Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-10-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταργούνται τα Stage στο Δημόσιο
  • [02] Καταργούνται τα Stage σε δημόσιο-ΟΤΑ
  • [03] Άνοιξαν τα φτερά της Olympic Air
  • [04] Αύξηση της επιτήρησης για τη γρίπη
  • [05] Άρχισε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας
  • [06] Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι πρόγονος των Σλαβομακεδόνων
  • [07] Μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος-Ανεξάρτητη η ΕΣΥΕ
  • [08] Ενισχύονται τα αντικαπνιστικά μέτρα
  • [09] Γαλλία: Παραπομπή σε δίκη του Ζακ Σιράκ
  • [10] Βρετανία: Τα φημισμένα γαλλικά κρασιά είναι ελληνικής προέλευσης;
  • [11] Στόχος τα 100 δισ. ευρώ ετησίως για τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες
  • [12] Η οικονομία στην ατζέντα της Συνόδου
  • [13] Σε σχεδόν 6 εκατ. τα κρούσματα της νέας γρίπης στις ΗΠΑ
  • [14] ΗΠΑ: Αποζημίωση για θάνατο νεαρής κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικού διαγωνισμού
  • [15] Συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης στην Ονδούρα
  • [16] Βενεζουέλα: συλλήψεις Κολομβιανών για κατασκοπεία
  • [17] Χ.Κάστρο: «Συνεργάστηκα με τη CIA στην Κούβα»
  • [18] Ουρουγουάη: δεύτερος γύρος για εκλογή προέδρου
  • [19] ΗΠΑ-νέα γρίπη: Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης
  • [20] Συγνώμη. Ξεχάσαμε να προσγειωθούμε!
  • [21] Αιματηρές συμπλοκές στο Ρίο ντε Τζανέιρο
  • [22] Στη Νέα Ορλεάνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
  • [23] Για κατασκοπεία κατηγορείται Αμερικανός επιστήμονας
  • [24] Βέτο Αμπντάλα για τις εκλογές στο Αφγανιστάν
  • [25] Παλαιστίνη: περιορισμοί ύδρευσης από το Ισραήλ
  • [26] Κατηγορώ Ερντογάν για άδικη συμπεριφορά της δύσης στο Ιράν
  • [27] Νέα έξαρση βίας στην Ιερουσαλήμ
  • [28] Αποτροπιασμός για το λουτρό αίματος στη Βαγδάτη
  • [29] Αντιαεροπορική άσκηση ΗΠΑ- Ισραήλ, λόγω Ιράν
  • [30] Ειρηνική παράδοση ομάδας του PKK
  • [31] Ελπίδες για ενδοπαλαιστινιακή ειρήνη
  • [32] Έκκληση της Τουρκίας στο Ισραήλ για τη Γάζα
  • [33] Παλαιστίνη: ζώνες περιορισμού της κυκλοφορίας

    [01] Καταργούνται τα Stage στο Δημόσιο

    Τεταρτη, 21 10 2009 14:14

    Δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις Stage στο Δημόσιο που λήγουν, υπογράμμισε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι υπάρχουν συνέπειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλη αυτήν την παρανομία, τις οποίες θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε. Διευκρίνισε, πάντως, ότι για την τύχη των απασχολούμενων που συμπλήρωσαν 24 μήνες, θα υπάρξει δημόσια διαβουλευση με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και τους εκπροσώπους τους. Πρόσθεσε ότι τα Stage στον ιδιωτικό τομέα είναι άλλη περίπτωση, όμως θα υπάρξει διασφάλιση και παροχή εγγυήσεων για τα δικαιώματα όσων είναι σε αυτά προγράμματα. Τη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση των Stage, στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ).

    Δικλείδες και εγγυήσεις

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε πως είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για την κατάργηση των Stage στο δημόσιο τομέα, τα οποία και χαρακτήρισε ως "παράνομη διαδικασία" κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

    "Δεν θα ανανεώσουμε τις συμβάσεις Stage. Από εκεί και πέρα, για την τύχη ορισμένων συμπολιτών μας, έτσι όπως εργάζονται σήμερα -και τον χρησιμοποιώ καταχρηστικά τον όρο "εργάζονται"- θα υπάρχει διαβούλευση για να δούμε την τύχη του" Γ. Πεταλωτή

    Ερωτηθείς αν μπορούν να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους εκείνοι που είχαν 24μηνη σύμβαση, ο Γ. Πεταλωτής είπε ότι δεν έχει υπόψη του κάποιο νόμο που να μπορεί να θεμελιώνει δικαίωμα μονιμοποίησής τους.

    Σε ερώτηση για το αν μπορούν όσοι έχουν συμπληρώσει τους 24 μήνες της σύμβασης να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με 50% μοριοδότηση, όπως φέρεται να έχει υποστηρίξει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο εκπρόσωπος είπε ότι "διαφωνήσαμε και ως αντιπολίτευση με το νόμο της ΝΔ και με ένα μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης". Τόνισε δε ότι "θα αλλάξουμε τον νόμο.

    Ερωτηθείς σχετικά ο Γ. Πεταλωτής, είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία ανάμεσα στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, σχετικά με το ζήτημα, επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις είναι συλλογικές.

    Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "τα προγράμματα Stage τα βλέπουμε με τελείως διαφορετική ματιά" και πως "θα βάλουμε εκείνες τις δικλείδες και τις εγγυήσεις στον ιδιωτικό τομέα ώστε να επιτελούν το ρόλο τους".

    Εξάλλου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "μέλημα" της κυβέρνησης είναι να μη χαθούν μόνιμες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα με την αντικατάστασή τους από θέσεις μέσω προγραμμάτων Stage.

    Αντιδράσεις

    Να γίνει απογραφή, και εάν προκύψει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με Stage 3 και 4 χρόνια, τότε έχει υπάρξει καταχρηστικότητα από την διοίκηση, είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

    Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους τώρα που καταργούνται τα Stage, αναρωτήθηκε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    "Η μη ανανέωση των συμβάσεων 12.000 νέων ανθρώπων, που εργάζονται με καθεστώς μαθητείας (Stage), καταδεικνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης, απέναντι στους νέους και το κοινωνικό σύνολο. Η ΝΔ θα σταθεί στο πλευρό όλων εκείνων που υφίστανται αυτή τη μεθόδευση και θα ασκήσει κάθε πολιτική πίεση, προκειμένου να αναθεωρηθούν τα κριτήρια και οι αποφάσεις της κυβέρνησης" δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    "Ας τα ονομάσουν όπως θέλουν. Ας τα προσαρμόσουν όπως θέλουν. Μην στερήσουν, όμως, τη δουλειά από χιλιάδες νέους και νέες που βρήκαν μια ελάχιστη διέξοδο στα αδιέξοδά τους" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Είδηση: 28779

    [02] Καταργούνται τα Stage σε δημόσιο-ΟΤΑ

    Παρασκευη, 23 10 2009 14:14

    Την οριστική κατάργηση των προγραμμάτων stage στο δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση και την κάλυψη των αναγκών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, αποφάσισε η κυβέρνηση, σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο. Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης οι συμβάσεις stage που λήγουν δεν θα ανανεωθούν και τα προγράμματα θα είναι δυνατόν να λειτουργήσουν μόνο για τον ιδιωτικό τομέα ως μαθητεία. Για την κάλυψη των κενών θέσεων σε δημόσιο και ΟΤΑ, θα προκηρυχτούν θέσεις και οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για φαυλότητα και κύκλο πελατειακών σχέσεων που δημιουργησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

    Είδηση: 28877

    [03] Άνοιξαν τα φτερά της Olympic Air

    Πεμπτη, 01 10 2009 08:40

    Την πρώτη της επίσημη πτήση πραγματοποίησε η Olympic Air, κάνοντας έτσι μια νέα αρχή και εισάγοντας νέα δεδομένα στον τομέα των αερομεταφορών στη χώρα μας. Το αεροσκάφος, ένα Airbus 320 με κυβερνήτη τον κ. Σωτήρη Καλογήρου, διευθυντή πτητικής εκμετάλλευσης της Olympic Air, πραγματοποίησε την πρώτη πτήση προς Θεσσαλονίκη, στα χνάρια της αντίστοιχης πρώτης πτήσης που έκανε πριν από μισό και πλέον αιώνα η Ολυμπιακή του Αριστοτέλη Ωνάση. Σε αυτό επέβαιναν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, τα στελέχη της εταιρείας και δημοσιογράφοι.

    "Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του ονόματος αλλά διαχειριστές"

    Πριν από την αναχώρηση της πτήσης έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαου.

    Κατά την τελετή έναρξης των πτήσεων της ΟΑ από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της MIG χαρακτήρισε ιστορική και συγκινητική τη σημερινή μέρα, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη χώρα όταν οργανωθούμε και δουλέψουμε, μπορούμε.

    Ο κ. Βγενόπουλος επεσήμανε ότι είναι μοναδικό επίτευγμα στον τομέα των αερομεταφορών το γεγονός ότι μέσα σε λίγους μήνες κατορθώθηκε να στηθεί, να λειτουργήσει και να πετάξει η νέα εταιρεία. Σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου "που μας δίνει δύναμη να προωθήσουμε το έργο μας".

    "H ΟΑ θέλει υγιή ανταγωνισμό χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις από οικογενειακούς φίλους, συγγενείς και άλλους" Α. Βγενόπουλος

    Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι "δεν είμαστε ιδιοκτήτες του ονόματος της Ολυμπιακής αλλά διαχειριστές. Το όνομα ανήκει στους Έλληνες".

    Παράλληλα, προχώρησε σε μία σημαντική εξαγγελία, ανακοινώνοντας ότι η MIG έχει στην κατοχή της κατοχυρωμένο διεθνώς σήμα με τον τίτλο "Μακεδονικές Αερογραμμές": "Έχουμε πάρει κωδικούς και κανείς δεν μπορεί να πετάξει με αυτό το όνομα".

    Επιπλέον, ο πρόεδρος της MIG είπε ότι θα δημιουργηθεί θυγατρική εταιρεία της "Olympic Air" με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με την ονομασία "Μακεδονικές Αερογραμμές", προκειμένου να καλυφθούν σύντομα οι επιχειρηματικές και τουριστικές ανάγκες της περιοχής. Πρόσθεσε επίσης ότι την άλλη εβδομάδα θα έχει συνάντηση με φορείς της βόρειας Ελλάδος προκειμένου να συζητήσουν διαδικαστικά θέματα, ενώ όπως είπε, η νέα εταιρεία θα πετάξει σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες πτήσεις που θα κάνει η νέα εταιρεία θα είναι προς Γερμανία και Άμστερνταμ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βγενόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δημοσίου στην ΟΑ με μειοψηφικό πακέτο, σημειώνοντας ότι "θα υλοποιήσουμε το σχέδιό μας είτε μπει το Δημόσιο είτε όχι".

    "Ιδιοκτήτες της Ολυμπιακής δεν είναι η MIG, αλλά όλοι οι Έλληνες που τόσα χρόνια στηρίζουν αυτή την εταιρεία" Α. Βγενόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου κ. Γ. Παράσχης τόνισε ότι η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή, η σημαντικότερη μετά την έναρξη λειτουργίας του ΔΑΑ, σημειώνοντας ότι "κανείς δεν περίμενε η Ολυμπιακή να εξυγιανθεί, και, απελευθερωμένη από χρέη και παθογένειες, να αρχίσει το νέο της έργο". Επίσης, πρόσθεσε ότι η ΟΑ έχει το νεώτερο στόλο της Ευρώπης και ευχήθηκε καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

    Στη συνέχεια ο κ. Βγενόπουλος μαζί με τον κ. Παράσχη έδεσαν τις δύο κορδέλες ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις και ευχήθηκαν καλές πτήσεις στη νέα εταιρΕία.

    Στην τελετή, την αντιπροσωπεία της Olympic Air υποδέχθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και άλλοι επίσημοι.

    Ακυρώθηκαν δρομολόγια Πέντε δρομολόγια προς Πάρο, Μήλο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο και Σκιάθο ακυρώθηκαν, καθώς τα αεροσκάφη τύπου Ντάς που παρέλαβε η Olympic Air από τις Ολυμπιακές αερογραμμές και εκτελούν πάντα τα δρομολόγια των άγονων γραμμών, διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν σημαντικές τεχνικές βλάβες. Οι τεχνικοί της Olympic Air προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα τεχνικά προβλήματα στα συγκεκριμένα αεροσκάφη, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν κανονικά τις επόμενες ημέρες ενόψει και των εκλογών οι πτήσεις προς τις άγονες γραμμές.

    Είδηση: 27338

    [04] Αύξηση της επιτήρησης για τη γρίπη

    Πεμπτη, 08 10 2009 14:04

    Την αύξηση της κλινικής και επιδημιολογικής επιτήρησης καθώς και την απλούστευση των μέτρων που αφορούν στα σχολεία μέσω της καλύτερης εφαρμογής τους ανακοίνωσε η νέα υπουργός Υγείας κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου, μετά την συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Επιχειρησιακής και Επιστημονικής Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Νέας Γρίπης που πραγματοποιήθηκε το πρωί. Παράλληλα, η υπουργός, μιλώντας στη ΝΕΤ, έκανε λόγο για την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ΕΣΥ.

    Συγκεκριμένα, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει και επίσημα ο εμβολιασμός στη χώρα μας, υπό την προεδρεία της νέας υπουργού Υγείας συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Επιχειρησιακής και Επιστημονικής Αντιμετώπισης της Πανδημίας της Νέας Γρίπης, προκειμένου να εξεταστούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

    Δηλώσεις Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου

    Δηλώσαμε την υποστήριξή μας στη δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη και ταυτόχρονα επιβεβαιώσαμε ότι θα είμαστε δίπλα στο Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο και την επιδημιολογική επιτήρηση, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλινική επιτήρηση που χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Αυτό που μας ανέφεραν είναι ότι συλλέγονται αυτά τα στοιχεία. Ότι υπάρχει όμως η διαπίστωση ότι χρειάζεται να είναι πιο αποτελεσματική η συλλογή των στοιχείων όσον αφορά τις κλινικές περιπτώσεις.

    Και όσον αφορά τα σχολεία επειδή χρειάζεται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εποπτεία και έλεγχος γύρω από την τήρηση των προϋποθέσεων και των όρων που έχουν τεθεί. Kαι γι' αυτό το λόγο θα υπάρξουν και οδηγίες που θα είναι ακόμα πιο απλές πιο εύκολες στην εφαρμογή.

    Για τα σχολεία συνεχίζουμε κανονικά αυτή τη στιγμή με το σύστημα που υπάρχει και το Συμβούλιο συνεχώς αξιολογεί, επαναξιολογεί και επανεκτιμά. Σε αυτή τη φάση το σύστημα συνεχίζεται και σε κάθε περίπτωση θα έχουμε μια τακτική συνάντηση ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, και η Υφυπουργός και εγώ, θα ερχόμαστε τακτικά εβδομαδιαία στις συνεδριάσεις. Και καθημερινά βέβαια θα υπάρχει επαφή, είναι σαφές.

    Και το τρίτο όσον αφορά τη φαρμακοεπαγρύπνηση και ιδιαίτερα σε σχέση με το εμβόλιο. Εκεί αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από τα ευρωπαϊκά όργανα, θα συνεδριάσει και Συμβούλιο Υπουργών Υγείας την επόμενη βδομάδα, και -σε κάθε περίπτωση- και τις αναγκαίες επιστημονικές γνωματεύσεις.

    Η δική μας η οδηγία είναι ότι χώρα μας πρέπει να συνεχίσει και να επιταχύνει την επαγρύπνηση. Και φυσικά την προετοιμασία για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, και αυτό αφορά φυσικά πολύ περισσότερο και την προετοιμασία για το εμβόλιο.

    αναφορικά με τους εμβολιασμούς η υπουργός τόνισε πως η εκτίμηση του Συμβουλίου είναι ότι η προετοιμασία συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει η ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις βάζοντας βέβαια ως προτεραιότητα τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τις ειδικές ομάδες που υπάρχει μεγαλύτερη αναγκαιότητα, σύμφωνα με την επιστημονική προσέγγιση. Αλλά βέβαια, θα χρειαστεί να έχουμε τις τελικές αποφάσεις και γνωματεύσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σίγουρα και την αντίστοιχη επιστημονική γνωμάτευση προκειμένου να ξεκινήσουμε.

    Δύο ακόμη κρούσματα σε σχολεία στη Θεσσαλονίκη

    Την ίδια ώρα, δύο ακόμη κρούσματα νέας γρίπης σημειώθηκαν σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για δύο αγόρια, που φοιτούν στην 5η δημοτικού, εκ των οποίων το ένα σε σχολείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το άλλο σε σχολείο σε δυτική συνοικία.

    Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας, ο ένας από τους μαθητές πήγε σε ιδιώτη γιατρό την περασμένη Πέμπτη και ο άλλος σε ιατρείο ιδιωτικής εταιρίας και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν ότι πάσχουν από ήπια μορφή της νέας γρίπης.

    Οι δύο μαθητές νοσηλεύονται στα σπίτια τους και η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

    Είδηση: 28344

    [05] Άρχισε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

    Πεμπτη, 22 10 2009 10:52

    Άρχισε το μακρινό ταξίδι της για το Βανκούβερ του Καναδά η Ολυμπιακή Φλόγα. Μετά από μία λιτή τελετή στους πρόποδες του Κρονίου Λόφου, η πρωθιέρεια, Μαρία Ναυπλιώτου, ολοκλήρωσε με επιτυχία την τελετή αφής. Πρώτος λαμπαδηδρόμος είναι ο αθλητής του γιγαντιαίου σλάλομ, Βασίλης Δημητριάδης, για να αρχίσει το ταξίδι του «Ιερού Φωτός» σε όλη την Ελλάδα και κατόπιν στον Καναδά.

    Τελευταία λαμπαδηδρόμος στην Τελετή Παράδοσης της Φλόγας στην «Οργανωτική Επιτροπή των "Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Βανκούβερ 2010"», την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 18:00 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα είναι η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Νίκη Γεωργιάδου, η οποία είναι φοιτήτρια στο Τορόντο του Καναδά.

    Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους θα διαρκέσει 8 ημέρες και θα καλύψει 2.180 χιλιόμετρα. Η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από 22 Νομούς, 42 Δήμους, τρία Δημοτικά Διαμερίσματα και μία Κοινότητα.

    Κατά την διάρκεια της πορείας των οκτώ ημερών θα πραγματοποιηθούν 36 τελετές αφής βωμών σε συγκεκριμένες πόλεις, αλλά και σε δύο αρχαιολογικούς χώρους.

    Οι πόλεις όπου θα διανυκτερεύσει κατά σειρά είναι τα Καλάβρυτα (22/10), το Καρπενήσι (23/10), το Μέτσοβο (24/10), η Έδεσσα (25/10), η Θεσσαλονίκη (26/10) και ο Βόλος (27/10).

    Την προτελευταία ημέρα θα διανυκτερεύσει στην Ακρόπολη (28/10).

    Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βασίλης Δημητριάδης αναλαμβάνει το ρόλο του πρώτου λαμπαδηδρόμου. Ο ίδιος ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας και το 1998 για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο. Εν όψει της τελετής Αφής της Φλόγας για το Βανκούβερ, δήλωσε: «Δεν παύει να είναι κάτι το πρωτόγνωρο για μένα. Τα συναισθήματα που με κατακλύζουν είναι τόσο έντονα που με αναγκάζουν να νιώθω μοναδικός. Οπωσδήποτε είναι μία μεγάλη τιμή να γνωρίζω ότι από εμένα θα ξεκινήσει μία ατέλειωτη σειρά ανθρώπων που θα μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα μέχρι την πόλη του Βανκούβερ».

    Τελευταία Λαμπαδηδρόμος στην τελετή παράδοσης της φλόγας στην «Οργανωτική Επιτροπή Βανκούβερ 2010», την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 18:00 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, θα είναι η αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Νίκη Γεωργιάδου, η οποία είναι φοιτήτρια στο Τορόντο του Καναδά.

    Τελετή Αφής στην Ολυμπία

    Άναψε στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας η φλόγα για τους «Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες "Βανκούβερ 2010"». Πολλές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρευρέθησαν στην τελετή, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Ζάκ Ρόγκ τον οποίο υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

    Παρόντες -μεταξύ άλλων- στην τελετή ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής της «Οργανωτικής Επιτροπής των "Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Βανκούβερ 2010"», Τζων Φούρλονγκ.

    Η τελετή αφής της φλόγας για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του Βανκούβερ το 2010, πραγματοποιήθηκε στο Ναό της Ήρας στο αρχαίο στάδιο, ακολουθώντας το τελετουργικό των θερινών ολυμπιακών αγώνων.

    Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου. Στην τελετή παρευρέθησαν και οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ, Ντ. Μπακογιάννη και Δ. Αβραμόπουλος, που πραγματοποιούν περιοδεία στην Ηλεία.

    Η Πρωθιέρεια Μαρία Ναυπλιώτου παρέδωσε το Φως στον πρώτο λαμπαδηδρόμο αθλητή του σλάλομ Βασίλη Δημητριάδη. Το σύμβολο των ολυμπιακών αγώνων θα διασχίσει την Ελλάδα και τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας σε 8 ημέρες.

    Ομιλία Ρογκ

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ -μεταξύ άλλων- στην ομιλία του επισήμανε με έμφαση: «Η μεγαλύτερη εθνική Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Ιστορία θα καλλιεργήσει πνεύμα συμμετοχής σε μία παγκόσμια κοινότητα. Θα συνενώσει όλους εμάς ως πολίτες του κόσμου, συνδεδεμένους με τις Ολυμπιακές αξίες της αριστείας, της φιλίας και του σεβασμού. Θα εμπνεύσει νέες ελπίδες, νέα όνειρα, ιδιαίτερα ανάμεσα στην νέα γενιά που συμμετέχει στους αγώνες. Θα καλέσει τους Καναδούς και τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο να συγκεντρωθούν και να γιορτάσουν τους αγώνες με ζεστή καρδιά. Θα είναι άλλο ένα δείγμα για το πώς οι αγώνες του Βανκούβερ θα κάνουν τη διαφορά, διαδίδοντας τις ολυμπιακές αξίες στα πέρατα του κόσμου!».

    Ομιλία Ρογκ, Καπράλου

    Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, τόνισε στον χαιρετισμό του ότι «Έχουν περάσει ήδη 45 χρόνια από την πρώτη φορά που άναψε το Ιερό Φως για την διοργάνωση χειμερινών ολυμπιακών αγώνων, αλλά, το δέος που νιώθουμε όλοι μας, παραμένει μοναδικό. Όπως μοναδική είναι η ιστορική σημασία αυτού του τόπου, αλλά και τα μηνύματα που αναδεικνύει η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η Ολυμπία, εδώ και χιλιάδες χρόνια, αποτελούσε κέντρο Αθλητισμού και Πολιτισμού, τόπο λατρείας και ειρηνικό σημείο αναφοράς του τότε γνωστού κόσμου. Εδώ ακριβώς που πατάμε σήμερα, γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σε ένα τοπίο ήμερο και ειρηνικό, από τα πιο όμορφα της Ελλάδας. Εδώ, λες και η ίδια η φύση καλεί τους ανθρώπους σε ειρηνική συνάθροιση για την καλλιέργεια του αθλητικού ιδανικού, την ευγενή άμιλλα.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα σύντομα θα φτάσει και στο Βανκούβερ, την Ολυμπιακή πόλη που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2010 και μεταφέρεται εκεί, για να διαδώσει το μεγάλο όραμα για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών. Η Ολυμπιακή Φλόγα είναι, άλλωστε, το ίδιο το σύμβολο της ειρήνης, της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχαιότητα, οι πόλεμοι μεταξύ των πόλεων, σταματούσαν προσωρινά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Όσοι θα έχουν την τύχη να νιώσουν το μεγαλείο της μεταφοράς του Ολυμπιακού Φωτός, μαζί με αυτούς που θα παρακολουθήσουν από κοντά την Λαμπαδηδρομία, δεν πρέπει μόνο να εμπνευστούν από τις διαχρονικές αξίες, αλλά και να κρατήσουν χώρο στην καρδιά τους για τη ζέστη και τη λάμψη της ιερής φλόγας, ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές των Ολυμπιακών Ιδεωδών!».

    Χαιρετισμός Τζων Φούρλονγκ

    Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκτελεστικός διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής «Βανκούβερ 2010», Τζων Φούρλονγκ, λέγοντας ότι «Ο Καναδάς είναι μία χώρα φιλόξενη, με ζεστή καρδιά. Είναι τιμή για μας που μας δόθηκε το δικαίωμα να μεταφέρουμε τη Φλόγα. Ως τις 12 Φεβρουαρίου θα έχει επισκεφθεί 1.030 καναδικές κοινότητες, θα έχει δεχθεί την ευλογία σε 119 τελετές από Αβορίγινες, θα έχει αγγίξει τρεις ωκεανούς και θα έχει κρατηθεί ψηλά από ένα αμάλγαμα του καναδικού λαού, που θα αντιπροσωπεύει όλες τις ηλικίες, τους πολιτισμούς, τα θρησκεύματα και τις γλώσσες. Καθώς θα προχωράμε θα γιορτάζουμε την ελευθερία να είμαστε υπέροχοι, την ελευθερία να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας και να εξερευνούμε, καθώς και την ελευθερία να εξετάζουμε καινοτόμες ιδέες. Αυτή είναι η δύναμη της Φλόγας και του Αθλητισμού. Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό. Είναι χαρά μας να είμαστε εδώ και ναι γιορτάζουμε αυτή την εξαιρετική περίσταση μαζί σας!».

    Δήλωση Σπύρου Ζαννιά

    O πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Σπύρος Ζαννιάς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή και χαρά που η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει στο όμορφο Βανκούβερ, τη μοναδική πόλη κοντά σε θάλασσα, που διοργανώνει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα σύγχρονα κτίρια, προσαρμοσμένα στο περιβάλλον και στο παραδοσιακό χαρακτήρα της γειτονιάς του Γκαστόουν, θα φιλοξενήσουν τη νεολαία όλου του κόσμου, ζευγαρώνοντας την αγάπη για τον Αθλητισμό με την απαίτηση για Παγκόσμια Ειρήνη!».

    Είδηση: 28824

    [06] Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι πρόγονος των Σλαβομακεδόνων

    Παρασκευη, 02 10 2009 15:29

    "Ο αρχαίος στρατηλάτης ήταν Έλληνας", δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου του Μάνχαϊμ "Ράις Ένγλεχορν" της Γερμανίας, κος Άλφριντ Βιτστσόρεκ που πρόκειται να οργανώσει έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο.

    "Ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας και σε καμία περίπτωση πρόγονος των συγχρόνων Σλαβομακεδόνων", δήλωσε ο κος Άλφριντ Βιτστσόρεκ.

    Σε συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων [00], ο κος Βιτστσόρεκ δήλωσε ότι "Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν καθαρά για ακόμα μία φορά ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου είχαν στενές σχέσεις με τους σύγχρονούς τους Έλληνες" και προσέθεσε "Στην αρχαιότητα, Έλληνες αι Μακεδόνες μιλούσαν την ίδια γλώσσα".

    Ο διευθυντής του μουσείου αναφέρθηκε σε ευρήματα που δείχνουν ότι ο πληθυσμός της ΠΓΔΜ, το ένα τέταρτο του οποίου μιλά αλβανικά και τα τρία τέταρτα σλαβικά, κατάγεται από λαούς που μετανάστευσαν στην περιοχή τον 6 μ.Χ. αιώνα, πολύ μετά από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Είδηση: 28133

    [07] Μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος-Ανεξάρτητη η ΕΣΥΕ

    Τεταρτη, 21 10 2009 11:02

    Παρεμβάσεις και τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 10% μέσα στο 2010, εξετάζει ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζοντας το επόμενο έτος κρίσιμο για την ελληνική οικονομία καθώς θα αρχίσει η δημοσιονομική προσαρμογή. Σε συνέντευξη Τύπου για τα απoτελέσματα του Εurogroup και του Εcofin ανακοίνωσε επίσης ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα γίνει με νόμο ανεξάρτητη υπηρεσία. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις προγραμματικές της δηλώσεις παρόλο που η κατάσταση στην οικονομία είναι δύσκολη, ενώ επικρίνει τον πρώην υπουργό Γιάννη Παπαθανασίου για τα στοιχεία που απέστειλε στην Κομισιόν.

    Μέτρα και παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σταδιακά τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια το έλλειμμα σε ποσοστό κάτω από 3% εξετάζει η κυβέρνηση, μετά και την έντονη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την εκ νέου αναθεώρηση των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας.

    Το κλίμα στην Ευρώπη είναι από επιφυλακτικό έως απαξιωτικό για την πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε ότι ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Αλμούνια εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για τα στατιστικά στοιχεία.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας τον κ. Αλμούνια, τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα λόγω χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης, υποεκτίμησης και κατάρρευσης των εσόδων και εκτόξευσης των δαπανών.

    Όσον αφορά το θέμα σχετικά με τη μη καταγραφή ορισμένων μεγεθών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι δημιουργείται θέμα αξιοπιστίας και ότι η νέα κυβέρνηση, προχωρά σε μια ανεξάρτητα Στατιστική Υπηρεσία που θα κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά και θα ελέγχει το υπουργείο Οικονομικών.

    Για να πραγματοποιηθεί αυτό, πρόσθεσε, χρειάζονται ανατροπές και ο μέχρι τώρα τρόπος κατάρτισης προϋπολογισμού δεν επιτρέπει την πραγματική αποτίμηση μεγεθών.

    Οι προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος ξεκινούν άμεσα με στόχο την μείωση του σε μονοψήφιο αριθμό μέσα στο 2010.

    "Η προσπάθεια δεν θα είναι σπριντ 100 μέτρων αλλά μαραθώνιος από δύσκολη από δύσκολη αφετηρία" δήλωσε χαρακτηριστικά"

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Ο χρονικός ορίζοντας στον οποίο στοχεύει το οικονομικό επιτελείο για να μειωθεί το έλλειμμα είναι 3 με 4 χρόνια. Στο πρόγραμμα θα περιγράφεται τόσο το σύνολο των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης με:

    *δραστικές περικοπές στις δαπάνες του δημοσίου

    *πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και

    *αλλαγές στη φορολογία

    Όσον αφορά το φορολογικό σύστημα τόνισε θα εφαρμοστεί το πρώτο τρίμηνο του 2010 μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και τις αρμόδιες αρχές. Θα αλλάξει ο τρόπος φορολογίας των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και θα γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

    Για τα μέτρα που έχει λάβει ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα εισπραχτούν κανονικά η έκτακτη εισφορά στα υψηλά εισοδήματα και το ΕΤΑΚ για το 2009 και στη συνέχεια θα καταργηθούν.

    Το ΕΤΑΚ θα αντικατασταθεί με το φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

    Τα πράσινα τέλη θα ισχύσουν με αλλαγές επί το δικαιότερο για τα παλιά αυτοκίνητα όπως και η απόσυρση με ορισμένες διορθώσεις.

    Τέλος παραμένει το ειδικό τέλος για τα μεγάλα αυτοκίνητα και ο φόρος στα λαχεία μέχρι τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

    Για τους ημιυπαίθριους χώρους είπε, ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα διαφορετικά με ριζική αντιμετώπιση.

    Επίσης είπε, ότι δεν θα υπάρξει κανένας νέος φόρος το 2009, αλλά ότι ήδη υπάρχει ενεργοποίηση των μηχανισμών του υπουργείου για την είσπραξη των φόρων. Το μήνυμα που έχει δοθεί στις εισπρακτικές υπηρεσίες είναι να μπορέσουν με κόσμιο τρόπο να εισπραχθούν όσα πρέπει να εισπραχθούν.

    Σήμερα , το υπουργείο Οικονομικών διαβιβάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα τελικά στοιχεία για το ύψος του ελλείμματος το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ξεπερνά το 7% για το 2008 και φθάνει το 12,5% για το 2009, ενώ τον Ιανουάριο θα διαβιβαστεί το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών (ECOFIN) θα συζητήσει το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο το εάν θα δώσει ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής στην Ελλάδα, για τη μείωση του ελλείμματος.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε, ότι δεν αισθάνεται πιεσμένος από τις Βρυξέλλες και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί. Πρόσθεσε δε, ότι αισθάνεται ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο έργο και υπενθύμισε, ότι τα στοιχεία για το έλλειμμα πρώτος τα δημοσιοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τα πραγματικά - δυστυχώς - στοιχεία.

    Κόντρα για το ύψος του ελλείμματος

    Το ύψος που θα αγγίξει εφέτος το έλλειμμα αποτελεί σημείο τριβής της κυβέρνησης με τον πρώην υπουργό Οικονομίας.

    Ο κ. Παπαθανασίου τις τελευταίες ημέρες αμφισβητεί τις προβλέψεις της κυβέρνησης για έλλειμμα 1,5%.

    "Εγώ είχα πει ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο 6% και αν δεν εφαρμοσθούν τα μέτρα θα αυξηθεί. Η κυβέρνηση έχει στόχο να αυξήσει το έλλειμμα, καθώς τάζει στους πάντες τα πάντα. Τουλάχιστον για το 2009 δεν έχει στόχο να ρίξει το έλλειμμα, αντίθετα θέλει να είναι αυξημένο για να εκθέσει τη Ν.Δ.", τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρώην υπουργός Οικονομίας.

    "Οι όροι που μπαίνουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι, πραγματικά, σφικτοί, δεν έχουν ακόμα εξειδικευτεί, αντιμετωπίσαμε, όμως, μια εξαιρετικά αρνητική αντίδραση εκ μέρους των αρμοδίων της Επιτροπής και από τον κ. Αλμούνια, αλλά και από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ. Κάποιοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη, στην ελληνική πολιτική ζωή και την κοινωνία, για το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας που παρουσίασε αυτές τις μέρες η Ελλάδα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι ο κ. Παπαθανασίου, παρουσίαζε στην ΕΕ στοιχεία που, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν αληθή, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση.

    "Αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις.Για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο αυτό, φουσκώνουν εσκεμμένα το έλλειμμα σε 12,5%, ακυρώνοντας την ίδια ώρα δικά μας μέτρα, μεταφέροντας για την επόμενη χρονιά έσοδα που θα εισπράττονταν φέτος και προγραμματίζοντας δαπάνες μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν -σε σταθερότερο περιβάλλον- το 2010", ανταπάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

    "Αντί να κλαψουρίζει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, να προτείνει δημοσίως ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της κρίσης και επαναφοράς στον δρόμο της ανάπτυξης. Οι δημόσιοι τσακωμοί των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Παπαθανασίου δεν βοηθούν καθόλου στην απόκτηση θετικής ψυχολογίας στην αγορά", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Θα τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις

    Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση τόσο ο κ Παπαθανασίου όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής τόνισαν ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, θα τηρηθούν κανονικά.

    "'Όταν μια χώρα βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ενισχύσει την ανάκαμψη. Βοηθάς, όσους έχουν μεγάλη ανάγκη, τους νέους να βρουν εργασία και να δοθεί μια νέα αναπτυξιακή δυναμική μέσω νέων επενδύσεων", διευκρίνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Οι δεσμεύσεις που κάναμε προς την κοινωνία, τους απλούς πολίτες και ιδιαίτερα προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θα τηρηθούν στο ακέραιο, με βάση, βέβαια, τις δυνατότητές μας", υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

    Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

    "Αντιμέτωπη με την πραγματικότητα που γνώριζε και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Κανείς στην Κυβέρνηση δεν μπορεί σήμερα να προφασίζεται άγνοια.

    Το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίζεται βήμα-βήμα στα όσα ανεδαφικά διακήρυττε πριν από τις εκλογές.

    Καλείται, δηλαδή, ή να υιοθετήσει μια σοβαρή και στιβαρή δημοσιονομική πολιτική, στη λογική εκείνης που με ειλικρίνεια και πολιτικό θάρρος εμείς παρουσιάσαμε, ή να συνεχίσει στον αδιέξοδο δρόμο της λαϊκίστικης προεκλογικής της πρότασης.

    Η Νέα Δημοκρατία με συνέπεια και σοβαρότητα θα κάνει, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ό,τι περνάει από το χέρι της, προκειμένου τα αντιφατικά και μετέωρα βήματα της Κυβέρνησης να μην εξελιχθούν τελικά σε μοιραία βήματα για την Ελληνική οικονομία" ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου σχετικά με τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών.

    "O λαός δεν πρέπει να καταπιεί τη χοντροκομμένη και επικίνδυνη κοροϊδία που από κοινού διαπράττουν η κυβέρνηση, η ΝΔ και η ΕΕ σχετικά με το μέγεθος του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους. Τα ίδια κάνουν όλες οι κυβερνήσεις στην ΕΕ" τονίζει το ΚΚΕ ενώ η γγ , Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στην οικονομική κρίση υπογράμμισε ότι πρέπει τρία πράγματα να απαιτηθούν από την κυβέρνηση:

    -να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης αυτοί που κέρδισαν πριν από την κρίση,

    -να πληρώσουν όσοι κέρδισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, και

    -εδώ και τώρα να μπει τέλος στο μεγάλο κόστος των εξοπλισμών που πάνε για επιθετικούς σκοπούς και όχι για αμυντικές ανάγκες.

    "Για άλλη μια φορά, επίσης, οι δημοσιονομικές παραχαράξεις χρησιμοποιούνται ως άλλοθι από τη σημερινή κυβέρνηση για να προετοιμάσουν την αθέτηση των όποιων προεκλογικών δεσμεύσεων και στην ουσία να προαναγγείλουν μια νέα παρατεταμένη λιτότητα", επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Είδηση: 28773

    [08] Ενισχύονται τα αντικαπνιστικά μέτρα

    Πεμπτη, 29 10 2009 14:18

    Την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους χωρίς εξαίρεση στα τετραγωνικά μέτρα και την αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού στην χώρα μας εξετάζει η αρμόδια εθνική συντονιστική επιτροπή, τέσσερις μήνες από την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

    Στην Αθήνα θα συνεδριάσει τις προσεχείς ημέρες το "Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος".

    Τέσσερις μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου της απαγόρευσης του καπνίσματος, η αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή μελετά την καθολική απαγόρευση σε όλους τους κλειστούς χώρους, χωρίς καμμία εξαίρεση στα τετραγωνικά μέτρα.

    Συγκεκριμένα, η επιτροπή θα καταθέσει στο υπουργείο Υγείας εισήγηση για την επανεξέταση του νόμου, με προοπτική την εξάλειψη όλων των εξαιρέσεων που υπάρχουν σε αυτό και την αύξηση της τιμής των τσιγάρων ακόμα ως και 30% ανάπτυξη, καθώς και την διεξαγωγή ειδικών αντικαπνιστικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του "Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος", που θα γίνει αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, με την συμμετοχή επιστημόνων από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε..

    Είδηση: 29066

    [09] Γαλλία: Παραπομπή σε δίκη του Ζακ Σιράκ

    Παρασκευη, 30 10 2009 18:46

    Παραπέμφθηκε να δικαστεί για υπόθεση της δημαρχίας του ο πρώην πρόεδρος του γαλλικού κράτους Ζακ Σιράκ. Ο Ζακ Σιράκ θα είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος του γαλλικού κράτους, που θα δικαστεί, δεδομένου ότι παρισινό δικαστήριο αποφάσισε νωρίτερα σήμερα ότι ο κ. Σιράκ, τώρα που δεν είναι πλέον πρόεδρος Δημοκρατίας, θα πρέπει να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη, για την υπόθεση 21 πλασματικών θέσεων εργασίας στο Δήμο της πρωτεύουσας επί δημαρχίας του.

    Επί δώδεκα συναπτά έτη, δηλαδή από το 1995 έως το 2007, ο κ. Σιράκ με την ιδιότητά του τότε προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας είχε δικαστική ασυλία για την υπόθεση αυτήν.

    Τώρα όμως, ως ιδιώτης, θα δικαστεί για "υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος".

    Τέλη Σεπτεμβρίου, η Εισαγγελία ζήτησε να μην παραπεμφθεί ο κ. Σιράκ να δικαστεί, μη βρίσκοντας στο νόμο έρεισμα γι' αυτήν την παραπομπή. Και τώρα ακόμα, η παραπομπή σε δίκη του κ. Σιράκ δεν είναι οριστική, δεδομένου ότι μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες μπορεί να εφεσιβάλει το βούλευμα περί παραπομπής του σε δίκη και τότε είναι η Εισαγγελία Εφετών που θα αποφασίσει.Το σε βάρος Σιράκ κατηγορητήριο έγκειται στο ότι όταν ήταν δήμαρχος Παρισιού (δηλαδή, μπορεί να έχει επέλθει η νομική παραγραφή των αδικημάτων) αμείβοντο στη Δημαρχία συνεργάτες του, με "αργομισθίες".

    Ακόμα κι ο εγγονός ντε Γκολ, Ζαν, αμείβετο κατ'αυτόν τον τρόπο. Επίσης, ο γιός του πρώην πρωθυπουργού Μισέλ Ντεμπρέ, Φρανσουά αμείβετο παρομοίως--ο αδελφός του Ζαν-Λουΐ πρώην υπουργός, ήταν την εποχή εκείνη πρόεδρος της Κάτω Βουλής (Εθνοσυνέλευσης).

    Είδηση: 29116

    [10] Βρετανία: Τα φημισμένα γαλλικά κρασιά είναι ελληνικής προέλευσης;

    Παρασκευη, 30 10 2009 18:12

    Στο παρελθόν, ο ελληνιστής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Πολ Κάρτλετζ, έχει προκαλέσει επανειλημμένα συζητήσεις με τις αντισυμβατικές απόψεις του. Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, ένας νέος κύκλος συζητήσεων αναμένεται να ανοίξει με το νέο βιβλίο του, καθώς μέσω αυτού διατυπώνει την πεποίθηση ότι τα φημισμένα γαλλικά κρασιά είναι ελληνικήςβ¦ καταγωγής.

    Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ελληνικού Πολιτισμού αναφέρει στο νέο βιβλίο του -αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, έχοντας τίτλο "Αρχαία Ελλάδα: Η ιστορία ένδεκα πόλεων"- πως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι κόμισαν στην Εσπερία εκτός από τη δημοκρατία και την ποίηση, τη φιλοσοφία και την τραγωδία, την ιστορία και την κωμωδία, ακόμη και τον οίνο. Επισημαίνει, μάλιστα, πως όχι απλά έφτιαχναν κρασί και το έπιναν, αλλά μεταλαμπάδευσαν το πνεύμα του και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Σύμφωνα, δηλαδή, με τις έρευνες που διενήργησε ο καθηγητής Κάρτλετζ, ένα καλό γαλλικό κρασί, με παγκόσμια φήμη, όπως είναι το Cotes-du-Rhone, οφείλει την ύπαρξή του στις αμπελουργικές και οινοποιητικές γνώσεις των Aρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον 6ο αιώνα π.Χ. είχαν αποικίσει τη Nότια Γαλλία. Ο Πολ Κάρτλετζ διαψεύδει, επίσης, συναδέλφους του ιστορικούς που είχαν αποφανθεί πως την οινοποιία είχαν διαδώσει στην Ευρώπη οι Ετρούσκοι και οι Ρωμαίοι.

    Το ελληνικό κρασί στο Ροδανό

    Συγκεκριμένα, στην προδημοσίευση του βιβλίου, που κυκλοφόρησε στη Γερμανία, ο Πολ Κάρτλετζ αναφέρει πως οι Aρχαίοι Φωκείς έφθασαν στις εκβολές του Ροδανού ποταμού κι εκεί ίδρυσαν τη Μασσαλία. Το ποτάμι στη συνέχεια ήταν η εμπορική οδός μέσω της οποίας οι αμφορείς με το ζυμωμένο μούστο, αυτό το πρωτόγνωρο ποτό, έφθασε στα τραπέζια των διάφορων κελτικών φύλων. Και τους άρεσε πολύ.

    Για να διατηρήσουν, άλλωστε, οι Έλληνες την αποικία τους στις εκβολές του Ροδανού έπρεπε κάπως να εντάξουν στα σχέδιά τους και τους Κέλτες της γύρω περιοχής, της Λιγυρίας. Άρχισαν λοιπόν να παντρεύονται ντόπιες και έτσι μέσω των μικτών γάμων άρχισαν να περνούν στην άλλη πλευρά και οι γνώσεις της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, πώς φτιάχνει κάποιος κρασί. Από εκείνη την εποχή διασώζονται πολλά τεκμήρια περί της ελληνικής παραγωγής κρασιού. Κατά τον καθηγητή Κάρτλετζ, λοιπόν, από εκεί, από την Αρχαία Μασσαλία και τους Έλληνες εποίκους της, ξεκίνησε το κρασί την πορεία του προς την Ευρώπη, έως ότου -ανά τους αιώνες- κατακτήσει όλον τον κόσμο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29115

    [11] Στόχος τα 100 δισ. ευρώ ετησίως για τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες

    Παρασκευη, 30 10 2009 10:39

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να ορίσει στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως -σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι το 2020- τη βοήθεια προς τις φτωχές χώρες εν όψει της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το σχέδιο που υποβλήθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στο τι θα προσφέρουν στις άλλες χώρες κατά τις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθούν το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, δήλωσε ο Bρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

    "Η Ευρώπη κάνει τρεις προσφορές υπό προϋποθέσεις, βάζει χρήματα στο τραπέζι, λέγοντας ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα", δήλωσε ο Μπράουν στους δημοσιογράφους. "Πιστεύω πως υπήρξε μια λύση που καθιστά δυνατή μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη", πρόσθεσε. Οι παρατηρήσεις του πάντως δεν σχολιάστηκαν ακόμα από άλλους ηγέτες ούτε επιβεβαιώνεται πως υπήρξε τελική συμφωνία, όσον αφορά στο ποσό - βοήθεια προς τις φτωχές χώρες και στο πώς θα κατανεμηθεί ο λογαριασμός.

    Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις για το σχέδιο απόφασης

    Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, το οποίο αποτελεί προϊόν ολονύκτιων διαπραγματεύσεων, οι ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών που συνέρχονται στις Βρυξέλλες φέρονται "σύμφωνοι με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" σύμφωνα με την οποία, "οι ανάγκες για βοήθεια είναι πιθανόν να φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020".

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει "έτοιμη να αναλάβει το μερίδιό της στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας", αλλά στο κείμενο δεν προσδιορίζεται μέχρι ποιο ποσό είναι έτοιμη να φθάσει. Διότι το θέμα του προσδιορισμού του ποσού παραμένει σημείο διαφωνίας μεταξύ των χωρών μελών.

    Μια χωριστή διακήρυξη εσωτερικής χρήσης διευκρινίζει ότι "η συμβολή των χωρών μελών πρέπει να λαμβάνει υπ΄όψιν την ικανότητα των λιγότερο εύπορων χωρών, μέσω ενός εσωτερικού μηχανισμού προσαρμογής".

    Η διακήρυξη έχει ως στόχο να διασφαλίσει τις ανατολικές χώρες, των οποίων ηγείται η Πολωνία, οι οποίες αρνούνται τη θέσπιση του κριτηρίου του επιπέδου ρύπανσης για τον υπολογισμό της συμβολής κάθε χώρας, αφού η εφαρμογή του κριτηρίου αυτού θα τις επιβάρυνε.

    "Αισθάνομαι ότι θα πετύχουμε μία καλή συμφωνία σήμερα όσον αφορά τη προστασία του κλίματος. Θα διαμορφώσουμε αυτό που θεωρούμε πετυχημένο: που σημαίνει ξεκάθαρη δέσμευση στον στόχο των δύο βαθμών (Κελσίου) και την ετοιμότητα των χωρών να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους" δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ.

    Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι δήλωσε: "Η Ιταλία επιθυμεί να συμβάλει σε ένα πραγματικά φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο. Θέλουμε την Ευρώπη να ηγείται στην παγκόσμια προσπάθεια κατά των κλιματικών αλλαγών, αλλά θα πρέπει να συμβάλουν όλοι οι διεθνείς εταίροι. Θα πρέπει να συμβάλουν όλοι οι μεγάλοι ρυπαντές του κόσμου."

    Παραπομπή σε επόμενη σύνοδο

    Τελικά οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ως το 2020 για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και από το ποσόν αυτό, περίπου 22-50 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από κρατικά κονδύλια. Όμως δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το πώς θα κατανείμουν μεταξύ τους το ποσόν, λόγω της έντονης διαφωνίας μεταξύ δυτικών και ανατολικών χωρών- μελών της ΕΕ και έτσι το πρόβλημα παραπέμφθηκε για την τελική λύση του, σε επόμενη σύνοδο κορυφής.

    Είδηση: 29091

    [12] Η οικονομία στην ατζέντα της Συνόδου

    Παρασκευη, 30 10 2009 08:43

    Η Αθήνα έχει επιπλέον ενεργό ρόλο και έχει πάψει να είναι θεατής των εξελίξεων τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους Ευρωπαίους ομολόγους του κατά τη διάρκεια του δείπνου των 27 το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και όπως έχει γίνει γνωστό ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε στους Ευρωπαίους εταίρους τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του. Παράλληλα οι 27 συζήτησαν θέματα, όπως είναι η οικονομία και οι κλιματικές αλλαγές, αλλά και για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ένωσης με την εφαρμογή της συνθήκης της Λισσαβόνας.

    Άνοιξε ο δρόμος για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας

    O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι άρθηκε και "το τελευταίο πολιτικό εμπόδιο" για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στη διατύπωση της ρήτρας εξαίρεσης από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που απαιτούσε η Τσεχία προκειμένου να υπογράψει τη συνθήκη της Λισσαβόνας, ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

    "Το τελευταίο πολιτικό εμπόδιο στην επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας άρθηκε", δήλωσε ο κ. Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας της συνόδου κορυφής των 27 ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

    Προκειμένου να υπογράψει τη συνθήκη της Λισαβόνας, ο ιδιαίτερα ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας απαιτούσε την εξαίρεση της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, με στόχο να αποτραπεί ενδεχόμενη επιστροφή των περιουσιών των Σουδιτών, οι οποίες κατασχέθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, η Πράγα πέτυχε αυτό που ζητούσε ο Τσέχος πρόεδρος, Βάσλαβ Κλάους, δηλαδή μία παρόμοια ρήτρα εξαίρεσης με αυτή που είχε πετύχει το 2007 η Μεγάλη Βρετανία και η Πολωνία για διαφορετικούς λόγους.

    "Ο δρόμος για την επικύρωση είναι πλέον ανοιχτός", δήλωσε με τη σειρά του και ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ, ως προεδρεύων της ΕΕ, καλώντας τον Τσέχο πρόεδρο να υπογράψει το κείμενο.

    Ο κ. Ράινφελτ ευχαρίστησε επίσης για "τις καλές τους προθέσεις" τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέδειξαν έμπρακτα κατανόηση στην εξεύρεση λύσης.

    "Ξανά ενεργώς παρούσα η Ελλάδα στις εξελίξεις"

    Το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας σε όλους τους τομείς που συζητούνται στην ΕΕ, με ιδέες και με πράξεις, τόνισε από τις Βρυξέλλες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή, ο Πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας στο δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών, αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ενώ στο θέμα της συνεργασίας με την Τουρκία τόνισε την επαναβεβαίωση της στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος με όλες τις παραμέτρους και με παράλληλη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις κλιματικές αλλαγές, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της αναγωγής της πράσινης ανάπτυξης. Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός επισήμανε τις καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές και την ανάγκη αντιμετώπισής τους από την πολιτεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων και τη μετανάστευση που επηρεάζεται από τις κλιματικές αλλαγές, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει θέση για όλα αυτά τα θέματα.

    Άτυπη συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι

    Ο Γ. Παπανδρέου είχε την Πέμπτη 20λεπτη συνάντηση γνωριμίας στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με το Σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Γκρουεφσκι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Σκοπίων αν δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα του ονόματος. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα επιμένει στην "εθνική κόκκινη γραμμή", δηλαδή μια ονομασία έναντι όλων, σύνθετη και με γεωγραφικό προσδιορισμό. Επίσης επισημάνθηκε ότι η όλη διαδικασία θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ και δεν θα υπάρξουν απευθείας διαπραγματεύσεις Ελλάδος-Σκοπίων για το θέμα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και θα είναι η "ατμομηχανή" για την ένταξη στην ΕΕ όλων των χωρών των ΝΑ Βαλκανίων αφού εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

    Ανεπίσημη επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιήσει το Σάββατο στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με το Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν και το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Συνέντευξη Τύπου Γ. Παπανδρέου

    Αμέσως μετά τη Σύνοδο σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων πως είναι κρίσιμη η διεθνής συγκυρία λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που κρίνεται είναι αν μπορεί η ΕΕ να παίξει θετικό ρόλο στις παρούσες συνθήκες.

    Ένα πρώτο βασικό, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι ότι πάρθηκε απόφαση για τη συνθήκη της Λισαβόνας που θέτει τέλος σε μια περίοδο θεσμικής αβεβαιότητας. Η νέα συνθήκη θα βελτιώσει και θα ενισχύσει τη δημοκρατική λειτουργία της ΕΕ.

    Στόχος δικός μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να είναι πρώτα ο πολίτης, ο ευρωπαίος πολίτης, ενώ για τα Βαλκάνια δήλωσε: "Ανοίγονται νέες προοπτικές της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα παρουσίασε το δικό της όραμα για το στόχο αυτό, που από το 2003 αρχίσαμε να παρουσιάζουμε. Σήμερα δίνουμε μια νέα δυναμική στην ενταξιακή διαδικασία, μέχρι το 2014, δηλαδή 100 χρόνια μετά την έναρξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Η Ελλάδα είναι πάλι παρούσα".

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή σαν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ενώ μίλησε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Επίσης αναφέρθηκε στις παγκόσμιες μετακινήσεις πληθυσμών, σαν αποτέλεσμα των κλιματικών αλλαγών.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πράσινη ανάπτυξη, λέγοντας ότι αποτελεί ανάγκη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την αναθέρμανση της οικονομίας.

    Σε συνεργασία του κ. Παπανδρέου με το Βρετανό πρωθυπουργό, υιοθετήθηκε σαν θέμα συζήτησης το Δεκέμβρη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Για το θέμα αυτό τόνισε ο κ. Παπανδρέου χρειάζεται συνεργασία με την Τουρκία, ώστε να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής με την ΕΕ, η οποία πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές, αρκεί να έχει η Τουρκία τη θέληση να συνεργαστεί. Σαν παράδειγμα αναφέρθηκαν τα περιστατικά παρενόχλησης δυνάμεων της FRONTEX από τα τουρκικά ραντάρ.

    Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου ΚΚΕ για Σύνοδο Κορυφής ΕΕ και την τοποθέτηση Παπανδρέου

    Οι συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ, μαζί τους και το ΠΑΣΟΚ, ενώ αναγνωρίζουν ότι η ανεργία θα αυξηθεί, προκλητικά, επιχειρούν να την αξιοποιήσουν εξαγγέλλοντας ακόμα πιο επιθετική πολιτική κατά των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί συναινετικά συνδιαμόρφωσαν και στήριξαν το αντιδραστικό «ευρωσύνταγμα» χωρίς να ρωτήσουν, χωρίς να ενημερώσουν καν τον ελληνικό λαό.

    ΛΑ.Ο.Σ

    Αναφορικά με τη συνέντευξη Παπανδρέου μετά τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής: "Τα αποτελέσματα της συνάντησης του κ. Παπανδρέου με τον κ. Ερντογάν προ 20ημέρου φάνηκαν στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά τα άλλα κυρίαρχα θέματα, ο κ. Παπανδρέου επιμένει να φτιάξει "ομελέτα χωρίς να σπάσει αυγά". Απ΄ ότι φαίνεται, ήδη έχει εξαντλήσει τα πλεονεκτήματα που του προσέφερε η θέση του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς".

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός

    Είδηση: 29081

    [13] Σε σχεδόν 6 εκατ. τα κρούσματα της νέας γρίπης στις ΗΠΑ

    Παρασκευη, 30 10 2009 09:53

    Μέχρι και 5,7 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, δίνοντας την καθαρότερη μέχρι στιγμής εικόνα της ταχύτητας και της ευρύτητας με την οποία εξαπλώνεται η νέα γρίπη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαθηματικούς τύπους για να υπολογίσουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη, που άρχισε να πλήττει τους Αμερικανούς τον Απρίλιο. Με αυτόν τον τρόπο, υπολόγισαν ότι 1,8 έως και 5,7 εκατομμύρια κρούσματα εκδηλώθηκαν μεταξύ Απριλίου και 23 Ιουλίου, εκ των οποίων τα 9.000 με 20.000 κατέληξαν στα νοσοκομεία.

    Περίπου το 6% των κρουσμάτων που νοσηλεύτηκαν υπήρξαν θανατηφόρα, γράφει στην επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases η ερευνητική ομάδα, επικεφαλής της οποίας είναι η Κάρι Ριντ των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ.

    Αυτό σημαίνει ότι 1.300 άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου από τη νέα γρίπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι θάνατοι στις ΗΠΑ που αποδίδονται στον ιό Η1Ν1 από τον Απρίλιο ανέρχονται στους 1.000.

    "Πιθανότατα έχουμε πλέον ξεπεράσει κατά πολύ τις 20.000 νοσηλευόμενες περιπτώσεις. Πραγματικά, η προτεραιότητα τώρα είναι να περιορίσουμε την ασθένεια και τους θανάτους" Αν Σουκάτ

    Η Δρ Αν Σουκάτ του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων δήλωσε ότι το Κέντρο δεν έχει στοιχεία πέραν της 24ης Ιουλίου, διευκρινίζοντας ότι "πιστεύουμε πάντως πως πολλά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί με τον ιό στις ΗΠΑ".

    Μέρος του αμερικανικού σχεδίου για την καταπολέμηση της νέας γρίπης ήταν ο ευρύτατος εμβολιασμός, αλλά οι καθυστερήσεις στην παραγωγή του εμβολίου παρεμπόδισαν την επίτευξη του στόχου αυτού. "Είχαμε όλοι ελπίσει ότι θα διαθέταμε περισσότερα εμβόλια απ' αυτά που έχουμε" εξηγεί η κα Σουκάτ.

    Προηγούμενες κυβερνητικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που θα υπήρχαν στη διάθεση των κρατικών και τοπικών υγειονομικών αρχών μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά σύμφωνα με τη Σουκάτ σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες 24,8 εκατομμύρια δόσεις. Οι ΗΠΑ έχουν παραγγείλει συνολικά 250 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από πέντε φαρμακευτικές εταιρείες.

    Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν κατά το συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Λοιμωδών Νόσων στη Φιλαδέλφεια την Πέμπτη, οι έγκυες γυναίκες που εμβολιάζονται κατά της γρίπης προστατεύουν μέσω του εμβολιασμού και το μωρό τους.

    Ξεχωριστή μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα κατά της χοληστερόλης, τις λεγόμενες στατίνες, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από γρίπη.

    Είδηση: 29086

    [14] ΗΠΑ: Αποζημίωση για θάνατο νεαρής κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικού διαγωνισμού

    Παρασκευη, 30 10 2009 09:50

    Αποζημίωση ύψους 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων επιδίκασε το δικαστήριο της Καλιφόρνια στην οικογένεια μίας γυναίκας που έχασε τη ζωή της το 2007, ύστερα από συμμετοχή της σε διαγωνισμό κατανάλωσης νερού που είχε διοργανώσει ραδιοφωνικός σταθμός. Η Τζένιφερ Στρέιντζ ήταν 28 ετών όταν συμμετείχε στο διαγωνισμό του ραδιοφωνικού σταθμού της Καλιφόρνια KDND-FM, με έπαθλο ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι Nintendo-Wii σε όποιον κατάφερνε να καταναλώσει τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού χωρίς να ουρήσει ή να κάνει εμετό.

    Ύστερα από τη δοκιμασία -στην οποία απέτυχε- η Τζένιφερ Στρέιντζ παραπονέθηκε στους συναδέλφους της για κεφαλαλγία και επέστρεψε σπίτι της, όπου βρέθηκε νεκρή λίγο αργότερα.

    Σύμφωνα με τη νεκροψία, η νέα γυναίκα υπέκυψε λόγω δηλητηρίασης από το νερό -ένα φαινόμενο που προκαλείται σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης υγρών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η οποία μπορεί να προκαλέσει οίδημα στον εγκέφαλο, κώμα και τελικά το θάνατο.

    Δεν ασκήθηκε καμία ποινική δίωξη σχετικά με το θάνατό της, αλλά η οικογένειά της υπέβαλε αγωγή κατά του σταθμού ζητώντας αποζημίωση ύψους 34 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι συνήγοροι του KDND-FM παραδέχθηκαν ότι ο θάνατος της κοπέλας οφείλεται εν μέρει σε αμέλεια του σταθμού και οι ένορκοι επιδίκασαν στην οικογένειά της αποζημίωση ύψους 16,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Είδηση: 29084

    [15] Συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης στην Ονδούρα

    Παρασκευη, 30 10 2009 09:05

    Έτοιμος δηλώνει ο de facto πρόεδρος της Ονδούρας Ρομπέρτο Μιτσελέτι να υπογράψει σήμερα συμφωνία, η οποία θα αποτελέσει το σημαντικότερο βήμα για την έξοδο της χώρας από την πολιτική κρίση. Η εν λόγω συμφωνία θα περιλαμβάνει, κατά δήλωσή του, και την πιθανή επιστροφή του ανατραπέντος προέδρου Μανουέλ Σελάγια στην εξουσία. Την ικανοποίησή της εξέφρασε η Χίλαρι Κλίντον για την "ιστορική συμφωνία" Μιτσελέτι-Σελάγια.

    "Ιστορική συμφωνία"

    "Έχω εξουσιοδοτήσει τη διαπραγματευτική μου ομάδα να υπογράψει μία συμφωνία που θα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Σχετικά με το πιο "προβληματικό" αντικείμενο της συμφωνίας, την πιθανή αποκατάσταση του Σελάγια στην προεδρία, αυτή θα περιλαμβάνεται" είπε ο Μιτσελέτι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Την Παρασκευή θα υπογραφεί η συμφωνία για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα" είπε ο Σελάγια στο Radio Globo το απόγευμα της Πέμπτης, μετά από μία ημέρα διαπραγματεύσεων από αμερικανική αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα.

    Την ικανοποίησή της για την "ιστορική συμφωνία" στην Ονδούρα που τερματίζει την πολιτική κρίση της χώρας μετά το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

    "Θέλω να συγχαρώ το λαό της Ονδούρας και τον πρόεδρο Σελάγια, καθώς και τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι που κατέληξαν σε αυτήν την ιστορική συμφωνία" τόνισε στους δημοσιογράφους η Χίλαρι Κλίντον από το Πακιστάν.

    "Είναι σαφές ότι υποστηρίζουμε την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών" πρόσθεσε η ίδια.

    Είδηση: 29082

    [16] Βενεζουέλα: συλλήψεις Κολομβιανών για κατασκοπεία

    Πεμπτη, 29 10 2009 09:15

    Νέα ένταση στις σχέσεις Βενεζουέλας β Κολομβίας, μετά την ανακοίνωση του προέδρου της πρώτης Ούγκο Τσάβες, ότι συνελήφθησαν για κατασκοπεία δυο πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών της Κολομβίας (Departamento Administrativo de Seguridad, DAS). Σύμφωνα με τον Τσάβες, οι πράκτορες συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να δωροδοκήσουν αξιωματούχους της Βενεζουέλας για να τους αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με το στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας, τις στρατιωτικές της μονάδες κ.λπ.

    "Θα δικαστούν βάσει του νόμου στη Βενεζουέλα, τα δικαιώματά τους θα γίνουν σεβαστά, συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω, να ασκούν κατασκοπεία και δεν είναι η πρώτη φορά, δεν θα τους αφήσουμε ελεύθερους. Πίσω από τους συλληφθέντες βρίσκεται το χέρι της CIA και της κυβέρνησης των ΗΠΑ", τόνισε ο κ. Τσάβες, μιλώντας στις εργασίες του κυβερνητικού συμβουλίου, αποσπάσματα του οποίου μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

    Όπως καταγγέλλει η πλευρά της Βενεζουέλας, οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν να δωροδοκήσουν αξιωματούχους της Βενεζουέλας για να τους αποσπάσουν πληροφορίες σχετικά με το στρατιωτικό εξοπλισμό της χώρας, τις στρατιωτικές της μονάδες. Στον αντίποδα η DAS εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο διέψευσε ότι έχει στείλει πράκτορες στη Βενεζουέλα για να κατασκοπεύσουν τη χώρα ή να επιχειρήσουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Συνεχή είναι τα περιστατικά έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών με τη Βενεζουέλα πρόσφατα να μειώνει το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, λόγω της χρήσης επτά βάσεων στο έδαφος της Κολομβίας, από τις ΗΠΑ, αλλά και να δολοφονούνται δέκα μέλη ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Κολομβίας μέσα στο έδαφος της Βενεζουέλας, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Για το περιστατικό αυτό η Βενεζουέλα θεώρησε ότι πρόκειται πράξη που εντάσσεται στον εμφύλιο που μαίνεται στην Κολομβία τέσσερις δεκαετίες, αφήνοντας να εννοηθεί πως ορισμένοι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές ήταν και μέλη παραστρατιωτικών ομάδων και δράστες μέλη της οργάνωσης Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN).

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς

    Είδηση: 29049

    [17] Χ.Κάστρο: «Συνεργάστηκα με τη CIA στην Κούβα»

    Δευτερα, 26 10 2009 19:31

    Αίσθηση στη διεθνή κοινή γνώμη προκαλεί η αποκάλυψη της Χουανίτας Κάστρο, αδελφής του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, ότι επί 30 χρόνια εργαζόταν για της CIA, τόσο στην Αβάνα κατά τις αρχές της δεκαετίας του '60 -όπου βοηθούσε τους κουβανούς αντικαθεστωτικούς- όσο και στο Μαϊάμι, όπου εγκαταστάθηκε από το 1964.

    Παραμονές της κυκλοφορίας του βιβλίου της, "Φιντέλ και Ραούλ: Τα αδέρφια μου, η μυστική ιστορία!", η 76χρονη Χουανίτα, εξομολογείται ότι διαφώνησε με τον Φιντέλ, όταν εγκατέστησε στυγνό κομμουνιστικό καθεστώς και έχει να του μιλήσει -όπως είπε- εδώ και 45 χρόνια.

    Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν πάντα ο εφιάλτης για τον Φιντέλ και τον Ραούλ Κάστρο. Όμως, αυτό που δεν γνώριζαν ήταν ότι είχε προσχωρήσει στην αμερικανική κατασκοπεία η μικρότερη αδερφή τους, Χουανίτα.

    "Συνεργάστηκα με τη CIA στην Κούβα" αποκάλυψε η Χουανίτα Κάστρο σε ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο, από το Μαϊάμι όπου βρίσκεται εξόριστη από το 1964.

    Παραμονές της κυκλοφορίας του βιβλίου της, "Φιντέλ και Ραούλ: Τα αδέρφια μου, η μυστική ιστορία", η 76χρονη Χουανίτα Κάστρο, εξομολογείται ότι αν και συμφώνησε με την επανάσταση του 1959, εναντιώθηκε στον τρόπο που ο Φιντέλ Κάστρο μετέτρεψε την Κούβα σε κομμουνιστικό κράτος.

    Όμως, το ποτήρι ξεχείλισε με την απόφαση του Κουβανού ηγέτη να εκτελεί τους αντιφρονούντες.

    Η Χουανίτα Κάστρο είχε μετατρέψει το σπίτι της στην Αβάνα, σε καταφύγιο για τα θύματα του βάναυσου -κατά την ίδια- κομμουνιστικού καθεστώτος.

    Επί τρία χρόνια, από το 1964 ως το 1964, οπότε έφυγε εξόριστη στο Μαϊάμι, διακινδύνευε την ζωή της για να βοηθά τους συμπατριώτες της.

    Για 30 χρόνια εργαζόταν σιωπηλά από το Μαϊάμι για τις μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες.

    Οι σχέσεις της με τα αδέρφια της είναι ανύπαρκτες. Τελευταία φορά μίλησε με τον Φιντέλ, το 1963, όταν πέθανε η μητέρα τους και με τον Ραούλ λίγο πριν φύγει από την Κούβα το 1964.

    Είδηση: 28982

    [18] Ουρουγουάη: δεύτερος γύρος για εκλογή προέδρου

    Δευτερα, 26 10 2009 08:32

    Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η προεδρία στη Ουρουγουάη, μετά τη νίκη στον πρώτο γύρο του πρώην ηγέτη των ανταρτών Τουπαμάρος και επικεφαλής της κεντροαριστερής κυβέρνησης συμμαχίας, Χοσέ Μουχίκα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, ο 74χρονος Μουχίκα του συνασπισμού του, "Φρέντε άμπιο" (Διευρυμένο μέτωπο) έλαβε από 47% ως 49% των ψήφων, έναντι του 68χρονου Λακάγιε, υποψήφιου του "Εθνικού Κόμματος" και πρώην αρχηγού του κράτους που συγκέντρωσε το 28% ως 31%.

    Ρυθμιστικό ρόλο στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου αναμένεται να παίξει ο Πέδρο Μπορνταμπέρι γιός του πρώην δικτάτορα Χουάν Μαρία Μπορνταμπέρι (1973-1976) (από το κεντροδεξιό κόμμα "Κολοράντο"), ο οποίος ήρθε τρίτος με 17% ως 18% και ήδη δήλωσε την υποστήριξή του προς τον κ. Λακάγιε, αν και η απόφαση του συνδυασμού θα ληφθεί επισήμως την Τετάρτη.

    Αισιοδοξία εκφράζει για το δεύτερο γύρο ο κ. Μοχίκα, τονίζοντας ότι: "Η κοινωνία μας ζητεί μια ακόμη προσπάθεια, να συμμετάσχουμε σ' ένα δεύτερο γύρο. Πλησιάσαμε πολύ την πλειοψηφία. Το κόμμα μας είναι πολύ αισιόδοξο για το δεύτερο γύρο".

    Είδηση: 28943

    [19] ΗΠΑ-νέα γρίπη: Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης

    Σαββατο, 24 10 2009 18:51

    Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το θάνατο περισσότερων από χιλίων ανθρώπων στη χώρα από τη νέα γρίπη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Με την απόφαση αυτή ενισχύονται οι δυνατότητες των κέντρων αντιμετώπισης της νόσου και τους επιτρέπεται να αναλαμβάνουν επείγουσες επιχειρήσεις, χωρίς να χρειάζεται να συμμορφώνονται στους ομοσπονδιακούς νόμους.

    Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Η1Ν1 και τουλάχιστον 20.000 χρειάστηκε να νοσηλευτούν στις ΗΠΑ από την άνοιξη όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

    Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί εκατομμύρια κρούσματα σε 46 από τις 50 πολιτείες της χώρας και ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Είδηση: 28915

    [20] Συγνώμη. Ξεχάσαμε να προσγειωθούμε!

    Παρασκευη, 23 10 2009 14:45

    Πτήση τρόμου για 147 επιβάτες της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Northwest. Το airbus δεν προσγειώθηκε, όπως αναμενόταν στη Minneapolis, ο πύργος ελέγχου δεν είχε στίγμα επί -τουλάχιστον- μία ώρα!

    Μάλιστα, είχαν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη, υπό τον φόβο μήπως συνέβαινε κάτι το χειρότερο!

    Ευτυχώς, η έκβαση ήταν αίσια, αλλά, η απολογία των πιλότων κρίθηκε εξωφρενική!, αφού -όπως είπαν- είχαν ξεχαστεί συζητώντας μεταξύ τους εν θερμώ και έτσι παρέλειψαν να προσγειώσουν το αεροπλάνο τους.

    Τα ερωτήματα που εγέρθηκαν ήταν ποικίλα. Επρόκειτο για αεροπειρατεία, για άλλη εγκληματική ενεργεία ή για κάποια βλάβη; Έτσι, τα χειρότερα σενάρια συνόδευαν επί 78 λεπτά την πτήση 188 της εταιρείας Northwest που αναμενόταν στη Minnesota, αλλά, δεν προσγειώθηκε -τουλάχιστον- όχι στην ώρα του!

    Ο πύργος ελέγχου μάταια καλούσε τους πιλότους να συγκεντρωθούν, να επικοινωνήσουν, να πάψουν να αλλάζουν ύψος και αεροδιάδρομο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές 147 επιβατών.

    Σε ύψος 37.000 ποδών, το αεροσκάφος πραγματοποίησε στροφή, έχοντας προσπεράσει κατά 240 χιλιόμετρα το αεροδρόμιο.

    Εξ ίσου ουρανοκατέβατη ήταν και η δικαιολογία του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, οι οποίοι δικαιολογήθηκαν ότι επειδή είχαν εν θερμώ συζήτηση, ξεχαστήκαν και δεν προσγειώθηκαν.

    Οι πιλότοι έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να απολογηθούν, μόνο όταν εισέβαλλαν άντρες της αντιτρομοκρατικής στο airbus, ώστε να ελέγξουν το τί είχε συμβεί.

    Το μαύρο κουτί της επεισοδιακής πτήσης βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και μετά την διερεύνηση αναμένεται απόδοση ευθυνών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Northwest.

    Είδηση: 28884

    [21] Αιματηρές συμπλοκές στο Ρίο ντε Τζανέιρο

    Πεμπτη, 22 10 2009 08:16

    Αστυνομικοί σκότωσαν επτά υπόπτους για εμπόριο ναρκωτικών στο Ρίο ντε Τζανέιρο την Τετάρτη, αυξάνοντας σε 33 τον αριθμό των νεκρών μετά το ξέσπασμα, το Σαββατοκύριακο, του χειρότερου κύματος βίας που έχει καταγραφεί πρόσφατα στις φαβέλες. Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς για να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην πόλη και για να συλληφθούν οι λαθρέμποροι ναρκωτικών που έριξαν πριν από λίγες ημέρες ελικόπτερο, σκοτώνοντας τους τρεις αστυνομικούς που επέβαιναν σε αυτό. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα πρόσφερε στην πολιτεία του Ρίο 60 εκατ. δολάρια σε διάστημα έξι μηνών για την πάταξη της βίας των συμμοριών.

    Κατηγορίες κατά της αστυνομίας

    Οι τρεις από τους υπόπτους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς σε παραγκούπολη, που ξέσπασε όταν άνοιξαν πρώτοι πυρ. Η αστυνομία έκανε έρευνα στην περιοχή για μέλη της συμμορίας που κατέρριψε ελικόπτερο της αστυνομίας το Σάββατο, κατά τον ίδιο.

    Άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χωριστές επιχειρήσεις στη νότια, και πλουσιότερη, ζώνη της πόλης, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία.

    Από το Σάββατο, 27 ύποπτοι ως μέλη συμμοριών και τρεις πολίτες που βρέθηκαν σε "διασταυρούμενα πυρά" σκοτώθηκαν σε εκτεταμένα επεισόδια βίας που ανακινούν τις ανησυχίες για την ασφάλεια στο Ρίο, μόλις μερικές εβδομάδες μετά την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

    Η εικόνα της σορού ενός εκτελεσθέντος υπόπτου για λαθρεμπόριο ναρκωτικών σε ένα καροτσάκι για τα ψώνια, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα βραζιλιάνικων και ξένων εφημερίδων την Τετάρτη, και απείχε πάρα πολύ από τις εικόνες χαράς στην παραλία της Κοπακαμπάνα όταν είχε ανακοινωθεί η ανάθεση της διοργάνωσης στο Ρίου ντε Ζανέιρου.

    Κάτοικοι μιας από τις φαβέλες κοντά στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο εγκατέλειψαν τα σπίτια τους το βράδυ της Τρίτης και παρέμεναν στο δρόμο, υπό το κράτος του φόβου εξαιτίας φημών πως μια συμμορία από άλλη φαβέλα ετοιμάζεται να εισβάλλει στην περιοχή.

    Την ίδια ώρα, η αστυνομία κατηγορείται ότι αντιδρά με υπερβολική βία, τραυματίζοντας και σκοτώνοντας αθώους, λόγω των σκληρών τακτικών της, που συχνά καταδικάζονται από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η αστυνομία το 2008 σκότωσε πάνω από 1.100 "υπόπτους" οι οποίοι "αντιστάθηκαν στη σύλληψη". Όμως, συχνά αθώοι που πέφτουν νεκροί από πυρά αστυνομικών καταχωρούνται μεταθανάτια ως κακοποιοί, χωρίς καμιά απόδειξη.

    Είδηση: 28807

    [22] Στη Νέα Ορλεάνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Τεταρτη, 21 10 2009 08:05

    Η Νέα Ορλεάνη, όπου έφθασε το πρωί και το Οικολογικό συμπόσιο για τον ποταμό Μισισιπή είναι ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ο οποίος πραγματοποιεί 15μερη επίσκεψη στις ΗΠΑ προκειμένου να έχει επαφές με παράγοντες της ομογένειας και εκπροσώπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας

    Φθάνοντας στο αεροδρόμιο "Λούις Άρμστρονγκ", της Νέας Ορλεάνης, τον κ. Βαρθολομαίο καλωσόρισαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος, μέλη του τοπικού κλήρου, εκπρόσωποι των δημοτικών και πολιτειακών αρχών της περιοχής, ομογενείς και παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές στολές.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαριστώντας για την υποδοχή που του έγινε, τόνισε ότι "επιστρέφουμε στη Νέα Ορλεάνη μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια, όταν ήρθαμε εδώ τον χειμώνα του 2006 για να μοιραστούμε την απώλεια και τον πόνο των θαρραλέων πολιτών της Νέας Ορλεάνης και να δούμε τις καταστροφές του τυφώνα Κατρίνα".

    Στη συνέχεια, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο Οικολογικό Συμπόσιο που φέρει τον τίτλο: "Ο Μεγάλος Ποταμός Μισισιπής: Αποκατάσταση της ισορροπίας". Στο Συμπόσιο, που διοργανώνεται από τον οργανισμό "Θρησκεία, Επιστήμη και Περιβάλλον" εν πλώ, στη Νέα Ορλεάνη και στον ποταμό Μισισιπή, για τις επόμενες πέντε μέρες, εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα συμμετάσχουν αρκετοί επιστήμονες, θεολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ΜΚΟ και ΜΜΕ.

    Είδηση: 28757

    [23] Για κατασκοπεία κατηγορείται Αμερικανός επιστήμονας

    Τριτη, 20 10 2009 10:51

    Επιστήμονας που εργαζόταν στο αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά και στη διαστημική υπηρεσία της NASA, συνελήφθη τη Δευτέρα με την κατηγορία της κατασκοπείας και αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Ο επιστήμονας φέρεται να προσπάθησε να δώσει διαβαθμισμένες πληροφορίες σε πράκτορα του FBI, ο οποίος εμφανίστηκε ως Ισραηλινός πράκτορας.

    Ο Στιούαρτ Ντέιβιντ Νοζέτ είχε συνδέσει το όνομά του με την προσπάθεια της ΝΑSΑ να ανακαλύψει νερό στο φεγγάρι. Είχε εργαστεί επί δύο δεκαετίες για το υπουργείο Eνέργειας και τα τελευταία χρόνια ανέπτυσσε υψηλή τεχνολογία για την αμερικανική κυβέρνηση.

    Aρχές Σεπτεμβρίου, ο Νοζέτ δέχθηκε τηλεφώνημα από πράκτορα του FBI που παρουσιάστηκε ως Ισραηλινός πράκτορας. Ο επιστήμονας τον συνάντησε σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον και τελικά δέχθηκε να συνεργαστεί με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών και να παραδίδει απόρρητες πληροφορίες και έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση και ήταν σχετικά με την εθνική άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Για τις υπηρεσίες του ζήτησε να του εκδοθεί ισραηλινό διαβατήριο και να πληρώνεται με μετρητά, γεγονός που οδήγησε και στη σύλληψή του, καθώς τα χρήματα που πήρε για τις απόρρητες πληροφορίες που παρέδωσε τον επόμενο μήνα, ήταν προσημειωμένα.

    Ο 52χρονος επιστήμονας, που θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον, αντιμετωπίζει τη μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

    Είδηση: 28725

    [24] Βέτο Αμπντάλα για τις εκλογές στο Αφγανιστάν

    Σαββατο, 31 10 2009 11:38

    Εμπόδια ορθώνονται για τη διεξαγωγή του 2ου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν. Ο διεκδικητής του προεδρικού θώκου Αμπτάλα Αμπτάλα, γνωστοποίησε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι εάν δεν ικανοποιηθούν μέχρι το βράδυ του Σαββάτου οι προϋποθέσεις που θέτει για να υπάρξει μία διάφανης και ανόθευτη διαδικασία. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών της χώρας, θα ανακοινώσει την απόφασή του την Κυριακή σε συνέντευξη τύπου, όπως τόνισαν μέλη του περιβάλλοντός του.

    Ανάμεσα στους όρους του για την αποτροπή της εκτεταμένης νοθείας που καταγράφηκε στην εκλογική αναμέτρηση του Αυγούστου, είναι η απομάκρυνση του επικεφαλής της ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής και η διαθεσιμότητα αρκετών υπουργών.

    Αναφερόμενη στο αίτημα του Αμπντάλα η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, εκτίμησε ότι ένα ενδεχόμενο μποϊκοτάζ από τον διεκδικητή Αμπντάλα Αμπντάλα δεν θα έχει καμία συνέπεια επί της νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας.

    "Πρόκειται για μία προσωπική επιλογή, η οποία πρέπει να αναληφθεί, ή όχι. Υπήρξαν και άλλες χώρες που χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουν παρόμοια κατάσταση, όποτε ένας υποψήφιος αποφάσιζε να μην φθάσει έως το τέλος. Το έχουμε δει και στη δική μας χώρας, όταν, για τον ένα, ή τον άλλο λόγο, ένας από τους υποψηφίους αποφασίζει να μη δώσει τη μάχη" ", τόνισε.

    Στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Νοεμβρίου, ο Αμπντάλα θα αντιμετωπίσει και πάλι τον απερχόμενο πρόεδρο Χαμίντ Καρζάϊ, υπέρ του οποίου είχε σημειωθεί η εκτεταμένη νοθεία.

    Ενισχύσεις ζητάει ο Αμερικανός διοικητής

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα άκουσε την Παρασκευή στο Πεντάγωνο τις απόψεις της στρατιωτικής ηγεσίας σχετικά με το αίτημα του διοικητή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν στρατηγού Στάνλεϊ Μακρίσταλ, για αποστολή επιπλέον στρατευμάτων.

    Η εκτίμηση του Μακρίσταλ είναι πως ο πόλεμος επιδεινώνεται και συνιστά την αποστολή έως και 40.000 επιπλέον στρατιωτών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με μία μεγάλη προσπάθεια εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και βελτίωσης των σχέσεων με τους Αφγανούς πολίτες.

    Αποφάσεις δεν ελήφθησαν ωστόσο όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, Λευκός Οίκος και Πεντάγωνο, θα εξετάσουν προσεκτικά την κατάσταση στην περιοχή και την αποτίμηση του στρατηγού Μακρίσταλ και θα λάβουν τις αποφάσεις του σύντομα.

    Ο κ. Γκιμπς δεν ξεκαθάρισε κατά πόσον ο Ομπάμα θα ανακοινώσει το νέο σχέδιό του αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν στις 7 Νοεμβρίου ή αν θα περιμένει έως την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Ασία στις 11-20 Νοεμβρίου.

    Ωστόσο όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ, ο Ομπάμα κατά τη σύσκεψη ζήτησε από το Πεντάγωνο περισσότερες επιλογές όσον αφορά το εύρος του αριθμού των επιπλέον στρατευμάτων που πρέπει να αποσταλούν στο Αφγανιστάν

    Επικαλούμενη δύο ανώτατους αξιωματούχους, η εφημερίδα τονίζει πως οι αμερικανοί στρατιωτικοί επιτελείς εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο αίτημα του εντούτοις γράφει η εφημερίδα οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας είναι διχασμένοι όσον αφορά την υπόθεση αυτή, και ο πρόεδρος πασχίζει να βρει μια συμβιβαστική λύση, στην οποία θα συμφωνούν τόσο οι στρατιωτικοί, όσο και οι πολιτικοί σύμβουλοι.

    Είδηση: 29126

    [25] Παλαιστίνη: περιορισμοί ύδρευσης από το Ισραήλ

    Τριτη, 27 10 2009 20:25

    Τρομακτικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης, από την άρνηση του Ισραήλ, να τους επιτρέψει την πρόσβαση σε είδη βασικής ανάγκης, όπως το καθαρό νερό. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία, είναι χιλιάδες Παλαιστίνιοι, που ζουν από τις αγροτικές ασχολίες, να επιβιώνουν με 20 λίτρα νερού την ημέρα, την ελάχιστη προτεινόμενη ποσότητα από τις οργανώσεις αρωγής.

    Στον αντίποδα οι εβραϊκοί οικισμοί χρησιμοποιούν 20πλασια ποσότητα νερού ανά κάτοικο. Η αντίθεση είναι παραπάνω από κραυγαλέα, καθώς άλλοι στερούνται ακόμα και το πόσιμο νερό και άλλοι απολαμβάνουν τις πισίνες τους, όπως οι ισραηλινοί έποικοι.

    Από την πλευρά του το Ισραήλ, όχι μόνο αντικρούει τις κατηγορίες, αλλά χαρακτηρίζει την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας εξωφρενική, κατηγορώντας ταυτόχρονα τους Παλαιστίνιους, ότι αρνούνται να ανακυκλώσουν νερό για τη γεωργία, καθώς και για ρύπανση των ρεμάτων της Δυτικής Όχθης, στα οποία πετούν τα λύματά τους, όπως υποστηρίζει η ισραηλινή πλευρά.

    Είδηση: 29029

    [26] Κατηγορώ Ερντογάν για άδικη συμπεριφορά της δύσης στο Ιράν

    Δευτερα, 26 10 2009 13:28

    Υπέρ της στάσης του Ιράν για την ολοκλήρωση του πυρηνικού του προγράμματος, τάχθηκε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ακολουθώντας την ίδια γραμμή με την Ρωσία, κατηγόρησε την δύση για άδικη συμπεριφορά και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να δείξει υπομονή.

    Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν κατηγορώντας την δύση ότι συμπεριφέρεται άδικα στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είπε:

    "Δεν είμαστε υπέρ της ύπαρξης στο Ιράν και στην περιοχή μας όπλων μαζικής καταστροφής", δήλωσε χθες ο Ερντογάν στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

    Ο Ερντογάν, ο οποίος αρχίζει σήμερα διήμερη επίκεψη στην Τεχεράνη, τόνισε επίσης ότι είναι "άδικο" να ασκούνται πιέσεις στην Τεχεράνη τη στιγμή που άλλες χώρες έχουν τέτοια όπλα. Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη χώρα, αλλά το Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

    Εξάλλου, η Ρωσία απηύθυνε, δια στόματος του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, έκκληση στη διεθνή κοινότητα να επιδείξει "τη μεγαλύτερη δυνατή υπομονή" στην κρίση για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα".

    "Όλος ο κόσμος πρέπει να επιδείξει τη μεγαλύτερη δυνατή υπομονή και να επικεντρώσει την προσοχή του στη δυναμική που υπάρχει χάρη στις προσπάθειες των έξι χωρών (που διαπραγματεύονται με την Τεχεράνη) και του ίδιου του Ιράν", τόνισε ο Ριαμπκόφ σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Βρέμια Νοβοστέι.

    Είδηση: 28962

    [27] Νέα έξαρση βίας στην Ιερουσαλήμ

    Κυριακη, 25 10 2009 19:03

    Στην Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον 12 άτομα συνελήφθησαν για τις ταραχές που προκλήθηκαν την Κυριακή. Άνδρες της αστυνομίας συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους κοντά στο τέμενος Αλ Ακσά, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι Παλαιστίνιοι που είχαν συγκεντρωθεί στην ιερή -τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους εβραίους- περιοχή, πετούσαν πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν αποκλείσει το συγκρότημα για τους επισκέπτες, αφήνοντας εκατοντάδες πιστούς στο εσωτερικό του.

    Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης απάντησαν οι αστυνομικοί στους Παλαιστινίους που τους λιθοβολούσαν, σε μια νέα έξαρση βίας στην πιο ευαίσθητη περιοχή της ιερής πόλης.

    Δεκάδες νεαροί Άραβες επιδόθηκαν σε κλεφτοπόλεμο με την αστυνομία, πετώντας πέτρες, καδρόνια και ντεπόζιτα νερού, στα στενά δρομάκια γύρω από το τέμενος Αλ Ακτσά, το τρίτο ιερότερο σημείο για τους μουσουλμάνους, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

    Τελικά οι Παλαιστίνιοι οχυρώθηκαν μέσα στο τέμενος, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να εισβάλλουν, για να τους συλλάβουν.

    "Δεν μπορούμε να μπούμε, γιατί δεν μας αφήνουν να εισέλθουμε στο τέμενος, να βοηθήσουμε τους τραυματίες" ανέφεραν τραυματιοφορείς του Ερυθρού Σταυρού που έσπευσαν στην περιοχή.

    Να σταματήσει η ισραηλινή αστυνομία να εισέρχεται στο τέμενος Αλ Ακτσά στην Ιερουσαλήμ, ζήτησε η Ιορδανία. Προειδοποίησε χαρακτηριστικά, ότι οι επικίνδυνες προκλήσεις του Ισραηλινού κράτους, απειλούν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή.

    Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να "καταστρέψει" το τέμενος του αλ Ακσα.

    "Αν γίνονται οποιεσδήποτε διακρίσεις στο Ναό του Όρους, αυτές είναι εις βάρος των Εβραίων και όχι υπέρ τους, όχι εναντίον των Αράβων, οπότε δεν υπάρχει λόγος για αυτές τις ταραχές", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Επιστημών του Ισραήλ, Ντάνιελ Χέρσκοβιτς.

    Ωστόσο οι μουσουλμάνοι ηγέτες εξακολουθούν να καλούν τους Παλαιστίνιους να υπερασπιστούν το ιερό μέρος από τους Ισραηλινούς, ενώ οι φήμες που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό, ότι Εβραίοι εξτρεμιστές σχεδιάζουν να εισβάλουν στο τέμενος, δυναμιτίζουν την ήδη έκρυθμη κατάσταση.

    Πηγή: NET

    Είδηση: 28940

    [28] Αποτροπιασμός για το λουτρό αίματος στη Βαγδάτη

    Κυριακη, 25 10 2009 12:02

    Σε 155 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 500, σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό της αστυνομίας για το μακελειό. Στόχος των δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων που εξερράγησαν σκορπίζοντας τον θάνατο ήταν δύο κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Από την πλευρά της η ιρακινή κυβέρνηση απέδωσε τις επιθέσεις στην Αλ Κάιντα και σε απομεινάρια του πρώην κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, ενώ ο Λευκός Οίκος εξέφρασε "αποτροπιασμό". Τις "ωμές, αποτρόπαιες πράξεις βίας" καταδίκασε η ελληνική κυβέρνηση δια του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος τόνισε οτι "η Ελλάδα στηρίζει την Κυβέρνηση του Ιράκ στις προσπάθειες που κάνει για την ανοικοδόμηση της χώρας και την δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και ανάπτυξης".

    "Καταδικάζουμε τις ωμές, αποτρόπαιες πράξεις βίας"

    Δημήτρης Δρούτσας

    "Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα της Αλ Κάιντα και του Μπάαθ. Είναι παρόμοιες με εκείνες που σημειώθηκαν τον Αύγουστο", δήλωσε ο εκπρόσωπος Αλι αλ Ντάμπαγ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συνυπεύθυνοι για τις επιθέσεις είναι "ο μηχανισμός ασφαλείας, πολιτικοί και οι γειτονικές χώρες".

    Στις 19 Αυγούστου συγκλόνισαν την ιρακινή πρωτεύουσα 10 εκρήξεις που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 100 και τον τραυματισμό 1.200 ανθρώπων. Στόχος τους ήταν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα σημεία των σημερινών εκρήξεων.

    Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που σημειώνεται στη Βαγδάτη τους τελευταίους δύο μήνες, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν δίπλα σε κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας κοντά στον ποταμό Τίγρη. Η πρώτη είχε στόχο το υπουργείο Δικαιοσύνης και η δεύτερη, που σημειώθηκε με διαφορά ελάχιστων λεπτών, είχε στόχο το κτίριο που στεγάζεται η περιφερειακή κυβέρνηση.

    Οι δρόμοι πλημμύρισαν με τα νερά που ρίχνουν τα πυροσβεστικά οχήματα και τα μέλη των σωστικών συνεργείων και οι πυροσβέστες συνεχώς ανασύρουν απανθρακωμένα και διαμελισμένα πτώματα. Τουλάχιστον έξι οχήματα φλέγονταν για αρκετή ώρα μετά την έκρηξη κοντά στο κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης.

    Η αστυνομία και η κρατική τηλεόραση του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι στόχος των επιθέσεων ήταν το κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαγδάτης και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Πυκνός καπνός φαινόταν να βγαίνει δίπλα και από τα δύο κτίρια.

    Η επίθεση είναι η δεύτερη που σημειώνεται με στόχο κυβερνητικά κτίρια μετά από μια σειρά επιθέσεων που είχε σημειωθεί στις 19 Αυγούστου, όταν 10 βόμβες εξερράγησαν στην πρωτεύουσα προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.200.

    Στην Αλ Κάιντα αποδίδει τις επιθέσεις η ιρακινή κυβέρνηση

    Τις δύο αυτές επιθέσεις ιρακινή κυβέρνηση αποδίδει στην αλ Κάιντα και στους συμμάχους της με στόχο να τορπιλίσουν τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.

    "Τα εγκλήματα του Μπαάθ και της αλ Κάιντα δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την πολιτική διαδικασία και την διεξαγωγή των εκλογών. Είναι το ίδιο χέρι που βάφτηκε με αίμα από τις επιθέσεις της 19ης Αυγούστου. Θα τιμωρήσουμε τους εχθρούς του Ιράκ", επισήμανε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο των δύο επιθέσεων.

    Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βαγδάτη Κρίστοφερ Χιλ και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ Ρέι Οντιέρνο καταδίκασαν την διπλή επίθεση και κάλεσαν "τους Ιρακινούς, αυτήν την σημαντική στιγμή που οδηγεί στις εθνικές εκλογές, να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν όλες τις μορφές βίας και εκφοβισμού".

    Για "αποτρόπαιες επιθέσεις" έκανε λόγο ο Μπ. Ομπάμα

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε "αποτρόπαιες" τις σημερινές επιθέσεις στη Βαγδάτη και πρόσθεσε πως είναι μια προσπάθεια να σταματήσει η πρόοδος του Ιράκ.

    "Οι επιθέσεις αυτές δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο τη δολοφονία αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών και αποκαλύπτουν τα μισητά και καταστροφικά σχέδια αυτών που αρνούνται στον ιρακινό λαό το μέλλον που του αξίζει", τόνισε ο Ομπάμα.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιρακινό ομόλογό του και τον Ιρακινό πρωθυπουργό, δηλώνοντας τους πως οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό τους.

    "Οι αποτρόπαιες αυτές επιθέσεις για να σταματήσει η πρόοδος του Ιράκ δεν ταιριάζουν με το θάρρος και την αντοχή των Ιρακικών και με την αποφασιστικότητα τους να οικοδομήσουν ισχυρούς θεσμούς", υπογραμμίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Η διπλή επίθεση στη Βαγδάτη δε θα πρέπει να επηρεάσει τον ρυθμό αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, δήλωσε από την πλευρά του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

    Και η Γαλλία καταδίκασε τη διπλή αιματηρή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της Βαγδάτης και διαβεβαίωσε το Ιράκ για την αλληλεγγύη της, επισημαίνεται σε μήνυμα του προέδρου Νικολά Σαρκοζί και σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών.

    "Με μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε για την διπλή βάρβαρη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από εκατό αθώους ιρακινούς πολίτες", γράφει ο Σαρκοζί στον Ιρακινό ομόλογό του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    REUTERS:Two car bombs kill at least 60 in Baghdad: police

    Είδηση: 28927

    [29] Αντιαεροπορική άσκηση ΗΠΑ- Ισραήλ, λόγω Ιράν

    Τριτη, 20 10 2009 15:02

    Επίδειξη δύναμης προς τα αραβικά κράτη και το Ιράν αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις η μεγαλύτερη αντιαεροπορική Ισραηλινο-αμερικανική άσκηση που έγινε ποτέ και η οποία αρχίζει αύριο. Το σενάριο της κοινής άσκησης είναι η προσομοίωση πυραυλικής επίθεσης με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον του κράτους του Ισραήλ.

    Περίπου χίλιοι στρατιωτικοί της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη και άλλοι τόσοι, περίπου, ισραηλινοί στρατιώτες θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια αυτά με την κωδική ονομασία "Juniper Cobra" που θα διαρκέσουν μέχρι τις 5 Νοεμβρίου.

    Κατά την διάρκεια των γυμνασίων θα γίνει δοκιμή συστοιχιών ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων τύπου Arrow καθώς και αμερικανικών αμυντικών αντιβαλλιστικών συστημάτων THAAD και Αegis και αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot και Hawk, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

    Σκοπός των γυμνασίων είναι η προσομοίωση επιθέσεων με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Ιράν ,τη Συρία η το Λίβανο και η αναχαίτισή τους στον αέρα, γράφει η εφημερίδα Yedioth Αharonot.

    "Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, σε περίπτωση πολέμου, οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν στο Ισραήλ τα συστήματα άμυνας που θα χρησιμοποιηθούν παράλληλα με το αντιπυραυλικό σύστημα Arrow 2"που έχει τελειοποιηθεί από το Ισραήλ με χρηματοδότηση κυρίως αμερικανική, παρατηρεί η εφημερίδα.

    Η άσκηση αυτή είναι η πέμπτη που οργανώνεται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των γυμνασίων "Juniper Cobra" που οργανώνονται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ,την κυριότερο σύμμαχο του εβραϊκού κράτους.

    Είδηση: 28743

    [30] Ειρηνική παράδοση ομάδας του PKK

    Δευτερα, 19 10 2009 15:04

    Σημαντική για την εξέλιξη στην επί δεκαετίες κουρδική διένεξη μπορεί να είναι η απόφαση μίας ομάδας του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν να παραδοθεί ειρηνικά στις τουρκικές Αρχές μετά από προτροπή και έκκληση του φυλακισμένου ηγέτη των κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλαν.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η παράδοση της "ειρηνικής ομάδας" του ΡΚΚ γίνεται μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι σύντομα θα αποκαλύψει μία "πρωτοβουλία εκδημοκρατικοποίησης" που αποσκοπεί να προσδώσει στους Κούρδους της χώρας αυξημένα πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

    Η ομάδα περιλαμβάνει οκτώ ενόπλους από τις βάσεις του PKK στα βουνά του βόρειου Ιράκ και 26 Κούρδους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών από ένα στρατόπεδο κοντά στα τουρκο-ιρακινά σύνορα.

    Η παράδοση της "ειρηνικής ομάδας" οργανώθηκε από τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν που έκανε έκκληση για παράδοση των αποκαλούμενων "ειρηνικών ομάδων". Ο Οτσαλάν ,που συνελήφθη το 1999,εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε τουρικό νησί, αλλά συνεχίζει να ασκεί τον έλεγχο τόσο στο PKK όσο και στην κουρδική πολιτική.

    Η παράδοση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, που στην κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι "ελπίζει πως αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί". "Δεν είναι δυνατόν να αγωνίζονται εναντίον ενός τεράστιου κράτους ,του τουρκικού κράτους και να μένουν στα βουνά για μια ζωή", είπε.

    Η Τουρκία έχει ένα "νόμο μετάνοιας" που επιτρέπει την αποκατάσταση ορισμένων μελών του PKK. Μεταξύ αυτών που υποδέχθηκαν στα σύνορα την ομάδα του PKK ήταν και ένας εισαγγελέας.

    Σε γραπτή τους δήλωση οι ηγέτες του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας(DTP) κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει καλή χρήση της συμβολικής παράδοσης και επισημαίνει ότι παρόμοια παράδοση έγινε και το 1999 μετά την παράδοση του Οτσαλάν.

    Είδηση: 28695

    [31] Ελπίδες για ενδοπαλαιστινιακή ειρήνη

    Σαββατο, 17 10 2009 10:09

    Ελπίδες για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ των μελών της Χαμάς και της Φατάχ στα Παλαιστινιακά εδάφη δίνει η αποδοχή από την Χαμάς του Αιγυπτιακού σχεδίου για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση. Συγκεκριμένα, το ισλαμικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχεται το προταθέν από την Αίγυπτο σχέδιο για την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση και θα το υπογράψει σήμερα μονομερώς στο Κάιρο.

    Ο Αχμετ Γιουσέφ, αξιωματούχος του κινήματος, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι "μετά από μακρές συζητήσεις θα παραδώσουμε σήμερα το σχέδιο στην Αίγυπτο με ορισμένες σημειώσεις σ' αυτό".

    Η Φατάχ του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς υπέγραψε μονομερώς το σχέδιο στο Κάιρο την Πέμπτη αφού ο ηγέτης της Αζαμ ελ Αχμαντ δήλωσε ότι το κόμμα του το αποδέχεται χωρίς επιφυλάξεις.

    "Από την αρχή, η Χαμάς δεν είχε αντιρρήσεις στο εκπονηθέν από την Αίγυπτο σχέδιο, αλλά ήθελε λίγο χρόνο για να λάβει από την Αίγυπτο διευκρινίσεις σε ορισμένα σημεία", είπε ο Γιουσέφ.

    Το σχέδιο δεν περιέχει κανένα από τους όρους του Κουαρτέτου ενώ προβλέπει την διενέργεια βουλευτικών και προεδρικών εκλογών τον Ιούνιο, αντί τον Ιανουάριο, του 2010.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, η επίσημη τελετή της υπογραφής θα γίνει στο Κάιρο στο τέλος Νοεμβρίου και θα παραστούν όλοι οι ηγέτες των Παλαιστινίων. Ο Γιουσέφ είπε ότι η Χαμάς δεν έχει αντίρρηση στις ημερομηνίες αυτές.

    Είδηση: 28648

    [32] Έκκληση της Τουρκίας στο Ισραήλ για τη Γάζα

    Παρασκευη, 16 10 2009 15:25

    Αυστηρή κριτική και ταυτόχρονα έκκληση στο Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη λωρίδα της Γάζα, έκανε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ο οποίος μίλησε για "ανθρωπιστική τραγωδία" στην Γάζα, αποκλείοντας την εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων για όσο διάστημα υποφέρουν οι Παλαιστίνιοι και οι διαπραγματεύσεις για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

    "Αυτό που επιθυμούμε είναι να μπει τέλος στην ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα, να ξεκινήσουν πάλι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις- τόσο για τους Πλαιστίνιους όσο και για την Συρία - και κυρίως να ξαναδώσουμε προτεραιότητα στην ειρήνη στην περιοχή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    "Μόλις επιστρέψουμε στο δρόμο της ειρήνης οι σχέσεις εμπιστοσύνης με το Ισραήλ θα αποκατασταθούν στο σημείο που ήταν και πριν", ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ισραηλινή επίθεση στην Γάζα στο τέλος του προηγούμενου έτους επέφερε "ένα μεγάλο πλήγμα στις προσπάθειες ειρήνευσης".

    Αναφερόμενος στην ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων ο Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι "για όσο διάστημα συνεχίζεται η ανθρωπιστική τραγωδία στην Γάζα, δεν θα ήθελα να μας ζητάνε να εμφανιστούμε σε φωτογραφία" με τους ισραηλινούς στρατιώτες.

    "Αν και για οκτώ μήνες δεν έχει εκτοξευθεί ούτε ένας πύραυλος από την Γάζα προς το Ισραήλ, τα παιδιά στην Γάζα δεν έχουν σχολεία, οι άνθρωποι δεν έχουν σπίτια... Πώς μια χώρα όπως η Τουρκία μπορεί να παραμείνει σιωπηλή για αυτό το θέμα;", δήλωσε ο Νταβούτογλου.

    Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο, όταν η Τουρκία επέκρινε έντονα τη μαζική ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

    Προηγήθηκε, την περασμένη εβδομάδα, μια άλλη διαμάχη ανάμεσα στις δυο χώρες, όταν η Τουρκία απαγόρευσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του Ισραήλ σε διεθνή αεροπορικά γυμνάσια, στην Τουρκία, και η προβολή πριν από λίγες ημέρες από τουρκικό κανάλι μιας τηλεοπτικής σειράς στην οποία εμφανίζονται ισραηλινοί στρατιώτες να σκοτώνουν εν ψυχρώ μικρούς παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και ένα νεογέννητο.

    Είδηση: 28637

    [33] Παλαιστίνη: ζώνες περιορισμού της κυκλοφορίας

    Τεταρτη, 14 10 2009 19:25

    Σκληρή κριτική στο Ισραήλ, εξαπέλυσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ, σχετικά με τις προθέσεις του για τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν τρεις ζώνες Α, B, C, με τις πρώτες να είναι με ασφάλεια και διοίκηση υπό παλαιστινιακό έλεγχο, οι δεύτερες με μεικτή και οι τρίτες με είναι αυστηρώς περιορισμένη κυκλοφορία για τους Παλαιστίνιους.

    "Μπορούμε να αναρωτηθούμε για αυτό που έχουν στο νου τους οι Ισραηλινοί όταν μιλούν για ένα παλαιστινιακό κράτος. Προφανώς φαίνεται ότι σκέφτονται ένα κράτος Μίκι Μάους. Αυτό δεν είναι αυτό που θέλουμε. Οι ζώνες C δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ένα αμφισβητούμενο έδαφος επειδή αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ολόκληρου του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους", δήλωσε στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ. Σύμφωνα με τον κ. Φαγιάντ, πραγματική πρόθεση του Ισραήλ, είναι η κατάληψη της κοιλάδας του Ιορδάνη και μεγάλων τμημάτων της Δυτικής Όχθης, δηλαδή τις ζώνες "C", δημιουργώντας απαγορευτικά τετελεσμένα σε βάρος των Παλαιστινίων.

    Είδηση: 28563


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 November 2009 - 14:34:10 UTC