Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βασική προτεραιότητα η ανάταξη της Οικονομίας
  • [02] Διχάζουν την Τουρκία οι μεταρρυθμίσεις για τους Κούρδους
  • [03] Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

    [01] Βασική προτεραιότητα η ανάταξη της Οικονομίας

    Σαββατο, 14 11 2009 19:54

    Η θέση της Ελλάδας είναι πολύ δύσκολη και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, έχει επισημάνει ο Πρωθυπουργός, λόγω του σπάταλου κράτους, της αδιαφάνειας, των χαριστικών ρυθμίσεων. Αναφορικά με την Οικονομία, η οριακή κατάστασή της και το μήνυμα των Βρυξελλών για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα, οδηγούν την Κυβέρνηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, του χρέους και του Ασφαλιστικού. Στην κατεύθυνση που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές στο σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα καταθέσει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή και τον οποίο χαρακτηρίζει "εκτάκτου ανάγκης". Την άμεση κατάθεση τριών νομοθετημάτων που θα δώσουν "ανάσα" σε δανειολήπτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις προαναγγέλλει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, ενώ τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Τομές και αλλαγές σε κρίσιμους τομείς

    Εκτός από το νοικοκύρεμα του σπάταλου κράτους, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει θέσει ως προτεραιότητα την εμπέδωση του αισθήματος ευνομίας και αξιοκρατίας και η εντολή που φέρεται να έχει δώσει είναι να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταβολές στο κράτος, χωρίς να υπολογίζεται το πολιτικό κόστος

    Το αμέσως επόμενο διάστημα, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει μια ευρεία κοινωνική συμμαχία, καλώντας κόμματα, φορείς και πολίτες σε διάλογο για τις τομές και τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν σε κρίσιμους τομείς της παιδείας, υγείας, πρόνοιας, της οικονομίας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, για να υπάρχει σεβασμός στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο και Ασφαλιστικό που θα καλύπτει την νέα γενιά.

    Στην τελική ευθεία για τον προϋπολογισμό

    Το οικονομικό επιτελείο προχωρά άμεσα σε κινήσεις για ανάταξη της Οικονομίας, ώστε να υπάρξει αναθέρμανση της αγοράς, προώθηση των επενδύσεων και να ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ.

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας.

    Με την Κομισιόν να πιέζει για μεγαλύτερη μείωση δαπανών και αποτελεσματική προώθηση δυναμικών μεταρρυθμίσεων, τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προσδιορίζουν έναν προς ένα τους κωδικούς στους οποίος μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

    "Στόχος μας είναι η ενιαία φορολογική κλίμακα να είναι πραγματικά ενιαία στο πλαίσιο ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, που αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους φορολογούμενους" Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Προϋπολογισμό αναδιανομής, ανάπτυξης και νοικοκυρέματος, χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2010 ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής".

    Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι η δημοσιονομική κατάσταση δεν θα ανατρέψει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

    Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Οικονομία, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Το οποιοδήποτε κυνήγι μαγισσών δεν πρόκειται να μας βγάλει απ' το τέλμα. Η μόνη λύση είναι να παράγουμε περισσότερα απ' όσα καταναλώνουμε. Ή θα αναγκασθούμε ν' αυξήσουμε τις αποδόσεις ή θα υποχρεωθούμε να χάσουμε κάτι απ' αυτά που έχουμε σήμερα".

    Νομοσχέδια για οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης-υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Το δρόμο για την Βουλή παίρνει τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στη Real News τονίζει ότι: "Το νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ρύθμισης οφειλών, ακόμα και απαλλαγές από αυτά, σε φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους, με βάση το εισόδημά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία".

    Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για την οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ, και το πρώτο τμήμα της θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Από αυτή θα ωφεληθούν:

    445.500 οικογένειες

    810.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ

    310.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ

    400.000 άνεργοι

    185.000 άτομα με αναπηρίες

    13.000 νεφροπαθείς

    25.000 απροστάτευτα παιδιά και

    100.000 οικονομικά αδύνατοι που δικαιούνται βιβλιάριο ανασφάλιστου.

    Από τη χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε περίπου 2,5 εκατ. πολιτών -οι οποίοι ανήκουν στις χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις- εξαιρούνται στο σύνολό τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Επί τάπητος το Ασφαλιστικό

    Πολύ σύντομα, στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου μπαίνει το Ασφαλιστικό, με τα συνδικάτα να διαμηνύουν ότι θα προσέλθουν μόνο εφόσον δοθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό στο Ταμείο Αλληλεγγύης.

    Η περιστολή της σπατάλης στο τομέα της Υγείας και η εισφοροδιαφυγή μπαίνουν στο στόχαστρο της Κυβέρνησης, καθώς τα οικονομικά των ταμείων βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση και επιδεινώνονται λόγω της ανεργίας και λόγω του κύματος εξόδου από το Δημόσιο, ενόψει της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών.

    "Η μόνη αποτελεσματική πρόταση είναι ενιαίος φορέας με ίδια περίθαλψη για όλους. Ο κατακερματισμός που υπάρχει σήμερα προσθέτει δαπάνες και αφαιρεί καλύψεις" δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης.

    Είδηση: 29627

    [02] Διχάζουν την Τουρκία οι μεταρρυθμίσεις για τους Κούρδους

    Σαββατο, 14 11 2009 21:47

    Ένταση προκλήθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση κατά τη συζήτηση του σχεδίου ειρήνευσης και προσέγγισης με τους Κούρδους που κατάθεσε η κυβέρνηση Ερντογάν. Η αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και των βουλευτών της αντιπολίτευσης χαρακτηρίστηκε από τις βαριές κουβέντες που αντήλλαξαν οι δύο πλευρές. Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στο σχέδιο ότι δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτής της ιστορικής ευκαιρίας.

    Ένταση στην τουρκική Βουλή

    Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν ο Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της τουρκικής βουλής, κατηγόρησε το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ότι δεν θέλει να τερματιστεί η αιματηρή διαμάχη, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους.

    Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν αμέσως από την αίθουσα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν αυξάνει τα δικαιώματα του κουρδικού πληθυσμού.

    Προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σώματος που θα εξετάζει τις καταγγελίες για βασανισμούς, ενώ χαλαρώνει τους περιορισμούς στην κουρδική γλώσσα, η οποία θα χρησιμοποιείται πλέον στις προεκλογικές περιόδους.

    Σημαντικό βήμα θεωρείται και η δημιουργία ενός κρατικού καναλιού, το οποίο θα εκπέμπει στα κουρδικά.

    Απώτερος σκοπός του ειρηνευτικού αυτού σχεδίου είναι να επιτευχθεί ο αφοπλισμός του ΡΚΚ, της ένοπλης οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα, την Ουάσινγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Με την κίνηση αυτή, ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει ένα επιπλέον διαπραγματευτικό χαρτί και στις συνομιλίες για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του.

    Είδηση: 29629

    [03] Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

    Σαββατο, 14 11 2009 21:11

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωής τους και 25 τραυματίστηκαν όταν καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε το Σάββατο σε φυλάκιο της αστυνομίας στα περίχωρα της Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Την ευθύνη της τελευταίας επίθεσης, αλλά και εκείνης της Παρασκευής, με 17 νεκρούς, ανέλαβε το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν. Από τη χθεσινή επίθεση καταστράφηκε η έδρα της Πακιστανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ISI).

    "Περισσότεροι από έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και οι τραυματίες φτάνουν τους είκοσι πέντε" δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομικής διοίκησης Σαχιμπζάντα Ανις. "Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τρεις γυναίκες, τρία παιδιά και δύο αστυνομικοί" πρόσθεσε.

    Ο καμικάζι ανατίναξε το αυτοκίνητο του όταν η αστυνομία προσπάθησε να ερευνήσει το όχημα σε ένα φυλάκιο ελέγχου της αστυνομίας σε μεγάλη διασταύρωση στα περίχωρα της Πεσαβάρ.

    "Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον οδοφραγμάτων της αστυνομίας στο Μπανού και στην Πεσαβάρ και κατά της ISI. Θα πραγματοποιήσουμε τόσες επιθέσεις που ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο κυβερνήτης δεν θα μπορούν να μείνουν στα μέγαρά τους" τόνισε ο εκπρόσωπος των ταλιμπάν Αζάμ Ταρίκ.

    Είδηση: 29628


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 November 2009 - 11:02:33 UTC