Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βοήθεια 7,2 δισ. β¬ στις αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσε η Ε.Ε.
  • [02] Νεκρός φέρεται ότι είναι ηγέτης της Αλ Κάιντα από επιδρομή αεροσκάφους
  • [03] Σε ύψος ρεκόρ όλων των εποχών η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία
  • [04] Βελτιώνεται η υγεία του βετεράνου τραγουδιστή Τζόνι Χαλιντέι

    [01] Βοήθεια 7,2 δισ. β¬ στις αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσε η Ε.Ε.

    Παρασκευη, 11 12 2009 16:56

    Στις Βρυξέλλες στράφηκα τα φώτα στον πόλεμο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπως αναμενόταν- ανακοινώσουν το ποσό της βοήθειας που θα διαθέσουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Η βοήθεια των 7,2 δις β¬ που ανακοίνωσε η Ε.Ε. αποτελεί μία σημαντική ενθάρρυνση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, σε κάθε γωνιά της Κοπεγχάγης, οι διαδηλωτές για το κλίμα κινητοποιούνται δυναμικά ή συναγωνίζονται σε εφευρετικότητα, ζητώντας επίμονα άμεση δράση. Η δανική αστυνομία συνέλαβε -περίπου- 70 διαδηλωτές για προληπτικούς λόγους.

    Στην Κοπεγχάγη, αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των δύο κόσμων -των πλούσιων και των αναπτυσσόμενων χωρών- που δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για το εύρος της βοήθειας των μεν προς τους δε, προκειμένου να αναπτύξουν τη βιομηχανία τους, χωρίς να ρυπαίνουν το περιβάλλον. Οι μόνοι που φαίνονται να έχουν πάρει στα σοβαρά το κλιματικό κίνδυνο φαίνεται να είναι οι Ευρωπαίοι, που αφ' ενός μεν αποφάσισαν να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, αφ' ετέρου δε, να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων μέχρι και 30% ως το 2020.

    Βοήθεια 7,2 δισ. β¬ στις αναπτυσσόμενες χώρες ανακοίνωσε η Ε.Ε.

    Η βοήθεια των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις φτωχές χώρες, η οποία ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί "μία σημαντική ενθάρρυνση" στη διαδικασία της Κοπεγχάγης για την επίτευξη μίας συμφωνίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε από τη δανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές Ίβο ντε Μπόερ. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να προσφέρουν αρωγή 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, από το 2010, προς τις φτωχές χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. "Το γεγονός ότι η Ευρώπη βάζει έναν αριθμό στο τραπέζι είναι, πιστεύω, μία σημαντική ενθάρρυνση για τη διαδικασία", σημείωσε ο Μπόερ, προσθέτοντας: "Απομένει να δούμε τί θα βάλουν οι άλλες πλούσιες χώρες στο τραπέζι".

    Μεγαλύτερο ποσό από τον αρχικό στόχο της σουηδικής προεδρίας

    "Η αρωγή θα είναι 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τρία χρόνια από το 2010" δήλωσε αξιωματούχος.

    Το ποσό είναι μεγαλύτερο από τον αρχικό στόχο της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ που ήταν περίπου 6 δισ. ευρώ.

    Οι Ευρωπαίοι θα συνεισφέρουν συνεπώς το 1/3 των συνολικών παγκόσμιων αρωγών που προβλέπονται για τις φτωχές χώρες στο πλαίσιο των τρεχουσών διεθνών διαπραγματεύσεων για τον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Όπως δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, με την απόφαση αυτή η Ε.Ε. αποκτά ηγετικό ρόλο στις συζητήσεις της Κοπεγχάγης.

    Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν μείωση των εκπομπών αερίου κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2020.

    Η ευρωπαϊκή βοήθεια αποτελεί "μια σημαντική ενθάρρυνση" στη διαδικασία της Κοπεγχάγης για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε από τη δανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές Ίβο ντε Μπόερ.

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν άτυπη σύνοδο στην Κοπεγχάγη.

    Η ώρα της δράσης Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πλουσιότερες χώρες πίεζαν ασφυκτικά τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να συνεισφέρουν στη μάχη της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος είπε απερίφραστα -μιλώντας στο Sky News- ότι "Είναι η ώρα για δράση και όχι για λόγια..."! Την ουσία του του ζητούμενου την διατύπωσε με την δήλωσή του ο εκπρόσωπος της GREENPEACE, Μαρκ Μπρέντυ, λέγοντας ότι "Είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε μία μονομερή μείωση κατά 30%, ώστε να δώσουν μία ευκαιρία στην Κοπεγχάγη. Να σώσουν την Κοπεγχάγη".

    Η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να μειώσει μέχρι το 2020 τις εκπομπές της κατά 20%, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 και προσφέρεται να φέρει αυτή την προσπάθεια στο 30%, αν οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες συμφωνήσουν να καταβάλουν ανάλογες προσπάθειες.

    Απογοήτευση από τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ Απογοητευμένες δηλώνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τις δεσμεύσεις που προτίθενται να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη για το κλίμα. Αναφορά στον Μπαράκ Ομπάμα, που κατάγεται από την Κένυα, αποτελούν και τα αγάλματα πολεμιστών Μασάι από πάγο, ενός άνδρα και μίας γυναίκας με ένα μωρό στην αγκαλιά, που λιώνουν σιγά-σιγά έξω από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, για να υπενθυμίσουν το ανθρώπινο κόστος της κλιματικής αλλαγής. Για τον ίδιο σκοπό, ενώνουν τις φωνές τους δεκάδες ιθαγενείς από όλον τον κόσμο. "Ήρθαμε εδώ για να δείξουμε στον κόσμο πώς θέλουμε να ξαναγίνει η Μητέρα Γη, από τη στιγμή που τα νερά στην περιοχή μας στεγνώνουν και τα φυτά μας ξεραίνονται και δεν παράγουν όπως παλιά.", είπε χαρακτηριστικά ο Σαμάνος από το Περού, Ίρμα Λους Πομά Καντσμάνι. "Συνήθως εξαρτόμαστε από τα κοπάδια μας, αλλά λόγω της μακράς ξηρασίας, πολλά ζώα πέθαναν, οπότε δεν ξέρουμε πως να επιβιώσουμε", είπε και ο Μασάι από τη Κένυα, Μοπελ Κισοσέν. Τα 370 εκατομμύρια ιθαγενών, από την Αρκτική μέχρι τον Νότιο Ειρηνικό, είναι τα πλέον εκτεθειμένα στην κλιματική αλλαγή, παρ' ότι ο τρόπος ζωής τους σπάνια παράγει αέρια του θερμοκηπίου. Όπως είπε η εκπρόσωπος της Βολιβίας, Ανχέλα Ναβάρο, "Όσα χρήματα και να μας δώσετε, ποτέ -το επαναλαμβάνω- ποτέ δεν θα αποζημιώσει την απώλεια ενός παγόβουνου στη Βολιβία ή την εξαφάνιση ενός είδους σε κάποιο από τα τροπικά μας δάση. Δεν έχει να κάνει με τα λεφτά, γιατί δεν είμαστε ζητιάνοι!".

    Κινητοποιήσεις στην Κοπεγχάγη Ακτιβιστές στην Κοπεγχάγη, έστησαν έναν καταυλισμό για περιβαλλοντικούς πρόσφυγες, υπενθυμίζοντας έτσι το διακύβευμα της αδράνειας. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι 250 εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να διαδηλώσουν το Σάββατο στο κέντρο της Κοπεγχάγης ανταποκρινόμενοι στην έκκληση 516 μη-κυβερνητικών οργανώσεων από 67 κράτη, που θέλουν να ασκηθεί πίεση πάνω στις διεθνείς διαβουλεύσεις για το κλίμα, αναφέρεται σε σημερινό ανακοινωθέν των διοργανωτών της κινητοποίησης. Η πορεία πρόκειται να ξεκινήσει γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας [16:00 τοπική] από το Bella Center, το Μέγαρο που φιλοξενεί τις εργασίες της διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές. Μέχρι τώρα, η αστυνομία της Κοπεγχάγης προσήγαγε περί τα 70 από τα -περίπου- 500 άτομα [αρκετοί εξ αυτών αλλοδαποί] του κινήματος "Το κλίμα μας δεν είναι δουλειά σας", οι οποίοι διαδήλωναν εναντίον της επιρροής μεγάλων επιχειρήσεων στις εργασίες αυτής της διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ, φώναζαν το σύνθημα "μην αγοράζετε το ψέμα". Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε ειδικό κέντρο κράτησης σε μία παλιά αποθήκη μπύρας κοντά στην Κοπεγχάγη, όπου μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση ως και 12 ώρες προτού αφεθούν ελεύθεροι. Όπως διέρρευσε, εφ' όσον σε βάρος -μερικών εξ- αυτών συγκεντρωθούν στοιχεία επιβαρυντικά, τότε "θα παραπεμφθούν για τα περαιτέρω". Οι προσαγωγές έγιναν επειδή η κινητοποίηση δεν ήταν σε γνώση των αστυνομικών αρχών. Η αστυνομία συνέλαβε άλλα 5 άτομα για "διάφορα αδικήματα", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης αυτής. Περίπου 250 νέοι διαδήλωσαν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του κινήματος αυτού στο κέντρο της Κοπεγχάγης, η οποία φρουρείται από σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις. Το κίνημα αυτό έχει στόχο να σταματήσει "η επιρροή του επιχειρηματικού κόσμου στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα", καθώς κρίνει ότι "οι επιχειρήσεις δεν αποτελούν μέρος της λύσης". Η γερμανική και η σουηδική αστυνομία -όσο διαρκεί η Διάσκεψη του ΟΗΕ- έχουν αποστείλει ενισχύσεις στη δανική αστυνομία.

    Καθημερινή ενημέρωση από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ Ενημέρωση για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη αναρτάται, κάθε ημέρα μετά τις 10:00, στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / Γαλλικό πρακτορείο / Γερμανικό πρακτορείο Είδηση: 30753

    [02] Νεκρός φέρεται ότι είναι ηγέτης της Αλ Κάιντα από επιδρομή αεροσκάφους

    Παρασκευη, 11 12 2009 23:24

    Ένας ηγέτης της αλ Κάιντα φαίνεται ότι σκοτώθηκε κατά την επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο βορειοδυτικό Πακιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, χωρίς όμως να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

    "Τίποτα δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί οριστικά αλλά είναι πιθανό ότι μία κορυφαία μορφή της αλ Κάιντα έχει σκοτωθεί", δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, χωρίς να αποκαλύψει το όνομα του.

    Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ο ηγέτης της αλ Κάιντα που φέρεται ότι είναι νεκρός δεν είναι ούτε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ούτε ο υπαρχηγός της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

    Η επιδρομή που πραγματοποιήθηκε κάποια στιγμή μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί τμήμα της ενίσχυσης της εκστρατείας για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά θέσεων της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο Πακιστάν.

    AΠΕ Είδηση: 30755

    [03] Σε ύψος ρεκόρ όλων των εποχών η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία

    Παρασκευη, 11 12 2009 22:45

    Η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία είναι πολύ πιθανό ότι θα σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, όπως μετέδωσε το. Οι επιστήμονες της Υπηρεσίας εκτιμούν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη, τον επόμενο χρόνο, θα είναι 14,58 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,58 βαθμούς υψηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 14 βαθμών, που έχει καταγραφεί από το 1961.

    Το ρεκόρ μέχρι σήμερα είναι 14,52 βαθμοί και σημειώθηκε το 1998, όταν υπήρξε ένα ακραία θερμό ρεύμα "Ελ Νίνιο" (θερμαίνει τα επιφανειακά ύδατα του ανατολικού Ειρηνικού, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα θερμότητα παγιδευμένη στα βάθη των ωκεανών, ανεβάζοντας με τον τρόπο αυτό τη θερμοκρασία της Γης).

    Σύμφωνα με τους βρετανούς μετεωρολόγους, η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας το 2010 θα οφείλεται στο συνδυασμό της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας στην τροπική ζώνη του Ειρηνικού ωκεανού.

    Δεν είναι πάντως απολύτως βέβαιο ότι όντως το 2010 θα αποδειχθεί το θερμότερο έτος μετά το 1860, οπότε και άρχισε η καταγραφή της θερμοκρασίας, ειδικά αν το ρεύμα "Ελ Νίνιο" απρόσμενα υποχωρήσει γρήγορα στην αρχή του επόμενου έτους ή αν υπάρξει μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη (όποτε συμβαίνει αυτό, το εκτοξευόμενο στην ατμόσφαιρα τεράστιο σύννεφο σκόνης και σωματιδίων εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να φθάσουν στη Γη και άρα η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μειώνεται).

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο «Ιστ Ανγκλια» (East Anglia), διατηρεί ένα από τα τρία αρχεία καταγραφής της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που χρησιμοποιούνται και από την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

    Προ ημερών η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσαν ότι η τρέχουσα πρώτη δεκαετία του 21ού αιώνα υπήρξε -και μάλιστα "με διαφορά"- η θερμότερη από τότε που υπάρχουν αρχεία καταγραφής των παγκόσμιων θερμοκρασιών. Η ανάλυση επίσης, έδειξε ότι το 2009, σχεδόν σίγουρα, θα είναι το πέμπτο θερμότερο έτος εδώ και 160 χρόνια.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / BBC Είδηση: 30754

    [04] Βελτιώνεται η υγεία του βετεράνου τραγουδιστή Τζόνι Χαλιντέι

    Παρασκευη, 11 12 2009 23:41

    Ανακουφισμένος δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που ο βετεράνος τραγουδιστής Τζόνι Χαλιντέι πηγαίνει καλύτερα αφού υποβλήθηκε σε επέμβαση σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες.

    Ο 66χρονος τραγουδιστής, από τους δημοφιλέστερους Γάλλους καλλιτέχνες εδώ και μισό αιώνα, παρουσίασε επιπλοκές μετά από άλλη χειρουργική επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί για κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αισθάνθηκε έντονους πόνους κατά τη διάρκεια μιας πτήσης από το Παρίσι στο Λος Άντζελες και όταν έφτασε στις ΗΠΑ εισήχθη για νοσηλεία στο νοσοκομείο Σένταρς-Σινάι.

    "Χάρηκα που έμαθα ότι πηγαίνει καλύτερα και είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Γάλλοι θέλουν να εκφράσουν τις ευχές τους για γρήγορη ανάρρωση", είπε ο Σαρκοζί, που είναι στενός φίλος του τραγουδιστή.

    Ο Χαλιντέι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας τους τελευταίους μήνες. Τον Σεπτέμβριο αποκάλυψε, σε συνέντευξη που παραχώρησε, ότι χειρουργήθηκε για καρκίνο στο παχύ έντερο και ότι η θεραπεία ήταν επιτυχής.

    Ο Σαρκοζί είπε ότι ενημερώνεται τακτικά από τον γιο του Χαλιντέι για την κατάσταση του πατέρα του ο οποίος είναι σε τεχνητό κώμα για να μην πονάει. "Τα νέα ήταν καθησυχαστικά αλλά (ο γιος του Χαλιντέι) δεν έκρυψε τους φόβους που είχαν όλοι τους. Του έχω εμπιστοσύνη, είναι σκληρός, το έχει αποδείξει", είπε ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στο φίλο του. Είδηση: 30756


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 December 2009 - 21:51:21 UTC