Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράνομα παρκαρίσματα
  • [02] Σεισμός 6 Ρίχτερ στο ανατολικό τμήμα των Φιλιππίνων
  • [03] Ένα στα δέκα παιδιά ακούνε ανύπαρκτες φωνές, αλλά συνήθως δεν δίνουν σημασία
  • [04] ΕΕ - Κοινοβούλιο :Εκθέσεις για ΠΓΔΜ και Τουρκία
  • [05] Κυπριακό: Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο β' γύρος διαπραγματεύσεων
  • [06] Την Πέμπτη η συνάντηση για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη
  • [07] Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στη χώρα

    [01] Παράνομα παρκαρίσματα

    Τεταρτη, 27 01 2010 22:17

    Με εξορμήσεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας φιλοδοξεί να απαντήσει η τροχαία στο πρόβλημα του παρκαρίσματος γύρω από τους χώρους διασκέδασης, για την οποία υπεύθυνοι είναι οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων μαγαζιών που δεν έχουν προβλέψει χώρους στάθμευσης. Η κατάσταση αυτή αποτελεί καθημερινό φαινόμενο τις νυχτερινές ώρες για περιοχές όπως το Γκάζι και του Ψυρρή αλλά και δρόμους όπως η Ιερά Οδός και η Λεωφόρος Συγγρού, καθιστώντας αφόρητη τη ζωή των κατοίκων.

    Είδηση: 32547

    [02] Σεισμός 6 Ρίχτερ στο ανατολικό τμήμα των Φιλιππίνων

    Τεταρτη, 27 01 2010 21:56

    Σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ έπληξε το ανατολικό τμήμα των Φιλιππίνων, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 2:49 π.μ. της Πέμπτης (τοπική ώρα) και το επίκεντρο του ήταν 91 μίλια (146 χλμ.), νοτιοανατολικά της πόλης Παντάν στο νησί της Καταντουάν και ήταν σε σχετικά μικρό βάθος, 21,7 μίλια (35 χλμ.). Μετά τον σεισμό αυτό δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

    Είδηση: 32546

    [03] Ένα στα δέκα παιδιά ακούνε ανύπαρκτες φωνές, αλλά συνήθως δεν δίνουν σημασία

    Τεταρτη, 27 01 2010 11:43

    Σχεδόν ένα στα δέκα επτάχρονα και οκτάχρονα παιδιά ακούνε "φωνές" που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, όμως τα περισσότερα δεν τις βρίσκουν ενοχλητικές και δεν διαταράσσουν τις σκέψεις τους, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

    "Οι φωνές έχουν γενικά μειωμένη επίπτωση στην καθημερινή ζωή των παιδιών", δήλωσε η ερευνήτρια Άνια Μπάρτελς-Βελθούις του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, η οποία καθησύχασε τους γονείς ότι δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, αν τα παιδιά τους ακούνε "φωνές". "Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φωνές απλώς θα εξαφανιστούν. Θα τους συμβούλευα να καθησυχάσουν το παιδί τους και παράλληλα να το παρακολουθούν στενά", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο "The British Journal of Psychiatry" (Βρετανικό Περιοδικό Ψυχιατρικής), το οποίο εκδίδεται από το Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων της Βρετανίας, μέχρι το 16% των διανοητικά υγιών παιδιών και εφήβων μπορεί να ακούσουν "φωνές". Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να αποτελεί ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας και άλλων ψυχωτικών διαταραχών αργότερα στη ζωή, η μεγάλη πλειονότητα των νέων που εμφανίζουν τέτοια συμπτώματα, δεν παρουσιάζουν ποτέ κάποια ψυχική νόσο.

    Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 3.900 παιδιά του δημοτικού και τα ρώτησαν αν άκουγαν φωνές που κανείς άλλος δεν μπορούσε να ακούσει. Το 9% των παιδιών απάντησαν θετικά και, από αυτά, το 15% είπε ότι υπέφερε εξαιτίας των "φωνών", ενώ το 19% δήλωσε ότι οι "φωνές" δημιουργούσαν πρόβλημα στις σκέψεις τους.

    Αγόρια και κορίτσια είναι εξίσου πιθανό να πέσουν θύμα αυτών των ακουστικών παραισθήσεων, όμως τα κορίτσια είναι πιθανότερο να αισθανθούν ότι βασανίζονται από αυτές τις "φωνές". Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά της επαρχίας ακούνε συχνότερα τις "φωνές" σε σχέση με τα παιδιά των πόλεων (αν και οι ερευνητές περίμεναν ότι θα συμβαίνει το αντίθετο), όμως τα τελευταία είναι πιθανότερο να έχουν πρόβλημα, καθώς τείνουν να ακούνε περισσότερες φωνές ταυτόχρονα, οι οποίες μιλάνε για περισσότερη ώρα μέσα στο μυαλό τους.

    Αν και περασμένες έρευνες έχουν συσχετίσει αυτές τις "φωνές" με επιπλοκές στην μήτρα κατά την εγκυμοσύνη ή στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων ζωής του βρέφους, η νέα μελέτη δεν διαπίστωσε τέτοιες συσχετίσεις, αν και παραδέχτηκε ότι λίγα πράγματα είναι γνωστά για την αιτία αυτών των ακουστικών παραισθήσεων.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32501

    [04] ΕΕ - Κοινοβούλιο :Εκθέσεις για ΠΓΔΜ και Τουρκία

    Τεταρτη, 27 01 2010 21:17

    Τις εκθέσεις της για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας υιοθέτησε την Τετάρτη η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην έκθεση για την ΠΓΔΜ του Σλοβένου εισηγητή Ζόραν Τάλερ από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που υιοθετήθηκε με 76 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 5 αποχές, υιοθετήθηκε τροπολογία με την οποία καλείται το Συμβούλιο το Μάρτιο να λάβει υπόψη τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων. Στο κείμενο υπάρχει επίσης αναφορά στο γεγονός ότι η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων καλωσορίζει την πρωτοβουλία της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014. Στην ίδια κατεύθυνση, το Κοινοβούλιο καλεί όλες τις χώρες της περιοχής να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

    Ως ένα ισχυρό μήνυμα προς την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών χαρακτήρισε το σημερινό κείμενο ο Ζόραν Τάλερ στη συνέντευξη τύπου, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας της έκθεσης και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα έμπρακτα αποτελέσματα της έκθεσης και για το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα του ονόματος. "Συνιστά ακόμα ένα ισχυρό κάλεσμα και στην ελληνική κυβέρνηση να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η διατήρηση αυτού του προβλήματος, δεν είναι προς το συμφέρον τη Ελλάδας", πρόσθεσε.

    Κληθείς να διευκρινίσει εάν με το ψήφισμα το Κοινοβούλιο ζητάει λύση του ζητήματος της ονομασίας έως το Μάρτιο, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι το σημερινό κείμενο καλεί το Συμβούλιο να εισακούσει τη σύσταση της Επιτροπής, και προς άρση παρεξηγήσεων διάβασε το σχετικό απόσπασμα: "Η Επιτροπή έχει ζητήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής χωρίς άλλη καθυστέρηση, το Μάρτιο του 2010, και αναμένει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στο αμέσως επόμενο διάστημα".

    Σχετικά με την πρωτοβουλία της Βιέννης να συμβάλει στις διμερείς συζητήσεις για λύση, ο Ζ. Τάλερ ανέφερε ότι είναι μια θετική κίνηση, και αναφέρθηκε επίσης στο περιεχόμενο της κοινής επιστολής που συνέταξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αυστρίας σχετικά με την ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ.

    "Θεωρώ ότι έχει ευθύνη και η ισπανική προεδρία να βρει τρόπους να βοηθήσει (στη λύση του θέματος της ονομασίας) καθώς και η ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον και ο νέος επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Όλοι ξέρουμε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι θετική και στο πλαίσιο αυτό θα ληφθεί ενδεχόμενη νομική απόφαση διευθέτησης, ωστόσο όλοι ξέρουν ότι χρειάζονται συχνότερες διμερείς επαφές και μεγαλύτερη ανάμειξη διαφορετικών αρχών, αλλιώς η διαδικασία εντός του ΟΗΕ μπορεί να διαρκέσει ακόμα δυο δεκαετίες" είπε ο Τάλερ.

    Επιμένοντας στη ανάγκη λύσης του θέματος της ονομασίας, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη "συγκεκριμένων προτάσεων, στο πλαίσιο απευθείας διαπραγματεύσεων των δύο πρωθυπουργών", ενώ σε ερώτηση για το εάν συνδέεται η οικονομική κρίση στην Ελλάδα με το ζήτημα της ονομασίας απάντησε: "Η οικονομική κρίση δεν συνδέεται άμεσα με το θέμα, αλλά γνώμη μου είναι ότι συχνά τα δύο ζητήματα βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο. Είμαι μεγάλος φίλος της Ελλάδας και πιστεύω ότι έχει πολλά να κερδίσει από την οικονομική συνεργασία στην περιοχή".

    Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Ζ. Τάλερ εξέφρασε την ελπίδα οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρουέφσκι να δουν την εξεύρεση λύσης ως ευκαιρία για μια αμοιβαία επιτυχία και εξέφρασε την ανησυχία για κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

    Για την Τουρκία

    Βασικό συμπέρασμα της έκθεσης της Ολλανδής εισηγήτριας, ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρια Ομεν Ρουιτεν, που υιοθετήθηκε με 60 ψήφους υπέρ και 11 αποχές είναι η διαπίστωση ότι δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην πορεία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στη χώρα το 2009.

    Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μη εφαρμογή, για τέταρτη συνεχή χρονιά, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας. "Η μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις" αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος, ενώ καταδικάζεται ακόμη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει το φιλοκουρδικό κόμμα DTP και καλείται η Άγκυρα να προχωρήσει στη συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς και στην καλύτερη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της θρησκευτικής ελευθερίας, της ελευθερίας έκφρασης, της καταργησης των βασανιστηρίων και της αντιμετώπισης της διαφθοράς. Η Τουρκία καλείται παράλληλα να εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Στα θετικά για την Άγκυρα σημεία του ψηφίσματος, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της χώρας, συγκαταλέγονται η διενέργεια ευρείας δημόσιας διαβούλευσης για διάφορα ζητήματα, καθώς και η θέσπιση νόμου για την άρση των απαγορεύσεων στη μετάδοση εκπομπών στην κουρδική γλώσσα.

    Αντίστοιχα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία, ζητούν όμως την επικύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων.

    Για το Κυπριακό

    Το ψήφισμα καλεί την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στις προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής λύσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η απόσυρση των στρατευμάτων της από το βόρειο τμήμα του νησιού και η συμβολή της στη διευθέτηση του θέματος των τουρκικών εποικισμών, θα διευκόλυναν τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32544

    [05] Κυπριακό: Την Παρασκευή ολοκληρώνεται ο β' γύρος διαπραγματεύσεων

    Τεταρτη, 27 01 2010 21:11

    Την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί τελικά ο δεύτερος γύρος των εντατικών διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, που ήταν προγραμματισμένο να λήξει την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου. Την Τετάρτη το βράδυ, μετά τη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ ανακοίνωσε ότι η απόφαση για την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου την Παρασκευή λήφθηκε από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, επικεντρώθηκαν στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και αποφάσισαν να παρατείνουν μέχρι την Παρασκευή το δεύτερο γύρο των εντατικών συνομιλιών, προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω επί του κεφαλαίου αυτού.

    Ο κύριος Ντάουνερ παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απέφυγε επιμελώς να πει κατά πόσο στη συνάντηση υπήρξαν συγκλίσεις και συνέστησε υπομονή μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα γίνουν ανακοινώσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32543

    [06] Την Πέμπτη η συνάντηση για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

    Τεταρτη, 27 01 2010 20:38

    Αναβλήθηκε για το πρωί της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου, η συνάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ι. Μανιάτη με τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας Ενέργειας και Τουρισμού, κ. Traicho Traikov που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στη Σόφια. Ο κ.Μανιάτης βρίσκεται στη Βουλγαρική πρωτεύουσα για να λάβει μέρος στη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (Black Sea Economic Cooperation), την Προεδρία του οποίου αναλαμβάνει η Ελλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Επί τάπητος στη συνάντηση με τον Βούλγαρο υπουργό, η πορεία υλοποίησης των δύο μεγάλων ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος, του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού φυσικού αερίου Χάσκοβο-Κομοτηνή. Αναφορικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη η βουλγαρική εφημερίδα "ΠΑΡΙ" δημοσιεύει δηλώσεις του Διευθυντή της Βουλγαρικής εταιρείας που συμμετέχει στην Διεθνή Εταιρεία του Έργου Trans Balkan Pipeline, κ. Πλάμεν Ρούσεφ, ότι "η Βουλγαρία ενδέχεται να κατηγορηθεί για την αποτυχία του έργου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αν η Ρωσία αρνηθεί τη συμμετοχή της λόγω της καθυστέρησης της βουλγαρικής πλευράς. Έτσι, αναφέρει ο ίδιος, η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να πληρώσει όλα τα έξοδα μέχρι στιγμής, ύψους 25 - 30 εκατ. ευρώ, αλλά και επιπρόσθετα ποσά ως ποινική ρήτρα, που θα ανέρχονται σε 300 εκατ. Ευρώ".

    Κατά τις Εργασίες της Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας του ΟΣΕΠ, που ολοκληρώνονται την Πέμπτη, ο κ. Μανιάτης θα αναπτύξει τις δράσεις και τις προτεραιότητες της χώρας μας στην ενέργεια. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η Κοινή Πρόταση ΟΣΕΠ - Ε.Ε για Δράσεις στον τομέα της Ενέργειας, ενώ αναμένεται να υιοθετηθεί το Σχέδιο Διακήρυξης της Σόφιας, το οποίο θα αποτελέσει το πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Οργανισμός κατά το προσεχές διάστημα. Είδηση: 32542

    [07] Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στη χώρα

    Τεταρτη, 27 01 2010 20:29

    Με ιδιαίτερη ένταση συνεχίζεται η χιονόπτωση στο νομό της Φθιώτιδας. Ήδη χιονίζει και στο εθνικό δίκτυο τόσο στην περιοχή του Μαρτίνου όσο και στην περιοχή πριν και μετά τη Λαμία. Σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν παρατηρείται προς το παρόν ιδιαίτερο πρόβλημα στο εθνικό δίκτυο, ωστόσο ειδικά εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν συνέχεια αλάτι για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό. Στο μεταξύ, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων, η κίνηση στους δρόμους από και προς Καλάβρυτα μέσω Χαλανδρίτσας και Διακοπτού, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, όπως επίσης και σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Αχαΐας. Στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις της Olympic air και της Aegean Airlines λόγω της κακοκαιρίας.

    Στη Φθιώτιδα

    Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη όλα τα σχολεία της Φθιώτιδας εκτός από αυτά που βρίσκονται στο δήμο της Λαμίας. Αυτό αποφάσισε η νομαρχία Φθιώτιδας λόγω της έντονης χιονόπτωσης σε όλο το νομό. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία της Λαμίας σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας η απόφαση για το αν θα λειτουργήσουν ή όχι θα ληφθεί το πρωί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

    Στο μεταξύ η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό χωρίς να έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Λαμίας - Αθήνας αφού στα κρίσιμα σημεία, στην περιοχή του Μαρτίνου, εκχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν το δρόμο και ρίχνουν αλάτι.

    Περισσότερο από τέσσερις ώρες είχε διακοπεί τελείως η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού, επειδή υπήρχαν εγκλωβισμένες νταλίκες και η χιονόπτωση δεν επέτρεπε στα μηχανήματα την απομάκρυνση τους. Στις 9:30 το βράδυ οι νταλίκες αποσύρθηκαν και ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία αλλά μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στην περιοχή και κυρίως από το 6ο χλμ. μέχρι το 16ο χλμ. του δρόμου Λαμίας - Δομοκού, η χιονόπτωση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και με μεγάλη ένταση.

    Οι ίδιες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στο οδικό δίκτυο Λαμίας - Άμφισσας και Λαμίας - Καρπενησίου όπου η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες.

    Από τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης η χιονόπτωση παρουσιάζει μεγάλη ένταση σε όλα τα σημεία του νομού Φθιώτιδος. Στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού έχουν ήδη ντεραπάρει νταλίκες ενώ η Αστυνομία από τις 5 το απόγευμα έχει διακόψει την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα μέχρις ότου αποκατασταθεί η κίνηση.

    Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζουν τα αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα λίγο μετά την πόλη της Λαμίας. Εκατοντάδες αυτοκίνητα που κατευθύνονταν από το Δομοκό προς τη Λαμία παραμένουν ακινητοποιημένα κοντά στο Δομοκό.

    Αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας

    Το τσουχτερό κρύο και οι χιονοπτώσεις είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

    Εξαιτίας του χιονιού, που έπεσε νωρίτερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από Καστανερή προς Λιβάδια στο Κιλκίς, καθώς και στους δρόμους Αρναία - Ταξιάρχη, Βαρβάρα - Ολυμπιάδα, Γαλάτιστα - Βάβδου, Σανά - Δουμπιά, καθώς και από το 53ο έως το 60ο χιλιόμετρο -στο ύψος της Κερασιάς- του δρόμου Θεσσαλονίκης - Αρναίας, στο νομό Χαλκιδικής.

    Εφοδιασμένοι με αλυσίδες πρέπει να είναι όσοι κινηθούν από Φλώρινα προς Καστοριά, μέσω Βιτσίου, από Πτολεμαΐδα προς Βλάστη, όπως επίσης και από Καστοριά προς Αμύνταιο και προς Ιωάννινα, μέσω Νεστορίου.

    Οι αλυσίδες είναι αναγκαίες και προς τα χιονοδρομικά κέντρα των 3-5 Πηγαδιών στη Νάουσα, του Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα και της Βασιλίτσας στα Γρεβενά, καθώς και στους ορεινούς όγκους του νομού Καρδίτσας και του Πηλίου.

    Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε, κατά διαστήματα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης και σε περιοχές γύρω από αυτήν, χωρίς όμως να αναφερθούν κάποια προβλήματα. Για μικρό χρονικό διάστημα και έως ότου ρίξουν αλάτι στο οδόστρωμα, έκλεισε η επαρχιακή οδός Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.

    Με αλυσίδες και πολύ μεγάλη δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία στο δρόμο από Λαμία προς Άμφισσα και προς Καρπενήσι.

    Όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας παραμένει "νεκρό", ενώ σε ό,τι αφορά τα σχολεία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύσκεψη στη νομαρχία για να ληφθούν αποφάσεις.

    Στα Ιωάννινα

    H oμίχλη, η χαμηλή νέφωση και η χιονόπτωση στις περιοχές του αεροδρομίου Ιωαννίνων , οδήγησε την Τετάρτη στην ματαίωση όλων των πτήσεων της Olympic air και της Aegean Airlines.

    Eκατοντάδες επιβάτες από Αθήνα προς Ιωάννινα και αντίστροφα, αναγκάστηκαν να φθάσουν στους προορισμούς οδικώς, ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχασαν τις ανταποκρίσεις τους για άλλες πτήσεις από το αεροδρόμιο "Ελ Βενιζέλος".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32541


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 January 2010 - 21:52:19 UTC