Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπακωνσταντίνου: Δεν κινδυνεύει η οικονομία της χώρας
  • [02] Μέτρα στήριξης των ανέργων
  • [03] Όχι στην κατάργηση του Άσυλου-Ναι στην εφαρμογή του νόμου
  • [04] Στους δρόμους για την υπερθέρμανση
  • [05] Σε κλίμα οργής το μνημόσυνο του Τ.Παπαδόπουλου
  • [06] Υπέρ της ανεξάρτητης δικαιοσύνης
  • [07] Το 13ο μισθό περιμένει η αγορά
  • [08] ΗΠΑ: Εξοργισμένος με τους τραπεζίτες ο Πρόεδρος Ομπάμα
  • [09] Συνεδριάζουν οι πρυτανεις
  • [10] Άρωμα Χριστουγέννων στην Αθήνα
  • [11] Εκδηλώσεις για το κλίμα σε όλο τον κόσμο
  • [12] Χιόνια στη Δυτική Μακεδονία
  • [13] Ακινητοποιημένοι ΟΣΕ και Προαστιακός προς Κόρινθο λόγω απειλής για βόμβα
  • [14] Φιλιππίνες: αρνούνται οι απαγωγείς την απελευθέρωση των 48 ομήρων
  • [15] Γερμανικό «όχι» για ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα

    [01] Παπακωνσταντίνου: Δεν κινδυνεύει η οικονομία της χώρας

    Σαββατο, 12 12 2009 13:26

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε το Σάββατο ο Γιώργος Παπακωσταντίνου λέγοντας ότι δεν κινδυνεύει η οικονομία και οι καταθέσεις. Ο υπουργός Οικονομικών, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2010, χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας τις αναλύσεις που γίνονται στο διεθνή Τύπου σε βάρος της χώρας μας, τονίζοντας ότι δεν κινδυνεύουμε να βρεθούμε στον γκρεμό και ανάφερε ότι το τριπλό στοίχημα του νέου προϋπολογισμού είναι η ανάταξη της οικονομίας, το νοικοκύρεμα του κράτους και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας. Προανήγγειλε επίσης αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ενιαίου τρόπου φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα, ακόμα και για τα μερίσματα, θέσπιση προοδευτικής φορολόγησης στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και εγγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, ενώ μίλησε για την ανάγκη συνέχισης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του πλαισίου που διέπει τα κλειστά επαγγέλματα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2010 ως τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό της μεταπολίτευσης, λέγοντας ότι με αυτόν επιδιώκεται ένα τριπλό στοίχημα, η ανάταξη και το νοικοκύρεμα της οικονομίας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας.

    Τόνισε επίσης ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη των αδυνάτων με ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή. Χαρακτήρισε δύσκολη τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος πρέπει να απολογείται στα ευρωπαϊκά συμβούλια και να προσπαθεί να πείσει τους εταίρους του και πρόσθεσε ότι είναι εκτός πραγματικότητας οι αναλύσεις για την ελληνική οικονομία σε ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2010, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και το βασικό εργαλείο θα είναι η μια πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις στο δημόσιο -εκτός από τους ευαίσθητους τομείς- σε συνδυασμό με τη θέσπιση ενιαίας αρχής πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων.

    Όσον αφορά τα έσοδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι με τον προϋπολογισμό δεν αυξάνεται κανένας φόρος, εκτός από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα.

    Δίνοντας το περίγραμμα του διαλόγου για το νέο φορολογικό σύστημα, η διαβούλευση για το οποίο αρχίζει τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξει ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος φορολόγησης. Θα θεσπιστεί ενιαία φορολογική κλίμακα και τα μερίσματα θα θεωρούνται εισόδημα και θα φορολογούνται, όπως τα εισοδήματα από κάθε άλλη πηγή. Θα καθιερωθεί προοδευτική φορολόγηση για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, ενώ οι φορολογούμενοι θα εγγράφουν στις δηλώσεις τους το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τους.

    Ακολούθως ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι δεν αλλάζει τίποτε με τη φορολογία των καταθέσεων, οι οποίες δεν κινδυνεύουν και δεν υπάρχει λόγος να φεύγουν στο εξωτερικό.

    Μιλώντας για τις διαθρωτικές αλλαγές, ο Υπουργός Οικονομικών ενέταξε σε αυτές το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Τέλος, είπε ότι από το Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξουν νέοι τύποι προϋπολογισμού με τους πολυετείς προϋπολογισμούς προγραμμάτων.

    Δημοσκόπηση για την οικονομία

    Οι προτάσεις που διατυπώνονται από τις Βρυξέλλες για την εφαρμογή μέτρων αλλά και τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου για την Ελλάδα φαίνεται να έχουν πείσει σημαντικό μέρος της κοινωνίας για την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων με προϋπόθεση την έξοδο από την κρίση επισημαίνεται σε δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για την εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ".

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

    Το 46,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου χειρίζεται σωστά την οικονομική κρίση έναντι 23% που την κρίνει λανθασμένη.

    Οι μισοί περίπου από τους ερωτηθέντες είναι διατεθειμένοι να υποστούν θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση ενώ το 43,2% απαντά αρνητικά

    Ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε εκλογές επειδή δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κρίση υποστηρίζει το 61,2% με το 27,4% να διαφωνεί.

    Με πρώτο σταθμό τη Γερμανία, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ξεκινήσει σειρά επαφών με ομολόγους του προκειμένου να δώσει αναλυτική εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και για τις πρωτοβουλίες.

    Θα ακολουθήσουν η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών και ο Βρετανός ομόλογος του όπως και θεσμικοί επενδυτές του Λονδίνου.

    Αντιδράσεις

    Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύθηκε με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, υπονόμευσε τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό και σπατάλησε το απόθεμα εμπιστοσύνης που έχει κάθε νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι "ο ισχυρισμός του υπουργού ότι η οικονομία δεν κινδυνεύει, στην ουσία αποτελεί μία ακόμα διαβεβαίωση προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να μην θιγεί και να ενισχυθεί η τεράστια κερδοφορία τους και σε συνθήκες κρίσης".Επίσης το ΚΚΕ προσθέτει ότι "αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι τελευταίες κατακτήσεις των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων".

    "Πραγματώνεται η απειλή ότι χάνουμε την εθνική μας κυριαρχία. Το είπε πριν πέντε χρόνια η κα Μπενάκη, ως Πρόεδρος της Βουλής, το είπε τώρα ο Πρωθυπουργός και απ' ότι φαίνεται θα το λουστούμε σύντομα", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    "Υπό την πίεση των αγορών και της Κομισιόν, έρχεται καταιγίδα νέων σκληρών μέτρων, που θα πληρώσουν όχι οι ισχυροί και η φοροδιαφυγή αλλά οι ασθενέστεροι και οι συνεπείς φορολογούμενοι. Ο δε προϋπολογισμός του 2010 είναι ήδη, πριν καν ψηφιστεί από τη βουλή, στον αέρα, καθώς η κυβέρνηση προαναγγέλλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό", δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Γ. Παπανδρέου: "Στόχος η βιώσιμη και υγιής Οικονομία" Είδηση: 30766

    [02] Μέτρα στήριξης των ανέργων

    Σαββατο, 12 12 2009 16:52

    Μέτρα στήριξης για τους ανέργους ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας. Ειδικότερα ο κ. Λοβέρδος προανήγγειλε ότι θα εκδοθεί εκπτωτικό κουπόνι για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και για βασικά είδη διατροφής. Το κουπόνι θα είναι ατομικό και όχι οικογενειακό και θα παρέχει τη δυνατότητα στους ανέργους να προμηθεύονται προϊόντα και εισιτήρια με μειωμένη τιμή 20% έως 30%. Την ίδια ώρα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

    Με την κάρτα του ο άνεργος θα πηγαίνει σε ένα σούπερ μάρκετ και θα προμηθεύεται προϊόντα με τιμές μειωμένες που θα φθάνουν το 30% έως και το 40%.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Απασχόλησης θα καλέσει μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες, εκπροσώπους των μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε να προχωρήσουν σε συμφωνία για μείωση τιμών των προϊόντων τους που θα αφορούν ανέργους. Ήδη οι αρτοποιοί απάντησαν θετικά στην κίνηση αυτή.

    Τα χρήματα που θα διατεθούν, αποτελούν μέρος από το 1,5 δις ευρώ του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των ανέργων. Εκτιμάται ότι το σχέδιο θα πάρει σάρκα και οστά από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

    "Περάσαμε 65 χρόνια οικονομικής ανόδου, για να γυρίσουμε πάλι στα κουπόνια της κατοχήςβ¦ Και τότε το επέβαλαν οι Γερμανοί και σήμερα το επιβάλλουν οι Γερμανοί, αλλά με άλλο τρόπο" , σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Άμεσα μέτρα για το Ασφαλιστικό

    "..Τα Ταμεία με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ΙΚΑ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και ο ΟΓΑ..."

    Ανδρέας Λοβέρδος

    Την ίδια ώρα ο Ανδρέας Λοβέρδος χτυπά το καμπανάκι για το Ασφαλιστικό υπογραμμίζοντας πως έχει ζωή έως τον Ιούνιο, αν δεν γίνουν αμέσως σημαντικές αλλαγές.

    Κινδυνεύουν τα Ταμεία με κατάρρευση λέει στο "Κεφάλαιο" ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Εργασίας και τονίζει:"Αν δεν αλλάξει το σύστημα, τα Ταμεία σε δυο χρόνια θα χρειάζονται 5,2 δις. ευρώ από τον προϋπολογισμό για να πληρώσουν τις συντάξεις. Τα Ταμεία με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ΙΚΑ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και ο ΟΓΑ"

    Μάλιστα, παρά το επείγον του θέματος, ο Υπουργός σημειώνει ότι οι αλλαγές θα γίνουν ομαλά. "Παλεύουμε να διασώσουμε τη συνταξιοδοτική δυνατότητα της Ελλάδας και το σημερινό πλαίσιο παροχών. Αλλιώς η προσπάθεια θα ήταν εύκολη. Έχουμε αποκλείσει τις νεοφιλελεύθερες αλλαγές και τις μεθόδους της κοινωνικής αναλγησίας", επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος.

    Αντιδράσεις

    Ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σ' εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέσυρε τα μέτρα της ΝΔ για το Ασφαλιστικό και υπερασπίστηκε τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

    Στη "Real News" ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος τονίζει πως: "Η στάση της Ν.Δ. πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της διάσωσης της οικογενειακής επιβίωσης στην σκληρή συγκυρία και όχι της διάσωσης των αριθμών".

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 30769

    [03] Όχι στην κατάργηση του Άσυλου-Ναι στην εφαρμογή του νόμου

    Σαββατο, 12 12 2009 18:14

    Όχι στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ναι στην εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, είπαν οι πρυτάνεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κατά τη ετήσια συνοδό τους. Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι ο νόμος δεν πρέπει να αλλάξει αλλά να εφαρμοστεί, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Οι πρυτάνεις παρέδωσαν στην Υπουργό παιδείας τις προτάσεις τους για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αποδέσμευση του Λυκείου από τον τρόπο πρόσβασης και η συμμετοχή των πανεπιστημίων στην επιλογή των φοιτητών.

    Παρά τις απόψεις για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που κατατέθηκαν στο περιθώριο της συνόδου των πρυτάνεων, το σώμα κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα υπέρ της διατήρησης του νόμου και της πιο αποτελεσματικής εφαρμογής του.

    Η υπουργός Παιδείας, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή για το θέμα του Ασύλου. Υπάρχει είπε, η γενική συναίνεση να λειτουργήσουμε όλοι μαζί με συγκεκριμένες δράσεις, ώστε η περιφρούρηση του ασύλου να γίνει πραγματικότητα.

    Ως συγκεκριμένες δράσεις η υπουργός ανέφερε ορισμένες, όπως για παράδειγμα, να καταγραφούν οι χώροι ασύλου που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια, να μην υπάρχουν κατειλημμένοι χώροι από ιδιώτες στα πανεπιστήμια, να λειτουργεί άμεσα πρυτανική εφημερία και εν πάση περιπτώσει τα ίδια τα πανεπιστήμια θα επιλέξουν τους τρόπους περιφρούρησής τους, ώστε να εφαρμόζεται ο νόμος χωρίς παρεκτροπές.

    Είμαι διατεθειμένη, είπε η υπουργός Παιδείας, να στηρίξω οποιαδήποτε πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση. Απηύθυνε δε έκκληση στους φοιτητές να συγκροτηθούν τα όργανα διοίκησής τους, ώστε να λειτουργήσει καλύτερα το πανεπιστήμιο.

    Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ακόμη στο νέο ρόλο του υπουργείου Παιδείας με τις νέες αρμοδιότητες που περιέλαβε και οι οποίες έχουν σχέση με τα πανεπιστήμια. Έθεσε το περίγραμμα όπως είπε, ενός νέου πλαισίου πανεπιστημίων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με χωροταξική αναδιάρθρωση και αλλαγή του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες του νόμου πλαισίου που της έθεσαν οι πρυτάνεις, η υπουργός Παιδείας είπε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσων ρυθμίσεων για αυτές και έδωσε δυο παραδείγματα: Όλα τα πρακτικά των εκλεκτορικών σωμάτων θα αναρτώνται στο διαδίκτυο, ενώ ο στόχος είναι η καθιέρωση του ηλεκτρονικού συγγράμματος.

    Τέλος, η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε τους πρυτάνεις και για το θέμα των κολεγίων, κάνοντας λόγο για τη θέσπιση του Κέντρου Πιστοποίησης για να προχωρήσει και η ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Αναστάσιος Μάνθος, είπε ότι δεν υπάρχει ειδοποιός διαφορά με τις θέσεις που εξέφρασε η υπουργός Παιδείας όσον αφορά το άσυλο, το οποίο τόνισε, δεν έχει πρόβλημα ως ιδέα, αλλά πάσχει η εφαρμογή του.

    Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου Ανδρέας Τρούπης, το πανεπιστήμιο του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία για το επόμενο χρονικό διάστημα, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν ετέθη το θέμα του ασύλου, αλλά της ασυλίας. Και τόνισε, ότι κάθε φορά που θα υπάρχει επαφή με κάποια Αρχή, αυτή η επαφή θα μπαίνει στο διαδίκτυο.

    Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Κώστας Μουντζούρης πρύτανης του Μετσοβίου Πολυτεχνείου, τόνισε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιείται Σύνοδος σε χώρο πανεπιστημίου έστω και αποκεντρωμένο και αναφέρθηκε στη μικρή συγκέντρωση που είχαν οι φοιτητές έξω από το χώρο της Συνόδου, λέγοντας ότι ήταν μια ειρηνική διαδήλωση.

    Να σημειωθεί, ότι η μικρή ομάδα αυτή των φοιτητών παρέμεινε για λίγα λεπτά έξω από το χώρο που συνεδρίαζαν οι πρυτάνεις και αποχώρησε, κάτω από καταρρακτώδη βροχή.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 30772

    [04] Στους δρόμους για την υπερθέρμανση

    Σαββατο, 12 12 2009 19:16

    Στην Κοπεγχάγη η σύνοδος για την κλιματική αλλαγή εισέρχεται στην πλέον αποφασιστική φάση της. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν οι κυβερνήσεις θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία δεσμευτική για όλους. Πάντως έως αυτή τη στιγμή ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν στην επιτυχή κατάληξη της συνόδου. Σήμερα πάντως ήταν η Διεθνής Ημέρα Δραστηριοποίησης για την κλιματική αλλαγή. Στην Κοπεγχάγη αλλά και σε όλες της μεγαλουπόλεις του κόσμου γίνονται μαζικές πορείες με στόχο να πεισθούν οι ηγέτες του κόσμου να πάρουν τώρα αποφάσεις. Ωστόσο δεν έλειψαν και τα επεισόδια.

    Περίπου τριακόσιοι νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους αναστάτωσαν το κέντρο της Κοπεγχάγης. Πέταξαν πέτρες και έσπασαν βιτρίνες αλλά οι Δανοί αστυνομικοί επενέβησαν άμεσα και ακινητοποίησαν τον κεντρικό πυρήνα

    Τα επεισόδια ξέσπασαν τουλάχιστον μισή ώρα μετά την έναρξη της πορείας ήταν μεμονωμένα και δεν στάθηκαν ικανά να διαταράξουν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις. Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές

    Τα έξι χιλιόμετρα έφτανε σε μήκος η πορεία των δεκάδων χιλιάδων ακτιβιστών, που απηύθυναν έκκληση στους παγκόσμιους ηγέτες να μην χάσουν την τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση του πλανήτη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην πορεία συμμετείχαν 100.000 διαδηλωτές, s;ymfvna me thn astynom;ia 30.000.

    Άλλοι ήταν ντυμένοι πολικές αρκούδες και άλλοι ντυμένοι πάντα με μία φλόγα να αναδύεται από την κορυφή του κεφαλιού τους, που παρέπεμπε στις δραματικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη...

    "Μπλα, μπλα, μπλα. Δράστε τώρα!", "Δεν υπάρχει πλανήτης Β" και "Αλλάξτε πολιτική, όχι το κλίμα" είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονται στα πανό των διαδηλωτών στη δανική πρωτεύουσα.

    Στις εκδηλώσεις συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Σύριζα με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

    Ο παλμός των διαδηλώσεων έγινε αισθητός σε 130 χώρες . Οι πολίτες της Αυστραλίας, της Κίνας και της Ινδίας βγήκαν και αυτοί στους δρόμους απαιτώντας μία ισχυρή συμφωνία. Στην Αυστραλία χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν στην "Πορεία κατά της Υπερθέρμανσης" του πλανήτη, ενώ διαδηλώσεις και αγρυπνίες προγραμματίζεται να γίνουν από τα νησιά Φίτζι μέχρι τις ΗΠΑ για να καταστεί σαφής η επιθυμία του κόσμου για μεγαλύτερες μειώσεις των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, το Βόλο και άλλες μεγάλες πόλεις. Επίκεντρο των αθηναϊκών εκδηλώσεων ήταν το Σύνταγμα. Το μεσημέρι έγινε εκδήλωση με σύνθημα "Το κλίμα μας καίει" από τους Οικολόγους Πράσινους και άλλες πολιτικές οργανώσεις.

    Το απόγευμα, αντίστοιχο ειρηνικό κάλεσμα έξω από τη Βουλή έγινε από την οργάνωση Greenpeace. Δυστυχώς την απογευματινή συγκέντρωση επισκίασε ο κακός καιρός με αποτέλεσμα να συμμετάσχουν μόλις μερικές δεκάδες ανθρώπων που κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ με το μήνυμα "ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΚΛΙΜΑ - OUR CLIMATE, YOUR DECISION".

    Οι κραυγές αγωνίας έφτασαν μέχρι το Όσλο. Απέναντι από το ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, το πανό που κρατούσαν μέλη της Greenpeace έγραφε χαρακτηριστικά : Κέρδισες το Νομπέλ , Τώρα απόδειξε ότι το άξιζες.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30773

    [05] Σε κλίμα οργής το μνημόσυνο του Τ.Παπαδόπουλου

    Σαββατο, 12 12 2009 14:48

    Σε κλίμα οργής για την πρωτοφανή βέβηλη ενέργεια της σύλησης του τάφου του και της εξαφάνισης του λειψάνου του από αγνώστους, τελέστηκε σήμερα Σάββατο το μνημόσυνο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίς Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, μετά από μάχη με την επάρατη νόσο. Η επιμνημόσυνη δέηση εψάλλει στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Δευτέρας, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου. Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος.

    Από κυπριακής πλευράς παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, υπουργοί, αρχηγοί και στελέχη κομμάτων, η οικογένεια του αείμνηστου Προέδρου, συνεργάτες του και πολύς κόσμος.

    Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο δρ. Κύπρος Νικολαΐδης επεσήμανε πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν "ένας ηγέτης που γνώριζε ότι διαχειρίζεται τη μελλοντική πορεία ενός ολόκληρου έθνους" και πως γι' αυτό το λόγο "δεν λογάριαζε απειλές και πιέσεις".

    Ο κ. Νικολαΐδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του Τάσσου Παπαδόπουλου ως "σημαιοφόρου του κυπριακού λαού" τον Απρίλιο του 2004 κατά την απόρριψη του "αγγλοαμερικανικού", όπως το χαρακτήρισε, Σχεδίου Ανάν, το οποίο, όπως είπε, "κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και νομιμοποιούσε την τουρκική κατοχή στην Κύπρο".

    Είπε, επίσης, πως το "Όχι του Τάσσου, ήταν Όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο και όχι Όχι στη λύση", προσθέτοντας πως "σκοπό είχε να πετάξει στα σκουπίδια τις διαιρετικές μεθοδεύσεις των ξένων και όχι να διχάσει το λαό".

    Ο κ. Νικολαΐδης είπε ακόμη πως ο Τάσος Παπαδόπουλος με τη στάση του εξύψωσε το αίσθημα αυτοσεβασμού και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καταγράφοντας παράλληλα στην ανθρώπινη μνήμη "μια ηρωική κληρονομιά αντίστασης στην πίεση του ξένου παράγοντα" και στέλλοντας παντού το μήνυμα πως "είναι οι λαοί αυτοί που τελικά αποφασίζουν για τη μοίρα τους και όχι οι κατακτητές ή οι ισχυροί του κόσμου".

    Δηλώσεις πολιτικών

    Αποτροπιασμό και θλίψη εξέφρασε εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης και του Έλληνα Πρωθυπουργού, για την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, σύληση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρος Κουβέλης.

    Σε δηλώσεις του μετά το τρισάγιο στον συλημένο τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ξεκάθαρα, όπως ο ίδιος είπε, ότι "στη Δημοκρατία δεν διαπραγματευόμαστε και δεν συζητάμε με κανένα που κατεβάζει το επίπεδο του με τέτοιες πράξεις".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τον Τάσσο Παπαδόπουλο ως μια από τις μεγαλύτερες ιστορικές μορφές του κυπριακού Ελληνισμού, σημειώνοντας ωστόσο πως η σημερινή μέρα τιμής και μνήμης επισκιάστηκε από γεγονότα "που τα χαρακτηρίζει η ιεροσυλία και η βαρβαρότητα»" γεγονότα, που όπως πρόσθεσε, "δεν συνάδουν με τον ελληνικό πολιτισμό".

    Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε πως "μπορεί να σκύλεψαν τη σωρό του αείμνηστου Προέδρου, όμως δεν πρόκειται ποτέ να αλλοιώσουν και να συλήσουν τις ιδέες που πρέσβευε αυτός ο μεγάλος άνδρας".

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ καταδίκασε ως αποτρόπαια πράξη την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    ''Ο κ. Ντάουνερ καταδικάζει έντονα αυτή την αποτρόπαια πράξη. Ελπίζει ότι οι δράστες της σύλησης θα οδηγηθούν ταχύτατα ενώπιον της δικαιοσύνης και θα τιμωρηθούν με το πλήρες εύρος του νόμου'', αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Στο μεταξύ η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες προς διάφορες κατευθύνσεις για ανεύρεση του λειψάνου. Τα τρία άτομα που συνέλαβε και ανέκρινε η αστυνομία, Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ) στην Εθνική Φρουρά, αφέθηκαν ελεύθερα γιατί προέβαλαν "ισχυρό άλλοθι".

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι άγνωστοι δράστες, οι οποίοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον τέσσερις, παραβίασαν τον τάφο στο Κοιμητήριο της κοινότητας της Δευτεράς, χωρίς να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε μηχανοκίνητο μέσο. Η γρανιτένια ταφόπλακα, το βάρος της οποίας ξεπερνά τα 250 κιλά, δεν φέρει ίχνη βανδαλισμού. Στη συνέχεια αφού σύλησαν τον τάφο, ανέσυραν το φέρετρο, πήραν τη σορό και φεύγοντας έσβησαν τα ίχνη τους αδειάζοντας δύο σάκους ασβέστη γύρω από τον τάφο.

    Ο Μητροπολίτης, ο οποίος μετέβη στο Κοιμητήριο της κοινότητας της Δευτεράς, δήλωσε ότι ο χώρος έχει αγιαστεί και έτσι τελέστηκε το μνημόσυνο και το τρισάγιο στη μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Το σύνολο του ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού Τύπου αναφέρεται πρωτοσέλιδα στη βεβήλωση του τάφου του τέως Προέδρου και την εξαφάνιση της σορού του.

    Ελληνοκυπριακός Τύπος

    Η αποτρόπαιη ενέργεια, που προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη, είναι το κύριο θέμα σε όλες -πλην της "Χαραυγής"- σημερινές ελληνοκυπριακές εφημερίδες

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Προβοκάτσια'', γράφει ότι σοκ προκάλεσε η "φρικιαστική πράξη παρανοϊκών άγνωστων να ανοίξουν τον τάφο και να κλέψουν τη σορό του αείμνηστου τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, την ημέρα του θανάτου του και παραμονή του πρώτου ετήσιου μνημόσυνου του". Γράφει, επίσης, ότι τρεις ΕΠΥ από την Ελλάδα, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση ''Χρυσή Αυγή'', ανακρίθηκαν χθες από την Αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση κλοπής των λειψάνων του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Γιατί;'', γράφει ότι άφωνη είναι η Κύπρος από τη σύληση του τάφου του Τάσσου Παπαδόπουλου και ότι οι τυμβωρύχοι δεν άφησαν τεκμήρια.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Κύπρος αγρίων'', γράφει ότι βέβηλοι άνοιξαν τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου και έκλεψαν τη σορό του και ότι το πρωτοφανές γεγονός " έτυχε άμεσης πολιτικής εκμετάλλευσης από κάποιους που έσπευσαν να το τοποθετήσουν στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις". Γράφει, επίσης, ότι μέλος του στενού περιβάλλοντος της οικογένειας Τάσσου Παπαδόπουλου ανέφερε στην εφημερίδα ότι η οικογένεια αναμένει επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία, αλλά θεωρεί εντελώς απομακρυσμένο το ενδεχόμενο η ενέργεια αυτή να προέρχεται από Ελληνοκύπριο.

    Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ανοσιούργημα'', γράφει ότι απίστευτη βαρβαρότητα, ιεροσυλία και ανοσιούργημα, ήταν η πράξη αγνώστων που άνοιξαν τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου, αφαίρεσαν τη σορό του και την εξαφάνισαν, πράξη η οποία προκάλεσε σοκ ανά το παγκύπριο και μεταδόθηκε διεθνώς.

    Γράφει, επίσης, ότι ο Μελής Ιωάννου, που για 35 χρόνια ήταν μέλος της φρουράς του Τάσσου Παπαδόπουλου, ήταν εκείνος που διαπίστωσε πρώτος την κλοπή της σορού του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν πήγε μαζί με ένα φίλο του αστυνομικό να ανάψει το καντήλι στον τάφο.

    Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Βεβήλωσαν την Κύπρο'', γράφει ότι η ανησυχία, ο φόβος, αλλά και η οργή σκέπασαν όλη την Κύπρο με το άκουσμα της είδησης για το πρωτοφανές έγκλημα ιεροσυλίας στον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς "η πράξη στρέφεται εναντίον όλης της Κύπρου και του λαού της". Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι έρευνες της Αστυνομίας βρίσκονται στο σκοτάδι.

    Η ''Χαραυγή'', όργανο του ΑΚΕΛ, έχει κύριο θέμα της ρεπορτάζ για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ενώ σε άλλο ρεπορτάζ της πρώτης σελίδας για τη σύληση του τάφου του Τ. Παπαδόπουλου γράφει ότι οργή και θλίψη προκάλεσε η μακάβρια ενέργεια των νυχτοβατών να ανοίξουν τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου και να εξαφανίσουν τα λείψανα και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε από τις Βρυξέλλες έκκληση για ψυχραιμία μπροστά σε αυτήν την ''προβοκάτσια''.

    Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Κλάπηκαν τα λείψανα του Παπαδόπουλου'', γράφει ότι άγνωστοι άνοιξαν τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου και έκλεψαν τα λείψανά του, σε μιαν πράξη ιεροσυλίας που προκάλεσε σοκ και ότι η Αστυνομία ανάκρινε χθες τρία άτομα, τα οποία αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα, ύστερα από πληροφορίες ότι στην περιοχή θεάθηκε στρατιωτικό ασθενοφόρο.

    Τουρκοκυπριακός Τύπος

    Η εφημερίδα ''Κίπρις'' γράφει ότι ανακρίνονται τρία άτομα, ενώ η ''Γενί Ντουζέν'', σε πηχυαίο πρωτοσέλιδο τίτλο, αναφέρεται σε «Σοκ στις ελεύθερες περιοχές».

    Η ''Αφρίκα'' έχει τίτλο ''Δεν υπάρχει ησυχία ούτε στον άλλο κόσμο. Έκλεψαν τη σορό του Παπαδόπουλου'', η ''Χαλκίν Σεσί'', επίσης, αναφέρεται σε σοκ και η ''Σταρ'' έχει τον τίτλο ''Έκλεψαν τον Τάσσο''.

    Επίσης, η ''Κίπρισλι'' δημοσιεύει την είδηση κάτω από τον τίτλο ''Έκλεψαν τα οστά του Παπαδόπουλου'', η ''Ορτάμ'' τον τίτλο ''Ο Χριστόφιας είπε ότι πρόκειται για προβοκάτσια'' και η ''Βολκάν'' τον τίτλο ''Ο δολοφόνος των Τούρκων δεν βρήκε ησυχία ούτε στον τάφο του''.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Κλάπηκε το λείψανο του Τάσσου Παπαδόπουλου Είδηση: 30768

    [06] Υπέρ της ανεξάρτητης δικαιοσύνης

    Σαββατο, 12 12 2009 17:43

    Την επαναφορά του Αυτοδιοικήτου αλλά και την αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Με την αλλαγή του τρόπου εκλογής των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων συμφώνησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς. Εν τω μεταξύ, υπέρ του παγώματος των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, όχι όμως και στη συρρίκνωση τους, με αφορμή την οικονομική κρίση, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Χαράλαμπος Αθανασίου.

    Δεν έχουν αντίρρηση οι δικαστές να παγώσουν οι μισθοί τους λόγω και της κακής κατάστασης της οικονομίας της χώρας, όχι όμως να μειωθούν.

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης δικαστών Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης, ενώ τάχθηκε υπέρ της διάκρισης των εξουσιών τονίζοντας ότι ο δικαστής δεν μπορεί να κάνει πολιτική γιατί τότε ανεπίτρεπτα θα παραβιάσει την αρχής της διάκρισης των λειτουργιών που θέλει να προστατεύσει.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε και στα χρόνια προβλήματα απόδοσης της δικαιοσύνης τονίζοντας ότι "η Δικαιοσύνης στη χώρα μας εδώ και μία δεκαπενταετία υπολειτουργεί από απόψεως ταχύτητας απονομής της", ενώ ως προς τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων είπε ότι οι Ολομέλειες των μεγάλων δικαστηρίων θα προεπιλέγουν κάποιους δικαστές και εξ αυτών η Βουλή και η εκάστοτε Κυβέρνηση θα επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τάχθηκε υπέρ του αυτοδιοίκητου της δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παραιτήθηκε από το προνόμιο να επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους των τριών μεγάλων δικαστηρίων της χώρας και η διαδικασία θα γίνεται μέσω της Βουλής.

    Ο κ. Καστανίδης, τόνισε ότι η κοινωνία χρειάζεται φωτισμένους και ανεξάρτητους δικαστές, που θα "πρέπει να ασκούν κριτική ακόμη και στον υπουργό Δικαιοσύνης", ανακοίνωσε ότι θα γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Εθνικής Σχολής Δικαστών και επισήμανε ότι θα επιδιώξει την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης πολιτών και δικαστών.

    Η Δικαιοσύνη δεν νοείται και δεν πρέπει να δέχεται παρεμβάσεις σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συμφώνησε με την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων αλλά και την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι οι δικαστές είναι θεματοφύλακες των θεσμών και πρόσθεσε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουν για να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης, χωρίς αυτό να είναι σε βάρος της ποιότητας.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 30771

    [07] Το 13ο μισθό περιμένει η αγορά

    Σαββατο, 12 12 2009 17:25

    Τις ημέρες των εορτών περιμένουν οι έμποροι για να κινηθεί η αγορά, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες από την πτώση του τζίρου που καταγράφηκε και το Νοέμβριο. Με εκπτώσεις και δωροπροσφορές προσελκύουν τους καταναλωτές, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα φέτος μεγάλο μέρος του 13ου μισθού θα διατεθεί για την αποπληρωμή των οφειλών σε δάνεια και κάρτες.

    Οι καταναλωτές θα ξοδέψουν μόλις το 1/5 για την αγορά δώρων χριστουγεννιάτικων στολιδιών και ειδών ένδυσης και υπόδησης, ενώ πέρυσι ξόδεψαν το Ό του 13ου μισθού. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν στην αποπληρωμή οφειλών σε δάνεια και κάρτες.

    Υποτονικά κινείται για την ώρα και η κεντρική Βαρβάκειος αγορά, με τους εμπόρους να δηλώνουν ότι η τιμή της γαλοπούλας δεν αποκλείεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι.

    Το εορταστικό ωράριο τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Τρίτη.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ Είδηση: 30770

    [08] ΗΠΑ: Εξοργισμένος με τους τραπεζίτες ο Πρόεδρος Ομπάμα

    Σαββατο, 12 12 2009 13:37

    Με τους τραπεζίτες οι οποίοι επωφελούνται από το σύστημα και ενθυλακώνουν σημαντικά μπόνους, ενώ οι επιχειρήσεις τους διασώθηκαν από τα χρήματα των φορολογουμένων, τα έβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε μία τηλεοπτική συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας μεταδόθηκαν την Παρασκευή (ώρα ΗΠΑ). "Δεν ήμουν υποψήφιος (για την προεδρία) για να βοηθήσω ένα πλήθος σιτεμένων τραπεζιτών της Γουόλ Στριτ", εξήγησε ο Ομπάμα στη διάρκεια της εκπομπής του CBS "60 λεπτά", που αναμένεται να μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής.

    Καθώς πολλές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες επέστρεψαν τα χρήματα που είχαν δανειστεί από το κράτος προκειμένου να περάσουν τη μεγαλύτερη στενωπό της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Ομπάμα δεν απέκλεισε ορισμένες από αυτές να το έκαναν ώστε να μπορούν να χορηγήσουν σημαντικά μπόνους στους υπαλλήλους τους. Οι τράπεζες που όφειλαν χρήματα στο κράτος είδαν αυτά τα μπόνους να περιορίζονται.

    Η πρακτική των μπόνους που αποζημιώνουν για την ανάληψη κινδύνου των τραπεζών σε τοποθετήσεις που είναι μερικές φορές επικίνδυνες, θεωρείται πως είναι ένας από τους λόγους που επέσπευσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση και προκάλεσαν τη οργή της κοινής γνώμης.

    "Σκέφτομαι πως σε ορισμένες περιπτώσεις (η δυνατότητα χορήγησης των μπόνους) ήταν εκείνο που παρακίνησε" τις τράπεζες να εξοφλήσουν τη δημόσια βοήθεια, εκτίμησε ο Ομπάμα. "Αυτό που μου προκαλεί έκπληξη είναι πως οι άνθρωποι της Γουόλ Στριτ δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει (...), αναρωτιούνται ακόμη γιατί ο κόσμος είναι οργισμένος με τις τράπεζες", είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα.

    "Για να δούμε λίγο. Ξαναπαίρνετε τα μπόνους των 10 ή 20 εκατομμυρίων δολαρίων έπειτα από το χειρότερο έτος για την οικονομία της Αμερικής εδώ και δεκαετίες και είστε εσείς που έχετε προκαλέσει το πρόβλημα", είπε. "Αυτό που πραγματικά με εξοργίζει είναι που οι τράπεζες οι οποίες επωφελήθηκαν από τη βοήθεια των χρημάτων των φορολογουμένων είναι εκείνες που μάχονται με νύχια και με δόντια στο Κογκρέσο εναντίον της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης", πρόσθεσε.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Παρασκευή ένα σχέδιο νόμου για τη "Μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ", το οποίο περιλαμβάνει κυρίως τη δημιουργία μίας οικονομικής υπηρεσίας για την προστασία των καταναλωτών, προκειμένου να ρυθμιστούν ορισμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και να αποφευχθούν οι καταχρηστικές πρακτικές.

    Το σχέδιο νόμου θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία, όπου δεν προβλέπεται να διεξαχθεί ψηφοφορία πριν από το νέο έτος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 30767

    [09] Συνεδριάζουν οι πρυτανεις

    Σαββατο, 12 12 2009 13:04

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων στο Λαύριο, στην οποία παραβρέθηκε και μίλησε σήμερα Σάββατο η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη της Συνόδου είναι το πανεπιστημιακό άσυλο, που βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο, μετά τα πρόσφατα γεγονότα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Α. Διαμαντοπούλου: "Θα περιφρουρήσουμε το άσυλο" Είδηση: 30765

    [10] Άρωμα Χριστουγέννων στην Αθήνα

    Σαββατο, 12 12 2009 12:57

    Με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος, άρχισαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, του Δήμου Αθηναίων, που θα πραγματοποιηθούν σε πλατείες και δρόμους της πρωτεύουσας. Φέτος το δέντρο έχει οικολογικό συμβολισμό, καθώς είναι φτιαγμένο από 250 αληθινά έλατα, τα οποία, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, θα φυτευτούν, σε πυρόπληκτη περιοχή της Αττικής. Το κρύο, δεν εμπόδισε αρκετό κόσμο να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Το δένδρο είναι στολισμένο με 7.500 λαμπάκια και τα άναψε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 30764

    [11] Εκδηλώσεις για το κλίμα σε όλο τον κόσμο

    Σαββατο, 12 12 2009 12:50

    Εκδηλώσεις με αίτημα μία δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, πραγματοποιούνται σήμερα Σάββατο σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποιούν από τις 12 το μεσημέρι οι Οικολόγοι Πράσινοι και στις 5:30 το απόγευμα η Greenpeace, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις. Στο μεταξύ, στην Σύνοδο της Κοπεγχάγης, αλλά και στη διεθνή διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί εκεί, συμμετέχει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

    Περίπου 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα Σάββατο σε αρκετές πόλεις της Αυστραλίας για να ασκήσουν πίεση στους συμμετέχοντες στη σύνοδο για το κλίμα στην Κοπεγχάγη να καταλήξουν σε μια δεσμευτική συμφωνία.

    Ανάλογες συγκεντρώσεις προβλέπονται για σήμερα σε όλον τον κόσμο, πριν τη μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Δανίας. Οι 50.000 Αυστραλοί, που φορούσαν συμβολικά μπλε κορδόνια στα παπούτσια τους, διαδήλωσαν στους δρόμους της Καμπέρα, του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης.

    "Κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, φυσικά με την ευκαιρία της συνόδου της Κοπεγχάγης", δήλωσε ο Τζέιμς Ντάνενμπεργκ, εκπρόσωπος των οργανωτών των διαδηλώσεων. "Είναι σημαντικό την εβδομάδα αυτή, οι ηγέτες μας να δεσμευτούν για το θέμα της κλιματικής αλλαγής", τόνισε η Τρίσια Φέλαν, από τους οργανωτές της διαδήλωσης στη Μελβούρνη.

    Στην Κοπεγχάγη, όπου άρχισε τη Δευτέρα η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα οι σημερινές κινητοποιήσεις θα είναι θεαματικές. Σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 50.000 άνθρωποι θα πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις με το σύνθημα "Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30763

    [12] Χιόνια στη Δυτική Μακεδονία

    Σαββατο, 12 12 2009 12:33

    Στα «λευκά» ντύθηκε η Δυτική Μακεδονία, ενώ χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε ολόκληρη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα. Χιονίζει από τις πρώτες πρωινές ώρες στα ορεινά των νομών Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Αραιή χιονόπτωση σημειώνεται ακόμη και μέσα στις πόλεις Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά. Στο νομό Καστοριάς, αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από το 18ο έως το 28ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, από το 35ο έως το 60ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, καθώς και από το 26ο έως το 43ο χλμ της επαρχιακής οδού Καστοριάς - Αμυνταίου.

    Στο νομό Φλώρινας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βίγλας, καθώς και στην επαρχιακή οδό Αετού - Νυμφαίου.

    Στο νομό Κοζάνης, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Πτολεμαΐδας-Βλάστης, από το 12ο έως το 24ο χιλιόμετρο.

    Τέλος, με αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων προς τα χιονοδρομικά κέντρα «3 - 5 Πηγάδια» και Σέλι Ημαθίας, καθώς και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν στο νομό Πέλλας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30762

    [13] Ακινητοποιημένοι ΟΣΕ και Προαστιακός προς Κόρινθο λόγω απειλής για βόμβα

    Σαββατο, 12 12 2009 12:19

    Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στο πρόγραμμα των δρομολογίων του ΟΣΕ, εξαιτίας τηλεφωνήματος αγνώστου για τοποθέτηση βόμβας στη γραμμή Αθήνα-Κόρινθος, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το σημείο. Με εντολή της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διακόπηκαν όλα τα δρομολόγια από και προς την Αθηνά, καθώς και όλα τα δρομολόγια του Προαστιακού. Μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους που έκανε σε επίκαιρα σημεία το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών δεν βρέθηκε τίποτα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το τηλεφώνημα ήταν μια κακόγουστη φάρσα. Λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι αποκαταστάθηκε πλήρως η κυκλοφορία των τρένων και όλα τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30759

    [14] Φιλιππίνες: αρνούνται οι απαγωγείς την απελευθέρωση των 48 ομήρων

    Σαββατο, 12 12 2009 12:23

    Ο απαγωγείς 48 ανθρώπων σε επαρχία των νοτίων Φιλιππίνων αρνούνται να απελευθερώσουν τους ομήρους αν οι αρχές δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. Οι ένοπλοι είναι μέλη τοπικής εγκληματικής οργάνωσης που ζητεί την άρση των κατηγοριών για δολοφονίες και την απόσυρση των σχετικών ενταλμάτων σύλληψης των μελών της. Επίσης οι απαγωγείς αξιώνουν τον αφοπλισμό μίας αντίπαλης συμμορίας που δρα στην ίδια περιοχή. "Ζητήσαμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας", τόνισε ο Οντο Πέρες, αρχηγός των 15 ενόπλων που αρχικά είχαν απαγάγει 125 ανθρώπους. Ο ίδιος πρόσθεσε πως σκοπεύει να κρατήσει τους ομήρους ακόμα και μήνες αν χρειαστεί.

    Η Ζοζεφίν Μπαζάντε κοινωνική λειτουργός που έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς εξέφρασε την ελπίδα πως η κρίση θα επιλυθεί ειρηνικά αν και η αστυνομία ετοιμάζει επιχείρηση διάσωσης των ομήρων. "Η αστυνομία θέλει να επέμβει, αλλά είμαι αντίθετη σε αυτό", τόνισε. Η ίδια πρόσθεσε πως οι τοπικές αρχές έστειλαν στους ομήρους τρόφιμα και φάρμακα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30760

    [15] Γερμανικό «όχι» για ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα

    Σαββατο, 12 12 2009 11:49

    Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Ένωσης Τραπεζών (BdB) Μάνφρεντ Βέμπερ απέρριψε σήμερα Σάββατο κάθε ιδέα να δοθεί ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι θέμα της Αθήνας να διευθετήσει το πρόβλημα του σοβαρού ελλείμματος του προϋπολογισμού της. "Αυτή τη στιγμή είναι οι Έλληνες που βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Πρέπει να εξηγήσουν με αξιόπιστο τρόπο τι θα κάνουν για να διορθώσουν το έλλειμμα", επισήμανε ο Βέμπερ στην εφημερίδα Berliner Zeitung. Η Ελλάδα "έφτασε μόνη της σε αυτή τη δύσκολη θέση, εξαιτίας της ανεκτικής δημοσιονομικής πολιτικής", υπογράμμισε ο ίδιος.

    Χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επανέλαβε πως έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πάρει τα "τολμηρά και θαρραλέα" μέτρα που επιβάλλονται για να επιλύσει τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30758


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 12 December 2009 - 17:52:22 UTC