Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες
  • [02] Παρέμβαση Παπανδρέου για την Οικονομία στην ΟΚΕ
  • [03] Με αλυσίδες η κίνηση σε πολλές περιοχές της χώρας
  • [04] Θέμα ημερών η κατάθεση στη Βουλή ν/δ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [05] Ανάληψη ευθύνης για τη βόμβα στη Γ.Γ.Τύπου
  • [06] Κύπρος: Επίθεση Ερόγλου σε Ταλάτ
  • [07] Μήλον της Έριδος ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνος

    [01] Παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες

    Παρασκευη, 22 01 2010 09:38

    Σε επίκαιρες ερωτήσεις των Αλέκα Παπαρήγα, Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου Καρατζαφέρη αλλά και 16 βουλευτών της ΝΔ για το αγροτικό και τις κινητοποιήσεις θα απαντήσει σήμερα Παρασκευή στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». Στο μεταξύ οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα τους, μολονότι οι Αδέσμευτοι Σύλλογοι αγροτών του νομού Σερρών, που βρίσκονται για 5η μέρα, σήμερα, με τα τρακτέρ τους, πήραν την απόφασή ανοίξουν για μία ώρα το μπλόκο στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η διέλευση θα επιτραπεί μόνο σε νταλίκες με ευπαθή προϊόντα και Ι.Χ. αυτοκίνητα.

    Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, καθώς και την άμεση επίλυση των χρόνιων θεσμικών και μετέπειτα των οικονομικών αιτημάτων τους.

    Η εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο Στρυμονικού, θα κλείσει από τους αγρότες, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τη μία μετά το μεσημέρι. Στη συνέχεια, θα μείνει ανοιχτή για δύο ώρες και θα ξανακλείσει από τις 3-6 μ.μ. Ανοιχτή είναι αυτή την ώρα η παλιά εθνική οδός Σερρών-Καβάλας, ενώ παραμένει κλειστή η Εγνατία Οδός Σερρών-Καβάλας, στον κόμβο Κερδυλλίων, από τους αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Νομού Σερρών. Οι αγρότες θα αποφασίσουν μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, το μέλλον των κινητοποιήσεών τους

    Τα τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα. Χωρίς προβλήματα γίνεται η διέλευση των οχημάτων και στον κόμβο των Βρασνών, ο οποίος ήταν ανοιχτός και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, αλλά και στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Ανοιχτός παρέμεινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο κόμβος του Στρυμονικού στην εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης, ενώ οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων στη διάρκεια της ημέρας.

    Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κόμβοι της Αμφίπολης και της Χρυσούπολης, στην Καβάλα, αλλά και ο κόμβος της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία.

    Χωρίς να δημιουργούν προβλήματα παραμένουν τα τρακτέρ των αγροτών της Χαλκιδικής, στον κόμβο της Τρίγλιας, ενώ ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς.

    Συγκέντρωση τρακτέρ γίνεται στο Αιγίνιο, έξω από την Κατερίνη. Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας.

    Στο νομό των Γρεβενών τα τρακτέρ παραμένουν στο χώρο στάθμευσης της Νομαρχίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Οι αγρότες παραμένουν στα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό Έβρου, ενώ η κίνηση των οχημάτων την ώρα αυτή, διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης.

    Θεσσαλία

    Αποκλεισμένοι από τους αγρότες παραμένουν οι κόμβοι της Νίκαιας και των Μικροθηβών στη Θεσσαλία, σύμφωνα με την αρμόδια αστυνομική διεύθυνση. Παράλληλα, συγκέντρωση τρακτέρ υπάρχει και στο 170ο χλμ. του δρόμου Λάρισας-Κοζάνης, χωρίς να προκαλούν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

    Πολιτικές αντιδράσεις

    Οι αγρότες αρνούνται να συμμετάσχουν στον κοινωνικό διάλογο της Δευτέρας, στο Ζάππειο, και ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλία απειλούν με κάθοδο στην Αθήνα.

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγει η Βουλγαρία για τα κλειστά σύνορα, ζητώντας από την Ελλάδα αποζημίωση 10.000.000 ευρώ.

    Πονάμε τους αγρότες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προσφεύγει στη βία και στην αυθαιρεσία για να επιβάλλει τη θέλησή του και οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμοστούν, υπογράμμισε ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Το μπλόκο της Χαλκηδόνας επισκέφθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι αν η Κυβέρνηση συνεχίσει να αντιμετωπίζει υποτιμητικά τους αγρότες σύντομα θα οδηγηθούμε σε κοινωνική έκρηξη.

    Στο μεταξύ ανεύθυνη χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής την πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη, να δοθούν 15.000 ευρώ σε κάθε αγρότη και να διατεθεί στους οικονομικά ασθενέστερους παραγωγούς το 1.000.000 ευρώ που είχε καταθέσει το κόμμα του στο Ταμείο Αλληλεγγύης, παρατηρώντας ότι τα χρήματα αυτά θα θεωρηθούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Σε παράλληλους δρόμους Κυβέρνηση-αγρότες Είδηση: 32286

    [02] Παρέμβαση Παπανδρέου για την Οικονομία στην ΟΚΕ

    Πεμπτη, 21 01 2010 12:40

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα στην υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς και τις αλλαγές που θα βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο, επισήμανε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής. Ο Γιώργος Παπανδρέου καταλόγισε βαριές ευθύνες στη ΝΔ, τονίζοντας ότι η χώρα γίνεται σήμερα αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης εξ αιτίας των εγκληματικών πολιτικών που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. "Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και είναι βέβαιη ότι θα καλύψει τις δανειακές της ανάγκες τους επόμενους μήνες" τόνισε το πρωί της Πέμπτης o Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο τραπεζικό συνέδριο των Financial Times. Άμεσα μέτρα για την οικονομία ζητά με επιστολή στον Πρωθυπουργό το ΙΟΒΕ, την ώρα που στην αγορά ομολόγων το σπρεντ ξεπέρασε τις 300 μονάδες, ενώ συνεχίσθηκαν και οι μαζικές ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο.

    Αποφασιστικότητα για το ΠΣΑ

    Η χώρα, εξαιτίας των εγκληματικών πολιτικών που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, γίνεται σήμερα αντικείμενο εκμετάλλευσης κερδοσκοπικής ακόμη και πολιτικής σε διεθνές επίπεδο, τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της ΟΚΕ, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στις αλλαγές και την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας.

    "Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα όχι πρόσκαιρα αλλά με τρόπο που να αντέχει στο χρόνο και η λύση να είναι βιώσιμη" Γιώργος Παπανδρέου

    Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, η ΟΚΕ θα έχει την κύρια ευθύνη για την παρακολούθηση και εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας.

    Πρόκειται για το πρόγραμμά μας για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας και στοχεύει στο νοικοκύρεμα του κράτους αλλά και στην προώθηση αναπτυξιακών και κοινωνικών πολιτικών που είναι εξίσου σημαντικές, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Έχετε τη στήριξη και τη δική μου και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, είπε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στα μέλη-υπουργούς της επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι η κοινωνία μας στηρίζει και μας παρακολουθεί.

    Νοικοκύρεμα δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφελείας

    Το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος μετά το πέρας της, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, πρώτης συνεδρίασης της ΟΚΕ στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Όπως είπε στη δήλωσή του ο κ. Πάγκαλος, το πρώτο θέμα το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή είναι η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, με εξειδίκευση των στόχων του στα επιμέρους υπουργεία και τη διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για την παρακολούθηση της εξέλιξής του.

    Ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι η Επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά προς τούτο και η επόμενη συνεδρίασή της θα είναι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

    Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ήταν μια πολιτική νοικοκυρέματος των δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπου επισημάνθηκαν περιπτώσεις που θεωρούμε ότι το αντικείμενό τους εξέλειπε και θα πρέπει να κλείσουν και άλλες περιπτώσεις όπου θα ήταν πιο αποτελεσματικό και πιο οικονομικό να συγχωνευθούν τέτοιες επιχειρήσεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και μια πολιτική μείωσης των αμοιβών των προέδρων των διευθυνόντων συμβούλων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.

    Ερωτηθείς για το ύψος των περικοπών αυτών, ο κ. Πάγκαλος είπε χαρακτηριστικά ότι δεν θα είναι κάτι "προκρούστειο", ωστόσο επισήμανε ότι έχουν γίνει πολλές αναφορές για σκανδαλώδεις αμοιβές.

    Σε άλλη ερώτηση για ποιες δημόσιες επιχειρήσεις γίνεται αναφορά για κλείσιμο ή συγχώνευση, ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως χωρίς να προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις έκανε λόγο για δεκάδες και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί και στην επόμενη συνεδρίασή της θα υπάρξουν αποτελέσματα.

    Γ. Παπακωνσταντίνου: Ανάκαμψη το β΄εξάμηνο του έτους

    "Η Ελλάδα δεν περιμένει κάποιον να τη σώσει, η χώρα δεν έχει ζητήσει ούτε περιμένει κάτι τέτοιο" Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, η χώρα βάσει του σχεδιασμού της θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις δανειακές της απαιτήσεις στις διεθνείς αγορές τις επόμενες βδομάδες ή μήνες.

    Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από το στόχο της διόρθωσης του δημοσιονομικού προβλήματος και της ανάταξης της οικονομίας, ενώ εμφανίστηκε αντίθετος στη λήψη σκληρών μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι οι αλλαγές που θα γίνουν πρέπει να έχουν ένα αίσθημα δικαίου διαφορετικά οι πολίτες δεν θα τις στηρίξουν.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το μακροοικονομικό σενάριο στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ρεαλιστικό και η χώρα θα είναι σε οριακή ύφεση το 2010, με την ανάκαμψη να σημειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα καταγραφούν το 2011.

    Σημείωσε ακόμα, ότι η κυβέρνηση δεν στοχεύει τους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά τη σπατάλη που κρύβεται στο Δημόσιο και υπογράμμισε πως θα χτυπηθεί αλύπητα η φοροδιαφυγή, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις αλλά και επιβάλλοντας υψηλές ποινές στους παραβάτες.

    Στο μεταξύ, στο υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη το 2001, έφθασε την Πέμπτη το σπρεντ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αγγίζοντας τις 311 μονάδες βάσης.

    Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, το σπρεντ του ελληνικού ομολόγου έκλεισε στις 294 μονάδες βάσης.

    Τόρες: Οι κανονισμοί είναι γνωστοί

    Εμφανώς ενοχλημένη εμφανίστηκε η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, η οποία στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα χορήγησης δανείου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα .

    Κληθείσα στη συνέχεια να απαντήσει σε άλλη διευκρινιστική ερώτηση για το ίδιο θέμα η ίδια εκπρόσωπος, σε έντονα επικριτικό ύφος, σημείωσε πως οι κανονισμοί είναι γνωστοί, υπονοώντας δηλαδή ότι η Συνθήκη της ΕΕ δεν επιτρέπει τη χορήγηση βοήθειας σε κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ και πως ο προφανής στόχος της ερώτησης που τέθηκε ήταν να βγει είδηση χωρίς να προκύπτει τέτοιο ζήτημα.

    Ανοιχτή επιστολή ΙΟΒΕ προς τον Πρωθυπουργό

    Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απηύθυνε σήμερα η εκτελεστική επιτροπή του ιδρύματος οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών χαρακτηρίζοντας ως εξαιρετικά κρίσιμη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία.

    Το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει ότι για την επίτευξη της σταθεροποίησης της οικονομίας απαιτείται συνεχής και συστηματική προσπάθεια αποδεσμευμένη από προεκλογικές υποσχέσεις και δογματικές αντιλήψεις.

    Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τα περιθώρια ευκαιρίας που της παρέχει ο ελληνικός λαός, που επιδεικνύει διάθεση ανοχής και εμφανίζεται έτοιμος να δεχθεί θυσίες.

    Σημειώνει ότι πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιβάλει αμέσως τα μέτρα οικονομικής πολιτικής και τους κανόνες διοίκησης που απαιτούνται, ενώ τονίζει ότι αμφιταλαντεύσεις, καθυστερήσεις και διαδικασίες διαβούλευσης και συγκερασμού πολλών απόψεων μπορεί κάτω από τις συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση να έχουν υπέρμετρο και μη αναστρέψιμο κόστος.

    Αντιδράσεις

    Αν ήθελε η κυβέρνηση να "χτυπήσει αλύπητα" όσους επιβαρύνουν και κλέβουν το λαό, θα χτυπούσε τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων και δεν θα τα διεύρυνε χτυπώντας αλύπητα τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: "(...)Η κυβέρνηση αποφάσισε, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να διανύσει μια τεράστια απόσταση. Κι από εκεί που έλεγε αυξήσεις στους μισθούς, να πάμε σε μειώσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων στο ύψος του 10%. Και ταυτόχρονα να πάμε σ΄ένα πάγο σε ότι αφορά την κοινωνική προστασία, τις κοινωνικές παροχές αλλά και τη δυνατότητα εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα (...)".

    Ο Παν. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την αρνητική πορεία, τις διακυμάνσεις και την νευρικότητα στην αγορά ομολόγων του δημοσίου και τη χρηματιστηριακή αγορά δήλωσε: "Η χώρα και η ελληνική οικονομία, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχουν μετατραπεί σε άβουλο πιόνι των πλέον κερδοσκοπικών κύκλων των διεθνών αγορών και των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων μονεταριστών μανδαρίνων της Ε.Ε. (...)"

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: Γ. Παπακωνσταντίνου: "Κρίσιμος μήνας ο Ιούνιος" Είδηση: 32235

    [03] Με αλυσίδες η κίνηση σε πολλές περιοχές της χώρας

    Παρασκευη, 22 01 2010 09:59

    Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού από την Πέμπτη το βράδυ με έντονα κατά τόπους φαινόμενα. Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι ισχυρές βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι καθώς και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Με αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία σε αρκετές περιοχές της χώρας ενώ εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων υπάρχουν προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων.

    Κλειστό το Ρίο Αντίρριο

    Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια στο πορθμείο Ρίου Αντιρρίου ενώ μόνο με πλοία κλειστού τύπου πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από Κεραμωτή προς Θάσο.

    Νωρίτερα, λόγω των θυελλωδών ανέμων το πλοίο Πρέβελης δεν προσέγγισε το λιμάνι της Χάλκης, το Αδάμαντιος Κοραής δεν έφτασε στη Σέριφο και το Blue Star Παρος δεν έδεσε στη Σχοινούσα.

    Οι επιβάτες για τους συγκεκριμένους προορισμούς θα εξυπηρετηθούν με άλλα δρομολόγια εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

    Που χρειάζονται αντιολισθητικές:

    Την ίδια ώρα από τα ξημερώματα χιονίζει στα ορεινά της Κεντρικής και Δυτική Μακεδονίας ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στους ορεινούς επαρχιακούς δρόμους των νομών Μαγνησίας, Τρικάλων, Ευρυτανίας Φωκίδας Φλώρινας Καστοριάς, Κοζάνης, Αχαΐας, Μεσσηνίας Κορινθίας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

    Ενημερωθείτε εδώ για τις περιοχές που είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονοπτώσεων ή παγετού.

    Κλειστά θα παραμείνουν σχολεία στην ορεινή Φθιώτιδα.

    Από το πρωί χιονίζει στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και μέσα στις πόλεις της Φλώρινας, της Κοζάνης και των Γρεβενών.

    Πάντως, οι οδικές προσβάσεις προς τα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας είναι ανοιχτές αλλά η κυκλοφορία πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 32287

    [04] Θέμα ημερών η κατάθεση στη Βουλή ν/δ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Πεμπτη, 21 01 2010 21:08

    Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το υπουργείο Οικονομίας εμφανίζεται αποφασισμένο να εντάξει στη δυνατότητα ρύθμισης και τα στεγαστικά δάνεια , παρά τις αντιδράσεις των τραπεζών. Ανάσα στην αγορά προσδοκούν οι επιχειρηματίες και από την εφαρμογή του νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών τους στις τράπεζες, που ανέρχονται στα 133 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Θέμα ημερών είναι η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου, με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το νομοσχέδιο για τα νοικοκυριά έχει ήδη σταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, τους προσεχείς μήνες θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την ίδρυση Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Θα έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων σε τομείς όπως η καινοτομία πράσινη ενέργεια και τα μεγάλα έργα υποδομής.

    Ρύθμιση δανείων

    Χιλιάδες επιχειρηματίες -κυρίως μικρομεσαίοι - μετρούν ανυπόμονα τις μέρες μέχρι να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και να τεθεί σε ισχύ, ο νόμος Κατσέλη για τη ρύθμιση των χρεών τους, που ψήφισε η Βουλή στις 19 Ιανουαρίου. Οι φορείς της αγοράς στρέφουν ομαδικά τα πυρά τους προς τις τράπεζες.

    Η Λούκα Κατσέλη είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πιστά το νέο νόμο και να επιμείνει στις ρυθμίσεις που βγάζουν από τη "μαύρη λίστα" του ΤΕΙΡΕΣΙΑ 120.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Στο υπουργείο Οικονομίας θα λειτουργήσει ειδική τηλεφωνική γραμμή για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα νομοσχέδια.

    Χρέη επιχειρήσεων στις τράπεζες

    Σύνολο χρεών 133 δις Εμπόριο 33 δις Κατασκευές 12 δις Ναυτιλία 9 δις

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 32277

    [05] Ανάληψη ευθύνης για τη βόμβα στη Γ.Γ.Τύπου

    Παρασκευη, 22 01 2010 10:12

    Προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης σε ό,τι αφορά τη βομβιστική ενέργεια στη Γενική Γραμματεία Τύπου την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010, δημοσιεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε ιστοσελίδα του διαδικτύου. Την ευθύνη αναλαμβάνει η "Επαναστατική Οργάνωση 6 Δεκέμβρη", η οποία αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη και για τις σφαίρες που είχαν σταλεί το Δεκέμβριο του 2008, μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, στο δικηγόρο Αλέξη Κούγια και στο δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη. Όπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας, θεωρούν ότι η προκήρυξη είναι γνήσια και εξετάζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32289

    [06] Κύπρος: Επίθεση Ερόγλου σε Ταλάτ

    Παρασκευη, 22 01 2010 10:09

    Ευθείες βολές εναντίον του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξαπέλυσε ο "πρωθυπουργός" του κατοχικού καθεστώτος Ντερβίς Έρογλου, κατηγορώντας τον ότι ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με λανθασμένη κατεύθυνση, καθώς, όπως είπε, παραγνωρίστηκαν οι πραγματικότητες και "έγιναν αποδεκτές η μια κυριαρχία και η μια ιθαγένεια αντί τα δυο χωριστά κράτη". Μιλώντας στη "Βουλή" του παράνομου τουρκοκυπριακού κρατιδίου ο κύριος Έρογλου είπε ότι σε περίπτωση εκλογής του στη "προεδρία", θα συνεχίσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις, στη βάση, όπως είπε, των πραγματικοτήτων.

    Ομολόγησε εξάλλου ότι η τουρκική πλευρά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μη χαρακτηριστεί αδιάλλακτη. Για τις πρόσφατες τουρκικές προτάσεις είπε ότι είχε μια αρχική ενημέρωση για το περιεχόμενό τους, αλλά ακολούθως αυτές συζητήθηκαν στην Άγκυρα, χωρίς να υπάρξει άλλη ενημέρωση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32288

    [07] Μήλον της Έριδος ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνος

    Πεμπτη, 21 01 2010 22:21

    Στην Ηλεία θα παραμείνει τελικά του Επικούρειου Απόλλωνος, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι ήταν παράνομη η απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά να μεταφερθεί ο ναός -έργο του Ικτίνου από το 420 π.Χ.- στον γειτονικό νομό Μεσσηνίας. Στο Νομικό Συμβούλιο είχε παραπέμψει την υπόθεση ο νυν υπουργός Πολιτισμού. Το θέμα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τοπικών παραγόντων, αλλά και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που εκλέγονται στην Ηλεία. Από τη Ρηγίλλης δεν έχει υπάρξει αντίδραση. Ωστόσο, τώρα διαμαρτύρονται οι φορείς της Μεσσηνίας.

    2.500 χρόνια μετά από την οικοδόμηση του Επικούρειου Απόλλωνος στις Βάσσες της Φιγαλείας, από τον διάσημο αρχιτέκτονα Ικτίνο, ο ναός αποτελεί αντικείμενο πολιτικής διαμάχης ανάμεσα στους τοπικούς άρχοντες της Ηλείας και της Μεσσηνίας. Ο Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ζήτησε τη γνωμάτευση του νομικού συμβουλίου του κράτους για την πρόσφατη διοικητική μεταφορά του ναού από την Ηλεία στη Μεσσηνία, που έγινε από τον πρώην υπουργό πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά.

    Όπως εξήγησε ο ίδιος Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, "Παραμονές των εκλογών του 2009, το ΥΠΠΟ, αποφάσισε ότι ο ναός έπρεπε να πάει από την Ηλεία στη Μεσσηνία. Ζήτησα τη γνωμάτευση του νομικού συμβουλίου του κράτους, το οποίο αποφάνθηκε ότι η διαδικασία τότε δεν ήταν νόμιμη. Αυτό συνεπάγεται ότι ο ναός επιστρέφει στην Ηλεία κι ότι αρχίζει διάλογος, όχι μόνο για το πού υπάγεται ο ναός, αλλά και για το πώς θα αξιοποιηθεί."

    Οι αντιδράσεις των τοπικών αρχών των 2 νομών, διίστανται.

    Ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ Γιώργος Κοντογιάννης, θεωρεί αδιαπραγμάτευτη τη γεωγραφική θέση του ναού και αντιτίθεται στον διάλογο που αρχίζει ο Υπ. Πολιτισμού.

    "Το μήλον της Έριδος", βρίσκεται στις Βάσσες της Φιγαλείας, στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και 14 χλμ. νοτίως της Ανδρίτσαινας. Θεωρείται ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου και από το 1986 έχει περιληφθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 32282


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 January 2010 - 9:50:37 UTC