Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στοπ στην απόσυρση-Αλλαγές στα τέλη
  • [02] Σλοβακία: Κλείνει τα σύνορα με Ουκρανία λόγω της νέας γρίπης
  • [03] Η ΠΓΔΜ προτείνει Έλληνα για πρόεδρο της Ε.Ο.Γ. κι αυτός το απεδέχθη
  • [04] Ιταλία: Καταδικάστηκαν πράκτορες της CIA
  • [05] Συνάντηση 225 καλλιτεχνών με τον Πάπα Βενέδικτο XVI στις 21/11
  • [06] Αποφασισμένος να συνεργαστεί με τον Καρζάϊ ο Σαρκοζί
  • [07] Νέα ώθηση στον διάλογο για την ονομασία, βλέπει ο Μιλόσοσκι
  • [08] Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαίο πολίτη
  • [09] Υπαναχώρησε η General Motors και δεν πουλάει την Opel
  • [10] Ευρω-καταδίκη της Ιταλίας για τους σταυρούς στα σχολεία
  • [11] ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε το ν/σ για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία
  • [12] ΗΠΑ: Δηλώσεις Ομπάμα για την επίθεση στη βάση Φορτ Χουντ
  • [13] ΗΠΑ: Φονικό στη Βάση Φορτ Χουντ
  • [14] Ο τυφώνας Αϊντα πλήττει Νικαράγουα και Ονδούρα
  • [15] 2,5 χρόνια φυλακή σε 37χρονο που σημάδευε με λέιζερ αεροσκάφη
  • [16] Νέα θητεία στη δημαρχία της Ν. Υόρκης διεκδικεί ο Μπλούμπεργκ
  • [17] ΗΠΑ: Έξι πτώματα στο σπίτι 50χρονου
  • [18] Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στους δρόμους για τον Αμπάς
  • [19] Ισραήλ: Απορρίπτει την απόφαση σχετικά με την έκθεση Γκολντστόουν
  • [20] Πλοίο με κρυμμένα όπλα ανοιχτά του Ισραήλ
  • [21] 209 τραυματίες από σεισμό στο Ιράν
  • [22] Σταθερά υπέρ του Ιράν η Τουρκία λέει ο Ερντογάν
  • [23] Πρόεδρος χωρίς αντίπαλο
  • [24] Οι νεαροί Σκωτσέζοι τα έχουν μπερδέψει με τους δύο παγκόσμιους πολέμους
  • [25] Βγάζει λεφτά πουλώντας διαφημιστικό χώρο στο...στέρνο του
  • [26] Σχηματίζουν ουρές για να δουλέψουν στις ...δημόσιες τουαλέτες

    [01] Στοπ στην απόσυρση-Αλλαγές στα τέλη

    Δευτερα, 02 11 2009 16:47

    Την πλήρη ανατροπή των ρυθμίσεων Σουφλιά για την απόσυρση των ΙΧ, τα τέλη κυκλοφορίας και τον πράσινο δακτύλιο, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Το μέτρο της απόσυρσης παύει στο εξής να ισχύει, αλλά όσοι είχαν προλάβει να κάνουν χρήση της προηγούμενης ρύθμισης θα αποζημιωθούν κανονικά. Σε ό,τι αφορά τα τέλη, θα επιβαρύνονται λιγότερο τα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα και περισσότερο τα ενεργοβόρα μεγάλου κυβισμού. Για το δακτύλιο, η κυρία Μπιρμπίλη, διευκρίνισε ότι θα επανεξεταστεί, αλλά η εφαρμογή του θα είναι συνάρτηση και άλλων περιβαλλοντικών μέτρων. Στο πεδίο των αντιδράσεων, για παραπλάνηση του ελληνικού λαού κάνει λόγο η ΝΔ, το ΚΚΕ τονίζει ότι αυξάνεται περισσότερο η επιβάρυνση για τα παλιά ΙΧ. "Όχι" στην «αυτοκινητοκεντρική» πολιτική λεει ο ΣΥΝ.

    Καταργείται από τη Δευτέρα 2/11 το μέτρο της απόσυρσης των ΙΧ αυτοκινήτων όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Ήδη υπογράφηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα λάβει αριθμό ΦΕΚ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου το μέτρο της απόσυρσης δεν έχει περιβαλλοντικό νόημα, δεν ενισχύει την ελληνική οικονομία καθώς δεν υπάρχει εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία ενώ έχει και τεράστιο δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το εκτιμούμενο ετήσιο κόστος για την απόσυρση αυτοκινήτων θα άγγιζε τα 400 εκατ. ευρώ.

    Όσοι έχουν αποσύρει έως σήμερα τα ΙΧ αυτοκίνητά τους θα τύχουν των ευεργετημάτων της προηγούμενης πράξης νομοθετικού περιεχομένου και θα αποζημιωθούν κανονικά. Αυτοί έχουν το δικαίωμα είτε να πάρουν το ποσό των 1000 ευρώ, είτε το ποσό των 500 ευρώ και δύο κάρτες απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Από την πλευρά της η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι τροποποιούνται τα περιβαλλοντικά τέλη ΙΧ αυτοκινήτων σε σχέση με αυτό που οριζόταν στην προηγούμενη πράξη Σουφλιά.

    Με τη νέα ρύθμιση επιβαρύνονται λιγότερο τα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα και επιβαρύνονται περισσότερο τα μεγάλου κυβισμού που είναι και ενεργοβόρα.

    Στη νέα ρύθμιση τα τέλη κυκλοφορίας χωρίστηκαν σε τέσσερις κλάσεις ανάλογα με το έτος και τον κυβισμό του αυτοκινήτου.

    Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση τα τέλη κυκλοφορίας κυμαίνονται:

    Τα τέλη κυκλοφορίας

    - από 0 έως 68β¬ για ΙΧ αυτοκίνητα-μοτό μικρότερα των 301 κυβικών,

    - από 28 έως 96β¬ για ΙΧ 301 έως 785 κυβικά,

    - από 94-187β¬ για ΙΧ από 786 έως 1357 κυβικά,

    - από 184 έως 352β¬ για ΙΧ από 1358 έως 1928 κυβικά,

    - από 428 έως 671β¬ για ΙΧ από 1929 έως 2357 κυβικά και

    - από 562 έως 880β¬ για ΙΧ άνω των 2357 κυβικών.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε τέλος ότι καταργείται ο πράσινος δακτύλιος ο οποίος σύμφωνα με τη ρύθμιση Σουφλιά θα ίσχυε για την Αθήνα από το 2011.

    Η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου για την πολιτική αυτοκινήτου και τη βιώσιμη κινητικότητα όπως είναι ο τεχνικός έλεγχος, οι κάρτες καυσαερίων, η ενίσχυση του ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα δίκτυα των πεζοδρόμων, των ποδηλατοδρόμων, της ήπιας κυκλοφορίας και της αντιμετώπισης της παράνομης στάθμευσης.

    Σε ερώτηση για το θέμα της απόσυρσης, μετά από τη συνάντησή της με το Δήμαρχο Αθηναίων την Τρίτη, η κ. Μπιρμπίλη δήλωσε:"ήταν πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να δοθεί τέλος στην απόσυρση γιατί το μέτρο θα στοίχιζε πολλά χρήματα και προτιμήσαμε να τα δώσουμε στο 1 δισ. για την παιδεία."

    Αντιδράσεις

    "Παραπλανώντας τον ελληνικό λαό με απίστευτες ανακρίβειες, η Κυβέρνηση Παπανδρέου σήμερα καταργεί ένα πολύ καλά μελετημένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα μέτρων μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το αντικαθιστά με το καθαρά εισπρακτικό μέτρο της αύξησης των τελών κυκλοφορίας. Η αύξηση αυτή θα είναι έσοδο του προϋπολογισμού και δεν θα διατίθεται για την απόσυρση των οχημάτων, όπως προβλεπόταν στο δικό μας πρόγραμμα" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

    "Έχουμε σχεδόν τον παλαιότερο στόλο αυτοκινήτων στην Ε.Ε. Με τα δικά μας συνδυασμένα μέτρα στοχεύαμε στην μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα", δήλωσε ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Κ.Χατζηδάκης.

    «Η κατάργηση της απόσυρσης και του πράσινου δακτυλίου, δείχνει για μια ακόμη φορά ότι το διαζύγιο του ΠΑΣΟΚ με τις προεκλογικές του εξαγγελίες είναι οριστικό. Η κυβέρνηση επέλεξε ουσιαστικά να «θάψει» δύο αμιγώς περιβαλλοντικά μέτρα, που είχαν στόχο τη δραστική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ταυτόχρονα, ενίσχυσε το εισπρακτικό μέρος, αυξάνοντας δυσανάλογα τα τέλη κυκλοφορίας. Φαίνεται ότι οι «πράσινες» υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ ξεθωριάζουν γρήγορα...» ήταν το σχόλιο της Ντ. Μπακογιάννη.

    "Δεν ξέρω αν είναι κακό να πριμοδοτείται ένας κλάδος της αγοράς-συνέχισε- που έχει και εργαζομένους. Δεν υπήρχε επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Το πρόγραμμα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο" είπε ο κ. Χατζηδάκης.

    Από την πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει ότι αυξάνεται περισσότερο η επιβάρυνση για τα παλιά ΙΧ. "Όχι" στην «αυτοκινητοκεντρική» πολιτική λεει ο ΣΥΝ.

    Θετική χαρακτήρισε πάντως η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) την απόφαση για κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης: "Οι όποιοι διαθέσιμοι πόροι της Ελληνικής οικονομίας πρέπει να κατευθυνθούν προς την αναβάθμιση και την αφύπνιση της Ελληνικής παραγωγής, των προϊόντων και των υπηρεσιών και όχι στην τόνωση παραγωγής (βιομηχανία αυτοκίνητου) επιχειρήσεων εκτός Ελλάδος" αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε σχετική ανακοίνωση.

    Είδηση: 29184

    [02] Σλοβακία: Κλείνει τα σύνορα με Ουκρανία λόγω της νέας γρίπης

    Σαββατο, 07 11 2009 18:35

    Η Σλοβακία ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι θα κλείσει όλα τα σύνορα -πλην ενός οδικού- με την Ουκρανία, από αύριο εξαιτίας της επιδημίας της νέας γρίπης που έχει πλήξει τη γειτονική της χώρα. "Ο λόγος είναι η συνεχιζόμενη επιδείνωση της επιδημικής κατάστασης στην Ουκρανία", είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών, Ρόμπερτ Κάλινακ. "Αυτό αποσκοπεί στο να περιορίσει την όποια πιθανή έξαρση της νόσου". Ο Κάλινακ είπε ότι η απόφαση της χώρας-μέλους της Ε.Ε. είναι προσωρινή και επιδιώκει να προστατεύσει την ευρωπαϊκή κοινότητα.

    Γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα Υγείας θα βρίσκονται στο μοναδικό ανοιχτό σύνορο και θα ελέγχουν τους επιβάτες οχημάτων έχοντας την εξουσιοδότηση να αποτρέψουν κάποιον που εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα από το να εισέλθει στη χώρα.

    Η Ουκρανία μπορεί να καθυστερήσει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Ιανουαρίου μέχρι τον Μάιο του επόμενου χρόνου εξαιτίας της επιδημίας του ιού Η1Ν1, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες και έχει μολύνει τουλάχιστον 750.000 ανθρώπους.

    Στο μεταξύ δύο γυναίκες, ηλικίας 43 και 53 ετών, είναι τα δύο νέα θύματα της νέας γρίπης στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το Υπουργείο Υγείας στην ¶γκυρα. Με τους δύο θανάτους σήμερα από τη νόσο, αυξάνεται σε 23 ο αριθμός αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό Η1Ν1 στη γειτονική χώρα.

    Οι θάνατοι που έχουν προκληθεί από τη νέα γρίπη αυξήθηκαν γρήγορα τις τελευταίες ημέρες. Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα στην Τουρκία είχε καταγραφεί στις 24 Οκτωβρίου.

    Τη Δευτέρα στα νοσοκομεία άρχισε ο εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού και όσων προσκυνητών μεταβαίνουν στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αντιμετώπισης της νέας γρίπης, θα εμβολιαστούν 28 εκατομμύρια Τούρκοι από τα 71 εκατομμύρια του πληθυσμού.

    Την ίδια ώρα στο Βέλγιο ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στις βελγικές ομάδες US Centre και Bleid που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αναβλήθηκε καθώς αρκετοί παίκτες της μιας ομάδας έχουν ασθενήσει από τη νέα γρίπη.

    Τέσσερις παίκτες της ομάδας US Centre πάσχουν από τη νέα γρίπη και άλλοι οκτώ ενδέχεται να έχουν προβληθεί, μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων BELGA.

    Οκτώ θάνατοι από τη νέα γρίπη έχουν καταγραφεί στο Βέλγιο, όπου η εκστρατεία εμβολιασμού κυρίως των ομάδων υψηλού κινδύνου του πληθυσμού άρχισε σήμερα.

    Είδηση: 29385

    [03] Η ΠΓΔΜ προτείνει Έλληνα για πρόεδρο της Ε.Ο.Γ. κι αυτός το απεδέχθη

    Παρασκευη, 06 11 2009 21:50

    Την δικαιολογημένη σφοδρή αντίδραση της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας [Ε.Γ.Ο.] προκάλεσε το γεγονός ότι ο Έλληνας πρόεδρος της "Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Γυμναστικής" [U.E.G.], Δημήτρης Δημητρόπουλος, θα διεκδικήσει με αντεθνικό και ανθελληνικό τρόπο την επανεκλογή του ως προτεινόμενος από την «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως ανέφερε επί λέξει την FYROM ο εκπρόσωπος των Σκοπίων, κατά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στο 23ο Συνέδριο της UEG, στο Τελ Αβίβ.

    Η εθνική ομοσπονδία της γειτονικής χώρας, που εκπροσωπείται διεθνώς με την ονομασία «Ομοσπονδία Γυμναστικής της Μακεδονίας» [Federation of Gymnastics of Macedonia], υπέδειξε τον κ. Δημητρόπουλο ως υποψήφιο για την προεδρία της U.E.G., κατά την πρώτη ημέρα του 23ου συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώνεται με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων της "Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας".

    Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπροσωπείας της "Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας" [Ε.Γ.Ο.] στο Ισραήλ, ο πρόεδρος της οποίας, Θανάσης Βασιλειάδης, προέβη σε σχετική δήλωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά και με ιδιαίτερη έμφαση: «Δεν είναι δυνατόν ένας Έλληνας να αποδέχεται την πρόταση του προέδρου της ομοσπονδίας της FYROM, ο οποίος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου χρησιμοποιεί τον όρο βΔημοκρατία της Μακεδονίας'. Η γειτονική χώρα εκπροσωπείται εδώ και χρόνια με την συγκεκριμένη αυθαίρετη ονομασία, με την ανοχή του κ. Δημητρόπουλου και μάλιστα, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες μας. Όμως, δεν περιμέναμε ότι θα έφτανε στο σημείο να νομιμοποιήσει με την ενέργειά του αυτή τους ανιστόρητους ισχυρισμούς της FYROM. Μας εκπλήσσει δυσάρεστα και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις!».

    Είδηση: 29374

    [04] Ιταλία: Καταδικάστηκαν πράκτορες της CIA

    Παρασκευη, 06 11 2009 09:37

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη δική για το διαβόητο "πρόγραμμα μεταγωγής υπόπτων", μία από τις σκοτεινές πτυχές του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, που είχε την υπογραφή τού Τζορτζ Μπους.

    Το δικαστήριο του Μιλάνου καταδίκασε τον σταθμάρχη τη CIA στην Ιταλία και άλλους 22 Αμερικανούς πράκτορες σε φυλάκιση από 5 έως 8 χρόνια για την απαγωγή του Αιγύπτιου ιμάμη Αμπού Ομάρ το 2003 και τη μεταγωγή του από το Μιλάνο στην Αίγυπτο, όπου βασανίστηκε. Μαζί με τους Αμερικανούς καταδικάστηκαν και δύο Ιταλοί πράκτορες, όλοι ερήμην, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου έχει προφανώς και συμβολική σημασία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε μόνο να εκφράσει την απογοήτευσή του, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω την απόφαση.

    Είδηση: 29335

    [05] Συνάντηση 225 καλλιτεχνών με τον Πάπα Βενέδικτο XVI στις 21/11

    Πεμπτη, 05 11 2009 22:48

    Με σκοπό την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ πολιτισμού και θρησκείας, 225 καλλιτέχνες, κυρίως Ιταλοί, θα συμμετάσχουν σε μία συνάντηση με τον Πάπα στις 21 Νοεμβρίου ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Βατικανού για θέματα πολιτισμού, μονσινιόρος Τζιανφράνκο Ραβάζι. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί 45 χρόνια μετά από μία παρόμοια συνάντηση στην Καπέλα Σιξτίνα, όταν ο Πάπας Παύλος VI είχε απολογηθεί για τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες.

    "Αυτή η συνάντηση δεν είναι μία ακρόαση του Πάπα ανοικτή σε κάθε καλλιτέχνη ή αποκλειστικά σε εκείνους που είναι χριστιανοί, αλλά πρόκειται για μία στιγμή που αντιπροσωπεύει τη βούληση για διάλογο ανάμεσα στην Εκκλησία και τον κόσμο της τέχνης, οι οποίοι αναγκαστικά θα αναπτυχθούν σε μεταγενέστερα στάδια με διάφορους τρόπους", δήλωσε ο μονσινιόρος Ραβάζι, κατά την διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

    Οι καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί σε αυτήν τη συνάντηση στην Καπέλα Σιξτίνα εκπροσωπούν όλες τις τέχνες: τη ζωγραφική, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία και τη μουσική. Από τον τομέα των πλαστικών τεχνών ανάμεσα σε πολλούς άλλους θα παρευρεθούν ο Ιταλός γλύπτης Αρνάλντο Πομοντόρο και ο Μεξικανός γλύπτης Σεμπαστιαν, ο Μεξικανός ζωγράφος Γκουστάβο Ασέβες, ο Ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγο Καλατράβα, ο Ιταλός επίσης αρχιτέκτονας Μάριο Μπότα καθώς και ο Αμερικανός ειδικός στην τέχνη του βίντεο Μπιλ Βιόλα. Από τον τομέα της μουσικής, τη συνάντηση θα παρακολουθήσουν οι συνθέτες ¶ρβο Παρτ από την Εσθονία και οι Ιταλοί Ένιο Μορικόνε και ¶ντζελο Μπραντουάρντι.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29327

    [06] Αποφασισμένος να συνεργαστεί με τον Καρζάϊ ο Σαρκοζί

    Πεμπτη, 05 11 2009 20:12

    Αποφασισμένος ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί να συνεργαστεί με τον Αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι, και τον αντίπαλό του στην προεδρική κούρσα, Αμπντούλα Αμπντούλα, μετά την δημοσιοποίηση των ελάχιστα διπλωματικών δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο κ. Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι τόνισε: "Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με τον πρόεδρο Καρζάι που είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. Θα ενθαρρύνουμε και τον αντίπαλό του στην εκλογική διαδικασία για το καλό του Αφγανιστάν και θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στην υπόσχεσή μας να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν".

    "Πρέπει και οι δύο υποψήφιοι να τύχουν της βοήθειάς μας ώστε να συνεργαστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί το Αφγανιστάν έχει ανάγκη όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις".

    Νικολά Σαρκοζί

    Ο κ. Σαρκοζί έκανε τις ανωτέρω δηλώσεις μετά από τη δημοσίευση σε πολλές ξένες εφημερίδες δηλώσεων καθόλου διπλωματικών του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος τόνισε ότι ο Αφγανός πρόεδρος είναι "διεφθαρμένος" πριν αναφέρει στη συνέχεια ότι τελικώς θα πρέπει να τον "νομιμοποιήσουμε".

    Ο κ. Σαρκοζί από την πλευρά του εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που συντελείται στο Αφγανιστάν και για την σταδιακή "αφγανοποίηση" του στρατού της χώρας. "Τώρα πρέπει να οργανωθούν οι αφγανικές αρχές για να οδηγηθούν προς την διαδικασία εξομάλυνσης της γενικής κατάστασης, του, διαλόγου, του εκδημοκρατισμού και του εκσυγχρονισμού της οικονομίας", ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος.

    Τέλος ο κ. Σαρκοζί στιγμάτισε τους υποστηρικτές της αποχώρησης των στρατιωτικών τους δυνάμεων από το Αφγανιστάν."Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η εναλλακτική λύση των συμμάχων χωρών που λένε να φύγουμε από το Αφγανιστάν. Εάν φύγουμε, τι θα γίνει; Θα αφήσουμε αυτή τη χώρα των 27 εκατομμυρίων κατοίκων στα χέρια των Ταλιμπάν και θα αποσταθεροποιήσουμε το γειτονικό Πακιστάν. Αρνούμαι να αναλογιστώ κάτι τέτοιο" κατέληξε ο κ. Σαρκοζί.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 29324

    [07] Νέα ώθηση στον διάλογο για την ονομασία, βλέπει ο Μιλόσοσκι

    Πεμπτη, 05 11 2009 18:58

    "Η νέα πρωτοβουλία του Μάθιου Νίμιτς είναι έγκαιρη και μπορεί να δώσει νέα ώθηση στον σχετικό διάλογο", δήλωσε στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντώνιο Μιλόσοσκι.

    Εν τω μεταξύ, τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, καλεί στην Νέα Υόρκη την εβδομάδα μεταξύ 16-23 Νοεμβρίου ο μεσολαβητής για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας του ΟΗΕ.

    "Η Μακεδονία [όπως ανέφερε -επί λέξει- την FYROM] και η Ελλάδα, πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο. Θα ήθελα να επισημάνω την ετοιμότητα της μακεδονικής [σ.σ. "σκοπιανής"] πλευράς να αποτελέσουμε μέρος αυτής της διαδικασίας και με καλή πίστη και με εποικοδομητική προσέγγιση, σεβόμενοι το πνεύμα της "Ενδιάμεσης Συμφωνίας", από το 1995, επί τη βάση της οποίας διεξάγεται η σχετική διαδικασία, να συνεχίσουμε να αναζητούμε όλους τους πιθανούς τρόπους, μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τις θέσεις μας ή ενδεχομένως να επιτύχουμε πρόοδο στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ!", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

    "Αυτό, αναμένουμε να αποτελέσει μία πρωτοβουλία η οποία θα γίνει -ταυτοχρόνως- αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα -σε αυτήν την διαδικασία- μέρη!" προσέθεσε με έμφαση ο κ. Μιλόσοσκι.

    Στην ερώτηση "Ποια είναι η "εθνική κόκκινη γραμμή" της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας", ο κ. Μιλόσοσκι, ανέφερε ότι "Η θέση μας στην διαπραγμάτευση για την εκκρεμότητα της ονομασίας θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει να δοθεί ώθηση, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Μακεδονίας [σ.σ. FYROM] και Ελλάδας, σεβόμενοι το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και στο πνεύμα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας για σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίας συνεργασίας".

    Σε ερώτηση, αν μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος μέχρι το "Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" του Δεκεμβρίου, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "Η κυβέρνηση της χώρας του δεν επιθυμεί να καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες. Εμείς μπορούμε να δώσουμε τη συμβολή μας. Όμως, από την άλλη πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να καταλάβουμε ότι πρόκειται περί μίας σύνθετης εκκρεμότητας και ότι χρειάζεται και οι δύο πλευρές να επιδείξουν καλή διάθεση για να μπορέσει η όλη διαδικασία να κινηθεί εμπρός. Από την πλευρά μας, υπάρχει καλή διάθεση για διάλογο και θεωρώ ότι η περίπτωση Σλοβενίας-Κροατίας μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα, ότι με αμοιβαίες συναντήσεις και με απ' ευθείας επαφές, με γνώμονα το συνολικό συμφέρον της περιοχής και της Ε.Ε., μπορούμε να δημιουργήσουμε μία νέα ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, απαραίτητης για τη διεξαγωγή ενός παραγωγικού διαλόγου!".

    Στην ερώτηση για το "αν ο κ. Νίμιτς προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση", ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι "Αυτό εναπόκειται στον ίδιο τον μεσολαβητή του ΟΗΕ και εξαρτάται από την εκτίμησή του".

    Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την "χθεσινή δήλωση του Έλληνα Προέδρου, κ. Κάρολου Παπούλια, που αφορούσε στην αποκαλούμενη ως "μακεδονική" γλώσσα", ο κ. Μιλόσοσκι είπε με έμφαση ότι "Κάθε λαός έχει δικαίωμα στην δική του εθνική ταυτότητα και αυτοπροσδιορισμό. Η μακεδονική γλώσσα [όπως ανέφερε την γλώσσα της FYROM] αποτελεί δεδομένο και πραγματικότητα, όχι μόνον στην Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά, ευρέως ανά τον κόσμο. Έχουμε μεγάλο αριθμό πανεπιστημιακών εδρών μακεδονικής γλώσσας, διεθνή μέσα ενημέρωσης με προγράμματα στη μακεδονική γλώσσα και θα ήταν μάταιο να προσπαθεί κάποιος να αμφισβητήσει την ύπαρξη ενός πράγματος που αποτελεί πραγματικότητα στα σημερινά παγκόσμια πλαίσια!", συμπλήρωσε ο κ. Μιλόσοσκι.

    Είδηση: 29325

    [08] Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαίο πολίτη

    Πεμπτη, 05 11 2009 17:20

    Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαίο πολίτη, με κατά μέσο όρο 42 εργάσιμες ώρες εβδομαδιαίως, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και τα οποία αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

    Στους «27» ο μέσος όρος εργασίας εβδομαδιαίως είναι 40,3 ώρες και στην ευρωζώνη 40 ώρες.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη σχετική κατάταξη τους Έλληνες ακολουθούν οι Τσέχοι με 41,6 ώρες εβδομαδιαίως, οι Αυστριακοί με 41,5 ώρες και οι Πολωνοί 41,4 ώρες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση τις λιγότερες ώρες στην Ε.Ε. εργάζονται οι Φιλανδοί με 37,8 ώρες, οι Δανοί με 38 ώρες και οι Σουηδοί με 38,1 ώρες.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα εμφανίζει από τα χαμηλότερα ποσοστά μερικής απασχόλησης στην Ε.Ε., αφού το μερίδιο της μερικής απασχόλησης σε σχέση με την συνολική απασχόληση φτάνει το 6% στην Ελλάδα, με 18,8% στην Ε.Ε. και 20% στην ευρωζώνη.

    Στους «27» η μερική απασχόληση είναι περισσότερο διαδεδομένη στην Ολλανδία με 48,2% και στην Σουηδία 27% και λιγότερο στην Βουλγαρία με 2,6% και στην Σλοβακία με 4%.

    Είδηση: 29321

    [09] Υπαναχώρησε η General Motors και δεν πουλάει την Opel

    Τεταρτη, 04 11 2009 18:14

    Στο σημείο μηδέν βρίσκεται και πάλι το μέλλον της θυγατρικής της General Motors (GM) αυτοκινητοβιομηχανίας Opel, που εδρεύει στη Γερμανία μετά την ματαίωση της εξαγορά της από τον όμιλο Magna. Η GM υπαναχώρησε από την αρχική της δέσμευση, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των εργαζομένων σ' αυτήν, όσο και εκ μέρους της κυβέρνησης του Βερολίνου. Η General Motors προχώρησε στην απόφαση αυτή λόγω της βελτίωσης των οικονομικών και επιχειρηματικών συνθηκών αλλά και της στρατηγικής σημασία της Opel για τον όμιλο.

    Είδηση: 29274

    [10] Ευρω-καταδίκη της Ιταλίας για τους σταυρούς στα σχολεία

    Τεταρτη, 04 11 2009 16:14

    Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που καταδικάζει τη χώρα για την ύπαρξη του χριστιανικού σταυρού στις σχολικές αίθουσες. Το Βατικανό χαρακτηρίζει σοκαριστική, λανθασμένη και μυωπική την απόφαση, ενώ η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο σταυρός δεν είναι μόνο θρησκευτικό σύμβολο, αλλά και σύμβολο του ιταλικού κράτους. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο σταυρός είναι αντίθετος με το δικαίωμα των γονέων να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και το δικαίωμα των μαθητών στην ελευθερία θρησκεύματος.

    Ένα "μικρό θαύμα", έχει προκαλέσει η απόφαση που έλαβε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται να υπάρχουν σταυροί στις σχολικές αίθουσες της Ιταλίας: δημιούργησε ένα είδος εθνικής ενότητας για την υπεράσπιση του συμβόλου, εκτιμά η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

    "Η απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου έχει προκαλέσει ένα μικρό θαύμα: έχει δημιουργήσει ένα είδος εθνικής ενότητας για την υπεράσπιση του συμβόλου του χριστιανισμού", γράφει ο αρθρογράφος Μάσιμο Φράνκο.

    Η ιταλική Δεξιά, που πρόσκειται στην Kαθολική Εκκλησία, καταφέρθηκε όπως ήταν φυσικό εναντίον της απόφασης, όμως και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Πιερλουίτζι Μπερσάνι δήλωσε επίσης ότι "η κοινή λογική έπεσε θύμα του δικαίου" και το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Ιταλία των Αξιών (Idv), κατήγγειλε "μια λανθασμένη απάντηση στην απαίτηση για λαϊκότητα".

    "Αυτές οι θέσεις μεταφράζουν μια προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από μια ευαισθησία οι ρίζες της οποίας πηγαίνουν πιο μακριά από πολιτικές, ακόμα και θρησκευτικές πεποιθήσεις", σημειώνει ο Φράνκο.

    "Η παρενέργεια που μπορεί να έχει το "όχι" του Δικαστηρίου είναι να δώσει περισσότερη τροφή στους σκληροπυρηνικούς" της Καθολικής Εκκλησίας, προσθέτει ο Φράνκο.

    Η εφημερίδα Stampa εκτιμά από την μεριά της ότι, "αν μια θρησκεία είναι δυνατή, αν έχει πίστη στις δυνατότητές της να αφυπνίσει την πίστη, τότε δεν έχει ανάγκη μιας ειδικής προστασίας" όπως ζητούν κάποιοι εκπρόσωποι της ιταλικής Δεξιάς που προτείνουν να εισαχθούν οι ιταλικές, χριστιανικές ρίζες της Ιταλίας στο Σύνταγμα της χώρας.

    Η απόφαση του Στρασβούργου έχει διχάσει καθολικούς και λαϊκούς και στην Ισπανία. Οργανώσεις ιδιωτικών σχολείων εξεγέρθηκαν εναντίον της απόφασης που χαρακτηρίζουν "απαράδεκτη και απροσδόκητη", ενώ εκτιμούν ότι "αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην Ισπανία θα έπρεπε να διαδηλώσουμε έντονα".

    "Η Ιταλία δεν μπορεί να διαχωριστεί από την πίστη της, διότι είναι η κοιτίδα του καθολικισμού", δήλωσε ένας αξιωματούχος. Στον αντίποδα η Ισπανική Ενωση Λαϊκών εκτιμά σε ανακοίνωση Τύπου της ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο "τίμησε το όνομά του" και ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση μα εμπνευστεί από αυτή την απόφαση και να ζητήσει την άμεση απόσυρση των θρησκευτικών συμβόλων από τα δημόσια κτίρια για να "δώσει τέλος στον αναχρονισμό".

    Το 2008 ένα ισπανικό δικαστήριο είχε διατάξει για πρώτη φορά δημόσιο σχολείο να "αποσύρει τα θρησκευτικά σύμβολα από τις σχολικές αίθουσες" - και συγκεκριμένα τον σταυρό - προκαλώντας την οργή των Καθολικών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 29267

    [11] ΗΠΑ: Η Βουλή ενέκρινε το ν/σ για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία

    Κυριακη, 08 11 2009 11:55

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας χθες Σάββατο, στηρίζοντας τις σημαντικότερες αλλαγές πολιτικής στο πεδίο που έχουν προταθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, γεγονός που πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν, ήδη, νίκη για τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ονομαστική ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν 220 ψήφοι υπέρ -περιλαμβανομένης και της ψήφου ενός Ρεπουμπλικανού- και 215 κατά. Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να προωθήσει την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης για σχεδόν όλους τους Αμερικανούς και να άρει αδικίες όπως η άρνηση των ασφαλιστικών εταιριών να προσφέρουν υπηρεσίες σε ή να καλύπτουν τα ιατρικά κόστη στους ανθρώπους που έχουν προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

    Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές επέκριναν το κόστος της προταθείσας μεταρρύθμισης, που υπολογίζεται στο 1 τρισ. δολάρια, την επιβολή νέων φόρων στους πλουσίους, και την "υπερβολική" κυβερνητική παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα της ασφάλισης και των υπηρεσιών υγείας.

    Οι Δημοκρατικοί πανηγύρισαν όταν καταγράφηκε η 218η ψήφος και ξανά όταν η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι ανακοίνωσε το αποτέλεσμα

    Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στη Γερουσία, όπου η συζήτηση έχει "κολλήσει" εδώ και εβδομάδες, καθώς ο ηγέτης της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ αναζητεί την διατύπωση που θα επιτύχει τη συγκέντρωση των 60 ψήφων που απαιτούνται.

    Κατόπιν, οι διαφορετικές εκδοχές του νομοσχεδίου που υιοθετούνται στη Βουλή και στη Γερουσία πρέπει να "συγκεραστούν" και η τελική εκδοχή να εγκριθεί και από τα δύο σώματα πριν σταλεί στον Πρόεδρο Ομπάμα που θα κυρώσει το νόμο υπογράφοντάς τον.

    Είδηση: 29392

    [12] ΗΠΑ: Δηλώσεις Ομπάμα για την επίθεση στη βάση Φορτ Χουντ

    Σαββατο, 07 11 2009 18:47

    Η φονική επίθεση εναντίον στρατιωτών, με τους οποίους υπηρετούσε, από ψυχίατρο του αμερικανού στρατού στη στρατιωτική βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας ήταν ταυτόχρονα συγκλονιστική και αποτρόπαιη, είπε σήμερα Σάββατο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο εβδομαδιαίο του διάγγελμα. "Πρόκειται για μία πράξη βίας, η οποία θα ήταν συγκλονιστική όπου κι αν είχε συμβεί στις ΗΠΑ. Είναι ένα έγκλημα, το οποίο θα μας συγκλόνιζε αν τα θύματα ήταν Αμερικανοί οποιασδήποτε καταγωγής. Αλλά είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό και αποτρόπαιο εξαιτίας του τόπου όπου συνέβη και του γεγονότος ότι τα θύματα ήταν πατριώτες".

    Το πολύνεκρο επεισόδιο της Πέμπτης, με φερόμενο ως δράστη τον ταγματάρχη Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, 39 ετών, μουσουλμάνος γεννημένος στις ΗΠΑ και παιδί μεταναστών, άφησε πίσω του 13 νεκρούς και 30 τραυματίες ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης δέχτηκε επίσης πυρά και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Σαν Αντόνιο στο Τέξας. Η επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της βάσης, όπου οι στρατιώτες προετοιμάζονται για τις μεταθέσεις στο εξωτερικό.

    "Έγινε σε αυτό το μέρος, σε μία στρατιωτική βάση, όπου οι στρατιώτες θα έπρεπε να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς από οπουδήποτε αλλού, όπου αυτοί οι θαρραλέοι Αμερικανοί που ετοιμάζονται για να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι το έθνος μας, έχασαν τη ζωή τους σε ένα έγκλημα κατά του έθνους μας", είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Ο Πρόεδρος είπε ότι οι στρατιώτες που εδρεύουν στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε άλλα μέρη του κόσμου, επικοινωνούν με τις οικογένειες και τους φίλους στο Φορτ Χουντ "εκφράζοντάς τους εμβρόντητοι ότι "εγώ θα έπρεπε να είμαι εκείνος που κινδυνεύει, όχι εσείς".

    Το Φορτ Χουντ, το οποίο βρίσκεται περίπου 95 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας του Τέξας, Όστιν, φιλοξενεί πολλές μονάδες στρατιωτών που έχουν υπηρετήσει στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

    Περισσότεροι από 40.000 στρατιώτες και οι οικογένειές τους διαμένουν στη στρατιωτική αυτή βάση.

    Στο μεταξύ ο παππούς του φερόμενου ως δράστη ψυχιάτρου δήλωσε ότι αδυνατεί να πιστέψει ότι ο εγγονός του είναι ο δράστης. "Είναι γιατρός και αγαπά τις ΗΠΑ", είπε σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς από το σπίτι του στην παλαιστινιακή πόλη αλ-Μπιρέχ ο Ισμαήλ Μουσταφά Χαμάντ. "Η Αμερική τον έκανε αυτό που είναι".

    "Δεν γνωρίζω αν εξοργίστηκε ή κάτι άλλο, δεν ξέρω...Αυτό που ξέρω είναι ότι είναι αδύνατο να έχει διαπράξει κάτι τέτοιο", είπε ο 88χρονος Χαμάντ.

    Ο Χασάν, ο οποίος πέρασε χρόνια εργαζόμενος ως ψυχίατρος τραυματισμένων στρατιωτών, πολλοί εκ των οποίων ακρωτηριασμένοι από τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, επισκέφθηκε για τελευταία φορά τον παππού του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πριν από περίπου δέκα χρόνια.

    Ο Χαμάντ είπε ότι από τότε επισκεπτόταν εκείνος τον εγγονό του στις ΗΠΑ. Ο ίδιος φάνηκε να αποκλείει το πολιτικό κίνητρο.

    "Συνήθιζε να έρχεται στο σπίτι μου, να μένει μαζί μου και να με διασκεδάζει. Ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για την πολιτική και ούτε καν του άρεσε να παρακολουθεί τηλεόραση".

    Ο ξάδελφος του Χασάν, Ναντέρ Χασάν, έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι ο δράστης δεν ήθελε να μετατεθεί στο εξωτερικό. "Γνωρίζουμε τα τελευταία πέντε χρόνια ότι αυτός ήταν ο εφιάλτης του", είπε.

    Ο Ναντέρ Χασάν είπε επίσης ότι ο δράστης είχε εκφράσει παράπονα ότι δεχόταν πειράγματα από τους άλλους στρατιώτες επειδή ήταν μουσουλμάνος.

    Είδηση: 29386

    [13] ΗΠΑ: Φονικό στη Βάση Φορτ Χουντ

    Παρασκευη, 06 11 2009 14:13

    Σοκ στις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε η αιματηρή επίθεση στρατιωτικού ψυχιάτρου στην μεγαλύτερη αμερικανική βάση, στο Τέξας. Δεκατρείς είναι οι νεκροί του φονικού στη βάση του Φορτ Χουντ και 30 οι τραυματίες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε από στρατιωτικό εκπρόσωπο. O δράστης παραπονιόταν για παρενόχληση εξαιτίας της παλαιστινιακής του καταγωγής.

    Ένας αμερικανός αξιωματικός, παλαιστινιακής καταγωγής, ο οποίος επρόκειτο να σταλεί στο Ιράκ, άνοιξε πυρ στην μεγαλύτερη βάση του αμερικανικού στρατού, σκοτώνοντας 13 στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους 30 πριν εξουδετερωθεί. Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος αρχικά είχε ανακοινώσει τον θάνατο του δράστη του μακελειού, του ταγματάρχη Νιντάλ Μαλίκ Χάσαν, ανακοίνωσε αργότερα ότι ο στρατιωτικός ψυχίατρος επέζησε.

    "Διεξάγεται έρευνα, αλλά οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι δεν υπήρξε παρά ένας δράστης, ο οποίος επλήγη επανειλημμένα από σφαίρες. Ωστόσο, δεν είναι νεκρός, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Εχει συλληφθεί και η κατάστασή του είναι σταθερή", ανακοίνωσε ο διοικητής της βάσης στρατηγός Μπομπ Κόουν, αρνούμενος να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, αλλά διευκρινίζοντας ότι "τα στοιχεία που έχουμε δεν κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) καταδίκασε την επίθεση, ενώ μέλος της οργάνωσης εξέφρασε φόβους ότι η τραγωδία στο Φορτ Χουντ θα στραφεί κατά των αμερικανών μουσουλμάνων. Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για "τρομακτική έκρηξη βίας" . "Οι σκέψεις και οι προσευχές μου κατευθύνονται προς τους τραυματίες και τις οικογένειες των νεκρών", είπε. Το Φορτ Χουντ είναι η μεγαλύτερη βάση του αμερικανικού στρατού, καταλαμβάνοντας 880 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν όσο και η πόλη της Νέας Υόρκης. Στεγάζει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και χιλιάδες πολίτες. Το μακελειό κινδυνεύει να κάμψει ακόμη περισσότερο το ηθικό των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που τελούν υπό την πίεση της βιαιότητας των συγκρούσεων, της συχνότητας και της διάρκεια των αποστολών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, που διαρκούν δώδεκα μήνες με μια μόνη άδεια διάρκειας δεκαπέντε ημερών. Αυτές οι επαναλαμβανόμενες αποστολές θεωρούνται αιτία για τον πολλαπλασιασμό των αυτοκτονιών στις τάξεις του αμερικανικού στρατού.

    Ο στρατηγός δεν θέλησε να σχολιάσει τα κίνητρα του δράστη.

    Ο ταγματάρχης Χάσαν άνοιξε πυρ οπλισμένος με δύο περίστροφα σε κτίριο της βάσης, όπου οι στρατιώτες περνούσαν από ιατρικές εξετάσεις πριν από την αποστολή τους στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς μια αίθουσα όπου διεξαγόταν τελετή επίδοσης διπλωμάτων, στην οποία συμμετείχαν 600 άτομα. "Πολλοί στρατιώτες αντέδρασαν με ταχύτητα κλείνοντας τις πόρτες του αμφιθεάτρου ", δήλωσε ο στρατηγός Κόουν, διευκρινίζοντας ότι μια πολίτης ήταν η πρώτη που πυροβόλησε εναντίον του δράστη, τερματίζοντας τη σφαγή. Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες τραυματιών που απομακρύνονταν με φορεία προς τα ασθενοφόρα, ενώ επίλεκτοι σκοπευτές περικύκλωναν το κτίριο.

    Στις επίσημες φωτογραφίες του που δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα εμφανίζεται ο 40χρονος Νιντάλ Μαλίκ Χάσαν, χαμογελαστός με ξυρισμένο κεφάλι.

    Συγγενής του δράστη δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι παραπονιόταν για παρενόχληση εξαιτίας της καταγωγής του. "Είχε προσλάβει στρατιωτικό δικηγόρο για να επιλύσει το ζήτημα. Ηταν έτοιμος να αποζημιώσει το κράτος για να εγκαταλείψει τον στρατό, αλλά είχε εξαντλήσει τα περιθώριά του και μόλις είχε μάθει ότι θα σταλεί στο Ιράκ" εντός του Νοεμβρίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    REUTERS Death toll from U.S. base shooting up to 13

    Είδηση: 29350

    [14] Ο τυφώνας Αϊντα πλήττει Νικαράγουα και Ονδούρα

    Πεμπτη, 05 11 2009 19:42

    Ο τυφώνας Αϊντα που προς το παρόν βρίσκεται στην κλίμακα 1, κτύπησε την Πέμπτη πλαγίως τη Νικαράγουα με ανέμους ταχύτητας 120 χλμ την ώρα, αμέσως μετά το σχηματισμό του -τη νύχτα -στον Ατλαντικό, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τους τυφώνες που εδρεύει στο Μαϊάμι.

    Ο τυφώνας κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών πρόκειται στις επόμενες 48 ώρες να οδηγηθεί από τη Νικαράγουα στη γειτονική Ονδούρα. Ο Αϊντα θα προκαλέσει βροχοπτώσεις ύψους 38-50 εκατοστών ενώ σε ορισμένες περιοχές θα ξεπεράσει τα 63 εκατοστά. "Οι βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν με τη σειρά τους μεγάλες κατολισθήσεις που πιθανώς θα είναι θανατηφόρες", προειδοποιεί το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 29323

    [15] 2,5 χρόνια φυλακή σε 37χρονο που σημάδευε με λέιζερ αεροσκάφη

    Τεταρτη, 04 11 2009 09:09

    Στην φυλακή θα περάσει τα δυόμισι επόμενα χρόνια της ζωής του ένας 37χρονος στις ΠΗΑ ο οποίος κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο γιατί "έπαιζε" με συσκευή λέιζερ ρίχνοντας την ακτίνα στα μάτια των πιλότων δύο αεροσκαφών θέτοντας σε κίνδυνο την πτήση.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το δικαστήριο καταδίκασε τον 37χρονο Ντέινα Κρίστιαν Ουέλς, κάτοικο Καλιφόρνιας, σε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών διότι χρησιμοποίησε μια ακτίνα λέιζερ εναντίον δυο αεροσκαφών καθώς αυτά προσέγγιζαν στο αεροδρόμιο John Wayne για να προσγειωθούν.

    Ο Ουέλς είναι ο πρώτος άνθρωπος στις Ηνωμένες Πολιτείες που καταδικάζεται για χρήση λέιζερ που παρακώλυσε το έργο των πιλότων.

    Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, ο Ουέλς έριξε μια ακτίνα λέιζερ στα δυο αεροσκάφη τύπου Boeing τα οποία προσέγγιζαν στο αεροδρόμιο Τζον Γουέιν την 21η Μαρτίου 2008. Το πρώτο, της United Airlines, μετέφερε 180 ανθρώπους, επιβάτες και μέλη πληρώματος· το δεύτερο, πάνω από 80. Η ακτίνα λέιζερ τύφλωσε προσωρινά τον έναν από τους πιλότους της Γιουνάιτεντ.

    Είδηση: 29245

    [16] Νέα θητεία στη δημαρχία της Ν. Υόρκης διεκδικεί ο Μπλούμπεργκ

    Τριτη, 03 11 2009 09:09

    Στη Νέα Υόρκη, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ διεκδικεί σήμερα την επανεκλογή του στη Δημαρχία για τρίτη συνεχή θητεία - θεωρείται μάλιστα φαβορί. Ο 67χρονος δήμαρχος είναι, σημειωτέον, ο πλουσιότερος πολίτης της αμερικανικής μεγαλούπολης. Πρωτοεκλέχτηκε προ 8ετίας, δυο μήνες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

    Τον περασμένο Μάρτιο κατάφερε, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, να αλλάξει τον κανονισμό - ανεβάζοντας το όριο θητείας στις τρεις τετραετίες β από δύο που ήταν πριν, μολονότι ο ίδιος είχε ασκήσει βέτο το 2002, σε ενδεχόμενη αλλαγή του ορίου. Για τη μεταστροφή του επικαλέστηκε την οικονομική κρίση - αφού θεωρεί εαυτόν τον ικανότερο να δώσει λύσεις. Ως ανεξάρτητος, αλλά προερχόμενος από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, διεκδικεί μια ακόμα θητεία και θεωρείται το φαβορί.

    Στην προηγούμενη καμπάνια του ξόδεψε 80 εκατομμύρια δολάρια από προσωπικούς λογαριασμούς - ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 140 εκατομμύρια - εκεί που άλλοι υποψήφιοι ξοδεύουν 6. Η ενέργειά του αυτή προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις.

    Να σημειωθεί ότι πάνε 7 χρόνια που ο Μπλούμπεργκ επέβαλε την απαγόρευση καπνίσματος σε εστιατόρια, καφετέριες, κλαμπ, μπαρ και σε κάθε άλλο δημόσιο χώρο - με αποτέλεσμα να μειωθούν οι καπνιστές αλλά και οι καρκινοπαθείς. Επόμενος στόχος της αντικαπνιστικής σταυροφορίας του, η απαγόρευση του καπνίσματος στα πάρκα και στις παραλίες της Νέας Υόρκης.

    Εν τω μεταξύ, στις εκλογές για διάφορα δημοτικά, πολιτειακά και ομοσπονδιακά αξιώματα στις ΗΠΑ έχουν θέσει υποψηφιότητα και άτομα ελληνικής καταγωγής.

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ

    Είδηση: 29202

    [17] ΗΠΑ: Έξι πτώματα στο σπίτι 50χρονου

    Κυριακη, 01 11 2009 12:01

    Τουλάχιστον έξι πτώματα, μερικά από τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης, ανακαλύφθηκαν στο Κλίβελαντ (Οχάιο, ανατολικές ΗΠΑ), στην κατοικία ενός του ¶ντονι Σόουελ, ανακοίνωσε το Σάββατο, η αστυνομία. Ο Σόουελ, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί το 2005 αφού είχε εκτίσει 15 χρόνια κάθειρξη για βιασμό που είχε διαπράξει το 1989, συνελήφθη το Σάββατο στη συνοικία του στο Κλίβελαντ, επειδή θεωρήθηκε ύποπτος σε μια πρόσφατη υπόθεση βιασμού.

    Ο αρχηγός της αστυνομίας του Κλίβελαντ, ο Μάικλ Μακγκράθ, δήλωσε πως "έχουν εντοπιστεί τρία πτώματα" στο σπίτι του ¶ντονι Σόουελ, 50 ετών, και πως έχουν ανακαλυφθεί πιθανόν επίσης τα λείψανα άλλων τριών θυμάτων, όμως οι αρχές περιμένουν στο σημείο αυτό την επιβεβαίωση των ιατροδικαστών.

    Τα δύο πρώτα πτώματα, που ανήκουν σε γυναίκες, βρέθηκαν την Πέμπτη από μονάδα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που μπήκε με ένταλμα έρευνας στο σπίτι, δήλωσε ο Μακγκράθ σε συνέντευξη Τύπου. Στη συνέχεια εντοπίστηκε ένα τρίτο πτώμα.

    Μερικά από τα πτώματα μπορεί να βρίσκονταν στο σπίτι εδώ και έξι μήνες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, δήλωσε ο Μακγκράθ.

    Είδηση: 29142

    [18] Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στους δρόμους για τον Αμπάς

    Κυριακη, 08 11 2009 14:43

    Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Χεβρώνα για να πιέσουν τον Μαχμούντ Αμπάς να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για Πρόεδρος μετά την ανακοίνωση της απόφασής του να μην επιδιώξει δεύτερη θητεία. Κουνώντας σημαίες, υποστηρικτές του Αμπάς κατέκλυσαν τους δρόμους της Χεβρώνας για να χαιρετίσουν τον Πρόεδρο, σε μία από τις σπάνιες περιοδείες του στις πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Πλάνα από το συγκεντρωμένο πλήθος μετέδωσε ζωντανά η επίσημη παλαιστινιακή τηλεόραση, η οποία προβάλλει προγράμματα υποστήριξης του Αμπάς από την περασμένη Πέμπτη που ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές που εξήγγειλε πρόσφατα για τις 24 Ιανουαρίου.

    Ο Αμπάς, ο οποίος εγκαινίασε πολιτιστικό κέντρο στη Χεβρώνα, επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία στη Βηθλεέμ στις 4.30 μ.μ (τοπική ώρα).

    Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ανακοίνωσή του θα μπορούσε να αποσκοπεί στο να παρακινήσει τις ΗΠΑ να πιέσουν περισσότερο το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης.

    Ο 74χρονος Αμπάς αντικατέστησε τον εκλιπόντα Γιάσερ Αραφάτ στην προεδρία πριν από πέντε χρόνια.

    Είδηση: 29401

    [19] Ισραήλ: Απορρίπτει την απόφαση σχετικά με την έκθεση Γκολντστόουν

    Παρασκευη, 06 11 2009 09:13

    Το Ισραήλ απέρριψε σήμερα Παρασκευή την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι έχουν διορία τρεις μήνες για να αρχίσουν "αξιόπιστες" έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου που σύμφωνα με την έκθεση Γκολντστόουν διαπράχθηκαν στη Γάζα τον περασμένο χειμώνα. "Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία είναι απολύτως αποκομμένη από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ επί τόπου", τονίζεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας και πως θα συνεχίσει να προστατεύει τις ζωές των πολιτών του από την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να αναγκάσει τους Ισραηλινούς, αλλά και τους ηγέτες της Χαμάς που ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας, να προχωρήσουν σε έρευνες.

    "Το Ισραήλ έχει δείξει στον πόλεμο του Δεκεμβρίου υψηλότερο ηθικό και στρατιωτικό φρόνημα από κάθε έναν από τους υποκινητές της απόφασης αυτής", είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιγκάλ Πάλμορ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Ισραήλ αισθάνεται ενθαρρυμένο από "το μεγάλο αριθμό των κρατών που καταψήφισαν την απόφαση ή απείχαν της ψηφοφορίας", γεγονός που δείχνει ότι η απόφαση αυτή "δεν απολαμβάνει της στήριξης της ηθικής πλειοψηφίαςβ.

    Η απόφαση εγκρίθηκε από 114 χώρες, 18 την καταψήφισαν και 44 απείχαν.

    Είδηση: 29332

    [20] Πλοίο με κρυμμένα όπλα ανοιχτά του Ισραήλ

    Τεταρτη, 04 11 2009 11:14

    Το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό κατέλαβε κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα φορτηγό πλοίο με όπλα και πυρομαχικά. Το πλοίο έπλεε με σημαία της Αντίγκουα και είχε σταματήσει περίπου 160 χιλιόμετρα ανοιχτά των ισραηλινών ακτών, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική εκπρόσωπος αντισυνταγματάρχης Αβιτάλ Λίμποβιτς. Τα πολεμοφόδια βρέθηκαν κρυμμένα σε "μη στρατιωτικά κοντέινερ", όταν το ναυτικό πραγματοποίησε έλεγχο ασφαλείας στο πλοίο.

    Το πλοίο μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε λιμάνι του νοτίου Ισραήλ, για περαιτέρω έρευνες. Η αντισυνταγματάρχης αρνήθηκε ωστόσο να δώσει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο για το όνομα του πλοίου, τη φύση των όπλων που κατασχέθηκαν ή το λιμάνι όπου αυτό μεταφέρθηκε.

    Είδηση: 29251

    [21] 209 τραυματίες από σεισμό στο Ιράν

    Τεταρτη, 04 11 2009 08:31

    Περισσότερους από 200 τραυματίες και σημαντικές υλικές ζημιές είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της σεισμικής δόνησης που έπληξε το Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας, ο σεισμός που ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 02:56 τη νύχτα στην πόλη-λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τουλάχιστον 209 άνθρωποι.

    "Στις 06:00 σήμερα, είχαμε 209 τραυματίες", δήλωσε ο Φαρσίντ Αμπεντί, αξιωματούχος των υπηρεσιών παροχής άμεσης ιατρικής βοήθειας στην επαρχία Χορμοζγκάν, όπου βρίσκεται η Μπαντάρ Αμπάς.

    Είδηση: 29243

    [22] Σταθερά υπέρ του Ιράν η Τουρκία λέει ο Ερντογάν

    Τριτη, 03 11 2009 13:23

    Σταθερή στις θέσεις της στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής παραμένει η Τουρκία, ο πρωθυπουργός της οποίας υπεραμύνθηκε της πρόσφατης επίσκεψής του στο Ιράν που αποτελεί στόχο της δύσης λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. "Η Τουρκία δεν έχει αλλάξει κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εξομαλύνεται" καθώς η χώρα προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με όλους τους γείτονές της, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στο Κοινοβούλιο ενώπιον βουλευτών του κόμματός του.

    Τόσο η επίσκεψη που ο Ερντογάν πραγματοποίησε στα τέλη Οκτωβρίου στην Τεχεράνη, όσο και οι επικρίσεις του εναντίον της δύσης και του Ισραήλ, προκάλεσε σχόλια στον τουρκικό και το διεθνή Τύπο σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία, οι διαπραγματεύσεις της οποίας με την ΕΕ προχωρούν με βήμα σημειωτόν, αλλάζει προσανατολισμό και απομακρύνεται από τη Δύση.

    "Γιατί να γυρίσουμε την πλάτη στις άλλες κατευθύνσεις; Η Τουρκία βρίσκεται τόσο μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και μέσα στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης", υπογράμμισε ο Ερντογάν.

    "Κάθε φορά που η Τουρκία εργάζεται για να προωθήσει τη συνεργασία της με το Ιράν ή με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, διατυπώνονται επικρίσεις εδώ (στην Τουρκία) και στο εξωτερικό", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του περιμένει μια "δίκαιη προσέγγιση" εκ μέρους της Δύσης όσον αφορά το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. "Οι χώρες που κατηγορούν το Ιράν ότι θέλει να αποκτήσει το πυρηνικό όπλο, διαθέτουν το όπλο αυτό", υπογράμμισε ζητώντας να εξουδετερωθούν όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής στην περιοχή --αναφερόμενος στο Ισραήλ-- και στον κόσμο.

    Παράλληλα, η κυρίως στρατιωτική συμμαχία που συνδέει την Τουρκία με το Ισραήλ δέχθηκε πλήγμα από τη φονική επίθεση του ισραηλινού στρατού κατά της Λωρίδας της Γάζας τον περασμένο χειμώνα, η οποία επικρίθηκε δριμύτατα από τους τούρκους ηγέτες.

    "Το ότι επικρίνουμε αυτό που έγινε στη Γάζα δεν πάει να πει πως η Τουρκία έχει αλλάξει προσανατολισμό. Θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στο φόνο παιδιών, γυναικών και ανυπεράσπιστων ανθρώπων", πρόσθεσε.

    Είδηση: 29215

    [23] Πρόεδρος χωρίς αντίπαλο

    Δευτερα, 02 11 2009 16:19

    Πρόεδρο του Αφγανιστάν ανακήρυξε τον Χαμίντ Καρζάι η εκλογική επιτροπή της χώρας μετά τη ματαίωση του δεύτερου γύρου της ψηφοφορίας λόγω της παραίτησης του αντιπάλου του Αμπντούλα Αμπντούλα από τη διεκδίκηση της προεδρίας. Το κ. Καρζάι συνεχάρησαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την ακύρωση του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και την επανεκλογή του. Την Κυριακή ο αντίπαλος του Καρζάι ο Αμπντούλα Αμπντούλα, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ανακοίνωσε την παραίτησή του αφήνοντας μόνο του τον Καρζάι στη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος.

    Είδηση: 29182

    [24] Οι νεαροί Σκωτσέζοι τα έχουν μπερδέψει με τους δύο παγκόσμιους πολέμους

    Παρασκευη, 06 11 2009 19:37

    Σύμφωνα με μελέτη στην Σκωτία, ένα παιδί στα είκοσι πιστεύει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν ένας προπονητής ποδοσφαιρικής ομάδας της Γερμανίας και το 13,5% θεωρεί ότι ήταν αυτός που ανακάλυψε την βαρύτητα! Για τον επικεφαλής της ναζιστικής προπαγάνδας Π.Γ.Γκέμπελς, το 21% πιστεύει ότι πρόκειται για έναν διάσημο Εβραίο που έγραφε και το 14% ότι ήταν ο βρετανός ΥΠ.ΕΞ. στον Β' Π.Π.! Επίσης, το 6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ολοκαύτωμα είναι μία επέτειος για το τέλος του Β' Π.Π., το 15% είπε ότι το ¶ουσβιτς είναι ένα ωραίο πάρκο όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, όσο για το ποια χώρα χρησιμοποίησε πρώτη την ατομική βόμβα το 31% απάντησε η Ιαπωνία και το 19% η Γερμανία!

    Η μελέτη -που εκπονήθηκε από μία ένωση παλαιών πολεμιστών- παρουσιάστηκε υπό την μορφή ερωτηματολόγιου με πολλαπλές απαντήσεις και τα 2.000 παιδιά ηλικίας από 9 ως 15 ετών που ρωτήθηκαν έπρεπε να επιλέξουν την σωστή απάντηση.

    Το ερωτηματολόγιο δόθηκε την 11η Νοεμβρίου, την ημέρα της επετείου της ανακωχής πριν το τέλος του Α' παγκοσμίου πολέμου, το 1918.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειονότητα των παιδιών μπερδεύει τελείως τους δύο παγκοσμίους πολέμους και ότι μία -μειοψηφία ευτυχώς- αγνοεί παντελώς βαυτό καθ' εαυτό- το γεγονός.

    Συγκεκριμένα το 77% των παιδιών ηλικίας από 9 ως 15 ετών γνώριζε ότι ο Χίτλερ ήταν ηγέτης του ναζιστικού κόμματος, το 13,5% θεωρεί ότι ήταν αυτός που ανακάλυψε την βαρύτητα το .650 και το 5% απάντησε με σιγουριά πως πρόκειται για έναν γερμανό προπονητή.

    Το 61% των παιδιών αυτών, γνώριζε ποιος ήταν ο επικεφαλής της ναζιστικής προπαγάνδας Πάουελς Γιόζεφ Γκέμπελς, αλλά, το 21% πιστεύει ότι πρόκειται για έναν διάσημο Εβραίο που έγραφε σε μία εφημερίδα και το 14% πίστευε ότι ήταν ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

    Το Ολοκαύτωμα ήταν γνωστό στο 85% των ερωτηθέντων αυτών νεαρών, το ¶ουσβιτς στο 70%, το 15% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το ¶ουσβιτς είναι ένα ωραίο πάρκο όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις.

    Όσο για το ποια χώρα χρησιμοποίησε πρώτη την ατομική βόμβα, το 41% απάντησε οι ΗΠΑ, το 31% η Ιαπωνία και το 19% η Γερμανία.

    "Ορισμένες από τις απαντήσεις ήταν πραγματικά σοκ για εμάς", παραδέχτηκε ο Ταγματάρχης Τζιμ Πάντον, μέλος της "Ένωσης Παλαιών Μαχητών".

    "Οι μαθητές είναι το μέλλον της χώρας μας και είναι σημαντικό να γνωρίζουν την ιστορία!", ανέφερε με έμφαση ο εν λόγω βετεράνος Ταγματάρχης.

    Είδηση: 29371

    [25] Βγάζει λεφτά πουλώντας διαφημιστικό χώρο στο...στέρνο του

    Παρασκευη, 06 11 2009 18:27

    Ένας αμερικανός ζει πουλώντας διαφημιστικό χώρο στο... στέρνο του και μάλιστα βγάζει 85.000 δολάρια το χρόνο. Ο 26χρονος Τζέισον Σάντλερ από τη Φλόριντα, πρώην εργαζόμενος σε τμήμα μάρκετινγκ, ίδρυσε την εταιρία του (www.iwearyourshirt.com), το 2008 και η ιδέα ήταν οι εργαζόμενοι να φοράνε ένα μακό μπλουζάκι μίας εταιρίας και μετά, με τη βοήθεια των media να προωθούν την εταιρία.

    Για τις υπηρεσίες του αυτές, ο Σάντλερ χρεώνει το ποσό που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη ημέρα, ημερολογιακά: η 1η Ιανουαρίου κοστίζει ένα δολάριο, ενώ η 31η Δεκεμβρίου 365 αφού είναι η τελευταία ημέρα του χρόνου, όπως εξηγεί ο ίδιος, αν πουλάει την κάθε ημέρα αυτό αντιστοιχεί σε 66.795 δολάρια το χρόνο, ποσό που κέρδισε πέρυσι. Μάλιστα, πουλάει και μηνιαίες χορηγίες έναντι 1.500 δολαρίων προσθέτοντας έτσι άλλα 18.000 δολάρια στο εισόδημά του.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS

    Είδηση: 29368

    [26] Σχηματίζουν ουρές για να δουλέψουν στις ...δημόσιες τουαλέτες

    Παρασκευη, 06 11 2009 18:00

    "Ζητούνται ενθουσιώδεις υποψήφιοι για να εργαστούν σε δημόσιες τουαλέτες της κεντρικής Νέας Υόρκης. Μισθός ικανοποιητικός". Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, εκατοντάδες άνεργοι έκαναν την Πέμπτη αίτηση για να λάβουν μέρος σε ανοικτή ακρόαση προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να εργαστούν στις δημόσιες τουαλέτες της Times Square αφού ο μισθός που προσφέρεται είναι 10.000 δολάρια για εργασία έξι εβδομάδων.

    Οι πέντε τυχεροί υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα πρέπει να υποδέχονται στην είσοδο τους επισκέπτες και να καταγράφουν τις εντυπώσεις τους από την ιδιαίτερη αυτή εμπειρία σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter.

    Τα τελευταία χρόνια, η εταιρία που παρασκευάζει χαρτί υγείας, Charmin, εγκατέστησε δημόσιες τουαλέτες, για την εξυπηρέτηση των τουριστών που κατακλύζουν το Μανχάταν στη διάρκεια των διακοπών. Αυτό το χρόνο η εταιρία επινόησε και την παρουσία πέντε υπαλλήλων στην είσοδο της τουαλέτας. Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στις 23 Νοεμβρίου.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS

    Είδηση: 29365


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 November 2009 - 14:34:18 UTC