Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τις προτάσεις για το Ασφαλιστικό παρουσιάζει ο υπ. Εργασίας
  • [02] Αϊτή: Ζωντανός 27 μέρες μετά το σεισμό
  • [03] Toyota: Ανάκληση χιλιάδων Prius σε όλο τον κόσμο
  • [04] Απεργούν την Τετάρτη ΑΔΕΔΥ - ΠΑΜΕ
  • [05] Συνθήκες παγετού σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
  • [06] Καταδίωξη για τη σύλληψη ληστή
  • [07] Ιράν: Εμπλουτισμός ουρανίου υπό το βλέμμα της ΙΑΕΑ
  • [08] Προσοχή το κάπνισμα βλάπτει και μέσω των ρούχων
  • [09] Μπαράζ εμπρησμών στην Αττική
  • [10] Τιμή ρεκόρ για γλυπτό του Τζιακομέτι

    [01] Τις προτάσεις για το Ασφαλιστικό παρουσιάζει ο υπ. Εργασίας

    Τριτη, 09 02 2010 09:18

    Την καθιέρωση της κοινωνικής σύνταξης, η οποία θα χορηγείται από το δημόσιο, ενώ τα ταμεία θα χορηγούν αποδοχές με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου, ανακοίνωσε ο υπουργός εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Στην επιτροπή διαλόγου για το ασφαλιστικό προανήγγειλε ακόμη την αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την απαγόρευση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και την αύξηση των ενδιάμεσων - ειδικών ορίων συνταξιοδότησης. Η κυβέρνηση στοχεύει η μέση ηλικία συνταξιοδότησης να αυξηθεί στο 63ο έτος από 61,4 που ήταν το 2008.

    Άλλο ν/σ για για τα όρια ηλικίας των ένστολων

    Στο πλαίσιο αυτό καθιερώνονται η 35ετια στο δημόσιο χωρίς όριο ηλικίας, τα 37 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας στον ιδιωτικό τομέα και η συνταξιοδότηση στα 58 με 10.000 ένσημα.

    Από τις ρυθμίσεις εξαιρούνται οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί καθώς τα όρια ηλικίας των ένστολων θα ρυθμιστούν με άλλο νομοσχέδιο των συναρμοδίων υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του πολίτη.

    Νωρίτερα, με δηλώσεις του, στη ΝΕΤ 105, 8 ο αναπληρωτής υπ. Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν όσον αφορά στο ασφαλιστικό των ένστολων.

    "Έχουμε ξεκινήσει διάλογο με τις ένοπλες δυνάμεις και δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν" είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, "ώστε να εξαλειφθούν οι αδικίες και να περάσουμε σε ένα ορθολογικό σύστημα και στις ένοπλες δυνάμεις".

    Αποχώρησε από την επιτροπή η ΓΣΕΕ

    Από την επιτροπή αποχώρησε η ΓΣΕΕ η οποία διοργανώνει 24ωρη απεργία στις 24/2 ενώ η ΑΔΕΔΥ καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους σε κινητοποίηση την Τετάρτη και διοργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30.

    Το ΠΑΜΕ διοργανώνει την Τετάρτη συγκέντρωση στις 10 στο Σύνταγμα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικά άρθρα: Ασφαλιστικό: Κινητικότητα από κυβέρνηση και συνδικάτα Απεργούν την Τετάρτη ΑΔΕΔΥ - ΠΑΜΕ

    Είδηση: 33071

    [02] Αϊτή: Ζωντανός 27 μέρες μετά το σεισμό

    Τριτη, 09 02 2010 08:53

    Ζωντανός 27 μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7 Ρίχτερ βρέθηκε στην Αϊτή ένας 28χρονος άνδρας. Ο νεαρός που αναγνωρίστηκε από την οικογένειά του και είναι ο Ίβαν Μάνσι, εντοπίστηκε στα ερείπια μίας αγοράς όπου πουλούσε ρύζι, με σοβαρά προβλήματα αφυδάτωσης και υποσιτισμού, ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς δεν έχει κατάγματα παρά μόνο ανοιχτές πληγές. Ο Μάνσι, είπε στους γιατρούς ότι κάποιος του έφερνε νερό όσο ήταν παγιδευμένος στα συντρίμμια. Ωστόσο οι γιατροί που τον εξέτασαν διαπίστωσαν ότι ο νεαρός είναι σε σύγχυση και αν και θεωρούν δεδομένο ότι έπινε νερό, δεν γνωρίζουν ακριβώς πως είχε πρόσβαση σε αυτό.

    Αληθινή η ιστορία του λένε οι γιατροί

    Οι γιατροί, σύμφωνα με το CNN θεωρούν ότι η ιστορία του Ίβαν Μάνσι, είναι αληθινή, ωστόσο δεν μπορούν να βασιστούν στα λεγόμενα του, καθώς είναι σε σύγχυση και πιστεύει ακόμα και τώρα, ότι βρίσκεται ακόμα στα συντρίμμια.

    Ο νεαρός εντοπίστηκε από ανθρώπους που έσκαβαν στα συντρίμμια της αγοράς, 27 μέρες μετά το τρομακτικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

    Είδηση: 33069

    [03] Toyota: Ανάκληση χιλιάδων Prius σε όλο τον κόσμο

    Τριτη, 09 02 2010 09:59

    Περίπου 436.000 υβριδικά οχήματα σε όλο τον κόσμο ανακαλεί η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota, μεταξύ αυτών και οχήματα του τελευταίου της μοντέλο Prius, λόγω προβλήματος στο σύστημα πέδησης. Παράλληλα, η Toyota θα σταματήσει τις πωλήσεις των υβριδικών μοντέλων SAI, Lexus HS250h και Prius PHV στην Ιαπωνία, ανακαλώντας συνολικά 223.068 από αυτά τα οχήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών της Ιαπωνίας. Η Toyota, σε έγγραφό που απέστειλε στο υπουργείο, διευκρινίζει τους όρους της απόσυρσης, τους τεχνικούς λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή και τις ημερομηνίες παραγωγής των οχημάτων. Ο ιαπωνικός όμιλος θα "κάνει ό,τι είναι δυνατόν" για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών του, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο Ακίο Τογιόντα, σε συνέντευξη Τύπου. Ο Τογιόντα επισήμανε ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να δώσει εξηγήσεις μετά την ανάκληση εκατομμυρίων αυτοκινήτων που παρουσίασαν τεχνικά προβλήματα.

    Ανάκληση και του Prius

    Το Prius, που πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη που σημαίνει "ο πρώτος" είναι το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε σε ευρεία κλίμακα στον κόσμο. Το πρώτο μοντέλο του συγκεκριμένου αυτοκινήτου κυκλοφόρησε το 1997. Έως τις 31 Αυγούστου του 2009, σχεδόν 1,5 αγοραστές το επέλεξαν σε 40 χώρες.

    Το Prius αναδείχτηκε το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο στην Ιαπωνία το 2009, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση ενθαρρύνει με οικονομικά κίνητρα τους αγοραστές να στρέφονται στα "καθαρά" αυτοκίνητα. Η τρίτη γενιά του οχήματος, αυτή που παρουσίασε προβλήματα στο σύστημα πέδησης, κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το Μάιο του 2000 και αναμένεται να διατεθεί σταδιακά σε 80 χώρες.

    Το νέο Prius 2010 κατασκευάζεται επί του παρόντος μόνο στην Ιαπωνία (η προηγούμενη γενιά κατασκευαζόταν και στην Κίνα). Το νέο μοντέλο είναι εξοπλισμένο με μπαταρία νικελίου και βενζινοκινητήρα 1.800 κυβικών εκατοστών.

    H Toyota έχει πουλήσει 170.000 αυτοκίνητα Prius στην Ιαπωνία και 100.000 στις ΗΠΑ.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε το Δεκέμβριο την τέταρτη γενιά του αυτοκινήτου. Το νέο μοντέλο είναι εξοπλισμένο με μπαταρία ιόντων λιθίου και θα κυκλοφορήσει το 2011, ύστερα από εκτενή τεστ που θα γίνουν στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

    Τα υβριδικά αυτοκίνητα συνιστούν τον πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της Toyota, που κατασκεύασε 530.000 οχήματα αυτού του τύπου το 2009.

    BBC: Toyota recalls thousands of Prius cars worldwide Είδηση: 33075

    [04] Απεργούν την Τετάρτη ΑΔΕΔΥ - ΠΑΜΕ

    Τριτη, 09 02 2010 11:10

    Απεργία κατά των κυβερνητικών μέτρων έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, ενώ γενική απεργία έχει προκηρύξει και η ΓΣΕΕ για τις 24 Φεβρουαρίου. Στην απεργία μετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν την Τετάρτη, όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού όλων των αεροπορικών εταιρειών από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια. Μετ εμποδίων θα πραγματοποιηθούν και τα δρομολόγια στον ΟΣΕ, λόγω των τρίωρων στάσεων εργασίας των εργαζομένων. Στην αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχουν επίσης, οι υπάλληλοι του δημοσίου, των ΔΕΚΟ, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και νοσοκομειακοί γιατροί.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 33080

    [05] Συνθήκες παγετού σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

    Τριτη, 09 02 2010 09:51

    Στο μηδέν ήταν η θερμοκρασία νωρίς το πρωί της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνθήκες παγετού από νωρίς το πρωί, επικρατούν στο περιφερειακό οδικό δίκτυο της πόλης. Με αλυσίδες στα τελευταία 15 χιλιόμετρα, γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στις οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν). Με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, αλλά και από το δρόμο της Νάουσας. Με αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο. Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών.

    Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βιτσίου στο νομό της Φλώρινας. Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, κατά τις πρωινές ώρες, εξαιτίας των χιονοπτώσεων, των συνθηκών παγετού, αλλά και των χαμηλών θερμοκρασιών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33073

    [06] Καταδίωξη για τη σύλληψη ληστή

    Τριτη, 09 02 2010 10:52

    Σε εξέλιξη βρίσκεται καταδίωξη της αστυνομίας, για τη σύλληψη άγνωστου δράστη, ο οποίος διέπραξε ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, στη οδό Αχαρνών στον Άγιο Παντελεήμονα. Ο δράστης εισέβαλε στην τράπεζα και με την απειλή πιστολιού άρπαξε άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγε με μοτοσικλέτα. Νωρίτερα, στις δυο τα ξημερώματα, δυο άγνωστοι προσπάθησαν να διαρρήξουν το ΑΤΜ της Αγροτικής Τράπεζας που βρίσκεται σε χώρο ζαχαροπλαστείου στην οδό Καρέα 80, στο Βύρωνα. Οι δράστες έσπασαν τη τζαμαρία του ζαχαροπλαστείου και με συσκευή οξυγόνου επιχείρησαν να ανοίξουν το ΑΤΜ . Έγιναν όμως αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και τράπηκαν σε φυγή.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 33077

    [07] Ιράν: Εμπλουτισμός ουρανίου υπό το βλέμμα της ΙΑΕΑ

    Τριτη, 09 02 2010 10:51

    Άρχισε η Τεχεράνη τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20%, στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ στο κεντρικό Ιράν, υπό την επίβλεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna. Η ανακοίνωση του Ιράν προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, κυρίως των μεγάλων δυνάμεων, που υποπτεύονται ότι η Τεχεράνη επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία τάχθηκαν υπέρ της επιβολής ενισχυμένων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    Ετοιμη για ανταλλαγή, δηλώνει η Τεχεράνη

    Η απόφαση αυτή λήφθηκε, σύμφωνα με την Τεχεράνη, λόγω της εμπλοκής των συνομιλιών με την ομάδα των "Έξι" (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία) για την προμήθεια στο Ιράν καυσίμου εμπλουτισμένου κατά 20%. Η Τεχεράνη επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται το καύσιμο για έναν αντιδραστήρα ιατρικής έρευνας.

    "Είμαστε πάντα έτοιμοι για μια ανταλλαγή, αν τα αιτήματά μας ληφθούν υπόψη" επανέλαβε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ. "Η πόρτα δεν έχει κλείσει, αν (οι μεγάλες δυνάμεις) είναι έτοιμες, αυτό μπορεί να γίνει οποτεδήποτε" τόνισε, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη ανταλλαγή καυσίμων με τις μεγάλες δυνάμεις.

    Η έναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου σε ποσοστό 20% είχε ανακοινωθεί την Κυριακή από την ιρανική ηγεσία και γνωστοποιήθηκε τη Δευτέρα στην ΙΑΕΑ

    Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε και πάλι τη συνέχιση των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά την εκκίνηση από την Τεχεράνη της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου και τις προτροπές των δυτικών δυνάμεων για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Ιράν: Διπλό μέτωπο με τη Δύση Ιράν: Σχέδια για κατασκευή 10 εργοστασίων εμπλουτισμού ουρανίου BBC: Iran 'ups nuclear fuel enriching' Είδηση: 33079

    [08] Προσοχή το κάπνισμα βλάπτει και μέσω των ρούχων

    Τριτη, 09 02 2010 11:05

    Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το κάπνισμα βλάπτει και μέσω των ρούχων αφήνοντας καρκινογόνες τοξίνες. Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, για πρώτη φορά, ότι οι καρκινογόνες ουσίες νιτροσαμίνες, που σχετίζονται με τον καπνό, αναμιγνύονται με τη σκόνη και μετά προσκολλώνται σε πολλές επιφάνειες και στα δάχτυλά μας. Τα μικρά παιδιά και τα νήπια είναι πιο πιθανό να τις απορροφήσουν βάζοντας τα χέρια τους στο στόμα ή γλύφοντας μια επιφάνεια, αλλά ο κίνδυνος αφορά γενικότερα τον καθένα - ενήλικο και ανήλικο. "Τα ευρήματά μας αυξάνουν την ανησυχία για την έκθεση στα υπολείμματα του καπνού, που έχει αποκληθεί πρόσφατα 'κάπνισμα από τρίτο χέρι'", έγραψαν οι ερευνητές, οι οποίοι προτείνουν καλό καθάρισμα στους χώρους των καπνιζόντων, ώστε να απομακρύνονται οι επιβλαβείς χημικές ουσίες που αφήνει το τσιγάρο. Ακόμα κι αν ένας καπνιστής βγαίνει να καπνίσει έξω, όταν επιστρέφει στον κλειστό χώρο, φέρνει μέσα μαζί του τις επικίνδυνες νιτροσαμίνες.

    Σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον χημικό Hugo Destaillats, οι νιτροσαμίνες του καπνού "είναι ανάμεσα στα καρκινογόνα με την πιο ισχυρή και ευρέως φάσματος δράση και περιέχονται τόσο στο άκαυτο τσιγάρο όσο και στον καπνό του τσιγάρου".

    Πρόσθεσε ότι "η καύση του καπνού απελευθερώνει νικοτίνη με την μορφή ενός ατμού που απορροφάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ρούχα, το δέρμα μας, αλλά και τις επιφάνειες ενός εσωτερικού χώρου, όπως τοίχους, πατώματα, χαλιά, κουρτίνες και έπιπλα. Η νικοτίνη μπορεί να μείνει πάνω σε αυτά τα υλικά για μέρες, εβδομάδες, ακόμα και μήνες".

    Η νικοτίνη συνδυάζεται με μια άλλη κοινή χημική ουσία, το νιτρώδες οξύ, σχηματίζοντας έτσι τις νιτροσαμίνες του καπνού (TSNAs). Οι συσκευές αερίου και οι κινητήρες των οχημάτων είναι ανάμεσα στις βασικές πηγές νιτρώδους οξέος. Όπως έδειξαν τα εργαστηριακά πειράματα, όσο πιο πολύ νιτρώδες οξύ υπάρχει σε ένα κλειστό χώρο (δωμάτιο ή όχημα), τόσο πιο γρήγορα σχηματίζονται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νικοτίνη (η εθιστική ουσία στον καπνό του τσιγάρου), είχε μέχρι τώρα θεωρηθεί μη τοξική, με τη στενή έννοια του όρου. Όμως η νέα έρευνα δείχνει ότι η νικοτίνη συνδυάζεται με το νιτρώδες οξύ και, προσκολλώμενη πάνω σε διάφορες επιφάνειες, συνιστά ένα σοβαρό δυνητικό κίνδυνο, ο οποίος μέχρι τώρα είχε υποεκτιμηθεί.

    Σύμφωνα μάλιστα με την Καμλές Ασότρα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, "τα ευρήματα της νέας μελέτης μπορεί να μην αποτελούν παρά την κορυφή του παγόβουνου". Εξάλλου ο ερευνητής Τζέιμς Πάνκοου επίσης έθεσε το ζήτημα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία παράγουν ατμό νικοτίνης, αλλά όχι καπνό.

    Οι ερευνητές τόνισαν ότι ίσως οι αρμόδιες Αρχές, που μέχρι τώρα έχουν λάβει μέτρα για την προστασία των καπνιστών και των μη καπνιστών, πρέπει πλέον να επεκτείνουν τα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη και τον κίνδυνο του "καπνίσματος από τρίτο χέρι" (ένας όρος που έχει επικριθεί από τους υπέρμαχους του καπνίσματος ως "περιττά τρομοκρατικός"). Το καπνιστικό λόμπι "Φόρεστ" μάλιστα, σχολιάζοντας τη νέα έρευνα, έκανε λόγο για "προπαγάνδα καμουφλαρισμένη ως επιστήμη" και κάλεσε τους επιστήμονες "να αντισταθούν στην τάση τους να μας λένε πώς θα ζήσουμε τη ζωή μας".

    Όμως οι αμερικανοί ερευνητές συνιστούν πλέον ριζικά μέτρα: πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στα σπίτια και στα αυτοκίνητα, φορτηγά κλπ., ώστε να μην δημιουργούνται οι καρκινογόνες νιτροσαμίνες.

    Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.pnas.org/content/early/2010/02/04/0912820107.abstract?sid=7d881f66-513f-47bb-8a42-b76d068ebbfe

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33081

    [09] Μπαράζ εμπρησμών στην Αττική

    Τριτη, 09 02 2010 10:16

    Μπαράζ εμπρησμών σημειώθηκε τη νύχτα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Άγνωστοι πυρπόλησαν 4 ΙΧ αυτοκίνητα και ένα ψιλικατζίδικο. Οι εμπρησμοί άρχισαν λίγα λεπτά πριν από τις 12 από τα Εξάρχεια και συγκεκριμένα στη διασταύρωση Εμμανουήλ Μπενάκη και Κωλέτη, όπου άγνωστοι δράστες έριξαν εύφλεκτο υγρό και έβαλαν φωτιά σε ΙΧ αυτοκίνητο τεχνικής εταιρίας, το οποίο υπέστη ζημιές. Ακολούθησε εμπρησμός Ι.Χ. αυτοκινήτου στην οδό Ηλιουπόλεως 10-12, στον Βύρωνα (τη φωτιά έσβησαν περίοικοι οι οποίοι βρήκαν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό). Λίγα λεπτά αργότερα, στις 12.30 τη νύχτα, ξέσπασε πυρκαγιά από εμπρησμό σε κατάστημα ψιλικών, ιδιοκτησίας αλλοδαπού, στη διασταύρωση Καβάλας και Γ' Σεπτεμβρίου στο Αιγάλεω, όπου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές. Λίγο πριν από τις 6 το πρωί, στους Αγίους Αναργύρους, στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου 152, σημειώθηκε εμπρησμός σε ΙΧ αυτοκίνητο το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

    Μικρές ζημιές προκλήθηκαν επίσης, από εμπρησμό σε ΙΧ αυτοκίνητο στη διασταύρωση των οδών Πετρουπόλεως και Μακρυγιάννη, στο Ίλιον. Επίσης, χθες το βράδυ, στις 19.45, άγνωστος αποπειράθηκε να κάψει το σούπερ μάρκετ "Βασιλόπουλος" στη λεωφόρο Κηφισίας 326, στη Νέα Ερυθραία.

    Ο δράστης έβαλε φωτιά σε εύφλεκτα προϊόντα και έριξε πάνω τους γκαζάκια, που πήρε από τα ράφια, τα οποία όμως δεν εξερράγησαν.

    Η φωτιά σβήστηκε από υπαλλήλους του καταστήματος, ενώ ο δράστης αναζητείται.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33076

    [10] Τιμή ρεκόρ για γλυπτό του Τζιακομέτι

    Πεμπτη, 04 02 2010 14:15

    Το πλέον ακριβοπληρωμένο έργο τέχνης σε δημοπρασία, αναδείχθηκε ένα μπρούτζινο γλυπτό του Αλμπέρτο Τζιακομέτι και μάλιστα μέσα σε οκτώ μόνο λεπτά. Ο "Ανδρας που περπατάει, Ι", η ανδρική φιγούρα του διάσημου Ελβετού καλλιτέχνη, πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby's έναντι 104,3 εκατ. δολαρίων, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Πάμπλο Πικάσο "Garcon a la Pipe" (Αγόρι με πίπα, 104,1 εκατ. δολάρια).

    Το γλυπτό, που φιλοτεχνήθηκε το 1961, αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα του Τζιακομέτι και σύμφωνα με τον οίκο Sotheby's βρίσκεται πλέον στα χέρια ανώνυμου ιδιώτη, που πλειοδότησε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.

    Πρίν ανήκε στην συλλογή της γερμανικής τράπεζας Commerzbank AG.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32884


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 February 2010 - 9:59:58 UTC