου χώρου, προβλέπονται τα εξής:

    1. Στο θαλάσσιο τμήμα [ΚΘ] επιτρέπονται μόνο συγκεκριμένες δραστηριότητες, η κολύμβηση, η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, οι ερευνητικές εργασίες κ.λπ.. Επίσης, επιτρέπονται συγκεκριμένα έργα, όπως είναι οι λιμενικές εγκαταστάσεις και τα ήπια τεχνικά έργα προστασίας των ακτών. Απαγορεύεται ή περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο, η κίνηση ή αγκυροβόληση θαλασσίων σκαφών σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.

    2. Το χερσαίο τμήμα [ΚΧ] διακρίνεται στο ΚΧ-1 [από την ακτογραμμή ως τα 50 μέτρα] και το ΚΧ-2 [από τα 50 ως τα 100 μέτρα]. Στο 1ο τμήμα, δεν επιτρέπεται καμία νέα κατασκευή [πλην ελαχίστων αναγκαίων ηπίων εξαιρέσεων κοινωφελούς χαρακτήρα] και επίσης, απαγορεύεται ή περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο η κίνηση και στάθμευση οχημάτων.

    Στο 2ο τμήμα [ΚΧ-2] επιτρέπεται κάποια δόμηση, αλλά, μόνον υπό συγκεκριμένους αυστηρούς όρους [χρήσεων, αποστάσεων, αρτιοτήτων, μεγεθών], βεβαίως, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα προβλεπόμενα από τα «ειδικά πλαίσια» που έχουν ήδη προηγηθεί και διασφαλίζοντας το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών για αναψυχή. Συγκεκριμένα, για τη δόμηση κτηρίων που προορίζονται για χρήση κατοικίας ή αναψυχής, ακολουθούνται οι ισχύουσες διατάξεις. Η ελάχιστη απόσταση [Ε] τοποθέτησης των κτισμάτων από την καθορισμένη γραμμή του αιγιαλού [ή το χειμέριο κύμα, όπου αυτή δεν είναι καθορισμένη], με την επιφύλαξη όσων ειδικότερα προβλέπονται από το «ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό», ορίζεται σε συνάρτηση με το υψόμετρο του γηπέδου [Υ] από τη στάθμη της θάλασσας, ως εξής:

    - Για Υ ίσο ή μεγαλύτερο των 10 μέτρων, Ε = 50 μέτρα.

    - Για Υ

    Ελάχιστο υψόμετρο εδάφους στο σημείο τοποθέτησης των κτηρίων ορίζονται τα 2 μέτρα. Σε περίπτωση κρημνού, το κτίσμα κατασκευάζεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το χείλος του κρημνού. Ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης των κτισμάτων από τυχόν παρακείμενες όχθες ποταμών ή λιμνών, ορίζονται τα 50 μ. από την παρόχθια ζώνη.

    Σημειώνεται ότι, στο τμήμα ΚΧ-2 επιτρέπεται η κατασκευή δικτύων μεταφοράς ενέργειας [όπως το «ελληνικό διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», που προβλέπει την σύνδεση του συνόλου των κατοικημένων νησιών της χώρας με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας, δηλαδή, με το διασυνδεδεμένο δίκτυο της ΔΕΗ, τα οποία θα διατηρούν σε εφεδρεία και τις αυτόνομες μονάδες παραγωγής ενέργειάς τους, δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου], υπόγεια εφ' όσον είναι δυνατόν, βάσει σχεδιασμού, καθώς και των απαιτουμένων για την ορθή λειτουργία τους εγκαταστάσεων, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησής τους με αυστηρούς όρους για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Τυχόν παλαιότερες αυστηρότερες ρυθμίσεις -ως προς τις χρήσεις γης¬, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης- κατισχύουν των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.

    Αντίστοιχες είναι οι προβλέψεις και για την «δυναμική ζώνη».

    Στο χερσαίο τμήμα της:

    - Σε περιοχές επέκτασης των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων, τα κτήρια των προβλεπομένων χρήσεων [οι οποίες οφείλουν να συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής] δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 60% της κάλυψης των οικοπέδων και τους τρεις ορόφους.

    - Σε περιοχές εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών, μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο [ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ], απαγορεύεται η δημιουργία ορισμένων χρήσεων [όπως νέων εγκαταστάσεων βιομηχανίας & βιοτεχνίας]. Σε ό,τι αφορά στην δόμηση κυρίων τουριστικών καταλυμάτων, ακολουθούνται οι όροι και περιορισμοί που τίθενται από το «ειδικό πλαίσιο για τον τουρισμό.

    - Για τις λοιπές επιτρεπόμενες χρήσεις και μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο [ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ], ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,5, ενώ για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς, ακολουθούνται ανά χρήση οι ισχύουσες διατάξεις.

    Για το χερσαίο τμήμα της «υπόλοιπης παράκτιας ζώνης», δεν τίθενται επιπλέον περιορισμοί σε σχέση με τα όσα ως σήμερα ισχύουν. Κατά τον σχεδιασμό του χώρου θα πρέπει να γίνεται σφαιρική εκτίμηση και αντιμετώπιση των σωρευτικών επιπτώσεων των επιμέρους τομεακών πολιτικών, καθώς και έλεγχος των παραγόντων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το παράκτιο οικοσύστημα. Επιπλέον, ενθαρρύνεται -όπου αυτό είναι δυνατόν- η δημιουργία περισσοτέρων ελευθέρων και πρασίνων χώρων, η χρήση των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής καθώς και η χρήση ανανεώσιμων κι εναλλακτικών πηγών ενέργειας, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του «ειδικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενεργείας» και ως συμπληρωματικών μέσων υλοποίησης των στόχων του παρόντος πλαισίου.

    Ειδικότερα, για τη χωροθέτηση αιολικών μονάδων στο νησιωτικό και θαλάσσιο χώρο, καθώς και στις ακατοίκητες νησίδες, ισχύουν όσα περιλαμβάνονται στα σχετικά άρθρα [8 & 10] του «ειδικού πλαισίου για τις ΑΠΕ».

    Παράλληλα, ορίζονται οι κανόνες ένταξης των αιολικών εγκαταστάσεων στο τοπίο, που ορίζονται στο παράρτημα-IV του «ειδικού πλαισίου για τις ΑΠΕ».

    Επίσης, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το «ειδικό πλαίσιο του τουρισμού», στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές του παρακτίου χώρου [συμπεριλαμβανομένων και των μητροπολιτικών περιοχών] και στα νησιά, διακρίνεται ζώνη υψηλής ανταγωνιστικότητας διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων, η οποία εκτείνεται σε απόσταση 350 μ. από τον αιγιαλό.

    Σε αυτήν την ζώνη, που παρατηρείται υψηλός ανταγωνισμός χρήσεων γης και όλων των ειδών δραστηριοτήτων -με άμεση ή έμμεση επίπτωση στον τουρισμό- δίδονται κατευθύνσεις -μεταξύ άλλων- για τον περιορισμό της δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων -χρήσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα- ιδιαίτερα στις περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες τουριστικώς. Ιδίως, βιομηχανικές & βιοτεχνικές εγκαταστάσεις -με εξαίρεση αυτές που έχουν ανάγκη θαλασσίου μετώπου- εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου, εμπορικές εκθέσεις, κτήρια & γήπεδα αποθήκευσης, γραφεία, κτήρια περίθαλψης και πρατήρια καυσίμων.

    Στις υπόλοιπες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος η χωροθέτηση άλλων χρήσεων επιτρέπεται σε τμήματά τους, που δεν παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, είτε μεμονωμένα, είτε σε οργανωμένους υποδοχείς.

    Επίσης, δίνονται ειδικές κατευθύνσεις για τα νησιά και τις παράκτιες οικιστικές περιοχές. Ειδικότερα, για τα νησιά:

    - Για την άρση της γεωγραφικής τους απομόνωσης, επιδιώκεται η βελτίωση της μεταφορικής τους σύνδεσης και η διεύρυνση της προσβασιμότητάς τους. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην επέκταση και τη βελτίωση της λειτουργικότητας των υφισταμένων υποδομών, η ανάπτυξη των οποίων πρέπει να είναι ανάλογη με το μέγεθος και τη φέρουσα ικανότητα του κάθε νησιού.

    - Για την διατήρηση και ενίσχυση της παραγωγικής πολυμορφίας και τη συγκράτηση-αύξηση του μόνιμου πληθυσμού τους, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, επιδιώκεται η διαφοροποίηση της οικονομικής τους βάσης και των προτύπων ανάπτυξής τους. Πρέπει να προωθηθούν εναλλακτικές μορφές νησιωτικής ανάπτυξης, που θα στηρίζονται στην καινοτομία και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, στην προβολή της νησιωτικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων, καθώς και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες.

    - Για την διατήρηση και την ενίσχυση της ελκυστικότητας των νησιών και την βελτίωση του επιπέδου ζωής σε αυτά, επιδιώκεται η διαφύλαξη της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, η αειφορική χρήση των φυσικών πόρων και ιδίως των υδάτων και η προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της νησιωτικής φυσικής και πολιτιστικής κι αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του κάθε νησιού, απομακρύνοντας κατασκευές και έργα ξένα προς τη φυσιογνωμία τους.

    Σε ό,τι αφορά τις παράκτιες οικιστικές περιοχές, ορίζονται τα εξής:

    - Δίνονται κατευθύνσεις για την εναρμόνιση των ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ με τις προτάσεις του παρόντος πλαισίου και ειδικότερα κατά την φάση των εντάξεων, επεκτάσεων ή αναθεωρήσεων.

    - Ενθαρρύνεται η χρήση πολεοδομικών και οικοδομικών προτύπων που -μεταξύ άλλων- θα εξασφαλίζουν μειωμένη κατανάλωση ενεργείας και νερού, χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και προστασία των οικοσυστημάτων.

    - Επίσης, επιδιώκεται ο περαιτέρω περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης διασποράς έργων και δραστηριοτήτων και ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης.

    Στο Ειδικό Πλαίσιο προσδιορίζονται οι «διαχειριστικές χωρικές ενότητες» και οι «επιτροπές διαχείρισης». Η εξειδίκευση των κατευθύνσεων για την «ολοκληρωμένη διαχείριση παρακτίου χώρου», δεν μπορεί παρά να γίνει σε επίπεδο περιφερείας, κι όπου χρειαστεί και τοπικά, ανά παράκτιο οικοσύστημα, που θα αποτελεί διαχειριστική ενότητα, πέραν των στενών διοικητικών ορίων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26205

    [03] Τετραήμερη περιοδεία Σολάνα στη Μέση Ανατολή

    Ευρώπη

    Τετραήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία εντείνονται οι διεθνείς προσπάθειες για να ξαναρχίσουν οι ισραηλο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις πραγματοποιεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα ξεκινηνόντας από την Κυριακή.

    Πρώτο σταθμό της περιοδείας του θα αποτελέσει η Δαμασκό όπου θα έχει συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και τον υπουργό του των Εξωτερικών.

    Στη συνέχεια θα πάει στο Ισραήλ όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα κυριότερα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης, ενώ μετά θα επισκεφθεί τη Ραμάλα όπου έχει προγραμματιστεί μια συνάντησή του με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Σαλάμ Φαγιάντ.

    Ο κ. Σολάνα θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με επίσκεψή του την Τρίτη στο Λίβανο και την Τετάρτη στην Αίγυπτο.

    Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να ξαναρχίσουν τάχιστα οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε το πλήρες πάγωμα των εποικισμών, θέση που ασπάζονται και οι ευρωπαϊκές χώρες.

    Σύμφωνα με ανώτατους ισραηλινούς αξιωματούχους ο κ. Νετανιάχου που αρχικώς αρνήθηκε το πάγωμα των εποικισμών, πρότεινε στη συνέχεια την αναστολή των μειοδοτικών διαγωνισμών για την κατασκευή εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη έως τις αρχές του 2010.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26206

    [04] Τρία πρώην διευθυντικά στελέχη της Siemens αποζημιώνουν την εταιρεία

    Ειδήσεις

    Την απεμπλοκή τους από την υπόθεση των δωροδοκιών "εξαγόρασαν" τρία από τα πρώην διευθυντικά στελέχη της εταιρείας Siemens, προκειμένου η εταιρεία να μην στραφεί νομικά εναντίον τους. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τρία πρώην στελέχη της εταιρείας Siemens, που συνδέονται με μια μεγάλης κλίμακας υπόθεση διαφθοράς, δέχθηκαν να καταβάλουν 500.000 ευρώ ο καθένας στην επιχείρηση, η οποία σε αντάλλαγμα παραιτείται από δικαστικές προσφυγές σε βάρος τους για αποζημιώσεις, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

    Η Siemens "βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία με τρία πρώην διευθυντικά στελέχη" ώστε να "αποφευχθεί μια διένεξη πολλών ετών" ενώπιον της δικαιοσύνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Οι Κλάους Βούχερερ, Ρούντι Λάμπρεχτ και Έντβαρντ Κρούμπαζικ θα καταβάλουν από 500.000 ευρώ ο καθένας στον πρώην εργοδότη τους.

    Η Siemens ανακοίνωσε εξάλλου πως βρίσκεται "σε συνομιλίες με τους άλλους πρώην διευθυντές που ενέχονται στην υπόθεση και περιμένει και άλλες συμφωνίες στο εγγύς μέλλον".

    Ο γερμανικός όμιλος ζητεί αποζημιώσεις από συνολικά ένδεκα πρώην διευθυντικά στελέχη του, περιλαμβανομένων των τριών που διευθέτησαν εξωδικαστικά τη διένεξη, τα οποία κατηγορούνται ότι έκαναν τα στραβά μάτια σε πρακτικές διαφθοράς.

    Είδηση: 26202

    [05] Ο Μπερλουσκόνι κάνει αγωγές για δυσφήμηση σε ιταλικά και ξένα ΜΜΕ

    Ευρώπη

    Δικαστικές ενέργειες, εναντίον μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ιταλίας και του εξωτερικού [Βρετανίας, Γαλλίας και Ισπανίας], αρχίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποστηρίζοντας ότι τον δυσφήμησαν σε δημοσιεύματα σχετικά με την ιδιωτική ζωή του.

    Αυτό δήλωσε ο δικηγόρος του «Καβαλιέρε», ο Νικολό Γκεντίνι, στο πρακτορείο REUTERS και εξήγησε ότι ο ίδιος και συνάδελφοί του στο εξωτερικό έχουν ήδη καταθέσει αγωγές σε βάρος εφημερίδων στην Ιταλία, στην Γαλλία και στην Ισπανία, κι ότι έχει δώσει οδηγίες σε δικηγόρους στην Βρετανία να μελετήσουν και εκεί πιθανές προσφυγές για δυσφήμηση.

    "Δώσαμε οδηγίες σε συναδέλφους μας να εκτιμήσουν, σύμφωνα με τους νόμους των χωρών τους, τις πιο σοβαρές περιπτώσεις πραγματικής, αληθινής δυσφήμησης", δήλωσε ο Γκεντίνι στην τηλεφωνική συνέντευξή του.

    Ο ίδιος προσέθεσε ότι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον Μπερλουσκόνι κατέθεσαν αγωγές σε βάρος του γαλλικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Le Nouvel Observatoire» για ένα δημοσίευμα με τίτλο "Σεξ, εξουσία & ψέματα" και σε βάρος της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», επειδή δημοσίευσε φωτογραφίες προσκεκλημένων στην βίλα του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού, στην Σαρδηνία όπου περιφέρονταν γυμνοί.

    Στη Ιταλία κατατέθηκε αγωγή κατά της εφημερίδας "La Repubblica", επειδή αναδημοσίευσε το άρθρο του Nouvel Observatoire και επειδή δυσφήμησε τον Μπερλουσκόνι, αφού -σύμφωνα με τον ίδιο- επαναλαμβάνοντας καθημερινώς "10 ερωτήσεις" σχετικά με την ιδιωτική ζωή και τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

    Ο Γκεντίνι αρνήθηκε να πει ποια άλλα έντυπα μπορεί να αντιμετωπίσουν αγωγές, κυρίως στην Βρετανία όπου εφημερίδες ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τα σκάνδαλα γύρω από τις σχέσεις του Μπερλουσκόνι με μία έφηβη και με πόρνες, καθώς και για το διαζύγιό του από την δεύτερη σύζυγό του.

    Είδηση: 26204

    [06] Ληστείες σε ΕΛΤΑ

    Στόχος αγνώστων κακοποιών που ήταν οπλισμένοι με πιστόλια, έγιναν το μεσημέρι και σε διάστημα λίγης ώρας το ένα από το άλλο τα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ στις περιοχές της Νέας Σμύρνης και της Κυψέλης από τα οποία οι δράστες αφαίρεσαν το περιεχόμενο τω ταμείων και διέφυγαν ανενόχλητοι.

    Η πρώτη των ληστειών σημειώθηκε στις 13:40, όταν ο νεαρός κακοποιός εισέβαλλε στο κατάστημα των ΕΛΤΑ που βρίσκεται στην οδό Αρτάκης. Με την απειλή του όπλου του, αφού ακινητοποίησε υπαλλήλους και πελάτες άρπαξε από τα ταμεία τα χρήματα που βρήκε και τράπηκε σε φυγή πεζός.

    Παρόμοια μέθοδο ακολούθησε και ο δράστης της ληστείας που χτύπησε τα ΕΛΤΑ της Κυψέλης, στην οδό Καυκάσου. Και σε αυτή την περίπτωση ο κακοποιός που είχε καλυμμένο το πρόσωπό του με κουκούλα, άδειασε τα ταμεία και διέφυγε ανενόχλητος.

    Είδηση: 26201

    [07] Ανοδικά & άνω των 72 $ το βαρέλι το πετρέλαιο στην Ασία

    Ειδήσεις

    Ανοδικά και πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, μετά την σημαντική άνοδο που κατέγραψε η Γουώλ-Στρητ.

    Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου, σημείωνε άνοδο κατά 13 λεπτά 72,62 δολάρια το βαρέλι.

    Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας παρέμεινε σταθερή στα 72,51 δολάρια.

    "Η αγορά του πετρελαίου ωφελείται από την βελτίωση των δεικτών του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.", εκτιμά στην Αυστραλία σε έκθεσή της η Τράπεζα της Κοινοπολιτείας.

    Στην Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού έκλεισε με άνοδο 1,06 δολαρίων, στα 72,49 δολάρια.

    Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ έκλεισε -επίσης ενισχυμένη- κατά 86 λεπτά, στα 72,51 δολάρια το βαρέλι.

    Είδηση: 26203

    [08] Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις φωτιές

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 28 08 2009 16:49

    Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας εγκαινίασε το πρωί ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, ο οποίος ανακοίνωσε παράλληλα τη δημιουργία Δικαστικού κτιρίου στη Θάσο. Ο κ. Δενδιας αναφέρθηκε στα προβλήματα λειτουργίας της διακαιοσύνης στη χώρα μας λόγω του μεγάλου αριθμού μηνυσεων, που όπως είπε φθάνουν τις 730.000 και τόνισε πως το Σεπτέμβριο θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης με στόχο την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.

    Αναφερόμενος στο θέμα των δασικών πυρκαγιών και των μέτρων για την αντιμετώπισή τους, ο Κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι το έργο της καταπολέμησης των εγκλημάτων που συντελούνται κατά του περιβάλλοντος τόσο στην Αττική, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, το αναλαμβάνει Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος.

    Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με την ηγεσία της Δικαιοσύνης και την εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει αποφασίσει εδώ και καιρό την αναβάθμιση του εισαγγελέα περιβάλλοντος από εισαγγελέα πρωτοδικών σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος.

    «Νομίζω ότι το Νέο Δικαστικό Μέγαρο είναι ένα κόσμημα για τη Δικαιοσύνη, είναι ένα κόσμημα για την Καβάλα και την Βόρεια Ελλάδα. Ξαναλέω ότι είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα που για λογαριασμό της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή εγκαινιάζω αυτό το κτίριο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    Στο Νέο Δικαστικό Μέγαρο στεγάζονται το Πρωτοδικείο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, το Ειρηνοδικείο, το Πταισματοδικείο, η Υπηρεσία Ανηλίκων, το Διοικητικό Πρωτοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Η τελική δαπάνη ολόκληρου του έργου ανήλθε στο ποσό των 7.752.000,00 β¬.

    Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τις πιστώσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Π.Δ.Ε.).

    Λάθη και παραλείψεις αναζητά ο Διευθυντής Δημόσιας Διοίκησης

    Παράλληλα, και όσον αφορά στην διερεύνηση της υπόθεσης των δασικών πυρκαγιών και την απόδοση, έρευνα για την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, για τυχόν λάθη και κακούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Αττική ξεκινά ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, ενώ ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών που άφησε πίσω της η καταστροφική φωτιά. Η έρευνα που βρίσκεται σε έξέλιξη, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη.

    Ήδη, βοηθοί ελεγκτές πήγαν και πάλι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, για να πάρουν νέες καταθέσεις από αξιωματικούς του Σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες εξέτασαν 8 αξιωματικούς του πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων δυνάμεων που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς. Θα ακολουθήσουν καταθέσεις ενώπιον του κυρίου Ρακιντζή, της ηγεσίας και ανώτατων αξιωματικών της πυροσβεστικής. Η δεύτερη έρευνα που γίνεται παράλληλα, από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Παλιά γκαζάκια και μπουκάλια που πιθανότατα είχαν εύφλεκτο υγρό βρέθηκαν στους τόπους των πυρκαγιών και εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

    Είδηση: 26200

    [09] ΣΥΡΙΖΑ: Λήξαν το θέμα Κοροβέση

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού το Σάββατο, καθώς εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Οκτώβριο. Στο μεταξύ, λήξαν θεωρείται πλέον το θέμα που είχε δημιουργηθεί μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Περικλή Κοροβέση περί εμπλοκής του ενιαίου Συνασπισμού την περίοδο της Οικουμενικής Κυβέρνησης, σε αδιαφανείς οικονομικές διεργασίες. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πολύωρη συνεδρίαση την Πέμπτη, αποδοκίμασε τις δηλώσεις του βουλευτή, όμως έκλεισε το θέμα, αφού, όπως δηλώθηκε, ο Περικλής Κοροβέσης έδωσε επαρκείς εξηγήσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ Σχετικά άρθρα:Αποστάσεις Αλαβάνου από την πρόταση Τσίπρα

    Είδηση: 26196


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 August 2009 - 16:58:15 UTC