Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ελλάδα στο Μουντιάλ
  • [02] Περιοδεία Δ. Δρούτσα στα Βαλκάνια

    [01] Η Ελλάδα στο Μουντιάλ

    Τεταρτη, 18 11 2009 21:52

    Στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής προκρίθηκε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, που νίκησε στο Ντόνετσκ την Ουκρανία με 1-0 στον επαναληπτικό αγώνα μπαράζ. Το "χρυσό" γκολ της εθνικής πέτυχε ο Σαλπιγγίδης στο 31ο λεπτό της αναμέτρησης. Η εθνική προκρίνεται σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αμερικής το 1994.

    Συγκλονιστική ήταν η εθνική που κατάφερε να κάνει την υπέρβαση και να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο της πρόκρισης για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ουκρανία ήταν αυτή που είχε την υπεροχή και έψαχνε με κάθε τρόπο το γκολ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ωστόσο οι Έλληνες διεθνείς με την άμυνα τους να θυμίζειβ¦ "γραμμή Μαζινό" όχι μόνο δεν έδωσαν την ευκαιρία στους Ουκρανούς να παραβιάσουν την εστία του Τζόρβα, αλλά παίζοντας πολύ έξυπνα στις αντεπιθέσεις πέτυχαν τον σκοπό τους. Στο 31ο λεπτό ο Σαλπιγγίδης πήρε τη κάθετη μπαλιά πάσα από τον Σαμαρά, και με χορευτική φιγούρα απέφυγε δύο αντιπάλους πριν τη στείλει με πλασέ στα ουκρανικά δίχτυα 0-1. Αυτό ήταν. Το γκολ που έψαχνε εναγωνίως η εθνική το περασμένο Σάββατο στο ΟΑΚΑ και δεν ήρθε στον πρώτο αγώνα μπαράζ, πραγματοποιήθηκε στον επαναληπτικό με τους παίχτες του Ότο Ρεχάγκελ να κάνουν την υπέρβαση στην "Ντονμπάς Αρίνα".

    Οι Ουκρανοί συνέχισαν να σφίγγουν τον κλοιό και να ψάχνουν το γκολ με κύριο εκφραστή επιθετικά τον Σεβτσένκο, ωστόσο ούτε αυτός, ούτε οι συμπαίχτες του δεν μπορούσαν να σπάσουν την ελληνική άμυνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 29ο λεπτό η Εθνική είχε πραγματοποιήσει ήδη την πρώτη της αλλαγή καθώς στη θέση του Παπασταθόπουλου μπήκε ο Πλιάτσικας αλλά τίποτα απολύτως δεν άλλαξε καθώς το πείσμα και το πάθος των Ελλήνων παιχτών για την πρόκριση ξεχείλιζε στις γραμμές του γηπέδου. Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι πίεσαν για την ισοφάριση πριν βγει το ημίχρονο, αλλά ο Σεβτσένκο τρεις φορές (38', 40', 45'+) δεν μπόρεσε να γίνει ιδιαίτερα απειλητικός.

    Στο ίδιο μοτίβο κύλησε και το δεύτερο μέρος με τους Ουκρανούς να ψάχνουν το γκολ και τους Έλληνες διεθνείς κυρίως να αμύνονται. Οι Ουκρανοί απείλησαν με τους Ρακίτσκι (56', 68'), Σεβτσένκο (59') και Σελέζνοφ (60'), αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Τζόρβας ήταν εκεί όποτε χρειάζονταν με σωτήριες επεμβάσεις. Η εθνική θα μπορούσε να πετύχει και δε΄τερο γκολσε μία από τις λίγες αντεπιθέσεις της στο 81' με τον Γκέκα, ενώ οι τελευταίες ευκαιρίες των Ουκρανών σημειώθηκαν στο τελευταίο 10λεπτο με τους Καχερίντι 84' και Τίμοστσουκ 87'. Το 0-1 δεν άλλαξε και η Εθνική βρίσκεται πλέον μεταξύ των 32 ομάδων που θα διεκδικήσουν το καλοκαίρι στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής το βαρύτιμο τρόπαιο.

    Κίτρινες: 52' Καχέριντι - 17' Κατσουράνης, 62' Βύντρα, 77' Κυργιάκος Διαιτητής: Ολεγκάριο Μπενκερένσα (Πορτογαλία) Ουκρανία: Πιάτοφ, Κόμπιν, Ρακίτσκι, Καχερίντι, Κούτσερ, Τίμοστσουκ, Μίχαλικ (65' Γκάι), Αλίγεφ (57' Σελέζνοφ), Γιαρμολένκο (69' Χούσεφ), Μιλέφσκι, Σεβτσένκο. ΕΛΛΑΔΑ: Τζόρβας, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Μόρας, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (29' Πλιάτσικας), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς (63' Γκέκας), Χαριστέας (71' Τζιόλης).

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον κ. Παπούλια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έστειλε στους παίκτες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου το ακόλουθο συγχαρητήριο τηλεγράφημα: "Σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την πρόκρισή σας στα τελικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Με την προσπάθειά σας κάνατε όλους τους Έλληνες περήφανους. Είσαστε αξιέπαινοι και σας εύχομαι συνεχείς επιτυχίες".

    Ο σκόρερ του χρυσού γκολ της Εθνικής Δημήτρης Σαλπιγγίδης είπε: "Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι μια ημέρα γιορτής για όλους μας, αλλά και για τους Ελληνες σε όλον τον κόσμο. Νομίζω ότι όσα παιδιά παίξαμε σε αυτήν την προκριματική φάση πιστέψαμε στον εαυτό μας από το ξεκίνημα, φτάσαμε στην πρόκριση και αυτή είναι η απάντηση σε όλους τους επικριτές της ομάδας το τελευταίο χρονικό διάστημα".

    Από την πλευρά του ο Άγγελος Χαριστέας δήλωσε: "Πιστεύω πως πήραμε δίκαια την πρόκριση. Ολα τα παιδιά έδωσαν και την ψυχή τους σε αυτόν τον αγώνα. Παίξαμε με πάθος, έξυπνα, πετύχαμε ένα πανέμορφο γκολ που μπορέσαμε να το κρατήσουμε. Όπως παίξαμε δεν μπορούσε να μας νικήσει η Ουκρανία. Δεν γινόταν να χάσουμε".

    Η κλήρωση των ομίλων για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2009, στην πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Η εθνική ομάδα θα μπει στην κληρωτίδα στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας.

    Πιλάβιος: "Με Ότο και στο Μουντιάλ"

    Είδηση: 29783

    [02] Περιοδεία Δ. Δρούτσα στα Βαλκάνια

    Τεταρτη, 18 11 2009 20:24

    Στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ξεκίνησε περιοδεία από την Τετάρτη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας, για την ένταξη χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Πρώτος σταθμός ήταν το Βελιγράδι και στη συνέχεια ακολουθούν η Πογκόριτσα στο Μαυροβούνιο, το Σαράγεβο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Τίρανα. Ο κ. Δρούτσας από τη Σερβία, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την προσέγγιση με τον λαό των Σκοπίων, όμως δεν πρόσκειται να συμφωνήσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όσο η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας δεν εγκαταλείπει την αδιάλλακτη στάση της.

    Δηλώσεις Δρούτσα - Γέρεμιτς

    Η "Ατζέντα 2014", όπως αποκαλείται η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου προς την ΕΕ, για ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων ως το 2014, ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης που είχε ο κ. Δρούτσας με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς..

    Aπό την πλευρά του ο κ. Γέρεμιτς εξέφρασε την "πλήρη κατανόηση της Σερβίας στη θέση της Ελλάδας για την ΠΓΔΜ" και πρόσθεσε ότι η Αθήνα "μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη του Βελιγραδίου σε αυτό θέμα. H Σερβία χαιρετίζει την ελληνική πρωτοβουλία, περιμέναμε να αναλάβει ξανά η Ελλάδα ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, να αναζωογονήσει την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα έδειξε ότι είναι φίλη και κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή περιοχή των Βαλκανίων. Έχουν προκύψει όλες οι προϋποθέσεις για το ξεπάγωμα της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Η Σερβία επιθυμεί να γίνει πλήρες και ισότιμο μέλος της ΕΕ. τα Δ. Βαλκάνια έχουν μπροστά τους δύσκολες εβδομάδες, καθώς αναμένεται η άρση της θεώρησης των διαβατηρίων για την ΕΕ, ενώ ειδικότερα για τη Σερβία εκκρεμεί το ξεπάγωμα της ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα ανοίξει τον δρόμο για την ευρωπαϊκή της πορεία. Ποτέ και καμιά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Σερβίας δεν θα αναγνωρίσει το Κόσοβο".

    Είδηση: 29780


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 November 2009 - 21:51:19 UTC