Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Α. Αλαβάνο από τον Αλ. Τσίπρα
  • [02] Ο πρωθυπουργός αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις του
  • [03] Κηδεύτηκε ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι
  • [04] Τουλάχιστον 12 νεκροί σε δύο επιθέσεις στη Βαγδάτη
  • [05] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι
  • [06] Καταθέσεις στην έρευνα για τις πυρκαγιές

    [01] Επίθεση σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Α. Αλαβάνο από τον Αλ. Τσίπρα

    Πολιτική

    Επίθεση στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον Αλέκο Αλαβάνο εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατά την ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, όπου συζητείται η πρότασή του για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου. Έχουμε μία κυβέρνηση που παραπαίει και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να περισώσει τον εαυτό της, είπε ο κ.Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στον κ.Αλαβάνο σημείωσε ότι κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν απαξιωτικά για τον ΣΥΝ, θέλουν να προκαλέσουν την διάσπασή του, κάτι -που όπως είπε- δεν θα το επιτρέψει.

    Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε: "Έχουμε λοιπόν μια κυβέρνηση που παραπατάει. Το μόνο με το οποίο ασχολείται είναι το αν θα κάνει ανασχηματισμό ή εκλογές και πότε. Γιατί στο σημείο που βρίσκονται τα πράγματα, δεν μπορεί να ασχοληθεί με τίποτα άλλο, εκτός από το να περισώσει τον εαυτό της από την ολοκληρωτική κατάρρευση.

    Η μεγάλη φωτιά των τελευταίων ημερών, εκτός από ολόκληρη την Αττική, έκαψε και τα τελευταία απομεινάρια κυβερνητικής σοβαρότητας.

    Τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός θα εμφανιστεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Είναι προφανές ότι δύσκολα θα βρει κάτι να πει ".

    Καυστικό ήταν και το σχόλιό του για το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης το οποίο κατηγόρησε ότι: "Δεν έχει να πει τίποτα διαφορετικό.

    Η πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του, ότι η Δεξιά έχει στο DNA της την διαπλοκή και τη διαφθορά, είναι η πλήρης ομολογία ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε θέλει, ούτε μπορεί να μιλήσει πολιτικά.

    Και δεν έχει βέβαια στο μυαλό του καμία εναλλακτική λύση διεξόδου, παρά μόνο την εναλλαγή στην εξουσία".

    Εσωστρέφεια

    Κάνοντας αυτοκριτική, ο κ. Τσίπρας είπε: "Εμείς όμως παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δίνουμε την εικόνα ότι δεν είμαστε πουθενά. Γιατί είμαστε εγκλωβισμένοι στον αστερισμό της εσωστρέφειας και της μιζέριας.

    Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τις αγωνίες και τους αγώνες του κόσμου γιατί ασχολούμαστε με το να τρώμε από τις σάρκες μας και κάθε φορά που πάει να στριμωχτεί ο δικομματισμός, βάζουμε και από ένα αυτογκόλ, έτσι για να μη χανόμαστε από την αρνητική ειδησεογραφία και μπαίνουμε από μόνοι μας στο κέδρο της απαξίωσης.

    Το τελευταίο διάστημα διαβάζω και ακούω πολλές παρεμβάσεις στελεχών. Δεν τους επικρίνω. Κατά κανόνα λένε σοβαρά πράγματα, ο καθένας φυσικά από την πλευρά του. Οφείλω όμως να σας πω ότι τις πιο σοβαρές τοποθετήσεις πάνω στο κομματικό ζήτημα, αυτές που βρίσκονται πιο κοντά στην κριτική σκέψη, στην σύνθεση, στον αβίαστο αριστερό λόγο".

    Και θέλω να σας βεβαιώσω ότι δεν αντιλαμβάνομαι το συνέδριο ως πανάκια για την επίλυση όλων των προβλημάτων.

    Το συνέδριο είναι μια διαδικασία. Αν αυτή η διαδικασία θα αποδώσει, εξαρτάται απολύτως από το πώς εμείς θα τη διαχειριστούμε. Αν τη διαχειριστούμε με αίσθημα ευθύνης και με διάθεση σύνθεσης και ενότητας, τότε αυτή η διαδικασία θα μας οδηγήσει σε διέξοδο.

    Αν πάλι τη διαχειριστούμε με διάθεση «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» ή και με λογική αναζήτησης «καθαρών» λύσεων που διαμορφώνουν στρατόπεδα νικητών και ηττημένων ή που διαρρηγνύουν σχέσεις και στοχοποιούν πρόσωπα, τότε θα ξαναβρεθούμε ξανά στον ίδιο παρονομαστή.

    Αναφερόμενος ανοιχτά προς τον Αλέκο Αλαβάνο τόνισε: "Σήμερα δεν ήρθα εδώ για να σας εκβιάσω ή να σας παρασύρω σε δικές μου επιλογές. Ήρθα με αίσθηση ευθύνης να σας καταθέσω καθαρά τις σκέψεις και τις προτάσεις μου που σε μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι ανταποκρίνονται και στα αισθήματα του κόσμου μας.

    Είδηση: 26216

    [02] Ο πρωθυπουργός αποφασίζει τις επόμενες κινήσεις του

    Πολιτική

    Στη ΔΕΘ και στις κυβερνητικές εξαγγελίες την ερχόμενη εβδομάδα, στρέφεται πλέον το πολιτικό ενδιαφέρον, ενώ εντείνεται η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών.

    Τις επόμενες κινήσεις του αναμένεται να αποφασίσει ο πρωθυπουργός τις ημέρες που έρχονται καθώς μεταξύ των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος εντείνεται η συζήτηση για τον αν θα πρέπει να προχωρήσει ο κ. Καραμανλής σε πρόωρες εκλογές ή σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Στον τύπο δημοσιεύονται πληροφορίες ότι τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του, πολλά τα σενάρια και για πρόωρες εκλογές και για ανασχηματισμό. Επιπλέον φωνές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας τάσσονται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες όπως η συνέντευξη του Μιχάλη Λιάπη αλλά και δηλώσεις του Σάββα Τσιτουρίδη .

    Στο πλαίσιο των επαφών του με τις παραγωγικές τάξεις, που συνεχίζονται και τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες με τους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι ζήτησαν μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της πραγματικής οικονομίας και των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Καραμανλής υποσχέθηκε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, ενώ την πάγια θέση της κυβέρνησης για στήριξη των αδυνάτων και ενίσχυση της οικονομίας με διαρθρωτικές αλλαγές εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, ο κ. Αντώναρος αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, αλλά και τις σχετικές τοποθετήσεις στελεχών και βουλευτών της ΝΔ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της, και επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο χαρακτήρισε ως αμέτοχο τρίτο και θεατή των εξελίξεων.

    Την πρόβλεψη ότι δεν θα γίνουν εκλογές τώρα, διατύπωσε μέσω της ΝΕΤ ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, σημειώνοντας ότι η πλειοψηφία των βουλευτών δεν θέλει εκλογές.

    Το δίλημμα του κ. Καραμανλή "ανασχηματισμός ή εκλογές" δεν είναι δίλημμα του πολίτη, σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι ο πολιτικός χρόνος του πρωθυπουργού έχει τελειώσει.

    Η χώρα δεν αντέχει μια μακράν προεκλογική περίοδο, αλλά ακόμα περισσότερο έναν πρωθυπουργό που τη ζημιώνει με τα λάθη και τις επιλογές του, τονίζει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης στην Ημερησία.

    Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συντηρούν την εκλογολογία για να προχωρήσουν σε αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και για να βρούνε χρόνο και τρόπο ώστε να εκτονώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

    Ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε πρόσχημα, μπορεί ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές, άλλωστε το έχει ξανακάνει, δήλωσε στο σταθμό μας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Ο κ. Καραμανλής βρίσκεται σε τρομερό αδιέξοδο, ο ανασχηματισμός του πέφτει λίγος και η εκλογική αναμέτρηση πολλή, τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    Είδηση: 26220

    [03] Κηδεύτηκε ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 29 08 2009 19:36

    Στο Εθνικό κοιμητήριο του Άρλιγκτον, κοντά στους αδερφούς του Τζον και Ρόμπερτ Κένεντι, κηδεύεται ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι μια από τις ιστορικότητες μορφές της Γερουσίας και του δημοκρατικού κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Το φέρετρο μεταφέρθηκε στην εκκλησία καλυμμένο με την αμερικάνικη σημαία, ενώ το συνόδευαν πολλά μέλη της οικογένειας Κένεντι, όλοι ντυμένοι στα μαύρα. Πολλές προσωπικότητες παρευρέθηκαν στην τελετή ανάμεσα τους οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, Τζίμι Κάρτερ και Μπιλ Κλίντον.

    Πριν από την έναρξη της τελετής ο Μπιλ Κλίντον συνομίλησε για λίγη ώρα με τον πρόεδρο Ομπάμα, ενώ η σύζυγος του Χίλαρι Κλίντον με τον Τζορτζ Μπους.

    Στην κηδεία παρέστη και ο διάσημος ηθοποιός Τζακ Νίκολσον.

    Παρά τον αέρα και την βροχή, πλήθος ανθρώπων συνέρρευσε στην Βασιλική της Παναγίας στην Βοστόνη (Our Lady of Perpetual Help) για να πει το τελευταίο αντίο στον Τεντ Κένεντι, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών την Τρίτη.

    Η συγκεκριμένη εκκλησία βρισκόταν στην καρδιά του Αμερικανού γερουσιαστή, αφού εκεί προσευχόταν όταν η κόρη του Κάρα είχε εμφανίσει καρκίνο στους πνεύμονες.

    Σημαντικές προσωπικότητες από τον αμερικανικό πολιτικό κόσμο είναι παρόντες στο ύστατο χαίρε.

    Στη νεκρώσιμη ακολουθία στη Βοστόνη, τον επικήδειο εκφώνησε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Ο Εντουαρντ Κένεντι, ο οποίος παρά τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, είχε στηρίξει θερμά τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την προεκλογική του εκστρατεία, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 77 ετών από καρκίνο.

    Τις προηγούμενες ώρες περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι πέρασαν από τη βιβλιοθήκη Τζον Κένεντι για να αποτίσουν φόρο τιμής στον γερουσιαστή, ενώ χθές το βράδυ η οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες του, παραβρέθηκαν σε ιδιωτική επιμνημόσυνη τελετή.

    Είδηση: 26221

    [04] Τουλάχιστον 12 νεκροί σε δύο επιθέσεις στη Βαγδάτη

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι, πέντε εκ των οποίων αστυνομικοί και επτά άμαχοι, σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 40 τραυματίστηκαν σήμερα σε δύο επιθέσεις στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας. Την Πέμπτη στην Ιρακινή πρωτεύουσα, έπεσαν και δύο ακόμη αμερικανοί στρατιώτες, όταν σημειώθηκε δίπλα τους έκρηξη βόμβας.

    Συγκεκριμένα, πέντε αστυνομικοί και τρεις άμαχοι, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί δέκα ετών, σκοτώθηκαν και 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αστυνομικού τμήματος στην πόλη Αχ-Σαρκάτ (270 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης), δήλωσε ο συνταγματάρχης Χαλίλ Ντάχαμ αλ-Τζουμπούρι, επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης.

    Στη Σιντζάρ, που βρίσκεται 420 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης και όπου το 70% του πληθυσμού ανήκει στην κοινότητα Γιαζίντι, τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε μία αγορά, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας της πόλης. Είκοσι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Στις 13 Αυγούστου, τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν σε επίθεση δύο καμικάζι σε καφετέρια της πόλης.

    Η κοινότητα Γιαζίντι, η οποία υπολογίζεται ότι αριθμεί 280.000 μέλη, είναι μία κουρδόφωνη μειονότητα που πιστεύει πως ο διάβολος είναι επικεφαλής των αγγέλων και τον αναπαριστά με ένα παγώνι. Εκπροσωπείται με τρεις έδρες, επί συνόλου 275, στο κοινοβούλιο.

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή από εκρηκτικό μηχανισμό στην ανατολική Βαγδάτη, ανέφερε αμερικανικό στρατιωτικό ανακοινωθέν.

    Είδηση: 26219

    [05] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο Παρίσι

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 29 08 2009 17:18

    Στο Παρίσι βρίσκεται ο πρόεδρος του Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να λάβει μέρος στις σημερινές εργασίες του καθιερωμένου ετήσιου Θερινού Πανεπιστημίου της Λα Ροσέλ, που διοργανώνεται από το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα. Ο κ. Παπανδρέου, ενώπιον των φοιτητών του πανεπιστημίου και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, θα αναπτύξει το θέμα "Η γεωπολιτική της κρίσης".

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της σοσιαλιστικής διεθνούς θα συζητήσει στο πλαίσιο των εργασιών της ολομέλειας του κομματικού φόρουμ, για τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Οι πολίτες ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις στην κρίση και οι σοσιαλιστές μπορούμε να γίνουμε δύναμη αλλαγής» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (ΣΔ), Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το μεσημέρι,του Σαββάτου στο «Θερινό Πανεπιστήμιο» του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας στην Λα Ροσέλ με θέμα «Γεωπολιτική της Κρίσης».

    Το «Θερινό Πανεπιστήμιο» των Γάλλων σοσιαλιστών είναι ένα φόρουμ συζήτησης που λειτουργεί εδώ και 15 περίπου χρόνια, τα ετήσια συμπεράσματα των εργασιών του λαμβάνονται υπόψη στην επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων των Γάλλων σοσιαλιστών, ενώ η ιδιαιτερότητα του φετινού «Πανεπιστημίου» συνίσταται στο ότι συμμετέχουν και προσωπικότητες εκτός Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ επεσήμανε το ότι αν και ακούγονται φωνές πως η κρίση φθάνει στο τέλος της, εντούτοις «αν δεν προσέξουμε θα επιστρέψει» και τόνισε ότι «αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» τασσόμενος ταυτόχρονα κατά της «ιδιωτικοποίησης των οφελών και της «κοινωνικοποίησης» των ζημιών».

    Απαιτείται αναθεώρηση των εδώ και 30 χρόνια πολιτικών που αφορούν τις αγορές είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως και οι σοσιαλιστές ακολούθησαν κατά καιρούς και άλλοτε εν μέρει, άλλοτε στο σύνολό τους ορισμένες από αυτές τις πολιτικές, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ακουστεί (πλέον) η φωνή των αποκλεισμένων και των πληττόμενων από την κρίση και η διαμόρφωση νέων πολιτικών σε όλα τα επίπεδα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ενώ μέχρι ενός ορισμένου χρονικού σημείου ακούγονταν οι απόψεις που έφερναν σε αντίθεση την «ελεύθερη αγορά» και το «κράτος», με τους συντηρητικούς να φέρονται ως υποστηρικτές της «ελεύθερης αγοράς», τελικά απεδείχθη ότι «το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται οι συντηρητικοί είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων».

    «Το ζήτημα είναι πως η αγορά και το κράτος θα υπηρετούν τον πολίτη» είπε ο κ. Παπανδρέου προτείνοντας «δημοκρατική διακυβέρνηση και δημοκρατικό έλεγχο της αγοράς», ενώ ως παράδειγμα εξυπηρέτησης συμφερόντων «πίσω από το μύθο της «ελεύθερης αγοράς»» έφερε την περίπτωση της εταιρείας «Halliburton» συμφερόντων του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντίκ Τσέϊνι, συνδέοντας τις δραστηριότητες της με την διακυβέρνηση Μπους, τον πόλεμο στο Ιράκ και τα τεράστια ελλείμματα των ΗΠΑ.

    «Πίσω από τον μύθο της «ελεύθερης αγοράς» πραγματοποιήθηκε τεράστια συγκέντρωση και ανισοκατανομή πλούτου και τεράστια συγκέντρωση εξουσίας σε πολιτικούς και ΜΜΕ που δυναμιτίζουν την δημοκρατία και μετατρέπουν σε ομήρους θεσμούς και πρόσωπα» είπε ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για ύπαρξη «αποτυχημένων» κρατών, όπως στο Αφγανιστάν «ακόμα και στον ανεπτυγμένο κόσμο».

    «Η μεγάλη πρόκληση είναι η «επανίδρυση» της δημοκρατίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας το «παράδοξο» της ύπαρξης τεράστιων δυνατοτήτων στην ανθρωπότητα για επίλυση μιας σειράς προβλημάτων, από τη μια, και την επιδείνωση προβλημάτων ή την αδυναμία επίλυσής τους από την άλλη, ενώ απέδωσε το γεγονός αυτό στο ότι «δεν έχει παγιωθεί η δομή της παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του εκτίμησε ως ξεπερασμένο ή και μονοσήμαντο τον ταξικό προσδιορισμό των πολιτών, λέγοντας πως ο καθένας από εμάς έχει «πολλές ταυτότητες, μπορεί να είναι εργάτης ή υπάλληλος, μετανάστης, ή και απλώς οπαδός μιας ομάδας» και πρόσθεσε ότι αυτό επιφέρει περισσότερες δυσκολίες στα κόμματα προκειμένου να οργανώσουν τους πολίτες οι οποίοι διακατέχονται από φόβο και ανασφάλεια και αντιδρούν άλλοτε με παθητικότητα και άλλοτε με εξτρεμισμούς, λαϊκισμό και ρατσισμό ή ψάχνοντας ηγεσίες με «πατερναλιστικά χαρακτηριστικά που «έχουν την λύση. «Οι σοσιαλιστές λέμε πως μπορούμε να κάνουμε να κάνουμε την αλλαγή» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε από το βήμα του «Θερινού Πανεπιστημίου» σε αλλαγές στα σοσιαλιστικά κόμματα, είπε ότι «αυτό το κάναμε στο ΠΑΣΟΚ, εγώ εξελέγην από ανοιχτή διαδικασία πριν από δύο χρόνια, ενώ υπήρχαν και άλλοι δύο υποψήφιοι» ενώ θεώρησε ως «ξεπερασμένο το γραφειοκρατικό, ιεραρχικό και μονολιθικό «μοντέλο» των κομμουνιστικών κομμάτων που ακολουθούσαμε».

    «Χρειάζεται ένα πολύ ισχυρό κέντρο στο κόμμα που αφήνει πρωτοβουλίες στο γύρω περιβάλλον» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ.

    Σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θεωρούν πρωτοπόρο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε θέματα συμμετοχικής δημοκρατίας, ενώ ήδη μετά το ιταλικό κόμμα που ακολούθησε την πρακτική του ΠΑΣΟΚ και αναφορές στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ που έχουν πραγματοποιήσει στελέχη του Εργατικού Κόμματος Βρετανίας, στο γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα διεξάγονται εσωτερικές συζητήσεις για ενδεχόμενη ανάδειξη του επόμενου υποψηφίου του κόμματος για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας με αντίστοιχες ή ανάλογες διαδικασίες.

    Αναφερόμενος στις δραστηριότητες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου είπε κατ' αρχήν ότι τα ζητήματα πλέον είναι παρόμοια σε όλο τον κόσμο, με μόνο τις εκφράσεις τους να διαφοροποιούνται και τόνισε ότι «γι' αυτό είναι σημαντικό να δουλεύουμε μαζί».

    «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια κοινή ατζέντα» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις δύο επιτροπές της ΣΔ που ασχολούνται η μεν πρώτη (Επιτροπή Στίγκλιτς) με την οικονομική κρίση, η δε έτερη (Πέρσον-Λάγος) με τις κλιματικές αλλαγές, το περιβάλλον και την «πράσινη ανάπτυξη».

    Σε ότι αφορά την οικονομική κρίση η ατζέντα που προσπαθούν να διαμορφώσουν οι σοσιαλιστές, περιλαμβάνει όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και όχι των τραπεζών και των τραπεζιτών, την στήριξη των φτωχών, την προώθηση αλλαγών σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο ως τον ΟΗΕ με στόχο τον αφοπλισμό και την παγκόσμια διακυβέρνηση και την «πράσινη ανάπτυξη».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ συνέδεσε στην ομιλία του την «Πράσινη Ανάπτυξη» με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα αλλά και με την κλιματική αλλαγή λέγοντας αφ' ενός μεν πως δημιουργείται ένα «οικολογικό απαρτχάιντ» εις βάρος των αδύναμων και τονίζοντας αφ' ετέρου πως «με τις αλλαγές στο κλίμα, ούτε οι πλούσιοι θα «γλιτώσουν».

    «Απαιτείται νέο μοντέλο ανάπτυξης με σχέδιο, κανόνες, έλεγχο των αγορών και ανάπτυξη παιδείας με κέντρο τον άνθρωπο» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «διαφορετικά θα διολισθήσουμε στην βαρβαρότητα» και υπογραμμίζοντας ότι «οι βασικές μας αξίες, της δημοκρατικής διακυβέρνησης, της αλληλεγγύης , του σεβασμού και της αρμονίας με το περιβάλλον και της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι πάντα επίκαιρες».

    Οι εργασίες των δύο επιτροπών της ΣΔ θα εισέλθουν στην τελική τους ευθεία με την συνεδρίασή τους τον Σεπτέμβριο με την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και την σύνοδο του G-8 στο Πίτσμπουργκ και θα κορυφωθούν με την τελική παρουσίαση των προτάσεων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην παγκόσμια διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές, τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Μετά το τέλος της ομιλίας ο κ. Παπανδρέου παρακάθισε σε γεύμα που του παρέθεσε η πρώτη γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

    Είδηση: 26218

    [06] Καταθέσεις στην έρευνα για τις πυρκαγιές

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 29 08 2009 14:45

    Στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, κλήθηκαν να καταθέσουν σήμερα ο αρχηγός του Π.Σ., ο υπαρχηγός, ο περιφερειάρχης Αττικής και ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για πιθανές ευθύνες και παραλείψεις στη διάρκεια του συντονισμού κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ΒΑ Αττική.

    Τις δύο προηγούμενες ημέρες, συνεργάτες του κ. Ρακιντζή επισκέφτηκαν το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στους οποίους κατέθεσαν αξιωματικοί του συντονιστικού κέντρου και αξιωματικοί της Π.Α. που συντόνιζαν τα εναέρια μέσα. Επίσης ζήτησαν και πήραν απομαγνητοφωνημένες ομιλίες και έγγραφα που πιστοποιούν τις ώρες που πέταξαν πάνω από την πυρκαγιά το πρωί του Σαββάτου που οι φλόγες έφυγαν από τον έλεγχο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ο κ. Ρακιντζής αναμένεται να δώσει το πόρισμα στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και αν υπάρξουν ευθύνες αναμένεται να επιβληθούν αυστηρές ποινές.

    Πάντως, από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν έχει προκύψει κάποιο στοιχείο από το οποίο προκύπτει υπαιτιότητα της Π.Υ για τη εξέλιξη των πυρκαγιών.

    Ζευγάρι ανακρίνεται ως ύποπτο

    Όσον αφορά στην πορεία των ερευνών για τις καταστροφικές φωτιές στην Αττική, στο μικροσκόπιο των αξιωματικών της αστυνομίας, αλλά και της αρμόδιας υπηρεσίας αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού της πυροσβεστικής βρίσκεται ένα ζευγάρι που είχε εντοπιστεί πλησίον του σημείου εκδήλωσης της φωτιάς και θεωρείται ύποπτο.

    Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι εξετάζεται ως ύποπτο για την καταστροφική πυρκαγιά της Β/Α Αττικής. Το ζευγάρι εθεάθη σε μικρή απόσταση από το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά και αυτό το καταθέτουν αστυνομικοί των ΜΑΤ που επιτηρούσαν το υπό κατασκευή ΧΥΤΑ της περιοχής. Μέχρι στιγμής έχουν πέσει σε αντιφάσεις για τον χρόνο παρουσίας τους στο αγρόκτημα και ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα σχηματιστεί σε βάρος τους δικογραφία.

    Είδηση: 26217


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 August 2009 - 16:56:18 UTC