Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Έχουμε το θάρρος για δύσκολες αλλά δίκαιες λύσεις
  • [02] Επαφές Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [03] Με επίκεντρο τον κουμπαρά η συνεδρίαση για το Ασφαλιστικό
  • [04] Συνάντηση Μπατζελή με αγρότες
  • [05] Αύριο απολογείται ο συλληφθείς για τους Πυρήνες της Φωτιάς
  • [06] Σήμερα η συνάντηση Δρούτσα - Χίλαρι Κλίντον
  • [07] Υπογράφεται η διακρατική συμφωνία προστασίας του οικότοπου των Πρεσπών
  • [08] Κυκλοφοριακά προβλήματα λόγο της σημερινής νεροποντής
  • [09] Ευθύνες από την ανεξάρτητη επιτροπή για τα στοιχεία της ΕΣΥΕ
  • [10] Έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή στην Αγία Πετρούπολη
  • [11] Νεκρός αστυφύλακας στο Νεοχώρι Θεσπρωτίας

    [01] Γ. Παπανδρέου: Έχουμε το θάρρος για δύσκολες αλλά δίκαιες λύσεις

    Τριτη, 02 02 2010 11:14

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά να εφαρμοστεί κατά γράμμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να ορίζει η ίδια η Ελλάδα την πορεία της, διατύπωσε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός από το βήμα του Συνεδρίου του Economist. Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για δύσκολες λύσεις που μπορεί -όπως είπε- να φέρουν αντιδράσεις στους "βολεμένους", αλλά που είναι δίκαιες και κατάλληλες για να ανακτήσει η χώρα την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία της και να μη μείνει έρμαιο των δανειστών της και των δυνατών ανέμων της αγοράς.

    "Αποφασισμένοι για εφαρμογή κατά γράμμα του ΠΣΑ"

    Μιλώντας στο Συνέδριο του Economist, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι, παρά τα δικά μας τραγικά λάθη, η τύχη της χώρας ορίζεται από οίκους αξιολόγησης ή κερδοσκοπικούς οίκους, που έχουν μέρος της ευθύνης για τη "φούσκα" που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση.

    "Η χώρα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των δανειστών της και πρέπει να καθορίζει μόνη της την πορεία της" Γιώργος Παπανδρέου

    Αιτία για την επίθεση που δέχεται η Ελλάδα, είπε ο Πρωθυπουργός, είναι οι οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από γνωστές χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες.

    Επανέλαβε ότι η χώρα πάσχει κυρίως από έλλειμμα αξιοπιστίας και δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας κατά γράμμα.

    Τόνισε, μάλιστα, ότι στο Πρόγραμμα περιλαμβάνονται δίκαιες και αναγκαίες λύσεις που φέρνουν αντιδράσεις σε βολεμένες καταστάσεις.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: Επαφές Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς Είδηση: 32768

    [02] Επαφές Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Τριτη, 02 02 2010 09:43

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για την Οικονομία, θα έχει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, ένα 24ωρο πριν από την τελική έγκριση της Κομισιόν αναφορικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος των συναντήσεων ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα. Το πρωί, ο Πρωθυπουργός μίλησε στο Συνέδριο του Economist και στις 14:00 θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε.

    Τη Δευτέρα, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης της Οικονομίας της χώρας.

    Παρά την επιμέρους κριτική τους, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης αποδέχθηκαν την πρόσκληση για διμερείς συναντήσεις.

    Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός στις 4:15 μμ. θα συναντηθεί με την Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στις 5:00 μμ. με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, στις 5:45 μμ. με τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, στις 6:30 μμ. με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

    Εν τω μεταξύ, φιλόδοξο αλλά εφικτό χαρακτήρισαν τη Δευτέρα οι Βρυξέλλες το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με δηλώσεις του Χοακίν Αλμούνια, που έδωσε το στίγμα για τις συστάσεις που αναμένεται να εκδώσει αύριο η Κομισιόν σχετικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Ο αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησε, πάντως, ότι εάν υπάρξουν αποκλίσεις, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον αυστηρά μέτρα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Γ. Παπανδρέου: "Έχουμε το θάρρος για δύσκολες αλλά δίκαιες λύσεις" Γ. Παπανδρέου: "Στόχος μας να απαλλάξουμε την Ελλάδα από την κερδοσκοπία" "Ναι" Αλμούνια στο ΠΣΑ με επιφυλάξεις Είδηση: 32760

    [03] Με επίκεντρο τον κουμπαρά η συνεδρίαση για το Ασφαλιστικό

    Τριτη, 02 02 2010 09:47

    Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για το Ασφαλιστικό με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να ανακοινωθούν οι πηγές χρηματοδότησης του λεγόμενου "κουμπαρά" που θα δημιουργηθεί, για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων. Η Κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι δεν θα μπει νέος φόρος, ενώ φαίνεται ότι θα υιοθετηθούν ορισμένες από τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, για εξασφάλιση πόρων από πηγές, όπως τα λαχεία και τα ακίνητα του Δημοσίου. Θεωρείται επίσης πολύ πιθανό να διοχετεύεται στον ''κουμπαρά'', ποσοστό 1 έως 2%, από τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

    Για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το Υπουργείο Εργασίας απευθύνεται στους μεγάλους Οργανισμούς και τις Τράπεζες, ζητώντας να καταβάλλουν τις οφειλόμενες εισφορές.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 32761

    [04] Συνάντηση Μπατζελή με αγρότες

    Τριτη, 02 02 2010 09:19

    Συνάντηση με αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη θα έχει σήμερα Τρίτη η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, η οποία χθες Δευτέρα επανέλαβε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν άμεσες ενισχύσεις προς τους αγρότες. Από τη μεριά τους οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, μετά τη συνάντηση στη Βέροια της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, στην οποία συμμετέχουν 14 μπλόκα, ανάμεσα τους του Κάστρου και της Αλαμάνας.

    Τα μπλόκα σήμεραΟι αγρότες της Θεσσαλίας εξακολουθούν να κρατούν αποκλεισμένη την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκη με τα μπλόκα τους στους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα.

    Στη Θεσσαλονίκη τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της πόλης, στους οδικούς κόμβους, στα «Πράσινα Φανάρια», στα διόδια των Μαλγάρων και στον κόμβο της Χαλκηδόνας, χωρίς ωστόσο να προκαλούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων. Κλειστός είναι ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα ενώ ανοιχτός παραμένει ο κόμβος της Τρίγλιας, στη Χαλκιδική.

    Ομαλά λειτουργούν και τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων. Οι αγρότες έχουν αποσυρθεί από το τελωνείο των Κήπων, ενώ στο τελωνείο του Ορμενίου γίνονται σταδιακοί αποκλεισμοί. Ανοιχτός για όλα τα οχήματα ήταν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας. Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο συνοριακός σταθμός της Δοϊράνης, αλλά και το τελωνείο των Ευζώνων στο νομό Κιλκίς ενώ ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας, ενώ οι αγρότες είναι συγκεντρωμένοι στη διασταύρωση Φιλώτα.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων στην Εγνατία Οδό, ενώ ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα είναι κλειστός για τα φορτηγά. Οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων, στον κόμβο του Στρυμονικού στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης.

    Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων «αποφασίζει» η Βέροια Είδηση: 32758

    [05] Αύριο απολογείται ο συλληφθείς για τους Πυρήνες της Φωτιάς

    Τριτη, 02 02 2010 11:10

    Προθεσμία για αύριο Τετάρτη στις 12:00 το μεσημέρι πήρε ο 21χρονος, ο οποίος είναι ύποπτος για συμμετοχή στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή. Σύμφωνα με τη αστυνομία είχαν βρεθεί δακτυλικά του αποτυπώματα σε νάιλον σακούλα και σε φυλλάδιο στη γιάφκα της οδού 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι. Το ένταλμα είχε εκδοθεί από τον ειδικό εφέτη ανακριτή στις 13 Ιανουαρίου και συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το σπίτι του στον Άγιο Δημήτριο.

    Ο νεαρός είχε επίσης συλληφθεί πέρυσι στις 5 Ιανουαρίου 2009 και είχε καταδικαστεί σε εξάμηνη φυλάκιση για απείθεια. Η σύλληψή του πέρυσι είχε γίνει αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά αστυνομικών έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού στην οποία είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένας αστυνομικός. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το ένταλμα εκδόθηκε όταν ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματά του σε αντικείμενα που είχε συλλέξει η αστυνομία από την γιάφκα. Ο νεαρός θα οδηγηθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή που χειρίζεται το θέμα της τρομοκρατίας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 32769

    [06] Σήμερα η συνάντηση Δρούτσα - Χίλαρι Κλίντον

    Τριτη, 02 02 2010 09:53

    Το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, την ονομασία της ΠΓΔΜ, τα δυτικά Βαλκάνια και το θέμα της βίζας θα είναι τα κύρια θέματα που αναμένονται να συζητηθούν στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας, Δημήτρη Δρούτσα, με τον Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι - Μουν, απόψε το βράδι. Επίσης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του ΟΗΕ και ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ. Σε συνέντευξή του στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Εθνικός Κήρυξ", ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών εξεφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν ευρύτερα πεδία συνεργασίας και περιθώρια για ουσιαστική πρόοδο στις σχέσεις των δυο χωρων και δήλωσε ότι «στόχος και δέσμευση της νέας κυβέρνησης είναι να κατακτήσει και πάλι η Ελλάδα τη θέση που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα. Να αποκτήσει και πάλι δυνατή φωνή, φωνή που τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, είχε χάσει σε ένταση και ουσία. Ξαναχτίζουμε, σε δύσκολες συνθήκες, μια Ελλάδα η οποία συμμετέχει ενεργά σε όλα τα διεθνή γεγονότα. Έχουμε πολλά να προσφέρουμε, σε πολλά να συμβάλλουμε. Μπορούμε και θέλουμε να έχουμε ρόλο στην άμεση περιοχή μας, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή. Θα έχουμε για παράδειγμα την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους συνομιλητές μας για την ελληνική πρωτοβουλία 'Ατζέντα 2014', ένα νέο οδικό χάρτη με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2014» και υπογράμμισε ότι «αυτά είναι και τα μηνύματα που θα επιδιώξουμε να περάσουμε στις επαφές που θα έχουμε στην Ουάσιγκτον με την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τα μέλη του Κογκρέσου, αλλά και με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον οποίο θα έχω μία καλή ευκαιρία να συζητήσω για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά και την επίσκεψή του στην Κύπρο».

    Σήμερα, ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ, καθώς και με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας ενώ αύριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Στη Νέα Υόρκη, θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και θα παραστεί σε εκδήλωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο. Ο κ. Δρούτσας θα αναχωρήσει το απόγευμα της Πέμπτης, επιστρέφοντας στην Αθήνα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32763

    [07] Υπογράφεται η διακρατική συμφωνία προστασίας του οικότοπου των Πρεσπών

    Τριτη, 02 02 2010 10:15

    Δέκα χρόνια μετά τη διακήρυξη για την ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών και μόλις δύο μήνες από τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, υπογράφεται σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, στην Πύλη Πρεσπών, η συμφωνία προστασίας του μοναδικού αυτού οικοτόπου, η πρώτη του είδους διασυνοριακή συμφωνία στην περιοχή της Βαλκανικής. Η συμφωνία περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις καθώς και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή και, κυρίως, θα θεσπίσει μόνιμες δομές συνεργασίας, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και την αειφόρο ανάπτυξη της Πρέσπας.

    Κοινά προγράμματα

    Το πρώτο βήμα για την ενιαία και ολοκληρωμένη προστασία της περιοχής των Πρεσπών έγινε το 2000, με τη διακήρυξη των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για την ίδρυση του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, πρώτο του είδους του στα Βαλκάνια.

    "Η ομορφιά και η οικολογική αξία των Πρεσπών είναι αναγνωρισμένες διεθνώς, όπως είναι και ανάγκη η προστασία τους. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε επιτύχει την πρώτη Διακρατική Συμφωνία προστασίας οικοτόπου, που έχει γίνει στα Βαλκάνια. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και ικανοποιημένοι γιατί, με τη συμφωνία αυτή κλείνει ένας κύκλος προσπαθειών για τη διαφύλαξη ενός τόσο πολύτιμου φυσικού κεφαλαίου" Τίνα Μπιρμπίλη, υπουργός Περιβάλλοντος

    Στόχος ήταν η διαφύλαξη του "εύθραυστου" οικοσυστήματος της περιοχής, αλλά και η ενίσχυση της συνεργασίας των λαών, που κατοικούν γύρω από τις δύο λίμνες, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό -και όχι μόνο- επίπεδο.

    Λίγο μετά τη διακήρυξη αυτή για την ίδρυση του Πάρκου, ακολούθησε η σύσταση της τριμερούς, άτυπης, Συντονιστικής Επιτροπής του Πάρκου Πρεσπών, η οποία αποτέλεσε το μέσο για επικοινωνία, ανταλλαγή πληροφοριών, συνεργασία, καθώς και καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ των τριών μερών.

    Από το 2001 έως σήμερα, η Συντονιστική Επιτροπή έχει προωθήσει το σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών προγραμμάτων για την προστασία της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Η ανάπτυξη του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών αποτέλεσε ένα από τα πρώτα επιτεύγματα της τριμερούς συνεργασίας. Το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο ολοκληρώθηκε με χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους, έθεσε για πρώτη φορά το πλαίσιο για ένα συνολικό ορθολογικό σχεδιασμό για το μέλλον της περιοχής και έχει υιοθετηθεί από τους φορείς των τριών κρατών.

    Στο πλαίσιο της δεκαετούς συνεργασίας, πολλοί τοπικοί φορείς (κυρίως οι Δήμοι και οι ΜΚΟ) συνεργάζονται για την υλοποίηση κοινών προγραμμάτων, ενώ διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί προσφέρουν ουσιαστική οικονομική υποστήριξη.

    Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών αποτελεί αξιοπρόσεκτο παράδειγμα συμμόρφωσης με το διεθνές περιβαλλοντικό δίκαιο, αλλά μέχρι σήμερα λειτουργούσε χωρίς μια νομικά δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των τριών κρατών. Ακόμη, όμως, και υπό αυτό το νομικό καθεστώς, το Πάρκο Πρεσπών έχει να επιδείξει σημαντικές, κοινές, δράσεις, που συμβάλλουν όχι μόνο στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και στην έμπρακτη προσέγγιση γειτονικών λαών.

    Η συμφωνία θα υπογραφεί από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της Ελλάδας, Τίνα Μπιρμπίλη, της Αλβανίας, Φατμίρ Μεντίου και της ΠΓΔΜ, Νετζάτι Γιακούπι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία θα εκπροσωπήσει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Σταύρος Δήμας, ενώ αναμένεται και σύντομη τοποθέτηση του εκπροσώπου της Σύμβασης Ραμσάρ, Τομπάιας Σαλάθ.

    "Θησαυροφυλάκιο" βιοποικιλότητας

    Η λεκάνη της Πρέσπας διακρίνεται για την έξοχη βιοποικιλότητά της, που έχει αναγνωριστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, όχι μόνο για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της, αλλά και για την ποιότητα και σπανιότητα των ειδών που "φιλοξενεί".

    Πάνω από 260 είδη πουλιών, 1.500 είδη φυτών, 23 είδη ψαριών, 60 είδη θηλαστικών συνθέτουν τη σπάνια βιοποικιλότητα της Πρέσπας. Τα δύο είδη πελεκάνων, ο αργυροπελεκάνος και ο ροδοπελεκάνος, οι λαγγόνες, τα επτά είδη ερωδιών, οι σταχτόχηνες και οι χαλκόκοτες καταδεικνύουν τη μοναδικότητα της λεκάνης των Πρεσπών, η οποία φιλοξενεί και τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο (1.200-1.400 ζευγάρια).

    Προστατευόμενες pεριοχές στις τρεις χώρες

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, και στις τρεις χώρες έχουν γίνει διάφορα βήματα για την προστασία των μοναδικών οικοσυστημάτων της Πρέσπας.

    Στην Αλβανία, το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών ιδρύθηκε το 1999 για την αποκατάσταση και αειφορική προστασία κρίσιμων εδαφικών και υδάτινων οικοσυστημάτων στην περιοχή της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας.

    Στην Ελλάδα, το 1974 ιδρύθηκε ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών για την προστασία των λιμνών Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και της λεκάνης απορροής τους, και το 1975 η ίδια περιοχή ανακηρύχθηκε "Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους". Επιπλέον, το ελληνικό τμήμα της λεκάνης των λιμνών περιλαμβάνεται στον εθνικό κατάλογο των περιοχών που έχουν προταθεί για ένταξη στο δίκτυο Φύση 2000, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τους οικοτόπους και για την προστασία των άγριων πουλιών.

    Η δε λίμνη Μικρή Πρέσπα έχει, από το 1974, οριστεί ως "υγρότοπος διεθνούς σημασίας" σύμφωνα με τη Σύμβαση Ραμσάρ.

    Στην ΠΓΔΜ, το Εθνικό Πάρκο του Πέλιστερ ιδρύθηκε το 1948 για την προστασία ενός παγκοσμίως μοναδικού ορεινού οικοσυστήματος στα ανατολικά της λίμνης Μεγάλης Πρέσπας, ενώ το Εθνικό Πάρκο της Γκαλίτσιτσα ιδρύθηκε το 1958 για την αποκατάσταση και την προστασία ενός μοναδικού εδαφικού οικοσυστήματος, που εκτείνεται στο όρος Γκαλίτσιτσα που βρίσκεται ανάμεσα στη Μεγάλη Πρέσπα και την Αχρίδα. Το Ορνιθολογικό Καταφύγιο στο Εζέρανι (ανακηρυγμένη περιοχή Ραμσάρ), που συνορεύει με το βορεινό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας, ιδρύθηκε το 1996 για την προστασία μεταναστευτικών και άλλων υδρόβιων πουλιών. Η Μεγάλη Πρέσπα ανακηρύχθηκε "Φυσικό Μνημείο", το 1977.

    Τα νερά των λιμνών ενώνουν τρεις χώρες, που μοιράζονται τα νερά τους, τη βιοποικιλότητά τους, αλλά, κυρίως, ένα κοινό μέλλον για τους λαούς τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32765

    [08] Κυκλοφοριακά προβλήματα λόγο της σημερινής νεροποντής

    Τριτη, 02 02 2010 11:20

    Πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα έχει προκαλέσει η πρωινή βροχή με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν δυσκολίες όσοι μετακινούνται εντός της πόλης. Στη Βασσιλίσης Σοφίας, στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου αλλά και στους βασικούς οδικούς άξονες θα πρέπει οι οδηγοί να οπλιστούν με ιδιαίτερη υπομονή, καθώς σε όλους τους κεντρικούς δρόμους τα αυτοκίνητα είναι ακινητοποιημένα. Το πρωί λίγο μετά τις επτά, στο Νέο Φάληρο, σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν τέσσερα παιδιά συγκρούστηκε με αυτοκίνητο, χωρίς ευτυχώς, να υπάρξουν θύματα. Η νεροποντή θα συνεχιστεί μέχρι το μεσημέρι ενώ το θερμόμετρο θα παραμείνει στους 10 βαθμούς κελσίου.

    Στους 3 βαθμούς πάνω από το μηδέν ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Με προσοχή πρέπει να γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, λόγο παγετού στο ορεινό οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο από την Πέμπτη.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 , ΝΕΤ Είδηση: 32770

    [09] Ευθύνες από την ανεξάρτητη επιτροπή για τα στοιχεία της ΕΣΥΕ

    Τριτη, 02 02 2010 10:56

    Ευθύνες για τις πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τα στατιστικά στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αποδίδει η αρμόδια Ανεξάρτητη Επιτροπή, το πόρισμα της οποίας εστάλη από τον υπουργό Οικονομικών στον Πρόεδρο της Βουλής, για να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Τα σοβαρότερα προβλήματα που εντοπίζει η Επιτροπή, στο πόρισμά της που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, είναι η χαμηλή ποιότητα των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η κακή οργάνωση και οι «διαφαινόμενες πολιτικές παρεμβάσεις».

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το θέμα, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 32767

    [10] Έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή στην Αγία Πετρούπολη

    Τριτη, 02 02 2010 09:25

    Έκρηξη σημειώθηκε σε σιδηροδρομική γραμμή στην Αγία Πετρούπολη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας άνθρωπος, ανακοίνωσε η ρωσική εισαγγελία. "Σήμερα, στις 04:15 σημειώθηκε έκρηξη στη γραμμή Μπρονεβάια-Λίγκοβο. Ένας μηχανικός τραυματίστηκε", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας. Εκπρόσωπος των τοπικών αρχών δήλωσε πως η έκρηξη προκλήθηκε από 200 ως 400 γραμμάρια ΤΝΤ. Αστυνομικοί ερευνούν το σημείο της έκρηξης, ενώ τα δρομολόγια της γραμμής αυτής με προορισμό τη Λευκορωσία έχουν διακοπεί.

    Τον Νοέμβριο, βόμβα εξερράγη στη γραμμή που ενώνει την Αγία Πετρούπολη με τη Μόσχα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 από τους επιβάτες αμαξοστοιχίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32762

    [11] Νεκρός αστυφύλακας στο Νεοχώρι Θεσπρωτίας

    Τριτη, 02 02 2010 11:26

    Νεκρός βρέθηκε το πρωί από συναδέλφους του, ένας αστυφύλακας, στο Νεοχώρι Θεσπρωτίας. Ο άνδρας, έφερε τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και κείτονταν αιμόφυρτος έξω από στάβλο. Oι αστυνομικοί προσήγαγαν τους δύο ιδιοκτήτες του στάβλου, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για πατέρα και γιο- οι οποίοι ομολόγησαν ότι επιτέθηκαν στον αστυφύλακα, γιατί τους δημιουργούσε πρόβλημα με τα πρόβατα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 32771


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 February 2010 - 9:52:31 UTC