Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών
  • [02] Αναβολή δίκης Γρηγορόπουλου
  • [03] Με κουπόνια οι πληρωμές των οικιακών βοηθών
  • [04] Ήττα σοκ για τους Δημοκρατικούς στη Μασαχουσέτη
  • [05] ΚΕΠ σε σ' όλη τη χώρα θα συστήσει και το Υπ.Οικονομικών
  • [06] ΗΠΑ: Μακελειό με οκτώ νεκρούς - Ασύλληπτος ο δράστης
  • [07] Στο ψυχιατρείο ο άνδρας που επιτέθηκε στον Μπερλουσκόνι
  • [08] Ο Άγγελος Φραντζής ταξιδεύει για Ρότερνταμ
  • [09] Μικρές σαύρες για...μεγάλες δουλειές
  • [10] Επίθεση αυτοκτονίας στο αρχηγείο του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη
  • [11] Δημιουργήθηκε ουσία άμεσης δράσης κατά ιών και μικροβίων

    [01] Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών

    Τεταρτη, 20 01 2010 11:15

    Επιμένουν στα μπλόκα τους και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες παρά τη νέα πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε χθες βράδυ από τη ΝΕΤ η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Τρακτέρ έχουν βγει στους δρόμους από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, κλειστός είναι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα ενώ πιθανός θεωρείται ο αποκλεισμός των παρακαμπτηρίων στα Τέμπη. Μπλόκα έχουν στηθεί στις Σέρρες, τη Λάρισα, αλλά και στους κόμβους Αμφίπολης και Χρυσούπολης στην Καβάλα. Σήμερα Τετάρτη αναμένεται εξάλλου να ληφθεί απόφαση για το κλείσιμο ή όχι των διοδίων των Μαλγάρων. Το θέμα θα συζητηθεί στις 2 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου πάντως διαμήνυσε χθες Τρίτη ότι η Κυβέρνηση δεν επιδιώκει δυναμικές λύσεις για τα μπλόκα, αλλά δυναμικό διάλογο. Νωρίτερα συναντήσεις με τα προεδρεία της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) και της Συνομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας(ΣΥΔΑΣΕ) στη Ρηγίλλης θα έχει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. Την ίδια ώρα, την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζητά η Βουλγαρία για το κλείσιμο των τελωνείων.

    Κλειστή παραμένει για 5η συνεχόμενη μέρα, η Εγνατία Οδός, στο ύψος του Στρυμόνα, αλλά και στον κόμβο της Χρυσούπολης, από τα μπλόκα των αγροτών. Η παλιά εθνική οδός Καβάλας-Ξάνθης λειτουργεί κανονικά, ενώ από χθες το απόγευμα, κλειστή είναι και η παλιά εθνική οδός Καβάλας - Θεσσαλονίκης, καθώς οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους και στην παλιά γέφυρα του Στρυμόνα.

    Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων, στο νομό Κιλκίς.

    Κινητοποίηση των αγροτών, στον κόμβο του Αιγινίου, αλλά και στην επαρχιακή οδό Ελασσόνας, αναμένεται να εκδηλωθεί σήμερα το πρωί, γύρω στις 11.

    Στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής, στο νομό της Δράμας, οι αγρότες επιτρέπουν μόνο την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, εμποδίζοντας τη διέλευση των φορτηγών. Το τελωνείο παρέμεινε κλειστό χθες, από τις έντεκα το πρωί μέχρι τις πέντε το απόγευμα, ενώ σήμερα οι αγρότες αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και μέσα στις επόμενες ώρες θα αποφασίσουν, εάν θα προβούν σε πολύωρο αποκλεισμό του. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Βογατσικού Καστοριάς, αλλά και στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στη Φλώρινα. Χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα, παραμένουν τα τρακτέρ στο χώρο στάθμευσης, έξω από τη Νομαρχία, στο νομό των Γρεβενών. Ανοιχτός είναι επίσης, ο συνοριακός σταθμός του Ορμενίου, στον Έβρο.

    Η Τροχαία συστήνει σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν, να ενημερώνονται από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές προτού ξεκινήσουν. Σε κάθε δρόμο, τόσο στην Εγνατία όσο και στο παλιό οδικό δίκτυο, δυνάμεις της αστυνομίας ενημερώνουν τους οδηγούς για τους δρόμους, που είναι ανοιχτοί ή κλειστοί και δίνουν οδηγίες για την εκτροπή της κυκλοφορίας.

    Πάντως, όσοι οδηγοί κινούνται προς τη Βουλγαρία μέσω του συγκεκριμένου μεθοριακού σταθμού, θα πρέπει να τηλεφωνούν πρώτα στο Τελωνείο Εξοχής, στο τηλέφωνο 25230 25300, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρία.

    Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών του νομού Δράμας, αλλά και η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας μετέφεραν τρόφιμα και νερό στα μπλόκα του τελωνείου Εξοχής, στηρίζοντας έτσι τον αγώνα των αγροτών.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Πανελλαδικού Οργάνου, όπως τόνισε το μέλος του, Τρύφων Αράπογλου, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα περιλαμβάνει το κλείσιμο και των παρακαμπτήριων οδών.

    Ο κ. Αράπογλου υπογράμμισε ότι οι αγρότες νιώθουν απογοητευμένοι από τη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού δεν διαπίστωσαν καμία πρόοδο σε μια σειρά βασικών θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους, όπως: λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, έλεγχος της αγοράς, κατοχύρωση του επαγγέλματος, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με τον ΕΛΓΑ και τον ΟΓΑ.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες - δηλώσεις Κ. Μπατζελή στη ΝΕΤ Είδηση: 32178

    [02] Αναβολή δίκης Γρηγορόπουλου

    Τεταρτη, 20 01 2010 10:12

    Διεκόπη για την Παρασκευή, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, μετά από αίτημα και των δύο πλευρών, η δίκη των δύο ειδικών φρουρών για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβριο του 2008. Αίτημα διακοπής υπεβλήθη στο δικαστήριο τόσο από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου Επαμεινώντα Κορκονέα όσο από την πλευρά της πολιτικής αγωγής. Ο κ. Κορκονέας εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια, συνεργάτης του οποίου δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να παραστεί, καθώς παρίσταται σε άλλο σημαντικό δικαστήριο στη Μυτιλήνη. Όπως είπε η συνεργάτης του κ. Κούγια ο δικηγόρος αγορεύει σήμερα για την υπόθεση του νεαρού Αυστραλού Ντουζόν που έχασε τη ζωή του στη Μύκονο.

    Από την πλευρά της οικογένειας Τσαλικιάν, που εκπροσωπείται από τους κκ Αλέξανδρο Κατσαντώνη και Χρήστο Μυλωνόπουλο υπεβλήθη αίτημα διακοπής καθώς η γιαγιά του μαθητή, Χαϊτή Τσαλικιάν, νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου εμφάνισε μετά από εγχείριση σοβαρή αιμορραγία στο χειρουργικό τραύμα.

    Όπως είπαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής η μητέρα του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου και η αδελφή του ζητούν ολιγοήμερη διακοπή ώστε να μπορέσουν να παρασταθούν στη γιαγιά και να καταθέσουν ακολούθως στο δικαστήριο.

    Η πολιτική Αγωγή μετά την απόφαση για τη διακοπή της δίκης υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα να κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο ο ιατροδικαστής κ. Μανώλης Μιχαλοδημητράκης ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη ως διορισμένος από την υπεράσπιση τεχνικός σύμβουλος.

    Όπως είπε η πολιτική αγωγή η κατάθεση του ιατροδικαστή κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική. Το δικαστήριο επεσήμανε ότι δικονομικά δεν είναι σε θέση σε αυτή τη φάση να προχωρήσει στη κλήτευση μάρτυρα και με δεδομένου ότι απουσιάζει ο συνήγορος του ενός εκ των κατηγορουμένων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32174

    [03] Με κουπόνια οι πληρωμές των οικιακών βοηθών

    Τεταρτη, 20 01 2010 10:06

    Με κουπόνια που θα αγοράζουν οι εργοδότες από το ΙΚΑ ή τον ΟΓΑ υπολογίζεται ότι θα πληρώνονται περίπου 250.000 άτομα που παρέχουν υπηρεσίες στα σπίτια ή ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στην εισφοροδιαφυγή. Το μέτρο ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Kουτρουμάνης και οι σχετικές ρυθμίσεις θα συμπεριληφθούν στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Για παράδειγμα για αμοιβή οικιακής βοηθού της τάξης των 40 ευρώ, ο εργοδότης θα πληρώσει εισφορά 5,3 ευρώ και από τον εργαζόμενο θα παρακρατηθούν 2,6 ευρώ.

    Έτσι τα ταμεία αναμένεται να ωφεληθούν με έσοδα πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το φόρο που θα καταβάλλεται υπέρ του ασφαλιστικού θα αναλύσουν από κοινού οι Υπουργοί Οικονομίας και εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου 2010.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Ασφαλιστικό: Διάλογος και κινητικότητα Είδηση: 32173

    [04] Ήττα σοκ για τους Δημοκρατικούς στη Μασαχουσέτη

    Τεταρτη, 20 01 2010 09:26

    Με ποσοστό 52% ο Ρεπουμπλικανός Σκοτ Μπράουν κέρδισε τη θέση για τη Γερουσία στις ειδικές εκλογές που έγιναν στη Μασαχουσέτη, για την αντικατάσταση του γερουσιαστή Τεντ Κένεντι, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο του 2009. Η νίκη του Μπράουν επί της υποψήφιας των Δημοκρατικών Μάρθας Κόουκλι, στερεί από τους Δημοκρατικούς την 60η ψήφο στη Γερουσία και συνιστά σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση Ομπάμα που επιθυμεί να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς Υγείας και Πρόνοιας.

    Σημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση Ομπάμα

    Ο Μπράουν ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με το νομοσχέδιο για την Yγεία και είχε στην προεκλογική του εκστρατεία δηλώσει ότι θα είναι αυτός που θα το καταρρίψει.

    "Νόμιζαν ότι τους ανήκε αυτή η έδρα. Νόμιζαν ότι δεν μπορούσαν να χάσουν. Τους διορθώσατε", είπε ο Μπράουν μετά την ανακοίνωση της νίκης του.

    Στις προεδρικές εκλογές του 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κερδίσει το 62% των ψήφων στην πολιτεία, αλλά τις τελευταίες βδομάδες ο Σκοτ Μπράουν κέρδιζε συνεχώς έδαφος.

    Μόνο την τελευταία στιγμή, έγινε μία προσπάθεια από τους Δημοκρατικούς για να μεταπειστούν οι ψηφοφόροι αλλά το μόνο που επετεύχθη ήταν η μείωση της διαφοράς.

    Πάντως, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε στον Μπράουν για να τον συγχαρεί και να του ζητήσει στενή συνεργασία για τα προβλήματα στη Μασαχουσέτη.

    Πηγή: Reuters - AFP Σχετικά links: Brown for us senate

    Είδηση: 32169

    [05] ΚΕΠ σε σ' όλη τη χώρα θα συστήσει και το Υπ.Οικονομικών

    Τεταρτη, 20 01 2010 09:44

    Φορολογικά ΚΕΠ σε κάθε χωριό και απομακρυσμένη περιοχή της χώρας σχεδιάζει να συστήσει το Υπουργείο Οικονομικών για την άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, να πληρώνουν ΦΠΑ και τέλη και να διεκπεραιώνουν όποιες άλλες υποθέσεις έχουν με την Εφορία. Τη ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείο Οικονομικών με κατάργηση εφοριών, τελωνείων και επανασύσταση του ΣΔΟΕ προβλέπει σχέδιο που έχει τεθεί σε κοινωνικό διάλογο για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 32170

    [06] ΗΠΑ: Μακελειό με οκτώ νεκρούς - Ασύλληπτος ο δράστης

    Τεταρτη, 20 01 2010 08:23

    Ασύλληπτος παραμένει στις ΗΠΑ, 39χρονος άνδρας που σκόρπισε το θάνατο σε οκτώ ανθρώπους στην κεντρική Βιρτζίνια, μεταξύ αυτών σύζυγό και το γιο του. Τα επτά από τα οκτώ άτομα έπεσαν νεκρά μέσα στο ίδιο σπίτι. Οι αστυνομικές αρχές, συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του ενώ εικάζεται ότι κρύβεται σε δάσος της πόλης Απομέιτοξ. Νωρίτερα, κατά την καταδίωξή του, ο δράστης που σύμφωνα με τις αρχές είναι άκρως επικίνδυνος, δεν δίστασε να ανοίξει πυρ ακόμα και κατά ελικοπτέρου της αστυνομίας, το οποίο άρχισε να χάνει καύσιμα και αναγκάστηκε να προσγειωθεί. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ακριβώς οδήγησε τον δράστη στο μακελειό.

    Διαβάστε ακόμα: US gunman kills eight in mystery shooting spree Είδηση: 32167

    [07] Στο ψυχιατρείο ο άνδρας που επιτέθηκε στον Μπερλουσκόνι

    Τεταρτη, 20 01 2010 09:25

    Σε ψυχιατρική πτέρυγα στο Μιλάνο μεταφέρθηκε την Τρίτη, ο άνδρας που επιτέθηκε στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η δικαστίνα Κριστίνα Ντι Σένσο διέταξε να μεταχθεί ο 42χρονος Μάσιμο Ταρτάλια στο νοσοκομείο Σαν Κάρλο, μετά τη σχετική εισήγηση των γιατρών της φυλακής Σαν Βιτόρε του Μιλάνου, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA. Την 13η Δεκεμβρίου ο Ταρτάλια είχε επιτεθεί στον Μπερλουσκόνι με μια μινιατούρα, ομοίωμα του καθεδρικού ναού του Μιλάνου, σπάζοντας την μύτη του πρωθυπουργού και δύο του δόντια. Ο 73χρονος Μπερλουσκόνι έλαβε εξιτήριο τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση. Επέστρεψε στην άσκηση των καθηκόντων του την περασμένη εβδομάδα.

    Δεξιοί σύμμαχοι του Ιταλού πρωθυπουργού κατηγόρησαν την κεντροαριστερά ότι δημιουργεί ένα "κλίμα μίσους" στην Ιταλία, που "οδήγησε" στην επίθεση, παραπέμποντας στις δεκαετίες της άγριας πολιτικής βίας στη χώρα.

    Ο Ταρτάλια, ένας άνδρας με μακρόχρονο ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων, έστειλε επιστολή στον Μπερλουσκόνι με την οποία του ζήτησε συγνώμη για την πράξη του, που ο ίδιος χαρακτήρισε "άνανδρη".

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, η δημοτικότητα του οποίου αυξήθηκε σημαντικά μετά το επεισόδιο, δήλωσε ότι "τον συγχώρεσε".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32171

    [08] Ο Άγγελος Φραντζής ταξιδεύει για Ρότερνταμ

    Τεταρτη, 20 01 2010 10:33

    Στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ (27 Ιανουαρίου- 7 Φεβρουαρίου 2010), το κορυφαίο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ στον πειραματικό και πρωτοπόρο κινηματογράφο, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα η νέα ταινία του Άγγελου Φραντζή "Μέσα στο δάσος", η οποία θα προβληθεί στο Τμήμα Spectrum.

    Το Srectrum, παρουσιάζει τις πιο σημαντικές στιγμές της κινηματογραφικής χρονιάς, επιλέγοντας δυνατές και καινοτόμες ταινίες καταξιωμένων κινηματογραφιστών. Το Μέσα στο δάσος, είναι μία απο τις 10 ταινίες που έχει επιλέξει για τη φετινή διοργάνωση.

    Γυρισμένο με το video μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, γεμάτο έντονα χρώματα και βίαιες φόρμες το Μέσα στο δάσος είναι ένα άγριο υπαρξιακό παραμύθι. Δυο αγόρια και ένα κορίτσι. Ολομόναχοι. Προσπαθούν να ενωθούν. Να ξαναγίνουν ένα. Γύρω τους, μεγάλοι κορμοί δέντρων, διάφανα ποτάμια, μια απομονωμένη παραλία, τα βουνά, κι ένα παράξενο κόκκινο σπίτι βαθιά κρυμμένο στην καρδιά του δάσους.

    Γιατί βρίσκονται εκεί; Ποιος τους εγκατέλειψε κι έτσι αθώοι που είναι πληγώνουν τόσο πολύ ο ένας τον άλλο; Τι είναι αυτή η παράξενη σεξουαλική ενέργεια που εκλύουν τα δέντρα, το νερό και τα φύλλα; Είναι ελεύθεροι ή παγιδευμένοι; Δεν υπάρχουν απαντήσεις. Το ταξίδι τους μοιάζει με μύηση.

    Video installation με υλικό από την ταινία Μέσα στο δάσος παρουσιάστηκε στο κοινό το καλοκαίρι στο πλαίσιο της ομώνυμης θεατρικής παράστασης στο Φεστιβάλ Αθηνών.

    Η ταινία θα βγει στις ελληνικές αίθουσες την Άνοιξη του 2010.

    Σκηνοθεσία, φωτογραφία: Άγγελος Φραντζής, Σενάριο: Άγγελος Φραντζής σε συνεργασία με τους Κάτια Γκουλιώνη, Ιάκωβος Καμχής, Nathan Pissoort, Παραγωγός: Πάνος Παπαχατζής, Σκηνικά: Ηλίας Λόης, Κοστούμια: Χριστίνα Χαντζαρίδου, Ήχος: Νίκος Τριανταφύλλου, Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης, Μουσική: Texturizer.

    Παίζουν: Κάτια Γκουλιώνη, Ιάκωβος Καμχής, Nathan Pissoort

    Παραγωγή: Αργοναύτες A.E., Ε.Κ.Κ A.E., ΕΡΤ A.E., Άγγελος Φραντζής Είδηση: 32176

    [09] Μικρές σαύρες για...μεγάλες δουλειές

    Τριτη, 19 01 2010 14:47

    Με μια μικροσκοπική σαύρα της Ινδονησίας κάνουν μεγάλες δουλειές οι φτωχοί χωρικοί, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για το μικρό ερπετό από αυτούς που ασκούν την παραδοσιακή ιατρική και έτσι έχουν δημιουργηθεί φάρμες για τη gecko, όπως λέγεται η μικροσκοπική σαύρα.

    Οι geckos -οι χλωμές, με μαλακό δέρμα και διάφορα χαρακτηριστικά ονόματα σαύρες- αφθονούν στην Ινδονησία και οι αφοσιωμένοι στην παραδοσιακή Κινεζική και Κορεατική ιατρική πιστεύουν ότι βοηθούν στη θεραπεία του καρκίνου, καθώς επίσης και στις δερματικές και αναπνευστικές παθήσεις.

    Στα χωριά της αγροτικής περιοχής Μπαντζαρσάουα, στην ανατολική Ιάβα, οι αντιμετωπίζοντες οικονομικά προβλήματα αγρότες ανακάλυψαν τις geckos οι οποίες αποδείχθηκαν χρυσοφόρες πηγές εισοδήματος.

    Ο Ταχασίν, ένας 32χρονος αγρότης που κέρδιζε μόλις 1 δολάριο την ημέρα εργαζόμενος ως βοσκός σε κοπάδια άλλων, σήμερα κερδίζει περισσότερα από 110 δολάρια το μήνα κυνηγώντας geckos στα δάση.

    Η επιχείρηση ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια όταν ένα χωρικός ο Αμπντουραχμάν άρχισε να αποξηραίνει geckos στο σπίτι του και να τις πουλά σε έναν εξαγωγέα.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ Είδηση: 32136

    [10] Επίθεση αυτοκτονίας στο αρχηγείο του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη

    Τεταρτη, 20 01 2010 10:21

    Επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στο αρχηγείο του ιρακινού στρατού στη Μοσούλη του βορείου Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 33 άνθρωποι, ανακοίνωσε η αστυνομία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση σημειώθηκε σε κτίριο του στρατού το οποίο βρίσκεται κοντά σε αστυνομικό τμήμα και τραυματίες είναι 18 στρατιώτες, πέντε αστυνομικοί και 10 πολίτες.

    Παρά το γεγονός ότι τα επεισόδια βίας έχουν μειωθεί στο σύνολό τους στο Ιράκ, βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση. Αμερικανοί και ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι περιμένουν κλιμάκωση των επιθέσεων πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32175

    [11] Δημιουργήθηκε ουσία άμεσης δράσης κατά ιών και μικροβίων

    Τεταρτη, 20 01 2010 11:30

    Ένα, ταχείας δράσης απολυμαντικό που δρα αποτελεσματικά κατά ιών, βακτηρίων και άλλων παθογόνων μικρο-οργανισμών δημιούργησαν Γερμανοί επιστήμονες, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά να σταματήσει η εξάπλωση των θανατηφόρων μολύνσεων στα νοσοκομεία.

    Η ανακάλυψη έγινε από τους ερευνητές Μίκαελ Μπίκες και Μάρτιν Μίλκε του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου και δημοσιεύτηκε στο "Journal of General Virology" (Περιοδικό Γενικής Ιολογίας).

    Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η νέα ουσία απολυμαίνει τα χειρουργικά εργαλεία, χωρίς να τα διαβρώνει. Τα απολυμαντικά είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των νοσοκομειακών λοιμώξεων και, στο πλαίσιο αυτό, η αποτελεσματική καθαριότητα των νοσοκομειακών εργαλείων είναι ζωτική.

    Το γερμανικό διάλυμα καταπολεμά ένα ευρύ φάσμα μικροβίων, ακόμα και μερικά που επιβιώνουν από τα συνήθη απολυμαντικά, όπως το μυκοβακτήριο Mycobacterium avium που προκαλεί έναν τύπο φυματίωσης, καθώς και εντεροϊούς που μπορούν να προκαλέσουν πολιομυελίτιδα.

    Τα ανθεκτικά μικρόβια (αποκαλούμενα και "σούπερ-μικρόβια") αποτελούν επιδεινούμενο πρόβλημα στα νοσοκομεία όλου του πλανήτη και η ελλιπής υγιεινή του ιατρικού προσωπικού τους είναι συχνά υπεύθυνη για την εξάπλωση τέτοιων μολύνσεων. Περίπου 25.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 19.000 στις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

    Το νέο απολυμαντικό αποτελεί ένα μίγμα αλκαλικών ουσιών και αλκοόλ σε ποσοστό 20%. Μπορεί να καταστρέψει ακόμα και τις νοσογόνες πρωτεΐνες (πρίον), η απολύμανση των οποίων μέχρι τώρα οδηγούσε σε σταδιακή διάβρωση των χειρουργικών και άλλων εργαλείων.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο διάλυμα "είναι ασφαλέστερο, πιο φιλικό προς τα υλικά, εύκολο στην προετοιμασία, φθηνό και άκρως αποτελεσματικό εναντίον μιας ευρείας γκάμας παθογόνων μικρο-οργανισμών".

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32179


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 January 2010 - 9:50:31 UTC