Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με ζέστη η Πρωτοχρονιά
  • [02] Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης προτείνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  • [03] Τα έθιμα της πρωτοχρονιάς ανά την Ελλάδα

    [01] Με ζέστη η Πρωτοχρονιά

    Πεμπτη, 31 12 2009 11:24

    Τους 23 βαθμούς Kελσίου προβλέπεται να αγγίξει το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές της χώρας και ανήμερα την Πρωτοχρονιά, ενώ θα πνέουν ισχυροί νοτιάδες στο Αιγαίο.

    Με σύμμαχο τον καλό καιρό, έγινε η εξόρμηση και των τελευταίων που αποφάσισαν να υποδεχθούν τον νέο χρόνο, μακριά από τις μεγάλες πόλεις, με την κυκλοφορία των οχημάτων στους εθνικούς δρόμους να είναι ομαλή.

    Αλλαγή του καιρού αναμένεται ουσιαστικά από το Σάββατο με πτώση του υδραργύρου που τη Δευτέρα θα είναι μεγάλη.

    Συγκεκριμένα:Άνοδος θερμοκρασίας από Πέμπτη 31/12, Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

    Πέμπτη 31/12

    Αττική Καιρός γενικά αίθριος. Άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 21ο Κελσίου.

    Θεσσαλονίκη

    Λίγες νεφώσεις, άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17ο Κελσίου

    Μακεδονία -Θράκη

    Λίγες παροδικές νεφώσεις, άνεμοι νότιοι, νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 -19ο Κελσίου.

    Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

    Λίγες νεφώσεις, άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 -έως 21ο Κελσίου.

    Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

    Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 -23ο Κελσίου.

    Κυκλάδες, Κρήτη Άνεμοι δυτικοί, νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 22ο Κελσίου. Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα Λίγες νεφώσεις, άνεμοι νότιοι, νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 20ο Κελσίου.

    Παρασκευή 01/1/2010 (Πρωτοχρονιά)

    Αραιές νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά θα είναι πυκνότερες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά και αργότερα στη Δυτική Πελοπόννησο .Τοπικές βροχές είναι πιθανόν να εκδηλωθούν το βράδυ στη Μακεδονία, τη Θράκη, καιο τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Άνεμοι δυτικοί, νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία σε μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια, σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Πρόγνωση καιρού εναλλακτικών διαδρομών παράκαμψης Τεμπών

    Α. ΝΟΜΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΑΘΙΑΣ Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί, άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 18ο Κελσίου.

    Β. ΝΟΜΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί, άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 21ο Κελσίου.

    Από το Σάββατο αλλάζει ο καιρός

    H αλλαγή του καιρού θα γίνει αισθητή από το Σάββατο με πτώση της θερμοκρασίας που τη Δευτέρα θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

    Αναλυτικά:

    Σάββατο 2/1/2010

    Καιρός: στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στη βόρεια Ελλάδα παροδικές νεφώσεις με λίγες σποραδικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών μικρής διάρκειας στα νότια. Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε πτώση σε όλη τη χώρα.

    Κυριακή 3/1/2010

    Καιρός: στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στη βόρεια Ελλάδα τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές η χιονόνερο και χιονιά στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα σποραδικών βροχών. Σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά το απόγευμα.

    Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα πελάγη 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση τη νύχτα από τα δυτικά. Θερμοκρασία: σε περαιτέρω πτώση.

    Δευτέρα 4/1/2010

    Καιρός: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα παροδικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και γρήγορη βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Άνεμοι: στα δυτικά βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ που γρήγορα θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα στραφούν σε νότιους 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

    Τρίτη 5/1/2010

    Καιρός: αραιές νεφώσεις οι οποίες στο ιόνιο και στα ηπειρωτικά θα είναι πιο πυκνές και θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Άνεμοι: στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 8. Στα ανατολικά βόρειων διευθύνσεων 4 με 5 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο. Παγετός τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά. Είδηση: 31383

    [02] Κυβέρνηση εθνικής ανάγκης προτείνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

    Πεμπτη, 31 12 2009 12:44

    Το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ανάγκης προτείνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε μήνυμά του, διευκρινίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, αφού αυτό απαιτεί ο σεβασμός στις βασικές αρχές της Δημοκρατίας μας και αυτή είναι η πρόσφατη εντολή του λαού.

    Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι το 2010 θα είναι χρόνος καμπής προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο και ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν και ήρθε η ώρα των δύσκολων αποφάσεων.

    Επισημαίνει ότι αναποφασιστικότητα, αμφιταλαντεύσεις, υπαναχωρήσεις δεν συγχωρούνται πλέον και εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα.

    Επίσης, αναφέρει πως στην κυβέρνησή που προτείνει πρέπει να κληθούν να μετάσχουν όλοι όσοι μπορούν να βοηθήσουν.

    «Να ζητηθεί από το Λουκά Παπαδήμο να αναλάβει την κεντρική ευθύνη για την οικονομία, να επιστρατευθεί ο Αλέκος Παπαδόπουλος να αναλάβει τα δημόσια οικονομικά, οι δύο μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, που απέδειξε ότι είναι ικανός και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση να μετέχουν στην ολιγομελή κυβερνητική επιτροπή που θα παίρνει τις αποφάσεις στην οποία πρέπει να παρακληθεί να μετάσχει ως αντιπρόεδρος και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου ο Κώστας Σημίτης» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι αυτή η κυβέρνηση παίρνοντας αμέσως, με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, τα πρώτα αναγκαία μέτρα, θα αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο το κλίμα στις διεθνείς αγορές και την ενωμένη Ευρώπη.

    Πρόσθεσε πως αποτέλεσμα θα έχει να μπορούμε να δανειστούμε ευκολότερα και φθηνότερα αλλά και ότι θα ξαναγεννήσει στο εσωτερικό την ελπίδα στους πολλούς που εξακολουθούν παρά τις αντίξοες συνθήκες να δουλεύουν και να παράγουν.

    «Έτσι με αυξημένο κύρος και με τις μικρότερες κατά το δυνατόν κοινωνικές αντιδράσεις θα μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στα πλαίσια του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης στις βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα» συνεχίζει ο κ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του.

    «Εάν αυτά συμβούν το 2010 θα είναι ο πρώτος χώρος για τη χώρα μας μιας νέας πορείας που θα είναι μακρά και δύσκολη όμως θα μας οδηγήσει σε μια νέα περίοδο κοινωνικής γαλήνης και ευημερίας και θα καταστήσει την Ελλάδα σεβαστό και ισάξιο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια κοινότητα», κατέληξε o επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ Είδηση: 31384

    [03] Τα έθιμα της πρωτοχρονιάς ανά την Ελλάδα

    Πεμπτη, 31 12 2009 20:07

    Η Πρωτοχρονιά συμβολίζει την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής και τα έθιμα που αναβιώνουν αυτές τις ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν ρίζες στο μακρινό παρελθόν. Με κάθε μέσο ο Άγιος Βασίλης φτάνει από την ακριτική Δράμα μέχρι την Κρήτη για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά. Μάλιστα, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ο νέος χρόνος έχει τη μορφή του, ενώ στο χωριό Λουκά της Αρκαδίας στο Ασκητήριο του Αγίου Βασιλείου σκαρφάλωσαν μέλη ομάδας διάσωσης και έστειλαν τα χρόνια πολλά πέφτοντας με σχοινιά από το βουνό.

    Στον άγιο Νικόλαο της Κρήτης ο Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία.... δια θαλάσσης επάνω σε καΐκι για να δώσει -τι άλλο;- δώρα στα αγαπημένα του παιδιά.

    Στη Δράμα ο Άγιος Βασίλης καταφθάνει με μία παλιά ατμομηχανή στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και βεβαίως, τα παιδιά τον περιμένουν αδημονώντας.

    Στον Βόλακα της Δράμας τα παιδιά φέρνουν αμίλητα νερό από τη βρύση του χωριού. Οι οικογένειες πλένονται για καλή τύχη και δίνουν στα παιδιά δώρα. Άσπρα για υγεία και ευτυχία και πράσινα για καλή σοδιά.

    Το παραδοσιακό έθιμο των Μωμόγερων αναβίωσε και εφέτος στο Καλλίφυτο της Δράμας, όπου μόνο άνδρες με βαμμένα πρόσωπα και φορώντας προβιές, έχοντας κρεμασμένα κουδούνια, χορεύουν στο κέντρο του χωριού. Η δε νύφη, συμβολίζει την πίστη στην Ορθοδοξία.

    Ως δείγμα ευχαριστίας προς τον Άγιο, για καλή χρονιά με λιγότερα κακά συμβάντα, τα μέλη της Ελληνικής ομάδας διάσωσης Αρκαδίας, καταρριχήθηκαν από το ασκητήριο του Αγίου Βασίλη στο Λούκα Αρκαδίας.

    Στο Αργοστόλι, μικροί και μεγάλοι αρωματίζονται με κολώνιες για την υποδοχή του νέου χρόνου και μαζί, κανταδόροι λένε τα παραδοσιακά κάλαντα της Κεφαλονιάς.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 31400


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 31 December 2009 - 21:50:39 UTC