Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός
  • [02] Προσδέθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Endeavour
  • [03] Νεκρό σήμερα το Δημόσιο
  • [04] Κλειστός για τα φορτηγά παραμένει ο Προμαχώνας
  • [05] Honda: Ανακαλούνται ακόμα 440.000 οχήματα λόγω ελαττωματικών αερόσακων
  • [06] Αποπομπή γερουσιαστή των Δημοκρατικών
  • [07] Γαλλία : Την Πέμπτη η κηδεία του Κώστα Αξελού
  • [08] Αύξηση στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης
  • [09] Νέο κύμα κακοκαιρίας στις ΗΠΑ
  • [10] Mε πολύ κέφι συνεχίζονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις
  • [11] Αϊτή: Δέκα χρόνια θα χρειαστούν για να ξαναχτιστεί

    [01] Στο Παρίσι ο Πρωθυπουργός

    Τεταρτη, 10 02 2010 08:54

    Συντονισμένη πολιτική αντίδραση στις κερδοσκοπικές επιθέσεις θα ζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, στη σημερινή συνάντησή του στο Παρίσι με το Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, αλλά και στην αυριανή Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής όπου θα εξεταστεί και η έκδοση ευρω-ομολόγου. Με συνέντευξη που θα παραχωρήσει στις γαλλικές εφημερίδες "Le Monde" και το περιοδικό "Politique Internationale" ξεκινά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στο Παρίσι.

    Το μεσημέρι ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μπερνάρ Ακογιέρ στην Βουλή και στις 13.00 θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στις 16.30 ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Φιγιόν στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

    Ο κ. Παπανδρέου θα αναχωρήσει αργότερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 11 Φεβρουαρίου.

    Ανοίγουν τα χαρτιά τους για τα σχέδια στήριξης

    Οι διεθνείς αγορές πάντως προεξοφλούν ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την άνοδο κατά 4,96% του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μείωση των spread στην αγορά ομολόγων. Την ίδια ώρα ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για σχέδιο στήριξης της Ελλάδας απ' την ΕΕ, περιμένοντας τους Ευρωπαίους να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

    Η αμερικανική Washington Post σημειώνει πάντως ότι ήδη οι πληροροφορίες για την ύπαρξη ευρωπαικού σχεδίου στήριξης της Ελλάδας συνέτεινε στην ενίσχυση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Οι Ευρωπαίοι επεξεργάζονται σχέδιο βοήθειας της χώρας μας, αναφέρουν το Reuters και οι "Financial Times", χωρίς να αποκλείουν και διμερή γερμανική βοήθεια.

    Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, που κυκλοφορεί στη Φρακφούρτη και το οποίο επικαλείται πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, το Γερμανικό υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται σχέδιο στήριξης της Ελλάδος με ευρωπαϊκή διάσταση χωρίς να αποκλείεται και η διμερής βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Για τις λεπτομέρειες του Γερμανικού σχεδίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να ενημερώσει τους υπευθύνους του κόμματος.

    Και η αμερικανική Wall Street Journal σημειώνει σε κύριο άρθρο της:"Η Γερμανία εξετάζει ένα σχέδιο με τους ευρωπαίους εταίρους της να προσφέρει στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα , εγγυήσεις στα δάνειά τους , σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους φόβους των αγορών και να αποτρέψουν την εξάπλωση της κρίσης".

    Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι "οι Βρυξέλλες και όχι η Αθήνα θα ελέγχουν στο εξής αν και με ποιό τρόπο το πρόγραμμα λιτότητας φέρνει αποτελέσματα..."

    "Αν οι λεπτομερείς και συνεχείς επιθεωρήσεις δείχνουν ότι τα πραγματικά αποτελέσματα υπολείπονται από τα προβλεπόμενα, όπως είπε ο Χοακίν Αλμούνια, στη συνέχεια οι φύλακες των Βρυξελλών θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα" αναφέρει το περιοδικό.

    Οι Βρυξέλλες πρέπει να παράσχουν στήριξη στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα σαφείς δεσμεύσεις από την Αθήνα, τόνισε την Τρίτη ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευρωπαίος επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων.

    Πηγή: NET 105.8

    Σχετικό άρθρο: Παπανδρέου:"Δίκαιες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης" - Στήριξη από την ΕΕ Είδηση: 33122

    [02] Προσδέθηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Endeavour

    Τεταρτη, 10 02 2010 09:33

    Στο διεθνή διαστημικό σταθμό ISS προσδέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, το διαστημόπλοιο Endeavour. Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός της NASA, η πρόσδεση έγινε σε απόσταση 346 χιλιομέτρων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, δυτικά της Πορτογαλίας. Στην αποστολή με στόχο να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαστημικός σταθμός θα συμμετέχουν έξι αστροναύτες, μεταξύ αυτών και μία γυναίκα.

    Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρα από το διαστημικό σταθμό Κέννεντι.

    Στο πλαίσιο της αποστολής του, θα εγκαταστήσει στο Διεθνή Διαστημικό σταθμό την ιταλικής κατασκευής υπομονάδα Tranquility και τον θόλο παρατήρησης Cupola.

    Μόλις το εγχείρημα αυτό επιτευχθεί ο διεθνής διαστημικός σταθμός θα είναι κατά 90% έτοιμος.

    Μέσα στη χρονιά θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις αποστολές προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του διαστημικού σταθμού.

    Στην αποστολή με διάρκεια δυο εβδομάδων προβλέπονται ακόμα και έξι περίπατοι στο διάστημα.

    Πηγή: Reuters Διαβάστε ακόμα: Shuttle and Station Hatches Open

    Είδηση: 33127

    [03] Νεκρό σήμερα το Δημόσιο

    Τεταρτη, 10 02 2010 10:50

    Εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος, έχει εξαγγείλει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και το ασφαλιστικό. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, ενώ ακυρώνονται όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς στην απεργία συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Κανονικά θα κινηθούν μετρό και λεωφορεία. Τρίωρες στάσεις εργασίας , 2-5 το απόγευμα και 10 το βράδυ με 1 μετά τα μεσάνυχτα στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό. Απεργία και στον ιδιωτικό τομέα έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ, που οργανώνει συγκεντρώσεις σε 62 πόλεις της χώρας. Κλειστές αυτήν την ώρα η Σταδίου και η Αμαλίας.

    Η Αλέκα Παπαρήγα, που βρέθηκε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, είπε: "Μη δίνετε δεκάρα σ' αυτά που σας λένε για τη σωτηρία των Τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και των μεγαλοεμπόρων. Εάν οι εργαζόμενοι δεν καταφέρουν να σπάσουν την καταιγίδα των μέτρων, αν συμμορφωθούν στα κελεύσματα της κυβέρνησης θα έρθουν ακόμα χειρότερα. Φράγμα στα μέτρα. Ξεσηκωμός - συνεχής αγώνας γιατί τα χτυπήματα έρχονται με το φορολογικό και την κοινωνική ασφάλιση. Να τους γυρίσουν την πλάτη".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Kλειστό λόγω απεργίας το Δημόσιο Είδηση: 33131

    [04] Κλειστός για τα φορτηγά παραμένει ο Προμαχώνας

    Τεταρτη, 10 02 2010 09:09

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε τελικά την Τρίτη η συνάντηση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή με εκπροσώπους Θεσσαλών και Μακεδόνων αγροτών. Για αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική του υπουργείου έκανε λόγο μετά τη συνάντηση ο Βαγγέλης Μπούτας, ως εκ τούτου, καλεί τους αγρότες σε συνέχιση των κινητοποιήσεων με αφορμή και την απεργία της ΑΔΕΥ και του ΠΑΜΕ, ενώ σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων στους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, στη Θεσσαλία. Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι αγρότες του νέου Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου που είχε συσταθεί στα Μάλγαρα και το οποίο περιλαμβάνει τα μπλόκα του Τυρνάβου και του Πλατυκάμπου.

    Αναστολή κινητοποιήσεων

    Τα μέλη του Συντονιστικό Οργάνου Αγροτών Ελλάδος που εκπροσωπεί 13 μπλοκα σε Θεσσαλία και Μακεδονία αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

    «Μετά από έναν μεγαλειώδη 20ημερο αγώνα, πολλές φορές κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την αδιαλλαξία αλλά και την έλλειψη διάθεσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη μεριά της Κυβέρνησης, αν και αποσπάσαμε ομολογία αποδοχής της Υπουργού κ. Μπατζελή, ότι το εισόδημά μας μειώθηκε κατά 40% αναστέλλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας».

    Συνάδελφοί τους που συναντήθηκαν με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισαν τη "συνέχιση του αγώνα".

    Η εικόνα στα μπλόκα

    Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Oι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν στη διάρκεια της νύχτας, στην οδική πρόσβαση προς το τελωνείο του Προμαχώνα, εμποδίζοντας τη διέλευση των φορτηγών, ενώ η κίνηση των λεωφορείων και των Ι.Χ. αυτοκινήτων διεξάγεται κανονικά.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στην Τρίγλια, στις Καλύβες, στην Ορμύλια, αλλά και στη Γαλάτιστα στο νομό της Χαλκιδικής. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται χωρίς πρόβλημα.

    Ανοιχτός στη διάρκεια της νύχτας ήταν ο δρόμος προς το συνοριακό σταθμό της Δοϊράνης, στο νομό Κιλκίς.

    Οι αγρότες έχουν συγκεντρώσει τρακτέρ στο 23ο χλμ του δρόμου Κοζάνης-Λάρισας, αλλά και στο 40ο χλμ. του δρόμου Φλώρινας-Κοζάνης.

    Μικρός αριθμός τρακτέρ παραμένει και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Τύρναβος -Πλατύκαμπος: Αναστολή των κινητοποιήσεων Είδηση: 33124

    [05] Honda: Ανακαλούνται ακόμα 440.000 οχήματα λόγω ελαττωματικών αερόσακων

    Τεταρτη, 10 02 2010 10:58

    Σε νέα ανάκληση αυτή τη φορά, 440.000 οχημάτων από όλον τον κόσμο, προχωρά μετά την Toyota και η Honda. Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, προχώρησε σε αυτήν την κίνηση λόγω προβλήματος στον αερόσακο που ευθύνεται για ένα θάνατο και έντεκα τραυματισμούς στις ΗΠΑ. Με τη νέα αυτή παρτίδα απόσυρσης, ο συνολικός αριθμός των ανακληθέντων οχημάτων αγγίζει πλέον τις 950.000 και συνιστά μετά την Toyota, νέο μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

    Με τη νέα παρτίδα αποσύρσεων, διευρύνεται ουσιαστικά ο κύκλος που άνοιξε περί τα τέλη Νοεμβρίου του 2008 με περίπου 4.000 μοντέλα Accord και Civic Sedans και επεκτάθηκε με ακόμα 500.000 οχήματα στα μέσα του 2009.

    Η τελευταία ανακοίνωση της Honda πέρα από τις ΗΠΑ, αφορά την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Ταϊβάν και την Αυστραλία.

    Αναλυτικότερα, θα ανακληθούν 419.000 οχήματα σε ΗΠΑ και Καναδά, 17.000 στην Ιαπωνία και τα υπόλοιπα περίπου 4000 σε άλλες χώρες.

    Παρά το γεγονός ότι η απόσυρση των οχημάτων δεν είναι μαζική για την περίπτωση της Honda, η ανακοίνωση της απόσυρσης, έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το σύνολο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Ο κλάδος είχε ήδη δεχτεί σφοδρότατο πλήγμα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και η Toyota η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου δέχθηκε σφοδρά πυρά για τα προβλήματα ασφάλειας που εντοπίστηκαν στην παραγωγή της αλλά και τον τρόπο που αντιμετώπισε το πρόβλημα.

    Πηγή: Reuters, BBC Είδηση: 33133

    [06] Αποπομπή γερουσιαστή των Δημοκρατικών

    Τεταρτη, 10 02 2010 09:44

    Tην αποπομπή ενός γερουσιαστή αποφάσισε η Γερουσία της Νέας Υόρκης, για πρώτη φορά εδώ και περίπου έναν αιώνα, γράφουν οι New York Times. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με ψήφους 53 υπέρ έναντι 8 κατά, η Γερουσία αποφάσισε την Τρίτη την άμεση αποπομπή του γερουσιαστή Χίραμ Μονσεράτ, ενός Δημοκράτη από το Κουίνς, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για επίθεση, επειδή τον περασμένο Οκτώβριο έσυρε τη φίλη του στις σκάλες της πολυκατοικίας του. Οι Δημοκρατικοί είχαν ισχνή πλειοψηφία μόλις δύο εδρών και η αποπομπή του Μονσεράτ αφήνει σε μία ευαίσθητη ισορροπία τη Γερουσία της Νέας Υόρκης, η οποία πλέον έχει 31 Δημοκρατικούς και 30 Ρεπουμπλικάνους, τονίζουν οι Times.

    Αναλυτές προειδοποιούν ότι η αποπομπή του Μονσεράτ θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, καθιστώντας ακόμη δυσκολότερη την κατάθεση του προϋπολογισμού της πολιτείας, που πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Μαρτίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33129

    [07] Γαλλία : Την Πέμπτη η κηδεία του Κώστα Αξελού

    Τριτη, 09 02 2010 20:17

    Στην συνοικία του Μονπαρνάς στο Παρίσι, εκεί όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, και στο ομώνυμο ιστορικό νεκροταφείο κηδεύεται την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός, που πέθανε στο Παρίσι ξημερώματα της 4ης Φεβρουαρίου 2010. Η μοναδική του σύντροφος τα τελευταία χρόνια της ζωής του, συγγραφέας, δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής Κατερίνα Δασκαλάκη, οργάνωσε μία όμορφη σεμνή τελετή αποχαιρετισμού, για τον μεγάλο Έλληνα στοχαστή.

    Τον αποχαιρετούν πλήθος φίλων του, γιατί ο Κώστας Αξελός έδινε στη φιλία ειδικό νόημα και μεγάλη βαρύτητα, αλλά και πολλοί άλλοι που εξεδήλωσαν ήδη την επιθυμία να βρίσκονται εκεί τη στιγμή εκείνη: νέοι και λιγότερο νέοι, θαυμαστές της σκέψης και του έργου του, θαυμαστές της συνέπειας και της ακεραιότητας που τον χαρακτήρισαν σε όλη τη ζωή του, χωρίς καμιά παρέκκλιση.

    Για τον άνθρωπο Αξελό και το έργο του θα μιλήσουν δύο καθηγητές της φιλοσοφίας και στενοί του φίλοι, ο Ζαν Λωξερουά και ο Κλωντ Ρελς. Θα ακολουθήσει η ανάγνωση (του αρχαιοελληνικού πρωτοτύπου και της γαλλικής μετάφρασης) του περίφημου στάσιμου από την Αντιγόνη, όπου γίνεται αναφορά στα κατορθώματα του ανθρώπου που μόνο απ' τον Αδη δεν μπορεί να ξεφύγει, η ανάγνωση ενός ποιήματος του Φρήντριχ Χαίλντερλιν και η ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το τελευταίο βιβλίο του Κώστα Αξελού, που αναφέρεται «σ' αυτό που δεν μας εγκαταλείπει».

    Ένας φλαουτίστας θα τον συνοδεύσει με μουσική του Μότζαρτ καθώς θα κατεβαίνει στη γη. Αργότερα, στο ιστορικό καφέ "Σελέκτ" του οποίου ο Κώστας Αξελός υπήρξε τακτικός θαμών, εκεί όπου συνήθιζε να συναντάει φίλους και άλλους, θα τηρηθεί το ελληνικό έθιμο: με καφέ, με μπισκότα, με ποτά.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33116

    [08] Αύξηση στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης

    Τεταρτη, 10 02 2010 10:31

    Αυξάνεται κατά 14,3 λεπτά το λίτρο η βενζίνη και κατά 6 λεπτά, η τιμή του πετρελαίου κίνησης, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στη βενζίνη αυξάνεται κατά 12 λεπτά το λίτρο ενώ, μαζί με το ΦΠΑ που επιβαρύνει και το φόρο κατανάλωσης η συνολική αύξηση είναι 14,3 λεπτά. Σύμφωνα με τις τελευταίες τιμοληψίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η μέση τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,1 ευρώ το λίτρο, που σημαίνει ότι με την αύξηση του φόρου η μέση τιμή θα ανέβει στο 1,24 - 1,25 ευρώ, με αποκλίσεις προς τα πάνω στις ακριβότερες περιοχές και προς τα κάτω στις φθηνότερες.

    Αντίστοιχα ισχύουν για το πετρέλαιο κίνησης, που ακριβαίνει κατά 6 λεπτά το λίτρο. Αντίθετα, δεν αλλάζει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που πληρώνουν οι καταναλωτές.

    Η μοναδική αλλαγή για το συγκεκριμένο καύσιμο είναι ότι θα αυξηθεί η επιστροφή που εισπράττουν οι βενζινοπώλες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος "Ήφαιστος", καθώς με το σύστημα που ισχύει οι πρατηριούχοι αγοράζουν το πετρέλαιο φορολογημένο με τον υψηλό συντελεστή που ισχύει για το κίνησης και παίρνουν πίσω τη διαφορά από το κράτος.

    Η επιστροφή αυξάνεται κατά 6 λεπτά το λίτρο, όσο ανέβηκε ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά η τιμή καταναλωτή παραμένει ίδια. Σύμφωνα πάντα με τις τιμοληψίες του ΥΠΕΚΑ η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαίνεται στο 1,03 ευρώ, και θα πλησιάσει με την αύξηση του φόρου το 1,1 ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης διαμορφώνεται γύρω στα 60 λεπτά το λίτρο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης Είδηση: 33132

    [09] Νέο κύμα κακοκαιρίας στις ΗΠΑ

    Τεταρτη, 10 02 2010 09:04

    Νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας ετοιμάζεται να πλήξει και πάλι τις ΗΠΑ λίγες μέρες μετά την πρωτοφανή χιονοθύελλα που έπληξε τις ανατολικές περιοχές προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους. Σε πολλές περιοχές αναμένεται ότι το ύψος του χιονιού θα φθάσει το μισό μέτρο ενώ οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν νέα χιονοθύελλα στην Ουάσινγκτον, τη Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφεια, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη. Το κύμα κακοκαιρίας, θα κινηθεί ακόμα και προς τις μεσοδυτικές πολιτείες αλλά και νοτιότερα προς την Αλαμπάμα και το Τέξας όπου σπανίως χιονίζει.

    Πηγή: Reuters Διαβάστε ακόμα: Washington Readies for Second Blast as Snow Moves Toward NYC

    Είδηση: 33123

    [10] Mε πολύ κέφι συνεχίζονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις

    Τριτη, 09 02 2010 15:28

    Με πολύχρωμες προτάσεις, που αρμόζουν στο εορταστικό κλίμα του καρναβαλιού, συνεχίζονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Αθηναίων με τους λιλιπούτειους δημότες να έχουν την τιμητική τους μέχρι το κλείσιμο της Αποκριάς, την Καθαρά Δευτέρα.

    Ο Δήμος Αθηναίων για άλλη μια φορά μας παρασέρνει σε ένα ζωντανό, χαρούμενο γλέντι, τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και στις γειτονιές και υπόσχεται ημέρες γλεντιού, μεταμφίεσης και ξεγνοιασιάς. Τα κύρια συστατικά που απαιτούνται αυτές τις τελευταίες ημέρες του καρναβαλιού είναι μπόλικο κέφι, ζωντάνια και χορός.

    Μετά τις εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης και του περασμένου Σαββατοκύριακου το γλέντι μεταφέρεται στις 12 & 13 Φεβρουαρίου στον κλασικό αποκριάτικο παιδικό προορισμό το Ζάππειο, όπου θα έχει στηθεί ένα μεγάλο σκηνικό που θα φιλοξενεί διαφορετικά δρώμενα. Όλος ο χώρος θα είναι διακοσμημένος αποκριάτικα, ενώ θα περιμένουν τα παιδιά άρματα, γαϊτανάκι, ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι, καθώς και dj για ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα. Θα μοιραστούν σε όλα τα παιδιά μπαλόνια, μάσκες κ.α.

    Επίσης, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης διοργανώνει παιδικά πάρτι στα Πολιτιστικά Κέντρα, με στόχο να έχουν τα παιδιά όχι μόνο την ευκαιρία να διασκεδάσουν, αλλά και να επικοινωνήσουν.

    Τέλος, η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων υπόσχεται μουσικές εκπλήξεις στους κατοίκους της πόλης μας.

    Η αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου σε τέσσερα σημεία της πόλης: στο Λόφο του Φιλοπάππου (10π.μ.), στην Ακαδημία Πλάτωνος (11π.μ.), στο Λόφο Λαμπράκη (11π.μ.) και στο Άλσος ΚΑΠΑΨ (11π.μ.) , όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς απ' όλη την Ελλάδα.

    Φέτος περιμένουμε όλο τον κόσμο στις Αποκριάτικες Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων, για μια Αθήνα γεμάτη χαμόγελα, ρυθμό, κέφι και φαντασία!

    Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

    1. Μουσικές Εκδηλώσεις στο Κέντρο της Πόλης

    Τετάρτη 10/2 Αίθουσα Συναυλιών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού (Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8), ώρα 20:00 - Βραδιά για νέους "Νέοι Σολίστ", που διοργανώνουν τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων

    Πέμπτη 11/2 Ερμού, Εμπορικό Κέντρο, ώρα 19:30 - Rock μουσική με το συγκρότημα "L.I.M.E."

    Παρασκευή 12/2 - Σύνταγμα, ώρα 18:00 - Συναυλία με τους De Stilj των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων - Φουαγιέ Λυρικής Σκηνής (Ακαδημίας 59), ώρα 18:00 - "Un Ballo...κ' κάτι άλλο", Εορταστική αποκριάτικη συναυλία με την Ορχήστρα Δωματίου των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή

    Σάββατο 13/2 - Κολωνάκι, ώρα 13:00 - Συναυλία jazz με την Big Band των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων - Σύνταγμα, ώρα 13:00 - Πάρτυ νέων σε συνεργασία με τον Ραδιοφωνικό σταθμό "Athens Radio Dee Jay" - Μοναστηράκι, ώρα 18:00 - Συναυλία με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων

    Κυριακή 14/2 - Θησείο, ώρα 11:30 - Έντεχνες και rock μπαλάντες με τους "Crescendo the Band" - Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας, ώρα 11:30 - Μουσική με τη Φιλαρμονική Νέων ΟΝΑ - "Τεχνόπολις" Δήμου Αθηναίων, ώρα 19:00 - "Ένα πιάνο και 14 φωνές", μουσική βραδιά με νέους καλλιτέχνες, σε συνεργασία με το 3o Δημοτικό Διαμέρισμα - Μοναστηράκι, ώρα 20:00 - Συναυλία με το συγκρότημα βραζιλιάνικων κρουστών "Samba...more samba"

    2. Αποκριάτικα Παιδικά Πάρτυ - ΟΝΑ

    - Πολιτιστικό κέντρο "Κάτω Πετραλώνων" (Αθηνοδώρου 61) Τετάρτη 10/2 ώρα 18:00 - Πολύκεντρο "Λ. Αλεξάνδρας" (Λ. Αλεξάνδρας 152) Τετάρτη 10/2 ώρα 18:30 - Μουσική σε διάφορα σημεία της Πόλης

    3. Μουσική σε διάφορα σημεία της Πόλης

    Τρίτη 9/2 βράδυ Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνοδώρου, ώρα 19:00 - Λαϊκή μουσική με τον Αλέξανδρο Γεωργιάδη Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβα (Πατήσια) ώρα 18:00 - Λαϊκή μουσική με το συγκρότημα "Λαϊκό Πάλκο"

    Τετάρτη 10/2 Πολυχώρος Δήμου Αθηναίων, ώρα 20:30 - Τα τραγούδια της Αποκριάς με την Αθηναϊκή Χορωδία "Ο Διονύσιος Λαυράγκας" Πολιτιστικό Κέντρο Σεπολίων, ώρα 19:30 - Λαϊκή μουσική με το συγκρότημα "Δροσιά" Πολιτιστικό Κέντρο Ευελπίδων (Κυψέλη), ώρα 19:00 - Έντεχνο & λαϊκό τραγούδι με το συγκρότημα "Μνηστήρες"

    Παρασκευή 12/2 Πανόρμου - Αίθουσα 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος, ώρα 19:00 - Έντεχνο & λαϊκό τραγούδι με τη Σοφία Τσέλιου

    Σάββατο 13/2 Πλατεία Ριανκούρ, ώρα 11:30 - Μουσική με τη Φιλαρμονική Νέων ΟΝΑ

    4. Μουσικοί Περίπατοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων Βουκουρεστίου, Σύνταγμα, Ερμού, Μητροπόλεως, Ευαγγελιστρίας, Αγίου Μάρκου, Αιόλου, Ομόνοια, Κοτζιά, Βαρβάκειο Αγορά και Μοναστηράκι.

    5. Εκδηλώσεις Καθαράς Δευτέρας - 15 Φεβρουαρίου

    ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ, ώρα 10:00 Παραδοσιακή μουσική και Ελληνικοί χοροί με τους Λάκη Χαλκιά, Στέλλα Κονιτοπούλου και το Χορευτικό Συγκρότημα του Ιδρύματος Ζήση.

    ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ώρα 11:00 Λαϊκή μουσική από το συγκρότημα "Αγγελικά Πλασμένοι" και Ελληνικοί χοροί από το Συγκρότημα του Ιδρύματος Ζήση.

    ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα Αμπελόκηποι), ώρα 11:00 Παραδοσιακή και Λαϊκή Μουσική από τα συγκροτήματα "Ανέμου Ώτα" και "Κάβουρας"

    ΛΟΦΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ (οδός Πυθέου, Ν. Κόσμος), ώρα 11:00 Παραδοσιακή και λαϊκή μουσική από το συγκρότημα "Μνηστήρες"

    Περισσότερες πληροφορίες: www.cityofathens.gr

    Απόκριες και στη Νίκαια

    Με κλόουν, ταχυδακτυλουργούς, μουσική και τραγούδι θα γιορτάσει ο Δήμος Νίκαιας τις Απόκριες. Το Πνευματικό Κέντρο του δήμου έχει διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων για τα μικρά και μεγάλα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα:

    Αποκριάτικους χορούς και δρώμενα απ' όλη την Ελλάδα με κρασί και κεράσματα θα φιλοξενήσει η πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί και η πλατεία Κουμπάκη (πρώην Σπάθα) την επόμενη μέρα την ίδια ώρα.

    Ο Δήμος Νίκαιας θα γιορτάσει τα Κούλουμα την Καθαρή Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στο λόφο της Δεξαμενής (Αγ. Φίλιππας) με τη Γιώτα Βέη και την ορχήστρα της, με χορό, μεζέδες και τραγούδι. Είδηση: 33096

    [11] Αϊτή: Δέκα χρόνια θα χρειαστούν για να ξαναχτιστεί

    Τεταρτη, 10 02 2010 09:52

    Τέσσερις εβδομάδες μετά από το φονικό σεισμό που σχεδόν ισοπέδωσε την πρωτεύουσα της Αϊτής, η χώρα βρίσκεται ακόμη σε τραγική κατάσταση προσπαθώντας να στεγάσει το ένα εκατομμύριο αστέγων που ζουν στους δρόμους, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της, Ζαν-Μαξ Μπελρίβ. Ο Μπελρίβ δήλωσε ότι θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για αυτό το φτωχό κράτος της Καραϊβικής να επανέλθει στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν προ σεισμού και μέχρι δέκα χρόνια για να κατασκευαστούν ξανά οι 250.000 κατοικίες που καταστράφηκαν από το σεισμό των 7 βαθμών Ρίχτερ. Ένα ήδη κατεστραμμένο από το σεισμό στην Αϊτή σούπερ μάρκετ, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα, κατέρρευσε ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονταν αρκετοί άνθρωποι και τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες να τους απεγκλωβίσουν, σύμφωνα με τους διασώστες.

    Κατάρρευση σούπερ μάρκετ

    "Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν άνθρωποι που το λεηλατούσαν", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μιρ Βακνέν, αναφερόμενος στο σούπερ μάρκετ Caribbean Market.

    Το πενταόροφο κτίριο είναι δημοφιλές στους ευκατάστατους αϊτινούς και ήταν το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ της πρωτεύουσας.

    Υπέστη σημαντικές ζημιές από το φονικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, από τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι, αλλά δεν είχε καταρρεύσει.

    Ο Βακνέν είπε ότι ένα τμήμα της αποθήκης του σούπερ μάρκετ κατέρρευσε χθες Τρίτη την ώρα που εκείνος βρισκόταν στο χώρο και προσπαθούσε με έναν εκσκαφέα να απομακρύνει τα πτώματα που βρίσκονταν εκεί από το σεισμό.

    Δημιουργήθηκε κρατήρας στο έδαφος και φάνηκε ο εκσκαφέας μέσα στους χώρους του σούπερ μάρκετ.

    Μεγαλύτερο πρόβλημα οι συνθήκες υγιεινής

    Ο σχεδιασμός για καταυλισμούς και νέα σπίτια δεν θα αργήσει να γίνει και ο αριθμός των προσωρινών καταυλισμών στα περίχωρα της πόλης, όπου ζουν οι περισσότεροι αϊτινοί σκεπασμένοι με μουσαμάδες ή κομμάτια από ύφασμα αντί κλινοσκεπάσματα, έχει αυξηθεί φτάνοντας σχεδόν τις 500, είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας.

    Ο Μπελρίβ, οικονομολόγος που έγινε πρωθυπουργός μόλις δύο μήνες πριν από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι σε ορισμένες περιοχές οι συνθήκες βελτιώνονται και η διανομή τροφίμων αλλά και οι υγειονομικές παροχές είναι καλύτερες, αλλά η στέγαση παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση.

    Οι συνθήκες υγιεινής στους προσωρινούς καταυλισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν διαθέτουν τουαλέτες ή νερό, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την εποχή των βροχοπτώσεων που απέχει μόλις λίγες εβδομάδες, λέει ο πρωθυπουργός.

    Παρότι οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας έχουν εντοπίσει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων τετάνου και άλλων λοιμωδών ασθενειών, ο Μπελρίβ λέει ότι δεν έχουν υπάρξει επιδημίες.

    "Θεωρούμε ότι ελέγχουμε τα κρούσματα της όποιας επιδημίας στην Αϊτή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί επιδημίες", τονίζει.

    Επαναλειτουργεί ο σταθμός καυσίμων στο Πορτ- Ο - Πρενς

    Επαναλαμβάνονται οι αποστολές καυσίμων με πετρελαιοφόρα στον τερματικό σταθμό Βαρέ του Πορτ Ο Πρένς , μετά τις κατεπείγουσες επισκευές στις εγκαταστάσεις που είχαν υποστεί σημαντικές ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο διαχειριστής του τερματικού σταθμού και η αμερικανική εταιρία που βοήθησε στην ολοκλήρωση των επισκευών.

    Ζητούσαν χρήματα για φάρμακα που διανέμονται δωρεάν

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέστειλε την παροχή δωρεάν φαρμάκων στις ιδιωτικές κλινικές της Αϊτής και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας, μετά από πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρανομίες διαφόρων κερδοσκόπων, οι οποίοι ζητούσαν από αρκετούς ασθενείς να πληρώνουν για τα φάρμακα αυτά, που μοιράζονταν δωρεάν, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 33128


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 February 2010 - 9:54:07 UTC