Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την οικονομία
  • [02] Αλλάζει το σκηνικό του καιρού
  • [03] Κόντρα για το ωράριο
  • [04] Τα νηπιαγωγεία στη συνάντηση Χριστοφιλοπούλου- ΔΟΕ
  • [05] Συνεδρίαση της ΔΙΣ για τη φορολόγηση της Περιουσίας της Εκκλησίας
  • [06] Α. ΝΑΚΟΣ « Ταυτίστηκε η κ. Μπακογιάννη με το σύστημα εξουσίας, το οποίο θύμωσε το νεοδημοκράτη.»
  • [07] Σιατλ: Ο ύποπτος για τον φόνο 4 αστυνομικών σκοτώθηκε από συναδέλφους τους
  • [08] Ιταλία: Πάνω από 2 εκατομμύρια οι άνεργοι
  • [09] Πρωτιά στην πειρατεία κατέχει η Ελλάδα
  • [10] AIDS: μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως
  • [11] Άγγελοι τουριστών στην Αιώνια Πόλη
  • [12] Χρηματιστήρια: Πτώση σε Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι, άνοδος στην Ευρώπη
  • [13] Γαλλία: Ανθρώπινο δέρμα από βλαστοκύτταρα
  • [14] Ο Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο νέος γ.γ της ΙΑΕΑ
  • [15] Nέα επίθεση με οξύ εις βάρος καθαρίστριας
  • [16] Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ « Ήταν λάθος της πλευράς Μπακογιάννη που έδειξε διστακτικότητα στο να εμπιστευτεί την βάση της ΝΔ.»
  • [17] Αρχίζουν οι έλεγχοι στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης
  • [18] Παρατάθηκε έως τις 22/12 η υποβολή δηλώσεων Ε9

    [01] Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την οικονομία

    Τριτη, 01 12 2009 15:15

    Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό, την περιστολή των κρατικών δαπανών, την αύξηση των εσόδων καθώς και διαβεβαιώσεις στους ευρωπαίους εταίρους του Eurogroup και του ΕΚΟΦΙΝ, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης θα δώσει σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου που θα παρουσιάσει το πρόγραμμα σταθερότητας τριετούς διάρκειας.

    Συγκεκριμένα, σχέδιο εκτάκτου ανάγκης με δραστικά μετρά τριετούς διάρκειας και διορθώσεις στον προϋπολογισμό θέτει σε εφαρμογή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και των κερδοσκόπων στις διεθνείς αγορές που περιμένουν "με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

    H χώρα δεν αντέχει άλλο χάσιμο χρόνου γι' αυτό και η κυβέρνηση έχει ανοίξει όλα σχεδόν τα μέτωπα στην οικονομία τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

    Πρόσθεσε πως όσοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πρόγραμμα λιτότητας δεν μπορούν ή δεν καταλαβαίνουν ούτε το πρόβλημα, ούτε τη λύση που προωθείται .

    Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ζήτησε ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για τις μεγάλες τομές που χρειάζεται η χώρα σε όλα τα μέτωπα της οικονομίας, ενώ γνωστοποίησε ότι θα καλέσει ο ίδιος μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και την κοινωνία σε ένα ευρύ διάλογο.

    Ο πρωθυπουργός παράλληλα άσκησε εντονότατη κριτική στις τράπεζες, λέγοντας ότι ''σκανδαλωδώς δεν βοηθούν για την έξοδο από την κρίση''.

    Για Τιτάνια μάχη προκειμένου να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, μίλησε ο Γιώργος Πεταλωτής και προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινά διάλογος με όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς.

    «παραλάβαμε μια οικονομία δυσκολότερη ... είναι η ώρα για μεγάλες αποφάσεις.»

    Άμεση στα μέτρα που ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία άσκησε αυστηρή κριτική στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο κατηγόρησε ότι ετοιμάζει φοροανατροπές υπό την δημοσιονομική πίεση.

    «Η ανάπτυξη και η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να στηρίζεται σε δανικά», τόνισε ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

    ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και αγορά

    Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά. Διαγράφονται οριστικά από την μαύρη λίστα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ όσοι έχουν μπει από τη 1/1/2008 και έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

    Την ίδια ώρα, διετή, αναδρομική «ανάσα» στην αγορά φέρνει και η ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων -ληξιπρόθεσμων και ενήμερων- προς τις τράπεζες.

    Ειδικότερα, δίνεται περίοδος «χάριτος» δύο ετών σε επιχειρηματίες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2008. Κατά την διάρκεια της διετούς αναστολής, θα τρέχουν μόνο οι τόκοι, της σύμβασης. ενώ το νέο κεφάλαιο θα εξοφλείται σε περιοδικές δόσεις, με επιτόκιο ίδιο με αυτό, της αρχικής σύμβασης. Η διάρκεια αποπληρωμής, δεν θα ξεπερνά τα 5 χρόνια.

    Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών

    - από 1/1/2008

    - αναστολή για 2 χρόνια των δόσεων απόσβεσης

    - καταβολή μόνο των συμβατικών τόκων

    Αποπληρωμή: έως 5 χρόνια και επιτόκιο ίσο με αυτό της ενήμερης οφειλής

    Παράλληλα, πολύτιμη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία ύψους 10,3 δις ευρώ ετοιμάζει για το 2010 η κυβέρνηση, τα 7 δις θα προσέλθουν από το ΕΣΠΑ και τα 3,3 από αμιγώς εθνικούς πόρους.

    Ενίσχυση επενδύσεων

    τονωτική ένεση: 10,3 δις ευρώ το 2010

    - 6,96 δις από ΕΣΠΑ

    - 3,35 δις από εθνικούς πόρους

    Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

    Εν τω μεταξύ, σε διαβούλευση τίθεται μέχρι την Τρίτη,8 Δεκεμβρίου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που έχει ως στόχο τη θεσμική αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής των επίσημων στατιστικών στοιχείων.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα έχει τη νομική μορφή του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και πρόσθετες θεσμικές εγγυήσεις ανεξάρτητης λειτουργίας.

    Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων -Ε9- μέσω τηλεφωνικού κέντρου και διαδικτύου. Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι δε θα δοθεί άλλη παράταση.

    Αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή του το KKE αναφέρει: "Οι αποκαλούμενες δομικές αλλαγές που με τη σύμφωνη θέση της ΝΔ, επιδιώκουν η κυβέρνηση και η ΕΕ, στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στους μισθούς, αν υλοποιηθούν, θα επιφέρουν νέα δραματική επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, για κανέναν λόγο δεν πρέπει να δεχτούν τις νέες μεγαλύτερες και οδυνηρές θυσίες, προκειμένου να διατηρηθεί η υψηλή κερδοφορία της πλουτοκρατίας".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: " Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιοδοσία να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες το ασφαλιστικό, προκειμένου να πάρει μια επώδυνη άρση δυσπιστίας.

    Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ένα Σύμφωνο που μας οδηγεί σε μια άνεργη ανάκαμψη. Είναι ένα Σύμφωνο που θέτει έναν στενό κορσέ στη χώρα μας και πρέπει να καταργηθεί.

    Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, το επόμενο διάστημα θα αναπτύξουν μαζικούς ενωτικούς αγώνες προκειμένου να διεκδικήσουν μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας, ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης σε εργασιακές κατακτήσεις και κοινωνικά δικαιώματα.

    Ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση είναι ο δρόμος της κοινωνικής συνοχής. Οποιεσδήποτε άλλες επιλογές είναι επιλογές που οδηγούν την κοινωνία σε μεγαλύτερο χάσμα, σε μεγαλύτερο βάθεμα της κρίσης".

    Κόντρα για το ωράριο&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Χρηματιστήρια: Πτώση σε Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι, άνοδος στην Ευρώπη

    Είδηση: 30248

    [02] Αλλάζει το σκηνικό του καιρού

    Τριτη, 01 12 2009 12:16

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται να εκδηλωθούν από σήμερα το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο και από αργά τη νύχτα στη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ. Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 8 μποφόρ. Από αύριο Τετάρτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα εκτός από τη Δυτική Ελλάδα θα επηρεάσουν σταδιακά την Αττική, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και πιθανώς την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Ανατολική Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη. Την Πέμπτη τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στη νοτιανατολική νησιωτική Ελλάδα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού των επομένων ημερών θα δίνονται στα τακτικά δελτία της Ε.Μ.Υ.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί. Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται από τους πολίτες στα σημεία διασταύρωσης του οδικού δικτύου με τα ρέματα απορροής (χείμαρρους) στις περιοχές όπου προηγήθηκε έντονη βροχόπτωση.

    Για τους παραπάνω λόγους , η Γ.Γ.Π.Π. προτείνει να ληφθούν από τους πολίτες τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση από τη Γ.Γ.Π.Π. Τα μέτρα Αυτοπροστασίας διανέμονται σε όλες τις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεδρίαση της ΔΙΣ για τη φορολόγηση της Περιουσίας της Εκκλησίας &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Nέα επίθεση με οξύ εις βάρος καθαρίστριας

    Είδηση: 30228

    [03] Κόντρα για το ωράριο

    Τριτη, 01 12 2009 19:11

    Αντιπαράθεση που θυμίζει την αντίστοιχη πριν από ένα χρόνο, με θέμα το ωράριο των καταστημάτων, έχει αρχίσει με αφορμή τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Στο πλευρό της Ο.Ι.Υ.Ε. (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) και αντίθετη στην πρόταση του Σ.Ε.Λ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας) και του προέδρου του, κ. Βάρδα, για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές, τάσσεται η ΓΣΕΕ.

    Η εργατική συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως: "Τα προβλήματα της διεθνούς κρίσης και της ελληνικής οικονομίας, που πλήττουν βαρύτατα τους εργαζόμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, επιχειρείται να αξιοποιηθούν, για να επιβληθούν τα μακροχρόνια σχέδια των πολυεθνικών και των μεγαλο - καταστηματαρχών για ανοιχτά καταστήματα όλες τις ώρες και όλες τις μέρες του χρόνου".

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι: "Συνεχίζουν να υποκρίνονται ότι τα προβλήματα της αγοράς είναι δήθεν θέμα λειτουργίας των καταστημάτων και όχι χρημάτων και εισοδημάτων. Όσο δεν προωθείται η αναδιανομή του πλούτου, η ενίσχυση των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων τόσο δεν θα λύνονται τα προβλήματα του εμπορίου, ακόμα και αν τα καταστήματα λειτουργούν 365 ημέρες και όλο το 24ωρο. Καλούμε την κυβέρνηση και την αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης να μην υποκύψει στις σειρήνες των μεγαλο - καταστηματαρχών και να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων".

    Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, που τονίζει πως:

    "Φαίνεται ότι ο ΣΕΛΠΕ και ο Πρόεδρός του κ. Βάρδας δεν ζουν σε αυτή τη χώρα!!

    Εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα και σε μια στιγμή που ο τζίρος των καταστημάτων κατακρημνίζεται μήνα με το μήνα (οι πωλήσεις έχουν μειωθεί 20% από πέρυσι), τα χιλιάδες μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα που απασχολούν τα 2/3 των εργαζομένων διέρχονται δύσκολες στιγμές από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τη στιγμή που το σύνολο των νοικοκυριών και των εργαζομένων, δεν έχει διαθέσιμο εισόδημα να κάνει αγορές και δεν ξέρει πως θα περάσει καν τα Χριστούγεννα, ο ΣΕΛΠΕ επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος!!

    Ζητά σε πρώτη φάση τη λειτουργία των καταστημάτων για μια επιπλέον Κυριακή (13/12/2009) κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και σε δεύτερη φάση τη λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο. Το σχέδιο ολοκληρώνεται και σε τρίτη φάση, όπου σύντομα, θα ζητηθεί η γενικευμένη απορρύθμιση του Ωραρίου τόσο τις καθημερινές όσο και τις Κυριακές Αργίες"!!

    "Μήπως η πρόταση του ΣΕΛΠΕ, οδηγεί σε εργαζόμενους λάστιχο των 400 - 500 Ευρώ, που θα απασχολούνται σε 3ημερα (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) και με ωράρια νυχτερινών κέντρων διασκέδασης !!!

    Είναι φανερό ότι οι προτάσεις του ΣΕΛΠΕ είναι όχι μόνο απαράδεκτες, αλλά και παράλογες σε ώρες κρίσης. Αν ο ΣΕΛΠΕ, επικαλείται ότι ο τζίρος των μεγαλοκαταστημάτων και των πολυεθνικών έχει και αυτός πτώση, του συνιστούμε (στο πλαίσιο της Κοινωνικής του Ευθύνης), να καλύψει τις όποιες απώλειες του, απο τα υπερκέρδη των προηγούμενων ετών, διατηρώντας ταυτόχρονα ως οφείλει και τις θέσεις απασχόλησης!!!

    Καλούμε την Κυβέρνηση και την αρμόδια Υπουργό, κα. Κατσέλη, να μην σκεφτεί καν να θέσει την πρόταση του ΣΕΛΠΕ στο τραπέζι ενός δήθεν «Κοινωνικού Διαλόγου».

    Σε ότι μας αφορά, η ΟΙΥΕ μαζί με το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων λέμε: Ποτέ την Κυριακή! Και έτσι θα γίνει"!

    Επόμενο &gt;Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την οικονομία

    Είδηση: 30262

    [04] Τα νηπιαγωγεία στη συνάντηση Χριστοφιλοπούλου- ΔΟΕ

    Τριτη, 01 12 2009 13:58

    Στη λειτουργία των νηπιαγωγείων, μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το ολοήμερο νηπιαγωγείο, επικεντρώθηκε η συζήτηση της υφυπουργού Παιδείας με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, τα οποία την επισκέφθηκαν στο γραφείο της και την ενημέρωσαν για τα προβλήματα στις υποδομές και την ανάγκη χρηματοδότησης, αλλά και σαφούς πλαισίου λειτουργίας.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, μετά την συνάντηση που είχε με τα μέλη της ΔΟΕ, επεσήμανε ότι στόχος του υπουργείου είναι η υποχρεωτική, διετής προσχολική εκπαίδευση, ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει ειδική νομοθεσία πριν εξασφαλισθεί η κατάλληλη υποδομή.

    Όπως τόνισε υπάρχει πρόγραμμα σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, ώστε με ταχύτατους ρυθμούς να λειτουργήσουν νέα νηπιαγωγεία, με τρόπο ώστε από το Σεπτέμβριο, να μπορεί ο γονιός να επιλέγει το δημόσιο νηπιαγωγείο, εφόσον το επιθυμεί, για να φοιτήσει το παιδί του.

    από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης επισήμανε ότι συζητήθηκε η εγκύκλιος Σπηλιωτόπουλου - ο οποίος στις 2 Οκτωβρίου, έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία με την οποία δεν απαιτείτο βεβαίωση για φοίτηση σε νηπιαγωγείο, των παιδιών που εγγράφονται στο δημοτικό σχολείο.

    Ο κ. Μπράτης είπε πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος νομιμοποιούσε τα "παράνομα" νηπιαγωγεία που δεν είχαν άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Παιδείας, αλλά ήταν σταθμοί φύλαξης νηπίων. Όπως είπε, του χρόνου, θα επανέλθουμε στην πριν από την εγκύκλιο Σπηλιωτόπουλου κατάσταση και θα απαιτείται βεβαίωση φοίτησης σε νηπιαγωγείο για την εγγραφή στο δημοτικό.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στην υποδομή των νηπιαγωγείων, πολλά από τα οποία στεγάζονται σε ημιυπόγεια, σε αυλές δημοτικών σχολείων κλπ. Κατέληξε τονίζοντας ιδιαίτερα ότι απαιτείται γενναία χρηματοδότηση για την πλήρη ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών.

    Επόμενο &gt;Συνάντηση Σαμαρά-Μπακογιάννη στη Ρηγίλλης

    Είδηση: 30234

    [05] Συνεδρίαση της ΔΙΣ για τη φορολόγηση της Περιουσίας της Εκκλησίας

    Τριτη, 01 12 2009 17:41

    Να καταβάλλουν μόνο για φέτος την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα αποφάσισαν οι ιεράρχες που, μετά την διευκρινιστική επιστολή που έλαβαν από τον υπουργό Οικονομικών για την αύξηση φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, συνεδρίασαν εκτάκτως σήμερα. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι ιεράρχες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, συζήτησαν το θέμα της αύξησης της φορολόγησης Ακίνητης Περιουσίας μετά την διευκρινιστική επιστολή που έστειλε στην Εκκλησία ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Μετά από πολύωρη συζήτηση οι ιεράρχες αποφάσισαν να καταβάλουν την εισφορά εκτάκτως για φέτος, δεδομένου ότι θα ακολουθήσει διάλογος που θα αφορά στα επόμενα έτη και θα αρχίσει εκ του μηδενός.

    Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι ιεράρχες αλλά και τα όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: Η Εκκλησία της Ελλάδος συνεισφέροντας στις κρίσιμες και δύσκολες περιστάσεις της κοινωνίας, έρχεται αρωγός στην ανακούφιση του λαού. Επειδή εξασκεί ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο επιτελείται με 700 περίπου Ιδρύματα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις και δαπανά 100.000.000 ευρώ ετησίως για φιλανθρωπικούς και κοινωνικούς σκοπούς, απαιτεί από την Πολιτεία τουλάχιστον, την ισότιμη μεταχείριση με το σύνολο των λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

    Θεωρεί αυτονόητο ότι ο οποιοσδήποτε φόρος επί της ακινήτου περιουσίας Της δεν θα περιλαμβάνει κατ' ουδένα τρόπο τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται και εκείνα επί των οποίων υφίστανται οποιαδήποτε βάρη, τα οποία εμποδίζουν την ελεύθερη αξιοποίησή τους ή ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν η παραμένουν αναξιοποίητα, με σκοπό την ανέγερση και λειτουργία Ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα.

    Προσλήψεις

    Όσον αφορά στις προσλήψεις των υπαλλήλων των μητροπόλεων που σύμφωνα με το νόμο θα γίνονται πλέον μετά από συμμετοχή στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ οι ιεράρχες αποφάσισαν :

    "Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συμφωνεί κατ' αρχήν με το εν λόγω Νομοσχέδιο, ώστε σε αρμονία με τον Καταστατικό Της Χάρτη, οι διαδικασίες επιλογής προσωπικού που θα διενεργούν τα εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. να υπόκεινται στον έλεγχο νομιμότητος του Α.Σ.Ε.Π., εφ' όσον η μισθοδοσία τους βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Τέλος, η ΔΙΣ "δέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον αρχιεπίσκοπο, πρόεδρο της ΔΙΣ και πέντε μέλη της".

    Επόμενο &gt;Αλλάζει το σκηνικό του καιρού

    Είδηση: 30259

    [06] Α. ΝΑΚΟΣ « Ταυτίστηκε η κ. Μπακογιάννη με το σύστημα εξουσίας, το οποίο θύμωσε το νεοδημοκράτη.»

    Τριτη, 01 12 2009 12:10

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θεωρείτε τον εαυτό σας στους χαμένους;»

    Α. ΝΑΚΟΣ: « Θεωρώ τον εαυτό μου κερδισμένο, με την έννοια ότι η ΝΔ βγαίνει πολύ ενισχυμένη μέσα από μια διαδικασία, για την οποία, ομολογώ, είχα πολλές επιφυλάξεις. Δόθηκε η ευκαιρία στον σιωπηλό ψηφοφόρο της ΝΔ να εκφραστεί και αυτήν την ευκαιρία δεν θέλησε να την χάσει με τίποτα. Αυτό ήταν πρωτόγνωρο, δεν έχει ξαναγίνει. Ομολογώ ότι ούτε εγώ ούτε και κανείς άλλος μπορούσε να προβλέψει αυτήν την μεγάλη συμμετοχή. Το ενδιαφέρον ήταν πάρα πολύ μεγάλο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κατά την γνώμη σας, γιατί δεν κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα η κ. Μπακογιάννη;»

    Α. ΝΑΚΟΣ: « Πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς άγγιξε περισσότερο τον πληγωμένο νεοδημοκράτη. Νομίζω ότι η κ. Μπακογιάννη, πιθανόν απευθυνόμενη σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, το οποίο δεν θα πήγαινε να ψηφίσει σε κάθε περίπτωση έκανε λάθος. Ταυτίστηκε η κ. Μπακογιάννη με το σύστημα εξουσίας, το οποίο θύμωσε το νεοδημοκράτη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Χθες, στη συνάντηση που είχε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Παπανδρέου μια χαρακτηριστική φράση που του είπε είναι ότι θα είμαστε πότε μαζί και πότε απέναντι. Πιστεύετε αυτή η φράση μπορεί να βρει χώρο και στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με την κ. Μπακογιάννη;»

    Α. ΝΑΚΟΣ: « Ο κ. Σαμαράς μίλησε για ενότητα. Προσδιόρισε ότι να κάνουμε τη ΝΔ τη πολύ μεγάλη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Αυτή η αναφορά με καλύπτει βεβαίως.»

    Επόμενο &gt;Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ « Ήταν λάθος της πλευράς Μπακογιάννη που έδειξε διστακτικότητα στο να εμπιστευτεί την βάση της ΝΔ.»

    Είδηση: 30229

    [07] Σιατλ: Ο ύποπτος για τον φόνο 4 αστυνομικών σκοτώθηκε από συναδέλφους τους

    Τριτη, 01 12 2009 18:41

    Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα τον φερόμενο ως δράστη του φόνου τεσσάρων αστυνομικών, την Κυριακή, κοντά στο Σιάτλ(πολιτεία Ουάσιγκτον, βορειοδυτικά),ύστερα από μεγάλο ανθρωποκυνηγητό, ανακοινώθηκε από εκπρόσωπο του τοπικού σερίφη.

    Ο φερόμενος ως δράστης, Μόρις Κλεμονς,37 ετών, σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στα περίχωρα του Σιάτλ, δήλωσε προς το CNN o εκπρόσωπος.

    Ο Κλέμονς είχε τραυματιστεί όταν άνοιξε πυρ εναντίον των τεσσάρων αστυνομικών σε ένα καφέ-μπαρ κοντά σε βάση της πολεμικής αεροπορίας ,στην Τακόμα, περίπου 50 χιλιόμετρα από το Σιάτλ.

    Οι αστυνομικοί ετοιμάζονταν να αναλάβουν υπηρεσία όταν ο ύποπτος εισήλθε στο καφέ την Κυριακή στις 08:15 τοπική ώρα και άρχισε να πυροβολεί. Κανένας άλλος πελάτης δεν έπαθε τίποτα. Μεταξύ των τεσσάρων θυμάτων, όλα από 37 έως 42 ετών, ήταν και μία γυναίκα. Όλοι ήταν παντρεμένοι και είχαν παιδιά.

    Επόμενο &gt;Ο Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο νέος γ.γ της ΙΑΕΑ

    Είδηση: 30261

    [08] Ιταλία: Πάνω από 2 εκατομμύρια οι άνεργοι

    Τριτη, 01 12 2009 14:18

    Το ποσοστό της ανεργίας έφτασε στο 8% του ενεργού πληθυσμού κατά το μήνα Οκτώβριο στην Ιταλία και ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εθνική στατιστική υπηρεσία Istat.

    Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εργασία αυξήθηκε στα 2,004 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο 2004, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Istat. Σύμφωνα με την Istat, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε σε ένα χρόνο κατά 236.000 ανθρώπους, σημείωσε δηλαδή αύξηση 13,4%. Το ποσοστό της ανεργίας έφτασε το 8% από 7,8% το Σεπτέμβριο και 7% τον Οκτώβριο 2008. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από το Νοέμβριο 2004. Οι νέοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την άνοδο της ανεργίας από την αρχή της κρίσης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Επόμενο &gt;Σε ισχύ από σήμερα η συνθήκη τη Λισαβόνας

    Είδηση: 30236

    [09] Πρωτιά στην πειρατεία κατέχει η Ελλάδα

    Τριτη, 01 12 2009 18:38

    Σε μία κοινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη μη νόμιμη χρήση και εκμετάλλευση των πνευματικών έργων και των προϊόντων πολιτισμού στο διαδίκτυο συναντήθηκαν εκπρόσωποι των 14 Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων, χτες, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, καθώς η Ελλάδα προκαλεί ανησυχία με το να είναι πρώτη στην παράνομη ανταλλαγή στο Διαδίκτυο αρχείων που περιέχουν πνευματικά έργα και πρώτη στην κατανάλωση πλαστών και παραποιημένων προϊόντων στον κόσμο.

    Συγκεκριμένα το 2008 κατέβηκαν νόμιμα από το Διαδίκτυο 240.000 μουσικά έργα, ενώ αντίστοιχα τα μουσικά έργα που διακινήθηκαν παράνομα ανέρχονται στα 155.000.000, ενώ σχεδόν 4 στις 10 ταινίες που διακινούνται στην Ελλάδα είναι πειρατικές. Υπολογίζεται πως κάθε συνδρομητής συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο κατεβάζει παράνομα κατά μέσον όρο 10 μουσικά έργα τον μήνα.

    Για πρώτη φορά οι 14 υπογράφοντες Οργανισμοί, που εκπροσωπούν το σύνολο των πνευματικών ανθρώπων της χώρας, δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων ξένων δικαιούχων στην Ελλάδα και τις παραγωγικές δυνάμεις προϊόντων πολιτισμού, σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης, σύγκλισης, έκφρασης θέσεων, κατέθεσαν τις προτάσεις τους προς το κοινό και την Πολιτεία, η οποία εκλήθη μέσω των οργάνων της να πάρει θέση για τη προστασία των πνευματικών/συγγενικών/ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο.

    Επίσης σε ένα πλαίσιο ευθυγραμμισμένης πολιτικής και κλίμα ομόψυχης από κοινού συνεργασίας κοινοποίησαν ανοιχτή επιστολή προς τον Τύπο την Πολιτεία το κοινό διατυπώνοντας τις προθέσεις τους για διεύρυνση των κινητοποιήσεων και των προσπαθειών για επίτευξη λύσης στο μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ευρύτερου χώρου του Πολιτισμού και των προϊόντων του.

    Επόμενο &gt;"Έφυγε" ο Σέρβος συγγραφέας Μίλοραντ Πάβιτς

    Είδηση: 30260

    [10] AIDS: μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως

    Τριτη, 01 12 2009 14:43

    Μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο το AIDS, ενώ την ίδια στιγμή, οι νέες μολύνσεις αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τη θεραπεία των ασθενών. Αυτά υπενθυμίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν σε μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου), προσθέτοντας ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν σημάδια προόδου όσον αφορά την αναστροφή της επιδημίας της νόσου.

    Περισσότερα από 50.000 νέα περιστατικά AIDS εμφανίζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.

    Σημαντική αύξηση των νέων φορέων του ιού HIV (AIDS) στη χώρα μας καταγράφουν, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, οι ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγείας. Στους δέκα πρώτους μήνες του 2009, έγιναν 462 νέες διαγνώσεις του ιού του AIDS.

    Το συντριπτικό ποσοστό αφορά άνδρες (83,3%) που μολύνθηκαν, κατά δήλωσή τους, μέσω ομοφυλοφιλικής κυρίως αλλά και ετεροφυλικής επαφής. Οι ηλικίες στις οποίες καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών.

    Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο του χαμηλού αριθμού νέων φορέων του AIDS, οι οποίοι κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

    'Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, παρατηρούν πέρα από την αύξηση στον ιό HIV, αύξηση και άλλων μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως η σύφιλη.

    Το 2008 ήταν το δεύτερο μετά το 1998 έτος στο οποίο καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά νέων διαγνώσεων του AIDS (αύξηση 51,8%) ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

    Άμεση δράση για την αντιμετώπιση του ΑIDS

    Όπως τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, στη φετινή, Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS αντιμετωπίζουμε μια σαφή πρόκληση: "πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που φέρνει αποτελέσματα και επείγει να κάνουμε περισσότερα, για να κρατήσουμε την υπόσχεσή μας για την επίτευξη, έως το 2010, της καθολικής πρόσβασης στην πρόληψη, τη θεραπευτική αγωγή, την περίθαλψη και τη στήριξη".

    Ο στόχος αυτός, σημειώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ρίξουμε το άπλετο φως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον HIV. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάθε μορφή στιγματισμού και διακρίσεων που συνδέονται με τον HIV. Σημαίνει την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Σημαίνει την εξασφάλιση της πρόσβασης σε πληροφόρηση και υπηρεσίες σχετικά με τον ιό HIV".

    Ο Μπαν Κι-Μουν καλεί όλες τις χώρες να άρουν τους ποινικούς νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές που αποτελούν εμπόδιο στην αντιμετώπιση του AIDS, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών εις βάρος των ατόμων με HIV.

    "Η επιτυχής αντιμετώπιση του AIDS δεν τιμωρεί τους ανθρώπους. Τους προστατεύει" αναφέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ και προσθέτει:

    "Σε πολλές χώρες, η νομοθεσία κάνει διακρίσεις σε βάρος των ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο. Ωστόσο, το μόνο που κάνουν οι διακρίσεις εις βάρος των ιερόδουλων, των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών και των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, είναι να τροφοδοτούν την επιδημία και να εμποδίζουν τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις χαμηλού κόστους. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η αντιμετώπιση του AIDS βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία, όχι σε ιδεολογίες, και ότι φθάνει σε αυτούς που την χρειάζονται αλλά και προσβάλλονται περισσότερο.

    Οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά πρότυπα που θα μας καθοδηγήσουν στην καλύτερη θεώρηση της πρόληψης, της υγείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τη συμβολή τους και να προωθήσουμε την ενεργό συμμετοχής τους σε όλες τις όψεις της αντιμετώπισης του AIDS.

    Σε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS, ας υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσοι ζουν με τον ιό HIV, των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και των παιδιών και των οικογενειών που πλήττονται από την επιδημία. Ιδίως τώρα, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ας χρησιμοποιήσουμε την απάντηση στο AIDS προκειμένου να προχωρήσουμε προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Πάνω από όλα, ας δράσουμε τώρα"

    Επόμενο &gt;Γαλλία: Ανθρώπινο δέρμα από βλαστοκύτταρα

    Είδηση: 30238

    [11] Άγγελοι τουριστών στην Αιώνια Πόλη

    Τριτη, 01 12 2009 15:00

    Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν άγγελοι; Υπάρχουν και μάλιστα βρίσκονται στη Ρώμη, πανέτοιμοι να βοηθήσουν τους τουρίστες που θα επισκεφθούν την Αιώνια Πόλη κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Οι ιταλικές Αρχές διόρισαν δεκάδες ανθρώπους για την περίοδο των γιορτών, που δουλειά τους θα είναι να βοηθούν με πληροφορίες τους επισκέπτες.

    Ονομάζονται "Άγγελοι του τουρισμού" και θα βρίσκονται στους δρόμους της Ρώμης κάθε μέρα, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7:30 το βράδυ, έως τις 6 Ιανουαρίου.

    Μάλιστα, για να τους εντοπίζουν οι ενδιαφερόμενοι, θα φορούν μπλουζάκια με το μήνυμα: "Ρώτησέ με!"

    Επόμενο &gt;Το ελληνικό Facebook λέγεται Hellenic Space

    Είδηση: 30240

    [12] Χρηματιστήρια: Πτώση σε Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι, άνοδος στην Ευρώπη

    Τριτη, 01 12 2009 14:41

    Με πτώση έκλεισαν για δεύτερη συνεχή ημέρα τα χρηματιστήρια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Με πτώση 5,61% ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο Ντουμπάι και με πτώση 3,57% στο Αμπού Ντάμπι. Ανοδικές τάσεις την Τρίτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, γύρω στο 2%, στην Αθήνα ανοδικές τάσεις στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με πτώση έκλεισαν επίσης και τα χρηματιστήρια του Κατάρ και του Κουβέιτ.

    Την ίδια ώρα ο εμίρης του Ντουμπάι σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ντουμπάι και η εταιρία Dubai World είναι δύο διαφορετικές οντότητες, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τότε που ξέσπασε η κρίση για την αποπληρωμή του χρέους της εταιρίας, ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων. "Είναι λάθος να θεωρούνται ένα η Dubai World και η κυβέρνηση του Ντουμπάι", τόνισε ο σεΐχης Μοχάμεντ που είναι και αντιπρόεδρος των ΗΑΕ, σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην έδρα της τηλεόρασης του Ντουμπάι. Όταν ρωτήθηκε για την κρίση που προκλήθηκε στις τοπικές και διεθνείς χρηματαγορές, ο σεΐχης Μοχάμεντ απάντησε: "είμαστε ισχυροί και αντέχουμε". Είναι η πρώτη δήλωση του εμίρη του Ντουμπάι μετά την ανακοίνωση στις 25 Νοεμβρίου από τις αρχές του εμιράτου ότι προτίθενται να ζητήσουν εξάμηνο "πάγωμα" της αποπληρωμής του χρέους της Dubai World. Η κυβέρνηση του Ντουμπάι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν εγγυάται για το χρέος της κοινοπραξίας της. Η κοινοπραξία Dubai World ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα προσεχή αναδιάρθρωση ορισμένων θυγατρικών της εταιριών, μεταξύ τους ο κολοσσός στην αγορά ακινήτων Nakheel -- η οποία μπορεί να συμπεριλάβει την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

    Με πτώση 8,3% και 2,7% αντίστοιχα έκλεισαν σήμερα τα χρηματιστήρια του Κατάρ και του Κουβέιτ, πρώτη ημέρα της έναρξης των συναλλαγών στις χρηματαγορές των δύο χωρών του Κόλπου, στον απόηχο της ανακοίνωσης των οικονομικών δυσκολιών του Ντουμπάι. Ο δείκτης DSM του χρηματιστηρίου Κατάρ υποχώρησε κατά 8,3%, με απώλειες 595 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 6.598,17 μονάδες, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 7.000 μονάδων. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Κουβέιτ υποχώρησε κατά 2,7%, με απώλειες 188 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 6.745,70 μονάδες.

    Στην Αθήνα

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 109,2 εκατομμύρια ευρώ. Οι επιμέρους δείκτες κινούνται στο σύνολό τους σε θετική τροχιά. Τη μεγαλύτερη άνοδο έχουν οι εξής: της Τεχνολογίας κατά 9,14%, της Υγείας κατά 6,26%, των Χημικών κατά 6,04%, των Ασφαλειών κατά 6,04%, των Τραπεζών κατά 5,67% και των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 5,00%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 4,69%, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παρουσιάζει άνοδο κατά 4,58% και της μικρής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 4,01%. Από τις μετοχές που διαπραγματεύονται 176 ενισχύονται, 16 υποχωρούν και 30 παραμένουν αμετάβλητες.

    Ευρώπη

    Οι Αγορές »ΛΟΝΔΙΝΟ 5.280,74 1,74 XETRA D 5.740,33 2,03 CAC 40 3.758,00 2,12 DJ INDU 10.344,84 NASDAQ 2.144,60 NIKKEI 9.572,20 2,43 Ευρω/$ 1,50700 Euribor 3M 0,72000 Χρυσός 1.193,500 BRENT 78,52

    Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την οικονομία&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Αρχίζουν οι έλεγχοι στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης

    Είδηση: 30239

    [13] Γαλλία: Ανθρώπινο δέρμα από βλαστοκύτταρα

    Τριτη, 01 12 2009 14:33

    Γάλλοι επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο να δημιουργήσουν γρήγορα ανθρώπινο δέρμα από βλαστοκύτταρα, ανακάλυψη η οποία θα μπορούσε να σώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων με σοβαρά εγκαύματα, οι οποίοι είναι ευάλωτοι σε μολύνσεις και σήμερα περιμένουν επί εβδομάδες ένα δερματικό μόσχευμα. Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κομμάτι ανθρώπινου δέρματος στην πλάτη ποντικού χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, κύτταρα τα οποία έχουν την ικανότητα να αναπτυχθούν στο ανθρώπινο κύτταρο. Τα δερματικά μοσχεύματα συνήθως δημιουργούνται από καλλιέργεια κυττάρων του ασθενή, μια διαδικασία η οποία διαρκεί τρεις εβδομάδες, ένα αρκετά μεγάλο διάστημα για ασθενείς που έχουν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα.

    Η νέα μέθοδος με τα βλαστοκύτταρα επιτρέπει στα νοσοκομεία να παραγγέλλουν ανθρώπινο δέρμα την ημέρα της εισαγωγής ενός ασθενούς. "Αυτό που καταφέραμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να καλύψουμε το σημείο του εγκαύματος για το διάστημα των τριών εβδομάδων με ένα κομμάτι επιδερμίδας, το οποίο θα παραχθεί εργαστηριακά και θα σταλεί στο γιατρό αμέσως μόλις εισαχθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο", δήλωσε ο Μαρκ Πεσανσκί, επικεφαλής της ομάδας έρευνας στο ινστιτούτο I-Stem. "Εγινε έγχυση κυττάρων στην πλάτη ενός ποντικού στην οποία προκαλέσαμε μια πληγή και παρατηρήσαμε δώδεκα εβδομάδες αργότερα ότι η επιδερμίδα είχε αποκατασταθεί", δήλωσε ο Ξαβιέ Νισάν, ο οποίος πήρε μέρος στην έρευνα. Στη Γαλλία, 200 με 300 άνθρωποι το χρόνο κινδυνεύουν να πεθάνουν από σοβαρά εγκαύματα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    AIDS: μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;"Ναι" στο εμβόλιο της νέας γρίπης λένε οι πνευμονολόγοι

    Είδηση: 30237

    [14] Ο Ιάπωνας Γιουκίγια Αμάνο νέος γ.γ της ΙΑΕΑ

    Τριτη, 01 12 2009 14:19

    Τα καθήκοντά του στην θέση του γενιού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας ατομικής ενέργειας ανέλαβε επισήμως ο ιάπωνας διπλωμάτης Γιουκίγια Αμάνο ο οποίος από σήμερα έχει μπροστά του "ένα μεγάλο αριθμό δύσκολων θεμάτων και προκλήσεων" που τον περιμένουν.

    "Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό δύσκολων θεμάτων και προκλήσεων, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ", δήλωσε ο 62χρονος Αμάνο κατά την άφιξή του στην έδρα της υπηρεσίας.

    "Θα επιθυμούσα να ασχοληθώ με τα παγκόσμια θέματα και αυτό περιλαμβάνει τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την αύξηση της πυρηνικής ασφάλειας, να βρούμε μια απάντηση στις ενεργειακές ανάγκες, να προσφέρουμε μια καλή ιατρική ασφάλεια και να διαχειριστούμε καλά τους υδάτινους πόρους, μεταξύ άλλων", δήλωσε ο Αμάνο.

    "Προσπαθώ να ασκήσω τα καθήκοντά μου του Γενικού Διευθυντή με αμεροληψία, αξιοπιστία και επαγγελματισμό. Και θα επιθυμούσα να έχω την υποστήριξή σας", υπογράμμισε.

    Ο Γιουκίγια Αμάνο, ο οποίος ήταν πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην IAEA από τον Αύγουστο του 2005 ως την εκλογή του στη θέση του Γενικού Διευθυντή τον περασμένο Ιούλιο, διαδέχεται τον Αιγύπτιο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, η τελευταία θητεία του οποίου, έπειτα από 12 χρόνια επικεφαλής της υπηρεσίας, τερματίσθηκε τη Δευτέρα.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σιατλ: Ο ύποπτος για τον φόνο 4 αστυνομικών σκοτώθηκε από συναδέλφους τους&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Στο Αφγανιστάν ο Μπάρακ Ομπάμα

    Είδηση: 30235

    [15] Nέα επίθεση με οξύ εις βάρος καθαρίστριας

    Τριτη, 01 12 2009 12:08

    Μια καταγγελία που θυμίζει τη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα, έγινε από την επίσης συνδικαλίστρια των καθαριστριών Βενετία Μανωλοπούλου. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, άγνωστοι πέταξαν οξύ την Δευτέρα το βράδυ στο αυτοκίνητο της, το οποίο ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι της στη Θεσσαλονίκη. Στο όχημα προκλήθηκαν ζημιές, ενώ η ίδια δεν έχει πάθει ευτυχώς τίποτε. Η ίδια απέδωσε την επίθεση στο γεγονός ότι συνδικαλίζεται και κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΕΡΑ

    Αλλάζει το σκηνικό του καιρού&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικός για εμπλοκή σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας

    Είδηση: 30227

    [16] Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ « Ήταν λάθος της πλευράς Μπακογιάννη που έδειξε διστακτικότητα στο να εμπιστευτεί την βάση της ΝΔ.»

    Τριτη, 01 12 2009 12:02

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν και στελέχη σας, άκουγα το πρωί, για παράδειγμα τον κ. Κοκκινούλη, ο οποίος έλεγε ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό το «όλοι μαζί και σφουγγάρι'.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Η ΝΔ είναι μια μεγάλη, σύγχρονη κεντροδεξιά, ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, στο οποίο θα υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες και διαφορετικές απόψεις. Υπήρχαν βεβαίως και κάποιες εξαιρέσεις, υπήρχαν κάποιες υπερβολές που ακούστηκαν, κάποιες αιχμές σε προσωπικό επίπεδο. Νομίζω ότι κάνουμε μια νέα αρχή, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι από' δω και πέρα εάν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, τέτοιες φωνές θα μένουν ατιμώρητες. Αξίωση της βάσης είναι να παραμείνει ενωμένη η παράταξη και δεν θα υπάρχει ανοχή σε φαινόμενα υπονόμευσης. Θα προχωρήσουμε στο τακτικό μας συνέδριο θα δούμε τι έφταιξε και είχαμε αυτό το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα στις 4 Οκτωβρίου και να προετοιμάσουμε τις πολιτικές μας, ποια σύγχρονη κεντροδεξιά θέλουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Που οφείλεται η ευρεία νίκη του κ. Σαμαρά;»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Αν ήταν απλά αρνητική ψήφος προς την υποψηφιότητα της κ. Μπακογιάννη, όπως την έβλεπε ένα μέρος της κοινής γνώμης, θα σας έλεγα ότι ήταν και αυτό, αλλά είναι και θετική ψήφος προς τον κ. Σαμαρά. Νομίζω ότι ήταν λάθος της πλευράς Μπακογιάννη που έδειξε διστακτικότητα στο να εμπιστευτεί την βάση της ΝΔ αρχικά. Πλήρωσε βεβαίως, σε ένα βαθμό αυτό είναι άδικο, ένα κλίμα που υπήρχε στη κοινωνία κατά των τζακιών, της οικογενειοκρατίας. Πλήρωσε επίσης την αίσθηση ότι ήταν ως συνέχεια μιας πολιτικής που ενόχλησε ένα μεγάλο μέρος της βάσης μας, το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα στελέχη, τα ονόματα, των οποίων ενεπλάκησαν σε τέτοιες υποθέσεις φέρονταν ως υποστηρικτές της. Εγώ έχω την αίσθηση πάντως ότι θα αξιοποιηθεί το νέο αίμα της παράταξης, είναι μια νέα γενιά στελεχών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το πιο δύσκολο για την ΝΔ και τον κ. Σαμαρά είναι ότι θα πρέπει να έχει θέσεις. Πρέπει η ΝΔ να πει ποια είναι η θέση της για το ασφαλιστικό, την οικονομία.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν θα καταφύγει σε λαϊκισμούς και σε άρνηση. Θα προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Πιστεύουμε ότι σε τέτοια μείζονα ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, συναίνεση για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, τι θα κάνετε;»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Τοποθετήθηκε ο Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Ένα σοβαρό κόμμα, όπως είναι η ΝΔ έχει συνέχεια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ανοίξει η συζήτηση σε λίγο και για τον εκλογικό νόμο.»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν μπορεί το πρόβλημα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης να γίνεται πρόβλημα όλης της χώρας. Πρέπει η χώρα να χωριστεί σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, ναι, θα το δούμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο ρόλος του κ. Αβραμόπουλου ποιος θα πρέπει να είναι;»

    Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Ο κ. Αβραμόπουλος είναι ένα σημαντικό στέλεχος της ΝΔ. Θα έχει ένα ρόλο φαντάζομαι, ο οποίος θα είναι συμβατός με αυτά που λέει το καταστατικό, με αυτά που λένε τα θεσμικά μας όργανα.»

    Α. ΝΑΚΟΣ « Ταυτίστηκε η κ. Μπακογιάννη με το σύστημα εξουσίας, το οποίο θύμωσε το νεοδημοκράτη.» &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Β.ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: «Όλοι σήμερα αποτελούμε την ενιαία, την μεγαλύτερη και καλύτερη ΝΔ.»

    Είδηση: 30226

    [17] Αρχίζουν οι έλεγχοι στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης

    Τριτη, 01 12 2009 13:28

    Αρχίζουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι έλεγχοι στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης όπως ανακοίνωσαν οι γενικοί γραμματείς Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Δ. Σπυράκος και Στ. Κομνηνός. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκαναν οι γενικοί γραμματείς, οι υπάλληλοι της γενικής γραμματείας Εμπορίου δεν θα διενεργούν στο μέλλον μόνο πρωτοβάθμιους ελέγχους αλλά θα εποπτεύουν, θα συντονίζουν και θα εκπαιδεύουν τους συναδέλφους τους των νομαρχιών, οι οποίοι συγκροτώντας κλιμάκια θα ελέγχουν τα βυτιοφόρα διανομής πετρελαίου.

    Οι υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης θα βοηθούν τα κλιμάκια των νομαρχιών όταν δηλώνεται πρόβλημα τεχνογνωσίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το αν έχουν συγκροτηθεί τα μικτά κλιμάκια (ΚΕΔΑΚ, ΥΠΕΕ και γενική γραμματεία Εμπορίου) για τους ελέγχους στο πετρέλαιο θέρμανσης που είχαν εξαγγείλει η υπουργός Λ. Κατσέλη και οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και Οικονομικών Φ. Σαχινίδης αναφέρθηκε ότι αυτό το διάστημα γίνονται οι σχετικές συνεννοήσεις. Τέλος ο κ. Κομνηνός είπε ότι η αρμοδιότητα των τιμών των υγρών καυσίμων θα περάσει στο υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

    Για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια υγρών καυσίμων οι γενικοί ανέφεραν ότι με το θέμα αυτό καθώς και με το θέμα της πάταξης του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ασχολείται το υπουργείο Οικονομικών και στο τραπέζι των συζητήσεων του υπουργείου Οικονομίας με τους εμπλεκόμενους φορείς έχουν τεθεί όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις τιμές και την κοστολόγηση.

    Αναφέρθηκε ακόμη ότι έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση για το συντονισμό των ελέγχων τη χριστουγεννιάτικη περίοδο στην αγορά ενώ σε ότι αφορά στο αίτημα του ΣΕΛΠΕ να ανοίξουν τα καταστήματα ακόμα μια Κυριακή μέσα στο Δεκέμβριο, ο κ. Κομνηνός ανέφερε ότι το θέμα είναι υπό διαβούλευση και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς και οι ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θα γίνουν, το αργότερο, την ερχόμενη εβδομάδα.

    Σε ότι αφορά στη δραστηριοποίηση της Διεύθυνσης Εποπτείας της Αγοράς, οι γενικοί ανέφεραν ότι σήμερα υπεγράφη η σχετική απόφαση για την τοποθέτηση των τμηματαρχών ενώ για το Παρατηρητήριο Τιμών επανέλαβαν οι γενικοί γραμματείς ότι θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα η αγορανομική διάταξη βάση της οποίας τα σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να ενημερώνουν το Παρατηρητήριο κάθε 15 μέρες για τις τιμές 1.000 προϊόντων.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Χρηματιστήρια: Πτώση σε Ντουμπάι, Αμπού Ντάμπι, άνοδος στην Ευρώπη&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Παρατάθηκε έως τις 22/12 η υποβολή δηλώσεων Ε9

    Είδηση: 30233

    [18] Παρατάθηκε έως τις 22/12 η υποβολή δηλώσεων Ε9

    Τριτη, 01 12 2009 12:33

    Παρατάθηκε με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έως τις 22 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9), μέσω τηλεφωνικού κέντρου και διαδικτύου. Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Οικονομικών, οι φορολογούμενοι που έχουν λάβει ειδοποιήσεις για διόρθωση λαθών στα στοιχεία των ακινήτων που κατέχουν, πρέπει να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διορθώσεις μέχρι την ημερομηνία αυτή, γιατί δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

    Αρχίζουν οι έλεγχοι στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων

    Είδηση: 30230


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 1 December 2009 - 17:53:04 UTC