Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσαγωγή τριών για συμμετοχή στους Πυρήνες
  • [02] Στενότερη συνεργασία με τις χώρες της Ασίας
  • [03] Συνάντηση Νίμιτς με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ

    [01] Προσαγωγή τριών για συμμετοχή στους Πυρήνες

    Σαββατο, 14 11 2009 11:03

    Τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και μια κοπέλα, προσήχθησαν τη νύχτα στην Aντιτρομοκρατική και εξετάζονταν μέχρι το πρωί του Σαββάτου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς". Όπως προέκυψε, η κοπέλα, η οποία οδηγείται στον εισαγγελέα, είναι μία από τους έξι καταζητούμενους για την υπόθεση της γιάφκας του Χαλανδρίου. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη συλληφθεί 4 άτομα, από τα οποία τα 3 έχουν προφυλακιστεί, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για άλλους έξι. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πορεία προέκυψαν στοιχεία για άλλα 5 άτομα για τα οποία αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

    Επίσης, ένας 24χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για συμμετοχή στα επεισόδια εναντίον αστυνομικών δυνάμεων που σημειώθηκαν τη νύχτα στην οδό Ναυαρίνου. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα ομάδα περίπου 50 ατόμων πέταξε μολότωφ και πέτρες εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε ένα ΙΧ αυτοκίνητο. Στη μία τα ξημερώματα έγινε και 2η επίθεση με μπουκάλια και πέτρες στην ίδια αστυνομική δύναμη.

    Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας που έγινε αμέσως μετά τις επιθέσεις προσήχθησαν δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα αφέθηκε ελεύθερο ενώ κρατήθηκε ο 24χρονος για τον οποίο σύμφωνα με την αστυνομία προέκυψαν στοιχεία συμμετοχής στο επεισόδιο.

    Εν τω μεταξύ, ύποπτο δέμα απέναντι από την οικία του Αμερικανού πρέσβη στην οδό Δορυλαίου 26 προκάλεσε συναγερμό λίγο μετά τις 3.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου, στην αστυνομία και στην ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας. Η περιοχή αποκλείστηκε και το αντικείμενο εξετάστηκε από πυροτεχνουργούς οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν επρόκειτο για κάτι ανησυχητικό και η επιφυλακή έληξε.

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Βόμβα στην πολυκατοικία του Μίμη Ανδρουλάκη

    Είδηση: 29610

    [02] Στενότερη συνεργασία με τις χώρες της Ασίας

    Σαββατο, 14 11 2009 10:24

    Η περίοδος της αμερικανικής απεμπλοκής από την ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ασίας έλαβε τέλος, διακήρυξε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας ενώπιον 1.500 πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και επιστημόνων στην Ιαπωνία. Δεν παρέλειψε να τονίσει την επιδίωξη της Ουάσιγκτον για συνεργασία με την Κίνα και τη δέσμευσή της για αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν "πραγματιστική συνεργασία" με την Κίνα, τον ανερχόμενο οικονομικό γίγαντα, και "καλωσόρισε" τον μεγεθυνόμενο ρόλο του Πεκίνου στο παγκόσμιο σκηνικό.

    Παράλληλα, ο κ. Ομπάμα επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι η "βαθύτερη σχέση με την Κίνα" που επιδιώκει η Ουάσινγκτον σημαίνει "εξασθένιση των [άλλων] διμερών μας συμμαχιών".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος διακήρυξε επίσης την πρόθεση της Ουάσινγκτον να επανενεργοποιηθεί στην Ασία, από την οποία είχε "απεμπλακεί" τα τελευταία χρόνια - δήλωση που αναφέρεται στον προκάτοχό του, Τζορτζ Ου. Μπους, ο οποίος αντιμετώπιζε με δυσπιστία και εχθρότητα τους διεθνείς οργανισμούς. Ο Ομπάμα αυτοχαρακτηρίστηκε πρόεδρος "του Ειρηνικού".

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε τη σημασία της συμμαχίας με το Πεκίνο για την ταχεία έξοδο από την παγκόσμια ύφεση, την προώθηση της "ασφάλειας και της σταθερότητας" στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν και την δέσμευσή της στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν να περιορίσουν την Κίνα. Αντίθετα, η άνοδος μια ισχυρής, ευημερούσας Κίνας μπορεί να αποτελέσει πηγή ισχύος για την κοινότητα των εθνών". Ο Ομπάμα πρόσθεσε ότι τα κράτη δεν πρέπει να "φοβούνται" το ένα το άλλο. "Το να καλλιεργούμε σφαίρες συνεργασίας -όχι ανταγωνιστικές σφαίρες επιρροής- θα φέρει πρόοδο στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού", σημείωσε. Δήλωσε, παράλληλα, ότι η δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της περιοχής είναι "αταλάντευτη".

    Πάντως, κάλεσε τους ηγέτες της περιοχής να επιχειρήσουν να απεξαρτηθούν από τις εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιδιώξουν μια πιο "ισορροπημένη" οικονομική ανάπτυξη. "Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στους ίδιους κύκλους εκρηκτικής ανάπτυξης και ραγδαίας πτώσης που μας οδήγησαν στην παγκόσμια ύφεση", επισήμανε.

    Άρχισε η Σύνοδος του Apec

    Άρχισε στη Σιγκαπούρη, η σύνοδος κορυφής των 21 χωρών μελών του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec) χωρίς την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αναμένεται να φθάσει από την Ιαπωνία το βράδυ του Σαββάτου.

    Εν αναμονή της άφιξης Ομπάμα, τις ΗΠΑ εκπροσωπεί στη διάσκεψη η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

    Η οικονομική ανάκαμψη, η απελευθέρωση του εμπορίου και οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα είναι μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Apec.

    Η σύνοδος αυτή δίνει επίσης την ευκαιρία για διμερείς συναντήσεις όπως αυτή που θα έχουν την Κυριακή στο περιθώριο της Συνόδου οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, οι δυο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και για τις ανησυχίες σχετικά με τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη την Κυριακή και θα ολοκληρώσει την ασιατική περιοδεία του με επισκέψεις στο Πεκίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο και τη Σεούλ.

    Η Ρωσία θα άρει τα μέτρα προστατευτισμού στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας

    "Η Ρωσία έχει πλήρη συνείδηση των αρνητικών επιπτώσεων του προστατευτισμού, κυρίως σε περίοδο κρίσης. Γι΄αυτό θέλω να υπογραμμίσω ότι τα μέτρα προστασίας που ελήφθησαν κατά την περίοδο της κρίσης είναι σύντομης διάρκειας και θα αρθούν εν καιρώ", τόνισε ο Μενβέντεφ λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και υπογράμμισε ότι οι ηγέτες του Αpec πρέπει να κάνουν "ό,τι είναι δυνατό" για να περιορίσουν τον προστατευτισμό σε όλους τους τομείς.

    Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η αποκατάσταση του όγκου των διεθνών εμπορικών ανταλλαγών είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Για να προστατεύσει την αυτοκινητοβιομηχανία της που αντιμετωπίζει προβλήματα, η Ρωσία υιοθέτησε αμφιλεγόμενα μέτρα, αυξάνοντας τους φόρους εισαγωγής αυτοκινήτων από το εξωτερικό.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Σχετικό άρθρο: Στην Ιαπωνία ο Αμερικανός πρόεδρος

    Είδηση: 29608

    [03] Συνάντηση Νίμιτς με τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ

    Σαββατο, 14 11 2009 11:28

    Την πρόθεση της ΠΓΔΜ να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στη διαδικασία καθώς και να συζητήσει εντατικά, με στόχο την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Γιόλεφσκι, στον μεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, στη συνάντηση που είχαν το βράδυ της Παρασκευής στη Ν.Υόρκη.

    Ο κ. Γιόλεφσκι, όπως δήλωσε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, ανέφερε ακόμη στον κ. Νίμιτς ότι η ΠΓΔΜ «επιδιώκει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση η οποία όμως θα διαφυλάττει την ταυτότητα, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα των Μακεδόνων πολιτών και η οποία θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των ευρωατλαντικών αξιών».

    Ο κ. Γιόλεφσκι ανέφερε ακόμη στον κ. Νίμιτς ότι η κυβέρνηση της χώρας του «αναμένει από την Ελλάδα να σεβαστεί την Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995, στο τμήμα που αφορά την ενσωμάτωση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις ευρωατλαντικές δομές».

    Ο εκπρόσπωπος της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι ο σεβασμός των ανειλημμένων υποχρεώσεων που προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία θα συμβάλει στην καλλιέργεια θετικού κλίματος για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

    Μία ημέρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, παρουσίασε στον κ. Νίμιτς τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

    "Προβληματισμός" Μπακογιάννη Σκοπιανό - Κυπριακό

    Τον προβληματισμό της για την πολιτική της κυβέρνησης στα εξωτερικά μας θέματα εξέφρασε κατά την ομιλία της στα Χανιά η υποψήφια πρόεδρος της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

    "Προβληματίζομαι, όταν η ελληνική κυβέρνηση συναντάται και σε επίπεδο πρωθυπουργού μάλιστα, με τους κυβερνώντες των Σκοπίων, πριν ακόμα καλά καλά οριστεί η συνάντηση με τον κατ εξοχήν αρμόδιο εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματεα του ΟΗΕ.Προβληματίζομαι, όταν λίγες μέρες μετά ακούω τον κ. Γκρούεφσκι να μας απειλεί ότι εκείνος θα διακόψει το διάλογο αν δεν συμμορφωθούμε" είπε η πρώην ΥΠΕΞ.

    Η κ. Μπακογιαννη αναφέρθηκε και στους χειρισμούς της κυβέρνησης για το Κυπριακό.

    "Προβληματίζομαι, όταν για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξιδεύει πρώτα στην Τουρκία για συναντήσεις και μετά μεταβαίνει στην Κύπρο.

    Προβληματίζομαι, όταν λίγες μέρες μετά ακούω για επιστολές του κ. Ερντογάν που δεν έχουν δημοσιευτεί και για διαπραγματεύσεις που δεν ξέρω αν γίνονται".

    Η κυρία Μπακογιάννη έκανε γνωστό ότι μετά το τέλος των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ θα επισκεφθεί την Κύπρο, για να στείλει όπως είπε μήνυμα συμπαράστασης ότι η αντιπολίτευση όπως και όταν ήταν κυβέρνηση, βρίσκεται στο πλευρό της.

    "Η ΝΔ χάραξε τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδος. Εμείς ορθώσαμε το ανάστημα της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, όταν ακόμα και η Αμερική και η Τουρκία υπέγραψαν ότι τα Σκόπια δεν θα μπουν στο ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας. Ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία και φέρνει την σφραγίδα της ΝΔ", είπε η κ Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι οι μάχες δίνονται και κερδίζονται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλισμό και όχι με κραυγές.

    Είδηση: 29611


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 November 2009 - 20:14:59 UTC