Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόγνωση και οργή στην Αϊτή
  • [02] Σήμερα στην Ευρώπη το Πρόγραμμα Σταθερότητας
  • [03] Νέες κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη τη χώρα
  • [04] Tελευταία μέρα για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας
  • [05] Εκπτώσεις από σήμερα
  • [06] Βουλή: Υπερψηφίστηκε η επαναφορά της λίστας φαρμάκων
  • [07] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου
  • [08] Ούτε σε χίλια χρόνια η έκλειψη ηλίου σαν τη σημερινή
  • [09] Τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο
  • [10] Νέες τιμές διοδίων
  • [11] Δορυφορική παρακολούθηση για τα αυθαίρετα

    [01] Απόγνωση και οργή στην Αϊτή

    Παρασκευη, 15 01 2010 08:27

    Μάχη με τη χρόνο για να καταφέρουν να απεγκλωβίσουν τυχόν ζωντανούς από τα συντρίμμια, δίνουν στην Αϊτή τα σωστικά συνεργεία. Για 45-50.000 νεκρούς κάνει λόγο ο Ερυθρός Σταυρός σημειώνοντας ότι από το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου έχουν πληγεί περίπου 3.000.000 Αϊτινοί. Στο νησί, η κατάσταση είναι χαοτική με την οργή των Αϊτινών να ξεχειλίζει για την καθυστερημένη βοήθεια.Την ίδια ώρα, στις ΗΠΑ ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε για άμεση οικονομική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή και ζήτησε από τους πρώην Προέδρους της χώρας Τζορτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον να συντονίσουν το έργο αρωγής και στήριξης των Αϊτινών.

    Μήνυμα συμπαράστασης Μπαράκ Ομπάμα

    "Δεν θα ξεχαστείτε, δεν θα σας εγκαταλείψουμε. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό σας" Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

    Ένα συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα προς τον πολύπαθο λαό της Αϊτής έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας δυο πρώην Αμερικανούς Προέδρους να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να συγκεντρωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βοήθεια.

    "Δεν θα ξεχαστείτε, δεν θα σας εγκαταλείψουμε" είπε απευθυνόμενος προς τους Αιτινούς διαβεβαιώνοντας τους ότι οι ΗΠΑ αλλά και ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό τους.

    Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους Αμερικανούς να εμφανιστούν γενναιόδωροι ενώ χαρακτήρισε θέμα πρώτης προτεραιότητας τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Αϊτή.

    Το εγχείρημα είναι αντίστοιχο με αυτό του Μπιλ Κλίντον και του Τζορτζ Μπους του Πρεσβύτερου, οι οποίοι το 2004 ανέλαβαν αντίστοιχα καθήκοντα για την διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης μετά το τσουνάμι.

    Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι ΗΠΑ ήδη αποστέλλουν 3.500 στρατιώτες και 2.200 πεζοναύτες ενώ ήδη το αμερικανικό πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο Carl Vinson πλέει προς το νησί για να λειτουργήσει ως πλωτή βάση ελικοπτέρων που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τους σεισμοπαθείς.

    Το πλοίο έχει επίσης τη δυνατότητα να δεχθεί 19 ελικόπτερα, διαθέτει σύστημα καθαρισμού του νερού και δεκάδες κρεβάτια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς.

    Το αμερικανικό πλωτό νοσοκομείο Comfort, το οποίο διαθέτει 12 χειρουργικές αίθουσες και 250 κρεβάτια θα βρίσκεται στο νησί μέχρι τις 22 Ιανουαρίου.

    Νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολα Σαρκοζί, σε συνεργασία με Βραζιλία, Καναδά αλλά και άλλες χώρες, συμφώνησαν να διοργανώσουν διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Αϊτής.

    Οργή για την καθυστερημένη βοήθεια Μπλόκα στους δρόμους με πτώματα και πέτρες

    Ξεχειλίζει ο θυμός των Αϊτινών για την καθυστερημένη βοήθεια από το εξωτερικό.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαγριωμένοι πολίτες έστησαν οδοφράγματα με πέτρες και πτώματα ενώ αποκαλυπτικές της οργής είναι και οι δηλώσεις σεισμοπαθών που ζητούν περισσότερους γιατρούς και λιγότερους δημοσιογράφους.

    H οργή των Αϊτινών εμποδίζει ακόμα το έργο των σωστικών συνεργείων.

    "Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ασφάλειας", δήλωσε ο Ντέλφιν Αντόνιο Ροντρίγκες, τονίζοντας ότι παντού σημειώνονται λεηλασίες από ενόπλους.

    Επιπλέον, πολλές φορές, όταν οι διασώστες φθάνουν σε ένα σημείο, οι κάτοικοι τους ζητούν να βοηθήσουν στη διάσωση άλλων εγκλωβισμένων.

    Ακόμα ένα πρόβλημα είναι αυτό της συνεργασίας με τις τοπικές αρχές.

    Ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς βοήθειας παραμένει στο αεροδρόμιο και δεν διανέμεται με αποτέλεσμα να καθυστερεί η παροχή βοήθειας.

    Την ίδια ώρα, κινδύνους για τη δημόσια υγεία, εγκυμονεί η αδυναμία ενταφιασμού των νεκρών.

    Μέχρι στιγμής έχουν ενταφιαστεί σε ομαδικό τάφο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας, περίπου 7000 θύματα και όπως δηλώνουν επίσημοι αξιωματούχοι χρειάζεται άμεση βοήθεια προκειμένου να ενταφιαστούν όλοι οι νεκροί.

    Βοήθεια από τους αστέρες του Χόλιγουντ

    Η τραγωδία στην Αϊτή έχει συγκινήσει τους Αμερικανούς αστέρες του Χόλυγουντ που αποφάσισαν να κινητοποιηθούν ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τους σεισμοπαθείς

    Η Αντζελίνα Τζολί και o Μπράτ Πιτ ήταν οι πρώτοι που κινητοποιήθηκαν κάνοντας δωρεά ενός εκατομμυρίου δολαρίων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, ενώ η ηθοποιός Αλίσια Μιλάνο, πρέσβης καλής θελήσεως της Unicef πρόσφερε 50.000 δολάρια

    Ο Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ θα συντονίσει την επόμενη βδομάδα στο MTV τηλεμαραθώνιο για τη συγκέντρωση χρημάτων ενώ η κολομβιανή τραγουδίστρια της ποπ Σακίρα κάλεσε τους θαυμαστές της να συνδράμουν οικονομικά το έργο της Unicef.

    Πηγή: Reuters - BBC

    Είδηση: 31965

    [02] Σήμερα στην Ευρώπη το Πρόγραμμα Σταθερότητας

    Παρασκευη, 15 01 2010 10:03

    Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών εξετάζεται σήμερα Παρασκευή το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, το οποίο προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 2,8% έως το 2012. Για ''εφικτό στόχο'' έκανε λόγο στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση η χώρα και να γίνουν ριζικές ανατροπές σε όλα όσα εμποδίζουν την ανάπτυξη και τις προοπτικές της. Με σημερινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ επανήλθε στο θέμα της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι "η Ελλάδα έχει πολύ δουλειά να κάνει για να αντιμετωπίσει τα δικά της θέματα".

    "Στο θέμα της Ελλάδας, έχω πει ότι θα πρέπει να κάνει την δική της δουλειά, με τα του οίκου της με άλλα λόγια. Είναι σημαντικό να γίνει δουλειά και κάποιες αποφάσεις ελήφθησαν χθες από την κυβέρνηση" Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ

    Την Πέμπτη, για οδικό χάρτη ανάταξης της οικονομίας έκανε λόγο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με έσοδα από τις αλλαγές στη φορολογία και την πάταξη της φοροδιαφυγής, εξοικονόμηση δαπανών με αναστολή προσλήψεων και περικοπές συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται από το 2011, φέτος όμως, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει έκρηξη της ανεργίας. Εάν χρειαστεί θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αντιρρήσεις για τη διαδικασία-εξπρές που ακολουθήθηκε.

    Ελλιπές, ανεπαρκές και χωρίς κοστολογημένα μέτρα μείωσης του ελλείμματος χαρακτήρισε το Πρόγραμμα ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση αγνόησε τις εποικοδομητικές προτάσεις της ΝΔ για μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Η ΝΔ και η ηγεσία της βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με τις απαιτήσεις της σημερινής πραγματικότητας και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, απάντησε η Κυβέρνηση.

    Το ΚΚΕ απορρίπτει κατηγορηματικά το πρόγραμμα σταθερότητας, κάνοντας λόγο για συμβόλαιο που συνυπογράφουν κυβέρνηση, ΕΕ και πλουτοκρατία, έχοντας και τη συναίνεση της ΝΔ.

    Όλα τα στοιχεία δείχνουν να μας οδηγούν σε φαινόμενα ανάλογα με εκείνα της Αργεντινής, σχολίασε το ΛΑΟΣ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- Reuters

    Σχετικά άρθρα:

    Μήνυμα αισιοδοξίας και αποφασιστικότητας Τρισέ: Παραλογισμός τα περί εξόδου από τη ζώνη του ευρώ Είδηση: 31974

    [03] Νέες κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη τη χώρα

    Παρασκευη, 15 01 2010 10:45

    Στήθηκαν ήδη τα πρώτα αγροτικά μπλόκα στην Εγνατία από παραγωγούς των Σερρών και της Καβάλας ενώ αγρότες από 19 νομούς της χώρας έχουν προγραμματίσει την κάθοδό τους σε βασικούς κόμβους των εθνικών οδών στις 2 το μεσημέρι, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο αποκλεισμών τους. Εξάλλου στη Λάρισα μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, η οποία θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αλλά και φορείς των αγροτών προκειμένου να συζητήσει όλα τα θέματα, που απασχολούν τους αγρότες και προβάλλουν ως αιτήματα στις κινητοποιήσεις τους.

    Κατά την εκεί παραμονή της, η κ. Μπατζελή θα δώσει στις 18:00 συνέντευξη Τύπου.

    Στο μεταξύ η Βουλγαρία προειδοποιεί πως θα προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να της εγγυηθεί την απρόσκοπτη οδική μετάβαση των Βουλγάρων μεταφορέων στην Ελλάδα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ Είδηση: 31976

    [04] Tελευταία μέρα για πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

    Παρασκευη, 15 01 2010 11:05

    Λήγει σήμερα η παράταση που δόθηκε για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αλλά και για την κατάθεση πινακίδων. Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ μπορούν να προμηθευτούν το σήμα στις εφορίες, τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ. Εντός της ημέρας θα συζητηθεί από το Συμβούλιο της επικρατείας η αίτηση του Ινστιτουτου Καταναλωτων και τριών πολιτών για τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας. "Η διόρθωση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα τέλη κυκλοφορίας θα γίνει στο πλαίσιο της συζήτησης για το φορολογικό", δήλωσε στη Bουλή ο υπoυργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τελών, λέγοντας ότι ο φόρος στο αυτοκίνητο ίσως θα πρέπει να περάσει από την κατοχή στην χρήση.

    Πρόσθεσε δε ότι έχει συσταθεί επιτροπή των υπουργείων περιβάλλοντος και μεταφορών που θα δώσει την πρόταση της σε ένα μήνα. Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να επανορθωθεί σήμερα το θέμα με την ακύρωση του μέτρου, και όχι να παραπεμφθεί για το επόμενο έτος.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 31977

    [05] Εκπτώσεις από σήμερα

    Παρασκευη, 15 01 2010 10:04

    Αρχίζουν οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν εως τις 27 Φεβρουαρίου. Σε αναθέρμανση της αγοράς ελπίζουν οι έμποροι. Στην αναγραφή της διπλής τιμής δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή οι εμπορικές επιχειρήσεις, όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας σε ανακοίνωσή του προς τα μέλη του. Η αναγραφή διπλής τιμής είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου τα είδη εκτίθενται.

    Από την πλευρά της η "Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής" σημειώνει: ''ευελπιστούμε ότι οι εκπτώσεις θα είναι πραγματικές, προς όφελος των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων, οι οποίοι πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να πραγματοποιούν ουσιαστικές εκπτώσεις με ελκυστικά ποσοστά από 50% και πάνω''.

    Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ υπενθυμίζει στους καταναλωτές τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξουν ώστε να είναι επιτυχημένες οι αγορές τους, και να μην ξεχνούν το τρίπτυχο: ελέγχω - συγκρίνω - επιλέγω ποιότητα και τιμή των προϊόντων

    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

    1. Να αγοράζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Να προγραμματίζουν και να καταγράφουν τις ατομικές - οικογενειακές τους ανάγκες.

    2. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των προϊόντων. Κυκλοφορούν προϊόντα δεύτερης διαλογής, ελαττωματικά κλπ.

    3. Να κάνουν έλεγχο αγοράς πριν και κατά την διάρκεια των εκπτώσεων και να μην ξεχνούν ότι οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται ελεύθερα.

    4. Να είναι εγκρατείς στις αγορές, να μην παρασύρονται από το κλίμα φτήνιας, των ευκαιριών των εκπτώσεων.

    5. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην τελική τιμή, και όχι στο μεγάλο ποσοστό έκπτωσης που ίσως είναι και πλασματικό.

    6. Να θυμούνται ότι στα προϊόντα που είναι σε προσφορά δεν γίνονται αλλαγές. Πρέπει βέβαια να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να υπάρχει σχετική σήμανση.

    7. Να μην ξεχνούν ότι οι αγορές με πιστωτικές κάρτες έχουν ακόμα πολύ υψηλό επιτόκιο. Όχι στην αλόγιστη χρήση των πιστωτικών καρτών και των καταναλωτικών δανείων.

    8. Να ελέγχουν πάντα την τελική τιμή του προϊόντος και ιδίως όταν αγοράζουν με δόσεις ή πιστωτικές κάρτες, πόσες και ποιου ποσού είναι οι δόσεις, ποιο είναι το συνολικό επιτόκιο (ΣΕΠΠΕ) και οι τυχόν άλλες επιβαρύνσεις. Η τιμή των προϊόντων δεν πρέπει να αυξάνεται αν αυτά πληρωθούν με πιστωτική κάρτα.

    9. Να προσέχουν να μην υπερβαίνουν το όριο στις πιστωτικές κάρτες γιατί τότε θα πληρώσουν επί πλέον τόκους και το προϊόν θα τους στοιχίσει ακριβότερα.

    10. Να μην ξεχνούν να ζητούν την νόμιμη απόδειξη ,την εγγύηση και τις οδηγίες χρήσης που μπορεί να συνοδεύουν το προϊόν και να είναι στην ελληνική γλώσσα. Το ότι είναι περίοδος εκπτώσεων δεν αναιρεί αυτά τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις υποχρεώσεις του εμπόρου, εφόσον το προϊόν είναι ελαττωματικό είναι υποχρεωτική η αλλαγή ή η επιστροφή των χρημάτων.

    Τι πρέπει να ελέγχουν οι καταναλωτές

    - Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στο κατάστημα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί εκπτώσεις.

    - Να αναγράφονται διπλές τιμές στα προϊόντα, δηλαδή η αρχική τιμή και η τιμή των εκπτώσεων ή να αναγράφεται το ποσό της έκπτωσης για συγκεκριμένες κατηγορίες ομοειδών προϊόντων σε πινακίδα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι σε κάθε είδος υπάρχει η αρχική τιμή.

    - Στις προσφορές πρέπει να υπάρχει ανηρτημένη πινακίδα που να ενημερώνει ότι γίνονται προσφορές. Επίσης το προϊόν πρέπει να έχει δύο τιμές , την αρχική και την τιμή προσφοράς (όχι σε ποσοστό έκπτωσης).

    - Στις προσφορές συνήθως αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, εάν μετανιώσουμε δεν έχουμε δυνατότητα αλλαγής.

    Υπενθυμίζεται δε "οτι οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ , ανάλογα με την βαρύτητα και την συχνότητα της παράβασης".

    Καταγγελίες σε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116 ή στο 1520

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 31973

    [06] Βουλή: Υπερψηφίστηκε η επαναφορά της λίστας φαρμάκων

    Πεμπτη, 14 01 2010 21:13

    Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων. Στην ίδια διαδικασία έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία - με σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ - και οι τροπολογίες για την εθελουσία έξοδο προσωπικού του ΟΛΠ και τη χρονική μετάθεση εφαρμογής - ένα χρόνο αργότερα - της ρύθμισης του νόμου Πετραλιά για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανήλικων παιδιών. Η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας για το θέμα της επαναφοράς της λίστας φαρμάκων, έκανε λόγο για ρύθμιση που αποπνέει αίσθημα ευθύνης και συνέπειας, ενώ προανήγγειλε επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων το Φεβρουάριο, με σκοπό τη συγκράτηση ή και τη μείωση των τιμών κάποιων από αυτά. Όπως είπε, η "μαύρη τρύπα", δηλαδή το συνολικό χρέος των νοσοκομείων στους προμηθευτές φαρμάκων είναι 6,3 δισ., από τα οποία οφείλονται στα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου παραδέχθηκε ότι η εφαρμογή της λίστας πριν την κατάργησή της είχε πολλά προβλήματα και κυρίως "παράθυρα" καταστρατήγησης κυρίως "με την άναρχη συνταγογράφηση και την παλινωδία στην τιμολόγηση", αλλά την καταστρατήγηση με την αθρόα συνταγογράφηση "αναντικατάστατων" δήθεν φαρμάκων, προβλήματα που δεν θα ανακύψουν πλέον με τις ασφαλιστικές δικλείδες που τίθενται.

    Κατά την υπουργό Υγείας, η κατάργηση της λίστας το 2004 με τη δραματική αύξηση των εξόδων επιβάρυνε τα ταμεία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ αύξησε κατά 20% το κόστος για τα νοσοκομεία, χωρίς να υπολογιστούν οι απώλειες από την απόδοση του 4% από το τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών ετησίως.

    Για καθημερινό αγώνα του ΟΑΕΔ να εξασφαλίσει τα επιδόματα των ανέργων, έκανε λόγο ουπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τη φαρμακευτική δαπάνη. Ο κ. Λοβέρδος υπολόγισε ότι μόνον από την έναρξη λειτουργίας ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης από τον ερχόμενο Μάιο θα εξοικονομήσει μόνο για το ΙΚΑ 250 εκ. ετησίως.

    Γνωστοποίησε επίσης ότι αποδέχεται την πρόταση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη για οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 10%. Με επιφυλάξεις αντιμετώπισε το θέμα η ΝΔ. Ο κ. Χατζηδάκης, στην παρέμβασή του, τόνισε ότι η λίστα έχει ήδη δοκιμαστεί από το ΠΑΣΟΚ και δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πέρα από τη μείωση των τιμών πρότεινε ακόμη να οριστεί η τιμή των "γενοσίμων" φαρμάκων, δηλαδή των αντιγράφων, σε ποσοστό χαμηλότερο του 80% των πρωτοτύπων.

    Κατά τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ υπάρχουν εκθέσεις που τεκμηριώνουν ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη λίστας. "Η λίστα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υπάρχει σε όλα τα κράτη" παρενέβη η υπουργός Υγείας, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώνσταντίνος Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση τα ίδια τα "κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο" θα βρεθούν μπροστά στις επιτροπές που δεν θα μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε τη ΝΔ ότι από τη μία μιλάει για συνδρομή στο έργο της κυβέρνησης και από την άλλη αρνείται την ψήφιση της λίστας: "Αλήθεια, ποιος είναι ο λόγος; Ποιες δεσμεύσεις έχετε και αρνείστε όταν έχετε τα αποτελέσματα της αποτυχίας σας".

    Δεσμεύσεις έχουν μόνον όσοι προσπαθούν να περιστείλουν τη φαρμακευτική πολιτική σε ορισμένους και εκλεκτούς και όχι αυτοί που τίθενται υπέρ της ελεύθερης επιλογής απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

    Αντίθετος με τη λίστα φαρμάκων, αλλά υπέρ μιας λίστας "γενόσιμων" τάχθηκε ο αγορητής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, κρίνοντας ότι έτσι θα ευνοηθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

    Το ΚΚΕ δια του εισηγητού του Νίκου Καραθανασόπουλου έκρινε ότι η ρύθμιση στοχεύει στο περαιτέρω χτύπημα στην δημόσια κοινωνική ασφάλιση και στην εύνοια της εμπορευματοποίησης της υγείας.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η εξάρτηση από τις φαρμακοβιομηχανίες σε βάρος των ασφαλισμένων, ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου δήλωσε "παρών" από πλευράς του κόμματός της.

    Έντονη ήταν η κριτική που ασκήθηκε από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ για την τροπολογία που παρατείνει την προθεσμία για την εθελούσια έξοδο προσωπικού από τον ΟΛΠ με τους κ.κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη και Αδωνη Γεωργιάδη να μιλούν για "ακριβοπληρωμένους λιμενεργάτες που επιβραβεύονται για τον εκβιασμό προς το κράτος και το κλείσιμο του λιμανιού".

    Ήταν αποτέλεσμα αυτών που εσείς συμφωνήσατε στη σύμβαση παραχώρησης της SOSCO, ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ

    Είδηση: 31961

    [07] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου

    Παρασκευη, 15 01 2010 09:57

    Στην Αθήνα αναμένεται το Σάββατο 16/1 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για διαβουλεύσεις με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για το Κυπριακό. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Προέδρου Χριστόφια στην Αθήνα θα είναι οι εξελίξεις στο εθνικό θέμα, με δεδομένες τις τελευταίες θέσεις που παρουσίασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θέσεις που δεν ικανοποιούν σε καμία περίπτωση την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος το βράδυ του Σαββάτου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Την Κυριακή, ο κ. Χριστόφιας μαζί με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα επισκεφθούν τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, προκειμένου να τιμηθεί η πράξη αλληλεγγύης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2007, όταν, με απόφαση του τότε προέδρου της Τάσσου Παπαδόπουλου, αποφασίστηκε η Κύπρος να αναλάβει την ανοικοδόμηση ενός ολόκληρου χωριού.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31970

    [08] Ούτε σε χίλια χρόνια η έκλειψη ηλίου σαν τη σημερινή

    Παρασκευη, 15 01 2010 10:04

    Ορατή στην κεντρική και ανατολική Αφρική, αλλά και σε τμήματα της Ασίας είναι σήμερα η δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου, η μεγαλύτερη σε διάρκεια της τρίτης χιλιετίας. Σύμφωνα με τη NASA έκλειψη τόσο μεγάλης διάρκειας δεν θα σημειωθεί παρά μόνο μετά από χίλια χρόνια και περισσότερο, στις 23 Δεκεμβρίου 3043, επισημαίνει στην ιστοσελίδα της.

    Η έκλειψη άρχισε στις 07:41 (ώρα Ελλάδας) στην δυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο νοτιοδυτικό Τσαντ. Η σκιά της Σελήνης θα περάσει από τον ΛΔ του Κονγκό, την Ουγκάντα, την Κένυα και τη νότια Σομαλία για να ακολουθήσει την πορεία της προς την Ινδία και την Κίνα.

    Τον Ιανουάριο ο Ήλιος βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η Σελήνη στο πιο μακρινό της σημείο, με αποτέλεσμα να μπορεί να καλύψει σχεδόν όλο τον ηλιακό δίσκο.

    Στη μεγαλύτερη διάρκειά της -11 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα- η έκλειψη θα φτάσει πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

    Ολική έκλειψη Ηλίου προβλέπεται για τις 11 του επόμενου Ιουλίου πάνω από τον νότιο Ειρηνικό.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31971

    [09] Τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο

    Παρασκευη, 15 01 2010 09:54

    Κλειστή είναι η λεωφόρος Αλεξάνδρας στο ρεύμα προς Πατησίων μετά από τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο Αθηνών, το οποίο εκκενώθηκε. Το τηλεφώνημα έγινε στις 9:03 π.μ. στο κέντρο της Άμεσης Δράσης και ανέφερε ότι πρόκειται να εκραγούν δυο βόμβες στο Εφετείο σε 30 λεπτά. Η αστυνομία απομάκρυνε τον κόσμο και διέκοψε την κυκλοφορία στους γύρω δρόμους ενώ αυτή την ώρα συνεργεία του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών ξεκινούν έρευνα στο κτίριο καθότι το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο άγνωστος έχει ήδη περάσει. Είναι η τρίτη φορά τις τελευταίες μέρες, που άγνωστος επικοινωνεί και προειδοποιεί για βόμβα στα δικαστήρια. Χθες Πέμπτη σειρά είχαν τα δικαστήρια στην Ευελπίδων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 31969

    [10] Νέες τιμές διοδίων

    Παρασκευη, 15 01 2010 09:39

    Νέες τιμές διοδίων θα ισχύουν από τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Δευτέρας 18 Ιανουαρίου προς Τρίτη 19 Ιανουαρίου στη διαδρομή Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών. Τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα θα πληρώνουν 2 ευρώ από 1.90, τα Ι.Χ. 2.90 από 2.80, τα φορτηγά 7.20 από 7.00 και οι νταλίκες 10.10 από 9,90. Αυτές οι τιμές είναι ίδιες για όλους τους σταθμούς είτε προς την Πάτρα είτε προς την Αθήνα.

    Είδηση: 31968

    [11] Δορυφορική παρακολούθηση για τα αυθαίρετα

    Παρασκευη, 15 01 2010 09:30

    Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες στις καμένες περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ η καταγραφή θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, τους ελέγχους για την αποτροπή της παράνομης δόμησης θα διενεργεί ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων με τη βοήθεια και δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης. Νέα αυστηρά κριτήρια προσδιορισμού των δασών, κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και διάλογο για την τύχη της αυθαίρετης δόμησης στις πόλεις και τα δάση, προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις καμένες δασικές εκτάσεις της Αττικής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    "Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνει μια συζήτηση για το τι κάνουμε για τα αυθαίρετα στις πόλεις και τα δάση. Εκεί θα πρέπει να υπάρξει μια διακομματική συμφωνία σχετικά με το τι κάνουμε για την αυθαίρετη δόμηση. Θα πρέπει να πούμε με γενναιότητα, ότι πρέπει σε έξι με οκτώ μήνες, να κωδικοποιήσουμε την δασική νομοθεσία αλλάζοντας τα κριτήρια που ορίζουν τι είναι δάσος, (όχι να αλλάξουμε τον ίδιο τον επιστημονικό ορισμό) και να πάμε σε πιο αυστηρά. Αυτό είναι πολιτική απόφαση που δεσμεύει την σημερινή κυβέρνηση" ανέφερε η κα Μπιρμπίλη.

    Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τις βασικές του διατάξεις να στηρίζονται μονάχα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρότι η ΝΔ το είχε αποδεχθεί επί της αρχής. Γενικότερο είναι πάντως το ενδιαφέρον για τις τροποποιήσεις που αναμένεται να επιφέρει αύριο η υπουργός Περιβάλλοντος, κατόπιν και των σχολίων των βουλευτών.

    "Η πολιτική να προστατεύσουμε τα καμένα δάση της Αττικής, χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα σε ιδιοκτησίες, αλλά να δούμε ακριβώς εκείνο το κομμάτι του δάσους που καταστράφηκε και να το προστατεύσουμε για να μην καταπατηθεί, είναι η πολιτική μας - και πρέπει να στηριχτεί" ανέφερε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αθ. Παπαδόπουλος. Οι κρίσεις του ωστόσο, όπως επίσης και τα επαινετικά σχόλια των εκπροσώπων των δασολόγων, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, του ΤΕΕ και της WWF για το νομοσχέδιο, δεν έκαμψαν τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για βασικές διατάξεις του, τις οποίες - από διαφορετική σκοπιά το καθένα - και καταψήφισαν.

    Ιδιαίτερα αμφισβητήθηκε από την ΝΔ, το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ, η δυνατότητα των δασικών υπηρεσιών να καταρτίσουν τους δασικούς χάρτες εντός του προβλεπόμενου 12μήνου - με την Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ), να κατηγορεί μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, λέγοντας πως "βιάζεστε, όχι να προστατέψετε, αλλά να αποχαρακτηρίσετε την δασική γη σε βάρος της δημόσιας περιουσίας".

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βλάχος, επικαλούμενος τους βραδείς ρυθμούς του Δημοσίου, ζήτησε να υπάρξει χρονοδιάγραμμα το πολύ ενός μήνα, για την επίσκεψη των Επιτροπών Ελέγχου που θα επιτρέψουν την μερική ή ολική ανακατασκευή των κατεστραμμένων οικιών που διέθεταν νόμιμη οικοδομική άδεια - αλλιώς οι ιδιοκτήτες τους να αποδεσμεύονται από την απαγόρευση (η Τ. Μπιρμπίλη είχε θεωρήσει εφικτή την διεκπεραίωση των ελέγχων εντός δύο μηνών, ενώ και ο νομάρχης Αν. Αττικής, Λ. Κουρής πρότεινε κι αυτός περιθώριο ενός μήνα).

    Στην πρόταση του Κ. Μητσοτάκη (ΝΔ), να μπορούν οι Επιτροπές αυτές να ελέγξουν και την ίδια την νομιμότητα των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, η κα Μπιρμπίλη απάντησε καταφατικά. Ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ) επεσήμανε πως το νομοθετικό κενό που προκύπτει από την κατάργηση του υφιστάμενου ορισμού του δάσους, («νόμος Δρυ» 3208/2003), "αφήνει τον πολίτη έκθετο σε μια αχαλίνωτη διοίκηση" κάτι για το οποίο η κα Μπιρμπίλη σημείωσε πως δεν εμποδίζει κατ' αρχήν την σύνταξη των δασικών χαρτών. "Δυστυχώς προτείνατε να φτιαχτεί μια διακομματική επιτροπή για τον ορισμό των κριτηρίων του δάσους, όταν βλέπουμε ότι υπάρχουν τελείως διαφορετικές και συγκρουόμενες απόψεις για το τι είναι δάσος" επέμεινε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 31967


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 January 2010 - 9:51:04 UTC