Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εννέα μέτρα για τη λαθρομετανάστευση
  • [02] Στο κόκκινο οι πολιτικοί τόνοι για τη Siemens
  • [03] ΗΠΑ: εκτελέστηκε με ένεση 49χρονος θανατοποινίτης

    [01] Εννέα μέτρα για τη λαθρομετανάστευση

    Πεμπτη, 02 07 2009 16:52

    Πρόταση εννέα σημείων, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης παρέδωσε στους εκπροσώπους των κόμματων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννακης. Στόχος των μέτρων είναι να μπει φρένο στην εισροή παράνομων μεταναστών, στη διαχείριση όσων βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και όσων μπουν στο μέλλον και η παροχή κίνητρων για την επανεισδοχή στις χώρες προέλευσης. Για τους λαθρομετανάστες που επιθυμούν από μόνοι τους να ξαναγυρίσουν στις πατρίδες τους, προβλέπεται η καταβολή ποσού μέχρι 1.000 ευρώ και καλυμμένα όλα τα έξοδα.

    Επίσης προβλέπεται εντατικοποίηση των ελέγχων στα σύνορα, πιέσεις προς την Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης μεταναστών για την επανεισδοχή όσων συλλαμβάνονται, επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο, διπλωματικές παρεμβάσεις προς όλες τις κατευθύνσεις, εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τους δουλεμπόρους, επικοινωνιακή καμπάνια κυρίως προς την ΕΕ και τη δημιουργία ενός εθνικού συντονιστικού κέντρου που θα συντονίζει τις προσπάθειες όλων των συναρμόδιων φορέων στη χώρα μας.

    Μετά τη σύσκεψη ο κ. Μαρκογιαννάκης επεσήμανε ότι η συζήτηση ήταν πολύ χρήσιμη, παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων διαφωνούν στο ότι τα μέτρα θα αποδώσουν. Συμφωνούν όμως όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός ότι πρέπει να γίνει εντατική προσπάθεια προκειμένου να μειωθεί η εισροή λαθρομεταναστών και να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία και στις χώρες προέλευσης.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης στις επιφυλάξεις των εκπροσώπων των κομμάτων, απάντησε ότι ο χρόνος θα δείξει αν τελικά τα μέτρα που έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζει η κυβέρνηση θα αποδώσουν καρπούς.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς ΝΔ ο βουλευτής Δημήτρης Σαπαζιώτης, από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Γιώργος Τόλιος, από το ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας και από το ΛΑΟΣ ο πρέσβης Γιώργος Γεωργίου, ενώ από το ΚΚΕ δεν συμμετείχε εκπρόσωπος.

    Μπαρό: Ανάγκη ουσιαστικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα

    Εν τω μεταξύ, την ανάγκη ουσιαστικής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου, που δέχονται μεγάλες πιέσεις από τα κύματα των λαθρομεταναστών, επισήμανε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ο Γάλλος Επίτροπος δήλωσε ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις μαζικές αφίξεις των λαθρομεταναστών και τόνισε την ανάγκη να βελτιωθούν οι υποδομές υποδοχής των αιτούντων άσυλο, υπενθυμίζοντας, ότι υποσχέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς και μια πιο εντατική διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

    Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματέυσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ο Ζακ Μπαρό δήλωσε πως θα πρέπει να επικεντρωθούν όχι μόνο στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής, αλλά κυρίως στην ανάγκη καλύτερων ελέγχων στις τουρκικές ακτές, από όπου οι λαθρομετανάστες περνούν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

    "Υπάρχει κίνδυνος να αποσταθεροποιηθεί η ελληνική δημοκρατία από ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι στον έλεγχο των τουρκικών ακτών θα συμβάλει η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή Frontex, αλλά, θα πρέπει να βοηθήσει και η Τουρκία.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων για το θέμα της προβολής στην Ε.Ε., των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την λαθρομετανάστευση, σημειώθηκε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την ενημέρωσή της από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, σχετικά με τα αποτελέσματα της τελευταίας συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    «Το πιο σημαντικό θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τουλάχιστον για τη χώρα μας, ήταν η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ανέφερε ο κος Βαληνάκης και συνέχισε: «Η ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπήρξε πάγια ελληνική θέση τα τελευταία πέντε χρόνια. Όλοι γνωρίζουμε πως οι ρυθμοί αντίδρασης της Ε.Ε. σε τέτοια ζητήματα που απαιτούν συναίνεση των 27 κρατών-μελών, δεν είναι οι ταχύτεροι. Τώρα όμως, η κλιμάκωση του φαινομένου είναι τέτοια, που δεν επιτρέπεται σε κανέναν να σφυρίζει αδιάφορα».

    Για καθυστέρηση ανάδειξης του ζητήματος για λογαριασμό της Ελλάδας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός συντονιστής Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος σημείωσε:

    «Ενώ η Eurostat μας έδινε τέταρτη χώρα στην υποδοχή αιτημάτων παροχής πολιτικού ασύλου, δεν είχε την ροή των Σομαλών, Αφγανών και Πακιστανών προς την Ελλάδα. Η ενημέρωση αυτή συντελείται τώρα. Ο Μπαρώ, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μήνυμα το πήρε τώρα. Η Frontex στον κατάλογο για το 2008, μας έχει πρώτους σε ροή, αλλά τον κατάλογο αυτό τον εξέδωσε τώρα. Η αργοπορημένη αυτή κίνηση, είναι αντικείμενο οξύτατης κριτικής. Είχατε εκτίναξη των ροών το 2005, το 2006 και το 2008 και κινητοποιηθήκατε το 2009».

    «Τα στοιχεία που η κάθε χώρα δίνει στην Frontex, τα συγκεντρώνει με διαφορετικό τρόπο και υπάρχει ένα γενικότερο θέμα» απάντησε ο Γ. Βαληνάκης.

    «Τα στοιχεία που διαμορφώνονται στους διεθνείς οργανισμούς, δεν είναι στοιχεία που προκύπτουν από τις εκτιμήσεις των χωρών για τους ανθρώπους που δια μέσω αυτών διακινούνται προς την Ευρώπη» ανταπάντησε ο κ. Λοβέρδος.

    Από πλευράς ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής Γ. Τούσιας εκτίμησε πως «πληγή και αιτία των αυξανόμενων μεταναστευτικών ρευμάτων, είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι επεμβάσεις στις οποίες συμμετέχει ενεργά η Ε.Ε., που διώχνουν βίαια τους ανθρώπους από τις πατρίδες τους». «Έλληνες και μετανάστες εργάτες, έχουν συμφέρον, ενωμένοι να αγωνιστούν ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση», είπε.

    «Μια πλευρά που δεν έχει προωθηθεί στην Ε.Ε. προκειμένου να ανακουφιστούν οι μετανάστες, αλλά και να ανασταλούν και οι ρατσιστικές διαθέσεις που αναπτύσσονται σε πολλές περιοχές, είναι η λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης των μεγάλων αστικών κέντρων και ενίσχυσης της κατοικίας» υποστήριξε η Άννα Φιλίνη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 24344

    [02] Στο κόκκινο οι πολιτικοί τόνοι για τη Siemens

    Πεμπτη, 02 07 2009 17:31

    Στα ύψη διατηρούνται οι πολιτικοί τόνοι με αφορμή την υπόθεση Siemens. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, καταλογίζοντας της ότι έχει μπει σε ομηρία σε κάθε υπόθεση διαφθοράς και ότι τώρα γίνεται προσπάθεια να τεθεί σε ομηρία όλος ο πολιτικός κόσμος. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, μεταξύ των οποίων και η δήμευση περιουσιακών στοιχείων πολιτικών, τα οποία δεν προκύπτουν από τη δήλωση πόθεν έσχες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επέκρινε για τα σκάνδαλα τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.

    Προτάσεις Παπανδρέου ενάντια στη διαφθορά

    Ειδικότερα ο κ. Παπανδρέου ζήτησε:

    -Έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens.

    -Να στραφεί η κυβέρνηση κατά της γερμανικής εταιρίας, για να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα.

    - Να υπάρξει ρύθμιση ειδικά για τη διαφθορά πολιτικών προσώπων, που να παρέχει ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους δίνουν στοιχεία και αποδείξεις για επίορκους πολιτικούς.

    - Τα περιουσιακά στοιχεία, που δεν προκύπτουν από το πόθεν έσχες, να κατάσχονται.

    Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι ο ίδιος είναι ο πρώτος που θέλει να γνωρίζει "ποιος έχει παραβεί το καθήκον του, ποιος έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις" και τόνισε ότι σε ζητήματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον, για τον ίδιο "δεν υπάρχουν σύντροφοι, φίλοι και γνωστοί".

    Ανέφερε, επίσης, ότι στα ζητήματα διαφθοράς "το ΠΑΣΟΚ έχει μια συνεπή στάση: διαφάνεια με κάθε κόστος και χωρίς καμία εξαίρεση" και υποστήριξε πως, αντίθετα, "η ΝΔ βρίσκεται σε ομηρεία από κάθε υπόθεση διαφθοράς".

    Οπως ανέφερε, "ανοιχτή υπόθεση δεν είναι μόνο εκείνη της Siemens. Ανοιχτές είναι και άλλες υποθέσεις, όπως του Βατοπαιδίου, των ομολόγων, των υποκλοπών, των άγονων γραμμών και άλλες για τις οποίες ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει την αλήθεια".

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο των άμεσων μέτρων που πρότεινε.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή κατάθεση του Θόδωρου Τσουκάτου στον ειδικό ανακριτή για το ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε ότι δεν έχει προκύψει τίποτα με βάση τα όσα υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη θα κρίνει αν ο κ. Τσουκάτος λέει ψέματα ή αλήθεια.

    Αλαβάνος: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κάνουν τον απολογισμό τους

    H κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "οφείλουν να δώσουν έναν απολογισμό δικό τους, πέρα από τις έρευνες στη Γερμανία, ή αλλού, να κάνουν μια έκθεση, μια ανάκριση, μια εξέταση στο εσωτερικό τους για την υπόθεση Siemens", τόνισε σε σημερινή του ομιλία ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θεωρείται από τις άλλες χώρες εύκολος αντίπαλος σε διάφορους τομείς "διότι, σε μια εποχή μεγάλων ανακατατάξεων και αναδιατάξεων στη διεθνή σκηνή, η Ελλάδα, αντί να βάλει κάποιους στόχους, αντί να μελετήσει τα υπόγεια κοινωνικά και οικονομικά ρεύματα, αντί να βάλει κάποια θεμέλια, κατασπαταλά όλες τις δυνάμεις της στις υποθέσεις αυτές (σ.σ. υπόθεση Siemens)".

    "Με πρόσχημα τη διαφάνεια, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα επιδιώκουν να κρύψουν τη διαφθορά, τη βαθιά διαπλοκή και αλληλεξάρτηση που έχουν με τους επιχειρηματικούς ομίλους" σχολίασε το ΚΚΕ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 24345

    [03] ΗΠΑ: εκτελέστηκε με ένεση 49χρονος θανατοποινίτης

    Σαββατο, 12 12 2009 11:22

    Ένας 49χρονος άνδρας που καταδικάστηκε για την δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του και δυο ακόμα ανθρώπων, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στην Ιντιάνα χθες Παρασκευή, σύμφωνα με τις σωφρονιστικές αρχές της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ. Ο Μάθιου Έρικ Ρινκλς είχε καταδικαστεί το 1995 για τις δολοφονίες της συζύγου του, Ντέμπρα Τζιν, του αδελφού της, Μαρκ Φάλκερσον, και της συζύγου του τελευταίου, Νάταλι. Δε ζήτησε επιείκεια και ομολόγησε την ενοχή του σε γραπτό μήνυμά του πριν οδηγηθεί στο θάλαμο εκτέλεσης. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε λίγη ώρα μετά τη χορήγηση ένεσης με κοκτέιλ τριών ουσιών που προκαλούν το θάνατο στη φυλακή, στο Μίσιγκαν Σίτι, στην Ιντιάνα.

    Στο τελευταίο του, γραπτό μήνυμα, ο Ρινκλς ανέφερε ότι "αφαίρεσα τις ζωές των ανθρώπων που αγαπούσα, της γυναίκας μου, των φίλων μου". Διέπραξε τους φόνους υπό την επήρεια ναρκωτικών, και πρόσθεσε ότι ήταν "εξαρτημένος του χειρότερου είδους" όταν έκανε τα εγκλήματα. "Δεν είμαι όμως πια εκείνος ο άνδρας", συνέχισε. Παραπέμποντας στο Γάλλο φιλόσοφο και συγγραφέα Αλμπέρ Καμί, άσκησε κριτική στο κράτος που τον εκτελεί.

    "Το να σκοτώνεις κάποιον ενώ βρίσκεσαι σε παροξυσμό πάθους είναι κατανοητό. Το να διατάσσεις την δολοφονία ενός ανθρώπου από κάποιον άλλον μετά από ψύχραιμη και σοβαρή μελέτη, με το πρόσχημα του καθήκοντος που επιτελείται με τιμή, είναι παράλογο", έγραψε.

    Η εκτέλεση ήταν η 17η στην Ιντιάνα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επανέφερε την δυνατότητα επιβολής της εσχάτης των ποινών το 1976 και η πρώτη στην Πολιτεία από τον Ιούνιο του 2007.

    Αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τη φυλακή, αψηφώντας το βαρύ κρύο (-11° Κελσίου), για να διαδηλώσουν εναντίον της εκτέλεσης, δήλωσε εκπρόσωπος του σωφρονιστικού καταστήματος. Είδηση: 30757


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 December 2009 - 9:51:21 UTC