Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φονική ενέδρα εναντίον χρηματαποστολής
  • [02] Φόβοι για περισσότερους από 200.000 νεκρούς στην Αϊτή
  • [03] Αντ. Σαμαράς: Θα πολεμήσω σκληρά τον Γ. Παπανδρέου
  • [04] Διάγνωση του Αλτσχάιμερ με ένα απλό τεστ στα μάτια
  • [05] Έκρηξη στο Υπουργείο Τύπου
  • [06] Χ. Παμπούκης: «Δεν θα πληρώσουν όμως πάλι οι ίδιοι, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες».

    [01] Φονική ενέδρα εναντίον χρηματαποστολής

    Σαββατο, 16 01 2010 16:21

    Φονική απόπειρα ληστείας έγινε στις 15.30, το μεσημέρι του Σαββάτου, έξω από κατάστημα παιχνιδιών στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου. Την τελευταία του πνοή άφησε στο Ασκληπιείο Βούλας ο υπάλληλος της χρηματαποστολής που τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της απόπειρας ληστείας έξω από το πολυκατάστημα παιχνιδιών «JAMBO» στην Λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου, έφερε διαμπερές τραύμα στο κεφάλι, κατά πάσα πιθανότητα από σφαίρα όπλου τύπου Καλάσνικωφ. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η μοιραία -για την ζωή του υπαλλήλου- σφαίρα μπήκε στο εσωτερικό του θωρακισμένου οχήματος πιθανόν από το "κολωνάκι" και έπληξε θανάσιμα στο κεφάλι τον υπάλληλο.

    Στον τόπο της επίθεσης βρέθηκαν κάλυκες. Άγνωστοι έκλεισαν με δύο κλεμμένα φορτηγάκια στα οποία έβαλαν φωτιά το δρόμο σε όχημα χρηματαποστολής, που είχε παραλάβει χρήματα από το κατάστημα και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των τριών υπαλλήλων που ήταν μέσα στο όχημα. Εν συνεχεία, ο ένας από τους υπαλλήλους τραυματισμένος στο κεφάλι, μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο. Οι άλλοι δύο υπέστησαν μικροαναπνευστικά προβλήματα, αλλά, δεν άνοιξαν το όχημα. Γι' αυτό, οι ληστές εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους και διέφυγαν με δύο μοτοσικλέτες που οδηγούσαν συνεργοί τους. Σε εξέλιξη βρίσκεται ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 32032

    [02] Φόβοι για περισσότερους από 200.000 νεκρούς στην Αϊτή

    Σαββατο, 16 01 2010 11:47

    Σε περισσότερους από 200.000 νεκρούς ανέρχονται πλέον οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θυμάτων στην Αϊτή από το φοβερό σεισμό της περασμένης Τρίτης, ενώ σε περισσότερους από 1,5 εκατ. υπολογίζονται οι άστεγοι. Δραματική είναι η κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς, όπου πολλά άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στα χαλάσματα, τραυματίες κείτονται στο έδαφος δίπλα σε άταφα πτώματα, άνθρωποι συγκρούονται για λίγο φαγητό και νερό, ενώ σημειώνονται κλοπές και λεηλασίες. Μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στην παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιτίας του ανύπαρκτου κρατικού μηχανισμού και των κατεστραμμένων υποδομών. Σήμερα μεταβαίνει στην Αϊτή η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον για να εποπτεύσει την οργάνωση βοήθειας και να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ, ενώ αύριο θα επισκεφτεί τη χώρα ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Για τη χειρότερη καταστροφή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία του ο ΟΗΕ, κάνει λόγο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (ΟCHA). Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε τρίτο μήνυμα από την ημέρα που χτύπησε ο φονικός σεισμός, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στα θύματα. Ομάδα γιατρών και διασωστών μαζί με φαρμακευτικό υλικό αποστέλλει την Τρίτη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Μειώνονται οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων

    Οι αρχές της Αϊτής έχουν ήδη θάψει 40.000 πτώματα πολιτών και θεωρούν ότι τουλάχιστον άλλοι 140.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν πεθάνει καταπλακωμένοι σπό τόνους τσιμέντων και χωμάτων. Ήδη, οι τραυματίες από το σεισμό ξεπερνούν τις 250.000.

    Οι κρίσιμες 48 πρώτες ώρες για την επιβίωση όσων καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια έχουν περάσει, όπως και το οριακό περιθώριο των τριών ημερών. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειες των διασωστών, τουλάχιστον 17 διεθνών ομάδων στις οποίες θα προστεθούν άλλες 10 τις επόμενεςημέρες, σταματούν. Όμως ειδικοί λένε ότι το ποσοστό επιβίωσης ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι πάνω από 72 ώρες μειώνεται ταχύτατα, λόγω της αφυδάτωσης

    Κάθε πέντε λεπτά ένα όχημα σταματά έξω από την πύλη του νεκροταφείου στο Πορτ-Ο-Πρενς για να παραδώσει κι άλλα πτώματα που θάβονται σε μαζικούς τάφους, για να καθαριστούν οι δρόμο από τις σορούς.

    Οι εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών ότι ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό μπορεί να φθάσει τους 200.000 νεκρούς, εάν επαληθευτούν, θα σημαίνουν ότι το πλήγμα αυτό θα είναι ένα από τα 10 χειρότερα στην καταγεγραμμένη ιστορία, και σημειώθηκε σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου.

    Συνοικίες ολόκληρες της πρωτεύουσας έχουν γίνει συντρίμμια. Η έδρα της κυβέρνησης έχει μεταφερθεί σε αστυνομικό σταθμό κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, ενώ όλα τα στάδια και οι αθλητικοί χώροι έχουν μετατραπεί σε υπαίθρια νοσοκομεία. Παραγκουπόλεις έχουν κυριολεκτικά παρασυρθεί και κατρακυλήσει στις πλαγιές λόγων. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι τα 3/4 της πρωτεύουσας της Αϊτής θα πρέπει να ξανακτιστούν απ' την αρχή.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η πόλη της Λεογκάν, δυτικά του Πορτ-ο-Πρενς, έχει καταστραφεί περίπου κατά 90% και οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι έως και 10.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Οι ομάδες διάσωσης έχουν μεταβεί στις πόλεις της Γκρεσιέ (με πληθυσμό περίπου 25.000 άτομα) και Καρφούρ (334.000 κάτοικοι) δυτικά του Πορτ-ο-Πρενς και εκτιμούν ότι έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 40-50%.

    Περίπου 27 σωστικά συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή και αποτελούνται από 1.500 άτομα και 115 σκύλους, κατόρθωσαν την Παρασκευή να ανασύρουν από τα ερείπια 34 άτομα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων από αυτές τις ομάδες να ανέρχεται σε 58. Την ίδια ώρα, περίπου το 60% των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο στο Πορτ-Ο-Πρενς έχει πλέον καλυφθεί από την έρευνα για επιζώντες.

    Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια ασφάλεια εξέφρασε το φόβο ότι θα ξεσπάσουν βία και ταραχές, αφού συμμορίες και άλλα κακοποιά στοιχεία έχουν ήδη εμφανιστεί στους δρόμους των κατεστραμμένων πόλεων.

    Ορισμένα επεισόδια πλιάτσικου και βίας που αναφέρθηκαν την Παρασκευή ενέτειναν τις ανησυχίες, παρότι η διεθνής δύναμη τα υποβάθμισε. Μάλιστα, περί τους 6.000 κρατούμενοι έχουν αποδράσει από τις φυλακές της Αϊτής που κατέρρευσαν. Συνολικά, 4.000 κρατούμενοι εξέτιαν ποινές στην φυλακή του Πορτ-ο-Πρενς, και πολλοί από αυτούς ήταν καταδικασμένοι σε ισόβια κάθειρξη.

    "Η χειρότερη καταστροφή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο ΟΗΕ"

    Ο σεισμός στην Αϊτή, από τον οποίο μπορεί να έχουν χάσει τη ζωή τους και 50.000 άνθρωποι, είναι η χειρότερη καταστροφή που ο ΟΗΕ έχει αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία του, διότι κατέστρεψε τις τοπικές δομές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (ΟCHA).

    "Ποτέ δεν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια τέτοια καταστροφή στην ιστορία του ΟΗΕ. Δεν είναι όμοια με καμία άλλη" δήλωσε η εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη Ελίζαμπεθ Mπίρς, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθεση με το τσουνάμι του 2004 που έπληξε την Ινδονησία, δεν παραμένουν παρά πολύ λίγες τοπικές δομές στην Αϊτή που θα χρησιμεύσουν για την υποστήριξη της εξωτερικής βοήθειας.

    Όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, αντιμετωπίζει μια "μεγάλη πρόκληση στον τομέα της επιμελητειακής υποστήριξης".

    Νέο μήνυμα Ομπάμα

    "Ο καταστροφικός σεισμός στην Αϊτή, και η επείγουσα ανάγκη να υπάρξει ανθρωπιστική υποστήριξη, μας θυμίζει ότι η επιθυμία μας να υπηρετούμε το κοινό καλό και η γενναιοδωρία του πνεύματός μας πρέπει να επεκτείνεται εκτός των στενών κοινοτήτων μας" Μπαράκ Ομπάμα

    Τη μνήμη του θρυλικού ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των αφροαμερικανών, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, επικαλέστηκε ο πρόεδρος Ομπάμα για να παρακινήσει τους Αμερικανούς να συνδράμουν τους Αϊτινούς.

    "Στηρίζοντας τους αδελφούς και τις αδελφές μας με αφοσίωση, εντός της χώρας και διεθνώς, τιμούμε την μνήμα του Μ.Λ.Κινγκ και επαναβεβαιώνουμε την ανθρωπιά μας" σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Τη Δευτέρα είναι μια επέτειος προς τιμή του αιδεσιμότατου Κινγκ, ιστορικής μορφής της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χορηγήσουν προσωρινό άσυλο στους Αϊτινούς που δέν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα και βρίσκονταν ήδη στο αμερικανικό έδαφος στις 12 Ιανουαρίου οπότε έγινε ο ισχυρός σεισμός στη χώρα τους.

    Διεθνής κινητοποίηση

    Από την πλευρά της, η Ολλανδία αποδέσμευσε έξι εκατομμύρια ευρώ για τα θύματα του σεισμού. "Δίνουμε ένα εκατομμύριο ευρώ στα Ηνωμένα Έθνη και ένα εκατομμύριο ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό" εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

    Η Ολλανδία έχει επίσης αποστείλει στην Αϊτή 60 διασώστες που υποβοηθούνται από ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους. Ένα πλοίο του ολλανδικού ναυτικού με 77 στρατιωτικούς αναχώρησε την Παρασκευή από το Κουρασάο, στις Ολλανδικές Αντίλες, και θα πρέπει να φτάσει στην Αϊτή τη Δευτέρα.

    Η Τουρκία αποδέσμευσε 695.000 ευρώ και στέλνει σωστικά συνεργεία και είδη πρώτης ανάγκης για τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή.

    Τρία στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν σήμερα για την Αϊτή και ένα τέταρτο θα ακολουθήσει την Κυριακή, που μεταφέρουν 40 τόνους προμηθειών και εξοπλισμού, καθώς και ένα νοσοκομείο εκστρατείας, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Μια ομάδα από 10 διασώστες και 20 μέλη του ιατρικού προσωπικού θα ενταχθούν στις επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με το υπουργείο που ανέφερε ότι εννέα Τούρκοι διασώστες είναι ήδη εκεί.

    Η Τουρκία έχει πληγεί από πολλούς σεισμούς, από τους οποίους δύο, Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 1999, προκάλεσαν το θάνατο σε περίπου 20.000 ανθρώπους.

    Αριθμός Λογαριασμού για εισφορές για την Αϊτή

    Το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει ότι τα στοιχεία του λογαριασμού που συστάθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη συγκέντρωση εισφορών προς αρωγή των θυμάτων του πρόσφατου σεισμού στην Αϊτή είναι τα ακόλουθα:

    Τράπεζα: Τράπεζα της Ελλάδος

    Τίτλος λογαριασμού: ΕΔ/Λογαριασμός κατάθεσης εισφορών για ανθρωπιστική βοήθεια/Αϊτή

    Αριθμός λογαριασμού: 2341131478

    ΙΒΑΝ: GR8701000230000002341131478

    Εισφορές μπορούν να πραγματοποιούνται από το κοινό είτε στα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδας είτε σε υποκαταστήματα άλλων τραπεζών με χρήση του ΙΒΑΝ.

    Ο δήμος Αθηναίων έθεσε ήδη στη διάθεση του προξενείου της Αϊτής και του υπουργείου Εξωτερικών τις πρώτες ποσότητες ανθρωπιστικής βοηθείας και είδη πρώτης ανάγκης που συγκέντρωσαν εθελοντές του Ιδρύματος Αστέγων.

    Η Εκκλησία της Ελλάδας αποφάσισε την περιφορά δίσκου στους ναούς την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Παράλληλα, και η οργάνωση "Αλληλεγγύη" συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Απόγνωση και οργή στην Αϊτή BBC: UN launches Haiti earthquake relief appeal

    Είδηση: 32026

    [03] Αντ. Σαμαράς: Θα πολεμήσω σκληρά τον Γ. Παπανδρέου

    Σαββατο, 16 01 2010 13:42

    Σκληρή κριτική εναντίον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή". Ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει χαρακτηριστικά πως θα πολεμήσει σκληρά τον Γιώργο Παπανδρέου στην περίπτωση που η πολιτική του αποδειχθεί επιζήμια για τον τόπο. Τάσσεται ενάντια του γερμανικού μοντέλου αλλά και του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται και στα εσωκομματικά, λέγοντας ότι η εσωστρέφεια αποτελεί παρελθόν για την ΝΔ.

    "Εξαντλήθηκε η περίοδος ανοχής"

    "Δεν θα "πελεκήσω" τον αντίπαλο μου, αλλά αν κάνει πράγματα επιζήμια για τον τόπο θα τον πολεμήσω πιο σκληρά απ' ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Θα τον πολεμήσω πολιτικά και όχι πολιτικάντικα" Αντώνης Σαμαράς

    Με σκληρή γλώσσα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει τις 100 πρώτες ημέρες της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η περίοδος ανοχής εξαντλήθηκε, και μέσω της εφημερίδας "Κόσμος του Επενδυτή" προειδοποιεί τον Γιώργο Παπανδρέου.

    Για την οικονομία, τονίζει ότι χρειάζονται πολύ πιο δραστικές περικοπές στις σπατάλες, αναπτυξιακά μέτρα, και μεταρρυθμίσεις στη διάρθρωση των αγορών: "Αν γίνουν αυτά, η έξοδος από την κριση θα είναι ταχύτερη και ευκολότερη απ ό,τι φαντάζονται πολλοί".

    Ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται κατά υιοθέτησης του γερμανικού μοντέλου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι είναι λάθος λύση σε λάθος πρόβλήμα, και εξαπολύει βολές εναντίον της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

    Συγκεκριμένα, για το μεταναστευτικό τονίζει πως "πιστεύουμε στην πολιτιστική κοινότητα, όχι στην κοινότητα του αίματος" και θεωρεί ότι η καλύτερη ρύθμιση αντιστοιχεί στο γερμανικό μοντέλο, όσον αφορά την πολιτογράφηση και την ιθαγένεια, και στο γαλλικό, όσον αφορά την κοινωνική ένταξη και την εθνική ταυτότητα.

    Για το Κυπριακό επαναλαμβάνει τη θέση ότι αν το νέο σχέδιο είναι το ίδιο με το Σχέδιο Ανάν, θα το στείλει στο καλάθι των αχρήστων ο ίδιος ο κυπριακός λαός.

    Για τα Ελληνοτουρκικά, υπογραμμίζει ότι προέχει η εφαρμογή από την Τουρκία των διμερών συμφωνιών που έχουμε κάνει για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.

    Αναφερόμενος στο κόμμα της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει: "Δημιουργούμε ένα κόμμα που ξέρει τα προβλήματα του τόπου, δεν έχει δουλείες σε κανέναν, δεν έχει γραμμάτια από τα παρελθόν και χτίζει τις προοπτικές της δικής του διακυβέρνησης, με αποφασιστικότητα αλλά και υπευθυνότητα".

    Για το θέμα της ενότητας και ειδικότερα για την Ντ. Μπακογιάννη, αναφέρει ότι "δεν τη βλέπω ως "ηττημένη" και δεν την θέλω σε "ακινησία". Τη θέλω δραστήρια, μαζί μας, στην πρώτη γραμμή".

    Το σημαντικό για τον Αντώνη Σαμαρά είναι ότι η ΝΔ έχει βγει από την εσωστρέφεια την οποία, όπως υποστηρίζει, δεν την θέλει κανείς.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32028

    [04] Διάγνωση του Αλτσχάιμερ με ένα απλό τεστ στα μάτια

    Παρασκευη, 15 01 2010 11:33

    Ένα απλό τεστ ματιών ίσως μπορεί να ανιχνεύσει έγκαιρα τη νόσο του Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως τη νόσο του Χάντιγκτον, πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η έρευνα βασίστηκε σε πειραματόζωα και σύντομα, εντός του έτους, θα δοκιμαστεί και σε ανθρώπους, καθώς οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα αποδειχτεί η χρησιμότητά της για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

    Ο θάνατος των νευρώνων στον εγκέφαλο, που ευθύνεται για αυτές τις παθήσεις, είναι μέχρι σήμερα πολύ δύσκολο να εντοπιστεί έγκαιρα, πριν υπάρξει εκτεταμένη ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Η νέα τεχνική αξιοποιεί το γεγονός ότι ο κυτταρικός θάνατος επεκτείνεται και στο πίσω μέρος του ματιού, που συνδέεται με τον εγκέφαλο και όπου είναι ευκολότερο να ανιχνευτεί η προϊούσα κυτταρική βλάβη.

    Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί φθορίζοντες βιοδείκτες που "βάφουν" με διαφορετικό χρώμα τα θνήσκοντα κύτταρα, τα οποία μπορούν να γίνουν αντιληπτά στον αμφιβληστροειδή με το οφθαλμοσκόπιο, και έτσι παρέχουν μια πρόωρη ένδειξη για τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Η μέθοδος ίσως επιτρέψει στους γιατρούς, αντί για όψιμες ακριβές τομογραφίες εγκεφάλου, να παρακολουθούν εξ αρχής την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ, απλώς κάνοντας περιοδικό οφθαλμολογικό έλεγχο, ανά μερικές εβδομάδες, για τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που πεθαίνουν.

    Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL) υπό την καθηγήτρια Φραντζέσκα Κορεντέιρο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Cell Death and Disease" (Θάνατος Κυττάρων και Ασθένεια), σύμφωνα με το BBC.

    Σύμφωνα με την Κορεντέιρο, "λίγοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποτελεί μια άμεση, αν και λεπτή, προέκταση του εγκεφάλου. Στο μέλλον θα είναι απολύτως δυνατό να επισκέπτεται κάποιος έναν επαγγελματία οπτικό ή οφθαλμίατρο και να 'τσεκάρει' τα μάτια του, ελέγχοντας έτσι και την κατάσταση του εγκεφάλου του".

    Όπως εκτίμησε η ερευνήτρια, ένας τέτοιος έλεγχος θα είναι εφικτός μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με την ανάπτυξη ενός ασφαλούς βιοδείκτη που θα περιέχεται σε οφθαλμικές σταγόνες, τις οποίες θα ρίχνει ο ασθενής στο μάτι του πριν γίνει ο έλεγχος. Αν όντως κάτι τέτοιο επιτευχθεί, τότε ανοίγει πιθανότατα ο δρόμος για την έγκαιρη διάγνωση και την πιο αποτελεσματική θεραπεία των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31978

    [05] Έκρηξη στο Υπουργείο Τύπου

    Παρασκευη, 15 01 2010 23:56

    Έκρηξη λίγο πριν από τις 12 το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε απέναντι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, κοντά στο Υπουργείο Τύπου.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός σημειώθηκε ήταν τοποθετημένος στη συμβολή Φραγκούδη και Πάντου στη Καλλιθέα. Είχαν προηγηθεί δύο τηλεφωνήματα πρώτα στο ALTER και λίγα λεπτά αργότερα στον ΑΝΤ1.

    Φυσικά διεκόπει η κυκλοφορία με αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    Άνδρες της αντιτρομοκρατικής βρίσκονται στον τόπο του συμβάντος. Δεν υπάρχουν τραυματίες και για την ώρα είναι άγνωστες οι υλικές ζημιές. Είδηση: 32018

    [06] Χ. Παμπούκης: «Δεν θα πληρώσουν όμως πάλι οι ίδιοι, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες».

    Παρασκευη, 15 01 2010 23:27

    Την Πάτρα επισκέφθηκε ο υπουργός Επικράτειας Χάρης Παμπούκης, όπου μίλησε σε εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο, για τις 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Όπως τόνισε «από τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, και παρά το σοκ από το αφάνταστο χάος που παραλάβαμε, καταφέραμε, με πυξίδα και βάση το σχέδιο μας, να παρουσιάσουμε περισσότερο και ποιοτικότερο έργο από ότι θα περίμενε ο οποιοσδήποτε κάτω από αυτές τις συνθήκες». Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, δίνονται λύσεις στα προβλήματα που κληρονομήθηκαν και ετοιμάζονται ριζικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες.

    Αναφερόμενος ο κ. Παμπούκης στην οικονομία, σημείωσε ότι οι αγορές πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας, και όχι το αντίστροφο. Και πρόσθεσε: «Είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να τεθούν όρια στην ασυδοσία των αγορών. Να καθιερωθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Και η χώρα μας από μέρος του προβλήματος, να γίνει μέρος της λύσης του προβλήματος».

    Όπως τόνισε στην συνέχεια, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κερδίσει τη μάχη της αξιοπιστίας των αγορών, αλλά πάνω από όλα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να μπει επιτέλους η χώρα σε πορεία ανάταξης». Και σημείωσε: «Δεν θα πληρώσουν όμως πάλι οι ίδιοι, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες».

    Επίσης υπογράμμισε ότι μεγάλο μέρος των κονδυλίων που θα εξοικονομηθεί από το πρόγραμμα σταθερότητας, θα περιέλθει σε κοινωνικούς τομείς, που η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είπε, επιμελώς αμέλησε, όπως η παιδεία, η υγεία, η περιφερειακή ανάπτυξη.

    Σχετικά με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι αντιμετωπίζεται η κακή εξυπηρέτηση του πολίτη και οι πολυδαίδαλες, όπως ανέφερε, αλληλεπικαλυπτόμενες και πολυδιασπασμένες υπηρεσίες στα διάφορα επίπεδα της διοίκησης, που καθιστούν την καθημερινή τους λειτουργία προβληματική για τους πολίτες και τους εργαζόμενους.

    Ακόμη πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζονται οι παθογένειες που δημιουργούν δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος και σπατάλη, λειτουργούν ως εστίες διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας και εμποδίζουν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

    Ο Χάρης Παμπούκης τόνισε στην συνέχεια ότι η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη δομή της αυτοδιοίκησης θα επιτύχει τεράστια εξοικονόμηση πόρων με τον περιορισμό του αριθμού των δήμων στο 1/3, και τον δραστικό περιορισμό των Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Όσον αφορά την Αχαΐα, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, σημείωσε ότι πρέπει να μπουν άμεσα σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης. Μάλιστα όπως είπε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα υλοποιήσει το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τους σεισμούς. Είδηση: 32016


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 16 January 2010 - 17:50:38 UTC