Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενώπιος Ενωπίω
  • [02] Στη Ν. Υόρκη ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [03] Α.Παπαρήγα: αποπροσανατολίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [04] Συνάντηση Οικολόγων με τον Δήμαρχο Αθηναίων
  • [05] Αναταράξεις από το κλείσιμο των ασφαλιστικών εταιριών

    [01] Ενώπιος Ενωπίω

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 22 09 2009 23:19

    Ένα 24ωρο μετά την τηλεμαχία των 6 πολιτικών αρχηγών, διεξήχθη στο στούντιο της ΕΡΤ -για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική σκηνή- η πολυαναμενόμενη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου. Τα θέματα στα οποία διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν τα ακόλουθα: Οικονομία - Ανάπτυξη, Κοινωνικά θέματα - Παιδεία, Κράτος - Δημόσια Διοίκηση, Περιβάλλον - Υποδομές, Εξωτερική πολιτική. Και αυτή την τετ-α-τετ τηλεμαχία συντόνισε η δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης Μαρία Χούκλη.

    Οικονομία-Ανάπτυξη

    Στην ενότητα για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης, ο κ. Καραμανλής τόνισε μεταξύ άλλων ότι : "βιώνουμε μια πολύ σοβαρή παγκόσμια οικονομική κρίση με επιπτώσεις και στην Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε., με αύξηση της ανεργίας όπως στην Ισπανία, ή τη Γερμανία. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα οι συνέπειες είναι μικρότερες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το διαρθρωτικό δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας που κληρονομήσαμε από το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα. Πήραμε σειρά μέτρων για να στηριχτούν κλάδοι και κατηγορίες πολιτών. Πρέπει να περάσουμε δύο δύσκολα χρόνια για να αποδώσουν τα μέτρα και οι απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές".

    Ακολούθως στην πρωτολογία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο, ή θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα σπαταλά το χρήμα του ελληνικού λαού, ή μια κυβέρνηση που θα νοικοκυρέψει τον τόπο και θα δώσει ανάσα στον τόπο. Μια κυβέρνηση που θα γονατίσει τον κόσμο με τα μέτρα που θα πάρει, ή μια κυβέρνηση που θα φέρει την ευμάρεια στους πολίτες. Θα βρούμε χρήματα από ανείσπρακτους φόρους, πάταξη της φοροδιαφυγής, το ΕΣΠΑ, την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, κλπ. Ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι πιάσαμε πάτο".

    Δευτερολογώντας ο κ. Καραμανλής είπε: "Παραλάβαμε από το ΠΑΣΟΚ το 2004 μεγάλο έλλειμμα στο ΑΕΠ και καταφέραμε να το κατεβάσουμε. Με πρόχειρη κοστολόγηση οι υποσχέσεις του κ. Παπανδρέου χρειάζονται 10δις για να υλοποιηθούν, πρόκειται για υποσχέσεις που είναι ακάλυπτες επιταγές. Ποια μέτρα θα πάρει το ΠΑΣΟΚ στη φορολογία για να τα υλοποιήσει. Είναι δρόμος που οδηγεί τη χώρα στην περιπέτεια".

    Στη δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: "Οι υπολογισμοί του κ. Καραμανλή για το δικό μας πρόγραμμα, δεν είναι αξιόπιστοι, αφού πέντε προϋπολογισμοί του κράτους, επί κυβερνήσεων ΝΔ έπεσαν έξω. Εμείς έχουμε σχέδιο 100 ημερών για την οικονομία που το παρουσίασα στη ΔΕΘ. Εσείς μιλάτε για πάγωμα των μισθών και των συντάξεων. Έχετε κάνει χαριστκές πράξεις, εμείς μιλάμε για τόνωση της αγοράς, στήριξη των ανέργων, αύξηση του εισοδήματος πάνω από τον πληθωρισμό, κλπ".

    K. Καραμανλής: "Όταν ακούω για προϋπολογισμούς που πέφτουν έξω δεν μπορώ να το ακούω για το ΠΑΣΟΚ, που έχει αφήσει προϋπολογισμούς που είχαν πέσει έξω. Μιλάτε για πρόγραμμα αλλά δεν έχετε σχέδιο και γνώση της πραγματικότητας".

    Γ. Παπανδρέου: "μιλάμε για δίκαιο φορολογικό σύστημα, δεν μπορεί να φορολογείται η εργασία περισσότερο από το κεφάλαιο. Μιλάμε για μια διαφορετική φιλοσοφία και για αναδιανομή του πλούτου".

    Κοινωνικά θέματα-Παιδεία

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την ανάγκη ο πολίτης να ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον με υγεία και παιδεία υψηλής ποιότητας. Τόνισε ότι η πολιτική πρέπει να είναι υπέρ των εργαζομένων και επισήμανε όσον αφορά την ανεργία και το Ασφαλιστικό ότι έχει προτείνει την επιδότηση των εισφορών των νέων ανθρώπων, για να μην παραμένουν χρόνια άνεργοι.

    Επανέλαβε ότι θα από τον πρώτο χρόνο θα ενισχύσει την παιδεία με 1δις. και θα αυξήσει τις δαπάνες στο 5% και τάχθηκε υπέρ ενός νέου σχολείου που οι μαθητές μέσω των νέων τεχνολογιών θα αποκτούν τη γνώση.

    Για την υγεία τάχθηκε υπέρ των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού, και του μαζέματος των σπαταλών.

    Τάχθηκε κατά των stage, γιατί κρατάνε τους νέους σε ομηρία, και τόνισε ότι θα ανοίξει εκ νέου το Ασφαλιστικό και αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε περαιτέρω συγχωνεύσεις ταμείων. Ωστόσο όπως είπε θα γίνει καλύτερη διαχείριση των χρημάτων που κατασπατάλησαν οι προηγούμενες διοικήσεις μέσω των δομημένων ομολόγων.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για ασάφειες και αοριστολογίες και υπεραμυνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης στην παιδεία την υγεία και το Ασφαλιστικό.

    Λάβαμε σοβαρές αποφάσεις για όλα τα θέματα είπε και συμπλήρωσε ότι όπου χρειάζονται και άλλα βήματα θα γίνουν.

    Τόνισε ότι με την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού εξασφάλισε τις συντάξεις των νέων ανθρώπων, ενώ κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι δεν ψήφισε υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 που θα έφερνε πραγματικές αλλαγές στη Παιδεία, λόγω καιροσκοπισμού και μικροπολιτικής.

    Χαρακτήρισε τα stage νόμιμη διαδικασία και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αξιοπιστία, και επανέλαβε τη βουληση του να αυστηροποιήσει τις ρυθμισεις του πανεπιστημιακού ασύλου.

    Κράτος-Δημόσια Διοίκηση

    Στη θεματική για τα κράτος και τη δημόσια διοίκηση, ο κ. Καραμανλής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: "ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας είναι ο δημόσιος τομέας και θέλει διαρκή αγώνα και προσπάθεια ετών. Γίνονται σημαντικές προσπάθειες (πχ μηχανοργάνωση, ΚΕΠ). Δόθηκε σημαντική οικονομική ενίσχυση στους ΟΤΑ, με ταυτόχρονο έλεγχο στους προϋπολογισμούς τους. Μειώσαμε δραστικά τους φορείς του δημοσίου με συγχωνεύσεις και καταργήσεις. Θα χρειαστεί και συνταγματική μεταρρύθμιση, αλλά και να αντιμετωπιστεί το θέμα της ακαμψίας της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας".

    Όπως τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: "Σε άλλη χώρα ζει ο κ. Καραμανλής, το ζήτημα είναι αν θα έχουμε ένα κράτος φέουδο, ή ένα κράτος που θα υπηρετεί και θα σέβεται τον πολίτη και τα δικαιώματά του. Το κράτος κυριαρχείται από γραφειοκρατία, με πολλούς νόμους που ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Υπάρχουν φαινόμενα χρηματισμού και διαφθοράς. Έξι χρόνια διαχείρισης από την κυβέρνηση, ήταν το χειρότερο παράδειγμα, όπως το Βατοπέδι, τα ομόλογα, η Siemens, κλπ. Δεν έχετε αξιοπιστία, εφαρμόζετε πελατειακές αντιλήψεις, χωρίς αξιοκρατία".

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Οποιαδήποτε υπόθεση αδιαφάνειας υπήρξε τη στείλαμε στη δικαιοσύνη. Η χώρα δεν μπορεί να μένει όμηρος μιας ακατάσχετης σκανδαλολογίας. Όταν τελειώνει η δικαστική έρευνα και υπάρχουν στοιχεία, τότε πρέπει να επιλαμβάνεται η Βουλή. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα, ήταν το 1999 στο χρηματιστήριο, που με προτροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ οι πολίτες έβαλαν το χρήματά τους στις φούσκες. Εμείς κάνουμε την αυτοκριτική μας όταν υπάρχει λόγος, εσείς τα κάνετε όλα καλά και δεν έχετε κάνει ποτέ τη δική σας"?

    Στη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: "Ψεύδεται ο κ. Καραμανλής όταν λέει ότι τα θέλει όλα στο φως αφού απέσυρε δύο φορές τους βουλευτές του από ψηφοφορίες για το Βατοπέδι. Σε αυτές τις υποθέσεις θα σας είχα βοηθήσει για να γυρίσουμε σελίδα και να μη θεωρεί ο κόσμος ότι γίνεται συγκάλυψη ευθυνών. Είμαι αποφασισμένος να ζητήσω συνάντηση αρχηγών για θέματα διαφάνειας, αν εκλεγώ, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μιλάμε για σύστημα με ενισχυμένο πόθεν έσχες και έλεγχο στα υπουργεία".

    Ολοκληρώνοντας ο κ. Καραμανλής δήλωσε: "Είναι ανακρίβεια ότι προτείνατε να συνεργαστούμε, γιατί αντιταχτήκατε στο θέμα του βασικού μετόχου, αλλά και όταν ζητήσαμε σύγκλιση της διακομματικής επιτροπής. Είναι κωμωδία να φύγετε από τη δυνατότητα της Βουλής για συνταγματική αναθεώρηση".

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Πρόκειται για δικαιολογίες που δείχνουν έλλειψη πολιτικής βούλησης για να παρθούν μέτρα ώστε το κράτος να είναι κοντά στον πολίτη".

    Περιβάλλον-Υποδομές

    Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ της Πράσινης Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι όταν αναφέρεται σε αυτή εννοεί τη σύνδεση της παραγωγικής διαδικασίας με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα γεννήσει νέες θέσεις εργασίας, μέσω των πράσινων και φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων και τόνισε την ανάγκη να σταματήσει το οικολογικό απαρτχάϊντ, όπου η ρύπανση απλώνεται στους κοινωνικά αδύναμους.

    Τάχθηκε κατά του χωροταξικού της κυβέρνησης και ειδικά του χωροταξικού για τον τουρισμό που όπως είπε γεννά τσιμέντο και ξεπουλάει τις ακτές.

    Έκανε λόγο για μια άλλη αντίληψη ανάπτυξης που δεν θα βασίζεται μόνο στο τσιμέντο και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία του δασικού και φυσικού πλούτου.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου και πάλι για ασάφειες και γενικολογίες και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Αναφέρθηκε στο νέο χωροταξικό και στην ενσωμάτωση όλων των κοινοτικών οδηγιών στο εθνικό δίκτυο και επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων που έχουν τεθεί με το Πρωτόκολλο του Κυότο.

    Τόνισε ότι το χωροταξικό για τον τουρισμό αντίθετα με ότι υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου, προστατεύει τις ακτές από την τσιμεντοποίηση και διαφυλάσσει το φυσικό περιβάλλον και κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το φράγμα του Αχελώου.

    Εξωτερική Πολιτική - εθνικά θέματα

    Μιλώντας για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, ο κ. Kαραμανλής δήλωσε πως: "Η Ελλάδα είναι σε όλα τα επίπεδα στον πυρήνα της Ε.Ε. εφαρμόζοντας πολιτική στήριξης των χωρών που είναι στη γειτονιά μας. Χρειάζεται βέβαια να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και εδώ πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις. Η Τουρκία πρέπει να ενθαρρυνθεί στην ευρωπαϊκή της προοπτική, αρκεί βεβαίως να ανταποκριθεί πρώτα στις υποχρεώσεις της. Επίσης κάναμε σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες".

    Ακολούθως ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι: "Στήριξα τον πρωθυπουργό σε μια δύσκολη στιγμή, στο θέμα των Σκοπίων και πετύχαμε μια σημαντική ομοφωνία. Στο θέμα της Τουρκίας γιατί στην πράξη ο κ. Καραμανλής έχασε σημαντικές ευκαιρίες, όπως το 2004 στο Ελσίνκι, για την αξιολόγηση της στάσης της Τουρκίας και ιδίως στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει ασυνέπεια και αλαλούμ στη στάση της χώρας μας. Εγώ το Δεκέμβρη θα ζητήσω να γίνει σοβαρή αξιολόγηση για να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Υπάρχει προκλητική συμπεριφορά από την Τουρκία, με τις παραβιάσεις".

    Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε: "Είναι εσφαλμένη η εικόνα του κ. Παπανδρέου. Η δικιά μας προσπάθεια είναι να ενισχυθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν μας είπατε τίποτα για τον αγωγό Μπουργκάς β Αλεξανδρούπολη, που είναι μια μεγάλη ενεργειακή επιτυχία και είναι ανεύθυνο να λέτε ότι θα επανεξετάσετε το θέμα, γιατί η υπογραφή δεσμεύει τη χώρα. Η κυβέρνηση είχε δυναμική στάση στο θέμα της στήριξης των Κυπρίων στις ψηφοφορίες για το σχέδιο Ανάν, που τελικά το απέρριψαν".

    Με τη σειρά του στη δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου είπε: "Η δικιά μας κυβέρνηση ήταν που κατάφερε να μπει η Κύπρος στην Ε.Ε. και εμείς τους διασφαλίσαμε το δικαίωμα για να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους. Θα παλέψω μαζί με την ηγεσία της Κύπρου για να βρεθεί μια δίκαιη λύση στα πλαίσια του ΟΗΕ. Υπογράψαμε για τον αγωγό Μπουργκάς β Αλεξανδρούπολη και εμείς θα τελειώσουμε το έργο. Ξέρω από διαπραγματεύσεις και μπορούμε να πετύχουμε. Αλλάζουν παγκοσμίως τα πράγματα και εξωτερική πολιτική σημαίνει και ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, του πολιτισμού, κλπ".

    Ολοκληρώνοντας το σχολιασμό του ο κ. Kαραμανλής ανέφερε: "Είπα την απόλυτη αλήθεια, το ΠΑΣΟΚ είχε εσφαλμένη θέση για το σχέδιο Ανάν, εμείς είχαμε μεγάλη επιτυχία με το θέμα της Frontex και στο θέμα των Ιμίων εσείς ήσασταν στην κυβέρνηση".

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του δήλωσε: "Στόχος μου είναι να αποκτήσει η Ελλάδα το κύρος που έχει χάσει για να μπορέσει να έχει φωνή ο ελληνικός λαός. Ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς έχω προωθήσει θέματα της Ελλάδας".

    Τελικές τοποθετήσεις

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι μετά από δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις φάνηκε πως ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να πάρει σαφή θέση στα ζητήματα. Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολα χρόνια και δύσκολες αποφάσεις. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια και ακάλυπτες επιταγές, είπε ο κ. Καραμανλής ο οποίος είπε πως η χώρα μπορεί να τρέξει στην ανάπτυξη, αρκεί να θεραπεύσουμε τα προβλήματα, όπως τα δημοσιονομικά οικονομικά.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στους Έλληνες χρωστά την αλήθεια και ας έχει πολιτικό κόστος.

    Καταλήγοντας είπε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: Ο ένας είναι ανηφορικός, υπεύθυνος, αλλά οδηγεί στην ανάπτυξη. Ο άλλος, που ηχεί ευχάριστα οδηγεί στη διόγκωση των προβλημάτων.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία του γενική τοποθέτηση είπε ότι είναι κρίσιμες οι στιγμές. Και αυτός έκανε λόγο για δύον επιλογές: στη μεν πρώτη να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική, που ρίχνει τα βάρη στους μέσους Έλληνες και στη δεύτερη να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του τόπου επιλέγοντας μία κυβέρνηση με βούληση για νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

    Είδηση: 27022

    [02] Στη Ν. Υόρκη ο Γιώργος Παπανδρέου

    Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα μιλήσει και θα προεδρεύσει συνεδρίασης του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνομιλήσει με ξένους ηγέτες και επικεφαλής αντιπροσωπειών. O κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει το βράδυ της ίδιας μέρας, επιστρέφοντας στην Ελλάδα.

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27029

    [03] Α.Παπαρήγα: αποπροσανατολίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Στην Κομοτηνή μίλησε το βράδυ της Τρίτης η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας τόσο τη ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ για χειραγώγηση και συνειδητό αποπροσανατολισμό της λαϊκής αγανάκτησης και αντίδρασης. Πριν την ομιλία της στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε μειονοτικό καφενείο στην Κομοτηνή, θέλοντας να δείξει ότι υπάρχουν γεροί ταξικοί δεσμοί σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, που είναι, όπως τόνισε, υπεράνω των θρησκευτικών δεσμών.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κάλεσε σε υπερψήφιση των συνδυασμών του κόμματός της λέγοντας ότι: "Η ψήφος στις 4 Οκτωβρίου πρέπει να είναι ταξική και πατριωτική γιατί το πατριωτικό ταυτίζεται με το ταξικό. Ο λαός έχει δίκαιο, αλλά έχει και τη δύναμη να το δείξει".

    Είδηση: 27028

    [04] Συνάντηση Οικολόγων με τον Δήμαρχο Αθηναίων

    Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, επισκέφθηκε το μεσημέρι τον Δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη, από τον οποίο, ζήτησε να διευκολυνθεί η χρήση του ποδηλάτου, και άλλων, φιλικών προς το περιβάλλον, τρόπων μετακίνησης. Την ίδια ώρα και οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν ευχαριστημένοι από την πρώτη εκπροσώπηση του κόμματος σε ντιμπέιτ. Με αφορμή την εβδομάδα κινητικότητας οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργανώνουν «Κόντρες» στο κέντρο της Πόλης.

    Είδηση: 27024

    [05] Αναταράξεις από το κλείσιμο των ασφαλιστικών εταιριών

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Αναταράξεις στην ιδιωτική ασφάλιση προκαλεί το κλείσιμο, πέντε ασφαλιστικών εταιριών. Πρόκειται για τέσσερις εταιρίες του Ομίλου Ασπίς Πρόνοια, και την εταιρία Σκουρτης. Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας, οι εταιρίες αυτές, δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, για την κάλυψη των περιθωρίων φερεγγυότητας. Ανάστατοι είναι οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι όποιοι, από το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΑΣΠΙΣ, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Οικονομίας. Το απόγευμα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για την πλαστή εγγυητική επιστολή του Ομίλου "Ασπίς Πρόνοια". Σε εξέλιξη βρίσκονται άλλες δύο εισαγγελικές έρευνες που αφορούν καταγγελίες ασφαλισμένων κατά της "Ασπίς".

    Το υπουργείο Οικονομίας πάντως με ανακοίνωσή του τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στον Κλάδο Ζωής των πέντε ασφαλιστικών εταιριών θα συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να μεταβιβαστούν τα χαρτοφυλάκια σε άλλες εταιρίες, στις οποίες αναμένεται να απορροφηθεί και το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων.

    Όλοι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν, καθώς με την ισχύουσα νομοθεσία έχουν προτεραιότητα αποζημίωσης κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης.

    Παράλληλα τονίζει ότι κανείς ασφαλισμένος στον Κλάδο Ζωής στις συγκεκριμένες εταιρίες δεν χάνει τα δικαιώματά του και τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει. Διότι, όλα τα χαρτοφυλάκια ζωής θα μεταβιβαστούν σε άλλες ασφαλιστικές εταιρίες.

    Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, όλοι οι ασφαλισμένοι στον κλάδο του αυτοκινήτου θα έχουν κάλυψη που θα τους παρέχει το επικουρικό κεφάλαιο για 30 ημέρες, έτσι όπως προβλέπεται από τον νόμο.

    Με αφορμή το γεγονός η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Τ. Κατσέλη και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι όλα αυτά τα χρόνια, δεν άσκησε καμία ουσιαστική εποπτεία στο χώρο των ιδιωτικών ασφαλίσεων, παρόλο που τα "μηνύματα" για προβλήματα στον κλάδο ήταν πολλά.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου που το πρωί συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων των ασφαλιστικών εταιριών, απαντώντας τόνισε ότι αντίθετα με τα όσα υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, οι έλεγχοι είναι τακτικοί και συνεπείς και μέχρι σήμερα έχουν αφαιρεθεί οι άδειες σε 14 ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες δεν λειτουργούσαν σύμφωνα με τον νόμο και δεν σεβόντουσαν τις υποχρεώσεις τους, τόσο απέναντι στους ασφαλισμένους τους, όσο και στους εργαζομένους τους.

    Σε μία κλασική πλευρά της καπιταλιστικής κρίσης, αποδίδει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, το κλείσιμο της «Ασπις Πρόνοια» και ακόμη τεσσάρων ασφαλιστικών εταιριών, προσθέτοντας πως "αποκαλύπτει ότι ο δρόμος ανάπτυξης, που βαδίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι αντιλαϊκός και αδιέξοδος"

    "Άλλοι 750 εργαζόμενοι χάνουν την δουλειά τους, άλλες 750 οικογένειες αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και της ανασφάλειας. Και όταν αυτά συμβαίνουν σε προεκλογική περίοδο, αντιλαμβανόμαστε τι θα επακολουθήσει μετά τις εκλογές! Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν έχουν καμία ευθύνη για τις τακτικές που έχουν ακολουθήσει οι διάφοροι Ψωμιάδηδες και για την ανοχή του κράτους και των εκάστοτε κυβερνήσεων σε αυτές τις τακτικές", τόνισε η Δέσποινα Σπανού, μέλος της επιτροπής εργατικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    "Δεν περιποιεί τιμή να πέφτουν Ασφαλιστικές εταιρείες και, μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες της χώρας τις παραμονές των εκλογών. Πιστεύω ότι η όλη εξέλιξη έχει να κάνει με τη δουλειά που "χάλασε" ο κ. Ψωμιάδης της εταιρείας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ στην Αγροτική Τράπεζα με την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής στους Γάλλους. Όλα αυτά νομίζω ότι είναι επικίνδυνα παιχνίδια και σε λίγες ημέρες θα έχουμε μπροστά μας την πραγματικότητα όπως ακριβώς έχει", εκτίμησε ο κ. Καρατζαφέρης.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 27027


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 September 2009 - 20:51:28 UTC