Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασφαλιστικό: Διάλογος και κινητικότητα
  • [02] Γονικές παροχές: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο
  • [03] Αντιπαράθεση σε ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ
  • [04] Ορατός ο εφιάλτης των ασθενειών στην Αϊτή
  • [05] ΑΧΕΠΑ: Καταγγελία για διπλό εμπρησμό
  • [06] Το κέρινο ομοίωμα της Μισέλ Ομπάμα στο μουσείο της Μαντάμ Τισό
  • [07] Στο εδώλιο για την υπόθεση Ζαχόπουλου
  • [08] Τέλος στις παράνομες διαφημιστικές ταμπέλες έβαλε το ΣτΕ
  • [09] Γ. Καρατζαφέρης: «Να αποφασίσει ο λαός για το μεταναστευτικό»
  • [10] Δικαίωση για Ελληνοκύπριο- θύμα καταπάτησης

    [01] Ασφαλιστικό: Διάλογος και κινητικότητα

    Τριτη, 19 01 2010 19:24

    Τις προτάσεις της για την καταπολέμηση του φαινομένου της αδήλωτης εργασίας, αλλά και για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων σε οικιακές και αγροτικές εργασίες, κατέθεσε η Κυβέρνηση, στους κοινωνικούς εταίρους. Η κίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια των διαδικασιών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Η πρόταση του προέδρου της επιτροπής κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό Άγγελου Στεργίου, είναι η παρακράτηση ποσοστού 1% επί της φορολογίας φυσικών προσώπων για την οικονομική ενίσχυση των Ταμείων. Στον αντίποδα η εργατική πλευρά, που διαφωνεί με την πρόταση αυτή, αντιπροτείνει ποσοστό επί των τραπεζικών συναλλαγών στο τζίρο των τυχερών παιχνιδιών.

    Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, για να καλύπτονται και οι ασφαλιστικές εισφορές όσων ασφαλίζονται στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ, πρότεινε η αμοιβή στο οικόσιτο προσωπικό (καθαρίστριες κτλ) και στους εργάτες γης να γίνεται με κουπόνι το οποίο ο εργοδότης θα αγοράζει από το ΙΚΑ.

    Για παράδειγμα για αμοιβή οικιακής βοηθού της τάξης των 40 ευρώ, ο εργοδότης θα πληρώσει εισφορά 5,3 ευρώ και από τον εργαζόμενο θα παρακρατηθούν 2,6 ευρώ.

    Έτσι τα ταμεία αναμένεται να ωφεληθούν με έσοδα πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το φόρο που θα καταβάλλεται υπέρ του ασφαλιστικού θα αναλύσουν από κοινού οι υπουργοί οικονομίας και εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου.

    Με επιστολή του προς το ΙΚΑ, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε από τη διοίκηση του ιδρύματος να διεκδικήσει ποσό 660 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει στο Ταμείο η Ολυμπιακή.

    Στο συνδικαλιστικό τοπίο, η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι: "Συνεδρίασε την Τρίτη 19/1/2010 η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και αφού συζήτησε αναλυτικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας, στην οικονομία, στα δικαιώματα των εργαζομένων (εργασιακά, ασφαλιστικά, οικονομικά) αποφάσισε τα εξής:

    1)Την σύγκλιση την επόμενη εβδομάδα της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ η οποία θα αποφασίσει:

    - Την προκήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας, με πολιτικό και συνδικαλιστικό πλαίσιο των συνδικάτων και της κοινωνίας: την αντίσταση και αποτροπή των νεοσυντηρητικών-μονεταριστικών πολιτικών που προτείνονται στη χώρα μας σαν συνταγές εξόδου από την κρίση και που θα συνοψίζεται στο κεντρικό σύνθημα:

    - Η Ανεργία, η αύξηση των Απολύσεων, η αποβιομηχάνιση, η απουσία ακόμη και κρατικών επενδύσεων μέσα από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων της Κυβέρνησης για την Ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις προτεινόμενες από τις αγορές και τους συντηρητικούς κύκλους που ηγεμονεύουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνταγές λιτότητας απορρίπτονται κατηγορηματικά από τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Απαιτούμε ένα τελείως διαφορετικό μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που θα σέβεται τον εργαζόμενο, τον άνθρωπο και τα δικαιώματα του.

    2) Οι συζητήσεις στην Επιστημονική Επιτροπή για το Ασφαλιστικό και οι σκέψεις που κατατίθενται σε αυτή, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν διαπραγμάτευση - διάλογο της ΓΣΕΕ με το Υπουργείο και την Κυβέρνηση.

    Αυτό θα γίνει όταν η επιστημονική επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της, το οποίο θα κριθεί, θα αξιολογηθεί και έτσι θα προσδιορισθεί η τελική θέση της Συνομοσπονδίας. Οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ καταθέτουν τις απόψεις και θέσεις τους, χωρίς να δεσμεύουν τα όργανα Διοίκησης της ΓΣΕΕ".

    Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της συνομοσπονδίας, την ανάκληση των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ από το διάλογο ζήτησαν στην εκτελεστική επιτροπή της συνομοσπονδίας η ΔΑΚΕ, το ΠΑΜΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση καθώς θεωρούν ότι δεν εκπροσωπούν το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος: "Στο θέμα του Ασφαλιστικού υπάρχει μια επιστημονική επιτροπή η οποία συζητά τα θέματα του Ασφαλιστικού. Στην επιτροπή αυτή δεν συμμετέχει ούτε η ΠΑΣΚΕ, ούτε η ΔΑΚΕ, ούτε η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ούτε κανένας άλλος παρά δυο επιστήμονες εξουσιοδοτημένοι να θέσουν τις επιστημονικές παρατηρήσεις και θέσεις και που αποτελούν διαχρονικά τις θέσεις της ΓΣΕΕ. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί από τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ. Με απόφαση της μπορεί να ανακληθούν ή όχι. Όπως προ-είπα είναι εξουσιοδοτημένοι από την πλευρά της Συνομοσπονδίας και θέτουν ζητήματα που έχουμε προβάλει κατά καιρούς αλλά σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύουν τη ΓΣΕΕ στον πολιτικό διάλογο που πρέπει να ακολουθήσει όταν αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση. Τη ΓΣΕΕ δεσμεύουν μόνο οι αποφάσεις και τα όργανα διοίκησης της".

    Αντιδράσεις

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι: "Γελιούνται η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ, αν πιστεύουν ότι θα δεχτούν οι εργαζόμενοι νέους φόρους για να απαλλαγούν οι επιχειρηματίες και το κράτος από τις ασφαλιστικές εισφορές και από όσα χρωστάνε στα Ταμεία. Γελιούνται αν νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα δεχτούν τη βασική σύνταξη των 340 ευρώ και τη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα".

    Από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ αναφέρει: "Αφού ξεπουλήσανε -όπως ξεπουλήσανε- Ο.Τ.Ε. και Ο.Α., εκ των υστέρων θυμηθήκανε ότι υπάρχουν και οφειλές. Στο αίτημα του κ. Λοβέρδου απαιτείται μια απάντηση από τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Χατζηδάκη που είχαν χρεωθεί τις δύο υποθέσεις".

    Είδηση: 32158

    [02] Γονικές παροχές: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

    Τριτη, 19 01 2010 22:28

    Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, έγινε το βράδυ της Τρίτης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές. Ακολούθησε στη Βουλή, συζήτηση επί των άρθρων.

    Το λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των κομμάτων Ι. Αμοιρίδης (ΠΑΣΟΚ), Θ. Καράογλου (ΝΔ), Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ και η φάση αυτή της συζήτησης ολοκληρώθηκε στις 11.30μμ το βράδυ της Τρίτης. O ΛΑΟΣ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία πάνω στο άρθρο ένα (αναφέρεται στις γονικές παροχές).

    Το νομοσχέδιο συνάντησε την αντίθεση της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα, εκ του γεγονότος ότι προανήγγειλε την φορολόγηση των γονικών παροχών, με συνέπεια να υπάρξουν μαζικές μεταβιβάσεις - όπως επίσης και για φορολογική επιδρομή με θύμα τη μεσαία τάξη.

    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις αυξάνεται το αφορολόγητο από το γονέα προς το παιδί από τις 95 χιλιάδες στα 150 χιλιάδες ευρώ ενώ επανέρχεται το καθεστώς τον προοδευτικών φορολογικών συντελεστών από ένα τοις εκατό έως δέκα τοις εκατό, αντί του ενιαίου ένα τοις εκατό που ίσχυε μέχρι τώρα.

    Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Είδηση: 32166

    [03] Αντιπαράθεση σε ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ

    Τριτη, 19 01 2010 21:01

    Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξεκίνησε στο ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή επικριτικό κείμενο στελεχών του δεύτερου, στις επιλογές εκπροσώπων της ανανεωτικής πτέρυγας και ιδιαίτερα ζητώντας την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη, από τη θέση του εκπροσώπου της κοινοβουλευτικής ομάδας. Για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να απαντήσει ο Φ. Κουβέλης. Ο κ. Κουβέλης κατηγορείται για περιφρόνηση των συλλογικών αποφάσεων.

    Στη δήλωση μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι "σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και κλιμάκωση η νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του συνόλου των κοινωνικών στρωμάτων της χώρας μας, το κεντρικό καθήκον του λαϊκού κινήματος, των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά και κάθε αριστερού αγωνιστή, θα έπρεπε να ήταν η πιο αποτελεσματική οργάνωση των αντιστάσεων στις επιλογές της κυβέρνησης. Αντ' αυτού, προστίθεται στη δήλωση, «ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ και μάλιστα εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο Φώτη Κουβέλη, δεν χάνουν ευκαιρία να ασκούν συστηματικά δημόσια πολεμική στις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα να προβάλλουν λογικές "συναίνεσης" και "εθνικής ενότητας", που εξόφθαλμα υπηρετούν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, περιφρονώντας ομόφωνες αποφάσεις των Πανελλαδικών Σωμάτων και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όμως αμφισβητούν την ίδια την ύπαρξη και την αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Το δικαίωμα της γνώμης και της διαφωνίας είναι απολύτως σεβαστό, για όλα ανεξαιρέτως τα μέλη και τα στελέχη. Και προφανώς μπορεί να ασκείται και δημόσια. Όμως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα το γεγονός ότι συγκεκριμένα ηγετικά στελέχη και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τη δυνατότητα δημόσιας παρουσίας που τους δίνεται, για να απορρίπτουν και να καταγγέλλουν τις συλλογικές αποφάσεις ενώ συστηματικά αρνούνται να πάρουν μέρος στα Σώματα και τα όργανα όπου παίρνονται αυτές οι αποφάσεις".

    Τη δήλωση υπογράφουν οι Γαλάνης Νίκος, Γιαννόπουλος Τάκης, Γλέζος Μανώλης, Δεμέστιχας Γρηγόρης, Ζαχαριάδης Αδάμος, Καρακώστα Εύη, Κατσούλας Χρήστος, Κοσμάς Πάνος, Μαντάς Παναγιώτης, Μαστρογιαννόπουλος Τάκης, Μπαλαούρας Μάκης, Μπανιάς Γιάννης, Μπαρσέφσκι Μάνια, Μπουζάνης Νίκος, Νταβανέλλος Αντώνης, Παγιάτσος Αντρέας, ,Ρήγος Αλκης, Σαπουνάς Γιώργος, Σπαθής Μάκης, Χριστοδουλοπούλου Τασία και Ψυκάκος Δικαίος.

    Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας δήλωσε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συμμαχικό σχήμα, λειτουργεί με βάση τη συναίνεση και τη πολιτική συνεννόηση. Η ανακοίνωση συντρόφων από συνιστώσες που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο, που μόλις πριν λίγες ημέρες η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση τόσο σε σχέση με τη στάση του σχήματος απέναντι στην κυβερνητική πολιτική όσο και στα σενάρια "εθνικής συνεννόησης". Η προσπάθεια ριζοσπαστικής ανανέωσης της Αριστεράς σε πολιτική αλλά και σε πρόσωπα, δέχεται την επίθεση του πολιτικού κατεστημένου. Όμως συναντά και σθεναρές αντιστάσεις από κατεστημένες νοοτροπίες και πρακτικές και στον χώρο της Αριστεράς. Είναι σίγουρο πως ο δρόμος της ριζοσπαστικής ανανέωσης της Αριστεράς έχει ανοίξει. Ο κόσμος της γνωρίζει πως δεν υπάρχει επιστροφή και τον υποστηρίζει, απαιτώντας την ενότητα και την ευρύτερη δυνατή συμμαχία των δυνάμεων της αριστεράς και της οικολογίας. Αυτή την προοπτική είμαστε αποφασισμένοι να υπηρετήσουμε και θα την υπηρετήσουμε, κόντρα σε εκατέρωθεν διχαστικές λογικές".

    O Γιάννης Μπαλάφας μέλος του Π.Γ. του ΣΥΝ τόνισε: "Η σημερινή ανακοίνωση μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά μια ευθεία επίθεση ενάντια στον ΣΥΝ. Προβληματίζει ο χρόνος και η ένταση της επιθετικότητας. Οι σύντροφοι που υπογράφουν την ανακοίνωση πρέπει να ξανασκεφτούν τις επιπτώσεις της ενέργειας αυτής".

    Από την πλευρά του ο Στέφανος Μπαγεώργος μέλος του Π.Γ. του ΣΥΝ ανέφερε: "Το κείμενο που υπογράφουν μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια προκλητική ενέργεια κατά του ΣΥΝ. Είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην άνευ όρων αντιπαράθεση την οποία επιδιώκουν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Να ξέρουν ότι βαδίζουν σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Θα ήταν προτιμότερο να δηλώσουν ευθέως ότι επιθυμούν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ".

    Ο Νίκος Τσούκαλης, βουλευτής Αχαΐας έκανε την παρακάτω δήλωση: "Η ενέργεια αυτή στρέφεται ευθέως κατά του ΣΥΝ , της Κ.Ο. και του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι βέβαιος ότι η Κ.Ο. καλύπτει με την απόλυτη εμπιστοσύνη της τον Φώτη Κουβέλη".

    Ο Δ. Παπαδημούλης, βουλευτής Β΄Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: "Πρόκειται για μια ενέργεια μονομερή και διχαστική. Κρίνει όχι μόνο τον Φώτη Κουβέλη, τις ιδέες του και την αγωνιστική του διαδρομή στην ανανεωτική αριστερά, αλλά και τον ΣΥΝ και την ενότητά του. Αντιστρατεύεται ευθέως τις ομόφωνες αποφάσεις και τις συλλογικές λειτουργίες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δώσει άμεση και σαφή απάντηση αρχών και ευθύνης σε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση".

    Δήλωση Θανάση Λεβέντη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αττικής και Ζ' Αντιπροέδρου της Βουλής: "Ο Βουλευτής έχει, κατά το Σύνταγμα, πλήρη ελευθερία να διατυπώσει και να υποστηρίξει τις απόψεις του. Για ορισμένους νοσταλγούς άλλων εποχών η ελευθερία της άποψης θεωρείται απαγορευμένος καρπός που επισύρει την έκπτωση και την εκπαραθύρωση από τον Παράδεισο. Η Αριστερά έχει ταλανιστεί από παρόμοιες πρακτικές και, δυστυχώς, φαίνεται ότι η αποτοξίνωση από παρόμοια δηλητήρια δεν έχει ακόμα επιτελεσθεί και δεν έχει φτάσει σε όλα τα παρακλάδια της. Έλεος σύντροφοι! Το να απαιτείτε τον αποκεφαλισμό του κοσμήματος της Αριστεράς και της πολιτικής ζωής, του κατεξοχήν Κοινοβουλευτικού, του Φώτη του Κουβέλη, δείχνει ότι "μωραίνει Κύριοςβ¦"

    Είδηση: 32163

    [04] Ορατός ο εφιάλτης των ασθενειών στην Αϊτή

    Τριτη, 19 01 2010 08:18

    Μία βδομάδα μετά το καταστρεπτικό χτύπημα του Εγκέλαδου, ο ρυθμός διάθεσης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Αϊτής, έχει αρχίσει να δημιουργεί ελπίδες επιβίωσης, ο εφιάλτης ωστόσο των μολυσματικών ασθενειών είναι ορατός με τους γιατρούς να φοβούνται έξαρση επιδημιών. Ο αμερικανικός στρατός ξεκίνησε την ρήψη από αέρος νερού και τροφής. Περίπου 14.000 έτοιμα γεύματα και 15.000 λίτρα νερού έπεσαν σε ασφαλή περιοχή στα βορειοδυτικά του Πόρτο Πρενς. Το εγχείρημα κρίθηκε επιτυχές και οι Αμερικανοί είναι πιθανό να συνεχίσουν αυτή τη μέθοδο διάθεσης ανθρωπιστικής βοήθειας. Την ίδια ώρα, το πρόβλημα της ασφάλειας εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα στους άστεγους επιζώντες αλλά και τα συνεργεία ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν εισηγήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ενίσχυση με 3500 άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Αϊτή. Η Ιταλία από την πλευρά της, στέλνει σήμερα το απόγευμα ένα αεροπλανοφόρο το οποίο αναμένεται να φτάσει στην Αϊτή σε 10 μέρες ώστε να βοηθήσει στις προσπάθειες διάσωσης των θυμάτων του σεισμού. Το αεροπλανοφόρο Cavour μεταφέρει τρόφιμα, ιατρική βοήθεια και μια μονάδα καραμπινιέρων που θα βοηθήσει στις επιχειρήσεις του ΟΗΕ. Στο μεταξύ, το ποσό των 105 εκατομμυρίων δολαρίων -από τα 575 που ζητήθηκαν- έχουν συγκεντρωθεί για τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας στην Αϊτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

    Υψηλής αποδοχής οι χειρισμοί Ομπάμα

    Το 80% των Αμερικανών εγκρίνουν τις ενέργειες του Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Αϊτή.

    Στις ΗΠΑ οι χειρισμοί του Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Αϊτή τυγχάνουν υψηλής αποδοχής.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS, το 80% των ερωτηθέντων εγκρίνουν τις ενέργειες του Μπαράκ Ομπάμα ενώ μόλις το 8% διαφωνεί με τους χειρισμούς του.

    Το ποσοστό της αποδοχής είναι υψηλό όχι μόνο μεταξύ των Δημοκρατικών αλλά και μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των ανεξαρτήτων ψηφοφόρων.

    Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου εκτοξεύτηκε στο 50% από το 46% που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

    Το ποσοστό του 50% μετά από ένα χρόνο στην εξουσία είναι παρόμοιο με τη δημοτικότητα που απολάμβαναν οι πρόεδροι Ρόναλντ Ρέιγκαν (49%), Τζίμι Κάρτερ (51%) και Μπιλ Κλίντον (54%).

    Μικρά θαύματα στα ερείπια

    Τις τελευταίες ώρες, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς περίπου 71 επιζώντες.

    Μεταξύ αυτών, μία φοιτήτρια που είχε παγιδευτεί στα ερείπια του πανεπιστημίου το οποίο κατέρρευσε αλλά και ένα εξάχρονο παιδί το οποίο απεγκλωβίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ.

    Ωστόσο, επτά μέρες μετά το σεισμό οι ελπίδες για την ανεύρεση ζωντανών μειώνονται.

    Μέχρι στιγμής τα θύματα ανέρχονται στις 70.000 ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250.000 Υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα φθάσει ακόμα και τις 200.000.

    Παιδιά τα περισσότερα θύματα

    Περίπου 2.000.000 παιδιά έχουν πληγεί άμεσα ή έμμεσα από το φονικό σεισμό της Τρίτης.

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα διευκολύνουν τις διαδικασίες υιοθεσίας ορφανών παιδιών από την Αϊτή και τη μεταφορά τους σε αμερικανικό έδαφος, χωρίς να χρειάζονται διαβατήριο.

    Η Τζάνετ Ναπολιτάνο, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, δήλωσε μία τέτοια κίνηση δικαιολογείται από το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για όσα παιδιά έχει αποδειχθεί νομικά ότι είναι ορφανά .

    Παρόμοιο μέτρο για τα ορφανά της Αϊτής ανακοίνωσε την Δευτέρα και η Γαλλία

    Είδηση: 32120

    [05] ΑΧΕΠΑ: Καταγγελία για διπλό εμπρησμό

    Τριτη, 19 01 2010 20:29

    Ανακοίνωση για το θέμα της δεύτερης εμπρηστικής επίθεσης, μέσα σε λίγες ημέρες, σε βάρος της εβραϊκής συναγωγής "Ετς-Χαΐμ" στα Χανιά, εξέδωσε ο ανώτατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Νικόλας Καρακώστας. Η ΑΧΕΠΑ εκπροσωπεί περίπου τρία εκατομμύρια Ελληνοαμερικανούς, καθώς και αρκετούς φιλέλληνες.

    Όπως τόνισε ο κ. Καρακώστας: "Καταδικάζουμε με τρόπο σθεναρό τις αντισημιτικές επιθέσεις με στόχο τους τη συναγωγή "Ετς-Χαΐμ" στα Χανιά. Πρόκειται για δεύτερο εμπρησμό, μέσα σε δύο εβδομάδες, που αφήνει πίσω του την υποδομή της συναγωγής κατεστραμμένη, επίσης καμμένα περίπου 2.500 σπάνια βιβλία και αρχεία.

    Αυτές οι αντισημτικές ενέργειες με στόχο την ελληνική Ισραηλιτική κοινότητα της Ελλάδας είναι απλά απαράδεκτες. Καλούμε τους Χανιώτες, όλους τους Ελληνες πολίτες, να συμπράξουν στην καταδίκη αυτών των πράξεων που φανερώνουν μίσος, αδιαλλαξία και μισαλλοδοξία ταυτοχρόνως.

    Ζητούμε την ταχεία σύλληψη των δραστών αυτών των μισητών πράξεων, ώστε να παραπεμφθούν στην ελληνική δικαιοσύνη".

    Υπενθυμίζεται ότι η συναγωγή "Ετς Χαΐμ" είναι η μοναδική στο κρητικό έδαφος και δέχτηκε εμπρηστικές επιθέσεις την Τρίτη 5 Ιανουαρίου και το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

    Πηγή: ΑΧΕΠΑ

    Είδηση: 32162

    [06] Το κέρινο ομοίωμα της Μισέλ Ομπάμα στο μουσείο της Μαντάμ Τισό

    Τριτη, 19 01 2010 18:12

    Το κέρινο ομοίωμα της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα τοποθετήθηκε σήμερα στο πλάι του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στο μουσείο Μαντάμ Τισό του Λονδίνου, με αφορμή την επέτειο της ορκωμοσίας του συζύγου της.

    Το κέρινο ομοίωμα του προέδρου των ΗΠΑ είχε εγκατασταθεί στο μουσείο στις 20 Ιανουαρίου 2009, την ημέρα που ορκίστηκε πρόεδρος.

    Το ζευγάρι θα χωριστεί στα μέσα Απριλίου, οπότε το ομοίωμα της Μισέλ Ομπάμα θα επιστρέψει στη μόνιμη θέση του στην έκθεση του μουσείου Μαντάμ Τισό της Ταϊλάνδης στην Μπανγκόκ, όπου θα μπορεί κανείς να την θαυμάσει από το καλοκαίρι.

    "Είμαστε ενθουσιασμένοι που η Μισέλ συνάντησε τον Μπαράκ στην έκθεση για να γιορτάσει την πρώτη ιστορική του χρονιά στην εξουσία", δήλωσε μία εκπρόσωπος Τύπου του μουσείου. "Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ομοιώματά μας και οι επισκέπτες χαίρονται ιδιαίτερα που μπορούν να μπουν στο Οβάλ γραφείο" του προέδρου στον Λευκό Οίκο.

    Το προεδρικό ζευγάρι βρίσκεται μπροστά σε ένα αντίγραφο του γραφείου του προέδρου. Στη διακόσμηση έχουν προστεθεί φωτογραφίες σημαντικών στιγμών της οικογένειας Ομπάμα από την τελευταία χρονιά. Είδηση: 32154

    [07] Στο εδώλιο για την υπόθεση Ζαχόπουλου

    Τριτη, 19 01 2010 20:10

    Σε δίκη παραπέμπονται για την υπόθεση Ζαχόπουλου, η Εύης Τσέκου, ο εκδότης Θέμος Αναστασιάδης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Μακρυγιάννης και ο εργατολόγος Χρήστος Νικολιτσόπουλος, σύμφωνα με πρόταση του εισαγγελέα στο συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Η πρόταση του εισαγγελέα είναι η μετατροπή των κατηγοριών σε βάρος τους σε πλημμελήματα και να δικαστούν για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, με τις ακόλουθες κατηγορίες:

    για απλή συνεργεία ο Γιαννης Μακρυγιαννης και επιπλέον για απόπειρα εκβιασμού σε βάρος του κ. Ζαχόπουλου, η Εύη Τσέκου.

    Την απαλλαγή από την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης, προτείνει για τον εργατολόγο κ. Νικολιτσόπουλο και των δικηγόρων Ηρακλή Κουτελίδη και Δημήτρη Μπαλερδά, όπως και από την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα αυτοκτονίας των δύο με την Εύη Τσέκου.

    Το σκεπτικό του εισαγγελέα είναι ότι ο Θέμος Αναστασιάδης δίνοντας αντίγραφο του επίμαχου DVD στον Γιάννη Αδριανό, τότε διευθυντή του γραφείου Τύπου του Κώστα Καραμανλή προστάτεψε το Χρήστο Ζαχόπουλο και δεν είχε σκοπό να τον βλάψει. Για την υπόθεση αυτή την τελική απόφαση θα λάβει το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 32161

    [08] Τέλος στις παράνομες διαφημιστικές ταμπέλες έβαλε το ΣτΕ

    Τριτη, 19 01 2010 19:42

    Οι δήμοι και οι κοινότητες υποχρεούνται να «ξηλώνουν» τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στις λεωφόρους και στους δρόμους και αν δεν τον κάνουν, τότε πρέπει να τις αφαιρεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου, καθώς η τοποθέτησή τους είναι αντίθετη στις διεθνείς συμβάσεις της Βιέννης για την οδική κυκλοφορία, αλλά και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτό έκρινε με δύο αμετάκλητες αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Αφορμή ήταν ο θάνατος ενός 33χρονου νέου στις 12 Φεβρουαρίου 2000, στην συμβολή των οδών Πίνδου και Κοκκινοπούλου, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε προσέκρουσε σε διαφημιστική πινακίδα που ήταν τοποθετημένη στη λεωφόρο Κατεχάκη και σε απόσταση 1,2 μέτρων από το ρείθρο του πεζοδρομίου. Η μίσθωση του χώρου για την τοποθέτηση της πινακίδας είχε γίνει με έγκριση του Δήμου Παπάγου το 1993.

    Με τις αποφάσεις επικυρώνεται αποζημίωση ύψους 117.388,11 β¬ για ψυχική οδύνη στον πατέρα του άτυχου νέου, δικηγόρο κ. Αθ. Τσιώκο-Πλαπούτα, ο οποίος στράφηκε εναντίον του ελληνικού δημοσίου και του δήμου Παπάγου, διεκδικώντας αρχικώς 14,6 εκατ. β¬.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ-105,8 Είδηση: 32165

    [09] Γ. Καρατζαφέρης: «Να αποφασίσει ο λαός για το μεταναστευτικό»

    Τριτη, 19 01 2010 18:59

    Την θέση του για δημοψήφισμα, μέσω του οποίου να αποφανθεί ο ελληνικός λαός αν εγκρίνει ή όχι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για νομιμοποίηση και απόδοση ιθαγένειας στους λαθρομετανάστες, εξέφρασε εκ νέου ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΑΝΤ-1» ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες για κάτι τόσο σοβαρό και κυρίαρχο.

    «Αλλάξαμε το νόμισμά μας, μπήκαμε στις διαδικασίες του Μάαστριχτ, μπήκαμε στην ΟΝΕ, αλλά, δεν ρώτησε κανείς το λαό. Ας ρωτήσουμε λοιπόν το λαό. Να αποφασίσει αυτός. Στην Ελβετία, οι Ελβετοί έκαναν δημοψήφισμα για τους μιναρέδες. Ενώ εμείς δεν κάνουμε για τίποτα» είπε.

    Απέρριψε τις κατηγορίες περί ξενοφοβίας, λέγοντας ότι «βεβαίως, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος θα γίνουν οι τοποθετήσεις των υπέρ και των κατά. Δεν είναι αυτό ξενοφοβία. Θέλετε δημοψήφισμα στην πρωτοβουλία για να δοθεί η ιθαγένεια και ψήφος; Ναι ή όχι; Να αποφασίσει ο λαός και να πει, θέλω ή δεν θέλω. Εμείς δεν λέμε ναι ή όχι. Δεν λέμε στον κόσμο ψήφισε ναι ή όχι. Ρωτάμε αν θέλει, να ερωτηθεί ο κόσμος για κάτι τέτοιο».

    Εξηγώντας τις θέσεις του έναντι του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους λαθρομετανάστες, ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε φόβους, λέγοντας ότι φοβάται «πως θα αντιδράσουν όσοι είναι εδώ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αν βάζω μέσα έναν «Δούρειο Ίππο». Γι' αυτό, παραπέμπω όχι στα δικά μου πιθανά πολιτικά πιστεύω που μπορεί κάποιος να τα περιγράφει με ένα τοπογραφικό όρο με τον οποίο εγώ δεν συμφωνώ» και πρόσθεσε: «Ας δει την επιστολή του κ. Θεοδωράκη προς το κ. Ληναίο, στην οποία εκφράζει κάποιες ανάλογες αγωνίες. Αυτό που λέω λοιπόν είναι ξεκάθαρο: πρώτον, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση στην οποία ο υπουργός κ. Λοβέρδος μιλάει για 1 εκατομμύριο ανέργους, οι οποίοι δε μπορούν να λαμβάνουν όλοι τα επιδόματα και οι οποίοι του χρόνου με μαθηματική ακρίβεια θα είναι 1.400.000. Αυτό θα είναι επακόλουθο των ελληνοποιήσεων 500.000. Το κεφάλαιο -απ' την άλλη- που συνηθίζει να εκμεταλλεύεται ανθρώπους, θα πάρει πάλι από την μαύρη εργασία, από αυτούς που δεν έχουν δηλωθεί. Άρα, λοιπόν, αυτοί -σαν Έλληνες πια- θα πάνε στο ταμείο ανεργίας. Όμως, το αντέχουμε να πληρώσουμε άλλους 500.000 ανθρώπους; Αν το αντέχουμε ας το πει η κυβέρνηση και ας το κάνουμε».

    Επανέλαβε την πρότασή του για άμεση διαδικασία για όλους τους νομίμως εισελθόντες και είπε: «Έχεις μπει νόμιμα; Τότε προχωράμε και τις διαδικασίες. Έχεις μπει παρανόμως; Αν έχεις μπει παρανόμως να λειτουργήσουν επί τέλους οι νόμοι και οι κανόνες που διέπουν την Ευρώπη!».

    Παρέπεμψε στις βορειοευρωπαϊκές χώρες, όπου αν έχεις μπει παρανόμως, ουδέποτε γίνεσαι πολίτης αυτής της χώρας και υποστήριξε ότι με αυτό που είπε ο κ. Ραγκούσης ενθαρρύνονται οι λαθρομετανάστες να έρθουν εδώ. «Οι δουλέμποροι στην Τουρκία ανέβασαν το πλαφόν μέσα σε 15 μέρες από 7.000 στις 15.000. Αφού λένε ότι όχι μόνο θα πας Ελλάδα, αλλά, θα πάρεις και διαβατήριο σε πέντε χρόνια», είπε και τάχθηκε υπέρ της ποσόστωσης, όπως έγινε και σε άλλες χώρες. Η πρόταση η δική μας προς το ελληνικό κοινοβούλιο είναι η ποσόστωση. Το έκανε η Ιταλία, η Ολλανδία και δημοκρατικές χώρες. Η Ιταλία είπε 2,5%, η Ολλανδία είπε 3%» είπε και προσέθεσε: «Εμείς να πούμε 3%, το περισσότερο. Είμαστε 10 εκατ., άρα 300.000 μπορεί να αντέξει η χώρα. Το ερώτημα είναι ποιοι θα είναι αυτοί. Ρωτώ τον Ελληνικό λαό «είναι φρόνιμο το 80% να είναι από όμορη χώρα που διεκδικεί εδάφη της χώρας;». Εχθές μόλις, έγινε η επίσημη παρουσίαση της εγκυκλοπαίδειας της ακαδημίας των Τιράνων με χρηματοδότηση της κυβέρνησης, όπου ο χάρτης της Αλβανίας φτάνει μέχρι την Αμφιλοχία και φαίνεται σε περίοπτη θέση».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32164

    [10] Δικαίωση για Ελληνοκύπριο- θύμα καταπάτησης

    Τριτη, 19 01 2010 19:59

    Απόφαση ορόσημο για τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων που έχουν καταπατηθεί στα κατεχόμενα έλαβε το Εφετείο του Λονδίνου. Ο δικαστής -λαμβάνοντας υπόψη αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων- δικαίωσε κυπριακό δικαστήριο, που καταδικάζει ζεύγος βρετανών για την αγορά καταπατημένης από τουρκοκύπριο περιουσίας του ελληνοκύπριου Μελέτη Αποστολίδη. Οι αγοραστές οφείλουν να καταβάλουν αποζημίωση στον Eλληνοκύπριο και να κατεδαφίσουν τη βίλα που είχαν χτίσει στην καταπατημένη έκταση. Η απόφαση θεωρείται σημαντική, γιατί ενδέχεται να λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλους Βρετανούς και Ευρωπαίους που σκέφτονται να αποκτήσουν περιουσία Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα κατεχόμενα. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για τους Κύπριους να κινηθούν νομικά σε βρετανικά και άλλα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον των καταπατητών των περιουσιών τους. Σχολιάζοντας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Δελαβέκουρας, είπε ότι η αρχική απόφαση της κυπριακής δικαιοσύνης πρέπει να τύχει εφαρμογής στο σύνολο της ΕΕ.

    Πηγή: NET Είδηση: 32160


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 19 January 2010 - 21:50:48 UTC