Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλμούνια: Νέες δηλώσεις για την ελληνική οικονομία
  • [02] Αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων
  • [03] Νομοσχέδια για τόνωση της αγοράς
  • [04] Εμπορικά καταστήματα: Αναταραχή για το ωράριο
  • [05] Α. Λοβέρδος: Καμπανάκι για την ανεργία

    [01] Αλμούνια: Νέες δηλώσεις για την ελληνική οικονομία

    Τριτη, 08 12 2009 20:39

    Eπανήλθε με νέες δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες, ο κ. Αλμούνια αναφέρει ότι:

    "Σημειώνουμε ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας κεντρίζει την προσοχή των χρηματοπιστωτικών αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Μια δύσκολη κατάσταση σε ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης είναι θέμα κοινής ανησυχίας ολόκληρης της Ζώνης του Ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ουσιαστικές και δημοσιονομικές προκλήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ενώπιον της Επιτροπής και του Eurogroup για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της. Το σχέδιο του προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτούνται περισσότερα μέτρα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα από κοντά, σε στενή επαφή με τον πρόεδρο του Eurogroup και δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει η Συνθήκη για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης".

    Παράλληλα ο Γκι Σουλέρ, εκπρόσωπος του προέδρου του Συμβουλίου των υπουργών των Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε την Τρίτη ότι "δεν υπάρχει υποψία χρεοκοπίας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Ισχύουν οι δηλώσεις του κ. Γιουνκέρ της περασμένης εβδομάδας".

    Αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μίλησε στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση ξαναχτίζει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας με το νέο προϋπολογισμό και εκτίμησε ότι το 2010 η χώρα μας θα χρειαστεί να δανειστεί λιγότερο, από ό,τι φέτος.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 30584

    [02] Αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων

    Τριτη, 08 12 2009 20:26

    Σκληρή μάχη χρειάστηκε να δώσει η Αθήνα για να αποτρέψει απόφαση των 27 που θα έβαζε τα Σκόπια σε τροχιά έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ισπανική προεδρία, το πρώτο εξάμηνο του 2010, αλλά η Μαδρίτη έχει ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων για προηγούμενη επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

    Ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά

    Ο Δ. Δρούτσας αφού εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που αφορούν την ΠΓΔΜ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναμένεται να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της βούλησης της Ελλάδας να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία.

    Ο κ. Δρούτσας ανέφερε πως το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων που παρουσίασε η Σουηδική Προεδρία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, καθώς έκανε λόγο για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ το Μάρτιο του 2010.

    Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε σε λύση για το θέμα της ονομασίας. Πριν την επίτευξη λύσης στο θέμα της ονομασίας δεν νοείται έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι πραγματικότητα

    Δ. Δρούτσας

    Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, χάρη στις εντατικές προσπάθειες της ελληνικής διπλωματίας, το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις, καθώς τονίζεται ότι «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης».

    Ο Δ. Δρούτσας τόνισε ότι αρκετά κράτη-μέλη συμμερίστηκαν τις ανησυχίες της Ελλάδας και στήριξαν τις ελληνικές θέσεις. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι προσπάθησε να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την ΠΓΔΜ προβάλλοντας τη νέα δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα θέλει να πάρει «στους ώμους της» το θέμα της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας, ωστόσο ότι και η ΠΓΔΜ θα πρέπει να κάνει το χρέος της για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

    Οξείες αντιδράσεις των Σκοπιανών

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, υπέδειξαν την Ελλάδα ως «υπεύθυνη» για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ παρέπεμψε στην επόμενη Προεδρία της ΕΕ, το θέμα για τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

    «Δεν μας εξέπληξε πολύ, αλλά αυτή τη φορά έχει γίνει με πιο εκλεπτυσμένο τρόπο, σε σχέση με αυτόν στη Σύνοδο στο Βουκουρέστι, παρά το γεγονός ότι η δυνατότητα να επανέλθουμε στο ζήτημα του ονόματος στους επόμενους έξι μήνες αφήνει την ελπίδα ότι ίσως θα υπάρξει κάποια προσέγγιση προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κ. Γκρούεφσκι, μετά την γνωστοποίηση του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, η Ελλάδα «επέλεξε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της ισχύος», κάτι που για τον ίδιο, «δεν αποτελεί έκπληξη».

    Πρόσθεσε ότι «αυτό το οποίο εξαρτιόταν από εμάς το κάναμε. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα 18 χρόνων και με μια κυβέρνηση η οποία δεν είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία λύση». Σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς την πορεία της στη Ε.Ε.

    «Θα συνεχίσουμε και με τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, καθώς και με όλα τα πράγματα τα οποία απαιτούνται για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Αλλά, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Εμείς κάναμε το δικό μας μέρος, εκπληρώσαμε τις προϋποθέσεις ένταξης, τώρα υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς. Η Ελλάδα προφανώς ζητά πράγματα από εμάς τα οποία κανένας στον κόσμο δεν θα ζητούσε από κανέναν», ανέφερε ακόμη.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ, Κάρλ Μπίλντ, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, κατέβαλε πολλές προσπάθειες. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η σουηδική Προεδρία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, ακόμη περισσότερες από ό,τι περιμέναμε», πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, έκανε λόγο για «νέα ελληνική υποκρισία».

    «Η χώρα, η οποία δήθεν τίθεται υπέρ της προσχώρησης στην ΕΕ όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το συντομότερο δυνατόν, στην πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε να αποδείξει κάτι τέτοιο, προτίμησε να μας μπλοκάρει, αρνούμενη να μας παραχωρηθεί η δυνατότητα να αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ », ανέφερε ακόμη.

    Σύμφωνα με τον κ.Μιλόσοσκι «η παρεμπόδιση εκ μέρους της επίσημης Αθήνας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν θα συνεισφέρει στη βελτίωση του κλίματος των διμερών συνομιλιών για το ζήτημα της ονομασίας».

    Ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης » (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, κάλεσε τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι να εκμεταλλευθεί το διάστημα των επόμενων έξι μηνών και να εμπλακεί σε ουσιαστικές και εντατικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας καθώς, όπως είπε, από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, μέχρι σήμερα, πέρασαν 20 μήνες και αποδείχτηκε ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό βήμα για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 30583

    [03] Νομοσχέδια για τόνωση της αγοράς

    Τριτη, 08 12 2009 20:26

    Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθούν έως την Παρασκευή δύο νομοσχέδια - ανάσες για την αγορά, τα οποία θα συζητηθούν αύριο Τετάρτη στις 12.30, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

    Το πρώτο νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το δεύτερο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

    Αμέσως μετά τις γιορτές αναμένεται να πάρει το δρόμο του και το τρίτο νομοσχέδιο, που στοχεύει στις αδιαφανείς χρεώσεις και τους καταχρηστικούς όρους των τραπεζών.

    Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζει "ένεση" ρευστότητας στην αγορά με 10,3 δις ευρώ το 2010, εκ των οποίων τα 6,96 θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και τα 3,35 δις από εθνικούς πόρους.

    Εντολή σε εφόρους και δικαστικούς επιμελητές να μην προχωρούν σε κατασχέσεις οικοσκευών σε οφειλέτες του δημοσίου, όπως προβλέπεται από το Νόμο, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών με εγκύκλιο που εστάλη προς τις εφορίες. Είδηση: 30581

    [04] Εμπορικά καταστήματα: Αναταραχή για το ωράριο

    Τριτη, 08 12 2009 20:08

    Σε αναταραχή είναι πιθανό να βρεθεί ο χώρος του εμπορίου, καθώς το αίτημα των πολυκαταστημάτων για ανοιχτά δύο Κυριακές (13 και 20 Δεκέμβρη) κατά την εορταστική περίοδο, αντί για μία που προβλέπει ο νόμος, συναντά την κατηγορηματική αντίθεση των εμποροϋπαλλήλων, αλλά και των επαγγελματοβιοτεχνών. Οι τελευταίοι μάλιστα ζητούν να καταργηθεί και ο νόμος που επιτρέπει την διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων έθεσαν το θέμα στην συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Η κ. Κατσέλη δηλώνει ότι όποια κίνηση και αν γίνει για το ωράριο ή τις εκπτώσεις, θα γίνει μετά από διάλογο.

    Την πρόταση για άνοιγμα ή μη των καταστημάτων τις Κυριακές να την παίρνουν οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

    Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας τονίζει ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές "γίνεται ο νεκροθάφτης για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που μη έχοντας τη δυνατότητα και την οικονομική επάρκεια να λειτουργούν τις Κυριακές, γίνονται βορά στα χέρια των λίγων πολυεθνικών".

    Επίσης αναφερόμενη στο αίτημα για λειτουργεί και στις 13 Δεκέμβρη, σχολιάζει πως "επιχειρεί να οδηγήσει στη γενικευμένη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και Αργίες, θα έχει ως αποτέλεσμα το μαζικό κλείσιμο των ΜΜΕ και την εκτίναξη της ανεργίας τόσο των αυτό-απασχολουμένων, όσο και των εργαζόμενων εμποροϋπαλλήλων". Είδηση: 30580

    [05] Α. Λοβέρδος: Καμπανάκι για την ανεργία

    Τριτη, 08 12 2009 23:30

    Δραματικές εκτιμήσεις για την αύξηση της ανεργίας μετέφερε απόψε στην επιτροπή ακροάσεων της Βουλής ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση μπορεί και να κινηθεί ανάμεσα στο 18 με 20%.

    Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθεί Βουλή νομοσχέδιο για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και το Φεβρουάριο για την αναμόρφωση του σώματος επιθεωρητών εργασίας.

    Η Επιτροπή τη Βουλής γνωμοδότησε απόψε κατά πλειοψηφία υπέρ του διορισμού του Ηλία Κικίλια για τη θέση του διοικητή του ΟΑΕΔ. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι οι προσπάθειες του θα επικεντρωθούν στη στροφή του ΟΑΕΔ από τα επιδόματα της ανεργίας στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 30590


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 December 2009 - 21:51:25 UTC