Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις Βρυξέλλες το σχέδιο στήριξης
  • [02] Παραμένει το μπλόκο στον Προμαχώνα
  • [03] Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [04] Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό
  • [05] Ιράν: Ένταση στις διαδηλώσεις για την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης
  • [06] Ελεύθεροι θα αφεθούν οι Αμερικανοί που κατηγορούνταν για απαγωγή παιδιών στην Αϊτή
  • [07] Με Παπακωνσταντίνου - Λοβέρδο συναντάται το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ
  • [08] Θρίλερ με τη λειτουργία του Gmail στον Ιράν
  • [09] Γαλλικός Τύπος: Πυρά κατά των κερδοσκόπων
  • [10] Αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων
  • [11] Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού
  • [12] Μετανάστες και Μειονότητες από το ΚΕΜΟ

    [01] Στις Βρυξέλλες το σχέδιο στήριξης

    Πεμπτη, 11 02 2010 08:43

    Για το σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα αποφασίζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής που θα ξεκινήσουν τελικά στη μία το μεσημέρι, λόγω της αυξημένης χιονόπτωσης θα έχουν πρώτο θέμα συζήτησης το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε. Στη σύνοδο, ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει το σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικονομίας ενώ μετά το τέλος της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, κυρίως σχετικά με την κατάσταση της Ελλάδας. Λίγο πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου, με δήλωση του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο Γάλλος σοσιαλιστής πολιτικός, Ζακ Λαγκ, πρώην υπουργός του Φρανσουά Μιτεράν κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν πραγματική αλληλεγγύη και να στηρίξουν την Ελλάδα.

    Δήλωση στήριξης από τον Ζακ Λαγκ

    "Οι Ευρωπαίοι έχουν μία μοναδική ευκαιρία να αποδείξουν πιο είναι το βαθύτερο νόημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αγάπη για την Ελλάδα, από σεβασμό για τον ελληνικό πολιτισμό αλλά και για την ίδια την Ευρώπη πρέπει να αντιδράσουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας με έμφαση:

    "Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι σε δύσκολες στιγμές είναι ικανή να αποκρούσει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων".

    Ο Ζακ Λαγκ, δικαιολόγησε μάλιστα γιατί, κατά τη γνώμη, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην Ελλάδα, σε σχέση με την Πορτογαλία και την Ισπανία.

    "Πρώτα απ' όλα είναι μία χώρα που κληρονόμησε μία καταστροφική κατάσταση την οποία δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση και κατά δεύτερο, έχει ήδη δεχθεί σφοδρές επιθέσεις από τους κερδοσκόπους" είπε χαρακτηριστικά.

    Χαρακτήρισε τον Γιώργο Παπανδρέου "έντιμο πολιτικό που απέδειξε ότι έχει κουράγιο και θάρρος και γι αυτό αξίζει την εκτίμηση, τον σεβασμό και την υποστήριξη" συμπληρώνοντας ότι είναι ευτύχημα για την Ελλάδα που έχει σήμερα μία ηγεσία μία έντιμη και με γερές βάσεις ομάδα πολιτικών.

    Στο μεταξύ, σφοδρή επίθεση στους κερδοσκόπους που επιδεινώνουν την κατάσταση στην Ελλάδα, εξαπολύει ο γαλλικός Τύπος.

    Με σημερινά τους δημοσιεύματα, μεγάλες γαλλικές εφημερίδες, κατηγορούν ότι πίσω από την ελληνική κρίση, κρύβονται μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κερδοσκοπούν σε βάρος των υπερχρεωμένων κρατών.

    Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία στην Ε.Ε. δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαιτέρως εκείνες της ζώνης του Ευρώ, θα υποστηρίξουν την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική κρίση που περνά¨.

    "Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Τόσο η Ευρώπη όσο και η Ευρωζώνη θα το κάνουν", είπε χαρακτηριστικά.

    Το ελληνικό πρόβλημα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup και απασχόλησε τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συνεδρίασε εκτάκτως στη Φρανκφούρτη.

    Γερμανία και Γαλλία πρωτοστατούν στο θέμα της ευρωβοήθειας, κάτι που διαφάνηκε στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Νικολά Σαρκοζί, την Τετάρτη, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ισχυρή πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας Ανάπτυξης.

    Την ίδια ώρα, τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο φαίνεται να προτείνει ως επιτηρητή του Προγράμματος Σταθερότητας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Επαφές για την οικονομία-Σχέδιο στήριξης της ΕΕ Είδηση: 33163

    [02] Παραμένει το μπλόκο στον Προμαχώνα

    Πεμπτη, 11 02 2010 09:08

    Παραμένουν οι αγρότες των Σερρών στο μπλόκο του Προμαχώνα και δεν επιτρέπουν τη διέλευση των φορτηγών με αποτέλεσμα το πρωί, η ουρά των φορτηγών να ξεπερνά τα 25 χλμ. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αγανάκτηση των επιχειρηματιών και των εμπόρων των Σερρών λόγω των προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί από το μπλόκο του Προμαχώνα. Μάλιστα, κάποιοι αναφέρουν ότι δύο επιχειρηματίες έχουν ήδη υποβάλει μήνυση κατά των αγροτών. Στο μεταξύ, στις 11:00 αποχωρούν τα τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας. Την Τετάρτη αποχώρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα του Πλατυκάμπου και του Τυρνάβου. Από τη μεριά του, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, Νίκος Ρίζος, ο οποίος βρισκόταν από νωρίς στον Προμαχώνα, διέψευσε το περιστατικό της εμπλοκής.

    Τα σύνορα τελικά παρέμειναν και παραμένουν κλειστά, χωρίς να επιτρέπεται η διέλευση ούτε των ΙΧ αυτοκινήτων ούτε και των φορτηγών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων Είδηση: 33167

    [03] Προβλήματα από την κακοκαιρία

    Πεμπτη, 11 02 2010 09:31

    Αρκετά προβλήματα προκάλεσε στην Αττική η έντονη χθεσινοβραδινή βροχόπτωση. Ειδικότερα, κλειστές παραμένουν λόγω καθίζησης στο οδόστρωμα, η συμβολή των οδών Ποσειδώνος και Αφροδίτης στη Νέα Μάκρη, η οδός Ραιδεστού στα Μανιάτικα του Πειραιά, καθώς και η οδός Ανδριώτη από Μαραθώνος προς Σπάτα στο Πικέρμι. Επίσης, επί ώρα είχε κλείσει η Πειραιώς και στα δύο ρεύματα στην Πέτρου Ράλλη και τη Χαμοστέρνας, λόγω συσσώρευσης υδάτων. Παραμένουν τα προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων. Ύφεση της κακοκαιρίας σε Κεντρική και Νότια Ελλάδα και σταδιακά και στα Βόρεια προβλέπει η ΕΜΥ.

    Σταδιακή βελτίωση

    Σταδιακή βελτίωση του καιρού από τα νότια, με την κακοκαιρία να περιορίζεται στα δυτικά, στα βορειο-ανατολικά και στο ανατολικό Αιγαίο.

    Στην Αττική επικρατούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Και στη Θεσσαλονίκη επικρατούν παροδικές νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

    Μετ' εμποδίων το πρωί οι θαλάσσιες συγκοινωνίες

    Από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι τις 10 το πρωί στον Αργοσαρωνικό αναχωρούσαν μόνον πλοία κλειστού τύπου ενώ μέχρι την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια με δελφίνια. Κανονικά φεύγουν τα πλοία για Κυκλάδες ενώ το πλοίο «Μυτιλήνη» αναχώρησε με καθυστέρηση. Απαγορευτικό για όλους τους προορισμούς, εκτός από το Μαρμάρι υπήρχε και από Ραφήνα ενώ το ίδιο ίσχυε για το Λαύριο.

    Δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια από Καβάλα για Θάσο.

    Β. Ελλάδα: Ζημιές άφησε πίσω της η κακοκαιρία

    Κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία στους νομούς Καστοριάς και Φλώρινας, εξαιτίας του χιονιού.

    Προβλήματα υπάρχουν στην κίνηση των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, από τις χθεσινές ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ στην περιοχή Κάτω Ποταμός έχει υπερχειλίσει ένας παραπόταμος του Γαλλικού ποταμού.

    Συνεχίζονταν μέχρι πριν από λίγη ώρα οι επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη.

    Στη διάσωση ατόμου, που είχε εγκλωβιστεί με το αυτοκίνητό του σε ρέμα στην περιοχή Ηρακλείου Λαγκαδά, προχώρησε νωρίς το πρωί, η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    Στο νομό Χαλκιδικής, προβλήματα από τις βροχοπτώσεις υπάρχουν στο οδικό δίκτυο προς Πλανά και Γομάτι. Ζημιές έχουν καταγραφεί σε σχολεία, ενώ σε πολλές περιοχές έχουν πλημμυρίσει δρόμοι.

    Υπερχείλιση των ποταμών Ληθαίου και Πηνειού καταγράφηκε τις τελευταίες ώρες, στο νομό Τρικάλων, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της νομαρχίας Τρικάλων, Ευάγγελος Μάμαλης, η στάθμη των νερών έχει ανεβεί δύο μέτρα από το κανονικό, χωρίς όμως- μέχρι στιγμής- να εμπνέει ανησυχία.

    Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Μάμαλης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο Μαραθέας-Κλοκοτού, αφού στο συγκεκριμένο σημείο έχει πλημμυρίσει έκταση περίπου 500 στρεμμάτων.

    Επίσης, μικρά κυκλοφοριακά προβλήματα καταγράφονται και σε άλλα σημεία του νομού Τρικάλων.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33165

    [04] Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

    Τεταρτη, 10 02 2010 23:42

    Συνάντηση με θέμα το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων θα έχουν την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας. Κεντρικός άξονας των κυβερνητικών ρυθμίσεων είναι να μην συνταξιοδοτείται κανείς πριν από τα 60 έστω και με 35 χρόνια δουλειάς. Μετά το 2013 οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι θα χρειαστεί να δουλέψουν επιπλέον πέντε χρόνια λόγω της σταδιακής εξίσωσης των ορίων ηλικίας με τους άνδρες. Η ΓΣΕΕ ζητάει διευκρινίσεις και για τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης μετά το 2018 με την καθιέρωση βασικού ελάχιστου ποσού που θα προσαυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 33161

    [05] Ιράν: Ένταση στις διαδηλώσεις για την επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης

    Πεμπτη, 11 02 2010 11:09

    Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μεχντί Καρουμπί, ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση για την 31η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφέρει ιρανική ιστοσελίδα που πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Λίγο νωρίτερα, η ιστοσελίδα Green Voice, επικαλούμενη μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, είχε μεταδώσει ότι οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά οπαδών του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί και εκτόξευσαν δακρυγόνα στο κέντρο της Τεχεράνης. Όλες οι αναφορές δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές, διότι στους δημοσιογράφους που εργάζονται για ξένα μέσα ενημέρωσης επιτρέπεται να μεταβούν μόνο στην πλατεία Αζάντι (Ελευθερίας) στο κέντρο της Τεχεράνης, υπό συνοδεία, και απαγορεύεται να καλύψουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης.

    "Ο Καρουμπί δέχθηκε επίθεση από δυνάμεις ασφαλείας στο κέντρο της Τεχεράνης... έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου του ... Ο Καρουμπί δεν τραυματίστηκε σοβαρά", αναφέρει η ιστοσελίδα Jaras, η οποία γράφει επίσης ότι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν και στον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Χαταμί.

    Η Jaras αναφέρει επίσης ότι συνελήφθη η εγγονή του Αγιατολάχ Χομεϊνί και ο σύζυγός της, ο οποίος είναι αδερφός του μεταρρυθμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Χαταμί, καθώς επίσης και ένας από τους γιους του Μεχντί Καρουμπί.

    Δεκάδες χιλιάδες Ιρανών βγήκαν στους δρόμους για την 31η επέτειο από την Ισλαμική επανάσταση, σε διαδηλώσεις που συμμετέχουν επίσης και οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, ύστερα από παρότρυνση των ηγετών τους.

    Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ζωντανά εικόνες από πλήθη που κρατούν ιρανικές σημαίες και φωτογραφίες του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και κατευθύνονται προς την πλατεία Αζάντι, όπου έχει προγραμματιστεί η κεντρική συγκέντρωση.

    "Υπάρχει εντονότατη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας παντού", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. Φορτηγά της αστυνομίας υπάρχουν σε κάθε διασταύρωση, ενώ ελικόπτερα πετούν πάνω από την πόλη".

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Jaras, οι δυνάμεις ασφαλείας είναι εφοδιασμένες με αντλίες νερού προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33171

    [06] Ελεύθεροι θα αφεθούν οι Αμερικανοί που κατηγορούνταν για απαγωγή παιδιών στην Αϊτή

    Πεμπτη, 11 02 2010 09:10

    Ένας Aϊτινός δικαστής αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους τους 10 Αμερικανούς ιεραποστόλους που κατηγορούνταν ότι προσπάθησαν να απαγάγουν 33 παιδιά από την Αϊτή και να τα βγάλουν από τη χώρα, σύμφωνα με δικαστική πηγή. Η πηγή δήλωσε ότι οι ιεραπόστολοι, που βρίσκονται στην φυλακή από τις 29 Ιανουαρίου οπότε και συνελήφθησαν στα σύνορα της Αϊτής με τη Δομινικανή Δημοκρατία, μπορεί να αφεθούν ελεύθεροι ήδη από σήμερα, Πέμπτη.

    "Η απόφαση θα είναι να αφεθούν ελεύθεροι", δήλωσε στο Reuters η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η απόφαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα.

    "(...) δεν υπήρξαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπήρξε εγκληματική πρόθεση από μέρους των Αμερικανών", πρόσθεσε.

    Οι ιεραπόστολοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην εκκλησία των Βαπτιστών, συνελήφθησαν όταν προσπαθούσαν να περάσουν τα παιδιά από τα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία, 17 ημέρες μετά το σεισμό που έπληξε την Αϊτή. Οι πέντε άνδρες και οι πέντε γυναίκες αρνούνται ότι έκαναν κάτι κακό και δήλωσαν ότι προσπαθούσαν απλώς να βοηθήσουν τα ορφανά παιδιά, όμως παρουσιάστηκαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι οι γονείς των παιδιών ζούνε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 33164

    [07] Με Παπακωνσταντίνου - Λοβέρδο συναντάται το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

    Πεμπτη, 11 02 2010 10:36

    Με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο για το ασφαλιστικό συναντάται, το μεσημέρι, το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, που αντιδρά στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και την εισοδηματική πολιτική των δημοσίων υπαλλήλων. Tο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση για συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου. Εικοσιτετράωρη απεργία και πορεία που έγινε υπό βροχή, το πρωί της Τετάρτης, προς το υπουργείο Οικονομικών και τα γραφεία της ΕΕ, πραγματοποίησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Χωρίς ταξί σήμερα, Πέμπτη όλη η χώρα, από τις 5 το πρωί και για 24 ώρες , λόγω απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

    Χειρόφρενο στα ταξί

    Σύμφωνα με το ΣΑΤΑ τα ταξί τραβούν χειρόφρενο αντιδρώντας στις φορολογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΣΑΤΑ «οι τελικές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών για το φορολογικό δημιουργούν στον κλάδο μια σειρά από νέα προβλήματα και καθιστούν τη λειτουργία του επαγγέλματος πιο δύσκολη έως και αδύνατη».

    Αντιπολιτευτικές βολές για τα μέτρα

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιπολιτευτικές βολές κατά των κυβερνητικών μέτρων για την οικονομία.

    Τα μέτρα θα στεγνώσουν την αγορά και θα πλήξουν χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, επεσήμανε η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας στήριξη των εισοδημάτων και της ανάπτυξης.

    Η Αλέκα Παπαρήγα καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν για να μην έρθουν τα χειρότερα. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζητά να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Προηγούμενο άρθρο: Απεργία στο δημόσιο-Νέα απεργία στις 24/2 μαζί με ΓΣΕΕ Είδηση: 33170

    [08] Θρίλερ με τη λειτουργία του Gmail στον Ιράν

    Πεμπτη, 11 02 2010 11:25

    Το κρυφό, όπως ισχυρίζεται, σχέδιο της ιρανικής κυβέρνησης να αναστείλει την λειτουργία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google, το Gmail, αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal. Επικαλούμενη δηλώσεις Ιρανού αξιωματούχου, η εφημερίδα, σημειώνει ότι σύντομα η ιρανική κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία μία εθνική υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με στόχο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στη χώρα. Προβλήματα στη λειτουργία του Gmail στο Ιράν, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν και η ίδια η Google.

    Δεν επιβεβαιώνει την είδηση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    "Παρατηρήσαμε μία μικρή μείωση στην προσέλευση χρηστών, ωστόσο ελέγξαμε τα δίκτυα μας και βρήκαμε ότι όλα λειτουργούν κανονικά" δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της.

    Ωστόσο, ορισμένες φορές, υπάρχουν προβλήματα και δεν περνά από τον έλεγχο της εταιρείας η αποκατάστασή τους.

    Το δημοσίευμα της Wall Street Journal, δεν επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο προεξόφλησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αποκοπεί η επικοινωνία του ιρανικού λαού με τον έξω κόσμο, θα αποτύχει.

    Πηγή: Reuters Είδηση: 33173

    [09] Γαλλικός Τύπος: Πυρά κατά των κερδοσκόπων

    Πεμπτη, 11 02 2010 10:07

    Σφοδρή επίθεση στους κερδοσκόπους που επιδεινώνουν την κατάσταση στην Ελλάδα, εξαπολύει ο γαλλικός Τύπος. Με σημερινά τους δημοσιεύματα, μεγάλες γαλλικές εφημερίδες, κατηγορούν ότι πίσω από την ελληνική κρίση, κρύβονται μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κερδοσκοπούν σε βάρος των υπερχρεωμένων κρατών."Η Ευρώπη θέλει να σώσει την Ελλάδα από την πτώχευση για να αποφευχθεί η μετάδοση του φαινομένου" γράφει η Figaro, ενώ από την πλευρά της η Le Monde, εκφράζει τη λύπη για το γεγονός ότι "μόλις ένα χρόνο μετά τη διάσωση των τραπεζών με τη διάθεση κολοσσιαίων ποσών και στις δύο ακτές του Ατλαντικού - το 25% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα υπερχρεωμένα κράτη δέχονται επίθεση από αυτά ακριβώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα".

    "Η ελληνική κρίση απαιτεί από τους Ευρωπαίους να διορθώσουν επειγόντως τις ατέλειες στη ζώνη του ευρώ" σημειώνει η οικονομική Les equos ενώ η αριστερή Humanite υπογραμμίζει ότι "η πραγματική ομηρία ενός λαού και μίας Δημοκρατίας από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους κερδοσκόπους, δεν έχει άλλο σκοπό από το να πληρώνουν οι ίδιοι οι όμηροι".

    "Η ελληνική κρίση, που αποτελεί δραματική προέκταση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αναταραχής η οποία προκλήθηκε από τους κυνηγούς του τρελού χρήματος , δείχνει την ιστορική ανευθυνότητα των ευρωπαίων ηγετών ,καθώς έχουν επανειλημμένα απορρίψει το αίτημα της συγκρότησης μιας οικονομικής κυβέρνησης της Ευρώπης" τονίζει από την πλευρά της η Liberation ενώ η Republique κάνει λόγο για επαίσχυντη πρακτική των χρηματοπιστωτικών αγορών που κερδοσκοπούν αγρίως.

    Την ίδια στιγμή η Republicaine Loren σημειώνει την ανάγκη μίας ταχείας και συντονισμένης παρέμβασης της Αθήνας στη ζώνη του Ευρώ ενώ από την πλευρά της η Nouvelle Republique δηλώνει ότι η παρέμβασή του γαλλικογερμανικού άξονα και των Βρυξελλών απομακρύνει το φάντασμα μίας παρέμβασης από το ΔΝΤ, γεγονός που όπως σημειώνει θα ήταν καταστροφικό.

    Είδηση: 33169

    [10] Αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων

    Τεταρτη, 10 02 2010 20:08

    Ανοικτοί είναι πλέον οι δρόμοι, ύστερα από 20 και πλέον ημέρες, καθώς οι αγρότες αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και απέσυραν τα τρακτέρ από τα μπλόκα. Οι αγρότες θεωρούν ότι με τις κινητοποιήσεις τους ανέδειξαν τη δεινή οικονομική κατάσταση του αγροτικού κόσμου, και δίνουν πλέον το περιθώριο στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παραμένοντας στο μπλόκο του Προμαχώνα, πήραν το βράδυ της Τετάρτης, μετά από μία ευρεία σύσκεψη, οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού.

    Το μπλόκο του Προμαχώνα είναι το τελευταίο αγροτικό μπλόκο στην Ελλάδα και βρίσκεται ήδη στο συνοριακό σταθμό για 24η μέρα. Ο Προμαχώνας θα παραμείνει κλειστός από και προς τη Βουλγαρία, μόνο για τα φορτηγά, ενώ επιτρεπτή είναι η διέλευση για τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία. Στην περιοχή από και προς το συνοριακό σταθμό παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες οδηγοί με τα φορτηγά τους, ενώ οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν με το πέρασμα της ώρας. Να σημειωθεί ότι από τον Προμαχώνα αποχώρησαν το πρωί και οι άνδρες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που για περισσότερο από δύο εβδομάδες τροφοδοτούσαν τους εγκλωβισμένους οδηγούς με νερό, τσάι και τρόφιμα.

    Τίτλοι τέλους για τα μπλόκα, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν την Τρίτη με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Μετά από περίπου ένα μήνα κινητοποιήσεων, έπεσε η αυλαία για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο νομό Λάρισας τη Θεσσαλία γενικότερα. Από το μεσημέρι της Τετάρτης άρχισε η αποχώρηση των γεωργικών μηχανημάτων από τα μπλόκα Μικροθηβών Πλατυκάμπου και Τυρνάβου, ενώ το απόγευμα ύστερα από σύσκεψη στον κόμβο της Νίκαιας, αποφασίστηκε η συντεταγμένη αποχώρηση των τρακτέρ την Πέμπτη και από το συγκεκριμένο σημείο.

    Σε γενικές γραμμές, οι αγρότες εκφράζουν την απογοήτευσή τους από την αντιμετώπιση που είχαν τόσο εκ μέρους της αρμόδιας υπουργού όσο και της κυβέρνησης γενικότερα, ενώ μιλούν για αναστολή των κινητοποιήσεων και δίνουν ραντεβού στο Κιλελέρ όπου φέτος θα εορταστεί η 100ή επέτειος.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, μιλούν και για νέες μορφές αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, ενώ σήμερα συμμετείχαν δυναμικά και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ.

    Γιώργος Κασαπίδης υπεύθυνος τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης ΝΔ: "Αν θέλει η κα Υπουργός να αναβαθμίσει την παρουσία της στο Υπουργείο στα μάτια των παραγωγών, ας ασχοληθεί, επιτέλους, με τα καυτά και ουσιώδη προβλήματα του Υπουργείου και των αγροτών. Γιατί, ήδη, έχει κουράσει, εδώ και τέσσερις μήνες, να κατηγορεί μονότονα και να μηδενίζει το έργο της Ν.Δ., διακηρύσσοντας ευχές και καλές προθέσεις".

    Την Πέμπτη θα καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ σε 31.252 παραγωγούς 50 νομών της χώρας, αποζημιώσεις ύψους περίπου 36 εκατομμυρίων ευρώ για φυσικές καταστροφές σε διάφορες καλλιέργειες μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33157

    [11] Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού

    Τεταρτη, 10 02 2010 19:58

    Παγώνουν προσωρινά, για περιβαλλοντικούς και οικολογικούς λόγους, τα έργα εκτροπής του Αχελώου, αλλά και εκείνα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και η λειτουργία τους αφορά τη χρήση και την αξιοποίηση των υδάτων. Η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε την άμεση διακοπή όλων των εργασιών κάνοντας δεκτή την αίτηση της οικολογικής οργάνωσης WWF Ελλάς.

    Η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρό της Παν. Πικραμμένο, με την υπ' αριθμ. 141/2010 απόφασή της, έκανε δεκτή την αίτηση του "Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς" για αναστολή προσωρινά προσωρινά των έργων εκτροπής του Αχελώου ποταμού.

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ακυρώσει τρεις φορές τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τα έργα εκτροπής του Αχελώου (1994, 2000 και 2005). Το ΣτΕ θα ασχοληθεί εκ νέου με την εκτροπή του Αχελώου, αφού σταλούν οι απαντήσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επί των 14 ερωτημάτων που έχουν σταλεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ το περασμένο έτος. Η WWF Ελλάς ζητούσε από το ΣτΕ να ανασταλεί η συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, τα έργα αποπεράτωσης του φράγματος της Συκιάς, οι αποπερατώσεις των έργων της ΔΕΗ κ.λπ.

    Ειδικότερα, η WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι η συνέχιση των έργων θα έχει ως αποτέλεσμα:

    α) να κλονισθεί ανεπανόρθωτα η φέρουσα ικανότητα του Αχελώου (αφού οι υδροταμιευτήρες της Μεσοχώρας και της Συκιάς κατασκευάζονται και θα λειτουργήσουν στον άνω ρου του ποταμού, δηλαδή στην κρίσιμη περιοχή, όπου τελούνται οι φυσικές διεργασίες εμπλουτισμού και ενδυνάμωσης του υδάτινου στοιχείου

    β) να αλλάξει λόγω της δημιουργίας τεχνητών λιμνών το κλίμα από υποαλπικό σε λιμναίο με συνέπεια τη μείωση των χιονοπτώσεων και εν γένει την αλλαγή των ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων που καθορίζουν το υδατικό δυναμικό του ποταμού με επιπτώσεις στο Δέλτα και τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού

    γ) να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα το κοιλαδικό και φαραγγιακό τοπίο της Νότιας Πίνδου σε στάσιμες υδάτινες επιφάνειες με έντονη πτώση της στάθμης και αντίστοιχη αποκάλυψη νεκρής ζώνης κατά τη θερινή περίοδο

    δ) να υποβαθμισθεί η βιοποικιλότητα της Πίνδου

    ε) να εκλείψει ολόκληρος ο οικισμός της Μεσοχώρας και τμήματα πολλών άλλων παρόχθιων οικισμών, στ) να αφανισθούν δάση και δασικές εκτάσεις επιφάνειας 17.510 στρεμμάτων από την αποψίλωση που θα διενεργηθεί για την πλήρωση των ταμιευτήρων και να προκληθούν έντονες επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού Αχελώου

    ζ) να υποβαθμιστεί το Μνημείο του Μοναστηρίου του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλου Τρικάλων και η) να αφανισθεί πλήθος άλλων πολιτιστικών αγαθών».

    Από την πλευρά του το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι η συνέχιση των εργασιών στα τμήματα του έργου που βρίσκονται σε εξέλιξη, ήτοι στο φράγμα της Συκιάς και στη σήραγγα εκτροπής, ουδεμία δυσμενή επίπτωση θα έχει στο περιβάλλον, αφού στο μεν πρώτο έχουν ολοκληρωθεί κατά 95% οι εκσκαφές και απομένει μόνο η ανέγερση το φράγματος στην κοίτη του ποταμού, η οποία θα απορροφήσει τα υλικά εκσκαφών που έχουν εναποτεθεί στην κοίτη, στο δε δεύτερο είναι έργο στήριξης των πρανών της ήδη διανοιγμένης σήραγγας αναγκαίο για την ευστάθειά της, που επιβάλλεται να ολοκληρωθεί ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τοιχωμάτων της, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος αποκατάστασής της σε περίπτωση απορρίψεως της αιτήσεως ακυρώσεως.

    Το Δημόσιο προβάλλει ότι η ενδεχόμενη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής και διακοπή των εργασιών τής εν εξελίξει εργολαβίας κατασκευής του φράγματος της Συκιάς θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές συνέπειες σε βάρος του Δημοσίου λόγω διάλυσης της σύμβασης ανερχόμενες περίπου στο 1 εκατ. ευρώ. Τέλος, με τα κατατεθέντα υπομνήματά τους τόσο η ΔΕΗ Α.Ε. όσο και το Δημόσιο ζητούν την απόρριψη τής υπό κρίση αιτήσεως κατά το μέρος που με αυτή ζητείται η μη λειτουργία του ήδη κατασκευασθέντος φράγματος της Μεσοχώρας, διότι το έργο αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, ενώ, κατά τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ, μπορεί να αυτονομηθεί από τα λοιπά έργα της εκτροπής. Το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του ότι μεγάλο τμήμα των έργων της εκτροπής είναι ακόμη ανεκτέλεστο, «η δε συνέχιση των εργασιών και η τυχόν λειτουργία των κατασκευασθέντων επιμέρους έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμίου και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού και κατάκλυση μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας».

    Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ αφού στάθμισε το δημόσιο συμφέρον και την οικονομική βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο και η ΔΕΗ ότι θα υποστούν από την διακοπή των εργασιών, έκανε δεκτή την αίτηση της WWF Ελλάς και αποφάσισε:

    α) «την άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν, αμέσως ή εμμέσως, στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και την αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το επίμαχο εγχείρημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου ποταμού και

    β) τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33155

    [12] Μετανάστες και Μειονότητες από το ΚΕΜΟ

    Πεμπτη, 04 02 2010 19:34

    Kαι στον εκδοτικό τομέα παρεμβαίνει το Κέντρο Έρευνας Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ) με την έκδοση του βιβλίου "Μετανάστες και Μειονότητες". Λόγος και πολιτικές", από τις εκδόσεις "Βιβλιόραμα". Η έκδοση αυτή στοχεύει στην παράλληλη εξέταση δύο φαινομένων κρίσιμων κατά την πρόσφατη ελληνική ιστορία, τα οποία έχουν έως τώρα αντιμετωπισθεί αποσπασματικά και ξεχωριστά το ένα από το άλλο. Αφορούν κοινωνικές ομάδες, οι οποίες φέρουν το στίγμα της ετερότητας.

    Με επίκεντρο το ζήτημα της εγκατάστασης νέων μεταναστευτικών πληθυσμών μετά το 1990, αλλά και της εξάλειψης των διακρίσεων εις βάρος των εθνογλωσσικών ή θρησκευτικών μειονοτήτων του ελληνικού χώρου, εξελίσσεται μια δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με ένα νέο ορισμό της έννοιας του πολίτη, καθώς το πρότυπο της πολιτισμικής ομοιογένειας δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: "Στο κέντρο της ανάλυσης του συλλογικού τόμου βρίσκεται αφενός ο λόγος: τόσο ο λόγος για τους μετανάστες και τις μειονότητες - θεσμικός, πολιτικός, επιστημονικός, ο δημόσιος λόγος εν γένει -, όσο και εκείνος που τα ίδια τα υποκείμενα αρθρώνουν γύρω από ατομικά και συλλογικά διακυβεύματα. Αφετέρου, οι πολιτικές, οι οποίες αντανακλούν και αναπαράγουν τον κυρίαρχο λόγο, με απτές συνέπειες για τη ζωή και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και των μειονοτήτων.

    Τα ερωτήματα στα οποία επιχειρείται να δοθεί απάντηση μέσα από τη διεπιστημονική έρευνα είναι η (αν)αντιστοιχία λόγου και πολιτικών, τα στερεότυπα, οι σιωπές και οι αντιφάσεις του δημόσιου λόγου απέναντι σε όσους δεν ανταποκρίνονται στο εθνικό πρότυπο του ελληνόφωνου, ορθόδοξου «Έλληνα το γένος», οι πολιτικές της ιθαγένειας, ο ρόλος του κράτους και της «κοινωνίας πολιτών» στη συγκρότηση νέων ταυτοτήτων, ο ρόλος των επιστημονικών μελετών στην πρόσληψη των κοινωνικών μετασχηματισμών, τέλος οι διαδρομές ένταξης ή αποκλεισμού, συμμετοχής και αυτοοργάνωσης των μεταναστευτικών και μειονοτικών ομάδων".

    Οι συγγραφείς του τόμου είναι οι: Λίνα Βεντούρα, Ελπίδα Βόγλη, Δημήτρης Δαλάκογλου, Ελευθερία Δέλτσου, Χρύσα Ζάχου, Ευαγγελία Καλεράντε, Λεωνίδας Καρακατσάνης, Τάκης Καφετζής, Ειρήνη Κίτσου-Μυλωνά, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Χάρης Μυλωνάς, Περικλής Παπανδρέου, Αντιγόνη Παπανικολάου, Δημήτρης Παρσάνογλου, Μίλτος Παύλου, Ηλέκτρα Πετράκου, Μαρίκα Ρόμπου-Λεβίδη, Αθηνά Σκουλαρίκη, Ξένια Χρυσοχόου

    Οι επιμελητές του τόμου είναι: Ο Μίλτος Παύλου είναι Διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ/i-RED, του Ινστιτούτου για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ετερότητα (i-RED).

    Η Αθηνά Σκουλαρίκη είναι δόκτωρ κοινωνιολογίας της επικοινωνίας, με ειδίκευση στην ανάλυση λόγου και στη μελέτη του εθνικισμού. Διδάσκει στο Τμήμα κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είδηση: 32917


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 February 2010 - 9:53:56 UTC