Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση μέχρι 15/1/2010
  • [02] Ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση στην Εθνική Ασφαλιστική
  • [03] Bατοπέδιο: Νέα πολιτική αντιπαράθεση
  • [04] Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη - Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας
  • [05] Σε επιπλέον 20.000 συνταξιούχους το ΕΚΑΣ
  • [06] Πειρατεία στο ελληνόκτητο πλοίο Navios Apollon
  • [07] Ο Α. Σαμαράς όρισε νέους επικεφαλής στις γραμματείες
  • [08] Νέοι θάνατοι από τη νέα γρίπη
  • [09] Στο επίκεντρο η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας
  • [10] Χθες - Σήμερα - Πάντα : Μια μουσικοθεατρική αναδρομή
  • [11] Πλαστή η φωτογραφία του Κένεντι με τις γυμνές καλλονές
  • [12] Απονομή βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών
  • [13] Κατάσχεση σάπιων κρεάτων στον Πειραιά

    [01] Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση μέχρι 15/1/2010

    Τριτη, 29 12 2009 13:52

    Παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας για το έτος 2010 από τις 31/12/2009 ως τις 15/1/2010, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Η παράταση ισχύει και για την πληρωμή των τελών μέσω τραπεζών ή ΕΛΤΑ. Για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., έχουν επίσης τη δυνατότητα να το πράξουν έως τις 15/1/2010.

    Ταυτόχρονα συνεχίζεται το φαινόμενο με τις ουρές στις εφορίες, από ιδιοκτήτες οχημάτων που πάνε για να προμηθευτούν το σήμα τελών κυκλοφορίας, διότι δεν έχουν λάβει ειδοποιητήριο. Εάν η προμήθεια του σήματος γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με την αξία των τελών.

    Οι ιδιοκτήτες που προσφεύγουν στις εφορίες, πρέπει να έχουν μαζί τους την άδεια κυκλοφορίας, ενώ όσοι έχουν λάβει ειδοποιητήριο, μπορούν να προμηθευτούν το σήμα από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.

    Το πρωί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας το πρωί στον Αντέννα προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών και η κατεύθυνση που είναι υπό εξέταση είναι να φύγει ο υπολογισμός των τελών από την κατοχή και να πάει στη χρήση του αυτοκινήτου.

    Πάντως αρκετοί έχουν καταθέσει τις πινακίδες αδυνατώντας να καταβάλλουν τα τσουχτερά τέλη κυκλοφορίας. Το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον ΑΝΤ-1, προανήγγειλε ότι θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και η φορολόγηση θα φύγει απο την κατοχή και θα πάει στην χρήση.

    Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι τα σημερινά τέλη προκύπτουν από το συνδυασμό της "ρύθμισης Σουφλιά", η οποία διαφοροποιούσε τα τέλη με βάση τον κυβισμό και την παλαιότητα των οχημάτων, αλλά και επιπρόσθετα του ειδικού τέλους στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που επέβαλλε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Με το νέο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που εφάρμοσαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, έγινε σημαντική προσπάθεια για τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών οχημάτων μικρού και μεσαίου κυβισμού.

    Παρά τη βελτίωση αυτή διαπιστώνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιβάρυνση είναι σημαντική, ιδιαίτερα σε παλαιά οχήματα πολύ μεγάλου κυβισμού.

    Για το λόγο αυτό και δεδομένου ότι η καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το 2010 ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εξετάσει το ζήτημα στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2011.

    Με προσφυγή τους στο ΣτΕ το Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) καθώς και δύο πολίτες, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ζητούν, να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου η απόφαση του 2009 που καθορίζει τα τέλη κυκλοφορίας και τα περιβαλλοντικά τέλη.

    Πολιτικές αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ ενημερώνει ότι τη διαμαρτυρία του κόμματος για τα απαράδεκτα υψηλά τέλη κυκλοφορίας εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Θ. Μωραϊτη.

    Ο κ. Χαλβατζής τόνισε την απερίγραπτη κατάσταση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες στις εφορίες και στα δημόσια ταμεία. Τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα πληρώνουν διπλάσια τέλη από ό,τι πληρώνουν οι κάτοχοι πανάκριβων αυτοκινήτων. Για αυτό το λόγο οι κάτοχοι χαμηλής αξίας αυτοκινήτων αναγκάζονται να καταθέτουν τις πινακίδες των οχημάτων τους. Ζήτησε να μειωθούν τα τέλη που πληρώνουν οι κάτοχοι παλαιών αυτοκινήτων αλλά και να δοθεί παράταση των ημερομηνιών κατάθεσης των πινακίδων χωρίς πρόστιμα και άλλες επιβαρύνσεις.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Ευτυχώς που δεν έχουμε πινακίδες κυκλοφορίας στα... πόδια μας γιατί θα τις καταθέταμε και αυτές. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει τι της γίνεται και δεν ξέρει τι να κάνει".

    Eρώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατέθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, βουλευτής Β΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα των τελών κυκλοφορίας. Στην ερώτηση ο κ. Λαφαζάνης χαρακτηρίζει σαν εισπρακτική και κατάφωρα άδικη τη λογική της κυβέρνησης.

    Η πράσινη ανάπτυξη εξελίσσεται σε πράσινη επιδρομή και είναι αδιανόητο τέτοιου είδους εισπρακτικά μέτρα πρωτοφανούς κοινωνικής αγριότητας να βαφτίζονται ως φιλοπεριβαλλοντικά, αναφέρει ο κ. Λαφαζάνης, ζητώντας στοιχεία για τις καταθέσεις των πινακίδων καθώς και επανεξέταση των επιλογών της κυβέρνησης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 31294

    [02] Ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση στην Εθνική Ασφαλιστική

    Τριτη, 29 12 2009 12:43

    Με προκήρυξη που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα, η οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς" αναλαμβάνει την επίθεση στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής το βράδυ της Κυριακής.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η προκήρυξη, η ενέργεια έγινα από δύο άτομα, ενώ άλλοι δύο ήταν η ομάδα περιφρούρησης. Για τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην προκήρυξη αναφέρεται ότι "το εύρος των υλικών καταστροφών προκλήθηκε από αναβαθμισμένο εκρηκτικό μηχανισμό ενώ η ίδια εκρηκτική ύλη θα χρησιμοποιείται και στο μέλλον. Αυτή η αναβάθμιση ήταν προϊόν συνεργασίας πυρήνα μας, και συντρόφων στο πλαίσιο της επαναστατικής εξέλιξης".

    Από την πλευρά της η αστυνομία εξετάζει τη γνησιότητα της προκήρυξης, αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία (επιλογή ενός οικονομικού στόχου και η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε) παραπέμπει σε επιθέσεις του Επαναστατικού Αγώνα.

    Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο ο "Επαναστατικός Αγώνας" ή η οργάνωση "Λαϊκή Θέληση" να έχουν συνεργαστεί ή να έχουν δώσει τεχνογνωσία και υλικό για την κατασκευή της βόμβας σε μικρότερη οργάνωση, όπως η "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις αυτές και η προκήρυξη είναι γνήσια τότε αυτομάτως αποδεικνύεται, όπως τονίζει η αστυνομία, ότι η οργάνωση έχει αναβαθμίσει την επιχειρησιακή της δυνατότητα και από τις βόμβες-χύτρες έχει περάσει σε ισχυρές βόμβες.

    Τόσο τα ευρήματα από το σημείο της επίθεσης, όσο και οπτικό υλικό από κάμερα του κτηρίου, εξετάζονται στα εργαστήρια της αστυνομίας, ενώ καταγράφονται και οι μαρτυρίες περιοίκων.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Σε εξέλιξη οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής Είδηση: 31292

    [03] Bατοπέδιο: Νέα πολιτική αντιπαράθεση

    Τριτη, 29 12 2009 15:46

    Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Βατοπέδιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως θα δεχθεί την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής με την προϋπόθεση όμως ότι η κυβέρνηση θα φέρει νέα στοιχεία προς διερεύνηση.

    Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος σε δήλωσή του: "Δεν φοβόμαστε την αλήθεια. Ωστόσο δεν μπορεί παρά να σημειώσουμε- και αυτό σημαίνει ο αστερίσκος,- ότι για την υπόθεση του Βατοπεδίου έχει γίνει ήδη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ακολουθήθηκαν τα διαλαμβανόμενα από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, συμμετείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα και βγήκε με νόμιμο τρόπο πόρισμα, το οποίο ψηφίστηκε και έγινε δεκτό από την τότε πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    Εάν το ΠΑΣΟΚ, ή κάποιος άλλος έχουν να συνεισφέρουν στην υπόθεση του Βατοπεδίου, με καινούργια στοιχεία, η Ν.Δ., σε κάθε περίπτωση, θα είναι παρούσα για να συμβάλει αποφασιστικά στη διερεύνηση του θέματος και στην αποκάλυψη της αλήθειας. Γιατί όπως είπαμε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα".

    Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής απάντησε ότι η ΝΔ "ή έχει κάτι να κρύψει ή δεν ξέρει τι θα πει διαφάνεια".

    Παπανδρέου: Η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη σχέση με το παρελθόν της

    Με αφορμή την υπόθεση Βατοπεδίου και την οικονομική πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες στο Μέγαρο Μαξίμου, σχολίασε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη σχέση της με το παρελθόν της, σε μια περίοδο μάλιστα που, όπως είπε, το κόμμα προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του, μετά την ανάδειξη της νέας ηγεσίας.

    Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 31304

    [04] Η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη - Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας

    Τριτη, 29 12 2009 18:50

    Η Αλ Κάιντα ανέλαβε τελικά την ευθύνη, για την απόπειρα ανατίναξης του αμερικανικού αεροσκάφους της "Delta Airlines", στο Ντιτρόιτ, την ημέρα των Χριστουγέννων, με 290 επιβαίνοντες. Πρόσθετα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια εξήγγειλε ο Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του παρέμβαση, μετά από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο αεροσκάφος από τον 23χρονο πάμπλουτο Νιγηριανό. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε εντολή να επανεξεταστεί το σύστημα παρακολούθησης υπόπτων για τρομοκρατία.

    Με μια φωτογραφία του 23χρονου Νιγηριανού το παρακλάδι της οργάνωσης στην Αραβική Χερσόνησο ανέλαβε σε ιστοσελίδα την ευθύνη για την απόπειρα στην πτήση της Ντέλτα. Η οργάνωση περιγράφει πώς εκπαίδευσε και καθοδήγησε τον Νιγηριανό να μεταφέρει τα εκρηκτικά, τα οποία είχε κρύψει στα εσώρουχά του.

    Αν η δημοσίευση είναι αληθινή, είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο παρακλάδι της Αλ Κάιντα δρα, έστω κι αποτυχημένα, έξω από την περιοχή του. Και η ομολογία του υπόπτου, που βρίσκεται σε φυλακή του Μίσιγκαν, ότι και άλλα μέλη είναι έτοιμα να θυσιαστούν προκαλεί ανησυχία.

    Αυστηρά μέτρα ασφαλείας ζήτησε ο Ομπάμα

    Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά το περιστατικό, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε την εφαρμογή νέων μέτρων ασφαλείας, που ήδη προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στα αεροδρόμια.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την επανεξέταση του συστήματος παρακολούθησης των υπόπτων, καθώς ο πατέρας του Νιγηριανού είχε ενημερώσει τις αμερικανικές αρχές για τις δραστηριότητες του γιού του και τις διασυνδέσεις του με την Αλ Κάιντα, αλλά δεν ακυρώθηκε η διετής βίζα του.

    Η Υεμένη υποστηρίζει ότι έδωσε βίζα στον Ουμάρ Φαρούκ για σπουδές, γιατί του είχαν δώσει κι άλλες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και επιβεβαίωσε ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου βισκόταν στη χώρα. Στην αρχή η συμπεριφορά του δεν κινούσε υποψίες αλλά στη συνέχεια οι συγγενείς έχασαν τα ίχνη του.

    Πηγή: NET Είδηση: 31319

    [05] Σε επιπλέον 20.000 συνταξιούχους το ΕΚΑΣ

    Τριτη, 29 12 2009 17:19

    Είκοσι χιλιάδες περισσότεροι συνταξιούχοι θα πάρουν αναδρομικά του ΕΚΑΣ, καθώς διευρύνονται κατά 4% τα εισοδηματικά κριτήρια. Οπως δήλωσε στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, η διυπουργική απόφαση θα δημοσιευθεί εντός των ημερών ώστε μαζί με το επίδομα να πάρουν οι δικαιούχοι που προστίθενται και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

    Τα εισοδηματικά κριτήρια:

    Καθαρό εισόδημα από συντάξεις: έως 8.060 ευρώ

    Ατομικό εισόδημα έως 9.403,86 ευρώ

    Οικογενειακό εισόδημα έως 14.633 ευρώ

    Τα κλιμάκια του ΕΚΑΣ:

    Για εισόδημα έως 7341 ευρώ το ΕΚΑΣ θα ανέρχεται στα 230 ευρώ Σε εισόδημα από 7342-7629 ευρώ, αντιστοιχεί 172,50 ΕΚΑΣ Για εισόδημα από 7630-7821 ευρώ, το ΕΚΑΣ κατεβαίνει στα 115 ευρώ Από 7822-8060 ευρώ εισόδημα, το ποσό του ΕΚΑΣ θα είναι 57,5 ευρώ.

    Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων άρχισε την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης σε 804.500 δικαιούχους.

    Πηγή: NET Είδηση: 31307

    [06] Πειρατεία στο ελληνόκτητο πλοίο Navios Apollon

    Τριτη, 29 12 2009 12:04

    Στα χέρια ένοπλων Σομαλών πειρατών έπεσε το βράδυ της Δευτέρας, ενώ έπλεε φορτωμένο λίπασμα για την Ινδία, 240 ν.μ. ανατολικά, βορειοανατολικά των Σεϋχελών, το με σημαία Παναμά, ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο "Navios Apollon", στο οποίο μόνο ο πλοίαρχος είναι Ελληνας, ενώ οι υπόλοιποι 18 ναυτικοί του είναι αλλοδαποί. Σύμφωνα με το αρχηγείο της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο πλοίο που ανήκει στην ελληνίδα εφοπλίστρια Αγγελική Φράγκου, οι περίπου 10 ένοπλοι πειρατές έφτασαν με τουλάχιστον δύο ταχύπλοα σκάφη, ενώ στη συνέχεια επιβιβάστηκαν και με την απειλή όπλων ακινητοποίησαν το 19μελές πλήρωμα.

    Το "Navios Apollon" είχε αποπλεύσει από τη Φλόριδα των ΗΠΑ,με τελικό προορισμό την Ινδία όπου και θα ξεφόρτωνε το φορτίο του. Να επισημανθεί ότι μόνο το 2008, σημειώθηκαν παγκόσμιως 293 πειρατικές επιθέσεις σε πλοία, ενώ για το πρώτο εννεάμηνο του 2009 οι επιθέσεις είναι πολύ περισσότερο από το 2008.

    Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών όσο και το Committee του Λονδίνου, αλλά και οι διεθνείς εφοπλιστικές ενώσεις έχουν ζητήσει την αύξηση των πολεμικών πλοίων και περιπολιών στις ακτές της Αφρικής, ενώ οι ΗΠΑ πρόσφατα κατέθεσαν πρόταση να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση των πλοιοκτητών με τους πειρατές για την καταβολή λύτρων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31288

    [07] Ο Α. Σαμαράς όρισε νέους επικεφαλής στις γραμματείες

    Τριτη, 29 12 2009 18:12

    Με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά τοποθετούνται ως επικεφαλής των Γραμματειών της Ν.Δ. τα ακόλουθα στελέχη του Κόμματος:

    1. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ

    Γραμματέας: Κωνσταντίνος Κόλλιας, βουλευτής Κορινθίας

    Αναπληρωτής: Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτής Φλώρινας

    2. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Γραμματέας: Παναγιώτης Σκανδαλάκης, καθηγητής Ιατρικής,

    πρώην υφυπουργός-πρώην βουλευτής

    Αναπληρωτής: Άρης Τσατσούλης

    3. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

    Γραμματέας: Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου πρώην βουλευτής

    Αναπληρωτής: Χαρά Καραγιαννοπούλου

    4. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΛΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

    Γραμματέας: Γεώργιος Αναγνωστάκος

    Αναπληρωτής: Χρήστος Γιάνναρης, Οικονομολόγος

    5. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΟΜΕΩΝ

    Γραμματέας: Αθανάσιος Σκορδάς, Οικονομολόγος

    Αναπληρωτές: Ευθύμιος Λυμπερόπουλος και

    Στράτος Σιμόπουλος, επιχειρηματίας

    6. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΕΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ - ΠΟΛΙΤΕΥΤΩΝ

    Γραμματέας: Γεώργιος Καλαντζής, πρώην υπουργός- πρώην βουλευτής

    Αναπληρωτής: Ιωάννης Σταθόπουλος, πρώην υφυπουργός- πρώην βουλευτής

    7. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

    Γραμματέας: Γιάννης Μανώλης (έχει ήδη ανακοινωθεί)

    Αναπληρωτής: Φίλιππος Ταυρής, συνδικαλιστικό στέλεχος

    8. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

    Γραμματέας: Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής Λάρισας (έχει, ήδη, ανακοινωθεί)

    Αναπληρωτές: Δημήτριος Γαλαμάτης, πρώην βουλευτής

    Παναγιώτης Λειβαδάς, Οικονομολόγος- Πολιτικός Επιστήμων- πρώην Γ.Γ. Ενημέρωσης

    Σπήλιος Λιβανός, πρώην βουλευτής

    9. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Γραμματέας: Επαμεινώνδας Λεκέας, Νομικός

    Αναπληρωτής: Δημήτριος Κούκης, Νομικός

    10. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

    Γραμματέας: Σταύρος Παπασταύρου

    Αναπληρωτής: Στέφανος Αγιάσογλου

    11. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

    Γραμματέας: Μαρία Κόλλια, βουλευτής Σερρών

    Αναπληρωτής: Τέτα Διαμαντοπούλου

    12. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Γραμματέας: Δρ. Μίλτος Βασιλόπουλος, Χημικός Μηχανικός- Ειδικός για θέματα Περιβάλλοντος

    Αναπληρωτές: Λιάνα Γούτα, Χημικός Μηχανικός

    Κωνσταντίνος Μπέσης

    13. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ & Μ.Κ.Ο.

    Γραμματέας: Φωτεινή Πιπιλή, βουλευτής Α΄ Αθηνών

    14. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Γραμματέας: Θεόδωρος Σολδάτος, πρώην βουλευτής

    Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. τοποθετεί σε θέσεις Συμβούλων του:

    ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

    τον πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής και πρώην υπουργό Γεώργιο Σούρλα

    ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

    τον πρώην βουλευτή Θεσσαλονίκης Δημήτριο Σταμάτη

    Με άλλη απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ. τοποθετούνται:

    Ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνος διευθυντής Διαγραμματειακού

    Ο Κωνσταντίνος Ζωντανός διευθυντής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 31314

    [08] Νέοι θάνατοι από τη νέα γρίπη

    Τριτη, 29 12 2009 17:49

    Στα πλαίσια της παρακολούθησης της πορείας της πανδημίας της νέας γρίπης (Η1Ν1) 2009 στη χώρα, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. ενημερώνει ότι απεβίωσαν 5 ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης. Πρόκειται για άνδρα 72 ετών, χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου, άνδρα 54 ετών με ιστορικό κακοήθειας καθώς και δύο γυναίκες 61 και 52 ετών, και έναν άνδρα 80 ετών, με ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος.

    Επίσης εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση, οι 4 ασθενείς, επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης:

    Συγκεκριμένα:

    Γυναίκα 27 ετών, έγκυος, χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου Γυναίκα 29 ετών, χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου Γυναίκα 40 ετών, με ιστορικό νευρολογικού νοσήματος Άνδρας 30 ετών, με ιστορικό αυτοάνοσου νοσήματος

    Πηγή: Ε.Κ.ΕΠ.Υ. Είδηση: 31311

    [09] Στο επίκεντρο η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας

    Τριτη, 29 12 2009 18:07

    Το ενδιαφέρον πολλών αναλυτών-οικονομολόγων της Γερμανίας, καθώς και άλλων χωρών της Ευρώπης, εξακολουθεί να επικεντρώνεται στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας. Μάλιστα, η πλειονότητά τους εκτιμά ότι η κατάσταση αυτή συνιστά σοβαρή δοκιμασία για την ΟΝΕ και το ευρώ. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μίλησαν ακόμη και για χρεοκοπία της χώρας, ενώ άλλοι δεν απέκλεισαν ούτε την κατάρρευση της ίδιας της ΟΝΕ.

    Από την πλευρά της, η Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), μίλησε με δύο κορυφαίους αναλυτές και τους έθεσε το ερώτημα «Τι σημαίνει πραγματικά για το ευρώ και την ΟΝΕ η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και το τεράστιο έλλειμμα;». Σύμφωνα, πάντως, με όσα αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της «ΝΒ», αμφότεροι υποστήριξαν πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει αλλά και ότι η ΟΝΕ είναι μονόδρομος.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γερμανός οικονομολόγος Γιόαχιμ Σταρμπάτι, που είναι και πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς, εντόπισε το πρόβλημα στη ρίζα του και εκτίμησε ότι το πλαίσιο και οι ρήτρες της συνθήκης του Άμστερνταμ, τις οποίες εισήγαγε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, είναι χαλαρές.

    «Όταν ιδρύθηκε η ΟΝΕ, είπε, εντάχθηκαν σε αυτήν χώρες με διαφορετικό οικονομικό-πολιτικό προφίλ. Ορισμένες από αυτές είχαν δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα, αλλά αρκετές δεν διέθεταν καν αυτές τις προϋποθέσεις. Ασφαλώς, θεσπίστηκαν κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ αλλά είναι πολύ χαλαρά. Ερμηνεύονται μέχρι σήμερα πλημμελώς και ορισμένες φορές ούτε καν ελέγχονται διεξοδικά. Έτσι, εντάχθηκαν στην ΟΝΕ χώρες που η ποιοτική διαφορά των οικονομικών και κοινωνικοπολιτικών τους μοντέλων και δομών ήταν μεγάλη».

    Ελλιπής η ενιαία πολιτική της ΟΝΕ

    Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο καθηγητής Σταρμπάτι είχε προσφύγει, το 1997 -μαζί με άλλους τρεις Γερμανούς οικονομολόγους- στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, διεκδικώντας τη μη εισαγωγή του ευρώ στη χώρα. Τι σημαίνει όμως ότι είναι χαλαρά τα κριτήρια για την ένταξη στην ΟΝΕ;

    Με αυτά τα δεδομένα δεν υπάρχουν περιθώρια υποτίμησης εθνικών νομισμάτων, διότι υπάρχει μόνον το ευρώ, ούτε μπορεί μια χώρα να αποβληθεί από την ΟΝΕ.

    «Μια οικονομική και νομισματική ένωση», ανέφερε ο Σταρμπάτι, «καθορίζεται από δύο παραμέτρους. Πρώτον, από την ενιαία νομισματική πολιτική και, δεύτερον, από το γεγονός ότι οι χώρες-μέλη είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν μέρος του σχεδιασμού της οικονομικής και νομισματικής τους πολιτικής στα υπερεθνικά όργανα της Ένωσης. Κι αυτό δεν συνέβη. Δεν συνέβη με την Ιταλία ούτε με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Αυτό ακριβώς έφερε το ευρώ στη σημερινή δοκιμασία».

    Άλλωστε, όπως υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας, Γιούργκεν Μάτες, «η ΟΝΕ είναι μονόδρομος». Κατά την άποψή του, μάλιστα, αυτό σημαίνει «κοινή πορεία, κοινά προβλήματα, κοινή λύση».

    «Πρέπει να θεωρήσουμε, είπε χαρακτηριστικά, ότι ντε φάκτο η ένταξη στην ΟΝΕ δεν μπορεί να ανατραπεί. Δηλαδή, για το κάθε μέλος είναι σαφές τι θα γίνει και πώς προχωρούμε. Άρα, πρέπει να αποδεσμευθεί ρευστό από τις χώρες που έχουν τώρα προβλήματα, να διοχετευθεί στην Ευρωζώνη και μετά να υποτιμηθεί το ευρώ, να διοχετευθεί εκ νέου στις χώρες-μέλη, κι έτσι να επωφεληθούν όλοι μαζί από αυτό».

    Αναπόφευκτη η κοινωνική δυσφορία

    Τελικά, πώς μπορεί να βοηθηθούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου; Αρκετοί είναι οι πολιτικοί που φωνάζουν «να προχωρήσουν μόνες τους» και προσθέτουν: «Δεν θα βγάλουμε εμείς το φίδι από την τρύπα». Από την πλευρά τους, όμως, οι ειδικοί αναλυτές αναφέρουν: «Να προχωρήσουν μόνες τους αλλά με τη συμπαράσταση της ΟΝΕ». Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι όροι για τη βοήθεια της Ένωσης, για παράδειγμα, προς την Ελλάδα, πρέπει να είναι αυστηροί, με αναπόφευκτη βέβαια συνέπεια να προκαλέσουν κοινωνικές αναταράξεις.

    Μάλιστα, ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι εκτιμά πως κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο: «Τώρα πρέπει οι χώρες αυτές να κάνουν ό,τι δεν έκαναν τόσα χρόνια. Και ασφαλώς είναι δύσκολο, διότι βρίσκονται σε κρίση και ο χρόνος πιέζει. Στην Ελλάδα παρατηρούνται αμέσως ταραχές στους δρόμους, όταν αλλάζει κάτι, πόσο μάλλον που τώρα θα πρέπει η κυβέρνηση όντως να προχωρήσει σε δραστικές περικοπές των δημοσίων επιδοτήσεων και ενισχύσεων, ώστε να γίνει πάλι ανταγωνιστική η οικονομία».

    Άλλωστε, ο στόχος, σύμφωνα με το Γερμανό οικονομολόγο, είναι «να γίνει αποπληρωμή χρεών και να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα. Είναι, επομένως, αναμενόμενο ότι η εφαρμογή ενός αυστηρού προγράμματος εξυγίανσης θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. Το βλέπουμε εξάλλου και σε άλλες χώρες, όπως στην Ισλανδία και τη Λετονία».

    Όπως και να 'χει, όμως, είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί αναλυτές Σταρμπάτι και Μάτες εκτιμούν πως είναι απίθανη η χρεοκοπία της Ελλάδας ή όποιας άλλης χώρας της Ευρωζώνης. Επιπλέον, αμφότεροι υποστηρίζουν πως το ευρώ, παρά τους κλυδωνισμούς και τα προβλήματα, εξακολουθεί να είναι πιο σταθερό και πιο ελκυστικό από το δολάριο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31315

    [10] Χθες - Σήμερα - Πάντα : Μια μουσικοθεατρική αναδρομή

    Τριτη, 29 12 2009 18:24

    Αθάνατες, διαχρονικές μελωδίες από την παλιά Αθήνα, το Παρίσι, τον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και από το θρυλικό Hollywood παρουσιάζει η αγαπημένη ερμηνεύτρια μεγάλων ελλήνων συνθετών Λόρνα στο θέατρο "ΘΥΜΕΛΗ" της Έλλης Βοζικιάδου. Η μουσικοθεατρική παράσταση "Χθες - Σήμερα - Πάντα" είναι μια μαγευτική αναδρομή στον χρόνο, διάρκειας δυόμιση ωρών, σε μια ζεστή θεατρική ατμόσφαιρα όπου η μουσική σκηνή και το θέατρο δίνουν ραντεβού σε κλίμα νοσταλγικό αλλά και κεφάτο, με εναλλαγές ρομαντικές και εύθυμες.

    Την ερμηνεύτρια πλαισιώνουν τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί - χορευτές - τραγουδιστές: Άννα Παπαδάκη, Αθηνά Ματσούκα, Γιάννης Φιλίππου, Ζαφείρης Πανόπουλος. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έλλη Βοζικιάδου, τα κείμενα ο Ιάκωβος Αυλητής, τα σκηνικά ο Χάρης Σεπεντζής, τα κοστούμια η Έλσα Βώκου και τις χορογραφίες η Κική Σελιώνη και η Όλγα Σπυράκη. Τα τραγούδια και τη μουσική της παράστασης επιμελούνται και ενορχηστρώνουν ο Δαυίδ Ναχμίας, ο Κώστας Αναδιώτης, ο Πάνος Δέρβος και ο Βασίλης Ποτήρης. Τη σκηνοθεσία και το μοντάζ του οπτικού υλικού-βίντεο έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Παντελεάκης.

    Η παράσταση σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία. Το κοινό απολαμβάνει τις συγκλονιστικές ερμηνείες της Λόρνας η οποία ξεδιπλώνει την τεράστια γκάμα της καταφέρνοντας με μεγάλη ευκολία να μας μεταφέρει από τη ρομαντική παλιά Αθήνα του Αττίκ στο ερωτικό Παρίσι της εποχής της Εντίθ Πιάφ, φτάνοντας μέχρι τη Μπάρμπαρα Στρέιζαντ και τη Ουίτνευ Χιούστον του Χόλιγουντ αλλά και τη Μαρινέλλα και τη Βλαχοπούλου του αγαπημένου παλιού καλού κινηματογράφου που όλοι λατρέψαμε.

    Μια μουσικοθεατρική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!!!

    Τοποθεσία: Θέατρο «ΘΥΜΕΛΗ» Έλλης Βοζικιάδου, Μοσχονησίων 32, Πλ. Αμερικής, Τηλ. 210-8657677/ 210-8673126, www.thymelitheater.gr

    Παραστάσεις: Παρασκευή 9 μ.μ., Σάββατο 6 μ.μ. και 9.30 μ.μ., Κυριακή 7.30 μ.μ.

    Διάρκεια: 150΄

    Tιμή εισιτηρίου: 20 ευρώ, 15 ευρώ (λαϊκή απογευματινή), 12 ευρώ (φοιτητικό). Ειδικές τιμές για group

    Χώρος στάθμευσης υπάρχει κοντά στο θέατρο Είδηση: 31317

    [11] Πλαστή η φωτογραφία του Κένεντι με τις γυμνές καλλονές

    Τριτη, 29 12 2009 14:50

    Μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο νεαρός Τζον Φ. Κένεντι πάνω σε ένα γιοτ περιστοιχισμένος από τέσσερις γυμνές καλλονές δημοσίευσε πρόσφατα η ιστοσελίδα TMZ.com. Παρά τις αρνήσεις της ιστοσελίδας ότι πρόκειται για προϊόν μοντάζ, τελικά αποδείχθηκε ότι η φωτογραφία είναι μια μεγάλη απάτη.

    Πρόκειται για την ασπρόμαυρη φωτογραφία η δημοσίευση της οποίας στον ιστότοπο διασημοτήτων TMZ.com προκάλεσε σάλο. Η ίδια ιστοσελίδα ήταν που είχε δημοσιοποιήσει πρώτη το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον.

    Η ιστοσελίδα ανέφερε ότι πρόκειται για αυθεντική φωτογραφία που τραβήχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 50. Στα αριστερά διακρίνεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Κένεντι να κάνει ηλιοθεραπεία, ενώ στα δεξιά δύο γυμνές γυναίκες πηδούν στη θάλασσα.

    Ωστόσο, η ενημερωτική ιστοσελίδα "The Smoking Gun" παρουσιάζει μια έγχρωμη εκδοχή της φωτογραφίας που δημοσιεύεται στο ΤΜΖ και με το διευκρινιστικό υπόμνημα ότι πρόκειται για δημοσίευμα του 1967 στο περιοδικό "Playboy" για διακοπές στην Καραϊβική, χωρίς καμιά αναφορά στον πρόεδρο Κένεντι ο οποίος είχε πεθάνει πέντε χρόνια πριν.

    Σε συνέντευξη του στον ίδιο διαδικτυακό τόπο ο φωτογράφος του "Playboy" Λάρι Ντέιλ Γκόρντον, που έχει τραβήξει την περίφημη φωτογραφία, δηλώνει ότι ο άνδρας που το ΤΜΖ παρουσιάζει ως τον Κένεντι ήταν ένα "αμειβόμενο μοντέλο" όπως και οι γυμνές γυναίκες που εμφανίζονται στη φωτογραφία.

    Ωστόσο το ΤΜΖ επιμένει ότι πολλοί ειδικοί εξέτασαν τη φωτογραφία, στη συνέχεια παραδέχθηκαν ότι ήταν πλαστή, αλλά δεν διευκρινίζει πώς και γιατί στήθηκε η απάτη.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 31298

    [12] Απονομή βραβείων από την Ακαδημία Αθηνών

    Τριτη, 29 12 2009 19:14

    Τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών απονεμήθηκαν την Tρίτη 29/12/2009 και είναι τα ακόλουθα:

    ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στον πρώτο αριστούχο πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2007-2008, κ. Φαίδωνα - Μάριο Λασκαράτο.

    2. Βραβείο Ακαδημαϊκού Π. Σ. Θεοχάρη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση της καλύτερης επιστημονικής εργασίας στον τομέα της Μηχανικής, στους κ.κ. Χαράλαμπο Σαρόγλου και Γιώργο Τσιαμπάο για την εργασία τους «A modified Hoek-Brown Failure criterion for anisotropic intact rock».

    3. Δύο (2) Βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2007-2008, στους κ.κ. Παύλο Αστερίου και Λάμπρο Κούτα, πτυχιούχους του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

    4. Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, στους κ.κ. Ευστάθιο Στείρο, Πάνο Ψιμούλη και Δημήτριο Καράμπαλη για την εργασία τους «Potential of Global Positioning System (GPS) to measure frequencies of oscillations of engineering structures».

    5 . Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας επί θεμάτων Δυναμικών Συστημάτων, στον κ. Αναστάσιο Χ. Μπούντη για την εργασία του «Stability of Motion: From Lyapunov to the Dynamics of N - Degree of Freedom Hamiltonian Systems».

    6. Άθλον Βασιλείου Μαλάμου, με χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας επί θεμάτων Πυρηνικής Ιατρικής ή παθήσεων του Θυρεοειδούς αδένος, στους κ.κ. Γεράσιμο Κρασσά και Νικόλαο Ποντικίδη και κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου για την εργασία τους «Hypothyroidism has an adverse effect on human spermatogenesis: A prospective, controlled study».

    7. Βραβείο Αχιλλέως και Αικατερίνης Διονυσοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για τη βράβευση πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας με θέμα «Ο ρόλος της γονιδιακής εκφράσεως στην καρκινογένεση» στους κ.κ. Αθανάσιο Παπαβασιλείου και Ιπποκράτη Κιάρη για την εργασία τους «Expression of p 21 waf1/cip1 in stromal fibroblasts of primary breast tumors».

    8. Βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για βράβευση μελέτης επί ναυτικών θεμάτων, στον κ. Ζήση Φωτάκη για την εργασία του «Greek Naval Strategy and Policy, 1910-1919» (Routledge, 2006).

    9. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Λυδία Καρρά, για τη σημαντική προσφορά της στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    10. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην κυρία Χριστίνα Φίλη, για το βιβλίο της «Εξουσία και Μαθηματικά» (Εκδόσεις Παπασωτηρίου, 2008).

    11. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Βασίλειο Λαμπρόπουλο για την εργασία γεωλογικού περιεχομένου που υπέβαλε με τίτλο: «Conservation of fossilized forests΄ structural material »

    ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

    1. Βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη εκδεδομένη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση ποιητού, οίκοθεν, στον κ. Γιώργο Μπρουνιά για την ποιητική συλλογή του «Τέντα στον αέρα» (Το Ροδακιό, 2009)

    2. Βραβείο Λάμπρου Πορφύρα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση Έλληνα λυρικού ποιητή, στον κ. Δημήτρη Αγγελή, για την ποιητική του συλλογή με τίτλο «Επέτειος» (Οι Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 2008).

    3. Βραβείο Σωτηρίου Ματράγκα, εις μνήμην Αλεξάνδρας και Σωτηρίου Ι. Ματράγκα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση της καλύτερης έκδοσης λυρικών ποιημάτων, οίκοθεν, στον κ. Γιώργο Μοράρη, για την ποιητική του συλλογή «Ροσμαρίνος» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008).

    4. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στην κυρία Αικατερίνη - Νεφέλη Μούσουρα.

    5. Βραβείο Διονυσίου Κοκκίνου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη ιστορική μελέτη Έλληνος συγγραφέως, στην κα Αναστασία Παπαδία-Λάλα για το βιβλίο της «Ο θεσμός των αστικών κοινοτήτων στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας (13ος - 18ος αι.). Μια συνθετική προσέγγιση» (Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, αρ. 24, Βενετία 2008).

    6. Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για έργο που αναφέρεται στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στον κ. Χρίστο Σολδάτο, για το έργο του «Σπυρίδων Ι. Ζαμπέλιος (1815-1881)», τόμος Α΄ και Β΄ (Εκδόσεις Σταμούλη, 2003, 2009).

    7. Έπαθλο Μιχαήλ και Ιωάννου Κατσαρά, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για δημοσιευμένη, εντός της τελευταίας πενταετίας, εργασία Βυζαντινής Φιλολογίας, στην κυρία Θεοδώρα Αντωνοπούλου, για το βιβλίο της «Leonis VI Sapientis Imperatoris Byzantini, Homiliae» (Corpus Christianorum, Series Graeca 63, 2008 Brepols)

    8. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, για εργασία που θα κριθεί ως η καλύτερη προσφορά στη μελέτη της νέας ελληνικής γλώσσας ή λογοτεχνίας, στον κ. Γιώργο Παπαναστασίου για το βιβλίο του «Νεοελληνική ορθογραφία. Ιστορία, θεωρία, εφαρμογή» (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2008).

    9. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά στη βράβευση της καλύτερης μονογραφίας ή ερμηνευτικής έκδοσης έργου κλασικής φιλολογίας -ελληνικής ή λατινικής- δημοσιευμένου εντός της τελευταίας πενταετίας, οίκοθεν, στον κ. Ιωάννη Μ. Κωνσταντάκο, για το δίτομο έργο του «Ακίχαρος. Η διήγηση του Αχικάρ στην αρχαία Ελλάδα» (Εκδόσεις Στιγμή, 2008).

    10. Βραβείο Γ. Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για συγγραφή μελέτης με θέμα «Η συγγραφική και εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων στην Ευρώπη (ρεύματα ιδεών, τάσεις και προσανατολισμοί) από τις τελευταίες δεκαετίες του 16ου αι. έως τα μέσα του 18ου αι.», στον κ. Γεώργιο Μποροβίλο για την μελέτη του «Η Ορθόδοξη Κηρυκτική Γραμματεία του ΙΗ΄αι. Οι έντυπες συλλογές».

    11. Άθλον Αδαμαντίου Κοραή, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για τη συγγραφή μελέτης με θέμα «Ο Αδ. Κοραής και το πνευματικό περιβάλλον της εποχής του», στον κ. Σωτήριο Φουρνάρο, για την μελέτη του «Ο Αδαμάντιος Κοραής και το πνευματικό περιβάλλον της εποχής του».

    12. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην γλύπτρια κυρία Ασπασία Παπαδοπεράκη, για το σύνολο του καλλιτεχνικού της έργου.

    13. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Michel Stephanopoli de Comnene, για το εξάτομο έργο του με γενικό τίτλο «Histoire des Grecs-Maniotes en Corse» (Σειρά Παραρτήματα - Λακωνικαί Σπουδαί της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών)

    14. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών (1975), για το σύνολο των επιστημονικών, εκδοτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της.

    15. Έπαινος, οίκοθεν, στον λαογράφο, συγγραφέα και ερευνητή κ. Άγγελο - Διονύση Δεμπόνο, για το σύνολο της πνευματικής του προσφοράς στην γενέτειρά του Κεφαλλονιά.

    ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΗ

    1. Βραβείο αφηγηματικού πεζού λόγου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Χρήστο Χρυσόπουλο για το μυθιστόρημά του «Η Λονδρέζικη μέρα της Λώρας Τζάκσον».

    2. Βραβείο ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Κώστα Παπαγεωργίου για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

    3. Βραβείο δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Γιάννη Δάλλα, για το βιβλίο του «Σολωμός και Κάλβος»

    ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ

    1. Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Πέτρο Τατσόπουλο για το βιβλίο του «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι»

    2. Βραβείο ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Γιάννη Κοντό, για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

    ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    1. Βραβείο Μαυρικίου - Αντωνίου Καζέ και Φανής χήρας Μ.-Αντ. Καζέ, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για βράβευση Έλληνα που διακρίθηκε για πράξη ανθρωπισμού και κοινωνικής αρετής, στον Πρεσβύτερο κ. Ιωάννη Οικονομίδη, ιερέα του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Οινοφύτων, για το αξιολογότατο περιβαλλοντικό του έργο στην περιοχή των Οινοφύτων.

    2. Βραβείο, μετά θάνατον, στον υπαρχιφύλακα της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Σπανουδάκη, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 5 Μαρτίου 2009 στη Νίκαια, ευρισκόμενος εκτός υπηρεσίας, ενώ κατεδίωκε ένοπλο ληστή που μόλις είχε ληστέψει υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου.

    3. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στους συντελεστές της εξάτομης έκδοσης της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Νεοφύτου Πάφου-Κύπρου, με τίτλο «Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, Συγγράμματα».

    4. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Σέργιο (Σιγάλα), για το αξιολογότατο συγγραφικό και εκδοτικό του έργο.

    5. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην Ελληνογαλλική Σχολή "Jeanne d'Arc" (1869), με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 150 χρόνων προσφοράς στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

    6. Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Νίκο Μαρτίνο, για την επιμέλεια του συλλογικού τόμου «Αναπτυξιακά προβλήματα και διαγραφόμενες προοπτικές στην Κύθνο», (Επιμέλεια Ν. Μαρτίνος, Εκδόσεις Αρμός, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Δήμος Κύθνου 2008).

    7. Έπαινος, οίκοθεν, στην «Ένωση Γυναικών Κρήτης», για την 30χρονη κοινωνική και πολιτιστική της προσφορά.

    8. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Νικόλαο Αλιπράντη, για το αξιολογότατο συγγραφικό και πνευματικό έργο που επιτελεί επί 50ετία για την ανάδειξη του πολιτισμού της Πάρου και των Κυκλάδων γενικότερα.

    9. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Θεόδωρο Κορφιάτη για πράξη διάσωσης συνανθρώπου του στην θαλάσσια περιοχή του μώλου Αγίου Νικολάου Πάτρας.

    AΠΕ Είδηση: 31320

    [13] Κατάσχεση σάπιων κρεάτων στον Πειραιά

    Τριτη, 29 12 2009 17:10

    Στην κατάσχεση 3,7 τόνων αλλοιωμένων κρεάτων προχώρησαν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά από σφραγισμένο κατάστημα και φορτηγό ψυγείο εταιρείας "ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΑΕ" στις παλιές εγκαταστάσεις της Κρεαταγοράς του Ρέντη. Προηγήθηκαν καταγγελίες εμπόρων κρέατος, καθώς και του Πολεμικού Ναυτικού για προμήθεια αλλοιωμένων προϊόντων.

    Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, παρίστατο εισαγγελέας, ενώ η Νομαρχία κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και θα προχωρήσει και στην επιβολή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία διοικητικών κυρώσεων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια εταιρία έχει μεγάλα χρέη, άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ, προς Θεσσαλούς κτηνοτρόφους και εμπόρους κρέατος, καθώς είχε παραλάβει μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων, ενόψει των γιορτών και πλήρωσε με επιταγές που αποδείχτηκαν ακάλυπτες.

    Ειδικότερα κατασχέθηκαν:

    -Από το φορτηγό ψυγείο, 1.500 κιλά σφάγια θηραμάτων, κυρίως αγριογούρουνου, με δυσδιάκριτες, ελλιπείς σημάνσεις ή και πλήρη έλλειψη σφραγίδας.

    -Από το κατάστημα, 2,2 τόνοι διάφορα κρέατα και αναλυτικά 1.200 κιλά σφάγια γαλοπούλας που εμφάνιζαν αλλοίωση στους οργανοληπτικούς χαρακτήρες (οσμή, χρώμα, κακή αφαίμαξη), 900 κιλά σφάγια αγριογούρουνου, 120 κιλά σφάγια μοσχαριού, 15 κιλά σφάγια αρνιού με δυσδιάκριτες ελλιπείς σημάνσεις.

    Οι παραπάνω ποσότητες μεταφέρθηκαν και καταγράφηκαν σε ειδική μονάδα αποτέφρωσης, σύμφωνα με την ισχύουσα Κτηνιατρική Νομοθεσία.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 31306


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 December 2009 - 17:51:06 UTC