Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε παράλληλους δρόμους κυβέρνηση-αγρότες
  • [02] Α. Λοβέρδος: Μέτρα για την ανεργία
  • [03] Τραγική παραμένει η κατάσταση στην Αϊτή
  • [04] Οpel: Μαζικές απολύσεις
  • [05] Γ. Πεταλωτής: Δεν περικόπτονται όλα τα επιδόματα
  • [06] Στάση εργασίας της ΔΟΕ για δίωξη εκπαιδευτικού
  • [07] Συλλήψεις για τη δολοφονία του Α. Χατζηκωστή
  • [08] Αϊτή: Μετ'εμποδίων η βοήθεια- Μετασεισμός 6,1 Ρίχτερ
  • [09] Προς τα 76 $ το αμερικανικό αργό
  • [10] Περιπλανώμενος γιγάντιος φαλλός αναστάτωσε τους κατοίκους του Ελσίνκι
  • [11] On line σύνδεση της ΕΛΑΣ με την Τειρεσίας ΑΕ

    [01] Σε παράλληλους δρόμους κυβέρνηση-αγρότες

    Πεμπτη, 21 01 2010 16:26

    Νέα πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε η κυβέρνηση στους αγρότες, σκληραίνοντας ταυτόχρονα τη ρητορική της για τα μπλόκα, που παραμένουν σε όλη την Ελλάδα.Ο Θόδωρος Πάγκαλος μίλησε για πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Οι αγρότες της Θεσσαλίας προειδοποιούν με κάθοδο στην Αθήνα τη Δευτέρα, που ξεκινάει ο εθνικός διάλογος για τη συνολική αναμόρφωση του αγροτικού. Εκπρόσωποι της Πανελληνίας Συντονιστικής Επιτροπής, από το μπλόκο της Βοιωτίας, έγιναν δεκτοί στο Μαξίμου όπου υπέβαλαν υπόμνημα με τα αιτηματά τους. Έντονη κριτική ασκούν πλέον και οι επαγγελματίες και οι έμποροι στις κινητοποιήσεις, καθώς οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των εθνικών και κεντρικών οδών έχουν αρχίσει να φαίνονται στη διακίνηση προϊόντων και στην αγορά. Κόντρα στη Βουλή για το αγροτικό.

    Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες και ενισχύουν τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Μπλόκα υπάρχουν στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο Κάστρο Βοιωτίας, στη Ριτσώνα, στην Αλαμάνα και στη Νίκαια Λάρισας - ενώ κλειστή είναι η Εγνατία στους κόμβους Κερδυλλίων και Χρυσούπολης.

    Αποκλεισμένος παραμένει, για τέταρτη μέρα, ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα Σερρών, εξαιτίας του μπλόκου των αγροτών. Είναι χαρακτηριστικό πως οι παραγωγοί δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρά το τσουχτερό κρύο.

    Πάντως, όπως είπαν, σε ένδειξη καλής θέλησης επέτρεψαν το βράδυ της Τετάρτης επί δύο ώρες (από τις 23.30 μέχρι τις 02.30 της Πέμπτης), τη διέλευση όλων των οχημάτων, ενώ αρχικά είχαν διαμηνύσει πως θα επιτραπεί, για μισή ώρα, μόνον σε νταλίκες με ευπαθή προϊόντα να περάσουν τα σύνορα.

    Περιοδικά ανοίγουν οι μεθοριακοί σταθμοί Δοϊράνης, Εξοχής και Ευζώνων.

    Άνοιξαν, μετά τις 9μμ το βράδυ της Πέμπτης, τα τέσσερα μπλόκα στο νομό Θεσσαλονίκης, όπου οι αγρότες και οι δασεργάτες διέκοψαν το απόγευμα, προσωρινά, την κυκλοφορία των οχημάτων. Παράλληλα, διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στα διόδια Μαλγάρων, στα "Πράσινα Φανάρια", στη Νέα Χαλκηδόνα και στα Βρασνά, όπου οι διαδηλωτές απέσυραν προσωρινά τα τρακτέρ από τα οδοφράγματα και αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις την Παρασκευή.

    "...μορφές όμως κινητοποίησης όπως αυτές του κλεισίματος εθνικών και διεθνών δρόμων είναι ατελέσφορες, δεν ωφελούν κανέναν και πρώτα απ' όλα τους ίδιους τους αγρότες, συνολικά την κοινωνία και, τελικά, την ίδια την Ελλάδα..."

    Γιώργος Πεταλωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Στο Μαξίμου εκπρόσωπος των αγροτών

    Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Βασίλης Κιλάφας και Βασίλης Πιλάφης, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών που εκπροσωπεί 17 μπλόκα μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή.

    Ο κ. Κιλάφας παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις της επιτροπής για ένα ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος των αγροτών ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τους αγρότες εκ μέρους του πρωθυπουργού να ανοίξουν τους δρόμους ενώ από την πλευρά του ο ίδιος εκπροσωπώντας την επιτροπή απηύθυνε έκκληση να ανταποκριθεί ο κ. Παπανδρέου στο διάλογο και στα αιτήματα της επιτροπής για να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο.

    Στο υπόμνημα που κατέθεσε η επιτροπή μεταξύ άλλων αναφέρει ότι είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για να τον ενημερώσουν για τα αιτήματα των αγροτών υποστηρίζοντας ότι οι κοινωνικός διάλογος στο Ζάππειο και οι ομάδες εργασίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης δεν προσφέρουν τίποτα στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που μαστίζουν τον αγροτικό χώρο.

    Προσερχόμενος ο κ. Κιλάφας δήλωσε: "Ούτε ξαφνικά ούτε ευκαιριακά ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών και εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στο διάλογο όπως έχει εκπονηθεί από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο".

    Οι αγρότες ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εγγυημένες τιμές των αγροτο-κτηνοτροφικών προϊόντων, πάγωμα χρεών, μείωση κόστους παράγωγης.

    Ουτοπία όμως μέχρι στιγμής παραμένει η σύσταση μίας ενιαίας συντονιστικής επιτροπής.Στα Μάλγαρα μετά από σύσκεψη εξέλεξαν 20μελή συντονιστική επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει την Παρασκευή στα Γρεβενά για να καθορίσει την μορφή των κινητοποιήσεων τους. Η επιτροπή εκπροσωπεί μπλόκα από την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Πιερία, τη Φλώρινα, την Πέλλα και τα Γρεβενά.

    Στο άλλο μπλόκο στη Νίκαια ο αγροτοσυνδικαλιστής, Βαγγέλης Μπούτας, που δεν συμμετείχαν στη σύσκεψη κάλεσε τους συναδέλφους του να συνταχθούν μαζί του σε κοινή γραμμή καθώς τα αιτήματα είναι κοινά.

    Είναι ώρα για αγώνες και όχι για συσκέψεις τόνισε και δήλωσε ότι το μπλόκο της Νίκαιας σκληραίνει τη στάση του και εξετάζει ακόμη και τη κάθοδο στην Αθήνα τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει ο εθνικός διάλογος στο Ζάππειο.

    Κυβέρνηση: Δίκαια τα αιτήματα-Δεν ωφελούν τα μπλόκα

    Οι αγρότες έχουν δίκαια αιτήματα, όμως μορφές κινητοποιήσεων όπως το κλείσιμο δρόμων, δεν ωφελούν ούτε τους ίδους, ούτε την κοινωνία, ούτε τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και αναγνώρισε ότι όντως υπάρχει ζήτημα με τους αγρότες.

    Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι στις πρώτες 100 ημέρες η κυβέρνηση δρομολόγησε πολιτικές και πήρε μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών και τη στήριξη των εισοδημάτων τους, και υπογράμμισε υπάρχει η βούληση να επέλθουν ριζικές τομές και στον αγροτικό τομέα.

    "Δεν είναι σωστή η λογική να δίνουμε κάθε χρόνο ψίχουλα στους αγρότες, όπως γινόταν μέχρι τώρα και με πελατειακό τρόπο, το θέμα είναι να γίνουν μεγάλες αλλαγές για την αναμόρφωση και αναγέννηση του αγροτικού τομέα", επισήμανε και ταυτόχρονα άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας υποκριτική τη στάση της στο θέμα λέγοντας ότι ενώ επίσημα τάσσονται κατά των μπλόκων, στελέχη της ακολοθούν άλλη πολιτική.

    Ωστόσο ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η συμμετοχή στα μπλόκα δεν σημαίνει και υποκίνηση από ένα συγκεκριμένο κόμμα και συμπλήρωσε ότι"εμείς θέλουμε να μείνουμε στην επίσημη αντίδραση των κομμάτων, αλλά βλέπουμε και τι γίνεται και στην πραγματικότητα".

    Από την πλευρά της η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 επανέλαβε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προβλέπεται ποσό 1 δισ. για αντιμετώπιση του αγροτικού προβλήματος, αλλά χαρακτήρισε άδικο μετρό την ενίσχυση ανά στρέμμα των αγροτών.

    "Για τους αγρότες πονούμε και αγωνιούμε, πρέπει, όμως, σε αυτή τη χώρα να εφαρμόζονται οι νόμοι και κάθε επιμέρους κοινωνικό αίτημα να εντάσσεται στην ομαλή λειτουργία του κοινωνικού συνόλου", τόνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. "Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τη θέλησή του επί των υπολοίπων με πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό και νομίζω ότι δεν είναι αποδεκτό", κατέληξε.

    Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στη ΝΕΤ η κ. Μπατζελή δήλωσε ότι συνήθως τα μπλόκα γίνονται όταν δεν έχει αποδώσει ο διάλογος και όχι πριν αυτός γίνει, λέγοντας ότι οι εξελίξεις έγιναν με αντίστροφη φορά.

    Κόντρα στη Βουλή

    Κόντρα σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα μπλόκα των αγροτών.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ Καρατζαφέρης ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει 15.000 ευρώ στον κάθε αγρότη σύμφωνα με μια απόφαση που υπάρχει της ΕΕ, ενώ παράλληλα πρότεινε το 1 εκ ευρώ που είχε καταθέσει το κόμμα του στο Ταμείο Αλληλεγγύης να δοθεί τώρα στους ανήμπορους αγρότες.

    Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής έκανε λόγο για ανεύθυνη κριτική που ασκείται στο θέμα των αγροτών, είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει αυτά τα χρήματα γιατί θα θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις και κάλεσε την υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλισμού και του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος.

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μαρκόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει γρηγορα αποφάσεις.

    Αντιδράσεις

    Επερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η ΝΔ, ενώ ο τομέας αγροτικής πολιτικής καλεί τη κυβέρνηση να συνεχίσει τη διαδικασία πληρωμών του προγράμματος Νέων Αγροτών σύμφωνα και με την τελευταία υπουργική απόφαση του κ. Χατζηγάκη (και τονίζει ότι τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος της χώρας αναζητά διεξόδους, η ύπαιθρος αποδυναμώνεται από τους νέους που την εγκαταλείπουν και η αγροτική οικονομία στενάζει υπό το κράτος της παγκόσμιας κρίσης.

    "Η Ν.Δ., καλεί την ύστατη στιγμή, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ν' αφουγκραστεί τα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού και να πάρει αποφάσεις για την επίλυσή τους και μεταξύ αυτών και των νέων ανθρώπων που επένδυσαν όνειρα και ελπίδες στη μάνα γη", τονίζει η ΝΔ.

    Δηλώσεις έκανε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης, εκτιμώντας ότι οι ισχυρισμοί της κ. Μπατζελή για δήθεν πρόστιμο της Ε.Ε. για το περσινό πακέτο αποζημιώσεων στους αγρότες, βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας.

    Το μπλόκο στη Χαλκηδόνα επισκέφτηκε η ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: "Τα προβλήματα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς είναι προβλήματα πολλών χρόνων, είναι πασίγνωστα και μια κυβέρνηση, η οποία μάλιστα πήρε την λαϊκή ψήφο πρόσφατα, οφείλει να πάρει θέση γι' αυτά. Να πει τι ικανοποιεί; τι δεν ικανοποιεί; Να ανοίξει τα χαρτιά της αν και για μας είναι ανοιχτά και να μην διαμορφώνει τους όρους ενός διαλόγου μόνο και μόνο για να παρεμποδίσει τους αγώνες, να διασπάσει την αγροτιά με βάση αυτούς που έχουν το κύριο αγροτικό επάγγελμα. Και μάλιστα έναν διάλογο στο οποίο καλούνται όλοι αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία της αγροτιάς (εμποροβιομήχανοι κ.α.). Το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ένα θέμα που απαιτεί διάλογο, δεν είναι ένα καινούργιο θέμα".

    Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους αγρότες με τρόπο υποτιμητικό και αν συνεχίσει, σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε μια κοινωνική έκρηξη, σχολίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    "Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν είναι ίσως οι μόνοι. Ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε απόγνωση και η κυβέρνηση κάνει σαν να μην καταλαβαίνει. Τους καλεί σε επίσημους διαλόγους στο Ζάππειο. Αντί να βρεθούν οι αρμόδιοι υπουργοί στα μπλόκα να εξηγήσουν ποια είναι η πολιτική τους -αν έχουν πολιτική- για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αντιμετωπίζουν τους αγρότες με έναν τρόπο υποτιμητικό", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Έντονη κριτική από επαγγελματίες εμπόρους.

    Έντονη κριτική άσκησαν στους αγρότες οι πρόεδροι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και των Εμπόρων, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις κινητοποιήσεις και ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης.

    "Καμία κοινωνική ομάδα δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τα σύνορα όσο δίκαια και αν είναι τα αιτήματά της", τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Γιώργος Κασιμάτης, αναφέροντας ότι αυτό αποτελεί διασυρμό για τη χώρα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης ανέφερε ότι οι αγρότες "αφού έσπειραν και τελείωσαν τη δουλειά τους για το χειμώνα βαρέθηκαν να κάθονται στα καφενεία και βγήκαν στους δρόμους αλλά αυτό θα το πληρώσουν όλες οι κοινωνικές ομάδες με ανατιμήσεις σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών".

    Βουλγαρία: Απειλεί με αποζημιώσεις

    Με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων απειλεί η Βουλγαρία, με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ. Όπως δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός: "Για να ενισχύσουμε την θέση μας, ωστόσο, σήμερα ανέθεσα στον (αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών) Μαρίν Ράικοφ να προετοιμάσει την αγωγή, την οποία θα καταθέσουμε στο Λουξεμβούργο. Τα δύο πράγματα έρχονται παράλληλα. Η καλή γειτονία είναι καλή γειτονία, αλλά, λυπάμαι, δεν πρόκειται εμείς να χάνουμε εξαιτίας τους. Ελπίζω, ότι αυτό θα προκαλέσει την αναγκαία εντύπωση στην ελληνική πλευρά". Η Βουλγαρία εκτιμά ότι οι μέχρι τώρα ζημιές της ανέρχονται σε δέκα εκατομμυρίων ευρώ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες

    Είδηση: 32248

    [02] Α. Λοβέρδος: Μέτρα για την ανεργία

    Πεμπτη, 21 01 2010 20:04

    Με ορατό το κίνδυνο της φτώχειας βρίσκεται το 20% του πληθυσμού στη χωρά μας, με το μέσο κοινοτικό όρο να βρίσκεται στο 17%.Τα στοιχεία της Εurostat μπορεί να αναφέρονται στο 2008, ωστόσο όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας δεν διαφοροποιηθήκαν μέσα σε ένα χρόνο και αναφέρονται κυρίως στους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους. Το 2010 έχει ανακηρυχτεί ως έτος καταπολέμησης της φτώχειας Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Εργασίας από το Δημαρχείο Ελευσίνας ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης δέσμη μέτρων για την τόνωση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων.

    Όπως το κουπόνι το όποιο θα διατεθεί από το Μάρτιο στους επιδοτούμενους ανέργους για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και την αγορά βασικών ειδών διατροφής. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος: "η χώρα μας είναι δυστυχώς από αυτές με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στο παιδικό πληθυσμό, και είναι δεύτερη, μετά από τη Ρουμανία στην εργασιακή φτώχεια, δηλαδή στους ανθρώπους με αμοιβή κάτω από 500 ευρώ. Οι άνεργοι και οι φτωχοί δεν είναι απλό νούμερο που προστίθεται στις στατιστικές". Επίσης ο κ. Λοβέρδος έθεσε σα στόχο "Μια πιο δυνατή κοινωνία συνοχής".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εκ των οποίων τα 19 εκατομμύρια είναι παιδιά. Στην Ελλάδα, στη Λιθουανία και στην Ισπανία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat το 20% των πολιτών αντιμετωπίζει την απειλή της φτώχειας. Η ηλικιακή κατανομή της απειλής της φτώχειας στη χώρα μας είναι για το 23% των νέων έως 17 ετών και για τους άνω των 65 το 22%. Επίσης το 14% των φτωχών στην Ελλάδα, είναι εργαζόμενοι, φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη.

    Τη Δευτέρα ο Υπουργός θα έχει συνάντηση με τις εταιρίες και τις οργανώσεις που θέλουν να στηρίξουν το πρόγραμμα. Η σύσκεψη θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αντικείμενο τη μελέτη και το σχεδιασμό κοινών δράσεων, για τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των ανέργων, στην προσπάθεια συντονισμού όλων των εθνικών φορέων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Ευάγγελος Γιαννόπουλος" - Πειραιώς 40 - και ώρα 19:00.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε στο χαιρετισμό του οτι χρειάζεται κοινή δουλειά και προσπάθεια και όχι φανατισμοί για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Αντιδράσεις

    "Η εξαγγελία της κυβέρνησης για την κατάργηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (ΕΤΑΚΣ), ο περιορισμός των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κατά 200.000 δικαιούχους φέτος, η συρρίκνωση των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και κυρίως, η παντελής έλλειψη δράσεων του ΟΑΕΔ για την ενίσχυση της απασχόλησης (κύριο εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας), αντιστρατεύονται το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Έτους", σημείωσε η ΝΔ.

    "Είναι προσβολή στην εργατική τάξη τα κουπόνια φτώχειας που εξήγγειλε ο υπουργός και θα είναι ντροπή να τα αποδεχτούν οι εργαζόμενοι", σχολίασε το ΚΚΕ.

    "Τα κουπόνια που εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας για τους άνεργους και τους φτωχούς προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι άνεργοι και οι φτωχοί δεν θέλουν κουπόνια, αλλά δουλειές, αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας, μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους και κοινωνικές πολιτικές στήριξής τους", τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    "Όπως αποκαλύπτει σήμερα το περιοδικό "ΕΠΙΚΑΙΡΑ", το ασφαλιστικό οδηγείται σε παντελή αδυναμία - πέρα απ΄ όλα τα άλλα - και από τις καταβολές προς τους μετανάστες", επισήμανε ο ΛΑΟΣ.

    Ταυτόχρονα, ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει Τώρα" προανήγγειλε την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και των εθελούσιων εξόδων, λέγοντας ότι μπαίνει τέλος στο καθεστώς των 42χρονων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφάλειας

    Κόντρα για τον ΟΑΕΔ

    Το οικονομικό αδιέξοδο του ΟΑΕΔ ήταν το θέμα που ανέβηκαν οι τόνοι στη βουλή μεταξύ του υπουργού Εργασίας και του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαυρίκου.

    Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Πυθαγόρα Βαρδίκου (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργου Μαυρίκου (ΚΚΕ) ο υπουργός είπε ότι "ο Οργανισμός κατανάλωσε κατά τρόπο απερίσκεπτο, καταναλωτικό και πολιτικά πελατειακό όλα τα αποθέματα προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σταδιοδρομίες και πολιτικές καριέρες".

    Ο υπουργός είπε συγκεκριμένα ότι το Σεπτέμβριο 2009 και το Δεκέμβριο 2009 οι δαπάνες του ΟΕΑΔ ήταν 1,2 δις. ευρώ όταν αντιστοίχως τα έσοδα ήσαν 900 εκ. Η διάφορα των 300 εκ καλύφθηκαν από τα 101 εκ του αποθεματικού και τα 300 εκ από το Λογαριασμό Αλληλεγγύης που είχε περάσει στον ΟΑΕΔ παρά τις διαφωνίες των κοινωνικών εταίρων κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, απέδωσε στον υπουργό "ενίσχυση της κεντρικής κυβερνητικής προπαγάνδας περί χρεοκοπίας και ανάγκης να σταματήσουν να διεκδικούν: "Το θέμα του ΟΑΕΔ από μόνο του δείχνει με τον πιο ωμό και τον πιο εξοργιστικό τρόπο, πώς ένας οργανισμός που συγκροτήθηκε για να βοηθά τους άνεργους, μετατρέπεται σε μηχανισμό επιδότησης των βιομηχάνων και των εργοδοτών. Πού πήγαν τα λεφτά; Έπεσαν στη θάλασσα; Υπάρχει κανείς στη φυλακή;", τόνισε.

    Η διαχείριση που έγινε στον ΟΑΕΔ τα προηγούμενα χρόνια ήταν παροιμιώδης. Αν γι' αυτά, υπάρχει ανάγκη κάποιος να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη, αυτό δεν είναι δουλειά ενός υπουργού, απάντησε ο κ. Λοβέρδος.

    Σε σαφάρι είσπραξης οφειλών προς το ΙΚΑ έχει επιδοθεί το υπουργείο Εργασίας .Ανάλογες επιστολές, όπως αυτές που έχει αποστείλει στον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή Αεροπορία για αποπληρωμή χρεών προς το Ίδρυμα πρόκειται να απευθύνει στις τράπεζες και τη ΔΕΗ.

    Είδηση: 32272

    [03] Τραγική παραμένει η κατάσταση στην Αϊτή

    Πεμπτη, 21 01 2010 18:31

    Ο μετασεισμός των 6,1 ρίχτερ την Τετάρτη σκόρπισε για μια φορά ακόμη τον πανικό στους κατοίκους της Αϊτή, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να φτάνει με το σταγονόμετρο. Στη σεισμόπληκτη Αϊτή, οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται αδιάκοπα, τα αυτοσχέδια νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των χιλιάδων τραυματιών, ενώ η ροή βοήθειας προς τους πληγέντες αρχίζει να ρυθμίζεται. Τα πυρά του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπολύει ξανά ο Ούγκο Τσάβες με αφορμή την απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει άλλους 4.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην δοκιμαζόμενη Αϊτή. Εν τω μεταξύ, 61 υπάλληλοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν στον σεισμό της Αϊτής και 180 αγνοούνται. Το λιμάνι δέχεται περιορισμένο αριθμό πλοίων, 4 αεροδρόμια λειτουργούν.

    Εν τω μεταξύ, οι κυβερνώντες της χώρας την Πέμπτη απέρριψαν τα περί αμερικανικής κηδεμονίας, λέγοντας ότι εκείνοι ζήτησαν ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης μετά τον καταστροφικό σεισμό.

    Την ενόχληση ευρωπαϊκών χωρών αλλά και του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες έχει προκαλέσει η σπουδή που έχουν επιδείξει οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν συνολικά την τύχη της Αϊτής.

    Καθημερινά καταφθάνει στρατός και ανθρωπιστική βοήθεια και ο πρόεδρος της χώρας Ρενέ Πρεβάλ φαίνεται να συνομιλεί μόνο με τους απεσταλμένους της Ουάσιγκτον. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια ισχύος ουδόλως ενδιαφέρουν τους κατοίκους του ισοπεδωμένου Πορτ Ο Πρενς. Για εκείνους προέχει το φαγητό, το νερό και η στέγη. Ακόμη και όσοι έχασαν τους δικούς τους, έπαψαν να ελπίζουν ότι θα τους ξαναδούν. Όλο το βάρος τώρα πέφτει στους χιλιάδες τραυματίες και στην αποκατάσταση των υποδομών.

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε την αποπληρωμή του χρέους

    Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη, επίσημα, ότι "αναστέλλει, επί μία πενταετία", μετά τον φονικό και πολύ καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ, "την αποπληρωμή του αϊτινού χρέους".

    Το εναπομένον χρέος -λόγω των πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων της δανειολήπτριας Αϊτής, μιας από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη -συμποσούται μόλις στα 38 εκατομμύρια δολάρια. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι τα 38 εκατομμύρια δολάρια είναι απλά το 4% του συνολικού εξωτερικού χρέους του Πορτ-ο-πρενς. Πάντως, μετά από το 2003 το Πορτ-ο-πρενς έχει συνολικά δανειοδοτηθεί από ΔΝΤ/Παγκόσμια Τράπεζα με περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, μεταγενέστερα εξετάζεται και το ενδεχόμενο "του απλού μηδενισμού του αϊτινού χρέους", ενώ στο ΔΝΤ το Πορτ-ο-πρενς λόγω του φτωχού βιοτικού επιπέδου δεν καταβάλλει καν τοκοχρεολύσια, μέχρι και του χρόνου.

    Η Γερμανία επιταχύνει τις διαδικασίες υιοθέτησης παιδιών από την Αϊτή

    Για την επιτάχυνση της διαδικασίας άφιξης των Αϊτινών παιδιών τα οποία έχουν εγκριθεί για υιοθεσία από ζευγάρια δεσμεύθηκε η Γερμανία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Καναδά και των ΗΠΑ. Τα πρώτα παιδιά θα μπορούσαν να φτάσουν στις νέες τους οικογένειες μέσα στις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της "ταχείας πολιτικής, χωρίς γραφειοκρατία" δήλωσε μία εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Η κυβέρνηση της Αϊτής έχει δώσει το πράσινο φως στο Βερολίνο για τη γρήγορη μεταφορά των παιδιών στη Γερμανία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο. Την ίδια ώρα, ένα αεροπλάνο το οποίο μετέφερε 106 παιδιά από την Αϊτή για υιοθεσία από οικογένειες στην Ολλανδία και το Λουξεμβούργο προσγειώθηκε σήμερα το απόγευμα στην Ολλανδία. "Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν λίγο πριν από τις 16Η00 τοπική ώρα" δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας.

    Εννέα ημέρες μετά τον σεισμό

    Εξήντα ένας υπάλληλοι του ΟΗΕ έχουν χάσει την ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό στην Αϊτή και περίπου 180 ακόμα αγνοούνται, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ. "Αυτή τη στιγμή έχουμε 61 επιβεβαιωμένους θανάτους και λιγότερους από 180 ανθρώπους που ακόμα αγνοούνται", δήλωσε ο Χακ στο γαλλικό πρακτορείο. Ο εκπρόσωπος Τύπου εξήγησε πως χάρη στην σταδιακή αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών πολλοί άνθρωποι από τους οποίους δεν είχαν νέα μετά τον σεισμό εντοπίστηκαν ζωντανοί. Ο Χακ διευκρίνισε ότι περίπου 180 άνθρωποι αγνοούνται, περίπου 150 τοπικοί υπάλληλοι της αποστολής του ΟΗΕ για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (Minustah).

    Ανοιξε το λιμάνι του Πορτ-ο-Πρενς, που έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό, και μπορεί να δεχθεί περιορισμένο αριθμό πλοίων που μεταφέρουν βοήθεια. Αμερικανική ακτοφυλακή

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τους Πρόσφυγες (ΟΙΜ) οι άστεγοι από τον σεισμό στην Αϊτή φτάνουν "το λιγότερο τους 500.000" στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, ενώ έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί για να τους στεγάσουν. "Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 447 καταυλισμοί στους οποίους έχουν καταφύγει το λιγότερο 500.000 άνθρωποι που προέρχονται μόνο από το Πορτ-ο-Πρενς", εκτιμά ο ΟΙΜ σε ανακοίνωσή του.

    Παράλληλα υψηλόβαθμός αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι είναι πλέον σε λειτουργία τέσσερα αεροδρόμια στην Αϊτή και στη Δομινικανή Δημοκρατία, μεταξύ αυτών και του Πορτ-ο-Πρενς, για να επιταχυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Αϊτής άρχισε να μετακινεί τους αστέγους της πρωτεύουσας σε "χωριά", κάθε ένα από τα οποία μπορεί να υποδεχθεί 10.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα ο αϊτινός υπουργός Εσωτερικών Πολ Αντουάν Μπιεν-Εμέ. "Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μία δωρεάν υπηρεσία μετακίνησης. Μία τεράστια επιχείρηση ξεκινά, μετακινούμε τους αστέγους", δήλωσε ο υπουργός. Αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η κυβέρνηση επέταξε περίπου 30 πούλμαν για να μεταφέρει τους αστέγους στα βόρεια και τα νότια του Πορτ-ο-Πρενς.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΝΕΤ Είδηση: 32265

    [04] Οpel: Μαζικές απολύσεις

    Πεμπτη, 21 01 2010 19:55

    Λουκέτο στο εργοστάσιό της στην Αμβέρσα του Βελγίου, αποφάσισε να βάλλει η Opel μέσα στο 2010. Από την επιλογή αυτή θίγονται 2.600 εργαζόμενοι, που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία.

    Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρίας: "Για να εγγυηθεί γρήγορα και μακροπρόθεσμα το μέλλον της επιχείρησης, η Opel γνωστοποιεί την πρόθεσή της να κλείσει τους βελγικούς χώρους παραγωγής της Αμβέρσας μέσα στο 2010". Η γνωστοποίηση της απόφασης αυτής, οδήγησε τους εργαζόμενους στον αποκλεισμό του εργοστασίου, ώστε να εμποδίσουν την έξοδο των καινούριων οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η General Motors είχε σαν αρχική επιλογή την πώληση της Opel, απόφαση που στη συνέχεια αναθεώρησε, για να επιλέξει τη μείωση της παραγωγής της κατά 20%, περιορίζοντας τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητες. Συνολικά απασχολούνται 50.000 εργαζόμενοι στην Opel, γεγονός που σημαίνει ότι οι 2.600 εργαζόμενοι που θα απολυθούν, αποτελούν περίπου το 5% του ευρωπαϊκού δυναμικού της εταιρίας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Είδηση: 32271

    [05] Γ. Πεταλωτής: Δεν περικόπτονται όλα τα επιδόματα

    Πεμπτη, 21 01 2010 18:01

    Δεν υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης που να αντιστοιχεί σε ό,τι ακούγεται μέχρι στιγμής δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με το θέμα των επιδομάτων και εξήγησε ότι η απόφαση είναι να περικοπεί το συνολικό κονδύλι των επιδομάτων κατά 10%. "Δεν περικόπτονται όλα τα επιδόματα κατά 10% και δεν ισχύουν αυτά τα οποία, πανικόβλητα, διαχέονται ως φήμες και ως σενάρια όλο το τελευταίο διάστημα" σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και υπογράμμισε ότι από αυτές τις περικοπές εξαιρούνται σημαντικά επιδόματα, όπως είναι το οικογενειακό επίδομα και "σειρά από επιδόματα που θα εξειδικευτούν". Ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι η περικοπή των επιδομάτων θα γίνεται με "αναλογικό" τρόπο, εξηγώντας ότι στα χαμηλά επιδόματα η περικοπή θα είναι πολύ μικρότερη απ' ό,τι στα υψηλά επιδόματα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι "σαφώς και παρακολουθούμε την εκτίναξη των spreads και τη διακύμανσή τους, γιατί έχει άμεση επίδραση στην οικονομία μας, όμως δεν χαράσσουμε την πολιτική μας με τις καθημερινές αυξομειώσεις τους". Πρόσθεσε δε ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να έχει σταθερότητα στις επιλογές της και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι βάζοντας ζητήματα και θεμέλια αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, οι διεθνείς αγορές θα αντιδρούν με τον θεμιτό τρόπο. Σε σχέση με το ΕΣΠΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση ήδη εργάζεται σκληρά, ότι γίνεται αναθεώρηση των στόχων του, καθώς επίσης και ότι δεν καθυστερεί η απορροφητικότητα και η υλοποίησή του. Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και το ρόλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου σε αυτή, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι αυτή έχει σαν στόχο την παρακολούθηση του Προγράμματος Σταθερότητας και μια επίβλεψη για το τι γίνεται με τις ΔΕΚΟ. "Ο κ. Πάγκαλος είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έχει το συγκεκριμένο ρόλο. Τα οικονομικά, όμως, εννοείται τα σχεδιάζει και τα υλοποιεί το οικονομικό επιτελείο και βεβαίως με τη συνδρομή σύσσωμης της κυβέρνησης" ανέφερε.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32261

    [06] Στάση εργασίας της ΔΟΕ για δίωξη εκπαιδευτικού

    Πεμπτη, 21 01 2010 23:28

    Δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς του λεκανοπεδίου και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για το 132ο Δημοτικό κήρυξε η Διδασκαλική Ομοσπονδία για την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Παράλληλα καλεί σε συγκέντρωση στις 11πμ στα δικαστήρια, με αφορμή τη δίκη της εκπαιδευτικού Στέλλας Πρωτονοτάριου.

    Η εκπαιδευτικός και πρώην διευθύντρια στο 132ο δημοτικό σχολείο κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος από το νυν διευθυντή του σχολείου, διότι παραχωρούσε χώρο του σχολείου, για την διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές της και ελληνικών σε μετανάστες γονείς, παρά το ότι οι παραπάνω ενέργειες πραγματοποιήθηκαν με απόφαση του Συλλόγου των διδασκόντων του σχολείου. Δάσκαλοι που εργάστηκαν και εργάζονται στο 132ο Δημοτικό Σχολείο, η ΔΟΕ, σύλλογοι εκπαιδευτικών, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς εκφράζουν με ανακοινώσεις τους την αλληλεγγύη στην κ. Πρωτονοταρίου. Είδηση: 32284

    [07] Συλλήψεις για τη δολοφονία του Α. Χατζηκωστή

    Πεμπτη, 21 01 2010 20:35

    Στα ίχνη των δραστών της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή εκτιμούν ότι βρίσκονται οι αξιωματικοί των Διωκτικών Αρχών της Κύπρου, οι οποίο μετά από εκτεταμένες έρευνες εντόπισαν και συνέλλαβαν δύο άτομα που εκτιμούν ότι είναι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ».

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο συλληφθέντων. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρία άτομα έχουν συλληφθεί για την υπόθεση αυτή. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα δελτία ειδήσεων, ο ένας από τους τρεις υπόπτους ως δράστες της δολοφονίας φέρεται να παραδέχθηκε ενοχή το απόγευμα και κατονόμασε, ύστερα από πολύωρη ανάκριση, άλλα πρόσωπα,τα οποία φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32276

    [08] Αϊτή: Μετ'εμποδίων η βοήθεια- Μετασεισμός 6,1 Ρίχτερ

    Τεταρτη, 20 01 2010 11:09

    Με εμπόδια, συνεχίζεται στην Αϊτή η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, οκτώ ημέρες μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης τρόμος επέστρεψε, όταν σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 6.1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Λόγω της συμφόρησης που παρατηρείται στο αεροδρόμιο του Πόρτο Πρενς, ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να διανέμει τρόφιμα και νερό στην πρωτεύουσα και τα περίχωρα της με ελικόπτερα, ενώ νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς σύνορα, κατήγγειλε ότι αεροσκάφος της δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο. Την ώρα πάντως που συνεχίζεται η διεθνής επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας, το πρόβλημα με την ασφάλεια δείχνει σύμφωνα με τον ΟΗΕ να περιορίζεται κυρίως σε περιοχές που ήταν υψηλού κινδύνου και πριν το χτύπημα από του Εγκέλαδου.

    Αντιδράσεις για την ισχυρή παρουσία των Αμερικανών

    " Η κατάσταση της ασφάλειας στο Πόρτο Πρενς παραμένει σταθερή με τη βία και τις λεηλασίες να περιορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές " σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του ΟΗΕ που συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Νωρίτερα, αμερικανικά ελικόπτερα με στρατιώτες και εφόδια προσγειώθηκαν και έξω από το κατεστραμμένο Προεδρικό Μέγαρο.

    Η προσγείωση, ήταν η πιο εντυπωσιακή επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων, ωστόσο, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο, δεν έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από όλους.

    "Δεν είδα τους αμερικανούς να μας δίνουν νερό και τροφή στους δρόμους, τώρα έρχονται στο Προεδρικό Μέγαρο¨δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γουίλσον Γκιγιόμ, άστεγος ενώ ένας άλλος κάτοικος τόνισε

    "Είναι κατοχή, το Μέγαρο είναι η δύναμη και η τιμή μας".

    Δεν μπόρεσε να προσγειωθεί αεροσκάφος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

    Το αεροδρόμιο, πάντως ελέγχεται από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση "Γιατροί χωρίς Σύνορα" κατήγγειλε ότι σε ένα από τα αεροσκάφη της απαγορεύθηκε τρεις φορές να προσγειωθεί σε αυτό.

    Στην ανακοίνωση της οργάνωσης δεν γίνεται αναφορά στους λόγους που εμποδίστηκε η προσγείωση του αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε φάρμακα, χειρουργικά εφόδια και δυο μηχανήματα αιμοδιάλυσης.

    Αναφέρεται ωστόσο ότι "απετράπη η προσγείωση του τρεις φορές παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι υπήρχε η δυνατότητα να προσγειωθεί εκεί".

    Αιχμές από τον Γάλλο υπουργό Ανάπτυξης

    "Προτεραιότητα μας είναι να βοηθήσουμε την Αϊτή όχι να την καταλάβουμε" Γάλλος υπουργός Συνεργασίας Αλάν Ζογιαντέ

    Νωρίτερα, η διαχείριση των επιχειρήσεων διανομής βοήθειας στην Αϊτή, προκάλεσε ένταση ανάμεσα στο Παρίσι και την Ουάσινγκτον, μετά τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Συνεργασίας, Αλάν Ζογιαντέ που ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να διασαφηνίσουν το ρόλο των ΗΠΑ στη χώρα

    Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι "Προτεραιότητα μας είναι να βοηθήσουμε την Αϊτή όχι να την καταλάβουμε" Ο Νικολά Σαρκοζί έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας ότι Γαλλία και ΗΠΑ συνεργάζονται πλήρως για την παροχή βοήθειας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σοσιαλιστής Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες είχε εδώ και μέρες καταγγείλει την Ουάσινγκτον για κατάληψη της χώρας με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας

    Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ είχε σημειώσει ότι η παρουσία του αμερικανικού στρατού έχει ως μόνο σκοπό να συνδράμει το έργο των κυανοκράνων για την επιβολή της τάξης. Χαιρέτισε τη διεθνή κοινοποίηση αλλά παραδέχτηκε ότι το μείζον πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή είναι αυτό του συντονισμού.

    Ολοκληρώνονται οι επιχειρήσεις αναζήτησης επιζώντων

    "Σκάβαμε συνέχεια, αλλά δεν μπορούσαμε να τη φτάσουμε, και όταν ένιωσα ότι μου άρπαξε το χέρι και το έσφιξε, ένιωσα σαν να το έσφιγγε ο Θεός..." Χαβιέ Βάσκες, Μεξικανός διασώστης

    Οκτώ μέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στα ερείπια των κτηρίων εξανεμίζονται και οι επιχειρήσεις των σωστικών συνεργείων πλησιάζουν προς το τέλος τους.

    Την Τρίτη το βράδυ, Αμερικανοί διασώστες και Αιϊτινοί πυροσβέστες κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανή από τα ερείπια ενός σούπερ μάρκετ μία 25χρονη κοπέλα.

    Είχε προηγηθεί η διάσωση μίας ηλικιωμένης από τα ερείπια ενός καθεδρικού ναού με τα λόγια ενός Μεξικανού διασώστη να αναδεικνύουν το μεγαλείο της ζωής:

    "Σκάβαμε συνέχεια, αλλά δεν μπορούσαμε να τη φτάσουμε, και όταν ένιωσα ότι μου άρπαξε το χέρι και το έσφιξε, ένιωσα σαν να το έσφιγγε ο Θεός..."

    Σώο μετά έξι μέρες ανασύρθηκε κοριτσάκι 23 ημερών

    Ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια του σπιτιού του, που κατέρρευσε στο Τζακμέλ, μια πόλη στη νότια Αϊτή, βρέθηκε και ανασύρθηκε σώο από ομάδα γάλλων ένα κοριτσάκι, ηλικίας 23 ημερών.

    Το κοριτσάκι, το όνομα του οποίου είναι Ελίζαμπεθ, ανακαλύφθηκε σε μια κοιλότητα στα ερείπια και ανασύρθηκε έπειτα από πέντε ώρες προσπαθειών από τρεις ομάδες γάλλων διασωστών, σύμφωνα με έναν ειδικό απεσταλμένο του ραδιοσταθμού. Ο θείος του κοριτσιού διευκρίνισε πως το μωρό είναι μόλις 23 ημερών.

    Το παιδί δεν φέρει κανένα ίχνος εκχυμώσεων και είναι καλά. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί από Αμερικανούς στο Τζακμέλ.

    Όσον αφορά στον ισχυρό μετασεισμό, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή νέες ζημιές.

    Σύμφωνα με το Γεωλογικό Παρατηρητήριο των ΗΠΑ, ο ισχυρός μετασεισμός που έπληξε την Αϊτή, οκτώ ημέρες μετά τον φονικό σεισμό της 12ης του μήνα είχε επίκεντρό 42 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά του Τζακμέλ, ενώ το εστιακό του βάθος ήταν μόλις 9,9 χιλιόμετρα.

    Άστεγοι- καταυλισμοί

    Σε 370.000 ανέρχονται οι άστεγοι που έχουν βρει καταφύγιο σε περισσότερους από 300 αυτοσχέδιους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στο Πορτ-ο-Πρενς, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΟΙΜ).

    Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς που δεν έχουν πρόσβαση σε δίκτυα ύδρευσης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΙΜ.

    "Μέχρι να τους δοθούν σκηνές, η προτεραιότητα των ανθρώπων αυτών είναι να έχουν πλαστικές τέντες, μπιτόνια για να φυλάνε νερό και χάπια για απολύμανση του νερού", επισημαίνει ο ΟΙΜ σε ανακοίνωσή του.

    "Συνοικίες ολόκληρες είναι άδειες. Οι πιο φτωχοί από τους φτωχούς έχουν παραμείνει στην πόλη, όμως πολλοί εγκαταλείπουν το Πορτ-ο-Πρενς, οι περισσότεροι για να πάνε σε άλλες πόλεις όπου έχουν συγγενείς ή φίλους", δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΙΜ στην Αϊτή Βίνσεντ Χούβερ.

    "Κι ένα δεύτερο κύμα εγκαταλείπει την πόλη, αυτό αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν συγγενείς ή φίλους και οι οποίοι κατευθύνονται προς πόλεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να τους υποδεχθούν", προειδοποιεί ο ΟΙΜ.

    "Σημαντική συρροή ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα εντοπίζεται στο Μιραγκάν, στο νομό Νιπ, ενώ 5.000 άλλοι, μεταξύ των οποίων τραυματίες, έφτασαν στο νομό του Γκραν Άνς οδικώς ή μέσω θαλάσσης", προσθέτει ο ΟΙΜ.

    Στην πόλη Ζακμέλ, 80 χλμ από το Πορτ-ο-Πρενς, περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί σε 8 αυτοσχέδιους καταυλισμούς, επισημαίνει τέλος ο ΟΙΜ, σύμφωνα με τον οποίο συνολικά 200.000 οικογένειες στην Αϊτή, δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι, χρήζουν άμεσα στέγης.

    Πηγή: Reuters - Le Monde Σχετικά άρθρα: Ορατός ο εφιάλτης ασθενειών στην Αϊτή L'ONU doit prΓ©ciser le rΓ΄le des Etats-Unis en HaΓ―ti selon Joyandet Διαβάστε ακόμα: Pour RenΓ© PrΓ©val, l'urgence est Γ la coordination des secours

    US troops secure Haiti presidential palace, hospital Είδηση: 32177

    [09] Προς τα 76 $ το αμερικανικό αργό

    Πεμπτη, 21 01 2010 22:48

    Προς τα 76 $ υποχωρεί η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς οι ενδείξεις ότι το Πεκίνο επιδιώκει σφικτότερη πιστωτική αγορά το 2010 επισκίασαν την επιστροφή της κινεζικής οικονομίας σε διψήφιους αναπτυξιακούς ρυθμούς για πρώτη φορά από το 2008. Το συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε 1,63 $ στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να υποχωρεί στα 76,11 $. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Nymex έχουν χάσει περίπου 7% της αξίας τους από τις 11 Ιανουαρίου, όταν άγγιξαν τα 83,95 $ το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 12 μηνών.

    Στην έκθεσή της η αναλύτρια της Commerzbank στο Λονδίνο Κάρεν Τζόουνς, προέβη στην εκτίμηση ότι η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού μπορεί να υποχωρήσει, βραχυπρόθεσμα, ως και στα 70,92 $ και να ανακάμψει πιθανώς -εν συνεχεία- σε επίπεδα μεταξύ 85,82 και 86,24 δολαρίων το βαρέλι.

    Παράλληλα, η τιμή του συμβολαίου του αργού τύπου Μπρεντ υποχωρούσε, στα 75,26 $, χάνοντας 1,06 $ στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Η κινεζική στατιστική υπηρεσία National Bureau of Statistics γνωστοποίησε, ότι ο αναπτυξιακός ρυθμός της οικονομίας επιταχύνθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2009 στο 10,7%, αναθεωρώντας, ταυτοχρόνως, προς τα άνω στο 9,1% την αρχική εκτίμησή της για το τρίτο τρίμηνο πέρυσι.

    Ωστόσο, οι επενδυτές αγνόησαν την είδηση, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην έκκληση της κινεζικής κυβέρνησης προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να αυξήσουν τα αποθέματα τους και να περιορίσουν το δανεισμό.

    "Για όλο το διάστημα του 2010 η Κίνα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, γιατί θα είναι ο βασικός μοχλός αύξησης της ζήτησης...", επεσήμανε το στέλεχος της Mitsubishi Corp. στο Τόκιο Τόνι Νάναν. "Αν η κινεζική οικονομία εκτιναχθεί, τότε μπορεί να ανεβούμε ένα βήμα υψηλότερα. Προς το παρόν, υπάρχει επάρκεια διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων και πολύ μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα", προσέθεσε ο κ. Τόνι Νάναν.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters Είδηση: 32283

    [10] Περιπλανώμενος γιγάντιος φαλλός αναστάτωσε τους κατοίκους του Ελσίνκι

    Πεμπτη, 21 01 2010 21:03

    Άναυδοι έμειναν οι πολίτες στο Ελσίνκι όταν την Πέμπτη το πρωί-πρωί είδαν ένα γιγαντιαίο φαλλό να...βολτάρει στους παγωμένους δρόμους της πόλης, άκαμπτος πανύψηλος , επιβλητικός και σιωπηλός, εκτός κι αν κάποιος του μιλούσε, τον έβριζε ή τον χλεύαζε οπότε και απαντούσε καταλλήλως. Το περίεργο αυτό θέαμα είχε σκοπό να προσελκύσει τους περαστικούς σε ένα καμπαρέ όπου μία ομάδα καλλιτεχνών τσίρκου ανεβάζει μία παράσταση με θέμα την ντροπή για το τι είμαστε. "Προς Θεού, σώστε τα πέη... και τους άνδρες !", φώναξε μία γηραιά κυρία που ειδοποιημένη από κάποιους άλλους θεατές (άγνωστο εάν αποτελούσε μέρος του θεάματος κι αυτή) είπε ότι πήγε στο κέντρο της πόλης ειδικά για να θαυμάσει τον φαλλό.

    Τον ρόλο του ανδρικού μορίου, ύψους 2,5 μέτρων, έχει αναλάβει ένας από τους τρεις ηθοποιούς του θιάσου Agit-Cirk, η πρεμιέρα της παράστασης του οποίου με τίτλο "Καμπαρέ της ντροπής" θα γίνει αύριο Παρασκευή στο Ελσίνκι. Ένας άλλος ηθοποιός του θιάσου δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η παράσταση αφορά στην "ντροπή που νιώθουν οι άνδρες για τον εαυτό τους". "Το πέος είναι αναπόσπαστο μέρος της παράστασης, βέβαια καταλαβαίνετε ότι έχει λίγο μικρότερο μέγεθος από αυτό", επισήμανε.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 32274

    [11] On line σύνδεση της ΕΛΑΣ με την Τειρεσίας ΑΕ

    Πεμπτη, 21 01 2010 20:01

    ΟN line σύνδεση με τον Τειρεσία απέκτησε εδώ και περίπου ένα μήνα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να παρέχει άμεσα στοιχεία που αφορούν σε κλεμμένες αστυνομικές ταυτότητες. Τα στοιχεία αυτά διοχετεύονται μέσω του Τειρεσία στις τράπεζες και άλλους οργανισμούς προκειμένου να αποτρέπεται η χρήση τους από τους παράνομους και κατά συνέπεια η βλάβη των νόμιμων κατόχων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Συγκεκριμένα, με την "Τειρεσίας ΑΕ" συνδέεται on line αρμόδια υπηρεσία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για να αντιμετωπισθούν αδικήματα που σχετίζονται με κλεμμένες αστυνομικές ταυτότητες.

    Επίσης άμεση σύνδεση με αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας θα έχει κάθε ενδιαφερόμενος, όπως π.χ. τα ταξιδιωτικά γραφεία, για προβλήματα σχετικά με κλεμμένα διαβατήρια.

    Με τη νέα σύνδεση, αμέσως μόλις γίνει δήλωση στην Αστυνομία της απώλειας ή κλοπής αστυνομικής ταυτότητας αυτόματα θα ενημερώνεται και η "Τειρεσίας ΑΕ". Έτσι, θα περιορίζεται ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή του ο δράστης κλοπής ή παράνομης χρήσης απωλεσθέντος δελτίου ταυτότητας για να προβεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή σε βάρος του νόμιμου κατόχου του εγγράφου.

    Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι το 2008 πραγματοποιήθηκαν 1,7 εκατομμύρια άμεσες αναζητήσεις απωλεσθέντων -κλαπέντων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας.

    Σε 13.830 περιπτώσεις εντοπίστηκαν ταυτότητες που είχαν δηλωθεί ως απωλεσθείσες ή κλεμμένες.

    Σχετική απόφαση για την υλοποίηση της ρύθμισης αυτής έχει λάβει και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

    Αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.passport.gov.gr, η οποία αντιμετωπίζει περιπτώσεις κλοπής ή παράνομης χρήσης απωλεσθέντου διαβατηρίου. Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορεί να μπει οποιοσδήποτε έχει μπροστά του ένα διαβατήριο να πληκτρολογήσει τον αριθμό του και να διαπιστώσει αμέσως εάν το διαβατήριο είναι κλεμμένο ή έχει δηλωθεί ως απωλεσθέν. Είδηση: 32273


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 January 2010 - 21:51:00 UTC