Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Toυς 43 οι νεκροί στο Πακιστάν
  • [02] Σέρρες: Παρ' ολίγον σύγκρουση τρένων
  • [03] Σε εξέλιξη οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής
  • [04] Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον πιστολέρο ταξιτζή
  • [05] Ουρές για τα τέλη κυκλοφορίας
  • [06] Ρουμανία: Κρίση και απολύσεις στα ΜΜΕ
  • [07] Κύπρος: Συνομιλίες Χριστόφια- Θαπατέρο
  • [08] Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ευρώπη

    [01] Toυς 43 οι νεκροί στο Πακιστάν

    Τριτη, 29 12 2009 11:10

    Σαράντα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εξήντα τραυματίστηκαν σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της επίθεσης αυτοκτονίας εναντίον σιιτών μουσουλμάνων χθες στο Καράτσι. "Οι νεκροί είναι 43, ανάμεσά τους τουλάχιστον τρεις γυναίκες και τρία παιδιά", δήλωσε ο ιατροδικαστής Ζαγντίς Κουμάρ. Από την πλευρά του, ο Σαγίρ Αχμαντ, υπουργός Υγείας της επαρχίας Σιντ, τόνισε ότι οι νεκροί είναι σαράντα και οι τραυματίες ξεπερνούν τους εξήντα. Ημέρα πένθους έχει κηρυχθεί η σημερινή στην πόλη, όπου αργότερα θα κηδευτούν τα θύματα της επίθεσης.

    Η επίθεση καμικάζι βομβιστή σε κεντρική λεωφόρο στο Καράτσι εναντίον πομπής σιιτών μουσουλμάνων για τη θρησκευτική γιορτή της Ασούρα, είναι η τρίτη που πραγματοποιείται μέσα σε τρεις ημέρες στη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Φονική έκρηξη με 25 νεκρούς στο Πακιστάν Είδηση: 31286

    [02] Σέρρες: Παρ' ολίγον σύγκρουση τρένων

    Τριτη, 29 12 2009 10:29

    "Πρόσωπο με πρόσωπο" βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής δύο αμαξοστοιχίες Ιντερσίτι, που εκτελούσαν αντίθετα δρομολόγια Θεσσαλονίκη- Αλεξανδρούπολη και αντίστροφα, σε περιοχή μεταξύ των Σερρών και της Δράμας. Οι μηχανοδηγοί αντιλήφθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ότι οι δύο αμαξοστοιχίες, στις οποίες επέβαιναν συνολικά περίπου 300 άτομα, κινούνταν κατά μέτωπο και πατώντας αμέσως φρένο κατάφεραν να τις ακινητοποιήσουν, σε μικρή απόσταση, πριν από τη σύγκρουση.

    Ο ΟΣΕ έχει θέσει σε διαθεσιμότητα τους δύο σταθμάρχες, που φέρουν την ευθύνη για τον έλεγχο της γραμμής, ενώ το θέμα διερευνάται από τον ΟΣΕ και τον ΕΔΙΣΥ (Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31285

    [03] Σε εξέλιξη οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής

    Δευτερα, 28 12 2009 14:23

    Mε προκήρυξη στο διαδίκτυο η οργάνωση "Ανταρτική Ομάδα Τερροριστών- Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" ισχυρίζεται ότι αυτή έκανε την επίθεση,στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο Νέο Κόσμο, αν και οι αρχές εκφράζουν επιφυλάξεις και συνεχίζουν τις έρευνες. Στο κτίριο εξερράγη το βράδυ της Κυριακής αυτοσχέδια βόμβα μεγάλης ισχύος, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα, είχε γίνει προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", στο οποίο δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση.

    "Βλέπουν" Επαναστατικό Αγώνα

    Με ιδιαίτερη προσοχή εξετάζουν οι διωκτικές αρχές τα ευρήματα από τη βομβιστική επίθεση την Κυριακή στο κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στη λεωφόρο Συγγρού. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής από τα πρώτα στοιχεία που είχαν συλλέξει δεν απέκλειαν πίσω από το χτύπημα να βρίσκεται η οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας". Ωστόσο το βράδυ της Δευτέρας , με προκήρυξη στο διαδίκτυο η οργάνωση "Ανταρτική Ομάδα Τερροριστών- Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" ισχυρίζεται ότι αυτή έκανε την επίθεση, αν και οι αρχές εκφράζουν επιφυλάξεις και συνεχίζουν τις έρευνες. Η έκρηξη, που έγινε αισθητή και στις γύρω γειτονιές, προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο κτήριο, σε παρακείμενα καταστήματα και αυτοκίνητα.Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση.

    Οι πυροτεχνουργοί εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 10 κιλά εκρηκτικής ύλης γι΄αυτό και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο ισόγειο του κτιρίου χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς.

    Οι αστυνομικοί μελετούν βίντεο από το κλειστό κύκλωμα της Εθνικής Ασφαλιστικής και άλλες κάμερες στην περιοχή για την περίπτωση που έχουν καταγράψει τους δράστες.

    Αντιδράσεις

    Σε γραπτή δήλωσή του ο Υπεύθυνος τομέα πολιτικής ευθύνης Προστασίας του Πολίτη, της ΝΔ, Νίκος Δένδιας τονίζει μεταξύ άλλων:

    "Το νέο περιστατικό ωμής τρομοκρατικής βίας και τα αλλεπάλληλα κρούσματα εγκληματικών ενεργειών σε βάρος πολιτών τις τελευταίες ημέρες, αναδεικνύουν τις μεγάλες ανάγκες και προτεραιότητες στα θέματα δημόσιας ασφάλειας".

    ΚΚΕ

    Αυτού του είδους οι ενέργειες υπηρετούν τους σχεδιασμούς τρομοκράτησης και εκφοβισμού του λαού. Είναι χρήσιμες σε όσους επιθυμούν να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί τα νέα άγρια μέτρα σε βάρος του που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία. Η απάντηση πρέπει να είναι μια: λαϊκή αλληλεγγύη, ανυπακοή και αντεπίθεση για την απόκρουση και την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων.

    Να παραμερίσει την ατολμία και να δείξει αποφασιστικότητα κάλεσε την κυβέρνηση ο ΛΑΟΣ.

    Δήλωση εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη, για τη βομβιστική επίθεση σε κατάστημα της Εθνικής Ασφαλιστικής

    Τα υψηλά ασφάλιστρα που θα εισπραχθούν από τις θρυμματισμένες τζαμαρίες και τις υλικές ζημιές δεν ενοχλούν τους υποτιθέμενους αποδέκτες της χθεσινοβραδινής βομβιστικής επίθεσης. Τέτοιου είδους καταδικαστέες ενέργειες είναι ιστορικά ατελέσφορες. Στις σημερινές συνθήκες μονάχα οι μαζικοί , ειρηνικοί και διεκδικητικοί αγώνες, που αλλάζουν τους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς αλλά και τους θεσμούς, μπορούν να συμβάλουν στην υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων αλλά και στην αλλαγή της σημερινής αδιέξοδης πορείας των πραγμάτων.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: Έκρηξη στο κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού Είδηση: 31255

    [04] Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον πιστολέρο ταξιτζή

    Δευτερα, 28 12 2009 13:17

    Ποινική δίωξη για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας και παράβαση του νόμου περί όπλων άσκησε ο εισαγγελέας εναντίον του 31χρονου ιδιοκτήτη ταξί. Ακολούθως, ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε να απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή από τον οποίο θα ζητήσει προθεσμία.

    Αύριο το πρωί αναμένεται ο δράστης να οδηγηθεί ενώπιον της 16ης Τακτικής Ανακρίτριας για να απολογηθεί. Υπενθυμίζεται ότι ο 31 χρονος ήταν ο οδηγός του μαύρου τζιπ, που τις προηγούμενες ημέρες, πυροβόλησε με πιστόλι και τραυμάτισε τρία άτομα σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε τόσο το τζιπ, όσο και το πιστόλι.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, ο 31χρονος προσπαθεί να αναγνωρίσει τον εαυτό του τις πράξεις που του αποδίδονται αλλά αυτό προς το παρόν δεν είναι εφικτό. Επίσης ο δικηγόρος του δήλωσε ότι θα κατατεθεί αίτημα για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικά άρθρα: Στα χέρια της Αστυνομίας ο ελεύθερος σκοπευτής με το μαύρο τζιπ Είδηση: 31252

    [05] Ουρές για τα τέλη κυκλοφορίας

    Δευτερα, 28 12 2009 14:54

    Σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέρχονται σε πανελλαδική κλίμακα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που συνωστίζονται στις εφορίες, για να προμηθευτούν το σήμα των τελών κυκλοφορίας για το 2010.

    Αιτία για το γεγονός αυτό, είναι ότι δεν τους έχει σταλεί, ή δεν έχει φτάσει σε αυτούς, το σχετικό ειδοποιητήριο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το σήμα από τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.

    Αίτηση εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το ΙΝΚΑ, για την ακύρωση της απόφασης περί διάθεσης σημάτων τελών κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών έτους 2010.

    Ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 ΙΧ έχουν ακινητοποιηθεί, λόγω των αυξημένων τελών κυκλοφορίας και με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν παραδώσει τις πινακίδες. Συνέπεια των αυξημένων τελών, είναι και να μένουν στα αζήτητα, οχήματα με κινητήρες δίλιτρους ή και μεγαλύτερους, καθώς και μεταχειρισμένα οχήματα.

    Εάν η προμήθεια του σήματος γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με την αξία των τελών, ενώ υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την προμήθεια των τελών κυκλοφορίας εκπνέει την Πέμπτη. Για την προμήθεια του σήματος από τις ΔΟΥ, απαιτείται η προσκόμιση της άδειας κυκλοφορίας.

    Προσφυγή του ΙΝΚΑ για τα τέλη κυκλοφορίας Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το «ΙΝΚΑ-Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας», αίτηση κατά του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών, για την ακύρωση της απόφασης περί διάθεσης σημάτων τελών κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών έτους 2010, ως κανονιστικής διοικητικής πράξης και πάσης συναφούς πράξης. Το ΙΝΚΑ καλεί την Κυβέρνηση να αποσύρει την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περί Αναπροσαρμογής των τελών κυκλοφορίας [ΦΕΚ Α' 219] με την οποία καθορίζεται και αναπροσαρμόζεται το ύψος των τελών κυκλοφορίας και επιβάλλονται περιβαλλοντικά τέλη και ειδικός φόρος για τους κατόχους αυτοκινήτων ιδιωτικής και Δημόσιας χρήσης, ως μέτρο, παράνομο - αντιφατικό - άδικο - αντισυνταγματικό - αντιοικονομικό, με την επιστροφή όσων πλήρωσαν ή θα πληρώσουν οι κάτοχοι των οχημάτων, μέσω της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης των δικαιούχων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ / ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31257

    [06] Ρουμανία: Κρίση και απολύσεις στα ΜΜΕ

    Δευτερα, 28 12 2009 18:07

    Δραματικές είναι οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις εταιρίες μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Ρουμανία, καθώς εκτός από περικοπές μισθών, περίπου 1.200 απολύσεις δημοσιογράφων σημειώθηκαν μέσα στο 2009, με προοπτική ο αριθμός των απολυμένων να μεγαλώσει κατά τη διάρκεια του 2010.

    Σημαντική ήταν η μείωση των εσόδων των επιχειρήσεων στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, από πτώση των πωλήσεών τους και τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων, ενώ δέκα έντυπα ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν έσοδα 350 εκ. ευρώ το 2009, μειωμένα κατά 38% σε σχέση με το 2008, με τον τηλεοπτικό τομέα να είναι αυτός που αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 31271

    [07] Κύπρος: Συνομιλίες Χριστόφια- Θαπατέρο

    Δευτερα, 28 12 2009 23:37

    Με τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, συναντήθηκε στη Λευκωσία ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η Ισπανία ως προεδρεύουσα της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2010, θα δώσει πλήρη στήριξη και θα ενθαρρύνει τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό προκειμένου να έχουν επιτυχή εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ισπανίας, ως άριστες σε πολιτικό επίπεδο, υπογράμμισε δε ότι και οι εμπορικές σχέσεις προχωρούν με καλό ρυθμό, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσουν να εξελίσσονται έτσι. Πρόσθεσε ότι τη συνάντηση αυτή την σχεδίαζαν εδώ και καιρό και ότι δεν θα μπορούσε να αρχίσει την ισπανική Προεδρία το επόμενο εξάμηνο χωρίς να γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση στην Κύπρο.

    Ο κ. Θαπατέρο ανέφερε ότι τη συζήτησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια απασχόλησαν η ευρωπαϊκή Προεδρία, οι διμερείς σχέσεις και οι διαδικασίες των συνομιλιών για την ενοποίηση της Κύπρου. Είπε, επίσης, ότι μετέφερε στον Πρόεδρο Χριστόφια τους τέσσερις σημαντικούς στόχους που υπάρχουν ενώπιον της ισπανικής Προεδρίας. Ως πρώτο στόχο, έθεσε την οικονομική ανάπτυξη και το οικονομικό μέλλον της ΕΕ και είπε ότι η Ισπανία επιθυμεί κατά την Προεδρία της, η ΕΕ να έχει περισσότερη παρουσία και μια περισσότερο κοινή ευρωπαϊκή πολιτική έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη σταθερότητα και δύναμη στο διεθνές στερέωμα.

    "Αν η κρίση ήταν παγκόσμια, αν η απάντηση που δόθηκε σε αυτή την κρίση ήταν επίσης παγκόσμια, τότε και το μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας είναι ένα μέλλον συνεργασίας και κοινών απαντήσεων", ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν κοινές λύσεις σε τομείς, όπως η εσωτερική αγορά, η βιομηχανία, η φορολογία και σε όλα τα θέματα που θα καθορίσουν στο μέλλον την ισχύ της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσθεσε ότι αυτές οι ενιαίες ευρωπαϊκές πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι βιώσιμες, μόνο εφόσον διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

    Ως δεύτερο στόχο της Προεδρίας, ο κ. Θαπατέρο έθεσε θέματα εξωτερικών σχέσεων με τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, τη Ρωσία, καθώς και τις διατλαντικές σχέσεις. "Εδώ στη Μεσόγειο όπου η Κύπρος διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο, μας απασχόλησε και το θέμα της Κύπρου και το θέμα της διάσκεψης της Ενωσης για τη Μεσόγειο, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό σημείο για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο άκρων της Μεσογείου", ανέφερε.

    Ως τρίτο στόχο της Προεδρίας, ο κ. Θαπατέρο έθεσε την επέκταση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην ισότητα των σχέσεων των δύο φύλων. Ο κ. Θαπατέρο έθεσε επίσης ως στόχο την ταχεία εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας με τη στήριξη του νέου Προέδρου και της νέας Αντιπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ και τη λειτουργία της νέας εξωτερικής υπηρεσίας για την ΕΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον κ. Θαπατέρο ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη για λύση το συντομότερο δυνατό και ότι προσέρχεται στις συνομιλίες για το Κυπριακό με καλή θέληση, υπερασπιζόμενη παράλληλα και αρχές. Εξήγησε ότι με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφωνήθηκε η επιδίωξη μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας όπως αυτή καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. "Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Ισπανό Πρωθυπουργό για την πλήρη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε.

    Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε την Κύπρο από την κατοχή και να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευημερία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών σε μια επανενωμένη Κύπρο", ανέφερε ο κ. Χριστόφιας. Ανέφερε επίσης στον Πρωθυπουργό ότι η Κύπρος υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο, είπε, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την υλοποίηση από τη γείτονα των υποχρεώσεών της απέναντι στην ΕΕ και στην Κύπρο, που είναι κράτος - μέλος της ΕΕ. "Όπως και το Συμβούλιο στα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου έχει τοποθετηθεί, αναμένουμε από την Τουρκία ουσιαστική συμβολή στις προσπάθειές μας για λύση. Η μέχρι τώρα συμβολή της είναι σχεδόν ανύπαρκτη", είπε.

    Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισπανίας, ο Δημ. Χριστόφιας ανέφερε ότι αντάλλαξαν απόψεις με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας και διαπίστωσαν ότι είναι εξαιρετικές και φιλικές. Παράλληλα, είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις και για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν στο πλαίσιο της ΕΕ για την περιοχή, για τη Μεσογειακή, Ένωση και το Μεσανατολικό. Πρόσθεσε ότι αναφέρθηκαν, επίσης, στις προτεραιότητες οι οποίες είναι κοινές σε σχέση με την ισπανική Προεδρία. Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι ενόψει την έναρξης της Προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία την 1η Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας τιμά την Κύπρο με την επίσκεψή του.

    Όπως ανέφερε, η Ισπανία θα είναι το πρώτο κράτος-μέλος που θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ υπό τις νέες συνθήκες με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Ευχήθηκε στον Πρωθυπουργό της Ισπανίας και στον Υπουργό του των Εξωτερικών τα καλύτερα στη διεκπεραίωση των δύσκολων καθηκόντων τους. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Προεδρία της Ισπανίας θα είναι επιτυχημένη και ότι οι στόχοι της Μαδρίτης θα επιτευχθούν. Πρόσθεσε ότι πείστηκε ακόμα περισσότερο και από τη θέρμη με την οποία ο Ισπανός Πρωθυπουργός μίλησε τόσο για τους στόχους της Προεδρίας όσο και για την αποφασιστικότητα με την οποία θα εργαστεί για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Ο Ισπανός πρωθυπουργός με τη σύζυγό του πραγματοποίησαν ιδιωτική επίσκεψη στην Κύπρο με την ευκαιρία των Χριστουγέννων.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31278

    [08] Στο έλεος της κακοκαιρίας η Ευρώπη

    Δευτερα, 28 12 2009 18:43

    Η βαρυχειμωνιά συνεχίζει να πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα τελευταία 24ωρα. Στις Ιταλικές Άλπεις φονική χιονοστιβάδα είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 6 άνθρωποι. Παγωμένη παραμένει η Πολωνία, όπου ο υδράργυρος έφθασε και στους 20 βαθμούς Κελσίου. Σε λίμνες έχουν μετατραπεί πολλοί δρόμοι της Πορτογαλίας, ενώ ανάλογο είναι το σκηνικό και στην Ουγγαρία, καθώς πολλά ποτάμια έχουν υπερχειλίσει εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.

    Στο έλεος της κακοκαιρίας πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    Ουγγαρία

    Τα περισσότερα ποτάμια της χώρας έχουν πλημμυρίσει μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τη χώρα με αποτέλεσμα πολλές περιοχές στα βορειοδυτικά της χώρας να έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλά χωριά που βρίσκονται κοντά στον ποταμό Σαγιό έχουν αποκοπεί. Μόνο με φορτηγό μπορείς να περάσεις. Οι αρχές υπολογίζουν ότι θα πάρει αρκετές ημέρες μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά. Στον ποταμό Σαγιό υπολογίζουμε ότι τα νερά θα υποχωρήσουν σε 5 ως 7 ημέρες, στον ποταμό Ταρνά θα πάρει μερικές ημέρες περισσότερο. Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει προβλέψει βροχοπτώσεις και για τις επόμενες ημέρες.

    Πορτογαλία

    Οι δρόμοι της Τερσέιρα έχουν μετατραπεί σε λίμνες με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να έχουν εγκλωβιστεί. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και τουλάχιστον 5 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Ιταλία

    Τα χιόνια και οι βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα και στη γειτονική Ιταλία. Τραγικό θάνατο βρήκαν 6 άνθρωποι στην περιοχή Τρεντίνο όταν τους παρέσυρε χιονοστιβάδα. Τέσσερα από τα θύματα ήταν μέλη σωστικού συνεργείου που αναζητούσε 2 σκιέρ οι οποίοι είχαν εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τις αρχές, η συνεχής βροχή ήταν μια από τις αιτίες για τη φονική χιονοστιβάδα στις Ιταλικές Άλπεις.

    Κυκλοφοριακό χάος έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Πολωνία. Τα αυτοκίνητα σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, ενώ σε πολλές περιοχές ο υδράργυρος έχει πέσει στους μείον 20 βαθμούς. Είδηση: 31273


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 December 2009 - 9:51:29 UTC