Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποίηση για την οικονομία με υποβάθμιση από την Μoody's
  • [02] Στόχος η οδική ασφάλεια
  • [03] Γερμανός : Αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή
  • [04] Κ. Παπούλιας: Απάντηση στην πρόσκληση Γκ. Ιβανόφ
  • [05] Συνεδρίαση νέου ΚΕΣΥ παρουσία της Μ. Ξενογιαννακοπούλου
  • [06] Τέμπη: Τρίμηνη ταλαιπωρία με παρακαμπτήριες
  • [07] Σε κρίσιμη κατάσταση ο αστυνομικός
  • [08] Οχι στην πρώιμη σεξουαλική ζωή λένε οι επιστήμονες

    [01] Κινητοποίηση για την οικονομία με υποβάθμιση από την Μoody's

    Τριτη, 22 12 2009 11:00

    Σε ήπια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας κατά μία βαθμίδα από Α2 σε Α1, προχώρησε -όπως αναμενόταν- ο οίκος Μoody's. Σε επισήμανσή του, σημειώνει ότι είναι απίθανο η χώρα μας να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν εν μέρει αντισταθμιστεί, από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Στο Υπουργείο Οικονομικών περιμένουν σταδιακή αποκλιμάκωση των πιέσεων που ασκούν οι αγορές στα ελληνικά ομόλογα καθώς θεωρούν ότι με τη σημερινή υποβάθμιση από τη Μoody's κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας. Υπό αυτή τη νέα εξέλιξη ξεκίνησε το πρωί ο κοινωνικός διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση με κύριο στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και συνεδρίασε για πρώτη φορά το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, για την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατά την συνάντησή του με το Κάρολο Παπούλια.

    Στη σκιά των πιέσεων των αγορών, μετά και την υποβάθμιση, σήμερα Τρίτη, της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας κατά μία βαθμίδα από το επίπεδο Α1 στο επίπεδο Α2 από το διεθνή οικονομικό Οίκο Μoody's, ξεκίνησε το πρωί ο κοινωνικός διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση με κύριο στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    "...Η Moody's θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης..."

    Ο διεθνής Οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η προοπτική για την ελληνική οικονομία είναι "αρνητική" αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε "σταθερή" αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της με διαρκή αύξηση των φορολογικών εσόδων και συγκράτηση των δαπανών".

    Η Moody's θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας και αναχρηματοδότησης και τονίζει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η ελληνική Κυβέρνηση δεν συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης.

    Η Moody's παράλληλα προχώρησε σε υποβάθμιση και στην πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής Τράπεζας (σε A1 από Aa3), της EFG Eurobank Ergasias (σε A2 από A1) και της Εμπορικής Τράπεζας (σε A2 από A1), λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς ύφεσης στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Οι επιπτώσεις αυτές, αν και δεν ήσαν αμέσως ορατές, έχουν βαθμιαία επιδεινώσει τη θέση των τραπεζών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνει η Moody's.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Υπουργείο Οικονομικών

    Σταδιακή αποκλιμάκωση των πιέσεων που ασκούν οι αγορές στα ελληνικά ομόλογα περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών καθώς θεωρούν ότι με τη σημερινή υποβάθμιση από τη κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας.

    Ανώτερος παράγοντας του Υπουργείου δήλωσε το μεσημέρι, ότι οι αγορές περίμεναν μεγαλύτερη υποβάθμιση αλλά αυτό δεν έγινε διότι έχει αρχίσει να αποδίδει η ενημέρωση που κάνουμε στο εξωτερικό σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.

    Παράλληλα, τονίζεται ότι το δανειακό πρόγραμμα του 2010 θα εκτελεστεί σε ποσοστό 40% μέχρι τον Ιούνιο και το υπόλοιπο το δεύτερο εξάμηνο.

    "Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της Οικονομίας"

    "Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάταξη της Οικονομίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών και τονίζεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίζεται κατά ένα επίπεδο, αλλά παραμένει στην πρώτη κατηγορία (Α) και δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις των δύο άλλων οίκων που υποβάθμισαν πρόσφατα την Ελλάδα.

    Ιδιαίτερα θετική ήταν η αντίδραση των αγορών. Το spread στο 10ετές ομόλογο υποχώρησε στις 250 μονάδες από 277 και το χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο σε ποσοστο 4,48% στις 2.213,47 μονάδες.

    Κληθείς να σχολιάσει την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody's, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έκανε λόγο για "σχετική" υποβάθμιση, που, όμως, είναι "πολύ πιο θετική από τις άλλες υποβαθμίσεις και από όλα αυτά που εξελίσσονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ελληνική οικονομία".

    Ο εκπρόσωπος εξήγησε oτι αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι έχει κριθεί θετική και από τις αγορές "καθότι πέφτουν τα spreads", όπως και από την ανακοίνωση της Moody's, σύμφωνα με την οποία, όπως ανέφερε, κρίνεται ότι τα μέτρα και η πορεία της κυβέρνησης είναι σε θετική κατεύθυνση και αναμένεται η εφαρμογή τους.

    Πρόσθεσε δε ότι κανένας δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένος από μια υποβάθμιση, "αλλά ζούμε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και με τις πιέσεις που υπάρχουν και με τη γνωστή άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας".

    "Με την αξιολόγηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's είμαστε δύο επίπεδα πάνω από τις αξιολογήσεις που μας έδωσαν οι δύο προηγούμενοι οίκοι και αυτό έχει τη δική του σημασία. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου μπορούν να οδηγήσουν σε μόνιμες λύσεις. Εμείς συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας", τόνισε ο υφυπουργός των Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε παρέμβαση του από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού.

    Αντιδράσεις

    "Οι κινδυνολογικές αξιολογήσεις των εκπροσώπων χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για άσκηση τρομοκρατίας προς το λαό προκειμένου να φοβηθεί και να αποδεχθεί τα νέα σκληρά αντιλαϊκά της μέτρα, που τα είχαν αποφασίσει πολύ πριν εκδηλωθεί η κρίση" τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    "Όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι αξιόπιστη απέναντι στο «καρτέλ» των απολύτως αφερέγγυων αμερικάνικων εταιρειών πιστοληπτικής βαθμολόγησης, τις αποκαλούμενες «τρεις αδελφές», τόσο περισσότερο εγκαταλείπει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και τόσο πιο αναξιόπιστη γίνεται απέναντι στον ελληνικό λαό", επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Μαζέψτε αποδείξεις

    Το μέτρο των αποδείξεων για αγορές προϊόντων και από παροχή υπηρεσιών αναμένεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών ως κίνητρο προς τους φορολογουμένους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θα προβλέπεται στις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς για τις οποίες ο κοινωνικός διάλογος με τους φορείς και τις επαγγελματικές ομάδες ξεκίνησε επίσημα σήμερα με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Διαλόγου, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη τη μείωση σε επίπεδα κάτω από το 25%, που είναι σήμερα, του φορολογικού συντελεστή στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης των μερισμάτων του 2009 με τη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

    Παράλληλα τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα φορολόγησης του ΕΦΑΠΑΞ ή της αποζημίωσης λόγω απόλυσης.

    Οι ομάδες εργασίας που συστάθηκαν για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα πιάσουν δουλειά από Δευτέρα ενώ από την Τετάρτη θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο www.opengov.gr τα ερωτηματολόγια για τη φορολογική μεταρρύθμιση ανά φορολογική ενότητα.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία Προβόπουλου

    Το μεσημέρι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Παπούλια ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι "η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα που πρέπει να λύσει για να ξαναβρεί τον αναπτυξιακό της δρόμο".

    Ωστόσο όπως επισήμανε το πρώτο βήμα έχει γίνει καθώς ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και για αισθητή μείωση του δημοσίου χρέους στα επόμενα 3-4 χρόνια και το μόνο που απομένει της εξιδανίκευσης των μέτρων μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Το μεσημέρι συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών, το σώμα οικονομικών εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο την κατάρτιση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβάλλουμε στην Κομισιόν εντός του Ιανουαρίου.

    Είδηση: 31080

    [02] Στόχος η οδική ασφάλεια

    Τριτη, 22 12 2009 20:08

    Το θέμα της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, απασχόλησε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Σε ετήσια βάση σημειώνονται 15.000 ατυχήματα, 1.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, 1.800 τραυματίζονται σοβαρά, από συνολικό αριθμό τραυματιών 18.000. Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες μεταξύ 18 και 39 ετών και η Ελλάδα επιβαρύνεται με πέντε δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από αυτά. Δέσμη μέτρων για το θέμα αυτό παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.

    Στη δέσμη περιλαμβάνεται η μελέτη των προβληματικών σημείων του οδικού δικτύου, τηλεφωνική γραμμή καταγγελίας κακοτεχνιών, τήρηση των διατάξεων για τις διαφημιστικές πινακίδες, υλοποίηση προγράμματος για ασφαλείς στάσεις στις δημόσιες συγκοινωνίες, σύνδεση του bonus-malus των ασφαλιστικών εταιρειών και με το point-system, έλεγχο των ταχογράφων βαρέων οχημάτων.

    Επιπλέον αναμόρφωση του συστήματος εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, πλήρης απαγόρευση συνομιλίας στα κινητά των επαγγελματιών οδηγών, υλοποίηση δράσεων για ασφαλείς προσβάσεις σε σχολεία και νοσοκομεία και τοποθέτηση οριζόντιας σήμανσης με πινακίδες "STOP" στις διασταυρώσεις.

    Στον τομέα της οδικής ασφάλειας, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 15 και μία από τις τελευταίες στην Ευρώπη των 27.

    "Η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνικό θέμα, πρώτα-πρώτα γιατί αφορά την ίδια την ζωή, ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις στη ζωή της χώρας από τα τροχαία δυστυχήματα είναι τρομακτικές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των τροχαίων κατά 40% ως το 2015.

    Είδηση: 31109

    [03] Γερμανός : Αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή

    Τριτη, 22 12 2009 21:13

    Σε νέα πρόταση για τη σύσταση επιτροπής για την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας "Γερμανός" από την "COSMOTE", προχώρησε το ΠΑΣΟΚ, την οποία κατέθεσε στη Βουλή. Όπως αναφέρεται στη γραπτή πρόταση: "Από την όλη μεθόδευση της εξαγοράς σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, προκύπτουν ευθύνες, ενδεχομένως και ποινικές. Ανεξάρτητα από την πορεία της δικαστικής έρευνας, η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες σε όσους ενέχονται".

    Εκ μέρους της ΝΔ ο εκπρόσωπός της Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι: "Η ΝΔ, δεν φοβάται την αλήθεια, κατηγορεί όμως το ΠΑΣΟΚ για μαζική βιομηχανική παραγωγή προτάσεων για εξεταστικές επιτροπές εκφράζοντας αμφιβολίες αν αυτές αποβλέπουν στην αποκάλυψη της αλήθειας και όχι στην συγκάλυψή της και στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης".

    O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, τόνισε: "Σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εξαγορά της εταιρίας «Γερμανός» από την COSMOTE θα ήθελα να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι ως ΚΚΕ είχαμε ζητήσει επίσημα την προώθηση μιας τέτοιας διαδικασίας. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει να προχωρήσει η εξεταστική επιτροπή. Από την πλευρά μας, η συμμετοχή μας σε αυτές τις επιτροπές, γιατί είναι η πέμπτη που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ, θα αποσκοπεί στο να ριχτεί όσο γίνεται περισσότερο φως και να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές, και εκτός των άλλων για να κονιορτοποιηθούν οι συκοφαντίες και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΛΑΟΣ".

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης, δήλωσε πως: "η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον Γερμανό είναι καλοδεχούμενη , αναρωτιέμαι όμως γιατί δεν έρχεται στη Βουλή ανάλογη πρόταση για τις υποκλοπές".

    Απάντηση Γ. Πεταλωτή

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Π. Παναγιωτόπουλου, για την Εξεταστική Επιτροπή ¨Γερμανός¨ που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά και ο Γιώργος Παπανδρέου προσωπικά, δεσμεύτηκαν στον Ελληνικό λαό για πλήρη διαφάνεια στον δημόσιο βίο. Σήμερα που υλοποιεί τις δεσμεύσεις αυτές, η Ν.Δ. βαφτίζει «αναλώσιμα θεάματα» και «εκτροπή ενδιαφέροντος» τη διαφάνεια και τη διαλεύκανση υποθέσεων που πλήγωσαν την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος και συνεπώς το κύρος της χώρας. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι, η διαφάνεια είναι απαίτηση του Ελληνικού λαού, που ως Κυβέρνηση καθημερινά υλοποιούμε. Φοβάται άραγε η Ν.Δ. το «άνοιγμα» αυτών των υποθέσεων ή απλά δεν μπορεί να παρακολουθήσει τους ρυθμούς της κυβέρνησης?

    Όσον αφορά δε τις αναφορές του στον Πρωθυπουργό, ο κ. Παναγιωτόπουλος προφανώς συγχέει την προσπάθεια για διαφάνεια με το πρόσφατο παρελθόν των πρωτοφανών στα κοινοβουλευτικά χρονικά αποχωρήσεων της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ. από την Βουλή, όταν το ΠΑΣΟΚ ζητούσε την διερεύνηση των υποθέσεων που ταλάνισαν τον δημόσιο βίο. Ελπίζουμε ότι η δέσμευση της Ν.Δ. για «συναίνεση» στις πρωτοβουλίες για την συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών ισχύει ακόμη. Εκτός αν η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητεί προφάσεις για ακόμη μία «ηρωική έξοδο». Και τέλος, μήπως μπορεί ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. να απαντήσει ποιος ευθύνεται για τα «μεγάλα και επείγοντα ζητήματα του τόπου"?

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 31110

    [04] Κ. Παπούλιας: Απάντηση στην πρόσκληση Γκ. Ιβανόφ

    Τριτη, 22 12 2009 19:42

    Απαντητική επιστολή στην πρόσκληση που του έστειλε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκίοργι Ιβάνοφ, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

    "Κύριε Πρόεδρε, Έλαβα και διάβασα την επιστολή σας με ενδιαφέρον. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, βεβαίως και με τη χώρα σας. Επιθυμώ να επισκεφθώ την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, χωρίς να υπάρχει το εμπόδιο της εκκρεμότητας για το ζήτημα της ονομασίας. Δεν θέλω να υποδείξω ποιο είναι το συμφέρον της χώρας σας. Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να εκτιμήσετε με ρεαλισμό την κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Η λύση της διαφοράς στο ονοματολογικό θα λειτουργήσει προς όφελος των θεμιτών φιλοδοξιών του λαού σας. Οφείλω να τονίσω ότι όσο δεν καταλήγουμε σε διευθέτηση, τόσο θα παραμένει εκκρεμής η ενταξιακή πορεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι θα έχω την ευκαιρία να σας επισκεφθώ όταν αυτή η διαφορά μας θα είναι παρελθόν".

    Είδηση: 31108

    [05] Συνεδρίαση νέου ΚΕΣΥ παρουσία της Μ. Ξενογιαννακοπούλου

    Τριτη, 22 12 2009 17:00

    Παρουσία της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Υφυπουργού Φώφης Γεννηματά, συνήλθε σε πρώτη συνεδρίαση, με τη νέα του σύνθεση, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος του χρόνου θα εξοφληθούν παλαιότερες οφειλές των νοσοκομείων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 5 δισ. θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010, λαμβάνοντας υπόψη και την παροχή έκπτωσης, που ζητήθηκε από τους προμηθευτές, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας.

    Στο περιθώριο της διαδικασίας, η Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Σήμερα συγκροτείται το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας με τη νέα του σύνθεση. Όπως ξέρετε είναι ένα ιστορικό θεσμικό όργανο, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την πολιτική υγείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό που φαίνεται κάθε μέρα απ' το δείγμα γραφής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι για μας η υγεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι στην πρώτη μας προτεραιότητα. Φαίνεται με τις προσλήψεις των νοσηλευτών και του ιατρικού προσωπικού, με την λύση που δώσαμε όσον αφορά το πρόβλημα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και ιδιαίτερα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Και βέβαια, φάνηκε αυτή τη βδομάδα που σύμφωνα με τη δέσμευσή μας ενεργοποιούμε 60 νέες κλίνες ΜΕΘ.

    Εξήντα κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που πραγματικά έρχονται να τονώσουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας και για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πανδημίας, αλλά και συνολικά τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας". Μετά από πρόταση της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πρόεδρος του ΚΕΣΥ εκλέχτηκε ο κ. Ανδρέας Σερέτης. Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο κ. Ιωάννης Δατσέρης και μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας οι κ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινός, Βασίλειος Λαοπόδης και Νικόλαος Μπατάκης.

    Κατόπιν της τελευταίας συνάντησης της Ομάδας Εργασίας των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αποπληρωμή των οφειλών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για το διάστημα 1/1/2005 έως 30/9/2009, συμφωνήθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η διαδικασία και οι χρόνοι αποπληρωμής των οφειλών.

    Μέχρι το τέλος του 2009, θα εξοφληθούν οι παλαιότερες οφειλές, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό 5 δις θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010, λαμβάνοντας υπόψη και την παροχή έκπτωσης, που ζητήθηκε από τους προμηθευτές. Θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, στις αρχές του 2010, μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους συλλόγους των προμηθευτών.

    Είδηση: 31093

    [06] Τέμπη: Τρίμηνη ταλαιπωρία με παρακαμπτήριες

    Τριτη, 22 12 2009 21:40

    Έως και για ένα τρίμηνο ενδέχεται να μείνει κλειστή η εθνική οδός στην περιοχή των Τεμπών, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων. Υπενθυμίζεται ότι χθες στην πρώτη γνωμοδότηση εκτίμησαν ότι η κατολίσθηση που στοίχισαν τη ζωή στον Ιταλό επικεφαλής των έργων, οφείλονται στις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και τη μορφολογία του εδάφους και εκτιμούν ότι δεν πρέπει να έπαιξαν ρόλο οι εκρήξεις για τη διάνοιξη σήραγγας. Προτείνεται η δημιουργία δρόμου στο παλιό σιδηροδρομικό δίκτυο, με παράκαμψη πέντε χιλιομέτρων και χρόνο κατασκευής ένα μήνα.

    Για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των οχημάτων, προτείνονται τρεις εναλλακτικές διαδρομές:

    Παρακαμπτήριες

    1)Μέσα Αγιάς και παραλίων Νομού Λάρισας

    - για Ι.Χ. και οχήματα μέχρι 3,5 τ.

    - προσθέτει 40-45 λεπτά

    - επιπλέον 50 χλμ

    - προβλήματα ευστάθειας εξαιτίας βροχοπτώσεων

    2)Μέσω Ελασσόνας-Αγίου Δημητρίου-Κατερίνης

    - για Ι.Χ. και οχήματα μέχρι 3,5 τ.

    - προσθέτει 45-50 λεπτά

    - επιπλέον 25 χλμ

    - προβλήματα στις γέφυρες και στην ευστάθεια του εδάφους εξαιτίας βροχοπτώσεων

    3)Μέσω Ελασσόνας-Κοζάνης-Εγνατίας-Κόμβου Κλειδιού

    - για φορτηγά άνω των 3,5 τ.

    - προσθέτει 1 ώρα περίπου

    - επιπλέον 95 χλμ

    - ποιοτικά καλύτερα χαρακτηριστικά

    Σύμφωνα με το πόρισμα: "Οι μετρήσεις των δονήσεων του βράχου σε απόσταση 150 μέτρων περίπου από τη θέση των εκρήξεων για τη διάνοιξη της σήραγγας έδωσαν πολύ μικρές (ασήμαντες) τιμές. Υπό την προϋπόθεση ότι θα επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές, εκτιμάμε ότι δεν πρέπει να έπαιξαν ρόλο στην κατάπτωση."

    Είδηση: 31111

    [07] Σε κρίσιμη κατάσταση ο αστυνομικός

    Τριτη, 22 12 2009 12:17

    Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται ο ένας από τους δύο αστυνομικούς που τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, σε ανταλλαγή πυροβολισμών με κακοποιούς που επιχείρησαν να ληστέψουν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Σαλαμίνα. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών παραμένουν άκαρπες. Εξάλλου, δύο άτομα, άσχετα μεταξύ τους, τραυματίστηκαν το βράδυ, από σφαίρες, στον Βοτανικό και το Μοσχάτο, πιθανότατα από τον ίδιο δράστη, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που διαθέτει η αστυνομία. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παρουσιάζοντας τη νέα αντιεγκληματική πολιτική του υπουργείου, έδωσε στοιχεία για θεαματική αύξηση της εγκληματικότητας.

    Eπισκέψεις στους τραυματίες, όπου και ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Γρηγόρης Τασούλας.

    Έρευνες για τα περιστατικά σε Βοτανικό και Μοσχάτο

    Δύο αιματηρά περιστατικά -που σύμφωνα με την αστυνομία σχετίζονται μεταξύ τους- απασχολούν από το βράδυ της Δευτέρας τις αρχές, οι οποίες έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη.

    Συγκεκριμένα, νεαρός Βούλγαρος που έκανε ποδήλατο στο Βοτανικό δέχτηκε μια σφαίρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Όπως είπε, είδε ένα τζιπ να τον πλησιάζει.

    Μισή ώρα αργότερα, Έλληνας 57 ετών διακομίστηκε τραυματισμένος σε νοσοκομείο από σφαίρα στην κοιλιά, από το Μοσχάτο. Από τις κάμερες της περιοχής διαπιστώθηκε ότι την ώρα του πυροβολισμού κοντά στο σημείο κυκλοφορούσε ένα ίδιο μαύρο τζιπ σαν και αυτό που περιέγραφε ο Βούλγαρος.

    Είδηση: 31083

    [08] Οχι στην πρώιμη σεξουαλική ζωή λένε οι επιστήμονες

    Δευτερα, 21 12 2009 11:38

    Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται στο φως της δημοσιότητας για να υποστηρίξει πως το σεξ σε πολύ νεαρή ηλικία διπλασιάζει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η νέα έρευνα, που μελέτησε σχεδόν 20.000 γυναίκες, διαπίστωσε ότι το πρόβλημα είναι συχνότερο στις φτωχότερες γυναίκες, επειδή αυτές ακριβώς τείνουν να έχουν τις πρώτες σεξουαλικές επαφές πολύ νωρίτερα (μέχρι και τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο) σε σχέση με τις κοπέλες από ευκατάστατες οικογένειες.

    Η έρευνα έγινε από τη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο, υπό τη δρα Σίλβια Φραντσέσκι και δημοσιεύτηκε στο "British Journal of Cancer" (Βρετανικό Περιοδικό Καρκίνου), σύμφωνα με το BBC.

    Αν και η διαφορά στη συχνότητα των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας ανάμεσα στους φτωχούς και στους πλούσιους -σε όλο τον κόσμο- έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες δεν ήσαν βέβαιοι για την αιτία.

    Η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι, σε μεγάλο βαθμό, ο διπλάσιος κίνδυνος, ειδικά για τις φτωχότερες νέες, εξηγείται από το γεγονός ότι ξεκινάνε το σεξ σε μικρότερη ηλικία. Η μελέτη βρήκε επίσης ότι σημαντικό παράγοντα αποτελεί η ηλικία απόκτησης του πρώτου παιδιού από μια γυναίκα, ενώ ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων που έχει μια γυναίκα ή το αν είναι καπνίστρια, δεν φαίνονται να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της έρευνάς τους δεν ισχύουν μόνο για τις έφηβες, αλλά και για μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς, όπως είπαν, μια γυναίκα που έχει την πρώτη της σεξουαλική επαφή στην ηλικία των 20 ετών, αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο από μια γυναίκα που πρωτοκάνει σεξ στα 25 της.

    Η κύρια αιτία που το σεξ σε μικρότερη ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, είναι ότι αυξάνει την πιθανότητα για μόλυνση με τον ιό HPV των ανθρωπίνων θηλωμάτων (κονδυλωμάτων), δίνοντας έτσι στον ιό περισσότερο χρόνο για να προκαλέσει την αλληλουχία των γεγονότων που μπορεί να καταλήξει σε ανάπτυξη καρκίνου. Αν και οι γυναίκες μπορούν να μολυνθούν με τον ιό HPV σε οποιαδήποτε ηλικία, οι μολύνσεις σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς αυξάνουν το χρονικό διάστημα που η αρχική βλάβη (μόλυνση) μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο.

    Σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση Cancer Research, η νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι χρειάζεται να γίνεται προληπτικός εμβολιασμός των κοριτσιών κατά του ιού HPV ήδη από το σχολείο, πριν κάνουν σεξ για πρώτη φορά.

    Είδηση: 31040


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 December 2009 - 21:51:02 UTC