Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται ο εμβολιασμός
  • [02] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου
  • [03] Εμπόριο και κλίμα στη συνάντηση Ομπάμα-Χου Ζιντάο
  • [04] Ελπίδες για τις μικρές σιαμαίες
  • [05] Στον εισαγγελέα οδηγείται ο δραπέτης Αλκέτ Ριζάι
  • [06] Κίνα: Κατολίσθηση έθαψε χωριό ανθρακωρύχων
  • [07] Οι καταβολές του Ελ Γκρέκο: Έκθεση στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στη Ν.Υόρκη

    [01] Συνεχίζεται ο εμβολιασμός

    Τριτη, 17 11 2009 10:18

    Συνεχίζεται σήμερα ο μαζικός εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα που άρχισε χθες Δευτέρα. Χαρακτηριστικό της πρώτης ημέρας ήταν ο δισταγμός και η μειωμένη προσέλευση. Ο εμβολιασμός θα γίνεται καθημερινά, και από την επόμενη Δευτέρα αρχίζει και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. Δεν θα κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα φέτος για τις γιορτές των Χριστουγέννων λόγω της νέας γρίπης, διαβεβαίωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου από την Αλεξανδρούπολη, διαψεύδοντας σχετικές φήμες.

    Σε ετοιμότητα οι αρμόδιες υπηρεσίες

    Όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης Νοσημάτων, έχουν καμφθεί σε μεγάλο βαθμό οι όποιες αντιρρήσεις που αφορούσαν κυρίως στην ασφάλεια του εμβολίου, υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μετά την ενημέρωσή τους, και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι εμβολιασμοί θα προχωρήσουν χωρίς προβλήματα.

    Στη Βουλή, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου -η οποία εμβολιάστηκε χθες- τόνισε πως οι κρατικές υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα και μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να λειτουργήσουν τουλάχιστον 100 επιπλέον κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

    Όπως δήλωσε η κα Ξενογιαννακοπούλου την Τρίτη στη ΝΕΤ και την εκπομπή "Συμβαίνει Τώρα", τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα του εμβολιασμού, προσήλθαν γύρω στα 1.800 άτομα, περίπου το 5% του νοσηλευτικού προσωπικού.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, από βαρύτατη καρδιοπάθεια έπασχε η 19χρονη που πέθανε στη Θεσσαλονίκη από επιπλοκές της νόσου.

    Είδηση: 29701

    [02] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 36η επέτειο του Πολυτεχνείου

    Τριτη, 17 11 2009 08:38

    Κορυφώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις εορτασμού για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν το μεσημέρι και θα ακολουθήσει στις τρεις η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Αντιπροσωπείες κομμάτων και οργανώσεων και εκατοντάδες πολίτες περνούν και σήμερα τις πύλες του ιστορικού ιδρύματος για να τιμήσουν τους νεκρούς και τους αγωνιστές της Δημοκρατίας. Σε ισχύ τίθενται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

    Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    "Το Πολυτεχνείο είναι για όλους μας σημείο αναφοράς, αιτία συλλογικού αυτοσεβασμού και πεποίθησης ότι από το σκοτάδι μπορεί να έρθει το φως" αναφέρει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Διακριτική θα είναι η παρουσία της αστυνομίας, ενώ η ακαδημαϊκή κοινότητα θα περιφρουρεί τις εκδηλώσεις.

    Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, έως την Πλατεία Κάνιγγος, θα επεκταθούν σταδιακά, κατά τη διάρκεια της πορείας, στις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου και Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς και στις παρακείμενες οδούς.

    Από τη μία μετά το μεσημέρι έως το τέλος της πορείας για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου ο σταθμός του Μετρό στο Πανεπιστήμιο θα είναι κλειστός.

    Μετά τις τρείς θα κλείσουν επίσης οι σταθμοί Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής. Στο Σύνταγμα θα λειτουργεί η είσοδος στην Πλατεία και στη λεωφόρο Αμαλίας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 29694

    [03] Εμπόριο και κλίμα στη συνάντηση Ομπάμα-Χου Ζιντάο

    Τριτη, 17 11 2009 09:06

    Να απορρίψουν τον προστατευτισμό και να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να επιλύσουν τις διαφορές τους στον τομέα του εμπορίου, ζήτησε ο Κινέζος πρόεδρος από τον Αμερικανό ομόλογό του, μετά τις συνομιλίες που είχαν την Τρίτη στο Πεκίνο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, ενώ, προειδοποίησαν την Τεχεράνη για τις συνέπειες της στάσης της ως προς το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    "Να λύσουμε τις διαφορές μας"

    "Οι δύο χώρες μας πρέπει να αντισταθούν στον προστατευτισμό και να τον απορρίψουν" είπε ο Χου, υπογραμμίζοντας ότι Πεκίνο και Ουάσινγκτον επανέλαβαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται "για να λύσουν με τον κατάλληλο τρόπο τις εμπορικές και οικονομικές διαφορές τους".

    Οι ΗΠΑ και η Κίνα μαζί ευθύνονται για το 40% των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων, για αυτό η στήριξή τους είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας στην Κοπεγχάγη.

    Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι δύο χώρες τους θα πρέπει να εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα της "καθαρής" ενέργειας και τις αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης, τον Δεκέμβριο, στόχος της οποίας είναι να οριστεί ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως ΗΠΑ και Κίνα προειδοποιούν το Ιράν ότι θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες μιας εμπλοκής ως προς το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.

    Επίσης, οι δύο πρόεδροι διατύπωσαν για μια ακόμη φορά την υποστήριξή τους προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, το "μόλις γίνει δυνατόν", σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

    Ως προς το Θιβέτ, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Μπαράκ Ομπάμα τάχθηκε υπέρ της επανάληψης του διαλόγου, μόλις αυτό γίνει δυνατόν, ανάμεσα στους εκπροσώπους του πνευματικού ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα και του Πεκίνου, λέγοντας στον Κινέζο ομόλογό του ότι όλες οι μειονότητες πρέπει να απολαμβάνουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ο Κινέζος πρόεδρος υποδέχτηκε το πρωί της Τρίτης τον Ομπάμα με μια τελετή στο Μέγαρο του Λαού, στην πλατεία Τιενανμέν, στην καρδιά του Πεκίνου. "Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψή σας, επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ καλή διαμονή στην Κίνα" είπε ο Χου Ζιντάο στον Αμερικανό πρόεδρο, προσθέτοντας: "Εργαστήκατε πολύ για τις σινοαμερικανικές σχέσεις".

    Από την πλευρά του, ο Ομπάμα, ο οποίος συνοδευόταν από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, επανέλαβε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με το Πεκίνο. "Πιστεύουμε ότι ο ισχυρός διάλογος είναι σημαντικός όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά επίσης για τον υπόλοιπο κόσμο" σημείωσε και αποχώρησαν από την αίθουσα των συνομιλιών.

    Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί την Απαγορευμένη Πόλη, την κατοικία των Κινέζων αυτοκρατόρων.

    Είδηση: 29695

    [04] Ελπίδες για τις μικρές σιαμαίες

    Τριτη, 17 11 2009 09:58

    Με επιτυχία στέφθηκε στην Αυστραλία, η πολύπλοκη εγχείρηση αποκόλλησης δυο σιαμαίων κοριτσιών από το Μπανγκλαντές. Μετά από 27 ώρες χειρουργείου, ο επικεφαλής της πολυμελούς ιατρικής ομάδας που πραγματοποίησε την επέμβαση, Λίο Ντόναν δήλωσε ότι όλα πήγαν θαυμάσια, ωστόσο το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο καθώς δεν είναι ακόμα βέβαιο αν τα δυο κορίτσια θα καταφέρουν να κρατηθούν στη ζωή.

    Επιτυχής η εγχείρηση που κράτησε 27 ώρες

    Η Τρίσνα και η Κρίσνα είναι τριών χρονών και η ιστορία τους συγκλονίζει την αυστραλιανή κοινή γνώμη.

    Η προσπάθεια διαχωρισμού τους ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2007 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε πολλές εγχειρήσεις.

    Κατά την επέμβαση που έγινε τη Δευτέρα, στο Νοσοκομείο Παίδων της Μελβούρνης, οι γιατροί τοποθέτησαν μεταξύ του δέρματος και του οστού του κρανίου - στο σημείο που είναι ενωμένα τα δύο παιδιά - πέντε μηχανισμούς που μοιάζουν με ελατήρια.

    Ύστερα, φούσκωσαν αυτές τις μικρές συσκευές με υγρό, με σκοπό να μεγαλώσουν τα κεφάλια των κοριτσιών, προκειμένου να αναπτυχθούν και περισσότεροι επιδερμικοί ιστοί που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν ως επιδερμίδα που θα καλύψει το σημείο που θα μείνει κενό μετά την αποσύνδεσή τους.

    Ιστορική στιγμή για το νοσοκομείο

    Το επόμενο διάστημα για το μέλλον των κοριτσιών είναι κρίσιμο. Οι γιατροί φοβούνται τον κίνδυνο μολύνσεων και της απώλειας αίματος.

    Είδηση: 29700

    [05] Στον εισαγγελέα οδηγείται ο δραπέτης Αλκέτ Ριζάι

    Τριτη, 17 11 2009 09:05

    Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο δραπέτης Αλκέτ Ριζάι, που συνελήφθη το πρωί της Δευτέρας, μαζί με τη σύντροφό του και άλλο ένα ζευγάρι, σε μονοκατοικία στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε βαρύς οπλισμός. Αργότερα, συνελήφθη και ο ιδιοκτήτης της θωρακισμένης Μερσεντές που βρέθηκε στην κατοχή του καταζητούμενου. Πρόκειται για τον αδελφό 36χρονου που δολοφονήθηκε πρόσφατα στο Γαλάτσι και είχε απασχολήσει την αστυνομία για διάφορα αδικήματα.

    Ο Αλβανός καταζητούμενος Αλκέτ Ριζάι καταζητείτο από τις 22 Φεβρουαρίου, όπου απέδρασε -για δεύτερη φορά- με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

    Είδηση: 29696

    [06] Κίνα: Κατολίσθηση έθαψε χωριό ανθρακωρύχων

    Τριτη, 17 11 2009 09:38

    Είκοσι τρεις άνθρωποι καταπλακώθηκαν μετά από κατολίσθηση σε χωριό στην επαρχία Σανσί της βόρειας Κίνας, μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση. Από την κατολίσθηση καταστράφηκαν πέντε σπίτια, ενώ λάσπη και πέτρες κάλυψαν μια περιοχή έκτασης 20.000 τετραγωνικών μέτρων στην ορεινή περιοχή Ζονγιάνγκ. Όλα τα θύματα ήταν μετανάστες ανθρακωρύχοι από την επαρχία Γιουνάν και μέλη των οικογενειών τους.

    Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανούς δύο ανθρώπους. Οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος που σημειώθηκε σε μία από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής άνθρακα της χώρας.

    Είδηση: 29699

    [07] Οι καταβολές του Ελ Γκρέκο: Έκθεση στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στη Ν.Υόρκη

    Δευτερα, 16 11 2009 23:45

    "Οι καταβολές του Ελ Γκρέκο - Η Τέχνη της εικόνας στην Ενετική Κρήτη" είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζεται από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη. Η έκθεση περιλαμβάνει 47 έργα τέχνης, μεταξύ αυτών και έξι σπάνιες εικόνες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, παγκοσμίως γνωστός ως Ελ Γκρέκο.Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 Δεκεμβρίου από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο.

    "Σκοπός της έκθεσης είναι να γίνει κατανοητό στους επισκέπτες πως οι Κρήτες ζωγράφοι είχαν αφομοιώσει στοιχεία τόσο της βυζαντινής όσο και της δυτικής παράδοσης στο έργο τους και μέσα απ' αυτό να κατανοήσουν ότι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, όταν έφτασε στη Βενετία, ήταν όχι απλώς ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, αλλά ταυτόχρονα ενημερωμένος και εξοικειωμένος με τις τάσεις της Δύσης", ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο "Ολύμπικ Τάουερ"στο Μανχάταν, όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάσης, η επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη και της σημαντικής αυτής έκθεσης, Αναστασία Δρανδάκη.

    Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, δήλωσε ότι "οι έξι εικόνες του Ελ Γκρέκο είναι: μια από το Δημοτικό Μουσείο του Ηρακλείου, ο περίφημος Ελ Γκρέκο της Μητροπόλεως της Σύρου, δυο του Μουσείου Μπενάκη, μια εικόνα από την Εθνική Πινακοθήκη, μια από το Πανεπιστήμιο της Βασίλισσας στο Κίνγκστον του Καναδά, για την οποία υπάρχει η επιστημονική επιχειρηματολογία ότι αποτελεί κομμάτι έργου που βρίσκεται στο Ηράκλειο, δηλαδή ήταν η ίδια εικόνα σε τρίπτυχη μορφή, καθώς και η "Η Στέψη της Θεοτόκου", που θεωρείται ομόφωνα από τους ειδικούς έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, και το οποίο αγοράστηκε το καλοκαίρι σε δημοπρασία από το Ίδρυμα Ωνάση. Τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνει η έκθεση είναι κορυφαίων εικονογράφων της Κρήτης του 15ου και 16ου, όπως των διάσημων καλλιτεχνών: Δαμασκηνού, Κλόντζα, Άγγελου, Παβία και Τζαφούρη".

    Ξεχωριστά έργα της έκθεσης είναι επίσης: "Η ταφή του Χριστού", ένα μικρό αριστούργημα του Ελ Γκρέκο που αγοράστηκε το 2000 από την Εθνική Πινακοθήκη και θεωρείται το σημαντικότερο έργο της βενετσιάνικης περιόδου. Ένα άλλο έργο είναι «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» που φιλοτέχνησε πριν φύγει για την Ιταλία και φέρει ολόκληρη την υπογραφή του. "Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα" και φέρει την υπογραφή "χειρ Δομηνίκου", όπως και η "Προσκύνηση των Μάγων". Τον αριθμό των αυθεντικών έργων του Θεοτοκόπουλου συμπληρώνουν η "Βάπτιση του Χριστού" και "Προσκύνηση των Ποιμένων".

    Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει έντεκα σπάνιες εικόνες από τη Συλλογή της Αγίας Αικατερίνης της Μονής του Σινά, που βρίσκονται στο μετόχι της στο Ηράκλειο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29693


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 November 2009 - 9:51:54 UTC