Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ωρα διαλόγου και αποφάσεων
  • [02] Συνεχίζονται οι πιέσεις στην εληνική οικονομία
  • [03] ΚΟ στη ΝΔ με ομιλία Σαμαρά και παρουσία Μπακογιάννη
  • [04] Κρίσιμη εβδομάδα για το κλίμα
  • [05] KTEO: Προϋπόθεση για ασφάλιση οχημάτων
  • [06] Αλλάζει άρδην ο τρόπος κατασκευής των νέων οικοδομών
  • [07] Απρόβλεπτος ο ιός
  • [08] Ξεχρεώνει το Ντουμπαϊ με βοήθεια από το ¶μπου Ντάμπι
  • [09] Συνέντευξη Κατσέλη: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα
  • [10] ΜΜΕ: Απεργία στις 17 Δεκεμβρίου
  • [11] Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: «Η παιδεία και ο πολιτισμός είναι ένας πολύ κρίσιμος και ευαίσθητος τομέας που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σαν χώρα
  • [12] Ο Adam Smith και ο Σκωτικός Διαφωτισμός
  • [13] Στα πρόθυρα της... υπερφόρτωσης ο ανθρώπινος εγκέφαλος
  • [14] Τουρκία: Έκκληση Ερντογάν για εθνική ενότητα
  • [15] Ουραγός στις δράσεις για το κλίμα η Ελλάδα
  • [16] Στην ¶μφισσα η δίκη Κορκονέα - Σαραλιώτη
  • [17] Και οι 6 ελληνικές αεροπορικές εταιρείες θα πετούν και εκτός Ε.Ε.
  • [18] Νέα επικίνδυνη τουρκική πρόκληση στο Π.Β. ¶νδρου
  • [19] Στους ναυτεργάτες μίλησε η Αλ. Παπαρήγα
  • [20] Ταϊλάνδη: Κρατούνται πιλότοι για φορτίο όπλων
  • [21] Ο Αχμαντινεζάντ στηρίζει τον αγώνα της Χαμάς κατά του Ισραήλ
  • [22] Περιμένουν τη δίκη για το θάνατο του γιού τους
  • [23] ΑΔΕΔΥ: Κινητοποίηση στις 21 Δεκεμβρίου
  • [24] Εορταστικές εκδηλώσεις από Δήμους
  • [25] Μπουκάλι κονιάκ αξίας 25.000 ευρώ

    [01] Ωρα διαλόγου και αποφάσεων

    Δευτερα, 14 12 2009 14:54

    Την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου κηρύσσει το απόγευμα στο Ζάππειο ο Πρωθυπουργός, επιδιώκοντας την συναίνεση των εταίρων στις αλλαγές για την οικονομία. Στο επίκεντρο του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου βρέθηκε το πλαίσιο δράσεων για την έξοδο από την κρίση με τον Γιώργο Παπανδρέου, να τονίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ανατροπές αλλά επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκινά σειρά επαφών στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε ότι η χώρα δεν θα είναι η επόμενη Ισλανδία και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα πράξει αυτό που χρειάζεται για την οικονομία. Κλιμάκιο του οίκου Moody's βρίσκεται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να εξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ την Τρίτη συγκαλείται το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

    Το πλαίσιο των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα, αλλά και τους βασικούς άξονες της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα παρουσιάσει στις 7 το απόγευμα στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας τον εθνικό κοινωνικό διάλογο για την έξοδο από την κρίση.

    "...προχωράμε στο διάλογο με στόχο να θεραπευτούν χρόνιες ασθένειες και να προστατευτεί το εισόδημα του πολίτη..."

    Γιώργος Παπανδρέου

    Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε το μεσημέρι άτυπο υπουργικό συμβούλιο ενόψει των ανακοινώσεων για τα μέτρα και τις δράσεις που θα ληφθούν.

    Πρέπει να μετατρέψουμε την πίεση σε ευκαιρία καθώς είμαστε κυβέρνηση ανατροπών και όχι διαχείρισης, τόνισε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν σκληρές και δύσκολες αποφάσεις.

    Ο κ Παπανδρέου εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συγκρουστεί και τόνισε ότι προχωρά στο διάλογο με στόχο να θεραπευτούν χρόνιες ασθένειες και να προστατευτεί το εισόδημα του πολίτη.

    Σύμφωνα με τον κ Παπανδρέου, για τον σκοπό αυτό απαιτούνται συμμέτοχη, συμμαχίες και συντεταγμένη πορεία για τις ανατροπές που χρειάζονται με σκοπό να ξαναποκτήσει η χώρα την αξιοπιστία της.

    Στην ομιλία του αναμένεται να ζητήσει από φορείς και από κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

    Το σχέδιο ανάκαμψης θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2010. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει ότι το βάρος θα πέσει στους έχοντες, ενώ ταυτόχρονα θα στηριχθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.

    Σε δηλώσεις του στα ΝΕΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν θα προκαλέσει περισσότερη ένταση στις ανισότητες και τις αδικίες.

    Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών ξεκινά αυτή την εβδομάδα επαφές με τους ευρωπαίους ομολόγους του, σε μια προσπάθειά να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων στην Ελλάδα, εν όψει, μάλιστα, της έναρξης του δανειακού προγράμματος για το 2010. Αύριο θα βρεθεί στο Βερολίνο και το Παρίσι. Την Τετάρτη, θα επισκεφτεί το Λονδίνο.

    Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι η μόνη χώρα με έλλειμμα τέτοιου μεγέθους.

    Στην Αθήνα έφτασε και κλιμάκιο αναλυτών του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's για να ελέγξει τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, λίγες ημέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, από τη Fitch.

    Συνάντηση αρχηγών την Τρίτη

    Σημειώνεται τέλος ότι την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τις προτάσεις του για την πάταξη της διαφθοράς.

    "Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τη διαφθορά ως αιτία της κρίσης και την δήθεν αντιμετώπισή της ως μέσο για να ξεπεραστεί η κρίση", τόνισε σε ομιλία της σε ναυτεργάτες γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι "το ΚΚΕ δεν θα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια, θα καταθέσει τις προτάσεις του που είναι σε όφελος των εργαζομένων, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τις απορρίψει, γιατί δεν ευνοούν το κεφάλαιο".

    Εξάλλου, χαρακτήρισε, "θέατρο την εικόνα του πρωθυπουργού που δήθεν αντιστέκεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επισημαίνοντας ότι οι συστάσεις έχουν ομόφωνα συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    "Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι μέγα και ασφαλώς έχει άμεσες επιπτώσεις και στην οικονομία. Δεν είναι όμως το κύριο αίτιο της σημερινής κρίσης. Η αιτία της χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι ότι από το 1981 έως σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 1990 -1993 μάθαμε να ζούμε, πάνω από τις δυνατότητες μας, με δανεικά, επιβαρύνοντας τις επόμενες γενιές και την ίδια περίοδο αρνηθήκαμε με πείσμα να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που έκαναν όλες οι χώρες της Ευρώπης, για να γίνουμε ανταγωνιστικοί", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να πει τη γυμνή αλήθεια στον ελληνικό λαό για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, αλλιώς όπως εκτίμησε "τα επώδυνα μέτρα -που ούτως ή άλλως υπό την πίεση της ανάγκης θα ληφθούν- θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες κοινωνικές αναταράξεις".

    "Η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια που απαιτεί άμεση αντίδραση από όλους μας. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς. Ο διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής, ουσιαστικός και κυρίως σύντομος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κωλυσιεργίες και ιδεοληψίες. Η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης του σπάταλου δημόσιου τομέα και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής - χωρίς αυξήσεις φόρων - αποτελεί μονόδρομο", δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Κ. Μίχαλος.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: "Καυτή" εβδομάδα για την οικονομία Είδηση: 30820

    [02] Συνεχίζονται οι πιέσεις στην εληνική οικονομία

    Δευτερα, 14 12 2009 18:35

    Οι πιέσεις στην ελληνική οικονομία συνεχίστηκαν και σήμερα τόσο σε επίπεδο συστάσεων για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων, όσο και στο επίπεδο των επιτοκίων του κρατικού δανεισμού. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκινάει την Τρίτη μαραθώνιο κρίσιμων συναντήσεων σε τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχειρώντας να αντιστρέψει το δυσμενές κλίμα και να πείσει τους εταίρους μας αλλά και τις αγορές ότι η Αθήνα παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την έξοδο από την κρίση.

    Στο τετ α τετ με τα στελέχη της Moody's που ήρθαν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες στη χώρα μας, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τους παρουσίασε όλα τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας καθώς και τους άξονες δράσεις για τη μείωση του ελλείμματος με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στη φορολογία.

    Την ίδια ώρα ο Χοακίν Αλμούνια μιλώντας στην ισπανικής El Pais, παρότι επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα στη ζώνη του ευρώ που αντιμετωπίζει προβλήματα, έστειλε ένα νέο μήνυμα:"Τα προβλήματα στην Ελλάδα, πρέπει πρωτίστως να λυθούν από την ελληνική κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και την ελληνική κοινωνία. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει τα αναγκαία μέτρα για να ξεπεράσει τα προβλήματά της, η ζώνη του ευρώ δεν μπορεί να τα αναλάβει στο όνομα της Ελλάδας".

    Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι επαφές που θα έχει τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο Υπουργός Οικονομικών. Αύριο στο Βερολίνο θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στη συνέχεια με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Γαλλία. Την Τετάρτη θα ταξιδέψει στο Λονδίνο όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων στο City αλλά και με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Αλ. Ντάρλινγκ. Την Πέμπτη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα έχει επαφές και στη Φρανκφούρτη.

    Οι ξένες αγορές πάντως εξακολουθούν να πιέζουν για σκληρά μέτρα, με το spread των ομολόγων να διατηρείται στις 230 μονάδες παρά την πρωινή αποκλιμάκωσή του στις 208.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στα ΝΕΑ ερωτήθηκε αν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο έκτακτου δανεισμού:"Δεν γνωρίζω κανένα κράτος που μπορεί να πει αποκλείω την προοπτική έκτακτου ή μη έκτακτου δανεισμού, γιατί αλλάζουν και οι συνθήκες διαπραγμάτευσης μετά .Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι ότι το χρέος μας πρέπει να σταθεροποιηθεί για να αρχίσει να υποχωρεί", απάντησε.

    "Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τη διαφθορά ως αιτία της κρίσης και την δήθεν αντιμετώπισή της ως μέσο για να ξεπεραστεί η κρίση", τόνισε σε ομιλία της σε ναυτεργάτες γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι "το ΚΚΕ δεν θα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια, θα καταθέσει τις προτάσεις του που είναι σε όφελος των εργαζομένων, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τις απορρίψει, γιατί δεν ευνοούν το κεφάλαιο".

    Παράλληλα, χαρακτήρισε, "θέατρο την εικόνα του πρωθυπουργού που δήθεν αντιστέκεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επισημαίνοντας ότι οι συστάσεις έχουν ομόφωνα συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    "Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι μέγα και ασφαλώς έχει άμεσες επιπτώσεις και στην οικονομία. Δεν είναι όμως το κύριο αίτιο της σημερινής κρίσης. Η αιτία της χρεοκοπίας της Ελλάδος είναι ότι από το 1981 έως σήμερα, με εξαίρεση την περίοδο 1990 -1993 μάθαμε να ζούμε, πάνω από τις δυνατότητες μας, με δανεικά, επιβαρύνοντας τις επόμενες γενιές και την ίδια περίοδο αρνηθήκαμε με πείσμα να κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που έκαναν όλες οι χώρες της Ευρώπης, για να γίνουμε ανταγωνιστικοί", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να πει τη γυμνή αλήθεια στον ελληνικό λαό για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, αλλιώς όπως εκτίμησε "τα επώδυνα μέτρα -που ούτως ή άλλως υπό την πίεση της ανάγκης θα ληφθούν- θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες κοινωνικές αναταράξεις".

    "Η κατάσταση της οικονομίας είναι τέτοια που απαιτεί άμεση αντίδραση από όλους μας. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς. Ο διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής, ουσιαστικός και κυρίως σύντομος. Δεν υπάρχουν περιθώρια για κωλυσιεργίες και ιδεοληψίες. Η λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της μείωσης του σπάταλου δημόσιου τομέα και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής - χωρίς αυξήσεις φόρων - αποτελεί μονόδρομο", δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Κ. Μίχαλος.

    Ο βουλευτής Β Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, Μίμης Ανδρουλάκης προτείνει την έκδοση εθνικού ομολόγου με επιτόκιο κατώτερο των αγορών,χωρίς πόθεν έσχες με στόχο όπως τονίζει να ανακουφιστεί η χώρα από τις πιέσεις των διεθνών αγορών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30836

    [03] ΚΟ στη ΝΔ με ομιλία Σαμαρά και παρουσία Μπακογιάννη

    Δευτερα, 14 12 2009 18:21

    Τα χαρτιά του στο ζήτημα της οικονομίας θα ανοίξει την Τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που θα συνεδριάσει -πρώτη φορά μετά την εκλογή του- με αποκλειστικό θέμα τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό. Θα παραστούν και θα πάρουν το λόγο εκπρόσωποι των παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση λόγω και της παρουσίας της Ντόρας Μπακογιάννη μετά την άρνησή της να συμμετάσχει στη νέα σκιώδη κυβέρνηση που συγκρότησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προτείνοντάς της τον τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού. Και οι δύο πλευρές δεν έδωσαν συνέχεια στο θέμα, ωστόσο, βουλευτές που τους υποστηρίζουν αντάλλαξαν αιχμές και υπαινιγμούς.

    Πίσω της επιχειρεί να αφήσει η ΝΔ τα κενά αέρος που προκάλεσε το όχι της Ντόρας Μπακογιάννη στην πρόταση του Αντώνη Σαμαρα να αναλάβει τους τομείς παιδείας και πολιτισμού.

    Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ θεωρούν το θέμα λήξαν. Πολλά πάντως είναι τα στελέχη που, αν και αναγνωρίζουν τη ψυχρότητα στις σχέσεις Σαμαρά Μπακογιάννη, αποφεύγουν να δώσουν ευθέως συνέχεια στο θέμα, παρότι όμως δεν λείπουν οι σκληροί υπαινιγμοί.

    Εντός των επόμενων δύο ημερών θα ανακοινωθούν και άλλα στελέχη που θα λάβουν μέρος στην σκιώδη κυβέρνηση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 30835

    [04] Κρίσιμη εβδομάδα για το κλίμα

    Δευτερα, 14 12 2009 15:52

    Στην Κοπεγχάγη, προβλήματα δημιουργήθηκαν στην αρχή της τελευταίας εβδομάδας της συνόδου για το κλίμα. Οι χώρες της Αφρικής δήλωσαν αρχικά αποχή από τις συνομιλίες, διαμαρτυρόμενες για τις κινήσεις των πλουσίων χωρών, για να επανέλθουν λίγο αργότερα και αφού πρώτα πήραν διαβεβαιώσεις ότι θα επεκταθεί το υπάρχον πρωτόκολλο του Κιότο. Έκκληση για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις εκείνων που απαιτούν τη λήψη δραστικών μέτρων για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Σε αποχή από τις συζητήσεις στην Κοπεγχάγη για τις κλιματικές αλλαγές προχώρησαν τα αφρικανικά και τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη, λόγω της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα των αφρικανικών χωρών που αφορούν σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα, αλλά και στον τομέα της χρηματοδότησης.

    Οι αφρικανικές χώρες κατηγόρησαν τα πλούσια κράτη ότι προσπαθούν να καταργήσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο και ότι οι συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα δεν θα ανταποκριθούν στις ανησυχίες τους.

    Ωστόσο λίγο αργότερα επανήλθαν στις συζητήσεις αφού εξασφάλισαν τις διαβεβαιώσεις ότι η Διάσκεψη θα εστιάσει στην επέκταση του υπάρχοντος πρωτοκόλλου του Κιότο.

    Οι συνομιλίες ξεκίνησαν και πάλι λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) και αφού η Δανή πρόεδρος Κόνι Χέντεγκααρντ διαβεβαίωσε τους Αφρικανούς εκπροσώπους ότι ένα μέρος των εργασιών θα αφιερωθεί αποκλειστικά στο Πρωτόκολο του Κιότο. Η Χέντεγκααρντ υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν δύο αποφάσεις (στην τελική συμφωνία), μία για το Πρωτόκολο του Κιότο και ακόμα μία για τη διάσκεψη" του κλίματος του ΟΗΕ.

    Εκδηλώσεις στήριξης και διαμαρτυρίας

    Στο μεταξύ, χάπενιγκ στήριξης των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών πραγματοποίησαν στην πρωτεύουσα της Δανίας χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι σηκώθηκαν ταυτόχρονα όρθιοι μέσα στο Μπέλα Σέντερ της Κοπεγχάγης, φωνάζοντας το σύνθημα "Υποστηρίζουμε την Αφρική".

    Οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αφρικανικών χωρών και να μην εγκαταλειφθεί η βάση που θέτει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

    Την ίδια ώρα, αγρότες που φορούσαν στολές χοίρων, απαιτούσαν την κατάργηση των τεράστιων βιομηχανικών χοιροστασίων που μολύνουν το περιβάλλον και την επιστροφή σε μικρότερες μονάδες εκτροφής.

    Η πρώτη συνεδρίαση

    Υπουργοί περιβάλλοντος και αξιωματούχοι από πενήντα χώρες, συμμετείχαν στην πρώτη υψηλού επιπέδου συνεδρίαση για το κλίμα στην Κοπεγχάγη. Ανάμεσά τους οι αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ινδίας, που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη.

    Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εξέτασαν το σχέδιο που έχουν προτείνει το Μεξικό και η Σουηδία, αυτό της ομάδας των G-77, των 135 αναπτυσσόμενων χωρών και τέλος το σχέδιο των νησιωτικών χωρών.

    Επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επί δεκαετίες ηγείται της μεγαλύτερης Οικολογικής κίνησης που έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια της θρησκείας

    Νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την αποτροπή υπερθέρμανσης του πλανήτη ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας.

    "Καλούμε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητος και Υμάς, προσωπικώς, να αναλάβετε γενναίας δεσμεύσεις δια την επίτευξη μιας νομικώς δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας δια την αποτροπή των δυσμενέστερων επιπτώσεων της υπερθερμάνσεως του πλανήτη", αναφέρει σε επιστολή που απηύθυνε στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στους ηγέτες της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και του Πακιστάν, τους πρωθυπουργούς των ευρωπαϊκών κρατών, και στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προειδοποιεί με σαφήνεια για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η αδράνεια και η αναβλητικότητα και ζητά τους ηγέτες οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών να ενισχύσουν τα ασθενέστερα οικονομικά κράτη για να διευκολυνθεί μία "κοινωνικώς δικαία και αποτελεσματική μετάβαση προς την επιθυμητή περιβαλλοντικός βιώσιμη ανάπτυξη".

    Την Τρίτη θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δύο ημέρες νωρίτερα απ' ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί προκειμένου να προσπαθήσει να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας.

    "Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή", ο εκπρόσωπος του ενώ ο ίδιος ο Μπράουν χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως "την μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος".

    Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Στίβεν Τσου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν το 2010 την πρώτη υπουργική σύνοδο των χωρών μελών του Φόρουμ των Μεγαλύτερων Οικονομιών για την Ενέργεια και το Κλίμα(MEF)στο οποίο μετέχουν οι Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, ΕΕ, Γαλλία ,Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Νότια Αφρική, Βρετανία και ΗΠΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30825

    [05] KTEO: Προϋπόθεση για ασφάλιση οχημάτων

    Δευτερα, 14 12 2009 15:48

    Επιπτώσεις στην ασφαλιστική κάλυψη των αυτοκινήτων που δεν θα έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, θα φέρει ρύθμιση που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, που αφορά περίπου δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα πρέπει στις αρχές του 2010 να τα περάσουν από ΚΤΕΟ, αν δεν το πράξουν, τότε δεν θα ασφαλίζονται.

    Ο έλεγχος κοστίζει 40 ευρώ σε δημόσιο ΚΤΕΟ, 45 ευρώ στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, ο εκπρόθεσμος έλεγχος στοιχίζει 80 ευρώ και η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων στοιχίζει 9 ευρώ.

    Με τη νέα ρύθμιση, που θα έχει ψηφιστεί έως τέλος του έτους, οι ιδιοκτήτες οχημάτων για να τα ασφαλίσουν θα πρέπει να προσκομίζουν το δελτίο Τεχνικού Ελέγχου από το ΚΤΕΟ, ενώ και για να περάσουν από τεχνικό έλεγχο θα πρέπει να προσκομίζουν το ασφαλιστήριο του οχήματός τους. Έτσι δεν θα κυκλοφορούν ανασφάλιστα και επικίνδυνα οχήματα στους δρόμους.

    Υπολογίζεται ότι το κράτος χάνει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τα οχήματα που δεν περνάνε από τεχνικό έλεγχο.

    Την τελευταία τριετία μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης υπολογίζεται πως δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο περίπου 1,2 εκατ. οχήματα ενώ στην υπόλοιπη χώρα αγγίξουν τις 800.000 ΙΧ.

    Το 2006 δεν προσήλθε σε ΚΤΕΟ το 45% του στόλου Το 2007 απείχε το 55% και Το 2008 εκτιμάται ότι το 65% των ιδιοκτητών απέφυγαν το ΚΤΕΟ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 30824

    [06] Αλλάζει άρδην ο τρόπος κατασκευής των νέων οικοδομών

    Δευτερα, 14 12 2009 16:08

    Αλλάζει ο τρόπος κατασκευής των νέων οικοδομών από τον επόμενο χρόνο. Η χώρα, αναλόγως με τις κλιματικές συνθήκες, θα χωρίζεται -πλέον- σε τέσσερις ζώνες. Τα νέα κτήρια θα κατασκευάζονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να περιορίζεται η ενεργειακή σπατάλη. Εντός των ημερών θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, καθώς και το «Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος» για τις επιθεωρήσεις παλαιών και νέων κατασκευών.

    Ο ήλιος και Ο άνεμος θα καθορίζουν πλέον τον τρόπο κατασκευής των νέων οικοδομών. Ο σωστός προσανατολισμός τους, προκειμένου να εκμεταλλεύονται τις φυσικές πηγές θέρμανσης και κλιματισμού, θα αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής αδείας.

    Στις αρχές του 2010 καθιερώνεται μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αναλόγως με την περιοχή που θα βρίσκεται κάθε νέο κτήριο. Η χώρα θα χωριστεί σε 4 ζώνες. Μόλις τελειώνει η οικοδομή θα ελέγχεται από ενεργειακούς επιθεωρητές και σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις θα διορθώνονται μέσα σε έναν χρόνο, ειδάλλως θα επιβάλλονται πρόστιμα. Η μελέτη ενεργειακής απόδοσης θα αφορά και πολυκατοικίες που ανακαινίζονται.

    Παλαιά και νέα κτήρια θα ελέγχονται από ενεργειακούς επιθεωρητές, πριν πουληθούν ή ενοικιαστούν. Το πιστοποιητικό που θα εκδίδεται θα ισχύει για 10 χρόνια.

    Για αλλαγή κουφωμάτων και για την διενέργεια ενεργειακών ελέγχων, θα επιδοτούνται μόνο όσοι θα έχουν χαμηλά εισοδήματα. Επίσης, προβλέπονται φοροαπαλλαγές για μονώσεις, καυστήρες και ηλιακούς θερμοσίφωνες, καθώς και δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

    Στόχος όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να έχει μειωθεί στο μισό η ενέργεια που καταναλώνουν τα κτήρια στη χώρα μας.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 30829

    [07] Απρόβλεπτος ο ιός

    Δευτερα, 14 12 2009 17:31

    ¶λλοι τέσσερις νέοι άνθρωποι -χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας- κατέληξαν από επιπλοκές της νέας γρίπης, ενισχύοντας την ανησυχία των επιστημόνων για την συμπεριφορά του ιού. Οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να εξηγήσουν για ποιό λόγο η νέα γρίπη σκοτώνει νέους και υγιείς, παρόλο που η θνητότητά της παγκοσμίως είναι σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από την κοινή γρίπη. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους το κύμα της πανδημίας βρίσκεται στην κορύφωσή του και γίνεται νέα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

    Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα τέσσερις άνθρωποι που δεν είχαν κανένα πρόβλημα υγείας και ήταν νέοι σε ηλικία έχασαν τη ζωή τους από τη νέα γρίπη. Ένα εξάχρονο κορίτσι, δύο νέοι 18 και 19 ετών και μία γυναίκα 39 ετών.

    "Προσβάλλει νέους ανθρώπους και αυτό αποτελεί τη μεγάλη της διαφορά με την κοινή γρίπη που προσβάλλει ηλικιωμένους" , υποστηρίζει η Μένη Μαλλιώρη αντιπροεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ

    Από τους 47 συνολικά ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα, οι 8 δεν είχαν άλλα νοσήματα. Δηλαδή ποσοστό που κυμαίνεται στο 20% των θανάτων συνολικά. Σε όλο τον κόσμο το ποσοστό των υγιών ανθρώπων που πεθαίνουν από τη νέα γρίπη κυμαίνεται μεταξύ 30-40% του συνόλου των ασθενών που πέθαναν.

    Και ενώ η εξάπλωση του ιού δείχνει στασιμότητα και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει ύφεση πριν από τα Χριστούγεννα, η επαγρύπνηση συνεχίζεται, καθώς οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει και τρίτο κύμα στις αρχές της άνοιξης.

    Την ίδια ώρα, οι εμβολιασμοί μόλις που ξεπερνούν τις 300.000, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του 3% του συνολικού πληθυσμού. Για όσους έχουν κινητικά προβλήματα και επιθυμούν να εμβολιαστούν στο σπίτι, μπορούν να το δηλώνουν στο 1135.

    Εμβολιασμοί στο σπίτι θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.

    Είδηση: 30833

    [08] Ξεχρεώνει το Ντουμπαϊ με βοήθεια από το ¶μπου Ντάμπι

    Δευτερα, 14 12 2009 16:31

    Χρηματική βοήθεια, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έλαβε το Ντουμπάϊ από το ¶μπου Ντάμπι, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Εμιράτου. Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέος των 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων του κλυδωνιζόμενου οικονομικά κατασκευαστικού γίγαντα Nakheel και για την εκπλήρωση σειράς υποχρεώσεων του ομίλου εταιρειών της Dubai World που βρίσκεται σε οικονομική στενότητα. Η ανακοίνωση της είδησης είχε ως αποτέλεσμα το χρηματιστήριο του Ντουμπάϊ να ανοίξει με άνοδο 10%.

    Στην αποπληρωμή του χρέους 4,1 δισ. δολαρίων του κατασκευαστικού κολοσσού Nakheel, θα προχωρήσουν οι αρχές του Ντουμπάι μετά τη χρηματική "ένεση" 10 δισ. δολαρίων, την οποία εξασφάλισε από την κυβέρνηση του ¶μπου Ντάμπι.

    "Η κυβέρνηση του ¶μπου Ντάμπι δέχθηκε να χρηματοδοτήσει με 10 δισ. δολάρια το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Αρωγής του Ντουμπάι, ποσό που θα διατεθεί για να εκπληρωθούν μία σειρά από υποχρεώσεις της Dubai World, του ομίλου εταιρειών που βρίσκεται σε οικονομική στενότητα", αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν.

    "Κατά συνέπεια το Ντουμπάι θα εγκρίνει τη χρήση 4,1 δισ. δολαρίων για την εκπλήρωση των ισλαμικών υποχρεώσεων (σουκούκ) που λήγουν σήμερα", αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

    Σημειώνεται ότι το χρέος της κατασκευαστικής εταιρείας Nakheel, θυγατρικής της Dubai World, έληγε σήμερα. Είδηση: 30830

    [09] Συνέντευξη Κατσέλη: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα

    Δευτερα, 14 12 2009 18:45

    Την επαναξιολόγηση του νόμου Παπουτσή για την ακτοπλοΐα, την είσοδο ορκωτού λογιστή στο ΝΑΤ και ότι υπάρχει συμφωνία ΟΛΠ και εργαζομένων, ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα. Ο ΟΛΠ, τόνισε η κ. Κατσέλη, καταρτίζει νέο επενδυτικό πρόγραμμα ώστε να ξαναβρεί το λιμάνι του Πειραιά τη θέση του στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διοικήσεις του ΟΛΠ και των σωματείων των εργαζομένων έχουν συντάξει πρακτικό συμφωνίας, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση του υπουργείου Οικονομίας, ΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα φορολογικά προνόμια που έχουν οι Κινέζοι.

    Για την ακτοπλοΐα η υπουργός είπε ότι στο αναμορφωμένο ΕΣΠΑ υπάρχουν δράσεις για τον θαλάσσιο τουρισμό την ακτοπλοΐα και τα λιμάνια. Μέσω του ΕΣΠΑ πρόσθεσε θα μειώσουμε το κόστος των θαλασσίων συγκοινωνιών στις άγονες γραμμές. Επίσης είπε ότι η ΕΕ δίνει την δυνατότητα να επιδοτηθούν τα εισιτήρια είτε η κατασκευή πλοίων. Εμείς υπογράμμισε η κ. Κατσέλη στρεφόμαστε στην κατασκευή πλοίων ώστε να στηρίζουμε τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας.

    Σε ότι αφορά τον νόμο Παπουτσή η υπουργός είπε ότι είναι καλός, πρέπει όμως να επαναξιολογηθεί γιατί οι συνθήκες αλλάζουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Για την ποντοπόρα ναυτιλία η υπουργός τόνισε ότι πρέπει να ενδυναμωθεί η ελληνική ναυτιλία και να στηριχθεί η ελληνική σημαία γιατί είναι εθνικό ζήτημα.

    Τέλος, για το ΝΑΤ η κ. Κατσέλη είπε ότι πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. Θα μπει ορκωτός λογιστής και θα κλείσουν τα βιβλία. Στόχος είναι η σύγχρονη και σωστή διαχείριση του ταμείου. Είδηση: 30837

    [10] ΜΜΕ: Απεργία στις 17 Δεκεμβρίου

    Δευτερα, 14 12 2009 17:40

    Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου, στην οποία συμμετέχουν κλάδοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι σε αρκετές ειδικότητες στα ΜΜΕ, μετά από κοινή σύσκεψη των κλαδικών τους σωματείων. Η 24ωρη απεργία ξεκινάει από ώρα 6 π.μ. της Πέμπτης, 17 Δεκεμβρίου 2009, έως 6 π.μ. της επόμενης ημέρας.

    Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ:

    Επειδή τα προβλήματα των δημοσιογράφων, καθώς και των άλλων εργαζομένων στις εφημερίδες, τη ραδιοτηλεόραση (δημόσια και ιδιωτική) καθημερινά αυξάνονται και οξύνονται.

    Οι απολύσεις είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται, η ελαστική απασχόληση γιγαντώνεται. Οι ΣΣΕ παραβιάζονται συστηματικά. Το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων ομήρων συνεχίζεται. Η ελεύθερη, ουσιαστική και δημοκρατική ενημέρωση γίνεται θυσία στο βωμό της εμπορευματοποίησης και της ανταγωνιστικότητας.

    Οι εργαζόμενοι είμαστε αντιμέτωποι σε μια ολόπλευρη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Τα νέα μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης στοχεύουν στην πλήρη ανατροπή των κατακτήσεων.

    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

    Όχι στις απολύσεις και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων.

    Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στο απαράδεκτο καθεστώς της ελαστικής απασχόλησης και των συμβασιούχων ομήρων.

    Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ.

    Όχι στα νέα ασφαλιστικά μέτρα και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

    Από την πλευρά της η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικών Τηλεοράσεων Αθηνών (ΕΤΙΤΑ) αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της:

    Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας τεχνικούς, μέλη μας και μη, να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ένωσή μας την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009, μαζί με την πλειοψηφία των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου μας με αιτήματα:

    βΆ Το πάγωμα των απολύσεων και την ανάκληση όσων έγιναν βΆ Το σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων με σταθερή απασχόληση και πλήρη κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα βΆ Την πλήρη εφαρμογή των ΣΣΕ και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όπου αυτά οφείλονται βΆ Να εφαρμοσθούν οι Σ Σ Ε και να διαμορφωθούν ίδιες μισθολογικές και ίδιες εργασιακές - ασφαλιστικές συνθήκες για όλους τους τεχνικούς είτε αυτοί εργάζονται σε κρατικούς είτε σε ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς είτε σε εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικού έργου βΆ Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων

    Είδηση: 30834

    [11] Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: «Η παιδεία και ο πολιτισμός είναι ένας πολύ κρίσιμος και ευαίσθητος τομέας που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σαν χώρα και σαν παράταξη.»

    Δευτερα, 14 12 2009 14:46

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα δώσετε τη συναίνεση που χρειάζεται η κυβέρνηση για να προχωρήσει τις τομές και τις αλλαγές για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα;» Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Σαφέστατα. Εκεί που θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πράττει και έχει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, εμείς θα συναινέσουμε. Αντίθετα από ό,τι έκανε ως αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Σε τέτοια μέτρα τα οποία θεωρούμε ότι βοηθάνε για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, εμείς θα είμαστε πλάι στη κυβέρνηση. Όμως, θα κάνουμε και μια σκληρή αντιπολίτευση, όταν βλέπουμε ότι ο πολιτικός λόγος της κυβέρνησης είναι εγκλωβισμένος σε αντιφάσεις, σε δήθεν καινοτόμες συμμετοχικές διαδικασίες, όταν απουσιάζει η τόλμη και η αποφασιστικότητα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να παγώσει τους μισθούς, τι θα κάνετε;» Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Εμείς είχαμε παρουσιάσει την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένο στις προεκλογικές του υποσχέσεις, με αποτέλεσμα να προβαίνει και σε λογιστικές ακροβασίες που είναι επιζήμιες και για τη χώρα και για την πιστοληπτική της ικανότητα και για το κόστος δανεισμού της.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κυβέρνησή σας που το είχε εξαγγείλει αυτό το μέτρο, δεν το είχε υπολογίσει σωστά;» Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Σωστά το είχε υπολογίσει. Απλά σας λέω, ότι εκτός αυτού του μέτρου, εμείς είχαμε πάρει και μια σειρά άλλων μέτρων, τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αθέτησε. Η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους που θα απέφεραν στα κρατικά ταμεία 1,1 δις.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική.» Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Αυτή η διαφορετική πολιτική ήδη έχει κόστος για τη χώρα. Το 12,7 έλλειμμα, το οποίο θα μπορούσε να ήταν πολύ χαμηλότερο αν ακολουθούσε άλλη τακτική ήδη έχει κόστος και για τη χώρα και για το κόστος δανεισμού.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Λέτε το 12,7 το έκανε αυτή η κυβέρνηση μέσα στους λίγους μήνες που κυβερνά;» Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Εμείς παραδώσαμε τη χώρα θεωρώντας ότι αν κάναμε κάποια μέτρα συγκεκριμένα, θα είχαμε ένα έλλειμμα της τάξεως του 8 -9 %.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κος Προβόπουλος είχε μιλήσει για διψήφιο έλλειμμα παραμονές των εκλογών.» Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Όχι, είχε πει ότι αν τυχόν δεν κάνετε τις κινήσεις που πρέπει, το έλλειμμα μπορεί να γίνει διψήφιο. Το έλλειμμα για πολύ διαφορετικούς λόγους ήταν παραπάνω από αυτό που θα θέλαμε και είχαμε δεσμευτεί με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν είναι το έλλειμμα το οποίο εμφάνισε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα με αυτές τις λογιστικές τακτικές ουσιαστικά να οδηγεί τη χώρα σε δυσμένεια στο εξωτερικό. Εμείς δεν θα κάνουμε μόνο κριτική, αλλά θα κάνουμε και προτάσεις. Θα σας πω τις τρεις προτάσεις στους τρεις άξονες στους οποίους θέλουμε να κινηθεί η κυβέρνηση. Ο πρώτος άξονας είναι να δοθεί έμφαση στην μείωση των δαπανών, ο δεύτερος άξονας θέλουμε να ληφθούν μόνιμα μέτρα και όχι μέτρα τα οποία θα είναι μόνο για μια χρήση και το τρίτο είναι να δοθεί έμφαση στις νέες πηγές ανάπτυξης, δηλαδή επένδυση στη γνώση, στην έρευνα, στη καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί δεν τα κάνατε όλα αυτά όταν κυβερνούσατε;» Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Κάναμε πολλά από αυτά\. Ο πρώην πρωθυπουργός είχε πει ότι, ουσιαστικά προκηρύσσω τις εκλογές, διότι σε ένα δύο στοιχεία, όπως είναι η φοροδιαφυγή -και εδώ θα είμαστε κοντά στη κυβέρνηση- και όπως είναι η μείωση των δαπανών που είναι σπατάλες χρειάζονται αποφάσεις με μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στα εσωκομματικά σας θα έρθω τώρα. Τα πρώτα σύννεφα πολύ νωρίς δεν εμφανίστηκαν στις σχέσεις του προέδρου με την κα Μπακογιάννη;» Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Προσωπικά δεν ήμουν παρών, ούτε έχω ακούσει από κάποιον από τους δύο τον διάλογο ο οποίος έγινε, άρα δεν θα μπορούσα να μιλήσω για σύννεφα. Ξέρω ότι ο κος πρόεδρος έκανε κάποιες προτάσεις σε κάποια στελέχη, μεταξύ των οποίων έκανε και στην κα Μπακογιάννη, την θεωρώ κορυφαίο στέλεχος της παράταξης.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε κορυφαίο στέλεχος, στην πρώην υπουργό Εξωτερικών, δεν είναι μια υποβάθμιση να λες «πάρε τον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού;» Χ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: « Θεωρώ ότι η παιδεία και ο πολιτισμός είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της χώρας. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτός είναι ένας πολύ κρίσιμος, πολύ ευαίσθητος τομέας που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σαν χώρα και σαν παράταξη. Θεωρώ ότι όλο το πλέγμα κινήσεων αλλά και των δηλώσεων του προέδρου του κόμματος κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Η πρώτη του ομιλία που ήταν στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο ουσιαστικά πολλά στοιχεία που έδειχναν ότι αυτή η παράταξη δεν περιχαρακώνεται στις ιδέες της. Και το ίδιο εφαρμόζει και στα πρόσωπα και στις επιλογές τις οποίες κάνει.» Είδηση: 30822

    [12] Ο Adam Smith και ο Σκωτικός Διαφωτισμός

    Δευτερα, 14 12 2009 14:53

    Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ο Adam Smith και ο Σκωτικός Διαφωτισμός» διοργανώνουν από τις 18 έως τις 20 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, οι Τομείς Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με αφορμή τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη δημοσίευση του έργου του Σκώτου φιλοσόφου ΄Ανταμ Σμιθ «Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων», που δημοσιεύθηκε το 1759, όταν αυτός δίδασκε ως καθηγητής ηθικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, έργο που, και κατά την εκτίμηση του ίδιου, αλλά και άλλων στοχαστών, είναι το σημαντικότερο κείμενό του.

    Ο Σμιθ είναι γνωστός ως βπατέρας' της κλασικής πολιτικής οικονομίας και ως υποστηρικτής της ελεύθερης αγοράς και του οικονομικού φιλελευθερισμού. Το βιβλίο του «Ο Πλούτος των εθνών» (1776) επηρέασε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την οικονομική επιστήμη, ενώ όροι όπως «καταμερισμός της εργασίας», «εργασιακή θεωρία της αξίας», «αόρατο χέρι» συνδέονται με το όνομα του Σκώτου αυτού φιλοσόφου και οικονομολόγου καθώς και με την πρωτοποριακή θεωρία του για την απελευθέρωση των αγορών από την κρατική ή εκκλησιαστική εξουσία. Ωστόσο η έρευνα και μελέτη του έργου του, που γνώρισε εκρηκτική άνθιση τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, έχει αναδείξει όψεις και δυνατότητες ερμηνείας, κυρίως του φιλοσοφικού του έργου, πολύ βαθύτερες και ευρύτερες, που θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση παραδοσιακές ερμηνείες.

    Η οργάνωση του Συνεδρίου

    Στόχος του συνεδρίου είναι να αναδειχθεί το μέγεθος του ηθικού, κοινωνικού και οικονομικού έργου του Adam Smith, καθώς και η συμβολή του στην ανάπτυξη των κοινωνικών επιστημών και ιδιαίτερα της φιλοσοφίας. Οι βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν οι τοποθετήσεις των ομιλητών, είναι η θέση και η συμβολή του Adam Smith στον Σκωτικό Διαφωτισμό, η ανάδειξη των σχέσεων αυτού με Βρετανούς και Ευρωπαίους διανοούμενους του 18ου αιώνα, η οριοθέτηση των σχέσεων του έργου του με τη Φιλοσοφία, τις Κοινωνικές Επιστήμες, τη Λογοτεχνία και τις Τέχνες και η πρόσληψη των ιδεών του στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ειδικότερα.

    Η όλη οργάνωση του Συνεδρίου έγινε από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Αθανασία Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, και τον αναπλ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Διονύση Δρόσο, Αντιπρόεδρο του Συνεδρίου.

    Στις εργασίες του συνεδρίου, θα συμμετάσχουν περίπου εξήντα διαπρεπείς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Π. Γέμτος, ο Γ. Κριμπάς, ο Μ. Γκίβαλλος, ο Π. Νούτσος, ο Δ. Δρόσος, η Α. Γλυκοφρύδη-Λεοντσίνη, ο C. Berry, o D. Raynor, o R. Stalley, η F. Forman-Barzilai, o S. Fleischacker. Σε στρογγυλό τραπέζι θα παρουσιασθεί το πρόσφατα εκδομένο βιβλίο του R. Hanley «Ο Α.Σμιθ και ο χαρακτήρας της αρετής», παρόντος και του συγγραφέα. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο συνέδριο λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια εποχή που καθιστά τις απόψεις αυτού επίκαιρες σε σχέση με τα σύγχρονα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα. Οι ανακοινώσεις θα αναδείξουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της σκέψης του Σμιθ, όπως ο βιολογικός εξελικτικισμός ή η σύγχρονη οικονομική θεωρία, και την μετάβαση από την ιδεολογική εξάρτηση της σμιθιανής ηθικής σκέψης από μια απολογία του καπιταλισμού, μέσω του συμβολισμού του «αόρατου χεριού», στην επικαιρότητα της σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ρύθμισης των αγορών και των αγοραίων σχέσεων. Κατά τον Σμιθ, που ήταν εναντίον των μονοπωλίων, εσωτερικών και εξωτερικών, ο ελεύθερος συναγωνισμός λειτουργεί ως αόρατο χέρι, και μέσω της επιδίωξης του ατομικού συμφέροντος οδηγεί στο γενικό καλό και το συλλογικό συμφέρον.

    Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (κεντρικό κτήριο, Πανεπιστημίου 30). Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχισθούν το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009 (09.00-14.30 και 17.00-21.00) και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου (09.00-14.00) στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» και στο «Νέο Αμφιθέατρο» του κεντρικού κτηρίου.

    Χορηγοί του Συνεδρίου είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Ακαδημία Αθηνών, το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων, η ALPHA BANK, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΟΕ και η Τράπεζα Ηπείρου.

    ο»Ώο»Ώ Είδηση: 30823

    [13] Στα πρόθυρα της... υπερφόρτωσης ο ανθρώπινος εγκέφαλος

    Δευτερα, 14 12 2009 12:03

    Ο καταιγισμός πληροφοριών στη σύγχρονη εποχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες πηγές έχουν οδηγήσει στον καθημερινό "βομβαρδισμό" του μέσου ανθρώπινου εγκεφάλου με τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών που θα προκαλούσε ανησυχητική υπερφόρτωση ακόμα και σε ένα φορητό υπολογιστή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, υπό τον Ρότζερ Μπον, εκτιμά ότι κάθε μέρα οι άνθρωποι κατακλύζονται με το ισοδύναμο όγκου πληροφοριών 34 Gb (gigabytes), αρκετή ποσότητα για να υπερφορτώσει ένα φορητό υπολογιστή μέσα σε μια εβδομάδα.

    Μέσα από τα κινητά τηλέφωνα, το διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες, τα βιβλία κ.α. οι άνθρωποι δέχονται καθημερινά περίπου 100.500 λέξεις ή 23 λέξεις ανά δευτερόλεπτο κατά τη μισή μέρα (12 ώρες) που είναι ξύπνιοι και "καταναλώνουν" πληροφορίες (δηλαδή όταν δεν κοιμούνται, τρώνε ή ασχολούνται με άλλες ανάγκες τους). Αν και οι άνθρωποι μπορεί να μην διαβάζουν πραγματικά αυτές τις 105.000 λέξεις κάθε μέρα, τόσος υπολογίζεται ότι είναι ο αριθμός που φθάνει στα μάτια και τα αυτιά τους καθημερινά. Αν προσθέσει κανείς τις εικόνες, από βίντεο, games κλπ., φθάνουμε στον όγκο των 34 gigabytes κάθε μέρα κατά μέσο όρο.

    Η συνολική κατανάλωση πληροφοριών από τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλα μέσα πληροφόρησης το 2008 εκτιμήθηκε (για τις ΗΠΑ) σε 3,6 εκατομμύρια gigabytes. Τα παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση και ραδιόφωνο) εξακολουθούν να κυριαρχούν στην καθημερινή ροή των πληροφοριών με περίπου 60% των ωρών "κατανάλωσης".

    Η μελέτη θεωρεί μεν ότι ο εγκέφαλος μας δεν απειλείται άμεσα, αλλά πάντως δεν αποκλείει να υπάρχει επιζήμια επίδραση ή η πληροφοριακή "πλημμύρα" να οδηγήσει σε διαφορετική οδό εξέλιξης του ανθρώπινου εγκεφάλου, μέσα από τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων, με δεδομένο ότι ο εγκέφαλός μας έχει αποδειχτεί πια ότι είναι "εύπλαστος" και μπορεί να "καλωδιωθεί" κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα των ερεθισμάτων που δέχεται.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κύρια συνέπεια της υπερφόρτωσης με πληροφορίες είναι ότι η προσοχή του ανθρώπου συνεχώς εμποδίζεται να εστιαστεί και διακόπτεται όλο και πιο συχνά, πράγμα που δεν βοηθά στη διαδικασία του συλλογισμού και της βαθύτερης σκέψης. Όπως σχολίασε ο αμερικανός ψυχίατρος Έντουαρντ Χάλοουελ, "ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία οι εγκέφαλοί μας δεν είχαν να επεξεργαστούν τόσες πολλές πληροφορίες όσες σήμερα. Έχουμε πια μια γενιά ανθρώπων που περνάνε τόσες ώρες μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή ή σε ένα κινητό, οι οποίοι είναι τόσο απασχολημένοι με την επεξεργασία των πληροφοριών που δέχονται από όλες τις κατευθύνσεις, ώστε χάνουν την ικανότητα να σκέφτονται και να αισθάνονται. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις πληροφορίες είναι επιφανειακές. Οι άνθρωποι θυσιάζουν το βάθος και το αίσθημα και αποκόβονται από τους άλλους ανθρώπους".

    Πιο αισιόδοξος δήλωσε ο νευροεπιστήμονας και καθηγητής φυσιολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τζον Στάιν, ο οποίος τόνισε ότι και στον Μεσαίωνα, όταν εφευρέθηκε η τυπογραφία, ανησυχούσαν ότι το ανθρώπινο μυαλό δεν θα αντέξει τις πολλές πληροφορίες, κάτι που όμως δεν συνέβη τελικά.

    Ο ίδιος ο Μπον, που έκανε την έρευνα, διευκρίνισε ότι η μελέτη δεν κατέγραψε πόσες πληροφορίες από αυτά τα καθημερινά 34 gigabytes τελικά απορροφά ο εγκέφαλος. Από την άλλη, επεσήμανε ότι στη σύγχρονη εποχή αυτό που έχει αλλάξει, είναι περισσότερο η φύση της εισρέουσας πληροφορίας και όχι τόσο η ποσότητά της. Όπως είπε, είτε κοιτάμε μια οθόνη υπολογιστή, είτε μιλάμε πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον, στην πραγματικότητα ο εγκέφαλός μας μπορεί να απορροφά τον ίδιο όγκο πληροφοριών.

    Μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο έχει το δικό της ισοδύναμο σε bytes πληροφοριών (άγνωστο πόσο ακόμα), καθώς π.χ. ο εγκέφαλος παρακολουθεί τις εκφράσεις του άλλου ανθρώπου, ακούει τους χρωματισμούς της φωνής του κ.α. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Μπον, αν σε μια τέτοια συνομιλία ο εγκέφαλός μας αποθηκεύει πληροφορίες με όγκο 100 megabits ανά δευτερόλεπτο, τότε μια δίωρη συνομιλία με κάποιον ξεπερνά ακόμα και τον εκτιμώμενο όγκο των ηλεκτρονικών πληροφοριών που δέχεται μέσα σε μια ημέρα ο εγκέφαλός μας.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30807

    [14] Τουρκία: Έκκληση Ερντογάν για εθνική ενότητα

    Δευτερα, 14 12 2009 18:54

    Ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση τη Δευτέρα για εθνική ενότητα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας την Παρασκευή να θέσει εκτός νόμου το κύριο κουρδικό κόμμα της χώρας, πυροδοτώντας βίαιες συμπλοκές και διαδηλώσεις. "Θα τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα εφόσον το έθνος μας είναι ενωμένο και έχει αλληλεγγύη", απάντησε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν σχετικά με τα κυβερνητικά σχέδια για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στον τερματισμό δεκαετιών σύγκρουσης με τους κούρδους αυτονομιστές.

    Πρόκειται για το πρώτο σχόλιο του τούρκου πρωθυπουργού μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προσέθεσε ότι θα απευθυνθεί στο κοινβούλιο ώστε να συζητηθεί ενδελεχώς η απαγόρευση της λειτουργίας του Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP).

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30838

    [15] Ουραγός στις δράσεις για το κλίμα η Ελλάδα

    Δευτερα, 14 12 2009 17:08

    Στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη βρίσκεται η Ελλάδα, βάσει των επιδόσεων και πολιτικών της για το κλίμα, όπως παρουσιάστηκε σήμερα σε ετήσια έκθεση αξιολόγησης στην Κοπεγχάγη. Ο Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων της Germanwatch και του δικτύου CAN, κατατάσσει τη χώρα μας στη διόλου τιμητική 54η θέση, λόγω της αδράνειας των τελευταίων ετών. Ο ετήσιος κατάλογος που συντάσσεται τα τελευταία πέντε χρόνια κατατάσσει τις χώρες βάση της απόδοσής τους στην προστασία κατά των κλιματικών αλλαγών, συγκρίνοντας 57 βιομηχανικές χώρες και οικονομίες αναπτυσσόμενων χωρών.

    Συγκεκριμένα υπολογίζει το ποσοστό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που εκλύει κάθε χώρα στην ατμόσφαιρα, καθώς και την κλιματική πολιτική της.

    Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις της λίστας, καταλαμβάνοντας μόλις την 54η θέση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ27, η χώρα μας βρίσκεται στην προτελευταία θέση.

    "¶λλη μια θλιβερή κατάταξη της Ελλάδας, που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς τα τελευταία χρόνια χάσαμε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία να μεριμνήσουμε για το κλίμα και να μετατρέψουμε τη μείωση των εκπομπών σε αναπτυξιακή πολιτική", δηλώνει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς.

    "Στην Κοπεγχάγη παρουσιάζεται μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος και να δείξει πως πραγματικά ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή που θα πλήξει δυσανάλογα τη χώρα μας", επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

    Κατά τις δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθήσει με όλες τις δυνάμεις της για μια νομικά δεσμευτική, δίκαιη και φιλόδοξη συμφωνία για το κλίμα, και στη συνέχεια να προβεί στις κατάλληλες «πράσινες» πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας. Αν δεν το πράξει, τότε οι οργανώσεις φοβούνται πως και του χρόνου η Ελλάδα θα καταλάβει μια από τις ντροπιαστικές τελευταίες θέσεις στο δείκτη κλιματικών επιδόσεων.

    Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη, η Κίνα και οι ΗΠΑ, βρίσκονται στην έβδομη και όγδοη θέση πριν το τέλος αντίστοιχα, ενώ από τις ευρωπαϊκές χώρες η απόδοση της Πολωνίας, της Κύπρου και του Λουξεμβούργο κρίθηκε "πολύ κακή", ενώ η Σουηδία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονταν στις 10 πρώτες θέσεις.

    Η Βραζιλία, η Βρετανία και η Σουηδία βρίσκονται πρώτες στην κατάταξη των χωρών που έχουν κάνει τις περισσότερες προσπάθειες την τρέχουσα χρονιά.

    Ως χειρότερες αξιολογούνται οι επιδόσεις μόνο της Νέας Ζηλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστραλίας, του Καζακστάν, του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας.

    Σύμφωνα με την Germanwatch καμία από τις 57 χώρες --που ευθύνονται για το 90% του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα-- δεν έχει κάνει αρκετά για να αποτραπεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου και γι' αυτό δεν κατατάσσει καμία στις τρεις πρώτες θέσεις του καταλόγου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης έμειναν κενές, καθώς καμιά χώρα δεν συνεισφέρει επαρκώς στην προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από δυο βαθμούς Κελσίου. Είδηση: 30832

    [16] Στην ¶μφισσα η δίκη Κορκονέα - Σαραλιώτη

    Δευτερα, 14 12 2009 16:52

    Απορριπτική ήταν η απόφαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντέλη, στην αίτηση της μητέρας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για να γίνει η δίκη στην Αθήνα. Ήταν η δεύτερη αίτηση που κατέθεσε η Τζίνα Τσαλικιάν, για την προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου 2010 δίκη των δυο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη.

    Τελικά η δίκη των δύο αστυνομικών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια, θα πραγματοποιηθεί στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της ¶μφισσας στις 20 Ιανουαρίου 2010.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 30831

    [17] Και οι 6 ελληνικές αεροπορικές εταιρείες θα πετούν και εκτός Ε.Ε.

    Δευτερα, 14 12 2009 16:36

    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών των ελληνικών αερομεταφορέων που κατέθεσαν αιτήματα για να αναλαμβάνουν δρομολόγια από και προς χώρες εκτός Ε.Ε., μεταξύ των οποίων, η OLYMPIC-AIR και η AEGEAN. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που ανακοίνωσε η ΥΠΑ και οι 6 αεροπορικές εταιρείες [OLYMPIC-AIR, AEGEAN, ATHENS AIRWAYS, HELLAS JET, HELLENIC IMPERIAL και BLUE BIRD] που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, θα πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς Αίγυπτο, Αλβανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Καναδά Κουβέιτ, Λίβανο, Ν. Αφρική, Ρωσία, Σερβία και Τουρκία.

    Διορισμοί των ελληνικών αερομεταφορέων ανά χώρα

    Βάσει των προβλέψεων του Κοινοτικού Κανονισμού 847/04 και του σχετικού Εθνικού Κανονισμού διεξήχθη και ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών των έξι ελληνικών αερομεταφορέων, που κατέθεσαν αιτήματα σε σχετική από 3/11/2009 πρόσκληση ενδιαφέροντος για εκτέλεση τακτικών αεροπορικών γραμμών προς κι από χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης -ως αερομεταφορέων- βάσει ισχυουσών διμερών αεροπορικών συμφωνιών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

    [ΥΠΑ].

    Ειδικότερα, οι διορισμοί των ελληνικών αερομεταφορέων ανά χώρα για τα δικαιώματα, που είχαν προκηρυχθεί, είναι οι εξής: Αίγυπτος - Olympic Air, Αλβανία - Olympic Air, ΗΝ. Αραβικά Εμιράτα - Hellasjet & Olympic Air για Aμπού Nτάμπι και Hellenic Imperial για Ντουμπάι, Ισραήλ - Aegean Airlines, Καναδάς - Aegean Airlines & Olympic Air, Κουβέιτ - Αthens Airways, Λίβανος - Aegean Airlines, Αthens Airways, Hellasjet, Olympic Air & Hellenic Imperial, Ν. Αφρική - Hellenic Imperial, Ρωσία - Aegean Airlines & Olympic Air για Αθήνα - Μόσχα και Bluebird για ζεύγη πόλεων Ηράκλειο - Μόσχα, Θεσσαλονίκη - Μόσχα, Κέρκυρα - Μόσχα & Ρόδο - Μόσχα, Σερβία - Aegean Airlines, Τουρκία - Olympic Air για Αθήνα -Κωνσταντινούπολη, Aegean Airlines για Αθήνα - Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη & Hellasjet για Αθήνα - Σμύρνη.

    Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι πίνακες αιτημάτων αερομεταφορέων, καθώς και η απόφαση διορισμού των ελληνικών αερομεταφορέων, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα www.ypa.gr. Οι αεροπορικές εταιρίες, που διορίζονται, οφείλουν, κατά την παροχή των υπηρεσιών στα ανωτέρω δρομολόγια, να τηρούν πιστά τις διατάξεις της εθνικής, κοινοτικής και διεθνούς νομοθεσίας για την εκτέλεση διεθνών αεροπορικών μεταφορών και να συμμορφώνονται με τις διαδικασίες και οδηγίες, που έχουν καθοριστεί από την αεροπορική αρχή της χώρας, στην οποία διορίζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της οικείας διμερούς αεροπορικής συμφωνίας. Η μη τήρηση των ανωτέρω διατάξεων αποτελεί λόγο ανάκλησης του διορισμού τους. Επίσης, οφείλουν, μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις Αρχές της χώρας, στην οποία διορίζονται, να προχωρήσουν -το αργότερο εντός έξι μηνών- στην έναρξη εκτέλεσης τακτικών δρομολογίων, άλλως συντρέχει λόγος ανάκλησης του διορισμού.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30839

    [18] Νέα επικίνδυνη τουρκική πρόκληση στο Π.Β. ¶νδρου

    Δευτερα, 14 12 2009 15:25

    Νέα τουρκική πρόκληση, υψηλής επικινδυνότητας εκδηλώθηκε ξανά στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, εισήλθαν απροειδοποίητα σε δεσμευμένη περιοχή στο πεδίο βολής της ¶νδρου. Μάλιστα, εκείνη την ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη προγραμματισμένη άσκηση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στο εν λόγω πεδίο βολής.

    Πιο συγκεκριμένα, σχηματισμός 8 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που αποτελείτο από 4 F-16 & 4 F-4, εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 10:34 από τα Β/Α του Αιγαίου, μεταξύ των νήσων Λήμνου και Λέσβου.

    Εν συνεχεία, στις 10:48 τα 2 F-16 του σχηματισμού, εισήλθαν στην δεσμευμένη με ΝΟΤΑΜ στην περιοχή του πεδίου βολής ¶νδρου! Αμέσως, ως είθισται, ενεργοποιήθηκε η "HOT LINE" [τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας εκτάκτου ανάγκης] μεταξύ "ΕΚΑΕ Λαρίσης" - "Εσκί-Σεχίρ". Εν τέλει, ο σχηματισμός των 8 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών εξήλθε του FIR Αθηνών στις 10:57, επίσης από τα Β/Α του Αιγαίου, μεταξύ των νήσων Χίου και Σάμου, αφού -κατά πάγια τακτική- αναχαιτίστηκαν από σμήνος ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με του διεθνείς κανόνες.

    Είδηση: 30828

    [19] Στους ναυτεργάτες μίλησε η Αλ. Παπαρήγα

    Δευτερα, 14 12 2009 13:25

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε για μία ακόμη φορά ότι εξαπολύει βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, έκανε η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μίλησε το πρωί στους ναυτεργάτες. Συγκεκριμένα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της προς τους ναυτεργάτες και αναφερόμενη στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που θα γίνει αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο για το θέμα της διαφθοράς, τόνισε ότι "η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τη διαφθορά ως αιτία της κρίσης και την δήθεν αντιμετώπισή της ως μέσο για να ξεπεραστεί η κρίση" και πρόσθεσε ότι "το ΚΚΕ δεν θα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια, θα καταθέσει τις προτάσεις του που είναι σε όφελος των εργαζομένων, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τις απορρίψει, γιατί δεν ευνοούν το κεφάλαιο".

    Εξάλλου, χαρακτήρισε, "θέατρο την εικόνα του πρωθυπουργού που δήθεν αντιστέκεται στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης", επισημαίνοντας ότι οι συστάσεις έχουν ομόφωνα συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    Κάλεσε εξάλλου τους εργαζόμενους, απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα "να αντιτάξουν το πακέτο των σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών, να μην διαπραγματευθούν για όσα θα χάσουν, αλλά να παλέψουν για να πληρώσει την κρίση η πλουτοκρατία που ευθύνεται".

    Η κ. Παπαρήγα, που απηύθυνε έκκληση για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17 του Δεκέμβρη, ανέφερε ακόμη ότι "τα μέτρα που παίρνονται θα χτυπήσουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις. Είναι προαποφασισμένα. Με αφορμή την κρίση επιταχύνονται με στόχο τμήματα του κεφαλαίου να βγουν αλώβητα ή λιγότερο τραυματισμένα από την κρίση".

    Υποστήριξε τέλος, ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά συναίνεση και κανένας διάλογος για τα μέτρα αυτά "ο μόνος διάλογος που πρέπει να γίνει είναι στους τόπους δουλειάς για τη διοργάνωση της πάλης, γιατί αν περάσουν έστω και λίγα από τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα έρθουν πολύ χειρότερα". Είδηση: 30816

    [20] Ταϊλάνδη: Κρατούνται πιλότοι για φορτίο όπλων

    Δευτερα, 14 12 2009 15:08

    Συμβολή στη διατήρηση της έντασης μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της διεθνούς κοινότητας, αναμένεται να έχει η κράτηση πέντε μελών του πληρώματος αεροπλάνου προερχομένου από τη Βόρεια Κορέα το οποίο, όπως διαπιστώθηκε μετά την προσγείωσή του στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, μετέφερε όπλα βάρους 35 τόνων. Το πλήρωμα αποτελούν τέσσερα άτομα από το Καζακστάν και ένας από τη Λευκορωσία και την παράταση της κράτησής τους, αποφάσισε ταϊλανδικό δικαστήριο.

    Από την πλευρά του το πλήρωμα αρνείται τις κατηγορίες για κατοχή βαρέος οπλισμού και πλημμελή δήλωση φορτίου, υποστηρίζοντας ότι είχαν ενημερωθεί πως μετέφεραν γεωτρύπανα. Το αεροσκάφος, τύπου Ιλιούσιν IL -76, καταχωρημένο στη Γεωργία, πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στη Μπανγκόκ την Παρασκευή, ενώ κατευθυνόταν από τη Βόρεια Κορέα σε χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

    Οι αρχές της Ταϊλάνδης εξετάζουν σε στρατιωτική βάση το φορτίο, που αποτελείται από εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος, αντιαρματικές ρουκέτες και άλλα όπλα που βρέθηκαν στο αεροσκάφος. Το αεροσκάφος σταμάτησε εκτάκτως στη Μπανγκόκ για ανεφοδιασμό και έλεγχο σε έναν τροχό, ενώ κατευθυνόταν στη Μέση Ανατολή. Ο έλεγχος προήλθε μετά από πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και η κατάσχεση του φορτίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, μετά την απόφασή της να συνεχίσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές. Η Βόρεια Κορέα πουλάει στο Ιράν, καθώς και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής βαλλιστικούς πυραύλους. Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση οι κυρώσεις στις πωλήσεις όπλων, θα επιφέρουν στη βορειοκορεατική οικονομία πλήγμα ύψους 1 δισ. δολαρίων το χρόνο, την ώρα που το συνολικό ΑΕΠ της χώρας, είναι της τάξης των 17 δισεκατομμυρίων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ Είδηση: 30821

    [21] Ο Αχμαντινεζάντ στηρίζει τον αγώνα της Χαμάς κατά του Ισραήλ

    Δευτερα, 14 12 2009 13:07

    Υπόσχεση στα μέλη της Χαμάς ότι θα συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα της ισλαμιστικής οργάνωσης κατά του Ισραήλ έδωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο ιρανός πρόεδρος είπε ότι το Ιράν θα στέκεται σταθερά στο πλευρό του παλαιστινιακού έθνους ως "την επικείμενη εξάλειψη του σιωνιστικού καθεστώτος".

    Η ιρανική τηλεόραση επικαλέστηκε δήλωση του Μεσάαλ ότι η Χαμάς θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά του Ισραήλ και των υποστηρικτών του "μέχρι τελικής νίκης".

    Ο Αχμαντινεζάντ έχει αρκετές φορές τονίσει ότι, καθώς το Ισραήλ βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να είναι προετοιμασμένοι για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ.

    Το Ιράν δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και υποστηρίζει το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. Ωστόσο έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η υποστήριξή του είναι ηθική και όχι υλική.

    Παράλληλα στη Γάζα, οι δρόμοι είναι στολισμένοι με μεγάλες και μικρές πράσινες σημαίες της Χαμάς, ενόψει των εορτασμών της 22η επετείου της ίδρυσης του ισλαμιστικού κινήματος.

    Η Χαμάς που έχει υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007, απέσυρε όλα τα οδοφράγματα ενόψει μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

    Στόχος των ισλαμιστών της Χαμάς είναι να συγκεντρωθεί όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος, ώστε να καταρρίψει τους ισχυρισμούς ότι έχασε τη δημοτικότητά της μετά την ισραηλινή επιχείρηση κατά της Γάζας πριν από ένα χρόνο. Σχεδόν 1.400 Παλαιστίνιοι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Το Νοέμβριο αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών είπαν ότι η Χαμάς πραγματοποιεί δοκιμές ρουκετών μεγαλύτερου βεληνεκούς που μπορεί να πλήξουν βαθύτερα το Ισραήλ σε σχέση με παλαιότερα.

    Η Παλαιστινιακή Αρχή που έχει περιοριστεί στη Δυτική Όχθη, μετά τη δια της βίας ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας, κατηγορεί την ισλαμιστική οργάνωση πως επιδιώκει την εγκαθίδρυση ισλαμικού εμιράτου σε αυτό το φτωχό θύλακα όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30814

    [22] Περιμένουν τη δίκη για το θάνατο του γιού τους

    Δευτερα, 14 12 2009 11:33

    Την ικανοποίησή τους, τόσο για την απόφαση του δικαστηρίου να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης, για την δολοφονία του γιού τους, όσο και για την έναρξη των διαδικασιών, σύμφωνα με το πρόγραμμα, εκφράζουν οι γονείς του 20χρονου Αυστραλού Ντουζόν Ζάμιτ ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου έξω από νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Μύκονο το καλοκαίρι του 2007.

    «Είναι ανακούφιση να ορίζεται επιτέλους ημερομηνία για τη δίκη, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αρχίσουν οι διαδικασίες σύμφωνα με το πρόγραμμα» δήλωσε η Ρόζμαρι Ζάμιτ, η μητέρα του 20χρονου Αυστραλού στην εφημερίδα «The Sun Herald».

    Το δημοσίευμα που υπογράφει ο Αντώνης Σταυρινός, επικεντρώνεται στον ορισμό - μετά από 16 μήνες - της ημερομηνίας της δίκης του κατηγορούμενου, για το θάνατο του Ντουζόν Ζάμιτ, Μάριου Αντωνόπουλου και στην ανακούφιση της οικογένειας Ζάμιτ για την εξέλιξη αυτή.

    Η οικογένεια Ζάμιτ σχολίασε την υπόθεση λίγες μέρες μετά την απόρριψη από τον ¶ρειο Πάγο δεύτερης αίτησης του κατηγορουμένου σχετικά με τις προδικαστικές διαδικασίες. Γίνεται αναφορά στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Μάριος Αντωνόπουλος και δύο ακόμα άνδρες που φέρονται ως συνένοχοι στην υπόθεση.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30810

    [23] ΑΔΕΔΥ: Κινητοποίηση στις 21 Δεκεμβρίου

    Δευτερα, 14 12 2009 14:37

    Κινητοποίηση στις 21 Δεκεμβρίου, με παράσταση διαμαρτυρίας στο ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων και στη Βουλή, θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ, διαμαρτυρόμενη για την καθυστέρηση καταβολής του εφ' άπαξ και την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τομέα. Σε συνέντευξη τύπου αναφορικά με τα μέτρα στα οποία εξωθείται η κυβέρνηση για το δημοσιονομικό πρόβλημα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, υποστήριξε ότι απαιτείται ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και η ανάδειξη της κοινωνικής συνοχής γιατί διαφορετικά θα υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις.

    Δηλώσεις Σ. Παπασπύρου

    "Η κατάσταση στη χώρα είναι περίπλοκη και το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο απειλητικό. Η μετεξέλιξη της χρηματιστηριακής κρίσης σε πιστωτική και τώρα σε δημοσιονομική, οι νέοι κύκλοι μεταμόρφωσής της, αυξάνουν, βαθαίνουν, επεκτείνουν τις κοινωνικές επιπτώσεις. Η ανεργία, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η συρρίκνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είναι ήδη τα έντονα και εξελισσόμενα χαρακτηριστικά της. Οι μύθοι, οι αυταπάτες καταρρέουν μαζί με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Η κρίση είναι συστημική, είναι κρίση ολόκληρου του συστήματος. Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ: "Τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί μια δημόσια συζήτηση για τη λήψη ή όχι μέτρων. Το ουσιαστικό και πραγματικό δίλλημα είναι στο ερώτημα ποιά μέτρα, τι είδους, περιεχομένου και κατεύθυνσης. Αρκετοί αναζητούν συμβολισμούς, μηνύματα "νέας θυσίας για να εξευμενιστούν οι Θεοί των αγορών" και η Ιφιγένεια έχει βρεθεί: οι μόνιμα ύποπτοι, το δημόσιο, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

    Το ιρλανδικό θαύμα που χρεοκόπησε ως μοντέλο ανάπτυξης, τώρα προτείνεται ως μοντέλο εξόδου από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας ! Λείπουν κάποιες δεκάδες δις και προτείνεται η αναπλήρωσή τους με τα 250-300 εκατομμύρια της εισοδηματικής πολιτικής ! Αρκούν ; Η απάντηση είναι όχι, "αλλά θα παρθούν και άλλα μέτρα, θα πληρώσουν όλοι" η εύκολη ανταπάντηση. Γνωστό κι από παλιά το παραμύθι έστω κι αν τώρα έχει και β¦ δράκο, τον 13ο και 14ο μισθό.

    Το δίλημμα και το ερώτημα είναι συγκεκριμένο : εύκολες, επιδερμικές, πολιτικές μείωσης των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών δαπανών, της περικοπής εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων; Ή οι δύσκολες και συστημικές με στόχο την αύξηση της οικονομικής και κοινωνικής αποδοτικότητας των δημόσιων και κοινωνικών πόρων";

    Τέλος ο κ. Παπασπύρου δήλωσε: "¶λλωστε επί σειρά ετών οι αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις, η εκτεταμένη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η διαρκής μείωση των δικαιωμάτων, των εγγυήσεων, του επιπέδου αξιοπρεπούς εργασίας και ζωής των μισθωτών και των συνταξιούχων ούτε τη "βιωσιμότητα" των Ταμείων εξασφάλισε, ούτε την οικονομική κρίση απέφυγε. Αντίθετα αξιοποιήθηκε για να αυξήσουν οι υπαίτιοι της κρίσης τα προνόμιά τους και τα κέρδη τους. Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 21/12/2009 αναδεικνύει τα ζητήματα αυτά, για άλλη μια φορά, με μαζική παράσταση στο Ταμείο Πρόνοιας και τη Βουλή που συζητείται ο Προϋπολογισμός. Η κλιμάκωση και απεργιακά της δράσης μας είναι άμεση και θα εκδηλωθεί έως τις αρχές Φλεβάρη, όσο παραμένουν χωρίς απάντηση, σε εκκρεμότητα επικίνδυνης συσσώρευσης, μείζονα τέτοια θέματα για τη ζωή των μισθωτών και των συνταξιούχων".

    Είδηση: 30819

    [24] Εορταστικές εκδηλώσεις από Δήμους

    Δευτερα, 14 12 2009 14:08

    Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούνται σε αρκετούς Δήμους της χώρας, λόγω της εορταστικής περιόδου που διανύουμε. Πολιτιστικά δρώμενα, εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, παιδικά αφιερώματα, συνθέτουν τα προγράμματα που ανακοινώνουν οι Δήμοι.

    Σε κίνηση αλληλεγγύης προχωράει ο Δήμος Θεσσαλονίκης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με τη διοργάνωση γεύματος αγάπης για τους απόρους και τους μετανάστες, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Το γεύμα αγάπης γίνεται κάθε χρόνο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με στόχο να νιώσουν "ζεστασιά" οι οικογένειες των απόρων και μεταναστών, οι οποίοι είτε φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του δήμου, είτε θα κληθούν μέσω φιλόπτωχων σωματείων και ενοριών. Την ίδια μέρα, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 το απόγευμα, σε τέσσερα κεντρικά σημεία της πόλης, μουσικά συγκροτήματα θα παίξουν λαϊκή και σύγχρονη, ελληνική και ξένη, μουσική για να συνεισφέρουν στην εορταστική ατμόσφαιρα και να τονωθεί η αγοραστική κίνηση στα καταστήματα.

    Στο Μαρούσι, ο Δήμος κάνει τα εγκαίνια του Χριστουγεννιάτικου Χωριού, με μεγάλη συναυλία του Κώστα Μαρτάκη, Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00, Πλατεία ΗΣΑΠ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αμαρουσίου: "Το Χωριό του ¶η Βασίλη, στολισμένο και φωτισμένο, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και με τα ξύλινα σπιτάκια, με το τρενάκι και με τις φουσκωτές κατασκευές, προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα. Ο ουρανός θα γεμίσει με μικρές φωτεινές εκρήξεις και η νύχτα θα γίνει μέρα όταν θα αρχίσουν να πέφτουν τα πυροτεχνήματα σαν βροχή. Μαζί με το χιόνι που θα εκτοξεύεται από δέκα μηχανές εκτόξευσης θα δημιουργηθεί ένα μοναδικό τοπίο που θα μας μεταφέρει στον μακρινό βορά και στο φυσικό περιβάλλον του Αη Βασίλη".

    Ο Δήμος Κηφισιάς για τρίτη συνεχή χρονιά διοργανώνει το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο street party με live συναυλία του Μύρωνα Στρατή στην οδό Παναγίτσας στις 19 Δεκεμβρίου από τις 11πμ έως τις 4μμ. Μια γιορτή ανοιχτή σε όλους, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, να δοκιμάσουν σοκολατένιες γεύσεις και διάφορα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, να συμμετέχουν σε χριστουγεννιάτικα εργαστήρια, να διασκεδάσουν με το γιορτινό μας carousel, να ακούσουν live μουσική αλλά και να φωτογραφηθούν με τον ¶γιο Βασίλη σε μια πραγματικά Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

    Το "κιόσκι της Αγάπης" δημιούργησε ο Δήμος Περιστερίου. Στην 1η Παιδική Χαρά (επί της κεντρικής οδού Π. Τσαλδάρη, πλησίον του σταθμού Μετρό Αγ. Αντωνίου) έχει δημιουργηθεί μια "φανταστική πολιτεία", όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στο σημαντικό έργο των φορέων: Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, Μαζί για το παιδί και ΕΔΡΑ Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων. Η λειτουργία του θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2010 και από τις ώρες 11 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, μικροί και μεγάλοι μπορούν να διασκεδάσουν δωρεάν με το εντυπωσιακό παγοδρόμιο, το πολύχρωμο καρουσέλ, το εργαστήρι ζαχαρωτών και το ταχυδρομείο του ¶η Βασίλη.

    Από την πλευρά του ο Δήμος Καισαριανής, φωταγώγησε το δέντρο στην κεντρική πλατεία, πραγματοποιώντας και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Είδηση: 30818

    [25] Μπουκάλι κονιάκ αξίας 25.000 ευρώ

    Δευτερα, 14 12 2009 13:01

    Μια πρόσφατη δημοπρασία που έγινε στο Παρίσι για τους λάτρεις και τους γνώστες του κρασιού αποδεικνύει πως εκτός απο το ακριβό άρωμα, έτσι και το ακριβό (άρα και το ποιοτικό) ποτό, απο το μπουκάλι φαίνεται! Ένα και μοναδικό μπουκάλι παλιού κονιάκ "Clos du Griffier", με τιμή εκκίνησης τα 2.500 ευρώ, πουλήθηκε μέσα σε δύο λεπτά στην τιμή των 25.000 ευρώ κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας. Η εμφιάλωσή του έγινε το 1788, ένα χρόνο δηλαδή πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση, και ήταν ένας από τους "θησαυρούς" της κάβας του παριζιάνικου ρεστoράν υψηλής στάθμης "Τour D΄ Αrgent", το οποίο διαθέτει μια από τις καλύτερες κάβες στον κόσμο.

    Προκειμένου να προχωρήσει στην καθιερωμένη ανανέωση της κάβας, η διεύθυνση έβγαλε σε δημοπρασία τη Δευτέρα και την Τρίτη 18.000 μπουκάλες κρασί, μοναδικής ποιότητας.

    Αγοραστής της πολύτιμης μπουκάλας είναι ο Ραφαέλ Ζιερ, 38ετής Γάλλος που ασχολείται με διαδικτυακές επιχειρήσεις στο Λονδίνο. Όπως δήλωσε, με τη χειρονομία αυτή αποσκοπούσε σε μια φιλανθρωπική πράξη, διότι το ποσόν από αυτή την αγορά του θα δοθεί από το εστιατόριο στην Ενωση Μικρών Πριγκίπων, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εκπληρώνει επιθυμίες βαριά άρρωστων παιδιών. Όσο για το ανυπέρβλητο περιεχόμενο, θα το απολαύσει μαζί με φίλους του. Είδηση: 30813


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 December 2009 - 17:53:45 UTC