Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ: Μέτρα στήριξης της οικονομίας
  • [02] Α. Σαμαράς: Στη Βόννη για συνέδριο του ΕΛΚ
  • [03] Σε δίκη ο Μ. Αντωνόπουλος για το θάνατο του 20χρονου Αυστραλού στη Μύκονο
  • [04] Προς γενική αμνηστία στην Ονδούρα
  • [05] Πυρκαγιά σε καταστήματα στο κέντρο της Τρίπολης
  • [06] Σχολεία αρρένων ανατίναξαν οι Ταλιμπάν στο Πακιστάν
  • [07] Ο Τζέρεμι Άιρονς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [08] Το τηλεσκόπιο Χάμπλ κατέγραψε γαλαξίες που δεν είχαν ποτέ φωτογραφηθεί
  • [09] Πίνακας του Ρέμπραντ πουλήθηκε 33 εκατομμύρια δολάρια
  • [10] Τραγωδία στη Σητεία
  • [11] 100 χρόνια νεοελληνικής χαρακτικής στη Θεσσαλονίκη
  • [12] Θανατηφόρο τροχαίο σε βάρος ληστών
  • [13] Παιδιά και περιβάλλον
  • [14] Διεθνής ημερίδα για τους χαμηλοσυνταξιούχους
  • [15] Νέα έρευνα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου Ταμιφλού κατά της γρίπης

    [01] ΗΠΑ: Μέτρα στήριξης της οικονομίας

    Τεταρτη, 09 12 2009 08:51

    Συνεχής είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ να τονώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, μπροστά στις διεθνείς δυσμενείς εξελίξεις, με νέο πακέτο στήριξης ύψους 700 δις δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης είχε εκπονηθεί τον Οκτώβριο του 2008 και είχε στόχο τη στήριξη των τραπεζών, της ασφαλιστικής εταιρίας American International Group (AIG) και αυτοκινητοβιομηχανιών.

    Στα πλαίσια των κινήσεων αυτών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των τραπεζών τη Δευτέρα για να συζητήσουν τρόπους αύξησης του δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων και τις προσπάθειες μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανονισμών.

    "Ο πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί με τα μέλη των οικονομικών επιχειρήσεων τη Δευτέρα για να συζητήσουν το κοινό μας ενδιαφέρον για την οικονομική ανάκαμψη, την ανάγκη της αύξησης του δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων και τα σχέδια της κυβέρνησης για οικονομική μεταρρύθμιση", δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Πτώση στο χρηματιστήριο

    Ταυτόχρονα με τις εξελίξεις αυτές, με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο δείκτης Dow Jones κινήθηκε καθοδικά κατά 104,12 μονάδες ποσοστό 1,00% και διαμορφώθηκε στις 10.285,97 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq προϊόντων υψηλής τεχνολογίας σημείωσε επίσης απώλειες 16,62 μονάδων, ποσοστό 0,76% και διαμορφώθηκε στις 2.172,99 μονάδες.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό Είδηση: 30593

    [02] Α. Σαμαράς: Στη Βόννη για συνέδριο του ΕΛΚ

    Τεταρτη, 09 12 2009 09:18

    Στη Βόννη μεταβαίνει σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες του διήμερου εκλογικού συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που φιλοξενείται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη συνάντησή του χτες Τρίτη με τον Κάρολο Παπούλια, έθεσε τέλος στα σενάρια για την πρόκληση πρόωρων εκλογών, με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο.

    Επίσης χθες Τρίτη ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση και με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη ο οποίος του ζήτησε να στηρίξει τις όποιες θετικές προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ τόνισε ότι δεν θα ανεχθεί αλαζονικές συμπεριφορές και πολιτικές.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 30596

    [03] Σε δίκη ο Μ. Αντωνόπουλος για το θάνατο του 20χρονου Αυστραλού στη Μύκονο

    Τεταρτη, 09 12 2009 09:12

    Στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο, για την αποτρόπαιη δολοφονία του 20χρονου Αυστραλού, Ντουζόν Ζαμίτ, στη Μύκονο, στις 28 Ιουλίου 2008,που συγκλόνισε το πανελλήνιο, θα λογοδοτήσει ο Μάριος Σωσίπατρος Αντωνόπουλος, υπάλληλος σεκιούριτι. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλει, επικυρώνοντας ως πλήρως αιτιολογημένο το βούλευμα του Εφετείου και τον παραπέμπει οριστικά σε δίκη για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, που τέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.Ο κατηγορούμενος χτύπησε επανειλημμένα με γκλομπ στο κεφάλι το νεαρό με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο κλινικά νεκρός. Οι γονείς του δέχθηκαν να δωρίσουν τόσο την καρδιά όσο και τα άλλα όργανα του γιού τους.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 30595

    [04] Προς γενική αμνηστία στην Ονδούρα

    Τεταρτη, 09 12 2009 08:34

    Απόπειρα ελεγχόμενης μεταβατικής περιόδου, μετά το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου στην Ονδούρα, αποτελεί η πρόταση του νεοεκλεγέντος προέδρου της χώρας Πορφίριο Λόμπο για χορήγηση αμνηστίας σε όσους αναμίχθηκαν στο πραξικόπημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει τις εκλογές που ανέδειξαν στην προεδρία τον κ. Λόμπο, κίνηση που πάγωσε τη διεθνή βοήθεια σε μια χώρα που δοκιμάζεται από τη φτώχεια, ενώ σημαντικό ήταν και το ποσοστό της αποχής.

    Η πρόταση του προέδρου, περιλαμβάνει τη χορήγηση αμνηστίας, όχι μόνο στους πραξικοπηματίες, αλλά και στον ανατραπέντα πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, που έχει κατηγορηθεί από αυτούς που τον ανέτρεψαν. "Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει αμνηστία για όλους όσοι αναμίχθηκαν την 28η Ιουνίου", δήλωσε ο κ. Λόμπο στους δημοσιογράφους στο Σαν Χοσέ μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους της Κόστα Ρίκα και του Παναμά, που αναγνώρισαν τις εκλογές του περασμένου μήνα και τη νίκη του σε αυτές. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σελάγια βρίσκεται έγκλειστος στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην Ονδούρα, η οποία πολιορκείται από κυβερνητικούς στρατιώτες.

    Καταδίκη από τη Mercosur

    Την καταδίκη τους στο πραξικόπημα και τη μη αναγνώριση των πρόσφατων "προεδρικών εκλογών" στην Ονδούρα, ανακοίνωσαν από κοινού οι πρόεδροι των τεσσάρων μονίμων μελών της διεθνούς εμπορικής ένωσης Mercosur -Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη- καθώς και ο ηγέτης της Βενεζουέλας.

    Σε ανακοινωθέν τους, τόνισαν πως επειδή "ο Σελάγια δεν αποκαταστάθηκε στα καθήκοντα για τα οποία εξελέγη δημοκρατικά, απορρίπτουμε πλήρως τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου. Οι εκλογές έγιναν με αντισυνταγματικό, παράτυπο και παράνομο τρόπο και πλήττουν τις δημοκρατικές αξίες στην περιοχή. Υπογραμμίζουμε την καταδίκη του πραξικοπήματος στην Ονδούρα και την απόρριψη των απαράδεκτων, σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού της Ονδούρας". την Στον αντίποδα ΗΠΑ και ΕΕ χαιρέτισαν τις εκλογές, χαρακτηρίζοντας την διαδικασία το πρώτο βήμα για την έξοδο από την "πολιτική κρίση".

    Πηγές: ΑΠΕ, Ρόιτερ Είδηση: 30592

    [05] Πυρκαγιά σε καταστήματα στο κέντρο της Τρίπολης

    Τεταρτη, 09 12 2009 11:04

    Δυο καταστήματα στo κέντρο της Τρίπολης καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3.50 τα ξημερώματα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Στον τόπο έφθασε αμέσως η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τρία οχήματα και επτά άνδρες και μετά από συντονισμένες ενέργειες κατάφερε να θέσει υπό πλήρη έλεγχο τη φωτιά, προτού εξαπλωθεί και σε άλλα κτήρια της περιοχής. Οι πυροσβέστες, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν και μία ηλικιωμένη γυναίκα από διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, η οποία αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα λόγω του πυκνού καπνού.

    Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, καθώς σε ένα από τα καταστήματα βρέθηκαν και απομακρύνθηκαν έγκαιρα τρεις φιάλες υγραερίου.

    Στον τόπο της πυρκαγιάς παρέμειναν, για προληπτικούς λόγους, για αρκετές ώρες, δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με ένα όχημα και τρεις άνδρες.

    Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 30604

    [06] Σχολεία αρρένων ανατίναξαν οι Ταλιμπάν στο Πακιστάν

    Τεταρτη, 09 12 2009 10:38

    Δυο σχολεία για αγόρια, στην περιοχή Χάιμπερ, στο ΒΔ Πακιστάν, ανατίναξαν το πρωί οι Ταλιμπάν. Τα σχολεία, ήταν άδεια την ώρα της έκρηξης και σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ο κυβερνήτης της περιοχής Σαφιρουλάχ Ουαζίρ, κατηγόρησε τους Ταλιμπάν για την επίθεση. Οι Πακιστανοί Ταλμπάν, έχουν στενή συνεργασία με την Αλ Κάιντα και με επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία δυο χρόνια έχουν σκορπίσει το θάνατο σε περισσότερους από 2500 ανθρώπους.

    Είδηση: 30602

    [07] Ο Τζέρεμι Άιρονς στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Τεταρτη, 09 12 2009 11:07

    Τη "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" του Κάρολου Ντίκενς θα ντύσει με τη μοναδική του φωνή ο Τζέρεμι Άιρονς, σε δύο μοναδικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου. Ο πολυβραβευμένος ηθοποιός μας ταξιδεύει στο κόσμο του θρυλικού τσιγκούνη "Σκρούτζ" που με τη βοήθεια των τριών φαντασμάτων καταφέρνει να ξανανιώσει τη θαλπωρή και την αγάπη που επιβάλλουν οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

    Συνοδεύουν μουσικά επί σκηνής: Το Κουαρτέτο Εγχόρδων "Τετρακτύς", το "Melos Brass" και ο Δημήτρης Δεσύλλας (κρουστά). Τη μουσική επιμέλεια και διεύθυνση αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Μυράτ.

    Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

    Ημερομηνία: 15 και 16 Δεκεμβρίου, στις 20.30

    Τιμές εισιτηρίων: 85 ευρώ, 65 ευρώ, 45 ευρώ, 28 ευρώ

    Πληροφορίες Τηλ.: 210 7222111, www.megaron.gr Είδηση: 30605

    [08] Το τηλεσκόπιο Χάμπλ κατέγραψε γαλαξίες που δεν είχαν ποτέ φωτογραφηθεί

    Τεταρτη, 09 12 2009 09:57

    Το τροχιακό τηλεσκόπιο Χάμπλ (Hubble) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) συνέλαβε μερικές από τις πιο μακρινές στον χώρο και τον χρόνο εικόνες του σύμπαντος μέχρι σήμερα, εντοπίζοντας πιθανότατα τους πιο απόμακρους γαλαξίες που έχουν ποτέ παρατηρηθεί.

    Οι εικόνες ελήφθησαν με τη νέα υπερευαίσθητη ευρέος πεδίου κάμερα 3 του αναβαθμισμένου τηλεσκοπίου (το οποίο απέκτησε νέα "μάτια" φέτος τον Μάιο), που είναι σε θέση να "δει" υπέρυθρο φως από υπερβολικά απομακρυσμένα αντικείμενα, με μήκος κύματος περίπου διπλάσιο από το ορατό φως, που είναι αόρατο για το ανθρώπινο μάτι και θεωρείται "πέρα από το κόκκινο". Όσο πιο μακρινό είναι ένα αντικείμενο και καθώς το σύμπαν συνεχώς επεκτείνεται, το φως εμφανίζεται όλο και πιο κόκκινο. Αυτή η μετατόπιση προς το κόκκινο του φάσματος είναι η βασική ένδειξη για την απόσταση ενός ουρανίου αντικειμένου.

    Η ανακάλυψη έγινε από δύο ομάδες βρετανών αστρονόμων, μια υπό τον δρα Άντριου Μπούνκερ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μια υπό τον δρα Ρος ΜακΛιουρ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, και δημοσιεύονται στο περιοδικό "Monthly Notices" της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρίας της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Η ακριβής απόσταση των νεοανακαλυφθέντων γαλαξιών πρέπει να επιβεβαιωθεί, αν και από μια πρώτη εκτίμηση ανήκουν σε μια εποχή, όταν το σύμπαν είχε περίπου το ένα εικοστό της σημερινής ηλικίας του, δηλαδή λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά το αρχικό "Μπινγκ Μπανγκ" της Δημιουργίας.

    Οι νέες έρευνες που θα επιβεβαιώσουν τις αρχικές, αναμένεται να γίνουν όταν το υπό κατασκευή αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο "Τζέημς Γουέμπ" αντικαταστήσει το "Χαμπλ" κάποια στιγμή μέσα στο 2014.

    Το 2007, μια ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Ρίτσαρντ Έλις του πανεπιστημίου Καλτέκ (Caltech) της Καλιφόρνιας είχε κατορθώσει να ανακαλύψει φως από γαλαξίες εξίσου -ίσως και πιο μακρινούς- από αυτούς που μόλις ανακαλύφθηκαν. Τα ευρήματα εκείνα μελετώνται ακόμα από τους επιστήμονες και μένει επίσης να επιβεβαιωθούν.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30599

    [09] Πίνακας του Ρέμπραντ πουλήθηκε 33 εκατομμύρια δολάρια

    Τεταρτη, 09 12 2009 10:23

    Ένα πορτρέτο του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Ρέμπραντ (1606 - 1669), πουλήθηκε σε δημοπρασία 33 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις. Ο πίνακας, με τον τίτλο "Το πορτρέτο ενός άνδρα", βγήκε για πρώτη φορά σε δημοπρασία το 1930 και πουλήθηκε 18.500 λίρες. Επί 40 χρόνια δεν είχε εκτεθεί δημόσια.

    Το 1958 κάποιος τον δώρισε το πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και κοσμούσε το γραφείο του προέδρου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην αποθήκη μέχρι χθες που δόθηκε για δημοπρασία.

    Ο πίνακας που φιλοτεχνήθηκε το 1652, πουλήθηκε δια τηλεφώνου και το όνομα του αγοραστή δεν ανακοινώθηκε. Είδηση: 30601

    [10] Τραγωδία στη Σητεία

    Τεταρτη, 09 12 2009 10:10

    Έδωσε τέλος στη ζωή του, 49χρονος άνδρας, μετά από τη δίωρη καταδίωξή του από αστυνομικές δυνάμεις στον κόμβο Αγίoυ Νικολάου - Ηρακλείου, στην Κρήτη. Προηγουμένως είχε εισβάλλει σε καφενείο του χωριού του, Μακρύς Γιαλός Σητείας, όπου με καραμπίνα σκότωσε τη Ρωσίδα φίλη του και τραυμάτισε τον ιδιοκτήτη του καφενείου. Στη συνέχεια μπήκε στο αυτοκίνητό του και διέφυγε, μέχρι να εγκλωβιστεί από αστυνομικές δυνάμεις και ειδικό διαπραγματευτή, οι προσπάθειες του οποίου δεν απέδωσαν τελικά.

    Είδηση: 30600

    [11] 100 χρόνια νεοελληνικής χαρακτικής στη Θεσσαλονίκη

    Τεταρτη, 09 12 2009 09:35

    Έκθεση για τις καλύτερες στιγμές της χαρακτικής του 20ού αιώνα θα παρουσιαστεί στην πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο "1909-2009: Εκατό χρόνια νεοελληνικής χαρακτικής". Θα παρουσιαστούν 210 έργα χαρακτικής σπουδαίων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, μερικά από τα οποία ιδιαίτερα σπάνια, ξυλογραφίες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες και λινόλαια 140 καλλιτεχνών, όχι μόνο χαρακτών, αλλά και ζωγράφων ή γλυπτών που, περιστασιακά, φιλοτεχνούσαν χαρακτικά. Η έκθεση συνδιοργανώνεται απο τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου.

    Στην έκθεση "1909- 2009: Εκατό χρόνια νεοελληνικής χαρακτικής" θα παρουσιαστούν ορισμένα σπάνια έργα, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο "Τρελλός" του Τάσσου, μια έγχρωμη ξυλογραφία του 1939, μοναδική, καθώς η μήτρα της έχει χαθεί. Το παλιότερο έργο που θα παρουσιαστεί θα είναι η ξυλογραφία "Το κυνήγι" του Δημήτρη Γαλάνη, έργο του 1908. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και η "Λιτανεία στην Κέρκυρα" του Νικόλαου Βεντούρα, έγχρωμη χαλκογραφία του 1974, αλλά και "Το ψάρι" του Ευθύμη Παπαδημητρίου (1956, μικτή τεχνική).

    Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή ενός σημαντικού συλλέκτη, του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επέλεξε έργα αντιπροσωπευτικά όλων των καλλιτεχνών και των τάσεων της ελληνικής χαρακτικής του 20ού αιώνα.

    Στα έργα κυριαρχεί η ανθρώπινη φιγούρα και κυρίως το γυμνό και οι προσωπογραφίες προσωπικοτήτων, θέματα τα οποία συγκινούν το συλλέκτη.

    Η συλλογή του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, μια από τις σημαντικότερες ιδιωτικές, αριθμεί περισσότερα από 800 χαρακτικά 220 Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που θα εκτεθεί στο κοινό ένα τόσο ευρύ φάσμα της συλλογής.

    "Πίσω από έναν πιστό συλλέκτη διακρίνεται καθαρά η βαθιά γνώση και η συναισθηματική σχέση με το έργο τέχνης, αλλά και μια ερωτική διάσταση", τονίζει ο Παπακωνσταντίνου.

    Μεταξύ των καλλιτεχνών που αντιπροσωπεύονται με έργα τους στην έκθεση είναι οι: Λυκούργος Κογεβίνας, Μιχάλης Τόμπρος, Πολύκλειτος Ρέγκος, Κούλα Μπεκιάρη, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Νίκος Εγγονόπουλος, Δημήτρης Γαλάνης, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Μόραλης, Τάσσος, Δημήτρης Τηνιακός, Γιάννης Γαΐτης, Παναγιώτης Τέτσης, Αλέκος Φασιανός, Κώστας Τσόκλης, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Δημήτρης Γέρος και Ξενής Σαχίνης. Είδηση: 30598

    [12] Θανατηφόρο τροχαίο σε βάρος ληστών

    Τεταρτη, 09 12 2009 09:03

    Άδοξο τέλος είχε η ληστεία που πραγματοποίησαν τέσσερα άτομα σε βάρος αλλοδαπής στη Ραφήνα στην οδό Στέφανου Περρή 29-31, καθώς ο ένας έχασε τη ζωή του. Συγκεκριμένα οι δράστες λίγο μετά τις 3πμ, ακινητοποίησαν την αλλοδαπή στην κατοικία της, στην οποία εισήλθαν και με απειλή όπλου αφαίρεσαν το χρηματοκιβώτιο που περιείχε 30.000 ευρώ.

    Στη συνέχεια διέφυγαν με αυτοκίνητο. Περίπου τρία τέταρτα της ώρας μετά, το αυτοκίνητο των δραστών προσέκρουσε σε κολώνα στη συμβολή των οδών Δάφνης και Μουσών στο Ψυχικό. Αποτέλεσμα του τροχαίου, ήταν να τραυματιστεί θανάσιμα ο ένας από τους δράστες. Οι αστυνομικές δυνάμεις βρήκαν μέσα στο αυτοκίνητο δύο πιστόλια, κουκούλες και το χρηματοκιβώτιο. Είδηση: 30594

    [13] Παιδιά και περιβάλλον

    Τεταρτη, 09 12 2009 11:22

    Εκδήλωση με θέμα τα Δικαιώματα του Παιδιού, θα φιλοξενηθεί στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα). Πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνει η ΜΚΟ Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών Γυμνασίου, με θέμα τα προβλήματα του περιβάλλοντος που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

    Οι νέοι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για το περιβάλλον με την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά, με εκπροσώπους της WWF και της Greenpeace.

    Η εν λόγω πρωτοβουλία συμπίπτει με τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που συνέρχεται στην Κοπεγχάγη από τις 7 έως τις 18 Δεκεμβρίου.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης η Ελένη Σβορώνου από την WWF και ο Τάκης Γρηγορίου από την Greenpeace.

    Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα http://www.europarl.grτονίζεται: "Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.. Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Είδηση: 30606

    [14] Διεθνής ημερίδα για τους χαμηλοσυνταξιούχους

    Τεταρτη, 09 12 2009 08:05

    Η Επιστημονική Εταιρεία για την Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη (ΕΠ.Ε.Κ.Σ.Α) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος PROGRESS - συνεργασία για μια συνεκτική κοινωνία, διοργανώνει Διεθνή Ημερίδα με θέμα: "χαμηλοσυνταξιούχοι και ηλικιωμένοι φτωχοί στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κοινωνική ενσωμάτωση και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα", που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα - αίθουσα ΝΙΚΗ).

    Οι προσκεκλημένοι ομιλητές προέρχονται από τις κοινωνικές ΜΚΟ, τους κοινωνικούς εταίρους, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κυβέρνηση και θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους από την μέχρι τώρα συμμετοχή τους στις διαδικασίες της ΑΜΣ και των ΕΣΔΕΝ καθώς και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση των πολιτικών για την κοινωνική ενσωμάτωση των συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Συνδιοργάνωση: ΜΚΟ- PRAKSIS, Ινστιτούτο Νεολαίας, ΜΚΟ- Ελληνικό Δίκτυο Κατά της Φτώχειας, ΜΚΟ- Γραμμή Ζωής, ΜΚΟ- Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, ΜΚΟ- Αναπηρία Τώρα, ΜΚΟ- Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών.

    To αναλυτικό πρόγραμμα έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.epeksa.gr Είδηση: 30591

    [15] Νέα έρευνα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου Ταμιφλού κατά της γρίπης

    Τεταρτη, 09 12 2009 11:44

    Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό (British Medical Journal), αμφισβητεί κατά πόσο είναι όντως αποτελεσματικό το αντι-ιικό φάρμακο "Ταμιφλού" στην πρόληψη των επιπλοκών της γρίπης, όπως η πνευμονία, παρόλο που οι υπηρεσίες υγείας πολλών κρατών ανά τον κόσμο έχουν δημιουργήσει μεγάλα αποθέματα και το χρησιμοποιούν ευρέως εναντίον της νέας γρίπης, θεωρώντας ότι βοηθά να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι λόγω επιπλοκών.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπό τον Κρις Ντελ Μαρ του πανεπιστημίου Μποντ της Αυστραλίας, οι οποίοι μελέτησαν τις μέχρι τώρα κλινικές δοκιμές του φαρμάκου, το φάρμακο συντομεύει πράγματι κατά μια μέρα περίπου τα συμπτώματα της γρίπης, αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το "Ταμιφλού" (εμπορική ονομασία του φαρμάκου oseltamivir) σταματά τις επικίνδυνες επιπλοκές του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (π.χ. πνευμονία) στους υγιείς ανθρώπους που μολύνονται με τη γρίπη. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το φάρμακο "εμφανίζει μέτρια επίδραση στη μείωση των συμπτωμάτων της γρίπης, καθώς και αναποτελεσματικότητα σε, κατά τα άλλα, υγιείς ενήλικες", σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και τους "Τάιμς του Λονδίνου".

    Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχουν ανεπαρκή δημοσιευμένα δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι το "Ταμιφλού" (η κατανάλωση του οποίου έχει αυξηθεί κατακόρυφα διεθνώς μετά το ξεκίνημα της πανδημίας) μειώνει τις επιπλοκές στους, κατά τα άλλα υγιείς, ασθενείς που κόλλησαν τη γρίπη.

    Λόγω της έλλειψης επαρκώς στοιχείων, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ισχυρισμούς της κατασκευάστριας ελβετικής εταιρίας Ροσέ (Roche) ότι το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών στους, κατά τα άλλα, υγιείς ενήλικους με γρίπη. Επίσης αναφέρουν ότι το "Ταμιφλού" δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πλέον σε θεραπείες ρουτίνας της εποχικής γρίπης και, παράλληλα, καλούν τις κυβερνήσεις να κάνουν νέες μελέτες για να ελέγξουν την ασφάλεια φαρμάκων όπως το "Ταμιφλού", που αποκαλούνται "αναστολείς νευραμινιδάσης".

    Εξάλλου, σε μια ξεχωριστή έρευνα, που επίσης δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, μια ερευνητική ομάδα από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ συμπέρανε ότι το "Ταμιφλού" μπορεί μεν να μειώσει τον κίνδυνο πνευμονίας σε, κατά τα άλλα, υγιείς ενήλικες που έχουν κολλήσει τη γρίπη, όμως επισήμανε ότι "το απόλυτο όφελος είναι μικρό και πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι παρενέργειες και η ασφάλεια". Μια από τις παρενέργειες που έχουν αναφερθεί, είναι η πρόκληση ναυτίας.

    Ο καθηγητής Νικ Φρίμαντλ του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι "υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ευρεία χρήση του oseltamivir (Ταμιφλού) στον, κατά τα άλλα, υγιή πληθυσμό που εμφανίζει συμπτώματα γρίπης".

    Η αρχισυντάκτης του Βρετανικού Ιατρικού Περιοδικού Φιόνα Γκόντλι προειδοποίησε ότι η νέα έρευνα αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του "Ταμιφλού" και ανέφερε ότι "οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια για ένα φάρμακο, το οποίο η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει τώρα ότι αδυνατεί να κρίνει".

    Από την πλευρά της η Roche αμφισβήτησε τα πορίσματα της νέας έρευνας (μετα-ανάλυσης) και επέμεινε ότι το φάρμακό της είναι ασφαλές, έχει όφελος για τον ασθενή και υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν. Η εταιρία (που παράγει εδώ και μια δεκαετία το φάρμακο κατόπιν αδείας από την Gilead Sciences) είχε εκτιμήσει τον Οκτώβριο ότι τα έσοδά της από την πώληση του "Ταμιφλού" παγκοσμίως θα φθάσουν τα 2,65 δισ. δολάρια περίπου φέτος. Το φάρμακο, που είναι σε μορφή χαπιού, ανταγωνίζεται στην αγορά με το παρεμφερές (αλλά εισπνεόμενο) "Ρελέντσα" (Relenza) της GlaxoSmithKline.

    Αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εμφανίστηκε να διαφωνεί με τη νέα έρευνα. Εκπρόσωπός του δήλωσε πως τα δεδομένα από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι όταν δοθεί έγκαιρα στον ασθενή, το "Ταμιφλού" μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της γρίπης, αν και το φάρμακο πρέπει να χορηγείται κατά προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές. "Η νέα έρευνα δεν θα αλλάξει τις οδηγίες μας (σ.σ. για το Ταμιφλού)", δήλωσε ο ειδικός του ΠΟΥ για τους ιούς Τσαρλς Πεν, καθώς, όπως είπε, τελικά το φάρμακο βοηθά να υπάρξουν λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία και λιγότεροι θάνατοι από επιπλοκές.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30607


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 December 2009 - 9:53:05 UTC