Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βίαιες συγκρούσεις στο Ιράν
  • [02] Υπουργείο Οικονομίας: Ούτε βήμα πίσω στα νομοσχέδια
  • [03] Σφοδρές χιονοπτώσεις στις ΗΠΑ - Πλημμύρες στην Ευρώπη
  • [04] Προβλήματα λόγω ομίχλης στο αεροδρόμιο Μακεδονία
  • [05] Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη δολοφονία του οδηγού ταξί
  • [06] Αντίθετος σε εξωτερικές επεμβάσεις ο Πρόεδρος Χριστόφιας

    [01] Βίαιες συγκρούσεις στο Ιράν

    Σαββατο, 26 12 2009 17:41

    Χρήση δακρυγόνων έκανε η ιρανική αστυνομία σήμερα για να διαλύσει τους οπαδούς της αντιπολίτευσης που εκμεταλλεύτηκαν τη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα για να διοργανώσουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Jaras των μεταρρυθμιστών. Δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν κατά του κτιρίου που βρίσκεται το πρακτορείο ISNA, όπου είχαν καταφύγει κάποιοι διαδηλωτές όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις. Ένας μάρτυρας δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία κυνήγησε τους διαδηλωτές μέχρι το κτίριο του πρακτορείου. "Χτύπησαν στο κεφάλι έναν από τους υπαλλήλους του ISNA και χτύπησαν πολύ ακόμα έναν", δήλωσε ο μάρτυρας.

    Το πρακτορείο ISNA φαίνεται να λειτουργεί κανονικά, ενώ δεν μετέδωσε και καμία είδηση για εισβολή των δυνάμεων ασφαλείας στο κτίριό του. "Καλά εξοπλισμένες δυνάμεις ασφαλείας συγκρούονται βίαια με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε πολλά σημεία στο κέντρο της Τεχεράνης", αναφέρει η ιστοσελίδα Jaras.

    "Οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέφυγαν στο κτίριο του ISNA, του πρακτορείου ειδήσεων των φοιτητών, για να προστατευθούν η αστυνομία επιτέθηκε στο κτίριο".

    Αργότερα η ιστοσελίδα πρόσθεσε: "Η αστυνομία πυροβολεί στον αέρα στην πλατεία Ενκελάμπ για να διαλύσει τους διαδηλωτές που φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα". Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA κατηγόρησε τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι υπερβάλλουν για την "αποτυχημένη συγκέντρωση ταραξιών" και ότι προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους.

    Σύμφωνα με το IRNA οι "ταραξίες" ήταν μόνο 150 και πρόσθεσε ότι η αστυνομία τους διέλυσε γιατί ήθελαν να διακόψουν τις τελετές πένθους. Ο

    ι πληροφορίες από την ιστοσελίδα Jaras δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή καθώς έχει απαγορευτεί στα ξένα ΜΜΕ να καλύπτουν τις διαδηλώσεις. Το αντιπολιτευόμενο "Πράσινο Κίνημα" κάλεσε τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν στο ίδιο μέρος στην Τεχεράνη και αύριο Κυριακή, σύμφωνα με μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 31209

    [02] Υπουργείο Οικονομίας: Ούτε βήμα πίσω στα νομοσχέδια

    Σαββατο, 26 12 2009 12:16

    Δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά στις ενστάσεις των τραπεζών για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομίας, ενώ παράλληλα εντείνονται τα αιτήματα και από τον εμπορικό κόσμο, ώστε να εφαρμοστούν εδώ και τώρα τα μέτρα. "Μαχαίρι" και στα καπέλα των τραπεζών σε δάνεια και κάρτες μπαίνει με τρίτο νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, αμέσως μετά τις γιορτές. Σύμφωνα με αυτό, καταργούνται 12 καταχρηστικοί όροι στις συναλλαγές, ενώ απαγορεύεται και ο ανατοκισμός σε δάνεια και κάρτες, που έχει οδηγήσει χιλιάδες δανειολήπτες σε υπερχρέωση. Μήνυμα αισιοδοξίας για το 2010 έστειλε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας, πάντως ,πως οι πρώτοι μήνες θα παραμείνουν δύσκολοι.

    "Ασπίδα προστασίας" σε χιλιάδες μικροκαταθέτες

    Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας κάλεσε μάλιστα τις τράπεζες να προσαρμοστούν στις ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας, μετά και την απόφαση της Εθνικής να ταράξει τα νερά στην τραπεζική αγορά, καταργώντας τα "ψιλά γράμματα" στις δανειακές της συμβάσεις.

    Με νέα ρύθμιση το υπουργείο Οικονομίας βάζει "στοπ" στα πανωτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες, την ώρα που, παρά τη βουτιά των διατραπεζικών επιτοκίων, τα επιτόκια στην Ελλάδα παραμένουν στα ύψη.

    Σήμερα, οι τράπεζες από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης πληρωμής της δόσης του δανείου επιβάλλουν τόκο υπερημερίας 2% και στη συνέχεια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και εφόσον δεν εξυπηρετείται το δάνειο, προχωρούν σε ανατοκισμό. Δηλαδή, κεφαλαιοποιούν τους τόκους, επί των οποίων συνεχίζουν να τρέχουν και οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας.

    Ακόμη, δεν θα καταγγέλλουν τη σύμβαση του δανείου από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Θα γλιτώνει έτσι το σπίτι του ο δανειολήπτης με χρέη 20.000 ευρώ, αφού θα έχει την δυνατότητα αποπληρωμής ακόμη και 5 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό.

    Με νόμο θα απαγορεύεται για πρώτη φορά, ο ανατοκισμός των χρεών όταν καθυστέρει η αποπληρωμή τους.

    Οι συνολικές οφειλές δεν θα υπερβαίνουν το διπλάσιο του ύψους του δανείου, ενώ οι τράπεζες θα περνούν άμεσα τις μειώσεις του διατραπεζικού euribor σε δάνεια και κάρτες, βάζοντας οριστικά τέλος στην πρακτική των τραπεζών να ουλάνε ακριβότερα τα δάνεια, ενώ οι ίδιες δανείζονται φθηνότερα.

    "Μαχαίρι" μπαίνει και στα καπέλα σε δάνεια και κάρτες με την κατάργηση 12 καταχρηστικών όρων στις συναλλαγές. Μάλιστα, θα απαγορεύονται και πρακτικές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

    Καταργείται η ποινή πρόωρης εξόφλησης (+2,5%) και για στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο, οι προμήθειες για κινήσεις λογαριασμών (1 ευρώ σε κάθε επιπλέον συναλλαγή), για αδρανείς λογαριασμούς (2,5 ευρώ το μήνα), για καταβολή χρημάτων σε λογαριασμό τρίτων (1,5 ευρώ) και αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ (1% της συναλλαγής), ενώ περιορίζονται και τα έξοδα προέγκρισης δανείου (έως 1.000 ευρώ)

    Μόνο οι αναλήψεις μετρητών από κάρτες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ 500.000 νοικοκυριά αδυνατούν να εξοφλήσουν τις δόσεις τους.Οι καθυστερήσεις πάνω από 90 ημέρες στις πιστωτικές ξεπερνούν το 13%, με τις "κόκκινες" οφειλές να έχουν φτάσει ήδη το 1,3 δισ. ευρώ.

    Ενδεικτικό του οικονομικού αδιεξόδου που έχουν φθάσει χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι είναι ότι τρεις στους 10 δηλώνουν ότι το επόμενο δίμηνο θα χρεωθούν για να τα βγάλουν πέρα, χωρίς όμως να μπορέσουν αποπληρώσουν έστω ένα μέρος από το χρέος τους.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ακόμη, δεν θα καταγγέλλουν τη σύμβαση του δανείου από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Θα γλιτώνει έτσι το σπίτι του ο δανειολήπτης με χρέη 20.000 ευρώ, αφού θα έχει την δυνατότητα αποπληρωμής ακόμη και 5 ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό. Είδηση: 31202

    [03] Σφοδρές χιονοπτώσεις στις ΗΠΑ - Πλημμύρες στην Ευρώπη

    Σαββατο, 26 12 2009 12:43

    Με χιόνι και πάγο έχουν καλύψει οι σφοδρές χιονοπτώσεις από άκρη σε άκρη τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ από την παραμονή των Χριστουγέννων, αναγκάζοντας τους εποχούμενους -και όχι μόνο- να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στους δρόμους. Το χιόνι έχει σκεπάσει τις βόρειες και κεντρικές πολιτείες από την Παρασκευή, και περισσότερα από 30 εκατοστά χιονιού κάλυψαν το βόρειο Τέξας και την Οκλαχόμα μία ημέρα νωρίτερα. Αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν κατάφεραν να φθάσουν στον προορισμό τους για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Τρεις πολιτείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία που προκλήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας. Την ίδια ώρα, σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πλήττουν την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

    Τεράστια προβλήματα στη βόρεια και τη νότια Ντακότα, τη Νεμπράσκα, τη Μινεσότα, την Αϊόβα, το Γουϊσκόνσιν έχουν προκαλέσει το πυκνό χιόνι που πέφτει αδιάκοπα το τελευταίο τριήμερο και οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν. Η νότια Ντακότα, το Τέξας και η Οκλαχόμα κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Η θερμοκρασία έχει πέσει στους -34 βαθμούς Κελσίου, οι αυτοκινητόδρομοι έγιναν αδιάβατοι εξαιτίας του πάγου και οι ειδικοί καλούν τους κατοίκους να μην μετακινούνται.

    Χιλιάδες πολίτες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις πολιτείες της Οκλαχόμα και της Μινεσότα, ενώ όσοι σκόπευαν να ταξιδέψουν με την ευκαιρία των εορτών έχουν αποκλειστεί.

    Στην Οκλαχόμα, την παραμονή Χριστουγέννων ο κυβερνήτης αναγκάστηκε να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους.

    Στη Νεμπράσκα, ακόμα και οι εκκλησίες αναγκάστηκαν να ματαιώσουν τη λειτουργία των Χριστουγέννων.

    Ισχυρές βροχοπτώσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Σλοβενία

    Διαφορετικό το σκηνικό στην Ιταλία, όπου ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες στη Λιγουρία και στην Τοσκάνη. Ποτάμια υπερχείλισαν, δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

    Ανάλογες είναι οι καιρικές συνθήκες και στην Ισπανία. Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις στη Γρανάδα σημειώθηκαν καταστροφές και προβλήματα στην κυκλοφορία. Έντονα τα φαινόμενα και στη Σάντα Κρουζ της Τενερίφης και στα Κανάρια νησιά.

    Η κυβέρνηση της χώρας προειδοποίησε τους κατοίκους, ειδικά τους γηραιότερους, να μην κυκλοφορούν και τους οδηγούς να είναι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Μάχη με τις πλημμύρες έδωσαν ανήμερα Χριστούγεννα και οι Σλοβένοι. Από τις ισχυρές βροχοπτώσεις ποτάμια υπερχείλισαν προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Στην παραθαλάσσια πόλη Πιράν το θαλασσινό νερό βγήκε στη στεριά.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας στις ΗΠΑ CNN: Holiday snowstorm hits much of central U.S. Είδηση: 31203

    [04] Προβλήματα λόγω ομίχλης στο αεροδρόμιο Μακεδονία

    Σαββατο, 26 12 2009 13:17

    Δυσλειτουργίες στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει η πυκνή ομίχλη που έχει καλύψει την πόλη από το πρωί του Σαββάτου. Τα κύρια προβλήματα, μέχρι στιγμής, αφορούν στις προσγειώσεις. Από το πρωί, έξι πτήσεις δεν κατάφεραν να πιάσουν έδαφος και οδηγήθηκαν στην Αθήνα, ενώ σε άλλες τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, οι συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα της προσέγγισης δεν εμπόδισαν τις προσγειώσεις. Εξαιτίας των προβλημάτων με την ομίχλη, οι αεροπορικές εταιρείες επιλέγουν να μην ξεκινήσουν καν οι πτήσεις προς Θεσσαλονίκη. Οι απογειώσεις γίνονται κανονικά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31204

    [05] Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη δολοφονία του οδηγού ταξί

    Σαββατο, 26 12 2009 13:29

    Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη για τον εντοπισμό του δράστη που μαχαίρωσε τα ξημερώματα των Χριστουγέννων 32χρονο οδηγό ταξί. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση σε ταξιτζή μέσα σε ένα μήνα. Οι αρχές έχουν αποκλείσει το κίνητρο της ληστείας, καθώς ο νεκρός βρέθηκε με χρήματα στο παντελόνι του. Οι συνάδελφοι του άτυχου οδηγού ακινητοποίησαν το Σάββατο τα οχήματα τους σε ένδειξη πένθους. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι οδηγοί ζήτησαν από την Πολιτεία να λάβει μέτρα για να βάλουν προστατευτικά τζάμια στα οχήματά τους.

    Αποχή από την εργασία τους πραγματοποίησαν το Σάββατο, μέχρι τις 14:00, οι ιδιοκτήτες ταξί της Θεσσαλονίκης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία συναδέλφου τους.

    Ο 32χρονος οδηγός κηδεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.

    Πηγή: ΝΕΤ Σχετικό άρθρο: Άγριο έγκλημα με θύμα οδηγό ταξί Είδηση: 31205

    [06] Αντίθετος σε εξωτερικές επεμβάσεις ο Πρόεδρος Χριστόφιας

    Σαββατο, 26 12 2009 13:58

    Εναντίον των ξένων επεμβάσεων στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού τάχθηκε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος τόνισε ότι η τύχη του κυπριακού λαού δεν θα πρέπει να καθορίζεται από οποιουσδήποτε απ' έξω. Μιλώντας στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) που έγινε στη Λευκωσία το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα "καίγονται στο ίδιο καζάνι" και θα πρέπει να βγουν αλώβητες.

    "Αποφασιστικότητα για επανένωση"

    "Παρά το γεγονός ότι ο αντίπαλος είναι ισχυρός, έχουμε τη θέληση, την αποφασιστικότητα και την ευελιξία για να φθάσουμε στο τέρμα, στην Ιθάκη, στην επανένωση αυτού του δύσμοιρου τόπου. Και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη ομοσπονδία, η οποία να δίνει τη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας" είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά τον Ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του στον αγώνα του κυπριακού λαού και διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις τόσο με την προηγούμενη όσο και τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση, ήταν, είναι και θα παραμείνουν άψογες.

    Εξάλλου, είπε ότι η ΕΛΔΥΚ αποτελεί μέρος της αμυντικής ικανότητας και των σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Δυστυχώς η ανισότητα και η αδικία επικρατούν ακόμη και στις διακρατικές σχέσεις, έτσι για 35 ολόκληρα χρόνια, η Κυπριακή Δημοκρατία στερείται του αγαθού της ελευθερίας και της δυνατότητας να ελέγχει όλη την επικράτεια της, γιατί παράνομα η Τουρκία κατέχει μέρος του εδάφους της" πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι παρά την κακοδαιμονία της κατοχής, ο φιλόπονος κυπριακός λαός κατορθώνει να γιορτάζει Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με ένα τραπέζι που είναι επαρκές σε αγαθά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31208


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 26 December 2009 - 17:50:46 UTC