Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρυξέλλες- Από σήμερα αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΕ
  • [02] Στο μικροσκόπιο του Ομπάμα τα μέτρα ασφαλείας

    [01] Βρυξέλλες- Από σήμερα αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΕ

    Παρασκευη, 01 01 2010 21:18

    Η Ευρωπαική Ένωση δεν γυρίζει απλώς σελίδα , με την είσοδο της ,1η Ιανουαρίου 2010 ,στο νέο έτος ,αλλάζει κυριολεκτικά, ύστερα από πενήντα δυο χρόνια ζωής, κεφάλαιο στο τρόπο της λειτουργίας της. Και τούτο διότι η Κοινότητα δεν θα διευθύνεται ,όπως γινόταν μέχρι τώρα , από μια χώρα-μέλος για έξη μήνες ,αλλά και από έναν πρόεδρο του ευρωπαικού συμβουλίου(κορυφής) ,ένα πρόεδρο που αρχίσαμε ήδη να τον χαρακτηρίζουμε πρόεδρο ολόκληρης της Ένωσης.

    Έτσι, Παρασκευή 1 Ιανουαρίου ανέλαβε τα προεδρικά καθήκοντα της για το επόμενο εξάμηνο, η Ισπανία και ταυτόχρονα τα δικά του καθήκοντα ο πρώτος πρόεδρος της Ένωσης ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου (χριστιανοδημοκράτης) Χέρμαν βαν Ρομπόι, του οποίου η θητεία διαρκεί δυόμισι χρόνια.

    Τη συνοίκηση αυτή στην κορυφή της Ένωσης την επιβάλει η νέα συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία προσθέτει και τη συνεργασία με αυτό το "ντουέτο" και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις, του υπουργού τρόπον τινά των εξωτερικών της Κοινότητας που ενσαρκώνει η Βρετανή βαρόνη Κάθριν Άστον.

    Το ζητούμενο τώρα, λένε οι παρατηρητές στις Βρυξέλλες ,είναι πως αυτές οι τρεις θεσμοθετημένες από τη συνθήκη αρχές θα καταφέρουν να συνεργασθούν μεταξύ τους, χωρίς ο ένας να μπαίνει στα «χωράφια»του άλλου και ταυτόχρονα οι δράσεις τους να εναρμονίζονται με αυτές του προέδρου της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, χωρίς να ξεχνάμε και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Γέρζυ Μπούζεκ, στον οποίο η συνθήκη της Λισαβόνας δίνει πολύ μεγάλες αρμοδιότητες στη λήψη των κοινοτικών αποφάσεων.

    Το κουαρτέτο αυτό πλέον καλείται να εκμεταλλευθεί αυτή τη μεταβατική εξάμηνη περίοδο που άρχισε σήμερα για να θέσει σε εφαρμογή όλες τις νέες διατάξεις που περιέχει η συνθήκη της Λισαβόνας.

    Ήδη ο κ. Βαν Ρομπόι ανακοίνωσε ότι όλα τα ευρωπαικά συμβούλια κορυφής, επίσημα και ανεπίσημα ,καθώς και όλες οι μεγάλες διεθνείς συναντήσεις κορυφής της Ένωσης με άλλες μεγάλες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία κ.λ.π.) θα γίνονται πλέον στις Βρυξέλλες και όχι στην πρωτεύουσα της χώρας που ασκεί την εξάμηνη κοινοτική προεδρία. Ο κ. Βαν Ρομπόι δέχθηκε πάντως κατ' εξαίρεση να πραγματοποιηθούν στη Μαδρίτη οι συναντήσεις κορυφής της κοινοτικής προεδρίας μαζί φυσικά με τον ίδιο καθώς και την Λαίδη Άστον και τον πρόεδρο κ. Μπαρόζο με τις ΗΠΑ, τους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και τη συνάντηση κορυφής της Ένωσης με τις χώρες της Μεσογείου.

    Δικαιολογία γι' αυτές τις εξαιρέσεις : το πρόγραμμα της Ισπανικής προεδρίας προετοιμάσθηκε πριν υιοθετηθεί η νέα συνθήκη της Λισαβόνας που τροποποιεί πολλές από τις λειτουργίες της Ένωσης. Ο κ. βαν Ρομπόι πάντως φαίνεται αποφασισμένος να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του και για το λόγο αυτό έχει ήδη αρχίσει τις επισκέψεις των πρωτευουσών των κοινοτικών χωρών προκειμένου να συζητήσει με τις κυβερνήσεις τους τα προβλήματα που τις απασχολούν για να διαμορφώσει στη συνέχεια την ατζέντα των πρωτοβουλιών και δράσεων που θα αναλάβει. Ήδη έχει επισκεφθεί το Παρίσι, τη Μαδρίτη, το Μιλάνο, τις Βαλτικές χώρες, το Λονδίνο, τη Λουμπλιάνα, τη Σόφια, την Κοπεγχάγη και το Λουξεμβούργο ενώ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα βρεθεί διαδοχικά στην Αθήνα, τη Λευκωσία, το Βερολίνο και τη Μάλτα.

    Πρόθεση του ίδιου είναι να συγκαλέσει, το ταχύτερο δυνατόν, στις 10-11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, ένα άτυπο ευρωπαικό συμβούλιο κορυφής στο οποίο οι 27 κοινοτικοί ηγέτες, μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν θα συζητήσουν ,υπό την προεδρία του, τους τρόπους και τις μεθόδους εξόδου της Κοινότητας από την ύφεση και την αναθέρμανση των οικονομιών τους σε συνδυασμό με την διατήρηση πάση θυσία του ευρωπαικού κοινωνικού μοντέλου. "Η οικονομία θα είναι το μείζον και κεντρικό ζήτημα της προεδρίας μου...», δήλωσε ο κ. βαν Ρομπόι πριν από λίγες ημέρες μολονότι γνωρίζει ο ίδιος πολύ καλά ότι οι αρμοδιότητες που του προσφέρει η συνθήκη της Λισαβόνας είναι πολύ περιορισμένες Ακριβώς δε για το λόγο αυτό φιλοδοξεί να ενδυναμώσει και να διευρύνει όσο γίνεται περισσότερο, τη δράση του ευρωπαικού συμβουλίου (κορυφής)που θα προεδρεύει ο ίδιος, αποκτώντας ,μέσα από αυτό, τη πολιτική δύναμη που του λείπει σήμερα.

    Πως θα αντιδράσει η Ισπανική προεδρία σ' αυτή την όρεξη για εξουσία του προέδρου της Ένωσης; Άγνωστο προς το παρόν αν και η κυβέρνηση αυτής της χώρας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μιγκουέλ Άνχελ Μορατίνος, διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμία σκιά στις σχέσεις της με τον κ. Βαν Ρομπόι και για του λόγου το αληθές προαναγγέλει την ταυτόχρονη δημοσίευση σε μεγάλες ευρωπαικές εφημερίδες, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, δυο άρθρων, το ένα του προέδρου της Ένωσης και το άλλο του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο όπου θα φαίνεται ξεκάθαρα πως οι δυο τους κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος για τις πρωτοβουλίες, προτεραιότητες και δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το πρώτο εξάμηνο εφέτος από την Ένωση. Τι αποτελέσματα θα δώσει αυτή η νέα κατανομή εξουσιών στην κορυφή της Ένωσης που επιβάλει η συνθήκη της Λισαβόνας; Κανείς δε μπορεί να προσφέρει μια πειστική απάντηση σ' αυτό το ερώτημα, όσο οι ισορροπίες των αρμοδιοτήτων μεταξύ των πρωταγωνιστών αυτού του πρωτόγνωρου κοινοτικού ηγετικού σχήματος είναι λεπτές. Θα πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη στις μεταξύ τους σχέσεις καθώς και των προβλημάτων της ίδιας της Κοινότητας που θα ανακύψουν μέσα στους λίγους επόμενους μήνες για να διαπιστώσουμε αν είναι η όχι λειτουργική αυτή η νέα κοινοτική αρχιτεκτονική.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31424

    [02] Στο μικροσκόπιο του Ομπάμα τα μέτρα ασφαλείας

    Παρασκευη, 01 01 2010 17:43

    Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών βρίσκονται τα μέτρα ασφαλείας μετά την απόπειρα του Νιγηριανού να ανατινάξει το αεροσκάφος με προορισμό το Ντητρόιτ. Στα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκονται οι εκθέσεις των υπηρεσιών ασφαλείας, με όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης της απόπειρας ανατίναξης αεροσκάφους τα Χριστούγεννα. Παράλληλα εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην CIA, που έχασε επτά υπαλλήλους της, σε επίθεση στο Αφγανιστάν. Από την πλευρά του και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν προειδοποιεί ότι η τρομοκρατία παραμένει μια πολύ σημαντική απειλή.

    Σε αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια προχωρά η Βρετανία, μετά την πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους της Ντέλτα, στο Ντιτρόιτ.

    Τη χρήση ανιχνευτών σώματος στα αεροδρόμια εξετάζει η Βρετανία

    Στην επιτάχυνση της χρήσης ανιχνευτών σώματος στα αεροδρόμια στοχεύει η Βρετανία μετά από την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης την ημέρα των Χριστουγέννων σε αεροπλάνο με προορισμό το Ντιτρόιτ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

    Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση αναθεώρηση των συστημάτων ασφάλειας στα αεροδρόμια, ενώ συμπλήρωσε ότι η χρήση ανιχνευτών σώματος θα βρίσκεται ανάμεσα στα μέτρα που θα συζητηθούν με τις ΗΠΑ.

    Η αναφορά με τα συμπεράσματα της αναθεώρησης θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

    "Σε συνεργασία με τον πρόεδρο Ομπάμα και τους αμερικανούς θα εξετάσουμε μία σειρά μέτρων νέων τεχνικών για να ενισχύσουμε τα συστήματα ασφαλείας στα αεροδρόμια πέρα από τα παραδοσιακά μέτρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναβάθμιση της τεχνολογίας ανίχνευσης εκρηκτικών, ανιχνευτές σώματος και εξελιγμένη τεχνολογία ακτινών Χ" ανέφερε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31414


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 1 January 2010 - 21:50:04 UTC