Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεναριολογίας συνέχεια
  • [02] Γ. Καρατζαφέρης: Κατέθεσε για την υπόθεση Siemens
  • [03] Χιλή: Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα στη διάρκεια της δικτατορίας Πινοσέτ
  • [04] Νέα οικονομική στήριξη των ΜΜΕ
  • [05] Θεσσαλονίκη: Βλαστοκύτταρα κάνουν καλά βρέφος με εγκεφαλική παράλυση
  • [06] Ισπανία: Μια γυναίκα σκοτώνει αμέριμνο περαστικό αυτοκτονώντας
  • [07] Μήνυμα Καραμανλή
  • [08] Νέα τουρκική πρόκληση
  • [09] Στο επίκεντρο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
  • [10] Γ. Παπανδρέου: Απόδραση δια των εκλογών
  • [11] Στον Χ. Μαρκογιαννάκη το πόρισμα για τις πυρκαγιές
  • [12] Πυρά Χατζηδάκη στο ΠΑΣΟΚ για την πορεία της αγοράς
  • [13] Τουλάχιστον 23 νεκροί από έκρηξη σε τζαμί στο Αφγανιστάν
  • [14] Σε λειτουργία ο σταθμός Νομισματοκοπείο

    [01] Σεναριολογίας συνέχεια

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 19:24

    Παραμένει η σεναριολογία και φημολογία σχετικά με τις προθέσεις Καραμανλή για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμό, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει ή να απαντήσει σε ερωτήσεις περί επικείμενων ανακοινώσεων του πρωθυπουργού. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, που τάσσονται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις ενδεχομένως να έχει και η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με τον Χοακίν Αλμούνια,στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να διερευνήσει τις απόψεις του κοινοτικού επιτρόπου για την πιθανότητα να δοθεί παράταση στο χρόνο για τη μείωση του ελλείμματος.

    Η εκλογολογία τραυματίζει και δεν βοηθά την οικονομία, τόνισε ο Κωστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής ολοκλήρωσε σήμερα τον κύκλο των επαφών του ενόψει της ΔΕΘ, με τη συνάντηση που είχε με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν συζητήθηκε θέμα εκλογών, απάντησε αρνητικά.

    Δεν έχω να πω τίποτα για σενάρια, ήταν η απάντηση και του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση με υπευθυνότητα κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις της και επιτέθηκε εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για λαϊκισμό και μικροπολιτική αντίληψη.

    «Το 2004, το ΠΑΣΟΚ άφησε μια Ελλάδα δυνατή και αισιόδοξη. Σήμερα, η ΝΔ παραδίδει μια Ελλάδα πληγωμένη και εξουθενωμένη. Οι πολίτες αναγνωρίζουν τους υπαιτίους της οικονομικής, οικολογικής, θεσμικής και ηθικής κρίσης της χώρας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρακλιούμη.

    Στο κλίμα εκλογολογίας αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας , o oποίος -να σημειωθεί- με βάση το πρόγραμμά του αναχωρεί αύριο για τα Γιάννενα. Υποδεχόμενος στο γραφείο του νέους αγρότες και απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι "οι αγρότες είναι το μέλλον της χώρας κι εσείς ασχολείστε με το αν θα γίνουν η όχι εκλογές".

    Ο Γιώργος Σουφλιάς, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του κατά τα εγκαίνια του σταθμού Νομισματοκοπείου του ΜΕΤΡΟ, είπε πως ότι κάνει δεν έχει σκοπιμότητες και το έργο δεν παραδίδεται σήμερα για προεκλογικούς λόγους.

    Οι πρόωρες εκλογές πρέπει να γίνονται μόνο όταν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος ή μέγα εθνικό θέμα, είπε στη ΝΕΤ 105,8 η βουλευτής ΝΔ Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Ο Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 οτι το ΠΑΣΟΚ πήρε μια πρωτοβουλία δημοκρατικής ευθύνης, που δεν ηταν παιχνίδι θεσμών. Το κλίμα της εκλογολογίας το δημιούργησαν τα στελέχη της ΝΔ συμπλήρωσε.

    Αναφερόμενος τέλος στα σενάρια των εκλογών, μετά από συνάντηση που είχε με τον διοικητή του ΟΑΕΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας είπε πως το πραγματικο δίλημμα δεν ειναι εαν θα προκηρυξει αυριο εκλογες ο πρωθυπουργος ή αν το ΠΑΣΟΚ τις προκαλεσει το Μαρτιο, αλλα το αν οι άνεργοι και οι νεοι ανθρωποι θα παραμεινουν ομηροι των πελατειακων σχέσεων του δικομματισμού.

    Σε κάθε περίπτωση ο λαός πρέπει να βρεθεί σε συσπείρωση με το ΚΚΕ στη δράση και στην κάλπη, ώστε να αντιμετωπίσει τη ληστεία από την πλουτοκρατία που θα δυναμώσει, είτε στην κυβέρνηση είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ.

    Σχετική Είδηση: Αντιπαράθεση στην Βουλή για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

    Είδηση: 26325

    [02] Γ. Καρατζαφέρης: Κατέθεσε για την υπόθεση Siemens

    Πολιτική

    Στον προϊστάμενο της επιθεώρησης των δικαστηρίων, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιω. Παπανικολάου, που διενεργεί την πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του 4ου ειδικού ανακριτή, Ν. Ζαγοριανού, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση της Siemens, κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γεώργιος Καρατζαφέρης.

    Μεταξύ των άλλων, ο Καρατζαφέρης κατέθεσε αντίγραφα των πρακτικών της Βουλής, που έχει κάνει αναφορές στο έργο του Ζαγοριανού. Η εξέταση των μαρτύρων θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

    Επίσης, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αν. Κανελλόπουλος, που διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του Ζαγοριανού, θα τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις. Η ποινική έρευνα σε βάρος του Ζαγοριανού διεξάγεται μετά τη μήνυση, που έχουν καταθέσει σε βάρος του οι κατηγορούμενοι Ιω. Σκαρπέλης και Ηλ. Γεωργίου.

    Είδηση: 26336

    [03] Χιλή: Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα στη διάρκεια της δικτατορίας Πινοσέτ

    Αμερική-ΗΠΑ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 13:40

    Τη σύλληψη 129 πρώην στρατιωτικών κι αστυνομικών για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της δικτατορίας Πινοσέτ ζήτησε Χιλιανός, σύμφωνα με δικαστικές πηγές. Στο στρατιωτικό καθεστώς του Πινοσέτ (1973-1990) προσάπτεται σωρεία κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων χιλιάδων εκτελέσεων κι εξαφανίσεων. Ο Αουγκούστο Πινοσέτ πέθανε τον Δεκέμβριο του 2006 σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Σαντιάγο, σε ηλικία 91 ετών, έχοντας γλιτώσει από κάθε προσπάθεια να προσαχθεί σε δίκη. Δύο εβδομάδες πριν το θάνατό του, ανέλαβε την "ευθύνη" για όσα διαπράχθηκαν επί των ημερών του, χωρίς πάντως να επιδείξει ίχνος μεταμέλειας.

    Τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε ο δικαστής Βίκτορ Μοντίλιο αφορούν πρώην πράκτορες της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών -της επίφοβης DINA-, στελέχη του στρατού, πρώην αξιωματικούς της αεροπορίας, του ναυτικού και της αστυνομίας. Τα εντάλματα σχετίζονται με την "Επιχείρηση Κόνδωρ", την ανελέητη εκστρατεία για την εξόντωση αντιφρονούντων από τις χούντες στην Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, τη δεκαετία του 1970. Χιλιάδες άνθρωποι "εξαφανίστηκαν" στο πλαίσιο της επιχείρησης.

    Αφορούν επίσης την "Επιχείρηση Κολόμπο", στο πλαίσιο της οποίας 119 Χιλιανοί, μέλη και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, εξολοθρεύτηκαν το 1975. Και ακόμη, την εξαφάνιση 10 κομμουνιστών στο Σαντιάγο το 1976.

    Ο δικαστής είπε στο Radio Cooperativa ότι η έρευνα "αφορά όλους όσοι βρίσκονταν στα στρατόπεδα, και άπτεται του αν συμμετείχαν ή γνώριζαν τη στέρηση των δικαιωμάτων των θυμάτων.. Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της έρευνας".

    Νομική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι όλες οι συλλήψεις θα γίνουν ως την Παρασκευή και ότι όλοι κατηγορούνται για απαγωγές αντιφρονούντων.

    Ο Μοντίλιο ανέλαβε την έρευνα το 2006, αντικαθιστώντας το Χουάν Γκουσμάν, που την είχε αρχίσει το 1998.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Pinochet purges arrests ordered

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26320

    [04] Νέα οικονομική στήριξη των ΜΜΕ

    Ειδήσεις

    Νέο πακέτο ενισχύσεων, ύψους 106 εκατομμυρίων ευρώ, θα διατεθεί από την 1η Νοεμβρίου, στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς εμπορίου και παροχής υπηρεσιών. Μέχρι το τέλος του έτους θα τεθεί σε εφαρμογή και το πρόγραμμα για τη στήριξη της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Οι αιτήσεις για ένταξη στο νέο πρόγραμμα ενισχύσεων του υπουργείου ανάπτυξης θα γίνονται δεκτές από την 1η Νοεμβρίου.

    Μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και τις υπηρεσίες μπορούν να υποβάλουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

    Δεκτά θα γίνονται επιχειρηματικά σχέδια με προϋπολογισμό από 30 ως 100.000 β¬. Το ανώτατο ποσό επιχορήγησης ανέρχεται σε 60.000 β¬. Τα υπόλοιπα κεφάλαια πρέπει να καλυφθούν με ίδια συμμετοχή ή τραπεζικό δάνειο.

    Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν:

    -εξοπλισμό,

    -προβολή &προώθηση και

    -κτιριακά & διαμόρφωση χώρων

    Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για το πρόγραμμα φτάνει στα 106 εκατομμύρια β¬, με την δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 53 εκατομμύρια. Παράλληλα, αρχίζουν να τρέχουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου πολλά νέα προγράμματα του υπουργείου.

    Από τις 28 Σεπτεμβρίου αρχίζει η υποβολή των προτάσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα ''Σύγχρονη Επιχείρηση 2009", από τις 6/10/09 αρχίζει η υποβολή των προτάσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα ''Πράσινη Επιχειρηματικότητα" και από τις 9/11/09 αρχίζει η υποβολή των προτάσεων για την επιχορήγηση επενδύσεων στην καινοτομία.

    Είδηση: 26337

    [05] Θεσσαλονίκη: Βλαστοκύτταρα κάνουν καλά βρέφος με εγκεφαλική παράλυση

    Υγεία -

    Ειδήσεις

    Βλαστοκύτταρα από ομφάλιο λώρο, που είχαν κρυοσυντηρηθεί σε ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων στη Θεσσαλονίκη, χάρισαν την υγεία σε ένα κοριτσάκι ηλικίας 31 μηνών, από επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση.

    Είναι η πρώτη φορά που βλαστοκύτταρα από ομφαλοπλακουντιακό αίμα, τα οποία φυλάχτηκαν σε τράπεζα βλαστοκυττάρων της Ελλάδας, χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία εγκεφαλικής παράλυσης.

    Ένα μήνα μετά την μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, στην οποία υποβλήθηκε στην αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου Dukes των ΗΠΑ, το κοριτσάκι άρχισε να μιλάει και να κάνει προτάσεις χρησιμοποιώντας 3 έως 5 λέξεις, ενώ βελτιώθηκε και η κινητικότητα των άκρων και τώρα πλέον μπορεί να σηκώσει ένα ποτήρι και να πιει.

    Επειδή το κοριτσάκι είχε και δίδυμο αδελφάκι η μητέρα σύγκρινε την ανάπτυξη των δύο παιδιών και πολύ νωρίς, δηλαδή από τους πρώτους 3-4 μήνες, διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη του ενός υστερούσε. Το πρόβλημα εξελίχτηκε σε εγκεφαλική παράλυση και οι γονείς προσπαθώντας να βρουν κάποια λύση αποτάθηκαν στην τράπεζα βλαστοκυττάρων, όπου είχε φυλαχθεί το ομφαλοπλακουντιακό αίμα των διδύμων. Οι υπεύθυνοι της τράπεζας τους συνέστησαν να αποταθούν στην αιματολογική κλινική του Πανεπιστημίου Dukes των ΗΠΑ, όπου τον περασμένο Ιούλιο το κοριτσάκι υποβλήθηκε σε αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από το δικό του ομφαλοπλακουντιακό αίμα.

    «Τα δίδυμα είχαν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση και προέρχονταν από διαφορετικά ωάρια. Επομένως το καθένα είχε τα δικά του βλαστοκύτταρα. Στην περίπτωση της μικρής που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Dukes και επικεφαλής του τμήματος παιδιατρικής και μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων και μυελού, Joanne Kurtzberg, χρησιμοποίησε όλα τα βλαστοκύτταρα της που είχαν κρυοσυντηρηθεί. Χρειάστηκαν μόνο τρεις επισκέψεις στην κλινική της κ. Kurtzberg, μία για να γίνουν οι εξετάσεις πριν τη μεταμόσχευση, μία για να γίνει η μεταμόσχευση και μία την επόμενη ημέρα για να εξεταστεί πριν φύγει. Οι γονείς του κοριτσιού θα πρέπει κάθε μήνα να στέλνουν μια αναφορά στην κλινική και σε ένα εξάμηνο θα πρέπει να την ξαναεπισκεφτούν», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κοκκώνα Κολιάκου, επιστημονική υπεύθυνη της τράπεζας βλαστοκυττάρων στην οποία είχε κρυοσυντηρηθεί το ομφαλοπλακουντιακό αίμα του μικρού κοριτσιού.

    Στο Πανεπιστήμιο του Dukes παρακολουθούνται 160 παιδιά με βλάβες του νευρικού συστήματος, εκ των οποίων τα 120 πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση και τα 40 από δυσπλασία του εγκεφάλου που εξελίχθηκε κατά την ενδομήτρια ζωή. Θεραπεία με αυτόλογη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων είναι αποτελεσματικότερη στις περιπτώσεις εγκεφαλικής παράλυσης και πρέπει να γίνεται κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής, ενώ τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο καλά στις περιπτώσεις δυσπλασίας του εγκεφάλου που εξελίχθηκε κατά την κύηση.

    Είδηση: 26330

    [06] Ισπανία: Μια γυναίκα σκοτώνει αμέριμνο περαστικό αυτοκτονώντας

    Μια 45χρονη γυναίκα, που αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον 8ο όροφο του κτιρίου όπου κατοικούσε, σκότωσε έναν 50χρονο περαστικό πέφτοντας επάνω του, έγινε σήμερα γνωστό από αστυνομική πηγή.

    Το περιστατικό συνέβη στο προάστιο Βιλαντεκάνς της Βαρκελώνης. Ο θάνατος της γυναίκας ήταν ακαριαίος, ενώ ο περαστικός υπέκυψε λίγα λεπτά μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 26331

    [07] Μήνυμα Καραμανλή

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 19:41

    Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό θα απευθύνει στις οκτώ ο Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, με επίκεντρο οικονομικά θέματα. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ή πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

    Πηγή: NETΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26338

    [08] Νέα τουρκική πρόκληση

    Πολιτική

    Και νέα τουρκική πρόκληση κατά ελληνικού ελικοπτέρου σημειώθηκε χθες Τρίτη, πάνω από το Φαρμακονήσι, μία μόλις ημέρα μετά την επικίνδυνη παρενόχληση πολιτικού αεροσκάφους από τουρκικό μαχητικό κοντά στη Σάμο. Το ελικόπτερο, τύπου Σινούκ, δέχθηκε σήμα από ραντάρ στα τούρκικα παραλία ότι μπήκε σε τουρκικό εναέριο χώρο και του ζητήθηκε να εγκαταλείψει την περιοχή. Εκτέλεσε, ωστόσο, κανονικά την αποστολή του, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ. Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα προχώρησε η Αθήνα, ενώ θα ενημερωθούν σχετικά ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

    Γιά το θέμα ενημέρωσε επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη τη νέα Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Τίνα Καϊντάνοου, η οποία προηγουμένως, συναντήθηκε και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη.

    Ο κ. Βαληνάκης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, προειδοποιώντας ότι όλα αυτά «δεν μπορούν να μένουν χωρίς συνέπεια».

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 26333

    [09] Στο επίκεντρο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

    Πολιτική

    Θέματα διμερούς συνεργασίας αλλά και εκτενής συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το φως των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων, για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και για το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, Τίνα Καϊντάνοου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης που συναντήθηκε νωρίτερα με την κυρία Καϊντάνοου αναφερόμενος στο πρόσφατο επεισόδιο με τουρκικά αεροσκαφών που παρενόχλησαν πτήση της Ολυμπιακής υποστήριξε πως γίνεται προσπάθεια για δημιουργία έντασης στο Αιγαίο, διεμήνυσε στην Άγκυρα πως οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλου και τόνισε πως τέτοιες συμπεριφορές δεν πρέπει να μένουν χωρίς συνέπειες.

    Στην συνάντηση όπου συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ο κ. Βαληνάκης σημείωσε πως η λύση που θα βρεθεί πρέπει να προέρθει από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και να είναι βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος που ακολούθως θα επισκεφθεί την Άγκυρα χθες Τρίτη συναντήθηκε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου και συζήτησαν για όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων για τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και αλλά και διεθνή ζητήματα.

    Είδηση: 26332

    [10] Γ. Παπανδρέου: Απόδραση δια των εκλογών

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    "Η προσφυγή στις κάλπες θα είναι ομολογία της αποτυχίας και των αδιεξόδων του κ. Καραμανλή. Θα είναι απόδραση δια των εκλογών", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου ο οποίος προήδρευσε σήμερα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Κοινοβουλευτικού του Κινήματος.

    Επεσήμανε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός καταρρέει υπό το βάρος των αδιεξόδων που δημιούργησε ο ίδιος και οι πολιτικές του, τονίζοντας πως "τυχόν ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν αφορά την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, ούτε αλλάζει την καταστροφική για την χώρα πολιτική σπατάλης και ανομίας".

    "Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Κ. Καραμανλής οργανώνει την έξοδό του, μέσα σε ένα τραγέλαφο δημόσιας διαβούλευσης υπουργών για το αν πρέπει να γίνουν εκλογές ή αν οι εκλογές είναι αυτοκτονία", σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει το δημόσιο συμφέρον, ενώ γίνεται "καθημερινά πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι οι εκλογές, το συντομότερο δυνατόν, είναι αναγκαίες για τον τόπο".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον πρωθυπουργό για απαξίωση της λαϊκής εντολής και χρησιμοποίησή της για την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και πελατειακών σχέσεων, προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό "τα ψέματα τέλειωσαν πια", επειδή "δεν μπορεί ούτε την οικονομική κρίση να διαχειριστεί, ούτε προϋπολογισμό να καταρτίσει, ούτε το κόμμα του να ελέγξει, ούτε την κυβέρνησή του να διευθύνει. Και, πάνω από όλα, επειδή δεν μπορεί να αντέξει τη λαϊκή κατακραυγή για την οικονομική, οικολογική, θεσμική και ηθική κρίση μιας Ελλάδας που την παρέλαβε δυνατή και αισιόδοξη και την παραδίδει πληγωμένη και εξουθενωμένη".

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι "ακόμα κι η διετής παράταση για τη μείωση του ελλείμματος, που θα πάρει πιθανότατα από την Κομισιόν, δεν του χρησιμεύει σε τίποτα. Γιατί με τις αδιέξοδες, νεοσυντηρητικές πολιτικές της ΝΔ, με τις πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ, όχι σε δύο, αλλά ούτε σε δώδεκα χρόνια δεν είναι δυνατόν να αναταχθεί η οικονομία μας".

    "Το θέμα δεν είναι η δεδομένη παράταση,(αφού) όλοι θα πάρουν, αλλά το τί κάνεις με την παράταση και ποιά πολιτική ακολουθείς", είπε.

    "Στη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής δεν μπορεί να πάει πια με επικοινωνιακά κόλπα τύπου "πήραμε παράταση"", εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας ότι "η παράταση από μόνη της δεν δίνει αποτελέσματα".

    Περαιτέρω ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι η ΝΔ "έχει φέρει τη χώρα σε απαράδεκτη κατάσταση. Πέρα από το δικαίωμα της να αυτοκαταστρέφεται, δεν έχει δικαίωμα να καταστρέφει τη χώρα, τις προοπτικές της οικονομίας, της ελληνικής οικογένειας" και έκανε λόγο για "αλαλούμ: Μια κωμωδία και τραγωδία μαζί,άσχετα από το αν γίνουν τώρα ή σε λίγο χρόνο οι εκλογές".

    Επίσης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η υπόθεση Ζαγοριανού είναι το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία της αδιαφάνειας και της διαφθοράς που επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις μας για τις παρεμβάσεις της ΝΔ στη δικαιοσύνη" και τόνισε ότι "εμείς είμαστε εδώ για να οδηγούμε τις εξελίξεις και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, επιμένοντας στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας και τηρώντας στάση ευθύνης απέναντι στο λαό και τη χώρα".

    "Ο κόσμος μας παρακολουθεί και με ένα αίσθημα ελπίδας, παρά την απαξίωση του πολιτικού συστήματος", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Είδηση: 26328

    [11] Στον Χ. Μαρκογιαννάκη το πόρισμα για τις πυρκαγιές

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 18:47

    Στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη εστάλη σήμερα το πόρισμα του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που κατέκαψε τη βορειοανατολική Αττική, βάσει του οποίου θα αποδοθούν ευθύνες σε ανώτατους αξιωματικούς.

    Υποεκτίμηση της πύρινης απειλής, ολιγωρίες και σοβαρά λάθη από το μηχανισμό της Πυροσβεστικής τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η φωτιά στο Γραμματικό διαπίστωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, όπως αναφέρει, στο πόρισμα . Ο κ. Ρακιτζής - κατά τις ίδιες πληροφορίες- καταλογίζει εμμέσως ευθύνες και στην ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

    ΣΥΡΙΖΑ

    Οι υπεύθυνοι του εγκλήματος πρέπει να τιμωρηθούν, τόνισε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Άμεση κήρυξη όλων των καμμένων περιοχών ως αναδασωτέων, αναθεώρηση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου και σύνταξη δασολογίου, προτείνουν 12 φορείς για το περιβάλλον.

    Είδηση: 26326

    [12] Πυρά Χατζηδάκη στο ΠΑΣΟΚ για την πορεία της αγοράς

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 16:26

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε ότι παρουσιάζει αμφισβητούμενα στοιχεία για την εικόνα της αγοράς αλλά και των επιχειρήσεων, εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την πορεία της αγοράς εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ο λαϊκισμός και η καταστροφολογία είναι προσφιλής τακτική του ΠΑΣΟΚ και ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση για το καλό της χώρας.

    "Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή ότι δεν μας επηρεάζει η διεθνής κρίση. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και της οικονομίας και της αγοράς. Και μπορώ να σας πω ότι η εικόνα αυτή είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που ορισμένοι καλλιεργούν. Αντιλαμβάνομαι ότι η αντιπολίτευση κάτι πρέπει να πει. Για το ΠΑΣΟΚ εξάλλου ο λαϊκισμός και ο μηδενισμός είναι προσφιλείς πολιτικές πρακτικές.

    Η καταστροφολογία αποτρέπει τους επενδυτές, φοβίζει τους καταναλωτές, πιέζει ποικιλοτρόπως την αγορά". Κ.Χατζηδάκης: Υπουργός Ανάπτυξης

    Θέλω όμως να τονίσω κάτι που μας αφορά όλους: Η καταστροφολογία δεν είναι ανώδυνη. Όπως έχει σωστά ειπωθεί "η οικονομία, είναι και κλίμα". Η πορεία της συνδέεται με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τις προσδοκίες που καλλιεργούνται. Πρέπει να σκεφτόμαστε εθνικά και όχι μικροκομματικά πρόσθεσε ο υπουργός.

    "Η Οικονομία μας ασφαλώς έχει προβλήματα. Η διεθνής κρίση δεν άφησε ούτε τη χώρα μας ανεπηρέαστη. Όμως η κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στο κλίμα μηδενισμού και καταστροφολογίας που καλλιεργείται. Αντιθέτως, έχουμε πάρει ουσιαστικά μέτρα. Η κρίση μας ακουμπά λιγότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτό το πετυχαίνουμε με έργα, με προσπάθεια, με σκληρή δουλειά", τόνισε ο κ. Χατζηγάκης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα " Τον τελευταίο χρόνο, μέσα σ' αυτό το κλίμα, οι νέες εμπορικές επιχειρήσεις που άνοιξαν για πρώτη φορά, είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που σταμάτησαν τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία των ίδιων των επιμελητηρίων, το Α' εξάμηνο του 2009 εγγράφηκαν 32.758 νέες επιχειρήσεις, ενώ διεγράφησαν 24.513. Οι νέες επιχειρήσεις είναι κατά 33,6% περισσότερες από αυτές που έκλεισαν. Αυτή είναι η αλήθεια.

    " Επίσης, στον κλάδο του εμπορίου, παρατηρείται αύξηση της απασχόλησης κατά 2.6%. Τα στοιχεία αυτά για τον κλάδο του εμπορίου διαψεύδουν τις "Κασσάνδρες" και όσους καθημερινά μιλούν για "λουκέτα" και "χρεοκοπία".

    " Στον τομέα των πτωχεύσεων, η τάση δεν είναι αρνητική. Συνολικά, μέχρι σήμερα, το 2009 έγιναν 603 αιτήσεις πτωχεύσεων στα πρωτοδικεία όλης της χώρας και έγιναν δεκτές οι 190. Το 2008 είχαμε 802 αιτήσεις, εκ των οποίων έγιναν δεκτές οι 267, ενώ πρόπερσι ήταν 2048 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 457.

    " Το ΑΕΠ: Παρότι στην ευρωζώνη το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,6% και στην ΕΕ 27 κατά 4,8%, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2008, στην Ελλάδα μειώθηκε 0,2%.

    " Στη Βιομηχανία, τον Ιούνιο του 2009, συγκριτικά με το Μάιο του 2009, οι παραγγελίες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 1,3%, όταν στην ΕΕ 27 μειώθηκαν κατά 0,4%.

    " Στο λιανικό εμπόριο: Το Μάιο του 2009 - συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2009 - ο όγκος του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 0,9%.

    " Στη Βιομηχανική Παραγωγή: Συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2008, τον Ιούνιο του 2009, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας μειώθηκε κατά 11,8%, όταν στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά 17%.

    Νέο πρόγραμμα για το εμπόριο και τις υπηρεσίες

    Ο κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξη τύπου, παρουσία των υφυπουργών Γιώργου Βλάχου και Γιάννη Μπούγα, παρουσίασε νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών νέων υφιστάμενων επιχειρήσεων, στον τομέα εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, συνολικού προϋπολογισμού 106 εκατομμυρίων ευρώ. Η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος είναι η 1η Νοεμβρίου.

    Είδηση: 26323

    [13] Τουλάχιστον 23 νεκροί από έκρηξη σε τζαμί στο Αφγανιστάν

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 12:18

    Τουλάχιστον 23 νεκροί και περισσότεροι από 40 τραυματίες, μεταξύ των οποίων πολίτες και αντιπρόσωποι της κυβέρνησης και αξιωματούχοι, σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση αυτοκτονίας μπροστά από τζαμί στο ανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ζεμαράι Μπασάρι.

    Όπως έγινε γνωστό ο καμικάζι ανατινάχθηκε μπροστά από το μεγάλο τζαμί της πόλης Μιχταρλάμ, πρωτεύουσας της επαρχίας Λαγκμάν, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Καμπούλ.

    Σύμφωνα ωστόσο με εκπρόσωπο της τοπικής διοίκησης, οι νεκροί ξεπερνούν τους 20 ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι τραυματίες.

    Είδηση: 26315

    [14] Σε λειτουργία ο σταθμός Νομισματοκοπείο

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 02 09 2009 12:58

    Άνοιξε ο σταθμός του Μετρό "Νομισματοκοπείο", ο πρώτος από τους τρεις νέους σταθμούς του άξονα της Μεσογείων, ενώ ξεκινούν εκ νέου τα δρομολόγια προς το Αεροδρόμιο "Ελ.Βενιζέλος". Παραδίδοντας στην κυκλοφορία το νέο σταθμό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει και το πάρκινγκ στο Νομισματοκοπείο, καθώς και ο σταθμός μετεπιβίβασης, ενώ δήλωσε ότι οι οδηγοί που θα χρησιμοποιούν το Μετρό θα έχουν έκπτωση 50% στο πάρκινγκ χωρητικότητας 630 αυτοκινήτων. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν άλλα δύο υπαίθρια πάρκινγκ σε Κορωπί και Κάντζα, χωρητικότητας 250 θέσεων το καθένα.

    Ο σταθμός Νομισματοκοπείο" ολοκληρώθηκε μέσα στο χρονοδιάγραμμα και θα απόσταση από το Σύνταγμα, θα διανύεται σε 10 λεπτά.

    "Σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο τεχνικά έργο, με συστηματική υπερπροσπάθεια και δίχως μεγάλα λόγια, καταφέραμε να κερδίσουμε την μάχη με τον χρόνο και να ξαναθέσουμε σε λειτουργία τη Γραμμή προς το Αεροδρόμιο μέσα στο πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα, διαψεύδοντας όλες τις Κασσάνδρες που δημαγωγικά προεξοφλούσαν μεγάλες καθυστερήσεις" σημείωσε ο υπουργός.

    Και πρόσθεσε: "Παράλληλα, ολοκληρώσαμε το σταθμό του Νομισματοκοπείου και ολοκληρώνουμε τον Δεκέμβριο το σταθμό του Χολαργού. Παραδίδουμε σήμερα τον πρώτο από τους 10 νέους σταθμούς του Μετρό της Αθήνας που θα τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους 10 μήνες".

    Ο σταθμός της Αγ. Παρασκευής αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού.

    Είδηση: 26310


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 September 2009 - 17:11:30 UTC