Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνες και κόντρες για την έκρηξη στη Βουλή
  • [02] Σκέψεις για ενιαίο ΦΠΑ
  • [03] Ευρώπη: Βαρυχειμωνιά με πολικές θερμοκρασίες
  • [04] Θετικές οι πρώτες 100 μέρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις
  • [05] Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι αγρότες ενόψει διαλόγου
  • [06] Αγοράκι ενός έτους το 84ο θύμα της νέας γρίπης
  • [07] Ισχυρός σεισμός τράνταξε την Καλιφόρνια
  • [08] Παρέμβαση Πάπα στις αναταραχές στην Καλαβρία
  • [09] Εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας στις Σέρρες χωρίς θύματα
  • [10] Συνάντηση Μπατζελή με ελαιοπαραγωγούς Χαλκιδικής την Τετάρτη
  • [11] Ριζικές αλλαγές στη διοικητική δομή
  • [12] Δενδροφύτευση στην Πεντέλη με χριστουγεννιάτικα δέντρα

    [01] Έρευνες και κόντρες για την έκρηξη στη Βουλή

    Κυριακη, 10 01 2010 17:43

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για την έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού μεσαίας ισχύος σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Το ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο πολιτικός κόσμος ενωμένος θα απαντήσει σε όσους επιχειρούν να θέσουν σε ομηρεία τη δημοκρατία, έστειλε ο Πρωθυπουργός απο τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.Ομόθυμη είναι η καταδίκη των κομμμάτων της αντιπολίτευσης στο τρομοκρατικό χτύπημα. Πάντως με αφορμή τη βομβιστική επίθεση, σκληρή φραστική αντιπαραθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ. Στο τρομοκρατικό χτύπημα αναφέρθηκαν και τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

    Σοκ και αποτροπιασμό στον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία προκάλεσε η έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η καρδιά της Αθήνας σείστηκε από τον εκκωφαντικό θόρυβο της έκρηξης λίγα λεπτά πριν από της 8 το βράδυ. Τζάμια από το φυλάκιο του επόπτη των ευζώνων αλλά και από τα παράθυρα του Ελληνικού κοινοβουλίου, έγιναν θρύψαλα.

    Η έκρηξη χαρακτηρίζεται μεσαίας έντασης και η ύλη του χρησιμοποίησαν οι βομβιστές ταχείας αντίδρασης και καύσης. Ο τρομοκράτης ή οι τρομοκράτες ίσως να χρησιμοποίησαν ως κάλυψη ένα γκρουπ με τουρίστες που ήταν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη.

    Όταν δόθηκε η ευκαιρία, περπάτησαν λίγα μέτρα προς τον κάδο απορριμμάτων και άφησαν την σακούλα με τον εκρηκτικό ωρολογιακό μηχανισμό. Αμέσως έσπευσαν να εξαφανιστούν, αρχικά πεζοί. Λίγα λεπτά αργότερα τα μέλη της οργάνωσης, τηλεφώνησαν στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και προειδοποίησαν για την επερχόμενη έκρηξη.

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας η οποία απέκλεισε την περιοχή.

    Από την έκρηξη που έγινε δυο λεπτά νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο που είχαν δώσει οι τρομοκράτες, εκσφενδονίστηκαν αντικείμενα προς διάφορες κατευθύνσεις, ακόμη και μέχρι την οδό Σταδίου, με κίνδυνο να τραυματιστεί κάποιος πολίτης.

    Για πολλές ώρες προσωπικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ερευνούσε το σημείο της έκρηξης και συγκέντρωνε υπολείμματα του μηχανισμού, ενώ στις έρευνες πήραν μέρος και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

    Στην ΕΛ.ΑΣ υπάρχει προβληματισμός καθώς είναι το δεύτερο χτύπημα μέσα σε 12 μέρες και οι αξιωματικοί περιμένουν να δουν την προκήρυξη ώστε να έχουν μια πιο σαφή εικόνα για τους τρομοκράτες αυτής της επίθεσης. Την ίδια ώρα οι ειδικοί αναλύουν τις εικόνες από τις κάμερες και τα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο τοποθέτησης του μηχανισμού.

    Μπροστά από την Βουλή υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, υψηλής ευκρίνειας και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πιστεύει ότι το οπτικό υλικό που έχει στην διάθεσή της θα βοηθήσει αρκετά στην πορεία των ερευνών. Πιθανότατα κάποια από τις κάμερες να έχει καταγράψει τις κινήσεις του τρομοκράτη την στιγμή που αφήνει την βόμβα στον κάδο και απομακρύνεται.

    Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής και της ασφάλειας συνεχίζονται με μεγάλη μυστικότητα ενώ στα εγκληματολογικά εργαστήρια έχουν μεταφερθεί όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αστυνομικοί ώστε να εξεταστούν από τους ειδικούς ερευνητές.

    Καταδίκη αλλά και κόντρα μέσω δηλώσεων

    "Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται"

    Γιώργος Παπανδρέου

    "Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται" είναι η φράση που αποτυπώνει την κεντρική ιδέα των τοποθετήσεων σύσσωμου του πολιτικού κόσμου της χώρας. Αυτά ακριβώς ήταν και τα πρώτα λόγια του Πρωθυπουργού, όταν έσπευσε μετά το συμβάν στο γραφείο του στη Βουλή. Το τρομοκρατικό χτύπημα στο ναό της δημοκρατίας απασχόλησε όπως ήταν φυσικό και το Υπουργικό Συμβούλιο.

    "Η θέση όλων μας είναι απόλυτη. Κανένας και με καμία ενέργεια, δεν μπορεί να φοβίσει τον πολιτικό κόσμο και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο φόβος και η ανασφάλεια καλλιεργούν τον αυταρχισμό. Θα είμαστε ενωμένοι απέναντι σε όσους θέλουν να έχουν σε ομηρία την πολιτική ζωή και τους δημοκρατικούς θεσμούς", τόνισε σήμερα ο κ. Παπανδρέου.

    Αμέσως μετά την έκρηξη ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στη Βουλή με τη συμμετοχή των κυρίων Χρυσοχοΐδη, Παμπούκη, Ραγκούση και Αθανασάκη. Ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Βουλής που βρισκόταν στην Καστοριά, ο οποίος με τη σειρά του επικοινώνησε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

    "Όσοι κρύβονται πίσω από αυτή την ενέργεια δεν σεβάστηκαν ούτε το χώρο, που συμβολίζει τη Δημοκρατία μας, τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε πολύ περισσότερο το ιερό Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατεί τη Δημοκρατία μας" ήταν η αντίδραση του Φίλιππου Πετσάλνικου

    Η έκρηξη άναψε φωτιές

    Πόλεμος δηλώσεων και ανακοινώσεων ξέσπασε μεταξύ του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την έκρηξη της βόμβας.Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αφήσει τα πολλά λόγια και να προχωρήσει σε έργα και τον κ. Χρυσοχοΐδη να κάνει λόγο για μίζερες μικροκομματικές σκοπιμότητες και να τονίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει το πρόγραμμα και τη βούληση να εγγυηθεί την προστασία του πολίτη.

    Στην αντιπαράθεση υπήρξε και νέα συνέχεια μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου της ΝΔ και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη την Κυριακή.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος με αφορμή τη δήλωση του κ. Χρυσοχοΐδη κάλεσε τον Πρωθυπουργό να κάνει αυστηρές συστάσεις στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ώστε όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης "να μην σπαταλάει τις δυνάμεις του σε πολλά λόγια, σε επικοινωνιακές στρατηγικές για προσωπική κατανάλωση και σε επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης, αλλά να προχωρήσει στην παραγωγή συγκεκριμένου έργου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του κοινού εγκλήματος".

    "Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπήρξε επίλεκτο μέλος των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας της τελευταίας πενταετίας, των πλέον άπρακτων που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Η ευκολία με την οποία, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, καταλογίζει απραξία στους πολιτικούς του αντιπάλους, αν δεν υποκρύπτει μίζερες μικροκομματικές σκοπιμότητες, υποδηλώνει υποκρισία", απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    "Είναι προφανές ότι ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης έχει χάσει την ψυχραιμία του. Τον καλούμε να μην αναλώνεται σε άστοχες προσωπικές επιθέσεις. Ο ίδιος έχει πολλή δουλειά να κάνει", ανταπάντησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Η ενέργεια αυτή σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης, υπογράμμισε το ΚΚΕ, η δημοκρατία δεν υποστέλλεται τόνισε ο ΛΑΟΣ, ενώ ο ΣΥΝ έκανε λόγο για ενέργεια αποπροσανατολισμού στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Την τρομοκρατική επίθεση καυτηρίασε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

    Τα Διεθνή ΜΜΕ

    Η είδηση για το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας έκανε τον γύρο του κόσμου, με τα περισσότερα διεθνή δίκτυα να επικεντρώνονται στην αναμετάδοση του συμβάντος.

    Αμέσως μετέδωσε την είδηση το CNN τονίζοντας ότι μια βόμβα εξεράγη έξω από το Κοινοβούλιο και ότι σύμφωνα με τις αρχές, κανείς δεν τραυματίστηκε από την βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων.

    Το Ασοσιέτιντ Πρες επισημαίνει τη δράση αρκετών ακροαριστερών οργανώσεων στην Ελλάδα και συνεχίζει σε τηλεγράφημά του, σημειώνοντας ότι οι βόμβες τοποθετούνται κυρίως βράδυ, έχουν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και σπανίως προκαλούν θύματα.

    Όσο για το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, αν και υπογραμμίζει ότι η επίθεση ήταν αναίμακτη, επιχειρεί να συνδέσει το συμβάν με την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα προβληματίσει τους διεθνείς οικονομικούς αναλυτές που παρακολουθούν τα δημοσιονομικά της χώρας.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 31731

    [02] Σκέψεις για ενιαίο ΦΠΑ

    Κυριακη, 10 01 2010 18:05

    Υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων και του χρέους η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Οι προτάσεις που δέχεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ της τάξης του 15% με 17%. ΑΝ αποφασιστεί το μέτρο, η φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί για υπηρεσίες και αγαθά που εντάσσονται στο συντελεστή 19%, αλλά θα αυξηθεί σε βασικά είδη διαβίωσης και διατροφής που έχουν συντελεστή 9%. Στην προσπάθεια για την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση της ρευστότητας , αναμένεται να ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα τα δυο πρώτα νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομίας, για την ρύθμιση των χρεών και την διαγραφή εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

    Εγκαταλείπει οριστικά κάθε σκέψη για αύξηση του ΦΠΑ κατά μια ή δύο μονάδες η κυβέρνηση προκειμένου να προστατέψει την εξαντλημένη από την κρίση αγορά. Ωστόσο στο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης που έχει στο συρτάρι του, το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται η πρόταση για ενιαίο συντελεστή 15% με 17% παντού. Δηλαδή την ένταξη όλων των αγαθών και υπηρεσιών σε ενιαίο συντελεστή ως λύση εσχάτης ανάγκης για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.

    Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι ο χαμηλός συντελεστής του 4% να αυξηθεί στο 9% ή στο 11% που σημαίνει επιβάρυνση σε βιβλία, εφημερίδες, αγροτικά προϊόντα λογαριασμούς ΔΕΚΟ και βασικά καταναλωτικά αγαθά.

    Υπάρχει πρόταση που εξετάζεται επιβεβαιώνει η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη τονίζοντας ότι αυτή αφορά προϊόντα που δεν φορολογούνται με τον κανονικό συντελεστή κατά παρέκκλιση.

    Με χαμηλό συντελεστή 9% θα συνεχίσουν να φορολογούνται αρτοσκευάσματα και άλευρα, αλλά και βασικά προϊόντα όπως γάλα, κρέας, λαχανικά, τυροκομικά, λάδι, αβγά, δημητριακά και φαρμακευτικά προϊόντα και παρασκευάσματα.

    Στάση αναμονής τηρούν πάντως οι εκπρόσωποι της αγοράς και φοβούνται ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 31732

    [03] Ευρώπη: Βαρυχειμωνιά με πολικές θερμοκρασίες

    Κυριακη, 10 01 2010 13:19

    Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει αυτό το Σαββατοκύριακο την βόρεια Ευρώπη με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοθύελλες και τις πολικές θερμοκρασίες. Στη Γερμανία η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να εφοδιαστούν με τρόφιμα, νερό αλλά ραδιόφωνο, προκειμένου να ενημερώνονται συνεχώς για την εξέλιξη του καιρού. Προειδοποίησε επίσης για διακοπές στην ηλεκτροδότηση, αλλά και προβλήματα στις οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μετακινήσεις. Περίπου ίδια η εικόνα και στο Βέλγιο με παχύ στρώμα χιονιού να καλύπτει τη χώρα και να δυσχεραίνει τις οδικές και αεροπορικές συγκοινωνίες.

    Παρόμοιες οι συνθήκες και στη Γαλλία, όπου στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας αναφέρθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε περίπου 7.000 νοικοκυριά. Στη Βρετανία αναμένονται σήμερα Κυριακή και άλλες χιονοπτώσεις, κυρίως στα ανατολικά. Στα βρετανικά αεροδρόμια η κατάσταση παραμένει προβληματική, ενώ αποκαθίσταται σταδιακά η λειτουργία το σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Η Βρετανία αντιμετώπισε έλλειψη αλατιού για την αντιμετώπιση του χιονιού και αναγκάστηκε να παραγγείλει ποσότητες από το εξωτερικό.

    Βαρυχειμωνία στην Ευρώπη

    Οι πυκνές χιονοπτώσεις έχουν αποδιοργανώσει τις οδικές συγκοινωνίες και στην Πολωνία, όπου 25.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές Κίλτσε και Κατόβιτσε στο νότο.

    Στην Ιταλία 65.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω των βροχοπτώσεων και των σφοδρών ανέμων που πνέουν σε πολλές κεντρικές περιοχές, προκαλώντας παράλληλα πτώση δέντρων και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα, λόγω των πλημμυρών βρίσκεται η βόρεια Αλβανία, όπου οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων. Εκτός από την Αλβανία και το γειτονικό της Μαυροβούνιο πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στη Βοσνία.

    Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πρωτοφανές ψύχος πλήττει τη Βόρεια Αμερική και το Μεξικό. Στο Μεξικό και στις βόρειες περιοχές του όπου επικρατεί θερμοκρασία έως και -10 βαθμοί Κελσίου πέθαναν εξαιτίας του ψύχους εννέα άνθρωποι. Βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις περιοχές του Μεξικού που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο ενώ ακόμα και στην πρωτεύουσα Πόλη του Μεξικού υπάρχει ακόμα χιόνι σε αρκετούς δρόμους.

    Στην Αυστραλία, επτά άνθρωποι αγνοούνται μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την κεντρική χώρα, αποκλείοντας ξενοδοχεία, κλείνοντας δρόμους και διακόπτοντας τη λειτουργία μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Δυο κάτοικοι της περιοχής παρασύρθηκαν από τα νερά ενώ κολυμπούσαν σε φουσκωμένο ποτάμι, ενώ πενταμελής οικογένεια παρασύρθηκε ενώ επιχειρούσε να περάσει με αυτοκίνητο τα νερά χειμάρρου.

    Στην Ινδία, τουλάχιστον 239 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του ψύχους που πλήττει τη βόρεια και ανατολική χώρα την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με το κανάλι NDTV, περισσότεροι από δεκαπέντε άνθρωποι πέθαναν το βράδυ του Σαββάτου στο βόρειο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές.

    Στην Κίνα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 5.400 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, καθώς η σφοδρή χιονόπτωση έχει καταστρέψει 800 σπίτια. Περίπου 260.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη Είδηση: 31722

    [04] Θετικές οι πρώτες 100 μέρες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

    Κυριακη, 10 01 2010 11:19

    Θετική κρίνεται η πορεία της κυβέρνησης τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον κυριακάτικο Τύπο, ενώ καταγράφεται προβάδισμα 9,2 και 10,6 μονάδων του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ. Ειδικότερα, στην έρευνα της MARC για το ΕΘΝΟΣ, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 39,6% έναντι 29 της ΝΔ και ακλουθούν ΚΚΕ με 6,7%, ΛΑΟΣ με 5,2%, ΣΥΡΙΖΑ με 3,9% και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ με 1,6%. Ακόμα, το 52,3% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά το έργο της Κυβέρνησης, το 57,1% εκτιμά ότι τα έως τώρα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 72,9% δέχεται να κάνει κάποιες οικονομικές θυσίες για να ξεπεραστεί η κρίση.

    Στη δημοσκόπηση της ALCO για το Πρώτο Θέμα, στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34,7%, έναντι 25,5% της ΝΔ και ακολουθούν ΚΚΕ με 6,3%, ΛΑΟΣ με 4,5%, ΣΥΡΙΖΑ με 3,6% και Οικολόγοι με 2%. Μοιρασμένες είναι οι γνώμες των πολιτών στην ερώτηση αν η Κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη κρίση.

    Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι δυο στους πέντε πολίτες με τις θέσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ενώ το 65% των ψηφοφόρων του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πιστεύει, ότι οι παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπονομεύουν τον Αντώνη Σαμαρά.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 31716

    [05] Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι αγρότες ενόψει διαλόγου

    Κυριακη, 10 01 2010 19:23

    Χωρίς αστερίσκους και προειλημμένες αποφάσεις θα γίνει ο διάλογος για την αγροτική ατζέντα ξεκαθάρισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που συναντήθηκε στο δημαρχείο Στυλίδας με τους εκπροσώπους των αγροτών. Η κυρία Μπατζελή κάλεσε όλους τους αγρότες να προσέλθουν στη διαδικασία για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής. Ωστόσο αγρότες ήδη έχουν αρχίσει να ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους, ζητώντας μεταξύ άλλων, ενίσχυση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει καταγραφεί κατάρρευση τιμών και άμεση καταβολή των επιδοτήσεων.

    Πρόσωπο με πρόσωπο με τα μέλη της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ήρθε την Κυριακή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες ύψωσαν πανό μέσα στο δημαρχείο Στυλίδας και φώναζαν συνθήματα κατά της ακολουθούμενης αγροτικής πολιτικής και της Ε.Ε.. κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης στο δημαρχείο Στυλίδας παρουσία της κ. Μπατζελή.

    "O λαός στις 4 του Οκτώβρη, μας έδωσε την εντολή με τον τσαμπουκά μας, να σπάσουμε το σάπιο παρελθόν και να πάμε μπροστά", απάντησε η Υπουργός και κάλεσε όλους τους αγρότες να προσέλθουν στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Γεωργίας, της Αγροτικής Ανάπτυξης και των Τροφίμων που θα κορυφωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

    "Αυτός ο κοινωνικός διάλογος ξεκινά και θα καταλήξουμε σε οκτώ προτάσεις. Δεν αποτελεί μέσο τακτικισμού για να σταματήσουν οι οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις", τόνισε η κ. Μπατζελή.

    Η ανοιχτή διαβούλευση θα κινηθεί στους εξής άξονες:

    - Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

    - Διαρθρωτικές πολιτικές - Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013)

    - Πολιτική Ασφάλισης της παραγωγής - ΕΛΓΑ

    - Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος

    - Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά

    - Οργάνωση του τομέα των εισροών της αγροτικής παραγωγής

    - Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής γης

    - Ποιότητα και επισήμανση των τροφίμων.

    Οι αγρότες πάντως έχουν αρχίσει ήδη να ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους.

    Ζητούν μεταξύ άλλων ενίσχυση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει καταγραφεί κατάρρευση τιμών και άμεση καταβολή των επιδοτήσεων παρά το γεγονός του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι επιτόπιοι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχειών.

    "Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να βρούμε λύσεις στα προβλήματα. Οι κινητοποιήσεις δεν μπορούν να αποτελούν μέσο πίεσης. Τα μέσα που χρησιμοποιεί κάποιος είναι δικαίωμά του. Η αγροτιά, η αγροτική οικονομία έχει ανάγκη από συλλογικές λύσεις", τόνισε H υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Στους δρόμους βρίσκονται ήδη οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής. Για τις 15 Ιανουαρίου κινητοποιήσεις εξήγγειλε το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο αγροτών που εκπροσωπεί 19 νομούς. Παραγωγοί στις 18 του μηνός προσχωρούν σε αποκλεισμό του κόμβου της Νίκαιας στην Εθνική οδό Αθηνών- Λάμιας καθώς και του τελωνείου στον Προμαχώνα, ενώ στις 20 του μηνός στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν Θεσσαλία, Στερεά και Βόρεια Ελλάδα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 31734

    [06] Αγοράκι ενός έτους το 84ο θύμα της νέας γρίπης

    Κυριακη, 10 01 2010 12:30

    Ένα αγοράκι μόλις ενός έτους είναι το τελευταίο από τα 84 θύματα της νέας γρίπης, που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας. Το παιδί είχε ιστορικό νευρολογικού νοσήματος και παχυσαρκία. Άλλοι τρεις άνδρες 29, 40 και 42 ετών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική, οι δύο χωρίς βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικό άρθρο: Διχάζει ο συναγερμός για τη νέα γρίπη Είδηση: 31718

    [07] Ισχυρός σεισμός τράνταξε την Καλιφόρνια

    Κυριακη, 10 01 2010 18:59

    Υλικές ζημιές προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Καλιφόρνια στις 2 και 27 λεπτά τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος. Το επίκεντρο του σεισμού μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ εντοπίστηκε στις βόρειες ακτές της Καλιφόρνιας κοντά στην πόλη Γιουρίκα και 360 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σακραμέντο. Το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 16 χιλιόμετρα. Τραυματισμοί δεν έχουν αναφερθεί σύμφωνα με την αστυνομία, αλλά οι ζημιές που σημειώθηκαν είναι αρκετές.

    Είδηση: 31733

    [08] Παρέμβαση Πάπα στις αναταραχές στην Καλαβρία

    Κυριακη, 10 01 2010 15:49

    "Ο μετανάστης είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να σεβόμαστε" δήλωσε σήμερα Κυριακή ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' κατά τη διάρκεια των κυριακάτικων προσευχών του Αγγέλου. "Πρέπει να ξεκινήσουμε από την καρδιά του προβλήματος, πρέπει να ξεκινήσουμε από την έννοια του ανθρώπου", τόνισε ο Πάπας, αναφερόμενος στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών στη νότια Ιταλία, στην περιοχή της Καλαβρίας. "Ένας μετανάστης είναι ένας άνθρωπος που είναι διαφορετικός ως προς την καταγωγή του, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του αλλά είναι ένας άνθρωπος που πρέπει να είναι σεβαστός και ο οποίος έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις", πρόσθεσε ο Ποντίφικας.

    "Η βία δεν πρέπει ποτέ να είναι για κανέναν το μέσο επίλυσης των δυσκολιών. Καλώ όλους να κοιτάξετε το πρόσωπο του διπλανού σας και να ανακαλύψετε την ψυχή του, την ιστορία και τη ζωή του λέγοντας: είναι ένας άνθρωπος και ο Θεός τον αγαπάει όπως αγαπάει εμένα", δήλωσε ακόμη ο Πάπας.

    Ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' καταδίκασε ακόμη τη δολοφονία των έξι χριστιανών κοπτών στην Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι η "βία κατά των χριστιανών σε ορισμένες χώρες αυξάνει την αγανάκτηση πολλών ανθρώπων".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31730

    [09] Εκτροχιασμός εμπορικής αμαξοστοιχίας στις Σέρρες χωρίς θύματα

    Κυριακη, 10 01 2010 14:10

    Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των τρένων από Θεσσαλονίκη προς Αλεξανδρούπολη, λόγω εκτροχιασμού τριών από τα συνολιά 19 βαγόνια εμπορικής αμαξοστοιχίας το πρωί στην περιοχή της Ροδόπολης Σερρών χωρίς να υπάρξουν θύματα. Όσοι επρόκειτο να ταξιδέψουν με τρένο μεταφέρονται με λεωφορεία του ΟΣΕ στους προορισμούς. Η εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε παλιά σίδερα από τη Βουλγαρία εκτροχιάστηκε στις 9 το πρωί και κατευθυνόταν από τον Στρυμόνα προς το Βελεστίνο.

    Οι πολίτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν με τρένο μεταφέρονται με λεωφορεία του ΟΣΕ στους προορισμούς τους ενώ στον τόπο του ατυχήματος καταβάλλεται προσπάθεια για την απομάκρυνση των εκτροχιασμένων βαγονιών με μηχανήματα του ΟΣΕ. Η διοίκηση του Οργανισμού έχει διέταξε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια του εκτροχιασμού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31725

    [10] Συνάντηση Μπατζελή με ελαιοπαραγωγούς Χαλκιδικής την Τετάρτη

    Κυριακη, 10 01 2010 13:41

    Στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή θα θέσουν τα αιτήματά τους την ερχόμενη Τετάρτη οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, οι οποίοι ματαίωσαν την κάθοδο της στη Θεσσαλονίκη με τρακτέρ την οποία είχαν προγραμματίσει για σήμερα Κυριακή. Ωστόσο οι ελαιοπαραγωγοί παραμένουν στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας με παρατεταγμένα τα αγροτικά τους μηχανήματα, χωρίς, όμως, να εμποδίζουν τη κυκλοφορία.

    Αιτήματα των αγροτών είναι η κατάρτιση μητρώου αγροτών, η μείωση του κόστους παραγωγής, η άμεση καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, και η επίλυση του τοπικού ζητήματος που αφορά στην καταβολή της διαφοράς μεταξύ της μέσης τιμής πώλησης για τη φετινή σοδειά και του κόστους παραγωγής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31724

    [11] Ριζικές αλλαγές στη διοικητική δομή

    Κυριακη, 10 01 2010 19:35

    Ριζικές αλλαγές στη διοικητική δομή, προωθεί η κυβέρνηση με στόχο να οικοδομηθεί ένα καλύτερο κράτος. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο τις παραμέτρους του νομοσχεδίου της διοικητικής αναδιάρθρωσης, έκανε γνωστό ότι με το νέο νόμο οι δήμοι περιορίζονται δραστικά από 1034 σε λιγότερους από 370, ενώ από 6000 νομικά πρόσωπα σε δημοτικές επιχειρήσεις θα μείνουν κάτω από 2000. Καθορίζεται επίσης ο Συνήγορος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ κάθε δαπάνη των δήμων θα ελέγχεται προκαταβολικά.

    Είδηση: 31735

    [12] Δενδροφύτευση στην Πεντέλη με χριστουγεννιάτικα δέντρα

    Κυριακη, 10 01 2010 15:13

    Περισσότερα από 2.100 δέντρα φυτεύτηκαν σε έκταση 20 στρεμμάτων στην πρόσφατα καμένη περιοχή του περιβάλλοντα χώρου του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη. Την δενδροφύτευση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους (ΣΠΑΠ) με την στήριξη του ΣΚΑΙ και τη συμμετοχή του δήμου Αθηναίων, αλλά και άλλων δήμων του λεκανοπεδίου. Πολλοί ήταν κι οι κάτοικοι που στόλισαν στις γιορτές φυσικό χριστουγεννιάτικο δένδρο, που είχε ως βάση του γλάστρα και σήμερα το μετέφεραν στην πλατεία Χαραυγής στην Παλαιά Πεντέλη και το φύτεψαν, δίνοντας του νέα ζωή.

    Ο δήμος Αθηναίων συμμετείχε στη δενδροφύτευση με τα 250 ελατάκια, που συνέθεταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας, ενώ με 300 δέντρα συμμετείχε η μη κυβερνητική οργάνωση Greenbelt και 1.500 δέντρα ο δήμος Χαλανδρίου.

    Στο χώρο της δενδροφύτεσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος φύτεψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Υπουργείου, αλλά και του σπιτιού του, καθώς επίσης βουλευτές και δήμαρχοι της περιοχής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31727


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 10 January 2010 - 17:53:03 UTC