Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία
  • [02] Στο Βελιγράδι ο Πρωθυπουργός
  • [03] Απολογούνται οι αστυνομικοί
  • [04] HΠΑ: Συναγερμός στο αεροδρόμιο Νιούαρκ
  • [05] Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης
  • [06] Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης στα ΑΕΙ
  • [07] Έξι χρόνια στον Άρη γιορτάζει το διαστημικό ρομπότ Spirit

    [01] Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία

    Δευτερα, 04 01 2010 08:25

    Το προσχέδιο του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης καταθέτει σήμερα στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συμβάλει στην από κοινού διαμόρφωση του τελικού σχεδίου με την εξειδίκευση των μέτρων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Παράλληλα, στις 18 και 19 Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει τις βασικές κατευθύνσεις του Προγράμματος στους ομολόγους του, σε Eurogroup και Ecofin.

    Αποδείξεις για μεγαλύτερο αφορολόγητο

    Την ίδια ώρα, στο 10,7% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009, ξεπερνώντας τα 25 δισ. ευρώ, ποσό περίπου διπλάσιο της σχετικής πρόβλεψης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του 2009. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει ότι το Δεκέμβριο το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 29,372 δισ. ευρώ ή 12,2% του ΑΕΠ.

    Εν τω μεταξύ, στη "μάχη των αποδείξεων" μπαίνουν με το νέο έτος οι καταναλωτές, στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών στο φορολογικό. Οι αποδείξεις που θα δέχεται η εφορία θα αφορούν σε αγορές για ένδυση, υπόδηση και παροχές υπηρεσιών, όπως από γιατρούς, λογιστές, δικηγόρους, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και όλα τα ελεύθερα επαγγέλματα.

    Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στη μείωση του αφορολόγητου κατά 30 με 40% και ζητά από τους φορολογούμενους να συλλέγουν αποδείξεις, εάν θέλουν να απολαμβάνουν μεγαλύτερο αφορολόγητο.

    Από το νέο σύστημα θα εξαιρούνται πιθανότατα οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και οι αγορές οχημάτων.

    Παράλληλα, σχεδιάζεται η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επαναφορά των φόρων μεγάλης ακίνητης περιουσίας και κληρονομιάς, ενώ σε ισχύ αναμένεται να επανέλθει το σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων, τεκμηρίων διαβίωσης και πόθεν έσχες.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικό άρθρο: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για την οικονομία Είδηση: 31466

    [02] Στο Βελιγράδι ο Πρωθυπουργός

    Δευτερα, 04 01 2010 09:04

    Στο Βελιγράδι θα βρίσκεται σήμερα ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να μιλήσει στην ετήσια διάσκεψη των πρέσβεων στις βαλκανικές χώρες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη σερβική πρωτεύουσα, ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Σέρβο ομόλογό του Μίρκο Τσβέτκοβιτς και τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τάντιτς.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31468

    [03] Απολογούνται οι αστυνομικοί

    Δευτερα, 04 01 2010 09:29

    Στον ανακριτή απολογούνται σήμερα, Δευτέρα, οι 5 αστυνομικοί του τμήματος Ακροπόλεως, που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμού Χιλιανού κρατουμένου, ο οποίος νοσηλεύεται με βαριά τραύματα στα σώμα και στα άκρα. Και οι 5 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Εν τω μεταξύ, ΕΔΕ έχει διαταχθεί σε βάρος 40χρονου αστυνομικού του ΑΤ Κορίνθου ο οποίος συνελήφθη στο Λουτράκι ύστερα από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του ιδιώτης, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο αστυνομικός τον εξύβρισε και τον απείλησε με μαχαίρι, για μια θέση στάθμευσης.

    Απολογούνται σήμερα, Δευτέρα, στον ανακριτή οι 5 αστυνομικοί του Τμήματος Ακροπόλεως, που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό Χιλιανού κρατουμένου, ο οποίος νοσηλεύεται με βαριά τραύματα στα σώμα και στα άκρα. Και οι πέντε έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

    «Παρόμοιες πράξεις βαρβαρότητας δεν θα γίνουν ανεκτές και οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    "Ένστολους βρικόλακες" χαρακτηρίζει τους συγκεκριμένους αστυνομικούς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων και τάσσεται υπέρ της αποβολής τους από το αστυνομικό σώμα.

    Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικά άρθρα:

    Στον ανακριτή οι πέντε αστυνομικοί

    Αστυνομικός έβγαλε ξυράφι για μια θέση στάθμευσης Είδηση: 31471

    [04] HΠΑ: Συναγερμός στο αεροδρόμιο Νιούαρκ

    Δευτερα, 04 01 2010 08:59

    Ένας σημαντικός σταθμός επιβίβασης εσωτερικών πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο Νιούαρκ, που εξυπηρετεί τη Νέα Υόρκη, έκλεισε το βράδυ της Κυριακής, εξαιτίας συναγερμού, ο οποίος ενεργοποιήθηκε όταν ένα άτομο εισήλθε σε απαγορευμένη περιοχή. Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας με την εγκατάσταση σαρωτών σώματος.

    Ο συναγερμός σήμανε στον τερματικό σταθμό C, όταν «ένας άνδρας εισήλθε σε απαγορευμένη ζώνη από μία πόρτα εξόδου και εμείς σταματήσαμε όλες τις λειτουργίες», τόνισε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων (TSA) Σάρι Κόσετζ.

    Οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο ερευνώνται για να διαπιστωθεί η ταυτότητα του ανθρώπου που εισήλθε στην απαγορευμένη ζώνη, όμως προς ώρας αγνοείται εάν αυτός συνελήφθη.

    Όλοι οι επιβάτες, που ανέμεναν να επιβιβασθούν στις επόμενες πτήσεις, κυρίως της εταιρείας Continental Airlines, ερευνήθηκαν για παν ενδεχόμενο. Τα μέτρα ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια είναι ιδιαίτερα αυξημένα μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αμερικανικού επιβατηγού αεροσκάφους την ημέρα των Χριστουγέννων.

    Ο συναγερμός στο Νιούαρκ, ένα από τα κυριότερα αεροδρόμια που εξυπηρετούν τη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε άλλη μία καθυστέρηση, στις πολλές που σημειώθηκαν λόγω της κακοκαιρίας στην περιοχή.

    Εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας

    Ολοι οι ταξιδιώτες από τη Νιγηρία, την Υεμένη, το Πακιστάν, την Κούβα, το Ιράν, το Σουδάν και τη Συρία που ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε σωματικό έλεγχο, θα διέρχονται από "σαρωτές" και θα γίνεται έλεγχος στις αποσκευές τους σύμφωνα με κανόνες ασφαλείας που ισχύουν από την 4η Ιανουαρίου, γράφει η εφημερίδα της Ουάσινγκτον "Πολίτικο", επικαλούμενη "δηλώσεις συμβούλου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα".

    Ολες οι αεροπορικές εταιρείες που κάνουν δρομολόγια προς τις ΗΠΑ ειδοποιήθηκαν για τα νέα μέτρα ασφάλειας, τα οποία είναι ενισχυμένα μετά την αποτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια σ ένα αμερικανικό αεροπλάνο με προορισμό το Ντιτρόιτ τα Χριστούγεννα, από έναν νεαρό Νιγηριανό, προστίθεται από την ίδια πηγή.

    Και στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ενέκρινε την εγκατάσταση σαρωτών σώματος στα αεροδρόμια το συντομότερο δυνατό.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 31467

    [05] Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης

    Δευτερα, 04 01 2010 10:10

    Φορολογικό και εργασιακό είναι τα μεγάλα στοιχήματα της Κυβέρνησης, με την είσοδο του 2010. Το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, ο νέος Καποδίστριας και ο εκλογικός νόμος είναι στις πρώτες θέσεις της ατζέντας του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο έτος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τρία νέα νομοσχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη δασοπροστασία και την ανακύκλωση, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης θέτει το της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Με την νέα αρχιτεκτονική που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, οι Δήμοι από 1.034 που είναι σήμερα αναμένεται ότι θα μειωθούν στους μισούς, ενώ η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση θα συγκροτηθεί σε επίπεδο περιφέρειας αντί της νομαρχιακής που λειτουργεί σήμερα.

    Για τον εκλογικό νόμο προβλέπεται η καθιέρωση μοντέλου κατά το γερμανικό πρότυπο με μονοεδρικές και πολυεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ενώ τα σενάρια κάνουν λόγο είτε για εκλογή βουλευτών αποκλειστικά με λίστα και στις δύο περιπτώσεις ή και για συνδυασμό σταυρού και λίστας.

    Τρία βασικά νομοσχέδια που αφορούν στην επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων και στην ανακύκλωση είναι στις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για το 2010. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ρύθμιση για τους ημιυπαιθρίους που θα κατατεθεί στη Βουλή τον προσεχή Μάρτιο υπό τη μορφή σχεδίου νόμου.

    Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου το ζήτημα της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, διευκρίνισε μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος απέρριψε κάθε συζήτηση για νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες με σκοπό την τόνωση της οικονομίας.

    Εν τω μεταξύ, με νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, μέσα στον Ιανουάριο, μπαίνει φρένο στις παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, μέσω των ευέλικτων μορφών εργασίας, όπου απασχολούνται, περισσότεροι, από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι. Τις επόμενες ήμερες ,αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, εργοδοτών-εργαζομένων, για την σύναψη, της νέας, συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Πηγή: NET, NET 105.8 Είδηση: 31476

    [06] Ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης στα ΑΕΙ

    Κυριακη, 03 01 2010 19:47

    Από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά οι φοιτητές θα έχουν στα χέρια τους με την έναρξη των μαθημάτων, τα πανεπιστημιακά συγγράμματα. Μέσω ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα πανεπιστημιακά συγγράμματα των φοιτητών. Μάλιστα, σε δύο με τρία χρόνια, αναμένεται, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ να διαθέτουν σε ηλεκτρονική μορφή την πλειονότητα των συγγραμμάτων επιτυγχάνοντας έτσι και την ψηφιακή σύγκλιση μεταξύ τους, όσον αφορά το εκπαιδευτικό και ερευνητικό υλικό.

    Είδηση: 31462

    [07] Έξι χρόνια στον Άρη γιορτάζει το διαστημικό ρομπότ Spirit

    Κυριακη, 03 01 2010 19:21

    Μολονότι οι επιστήμονες του έδιναν μόλις τρεις μήνες ζωής, το Spirit, το ακούραστο ρομπότ της NASA, γιορτάζει φέτος τα έξι χρόνια περιπλάνησής του στον πλανήτη Άρη, αν και υπάρχουν φόβοι πως η αποστολή του θα τερματιστεί σύντομα λόγω της σοβαρής βλάβης που έχει υποστεί. Το εξάτροχο ρομπότ, βάρους 180 κιλών, έχει βυθιστεί στην άμμο από τα τέλη Απριλίου, στην άκρη του κρατήρα Τροία, στο νότιο ημισφαίριο του Κόκκινου Πλανήτη.

    Οι αλλεπάλληλες προσπάθειες που έγιναν για να βγει από την παγίδα απέτυχαν. Η τελευταία, στα τέλη Νοεμβρίου, προκάλεσε μάλιστα και βλάβη στον πίσω δεξί τροχό του. Ο μπροστινός δεξιός τροχός είχε ήδη καταστραφεί από το 2006, πιθανόν επειδή διαβρώθηκε το ηλεκτρικό μοτέρ του. Ανίκανο πλέον να κινηθεί, το Spirit δεν μπορεί να διώξει τη σκόνη που στοιβάζεται στην επιφάνεια των ηλιακών συσσωρευτών του και εμποδίζει την επαναφόρτιση των μπαταριών του.

    Αν ο άνεμος δεν βοηθήσει στην απομάκρυνση της σκόνης ή αν το ρομπότ δεν βρει αρκετή ενέργεια για να αλλάξει την κλίση των συσσωρευτών και να τους προσανατολίσει προς τον ήλιο, μπορεί να μην έχει αρκετή ισχύ για να "επιβιώσει" αφού οι ακτίνες του ήλιου θα συνεχίσουν να χάνουν τη δύναμή τους μέχρι το χειμερινό ηλιοστάσιο, τον ερχόμενο Μάιο, όπως παραδέχεται η NASA στην ιστοσελίδα της. Το Spirit και το δίδυμο αδελφάκι του, το Opportunity, που προσγειώθηκε στην άλλη άκρη του Άρη τρεις βδομάδες αργότερα, προβλεπόταν να επιβιώσουν μόλις 90 ημέρες. Οι επιστήμονες δεν είχαν προβλέψει ότι ο άνεμος στην επιφάνεια του πλανήτη θα ήταν αρκετά ισχυρός για να διώχνει τη σκόνη από τους ηλιακούς συσσωρευτές τους.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 31461


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 January 2010 - 9:50:56 UTC