Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θύμα διακρίσεων υπήρξε ένας στους έξι ευρωπαίους
  • [02] Εθελοντικά σε drug test υποβάλλονται Ιταλοί βουλευτές
  • [03] Είκοσι χρόνια από την πτώση του τείχους
  • [04] Τραγωδία με 16 νεκρούς από φωτιά στο Καζακστάν
  • [05] Ιράν: Απόπειρες προσέγγισης από ΗΠΑ - ΙΑΕΑ
  • [06] Zιμπάμπουε: πολιτική διαμάχη στα δικαστήρια
  • [07] Εκλογές στις 21 Ιανουαρίου στο Ιράκ
  • [08] Ισραήλ: Σχέδιο ειρήνευσης με τους Παλαιστίνιους
  • [09] Πακιστάν: Τρεις νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο Πεσαβάρ
  • [10] Κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία
  • [11] Ισχύει η απόσυρση και για τις 2 Νοεμβρίου
  • [12] Ασπίς Πρόνοια: κινητοποίηση των εργαζομένων

    [01] Θύμα διακρίσεων υπήρξε ένας στους έξι ευρωπαίους

    Δευτερα, 09 11 2009 19:31

    Ένας Ευρωπαίος στους έξι δηλώνει ότι υπήρξε ο ίδιος θύμα διακρίσεων την χρονιά που πέρασε, κυρίως λόγω της ηλικίας του -στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης- αποκαλύπτει σφυγμομέτρηση του "Ευρωβαρόμετρου" που δόθηκε στην δημοσιότητα.

    "Η διάκριση παραμένει ένα πρόβλημα στην Ευρώπη και η άποψη που έχουν οι πολίτες παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη σε σχέση με την περασμένη χρονιά.", σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις "Ίσες Ευκαιρίες", Βλαντιμίρ Σπίντλα.

    Η ηλικία ήταν εκείνη που προκάλεσε περιστατικά διακρίσεων για το 6% των Ευρωπαίων, το φύλο για το 3%, η εθνική καταγωγή για το 2%, η αναπηρία για το 2%, η θρησκεία για το 1% και η σεξουαλικότητα για το 1%.

    Από πιο θεωρητική άποψη, η πλειοψηφία των Ευρωπαίων 64% φοβάται μία πιθανή αύξηση των διακρίσεων "που συνδέονται με την ηλικία" στην αγορά εργασίας, λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

    "Τα αποτελέσματα αυτά πιθανώς αντικατοπτρίζουν την αύξηση της ανεργίας στους νέους. Όμως, θα μπορούσαν να είναι το σημάδι μίας μεγαλύτερης συνειδητοποίησης των διακρίσεων!", σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Επίσης, μία πλειοψηφία ανθρώπων εκτιμά ότι η οικονομική κρίση θα μειώσει τις πολιτικές που ενθαρρύνουν την ισότητα και την διαφορετικότητα. Ένας φόβος που φαίνεται να έχει βάση, καθώς πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφάτως μείωσαν τους πόρους των οργανισμών που είναι αφιερωμένοι στα προβλήματα αυτά, σημειώνει μία ειδικός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ένα 58% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι οι διακρίσεις που συνδέονται με την ηλικία επεκτείνονται στις χώρες τους, σε σχέση με ένα 42% του 2008. Μία αντίληψη ιδιαίτερα ισχυρή στους άνω των 40 ετών.

    Είδηση: 29444

    [02] Εθελοντικά σε drug test υποβάλλονται Ιταλοί βουλευτές

    Δευτερα, 09 11 2009 17:23

    Από Τις 9 και μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, οι Ιταλοί γερουσιαστές και βουλευτές θα μπορούν να υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών.

    Το "drug test" είναι εθελοντικό και βασίζεται στην ανάλυση μαλλιών και ούρων.

    Η πρώτη που μετέβη στα γραφεία της υπηρεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών -που ανήκει στην προεδρία της κυβέρνησης- είναι η βουλευτής του κεντροαριστερού "Δημοκρατικού Κόμματος", Λουτσιάνα Πεντότο.

    "Μου έδωσαν μία κάρτα, η οποία μου επιτρέπει να πάρω τα αποτελέσματα διατηρώντας την ανωνυμία μου και πλήρωσα την προβλεπόμενη χρηματική συμβολή, των 70 β¬", δήλωσε η κ. Πεντότο, η οποία παραπονέθηκε, μόνο, για την "τούφα μαλλιών που αναγκάσθηκε να θυσιάσει".

    Η πρωτοβουλία ανήκει στον νυν βουλευτή του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πρώην μέλος της κεντρώας πολιτικής δύναμης Udc και -παρά τω προέδρω- υφυπουργό της κυβέρνησης, Κάρλο Τζοβανάρντι.

    Η Udc είχε προτείνει νόμο που προέβλεπε την υποχρεωτική υποβολή σε "drug test" όλων των Ιταλών βουλευτών, αλλά, το μέτρο απορρίφθηκε από το ιταλικό κοινοβούλιο.

    Όλα άρχισαν το 2006, όταν οι υπεύθυνοι της σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής "le Iene" είχαν καταφέρει να πάρουν δείγματα από ιδρώτα Ιταλών βουλευτών και γερουσιαστών. Ως "παγίδα", είχαν χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία πως έπρεπε να σκουπίσουν το μέτωπο των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού, με απορροφητικό μαντίλι, πριν την συνέντευξη που θα έδιναν. Οι υπεύθυνοι της εκπομπής είχαν κάνει γνωστό ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων τεστ, ένας στους τέσσερις βουλευτές έκανε χρήση "μαλακών" ναρκωτικών.

    Ωστόσο, η συγκεκριμένη εκπομπή δεν μεταδόθηκε, λόγω σχετικής απαγόρευσης της δημόσιας αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    H σημερινή πρωτοβουλία -τονίζουν οι σχολιαστές- έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, για να σταλεί το μήνυμα ότι ένας πολιτικός που κάνει χρήση ναρκωτικών, δεν μπορεί να είναι απόλυτα συνεπής με τις υποχρεώσεις του.

    Πάντως, δεν λείπουν οι "πολεμικές", καθώς ο γραμματέας της "Κομμουνιστικής Επανίδρυσης", Πάολο Φερέρο, δήλωσε με έμφαση ότι "Το τεστ είναι μόνο ένα "προϊόν δημαγωγίας", αφού αν κάποιος κάνει χρήση κοκαΐνης και μετά από τρεις ημέρες υποβληθεί στο τεστ, θα βγει απόλυτα καθαρός", αλλά, ο Κάρλο Τζοβανάρντι απάντησε χαρακτηριστικά ότι "Ο Πάολο Φερέρο έχει μείνει πίσω, διότι τα ναρκωτικά μπορούν να ανιχνευθούν, μέσω της ανάλυσης των μαλλιών, για πολλούς μήνες μετά τη χρήση της όποιας ουσίας!".

    Είδηση: 29441

    [03] Είκοσι χρόνια από την πτώση του τείχους

    Δευτερα, 09 11 2009 12:22

    Με την παρουσία αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων- μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός- αλλά και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, κορυφώθηκαν στο Βερολίνο οι εκδηλώσεις για την 20η επέτειο της πτώσης του Τείχους. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε στις αποψινές εκδηλώσεις, το δρώμενο με το τεράστιο ντόμινο στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, -μία αναπαράσταση της πτώσης του τείχους. Χίλια τεράστια κομμάτια ντόμινο, που έχουν στηθεί εδώ και λίγες εβδομάδες πάνω στην πορεία του Τείχους, ύψους 2,5 μέτρων και βάρους 20 κιλών το καθένα, εκτείνονταν από την Πλατεία του Πότ-σνταμ μέχρι και την Πύλη του Βραδεμβούργου. Το πρώτο κομμάτι έριξε ο ιστορικός ηγέτης της Αλληλεγγύης και πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, Λέχ Βαλέσα.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες των κρατών ή των κυβερνήσεων από τριάντα και πλέον χώρες διέσχισαν την Πύλη του Βρανδεμβούργου, σύμβολο της διαίρεσης του Βερολίνου, για τους 20ους εορτασμούς από την πτώση του "τείχους του αίσχους".

    Σύντομες ομιλίες εκφωνήθηκαν από ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων που παρευρέθησαν στο Βερολίνο, δηλαδή, από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν, τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον Ρώσο Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ακολουθία της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που εκπροσωπεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται σε -από καιρό- προγραμματισμένη περιοδεία του στην Ασία. Παρών στις εκδηλώσεις είναι και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

    Η κ. Μέρκελ που η πολιτική της καριέρα άρχισε με την πτώση του τείχους, υπογράμμισε σε δηλώσεις της ότι "20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους, η γερμανική ενοποίηση δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο". "Η γερμανική ενοποίηση δεν έχει ολοκληρωθεί, διότι παραμένουν οι θεσμικές διαφορές μεταξύ Δύσης και Ανατολής!" πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο στην Δύση.

    Εν συνεχεία, ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας και ο τότε επικεφαλής του συνδικάτου "Αλληλεγγύη" Λεχ Βαλέσα και ο πρώην ηγέτης της Ουγγαρίας Μίκλος Νέμετς, παρουσία των περίπου 1.000 τουριστών που έφτασαν στο Βερολίνο, έριξαν το πρώτο κομμάτι του γιγάντιου χρωματιστού ντόμινου, σε μία συμβολική κίνηση που σημαίνει την πτώση του "τείχους του αίσχους".

    Παρόντες οι πρωτεργάτες των ιστορικών γεγονότων

    "Τα ιδανικά που οδήγησαν τους Βερολινέζους στο να ρίξουν το τείχος είναι και σήμερα επίκαιρα.

    Οι ελευθερίες που θριάμβευσαν εκείνο το βράδυ δεν είναι λιγότερο πολύτιμες και αξίζει να αγωνιζόμαστε για τις αρχές που μας έφεραν ως εδώ", είπε -μεταξύ πολλών άλλων- με έμφαση στον λόγο της η υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α., Χίλαρυ Κλίντον.

    Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν επίσης οι πρωτεργάτες των ιστορικών γεγονότων του 1989, μεταξύ αυτών, ο τελευταίος Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο οποίος συναντήθηκε στο Βερολίνο, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.

    Σε δηλώσεις που έκανε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία έφθασε αργά την Κυριακή στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων, τόνισε την "Ανάγκη για ισχυρότερη σύμπραξη μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, για την πτώση των τειχών του 21ου αιώνα".

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν και συναυλίες, ενώ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και εκφωνήθηκαν ομιλίες στη μνήμη των 136 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν το τείχος.

    Παρών ήταν και ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος βρισκόταν στο Βερολίνο στις 9 Νοεμβρίου του 1989.

    Ο Νικολά Σαρκοζί ανέβασε μάλιστα στο facebook την φωτογραφία του που τον δείχνει να χτυπάει με ένα σφυρί το τείχος για να πάρει και αυτός το δικό του ενθύμιο.

    Συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών δύο ώρες πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις

    Εν τω μεταξύ, πλέον των 100.000 πολιτών συγκεντρώθηκαν περίπου δύο ώρες νωρίτερα και μάλιστα, υπό συνεχή βροχή στο κέντρο του Βερολίνου κατά μήκος του χιλίων μεγάλων "νταμακίων" του γιγάντιου "συμβολικού ντόμινο", πριν πέσει το πρώτο του "νταμάκι".

    "Συγκεντρωθήκαμε περίπου 100.000 άνθρωποι κατά μήκος του ντόμινο, μεταξύ της πλατείας Πότσδαμερ και της Ράιχσταγκ", δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας αυτής.

    Συνολικά πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες επισκέφτηκαν τον χώρο του τεράστιου χρωματιστού ντόμινο που έχει τοποθετηθεί στην καρδιά της πρωτεύουσας της Γερμανίας.

    Η αστυνομία αποφεύγει να μιλήσει για τον αριθμό των συγκεντρωμένων στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.

    Δήλωση του Εκπροσώπου της Ν.Δ., Ευρωβουλευτή κ. Γ. Κουμουτσάκου, για την επέτειο των 20 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. "Σήμερα, η Γερμανία και μαζί της όλη η Ευρώπη θυμούνται και γιορτάζουν την πτώση ενός συμβόλου μίσους, διχασμού και ολοκληρωτισμού. Θυμούνται και γιορτάζουν την ανάταση ελευθερίας ενός ολόκληρου λαού, μιας χώρας και μιας ηπείρου που επανένωσε η δημοκρατία".

    Αυτοί που πανηγυρίζουν σήμερα για την πτώση του τείχους του Βερολίνου, πανηγυρίζουν για την καπιταλιστική παλινόρθωση, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την επίσκεψη της στο Σκοπευτήριο Καισσαριανής, ενώ ο ΛΑΟΣ έκανε λόγο για κατάρρευση του κομμουνισμού με τον πιο ηχηρό τρόπο -την πτώση του τείχους του αίσχους.

    Είδηση: 29420

    [04] Τραγωδία με 16 νεκρούς από φωτιά στο Καζακστάν

    Δευτερα, 09 11 2009 16:52

    Τραγικό θάνατο ανάμεσα στις φλόγες που ξέσπασαν από άγνωστη αιτία και τύλιξαν την αποθήκη στην οποία εργάζονταν σε χρόνο μηδέν βρήκαν 16 άτομα στο Καζακστάν. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τον εκπρόσωπο του υπουργείου για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Καταστάσεων, τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα σε αποθήκη πλαστικών στα περίχωρα της Αστάνα, πρωτεύουσας του Καζακστάν.

    "Οι νεκροί είναι 16,αλλά τα στοιχεία της ταυτότητάς τους δεν έγιναν γνωστά.Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν παγιδευμένων συνεχίζονται",πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και εξέφρασε φόβους για μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

    Τα αίτια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 13:30,ώρα Ελλάδας,δεν έχουν γίνει προς το παρόν γνωστά.Η πυρκαγιά πήρε αμέσως διαστάσεις στους χώρους της αποθήκης που καταλαμβάνει επιφάνεια περίπου 8.000 τετραγωνικών μέτρων.

    Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι η ατμόσφαιρα απο τους πυκνούς καπνούς είναι αποπνικτική.

    Είδηση: 29435

    [05] Ιράν: Απόπειρες προσέγγισης από ΗΠΑ - ΙΑΕΑ

    Δευτερα, 09 11 2009 16:20

    Συνεχή κινητικότητα με σαφή πρόθεση να μείνουν ανοιχτές οι πόρτες των διαπραγματεύσεων με το Ιράν στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, παρουσιάζουν οι ΗΠΑ και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). "Είμαστε στο σημείο παράτασης αυτών των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε να δώσουμε ένα περιθώριο στο Ιράν. Έχει, προφανώς, να πάρει μία σημαντική απόφαση και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα μια θετική απάντηση από τους Ιρανούς" δήλωσε ο Γκλιν Ντέιβις, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΙΑΕΑ.

    Το "προβληματικό" σημείο, είναι η άρνηση του Ιράν, να συναινέσεις στην πρόταση της Δύσης, να εμπλουτίζεται το ιρανικό ουράνιο στο εξωτερικό, αλλά αντιπροτείνουν να επιβλέπει η ΙΑΕΑ τον εμπλουτισμό και την αποθήκευσή του σε ιρανικό έδαφος.

    Ο φόβος των δυτικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, είναι ότι σε αυτό το ενδεχόμενο, είναι πιθανή η εκδίωξη των επιθεωρητών της ΙΑΕΑ, όπως έχει κάνει στο παρελθόν η Βόρεια Κορέα.

    Είδηση: 29434

    [06] Zιμπάμπουε: πολιτική διαμάχη στα δικαστήρια

    Δευτερα, 09 11 2009 15:20

    Στα δικαστήρια έχει μεταφερθεί η πολιτική αντιπαράθεση στη Ζιμπάμπουε, με τον συνεργάτη του πρωθυπουργού Μόργκαν Τσβανγκιράι, Ρόι Μπένετ, να αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της τρομοκρατίας, της κατοχής όπλων με πρόθεση διάπραξης ανταρσίας, σαμποτάζ και της συνωμοσίας, με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Η δίκη πήρε αναβολή για την ερχόμενη Τετάρτη ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης.

    Το Κίνημα για Δημοκρατική Αλλαγή, του οποίου ο κ. Μπένετ είναι στέλεχος, υποστηρίζει ότι πρόκειται για κατασκευασμένη κατηγορία σε μία προσπάθεια να παραμείνει εκτός κυβέρνησης. Όπως έγινε γνωστό, ο κατηγορούμενος θα έπαιρνε το αξίωμα του υφυπουργού Γεωργίας στον συνασπισμό μεταξύ του κόμματος Zanu-PF του Μουγκάμπε και του Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή (MDC). Η υπεράσπιση χαρακτήρισε αντιφατική την κατάθεση ενός εκ των μαρτύρων και δέχτηκε αμέσως την επίθεση του εισαγγελέα που έθεσε θέμα ακυρότητας της διαδικασίας εκτιμώντας ότι τα επιχειρήματα της υπεράσπισης δεν διατυπώθηκαν ορθά.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Είδηση: 29429

    [07] Εκλογές στις 21 Ιανουαρίου στο Ιράκ

    Δευτερα, 09 11 2009 15:48

    Στις κάλπες οδηγούνται οι Ιρακινοί πολίτες στις 21 Ιανουαρίου 2010, με απόφαση της Βουλής της χώρας, που ελήφθη χτες, αλλά οριστικοποίησε σήμερα την ακριβή ημερομηνία. "Συμφωνήσαμε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 21 Ιανουαρίου. Στείλαμε σήμερα μια επιστολή στην προεδρία και επιβεβαιώσαμε τηλεφωνικά πως η ημερομηνία αυτή έγινε αποδεκτή", δήλωσε ο επικεφαλής της ιρακινής εκλογικής επιτροπής Φαράτζ αλ-Χαϊντάρι.

    Την ευαρέσκειά του εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, που δήλωσε χαρακτηριστικά: "Οι εκλογές αυτές θα είναι μια κρίσιμη ευκαιρία για να ενισχυθεί η εθνική συμφιλίωση και να σημειωθεί πολιτική πρόοδος στο Ιράκ". Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που διεξάγονται εκλογές στο Ιράκ, μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Είδηση: 29431

    [08] Ισραήλ: Σχέδιο ειρήνευσης με τους Παλαιστίνιους

    Δευτερα, 09 11 2009 12:32

    Σχέδιο με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης, παρουσίασε την Κυριακή ο Σαούλ Μοφάζ, ανώτατο στέλεχος της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ. Το διπλωματικό σχέδιο του κ. Μοφάζ προβλέπει ίδρυση ενός προσωρινού παλαιστινιακού κράτους στο 60% της Δυτικής Όχθης και κατόπιν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των μόνιμων συνόρων. Βάσει του σχεδίου, το 90% των Παλαιστινίων θα ζουν στη Δυτική Όχθη.

    Παράλληλα προτείνεται η αποστρατιωτικοποίηση του παλαιστινιακού κράτους, αλλά και τη με νομοθετική ρύθμιση αποζημίωση των εβραίων έποικων που ίσως χάσουν τα σπίτια τους στη Δυτική Όχθη.

    Οι Παλαιστίνιοι ζητούν ένα κράτος σε όλη την έκταση της Δυτικής Όχθης και τη Λωρίδα της Γάζας, που το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967. Έχουν επίσης απορρίψει ένα κράτος με προσωρινά σύνορα.

    Για το ενδεχόμενο να υπάρξει διαπραγμάτευση με τη Χαμάς, ο κ. Μοφάζ δήλωσε: "Αν η Χαμάς κερδίσει τις παλαιστινιακές εκλογές τον Ιανουάριο και θελήσει να διαπραγματευτεί και δεχτεί τους όρους του Κουαρτέτου, από εκείνη τη στιγμή παύει να είναι πλέον η Χαμάς. Η υπεύθυνη ηγεσία στο Ισραήλ θα πρέπει να καθίσει (στο τραπέζι) με αυτούς που άλλαξαν τις προτεραιότητές τους".

    Όμως η επιλογή αυτή μάλλον θα παραμείνει στο επίπεδο ενός θεωρητικού ενδεχόμενου, καθώς η Χαμάς απέρριψε το σχέδιο του Μοφάζ.

    Δεν λείπουν όμως και αυτοί που χρεώνουν στον κ. Μοφάζ, άλλα κίνητρα, όπως ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Μοφάζ μπορεί να αποτελεί μέρος μιας πολιτικής κίνησης για να αναλάβει την ηγεσία του Καντίμα, την οποία έχει κερδίσει με μικρή διαφορά η Τζίπι Λίβνι.

    Είδηση: 29416

    [09] Πακιστάν: Τρεις νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας στο Πεσαβάρ

    Δευτερα, 09 11 2009 09:23

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα Δευτέρα κι άλλοι πέντε τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας, που είχε στόχο αστυνομικούς στο Πεσαβάρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, περιοχή που έχει αποτελέσει θέατρο και άλλων αιματηρών επιθέσεων από Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η νέα επίθεση, στην ταραχώδη πόλη, η δεύτερη τις τελευταίες δύο μέρες, πραγματοποιήθηκε και αυτή από βομβιστή αυτοκτονίας-όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιων πληγμάτων, τα οποία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.400 άτομα την τελευταία διετία, τόνισε η αστυνομία.

    Η επίθεση είχε στόχο ένα από τα πολλά σημαία ελέγχου που έχουν τοποθετηθεί από πολλών μηνών στις κύριες αρτηρίες των πακιστανικών μεγαλουπόλεων.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο καμικάζι, που επέβαινε σε ένα μικρό τρίκυκλο που χρησιμοποιείται ως ταξί στο Πακιστάν, ανατινάχτηκε μπροστά σε φυλάκιο της αστυνομίας στην περιφέρεια της Πεσαβάρ, όταν οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο.

    "Ήταν επίθεση αυτοκτονίας", τόνισε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Λιακάτ Αλι Χαν. Σύμφωνα με τον ίδιο ένας αστυνομικός και δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους. "Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν", επιβεβαίωσε άλλος αστυνομικός αξιωματούχος και από νοσοκομείο της πόλης ανακοινώθηκε ότι μεταφέρθηκαν τρία πτώματα, το ένα από αυτά του δράστη της επίθεσης.

    Χθες Κυριακή, ένας καμικάζι ανατινάχτηκε σε αγορά ζώων στην Πεσαβάρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι.

    Είδηση: 29409

    [10] Κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία

    Δευτερα, 09 11 2009 18:02

    Εβδομάδα εξελίξεων και στην οικονομία καθώς το σχέδιο του προϋπολογισμού περνάει το πρώτο κρίσιμο τεστ στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καλείται να εξηγήσει στο Eurogroup και στο Ecofin με ποιόν τρόπο η κυβέρνηση θα κατορθώσει να μειώσει το έλλειμμα κατά τρεις μονάδες μέσα στο 2010 καθώς οι προβλέψεις του προϋπολογισμού αντιμετωπίζονται με δυσπιστία από τις Βρυξέλλες. Αισιόδοξος δήλωσε αναχωρώντας για το Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομικών την ώρα που επίκειται κλιμάκωση της κοινοτικής επιτήρησης , ανεξαρτήτως των διαβεβαιώσεων του Έλληνα Υπουργού.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια.

    Όπως τόνισε ο Υπουργός, η Κομισιόν ζητεί ένα αξιόπιστο σχέδιο και συνέπεια στην υλοποίησή του και ήδη οι αντιδράσεις για τις πρώτες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι θετικές.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται σε μια δύσκολη αποστολή προκειμένου να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένα αξιόπιστο μέλος, παρά τα προβλήματα που υπήρξαν επί κυβέρνησης της ΝΔ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι μέσα από την ακολουθούμενη πολιτική θα αποδειχτεί ότι η χώρα είναι αξιόπιστη εταίρος τονίζοντας ότι από την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας δίνει συνεχώς δείγματα αξιοπιστίας.

    "Η παλιά συνταγή των φοροεπιδρομών και των ευκαιριακών πολιτικών είχε οικτρά αποτελέσματα στο παρελθόν. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ανάσες στην οικονομία και όχι να "φυλακίσει" τα διαθέσιμα κεφάλαια", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    "Είναι απαράδεκτο για τη χώρα ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αντί να τονώσει την οικονομία, τα λαϊκά εισοδήματα, τις δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις και την απασχόληση, διαπραγματεύεται τους όρους και τη διάρκεια ενός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο απαράδεκτο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., πράγμα που θα επιδεινώσει την οικονομική καθίζηση και τα κοινωνικά προβλήματα", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ανέβηκε ο πληθωρισμός έπεσαν οι δείκτες

    Την ίδια ώρα, στο 1,2% ανέβηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, αυξημένος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και στο κόστος χρήσης κινητής τηλεφωνίας.

    Είδηση: 29437

    [11] Ισχύει η απόσυρση και για τις 2 Νοεμβρίου

    Δευτερα, 09 11 2009 15:21

    Κανονικά θα καταβληθούν τα οικονομικά κίνητρα σε όσους απέσυραν τα αυτοκίνητά τους, την προηγούμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, ημέρα δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, της πράξης νομοθετικού περιεχόμενου που καταργεί το μέτρο της απόσυρσης. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ενώ επισημαίνεται ότι η επίσημη διευθέτηση του ζητήματος, θα περιλαμβάνεται στο νόμο που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα κυρώνει την πράξη νομοθετικού περιερχομένου.

    Στο μεταξύ, χθες, υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων για την απόσυρση.

    Μετά την υπογραφή της και από τους συναρμόδιους Υπουργούς και την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η διαδικασία καταβολής των κινήτρων, σε όσους έκαναν έναρξη της απόσυρσης μέχρι και στις 2 Νοεμβρίου 2009, θα αρχίσει άμεσα.

    Είδηση: 29428

    [12] Ασπίς Πρόνοια: κινητοποίηση των εργαζομένων

    Δευτερα, 09 11 2009 12:39

    Σε κινητοποίηση πανελλαδικού χαρακτήρα, προχωρούν την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, οι εργαζόμενοι της Ασπίς Πρόνοια με την καθολική συμπαράσταση όλων των φορέων της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και την συμμετοχή ασφαλισμένων της εταιρίας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία συμπίπτει με την "Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης" και η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης στην πλατεία Συντάγματος.

    Είδηση: 29419


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 November 2009 - 14:42:24 UTC