Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο: Ομιλία Παπανδρέου
  • [02] Άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
  • [03] Προστασία της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής στην ΕΕ
  • [04] Απόφαση Αρείου Πάγου για μη μονιμοποίηση συμβασιούχων της ΟΑ
  • [05] Έφυγε ο Σέρβος συγγραφέας Μίλοραντ Πάβιτς

    [01] Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο: Ομιλία Παπανδρέου

    Δευτερα, 30 11 2009 22:22

    Αποφασισμένος να ανοίξει όλα τα μέτωπα της οικονομίας εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου.Τα βαθιά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν λύνονται μέσα σε 50 ή 100 ημέρες ή με κινήσεις εντυπωσιασμού και πυροτεχνήματα, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα λύσει τα προβλήματα με δουλειά, συλλογική προσπάθεια, σοβαρά αλλά και με κοινωνικά δίκαιο σχέδιο. Το σχέδιο αυτό, σημείωσε ο πρωθυπουργός είναι ένα σχέδιο που επιμερίζει δίκαια την προσπάθεια μέσα από την τόνωση της οικονομίας και την προστασία των αδυνάμων, με το νοικοκύρεμα του κράτους και με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην πράσινη ανάπτυξη.

    Το πρόγραμμά μας ανέφερε ο κ. Παπανδρέου είναι συμβόλαιο με τους πολίτες και στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα καλέσει προσωπικά τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους σε έναν ευρύ διάλογο για όλα τα μεγάλα θέματα για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Στόχος υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ο διάλογος για το διάλογο, αλλά να χτίσουμε συμμαχίες και συναινέσεις και προσδιόρισε την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών στους τομείς της φορολογίας, του αναπτυξιακού προτύπου, της καταπολέμησης της διαφθοράς, της αλλαγής του πολιτικού συστήματος, της νέας αρχιτεκτονικής της διοίκηση και της αυτοδιοίκησης, του ασφαλιστικού, της παιδείας και της υγείας.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του άσκησε εντονότατη κριτική στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, λέγοντας ότι επιχείρησε να κουκουλώσει τα προβλήματα κρυπτόμενη πίσω από το μανδύα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και χαρακτήρισε τις πολιτικές της ανεύθυνες.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση τις 50 πρώτες μέρες και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος δεν θα αποφύγει τις ευθύνες, θα συγκρουστεί με τα προβλήματα και θα τα λύσει. Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη εκ νέου τον πρόεδρο της ΝΔ και εξέφρασε την ελπίδα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμβάλει στην ανόρθωση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας.

    Άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Προστασία της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής στην ΕΕ

    Είδηση: 30211

    [02] Άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

    Δευτερα, 30 11 2009 23:16

    Την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, όπως ανέφερε τη Δευτέρα στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η έναρξη θα γίνει στο πλαίσιο συνάντησης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι διάλογος σημαίνει μεταξύ άλλων συνυπευθυνότητα η οποία θα προκύψει από την τεκμηρίωση και την κατανόηση των προβλημάτων από όλους. Και πρόσθεσε ότι η λύση των προβλημάτων χρειάζεται συναίνεση και συμμαχίες.

    Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι σ' αυτήν την προσπάθεια θα υπάρξουν και συγκρούσεις αλλά η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της. Και δήλωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό των 50 ημερών έργου της κυβέρνησης παρά τα προβλήματα που κληρονόμησε και τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν από την πρώτη στιγμή. Χαρακτήρισε επίσης το έργο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στις 50 ημέρες, πολλαπλάσιο αυτού που έκανε η Νέα Δημοκρατία σε πέντε χρόνια. Ενώ αναφερόμενος στην κρίση που βιώνουμε τόνισε ότι πίσω από την κρίση αυτή υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο: Ομιλία Παπανδρέου

    Είδηση: 30212

    [03] Προστασία της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής στην ΕΕ

    Δευτερα, 30 11 2009 20:01

    Η προστασία της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αλλά και οι ριζικές αλλαγές που απαιτούνται στο σύστημα διοίκησης του κοινωνικού κράτους απασχόλησαν το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ που συνεδρίασε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Στην παρέμβασή του, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι μέσα στο 2010 θα προωθηθεί η δομική αλλαγή, και ο εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος.

    Τα μέτρα της κυβέρνησης

    Ειδικότερα, ο Α. Λοβέρδος ανέφερε στους ομολόγους του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση επαναπροσανατολίζει τις δράσεις, ώστε να ανταποκριθεί στον πυρήνα των κατευθύνσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, θέτοντας σε εφαρμογή τα ακόλουθα μέτρα:

    Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για 4 έτη, με σκοπό να ενισχυθούν οι προσλήψεις των νέων και ειδικά των νέων γυναικών

    Ενθάρρυνση της διατήρησης των θέσεων εργασίας

    Ενίσχυση των πρωτοβουλιών απασχόλησης στο πεδίο της περιβαλλοντικής ανάπτυξης και της κοινωνικής οικονομίας.

    Επιπλέον, ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να δώσει εγγυήσεις στο "απορρυθμισμένο" τοπίο των εργασιακών σχέσεων, με στόχο ως τον προσεχή Φεβρουάριο να υπάρχει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο και ένας αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχων. Στο σημείο αυτό, ο Α. Λοβέρδος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "ο βασικός αντίπαλος είναι η αδήλωτη εργασία".

    Ο υπουργός τόνισε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αδήλωτης "μαύρης εργασίας" θα γίνουν ασφυκτικοί, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης του σώματος επιθεώρησης εργασίας.

    Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα, ο Α. Λοβέρδος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει, εντός του 2010, τη δομική αλλαγή και τον εξορθολογισμό του. "Η νάρκη εξερράγη. Την πάτησε η χώρα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός απασχόλησης απευθυνόμενος προς τον Τύπο. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ποσά για την κάλυψη των συντάξεων και των δώρων των εορτών έχουν τριπλασιαστεί το 2009. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ενώ το 2008 απαιτήθηκαν 850 εκατ. ευρώ, φέτος απαιτούνται 2,5 δις ευρώ και σημείωσε πως αν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση, το 2010 το ποσό για την κάλυψη των συντάξεων θα ανέλθει στα 3,8 δις. ευρώ.

    Όσον αφορά στην κοινωνική συνοχή , ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να την ενισχύσει μέσω του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσω της αύξησης του επιδόματος ανεργίας και ενίσχυσης των κατωτέρων συντάξεων.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στα ποσοστά ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου ανέρχεται στο 9,5%, ενώ η μερική ανεργία, ανέρχεται στο 6%. Σύμφωνα με τον Α. Λοβέρδο η μερική ανεργία κρύβει ορισμένες μορφές επισφαλούς απασχόλησης που αυξάνουν την κοινωνική ανασφάλεια. Ωστόσο, το 80% των μερικών απασχολουμένων επιθυμούν πλήρη απασχόληση, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως "η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων αλλά και των μερικώς ανέργων, επιθυμεί την πλήρη και ποιοτική απασχόληση. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες".

    Τέλος, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι το φαινόμενο της μαζικής ανεργίας συνιστά κοινή πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Κοινή θα είναι και η απάντηση και στις άλλες μεγάλες προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η παγκοσμιοποίηση, οι μεταναστευτικές πιέσεις, οι περιφερειακές ανισότητες και η κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε ο υπουργός. Συνεχίζοντας, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι το πρόγραμμα της Λισαβόνας θα πρέπει να προπαρασκευάσει τη νέα εποχή, επιδιώκοντας ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον, πλήρη απασχόληση και ποιότητα εργασίας, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο: Ομιλία Παπανδρέου&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

    Είδηση: 30204

    [04] Απόφαση Αρείου Πάγου για μη μονιμοποίηση συμβασιούχων της ΟΑ

    Δευτερα, 30 11 2009 20:45

    Το Β' Τμήμα του Αρείου Πάγου αναίρεσε αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών και δέχθηκε αιτήσεις αναίρεσης που είχε υποβάλει η Ολυμπιακή Αεροπορία κατά συμβασιούχων υπαλλήλων της. Το Εφετείο είχε κρίνει ότι οι 10 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν κάλυπταν εποχιακές ή πρόσκαιρες, αλλά στη πραγματικότητα πάγιες ανάγκες της Ο.Α. (εργάτες χειριστές ανυψωτικών κ.λπ.) και συνεπώς η έννομη σχέση εργασίας τους ήταν αορίστου χρόνου και όχι ορισμένου χρόνου και η διακοπή της εργασίας τους τον Δεκέμβριο του 2004 χωρίς αποζημίωση αποτελούσε άκυρη καταγγελία σύμβασης αορίστου χρόνου.

    Ο ΑΠ δέχθηκε, αντίθετα, υιοθετώντας τις απόψεις της Ολομέλειας ΑΠ (20/2007), ότι δεν συνέτρεχαν προϋποθέσεις μετατροπής της σύμβασης σε αορίστου χρόνου ακόμα και υπό την εκδοχή ότι κάλυπταν πάγιες ανάγκες, διότι κάτι τέτοιο θα προσέκρουε στον νόμο 2190/94 και στο άρθρο 103 παρ 8 του Συντάγματος που ρητά απαγορεύει την μετατροπή σε αορίστου χρόνου.

    Επίσης, ο ΑΠ δέχθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη απόφαση ακόμα και μετά τις αποφάσεις που εξέδωσε το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το 2006 και το 2009 για τους συμβασιούχους, καθώς επισημαίνει ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί για την μονιμοποίηση τους ο νόμος 2112/1920 γιατί η εφαρμογή του είχε ήδη αποκλειστεί για το δημόσιο τομέα με τον προγενέστερο της κοινοτικής οδηγίας νόμο 2190/94.

    Δέχθηκε επίσης ότι Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 για τους συμβασιούχους δεν αντιστρατεύεται στο νόμο 2112/1920, καθώς και ότι η οδηγία 1999/70 δεν μπορεί να τύχει άμεσης εφαρμογής ώστε να απαγορεύσει στο νομοθέτη τη θέσπιση απόλυτης απαγόρευσης της μετατροπής στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

    Oι αποφάσεις του Β' Τμήματος του ΑΠ εκδόθηκαν, ενώ ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γ. Καλαμίδας έχει προσδιορίσει στις 23 Σεπτεμβρίου 2010 να συζητηθεί για τρίτη φορά στην Ολομέλεια του ΑΠ το ζήτημα των συμβασιούχων.

    Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Εμπρηστικές επιθέσεις κατά του Τύπου στη Θεσσαλονίκη

    Είδηση: 30206

    [05] Έφυγε ο Σέρβος συγγραφέας Μίλοραντ Πάβιτς

    Δευτερα, 30 11 2009 21:01

    Απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 80 ετών ο ακαδημαϊκός, συγγραφέας Μίλοραντ Πάβιτς από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο Πάβιτς ήταν ο πιο γνωστός και περισσότερο μεταφρασμένος σύγχρονος Σέρβος συγγραφέας. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια και μελέτες, με τα περισσότερα από τα έργα του να έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. "Tο Λεξικό των Xαζάρων", τα μυθιστορήματα "Tοπίο ζωγραφισμένο με τσάι", "Η εσωτερική πλευρά του ανέμου", "H τελευταία αγάπη στην Kωνσταντινούπολη", "Kαπέλο από δέρμα ψαριού", "Το Δεύτερο σώμα" είναι κάποια από τα πιο γνωστά έργα του Πάβιτς.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Η ώρα της salsa έφθασε στην Αθήνα

    Είδηση: 30209


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 November 2009 - 21:51:45 UTC