Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [02] Ντομινίκ Στρος Καν: Ο πλέον δημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας
  • [03] Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου
  • [04] Βόμβα σε χρηματιστηριακη εταιρία στο Κολωνάκι
  • [05] Απεργούν έως αύριο οι Τελωνειακοί
  • [06] Τρεις νεκροί στις Φιλιππίνες από διαρροή χημικής ουσίας
  • [07] Επτά μικρογραφίες στην Εθνική Λυρική Σκηνή
  • [08] Εκατομμυριούχα εν αγνοία της
  • [09] Σύντροφοι του γραφείου , μια νέα τάση γεννιέται...
  • [10] Δωρεάν νερό για να μειωθεί ο αλκοολισμός
  • [11] Διάσημοι σταρ πανέξυπνοι επιχειρηματίες
  • [12] Υπουργείο Μεταφορών: Νέοι πρόεδροι σε οργανισμούς
  • [13] Το ακριβέστερο ρολόι στον κόσμο
  • [14] Πακιστάν: Επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους

    [01] Συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου

    Τεταρτη, 17 02 2010 10:09

    Η οικονομία και τα εθνικά θέματα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση που έχει οριστεί για τις πέντε απόγευμα πραγματοποιείται μετά από αίτημα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Oικονομία προανήγγειλε το ΠΑΣΟΚ.

    Εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής επισήμανε πως πρέπει να γίνει γνωστό ποιοι έστελναν ψεύτικα στοιχεία στις Βρυξέλλες και ποιές αποφάσεις εκτίναξαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

    Η ΝΔ συμφώνησε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αλλά με διερεύνηση του θέματος από το 1980, ώστε να αποδειχθεί, όπως υπογραμμίζεται, ότι το δημόσιο χρέος είναι, κατά 92%, δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ.

    Για κυβερνητικό αντιπερισπασμό κάνουν λόγο το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης παρατήρησε πως η χώρα δεν αντέχει άλλες εξεταστικές επιτροπές και ζήτησε να σταλεί ο σχετικός φάκελος πρώτα στον Εισαγγελέα.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33384

    [02] Ντομινίκ Στρος Καν: Ο πλέον δημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας

    Τεταρτη, 17 02 2010 10:17

    Εξαιρετικά δημοφιλής αποδεικνύεται ότι είναι στη Γαλλία, ο Γάλλος σοσιαλιστής, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP για λογαριασμό του Paris Match δείχνει ότι για τον επικεφαλής του ΔΝΤ το 76% των ερωτηθέντων έχει θετική άποψη, γεγονός που αποτελεί αύξηση της δημοτικότητας του κατά 4% την ώρα που η δημοτικότητα όλων των υπολοίπων πολιτικών κατρακυλά, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

    Κατρακυλά η δημοτικότητα του Σαρκοζί

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που κατατάσσουν τον Ντομινίκ Στος Καν μαζί με τον Ζακ Σιράκ στην κορυφή των πολιτικών προσωπικοτήτων της χώρας, πυροδοτούν τα σενάρια για την επιστροφή του στη γαλλική πολιτική ζωή.

    Ο ίδιος ωστόσο, μιλώντας σε ραδιοφωνική συνέντευξη την περασμένη βδομάδα, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη θέση του στο ΔΝΤ και να επιστρέψει στη Γαλλία προκειμένου να αντιπαρατεθεί πολιτικά στον Πρόεδρο Σαρκοζί για τις εκλογές του 2012.

    Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος Πρόεδρος βλέπει τη δημοτικότητα του να κατρακυλά και στην ίδια δημοσκόπηση έχει την υποστήριξη του 38% της γαλλικής κοινής γνώμης, ποσοστό μειωμένο κατά 5% σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο.

    Επιπλέον σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση από την BVA, το 56% των Γάλλων πολιτών, δεν εγκρίνει το έργο του, το χειρότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 2008 ενώ μόλις το 39% είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντηση που έδωσαν οι Γάλλοι πολίτες στο ερώτημα "ποιον θα ήθελαν να ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στη Γαλλία".

    Ο Γάλλος Πρόεδρος συγκέντρωσε ποσοστό 44% έναντι 53% που πιστώθηκε ο Ντομινίκ Στρος Καν, γεγονός που εντείνει τα σενάρια για το πολιτικό του μέλλον.

    Πηγή: Reuters, Le Monde Διαβάστε ακόμα: Sondages : Sarkozy au plus bas Είδηση: 33387

    [03] Συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου

    Τεταρτη, 17 02 2010 09:22

    Με την κατάθεση της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνας Τσαλικιάν, συνεχίζεται στην Άμφισσα η δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του 15χρονου μαθητή στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια. Η κα Τσαλικιάν θα καταθέσει ξανά επειδή το δικαστήριο συνεδριάζει υπό νέα σύνθεση, με νέους ενόρκους, μετά την αναβολή της 3ης Φεβρουαρίου λόγω σοβαρού κωλύματος στο πρόσωπο της Εισαγγελέως Έδρας.

    Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας που βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και ο συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης που κατηγορείται για άμεση συνέργεια.

    Τα αστυνομικά μέτρα στην πόλη της Άμφισσας είναι αυστηρά αλλά πάντως όχι στην έκταση που είχαν ληφθεί την προηγούμενη φορά.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 33379

    [04] Βόμβα σε χρηματιστηριακη εταιρία στο Κολωνάκι

    Τριτη, 16 02 2010 19:52

    Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ της Τρίτης στα γραφεία της χρηματιστηριακής εταιρίας Μόργκαν Στάνλεϋ, στην οδό Χάριτος 3, στο Κολωνάκι. Αγνωστος είχε τηλεφωνήσει νωρίτερα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και είχε προειδοποιήσει λέγοντας ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε μισή ώρα, όπως και συνέβη. Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία και γι' αυτό δεν υπήρξαν τραυματίες. Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της εταιρίας, στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, όπου προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές από την έκρηξη.Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται πυροτεχνουργοί και αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που διεξάγουν έρευνες.

    Πηγή: NET, AΠΕ Είδηση: 33370

    [05] Απεργούν έως αύριο οι Τελωνειακοί

    Τεταρτη, 17 02 2010 11:02

    Ριζικά έχει αλλάξει η εικόνα που παρουσιάζουν τα πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς οι περισσότεροι οδηγοί έχουν ήδη φουλάρει τα ρεζερβουάρ τους. Ωστόσο κάποια πρατήρια έχουν ξεμείνει από αμόλυβδη βενζίνη κυρίως εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης που υπήρξε τις δύο προηγούμενες ημέρες. Οι τελωνειακοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους έως και την Πέμπτη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελωνιστούν χιλιάδες προϊόντα. Κλειστά παραμένουν τα τελωνεία στους Ευζώνους, στη Δοϊράνη, στη σιδηροδρομική πρόσβαση της Ειδωμένης στο νομό του Κιλκίς, στη Νίκαια, αλλά και στην Κρυσταλλοπηγή, στο νομό της Φλώρινας. Οι αγρότες του νομού Σερρών δεν εμποδίζουν την πρόσβαση των οχημάτων στο τελωνείο του Προμαχώνα, ενώ κανονικά λειτουργεί το τελωνείο των Κήπων, στο νομό Έβρου. Tην Παρασκευή 24ωρη απεργία έχουν εξαγγείλει οι ιδιοκτήτες Ταξί.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ Είδηση: 33391

    [06] Τρεις νεκροί στις Φιλιππίνες από διαρροή χημικής ουσίας

    Τεταρτη, 17 02 2010 09:51

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τρεις νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και τουλάχιστον 2, 000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους, κοντά σε αποβάθρα στη πόλη Μπαουάν στις Φιλιππίνες, λόγω διαρροής χημικής ουσίας από πλεούμενο. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι θάνατοι οφείλονται σε ασφυξία λόγω των χημικών αερίων ενώ ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί ποιος είναι ο τύπος της χημικής ουσίας που μετέφερε η φορτηγίδα. Η αστυνομία συνεργάζεται με την ακτοφυλακή στην έρευνα και κάλεσε τον ιδιοκτήτη της φορτηγίδας να πληροφορήσει τις αρχές σχετικά με το φορτίο της.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 , ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33381

    [07] Επτά μικρογραφίες στην Εθνική Λυρική Σκηνή

    Τεταρτη, 17 02 2010 11:13

    Επτά σύγχρονες μουσικές στιγμές αφιερωμένες σε θεατές που αναζητούν κάτι διαφορετικό, πέρα από το κλασικό ρεπερτόριο, παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου. Η παραγωγή αρχίζει με το έργο του ελληνικής καταγωγής συνθέτη Μάρκος Σοφιανόπουλου "O θρύλος του παλαιού ναυτικού", βασισμένο στο ομότιτλο έργο του Σάμιουελ Τέυλορ Κόουλριτζ.

    Οι επτά μικρογραφίες περιλαμβάνουν και τη δεκάλεπτη και χαριτωμένη "Μία παρτίδα μπριτζ" του Μπάρμπερ, αλλά και το έργο του Χίντεμιτ "Μπρος και πίσω", μια σάτιρα στη σοβαρή όπερα, το οποίο γράφτηκε στο πλαίσιο φεστιβάλ σύντομων έργων που παρουσιάστηκαν στο Μπάντεν Μπάντεν το 1927.

    Επίσης θα απολαύσουμε και τις τρεις δεκάλεπτες "όπερες του λεπτού" του Μιγιώ, που αποτελούν ενότητα εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, ενώ "Η μάντισσα του Σωγκέ" ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη χειρομαντεία, την αστρολογία και τη χαρτομαντεία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύντομη όπερα "Ο θρύλος του παλαιού ναυτικού" γράφηκε το 2009 μετά από πρόσκληση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το ποιητικό κείμενο του Πάολο Μάγκρις βασίζεται στο πρωτότυπο του βρετανού ποιητή Σαμουελ Ταίηλορ Κόλριτζ (1772-1834) που δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον επίσης Βρετανό συνθέτη Σαμουελ Κόλριτζ-Ταίηλορ (1875-1912). Η αρχική μορφή του ποιήματος έχει περιοριστεί, καθώς ορισμένες χαρακτηριστικές καταστάσεις έχουν συμπυκνωθεί, με βάση μία δραματουργική πλοκή που σέβεται το βασικό περιεχόμενο της ποιητικής σκέψης.

    Τέλος, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα τις Επτά Μικρογραφίες, στο Φουαγιέ του Θεάτρου Ολύμπια, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Χώρος: Θέατρο Ολύμπια

    Ημερομηνία: 21 έως 23 Φεβρουαρίου, στις 20.00

    Τιμές εισιτηρίων: 48, 43, 38, 33, 28, 25, 20 και φοιτητικό 15 ευρώ

    Πληροφορίες-Πρόγραμμα: www.nationalopera.gr

    Προπώληση εισιτηρίων: Θέατρο Ολύμπια: Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.00 - 21.00, Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612 461, 210 3643 725, στα Fnac, Public, και Ελευθερουδάκης Είδηση: 33392

    [08] Εκατομμυριούχα εν αγνοία της

    Τεταρτη, 17 02 2010 10:07

    Μια γυναίκα από το Ντόνκαστερ της Μελβούρνης ήταν εκατομμυριούχα αλλά δεν το ήξερε! Η γυναίκα βρήκε ένα ξεχασμένο δελτίο του Λόττο καθώς καθάριζε το σπίτι της και όταν πήγε να το ελέγξει, διαπίστωσε πως είχε κερδίσει 2,5 εκατομμύρια δολάρια!

    Την ίδια στιγμή, έτυχε να εμφανιστεί ένας άλλος τυχερός που συμπλήρωσε δελτίο στην γειτονική περιοχή του Ρίγκουντ και έχει κερδίσει 1,2 εκατ. δολάρια αλλά, για κακή του τύχη, δεν έχει πάει να τα εισπράξει.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33383

    [09] Σύντροφοι του γραφείου , μια νέα τάση γεννιέται...

    Τεταρτη, 17 02 2010 10:19

    Είναι συνάδελφοι και συνήθως ανήκουν στο αντίθετο φύλο. Η σχέση τους είναι κάτι περισσότερο από επαγγελματική, σε καμία περίπτωση όμως ερωτική. Πρόκειται για τους "συντρόφους του γραφείου", που τείνουν να εξελιχθούν σε μια νέα παγκόσμια μόδα.

    Πώς ορίζεται όμως ένας... σύντροφος του γραφείου;

    Είναι εκείνο το άτομο που σας ακούει όταν θέλετε πολύ να εκφράσετε κάτι σημαντικό, να ξεθυμάνετε, να χαλαρώσετε. Είναι εκεί για να σας στηρίξει σε μια κρίση. Σας λέει ελεύθερα τις σκέψεις του αλλά ταυτόχρονα κρατά τα μυστικά σας. Καταλαβαίνει το χιούμορ σας και γελάει κάθε φορά που επαναλαμβάνετε χιλιοειπωμένα ανέκδοτα. Με λίγα λόγια, είναι δίπλα σας στο εργασιακό περιβάλλον για να κάνει τη ζωή σας πιο υποφερτή.

    Με ποιο τρόπο αντιλαμβάνεστε όμως ότι έχετε έναν τέτοιο σύντροφο;

    Οι ενδείξεις και σημάδια είναι μπροστά στα μάτια σας.

    Μαζί του μοιράζεστε τα μπισκότα, τον καφέ αλλά και το κουτσομπολιό... που αφορά τρίτους στο χώρο εργασίας. Παρατηρείται την παραμικρή αλλαγή στην εμφάνισή του. Αλλάζετε ηλεκτρονικά μηνύματα κάθε φορά που συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο ή σημαντικό στο γραφείο. Διακόπτετε τη συζήτηση που έχετε με τον κανονικό σύντροφο της ζωής σας, όταν δέχεστε τηλεφώνημα από τον σύντροφο του γραφείου. Σχολιάζετε και το τελευταίο εκνευριστικό πράγμα που έκανε ο διευθυντής. Γνωρίζετε πολύ καλά ο ένας τα γούστα του άλλου.

    Τίποτα το ερωτικό δεν μπαίνει ανάμεσά σας. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι οι ερωτικές σχέσεις μεταξύ συναδέλφων, προϊσταμένων και υφισταμένων, βλάπτουν, όχι μόνο την υγεία, αλλά γενικώς και καλό θα είναι να αποφεύγονται.

    Ωστόσο, το αν μια τέτοια σχέση κάνει καλό, οι γνώμες των ψυχολόγων, φαίνεται, να διίστανται.

    Ο ψυχολόγος, Γκραντ Μπρεχτ, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι μια τέτοια σχέση κάνει καλό γιατί οι άνθρωποι γίνονται πιο αποδοτικοί.

    Αντίθετα, η ψυχολόγος Ντι Μαγκρίλ, πιστεύει ότι ένας τέτοιος δεσμός, έστω και πλατωνικός, μπορεί να "ταρακουνήσει" έναν γάμο. Όπως αναφέρει "αν και υπάρχουν πιέσεις στο χώρο εργασίας, είναι διαφορετικές από εκείνες του σπιτιού. Εξάλλου, στη δουλειά, μπορούν οι σύντροφοι γραφείου να πάνε για φαγητό να πιούνε ένα ποτήρι κρασί και να νιώσουν καλύτερα, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί το ίδιο εύκολα με τους συντρόφους ζωής, όταν υπάρχουν παιδιά στη μέση".

    ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 33389

    [10] Δωρεάν νερό για να μειωθεί ο αλκοολισμός

    Τεταρτη, 17 02 2010 10:00

    Την παροχή δωρεάν εμφιαλωμένου νερού στα κέντρα διασκέδασης στην Βικτόρια της Αυστραλίας σκέφτεται να επιβάλει δια νόμου η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του αλκοολισμού που λαμβάνει διαστάσεις μάστιγας.

    Σύμφωνα με ειδικούς το δωρεάν νερό θα συμβάλει να περιοριστούν τα μεθύσια και η βίαιη συμπεριφορά.

    Ωστόσο οι περισσότεροι χώροι διασκέδασης δεν προσφέρουν δωρεάν νερό, αντιθέτως προσφέρουν εμφιαλωμένο νερό και χρεώνουν δέκα δολάρια το μπουκάλι.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33382

    [11] Διάσημοι σταρ πανέξυπνοι επιχειρηματίες

    Τεταρτη, 17 02 2010 09:25

    Ονειρεύεστε να κολυμπήσετε στην ίδια πισίνα που κάνει τις βουτιές της η Κέιτ Χάντσον; Να κοιμηθείτε στην αγαπημένη σουίτα της Μαντόνα με θέα τον ωκεανό; Μπορείτε αν θέλετε να περάσετε δύο αξέχαστες εβδομάδες στην αγαπημένη γωνιά του Μικ Τζάκερ στην Καραϊβική. Τελευταία μόδα μεταξύ των διασήμων -και λόγω οικονομικής κρίσης- έχει γίνει να "προσφέρουν" τις μεγαλοπρεπείς κατοικίες τους για λίγες ημέρες ξεκούρασης σε όποιον κοινό θνητό μπορεί ν' αντέξει βέβαια το κόστος...

    Ο Μικ Τζάγκερ είναι ο πρώτος διάσημος που προσφέρει τα κλειδιά του αρχοντικού του... Εκεί θα μπορέσετε να ρίξετε μια ματιά σε προσωπικές του φωτογραφίες, να κάνετε μια βόλτα με το τζιπ του, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε το ανοιχτήρι που χρησιμοποιεί και ο ίδιος, για να ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί.

    Δικός σας επίσης είναι ο οικονόμος του σπιτιού, ο μάγειρας και ο κηπουρός. Πρέπει πρώτα βέβαια να εγκριθεί η αίτησή σας.

    Ο διάσημος ροκ σταρ εξετάζει ο ίδιος τα βιογραφικά που του αποστέλλονται.

    Το ίδιο κάνει μεταξύ άλλων και ο Μπρους Γουίλις, ο οποίος προσφέρει την έπαυλή του στο νησί της Καραϊβικής Parrot Cay όπου παντρεύτηκε το φωτομοντέλο Έμμα Χέμινγκ.

    Γιατί όμως μια διάσημη προσωπικότητα θα άνοιγε το σπίτι του στους ξένους;

    Δεν είναι απαραίτητο να τους λείπουν τα μετρητά αλλά θεωρούν ότι όταν οι ίδιοι βρίσκονται σε κάποιο άλλο παραδεισένιο μέρος, είναι σωστό να μοιράζονται τα έξοδα συντήρησης των υπερπολυτελών κατοικιών τους με κάποιους από τους πλούσιους φανς τους...

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33380

    [12] Υπουργείο Μεταφορών: Νέοι πρόεδροι σε οργανισμούς

    Τριτη, 16 02 2010 20:05

    Στην ανακοίνωση των νέων ηγεσιών στους εποπτευόμενους οργανισμούς, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Οι εποπτευόμενοι οργανισμοί στους οποίους τοποθετήθηκαν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι, είναι τα ΕΛΤΑ, ο ΟΣΕ και οι Αστικές Συγκοινωνίες.

    ΕΛΤΑ: Πρόεδρος τοποθετείται ο αρχιτέκτων μηχανικός Παναγιώτης Βουρνάς, Ο κ. Βουρνάς θα εκτελεί επίσης χρέη προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου στην ΚΕΚ ΕΛΤΑ Α.Ε. Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου θα ασκεί ο Χρήστος Βαρσάμης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ με εξειδίκευση σε διοίκηση έργων. Στη θυγατρική εταιρία των ΕΛΤΑ, τις ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ Α.Ε. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, Δρ Οικονομικών Επιστημών.

    ΟΣΕ: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, Δρ Πολιτικός Μηχανικός. Ο κ. Θεοφανόπουλος θα είναι επίσης πρόεδρος και στην άλλη εταιρία του Ομίλου ΟΣΕ, την ΕΔΙΣΥ Α.Ε. Χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου στην ίδια εταιρία θα εκτελεί ο Βασίλειος Τσιαμαντής, Πολιτικός Μηχανικός και στέλεχος του ΟΣΕ Α.Ε.

    ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Ιωάννης Πετρόπουλος, Τοπογράφος Μηχανικός, κάτοχος MSc Πολιτικού Μηχανικού, με εξειδίκευση και εμπειρία στη διοίκηση έργων.

    ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε: καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου αναλαμβάνει ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος Δρ Πολιτικός Μηχανικός και Καθηγητής Μεταφορών/Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

    ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Κωνσταντίνος Μυγδάλης, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

    Αστικές συγκοινωνίες: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Δημήτριος Δημητρίου Δρ Πολιτικός Μηχανικός- Συγκοινωνιολόγος, με εξειδίκευση σε θέματα Πρόβλεψης Ζήτησης για Μεταφορά και στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Έργων Υποδομής, όπως και τον Σχεδιασμό και Management Μεταφορικών Δικτύων και Επιχειρήσεων.

    ΕΘΕΛ Α.Ε.: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, Δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ και Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Ε.Μ.Π.

    ΗΛΠΑΠ Α.Ε: χρέη Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Χλωμούδης Δρ Οικονομικών Επιστημών και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

    ΤΡΑΜ Α.Ε.: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Βασίλειος-Ιωάννης Σπυράκος Δρ Πολιτικός - Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός.

    Μετρό και ειδικότερα στην ΑΜΕΛ Α.Ε: Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τοποθετείται ο Σαράντης Μιχαλόπουλος Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και κάτοχος MSc στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

    Στους περισσότερους φορείς ανατέθηκαν στο ίδιο πρόσωπο καθήκοντα Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, με σημαντική μείωση των μηνιαίων αποδοχών των επικεφαλής των οργανισμών, καθώς το πλαφόν καθορίστηκε στα 5.500 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, στους περισσότερους φορείς παρατηρείται μείωση του αριθμού των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, ενώ συγκροτήθηκαν Διοικητικά Συμβούλια με κοινή σύνθεση, όπου αυτό ήταν εφικτό.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 33371

    [13] Το ακριβέστερο ρολόι στον κόσμο

    Τεταρτη, 17 02 2010 11:29

    Ένα οπτικό ρολόι που χάνει μόλις ένα δευτερόλεπτο ανά 3,7 δισ. χρόνια δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες. Το ρολόι, που είναι αναμφισβήτητα πλέον το πιο ακριβές στον κόσμο, αποτελεί δημιούργημα των φυσικών του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε επίσης στο ίδιο Ινστιτούτο και το ρολόι εκείνο έχανε 1,7 δευτερόλεπτα κάθε 1,7 δισ. χρόνια.

    Το ρολόι αυτό αν είχε αρχίσει να χτυπάει αμέσως μετά το "Μπινγκ Μπανγκ", δηλαδή κατά τη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, θα είχε χάσει μέχρι σήμερα γύρω στα τέσσερα δευτερόλεπτα.

    Για να δημιουργηθεί το νέο ρολόι, που έχει υπερδιπλάσια ακρίβεια από τον προκάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ κι ένα ιόν αλουμινίου (με τη βοήθεια ενός ιόντος μαγνησίου), που πάλλεται ταχύτερα από τα παραδοσιακά ατομικά ρολόγια καισίου, αλλά και από το ρολόι που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο βασιζόταν στις δονήσεις ενός ατόμου υδραργύρου.

    Το επίτευγμα παρουσιάστηκε στο περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters", σύμφωνα με το Physics World και τη βρετανική Telegraph. Οι ερευνητές, υπό τον Τζέημς Τσου, ανέφεραν ότι, εκτός από την μέτρηση του χρόνου, η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει και άλλες πρακτικές εφαρμογές, όπως στους δορυφόρους, βοηθώντας στη βελτίωση του εντοπισμού αντικειμένων μέσω GPS σε ακτίνα ενός μέτρου πάνω στην επιφάνεια της Γης, έναντι δέκα μέτρων με την υπάρχουσα τεχνολογία.

    Δεν αποκλείεται τελικά το νέο ρολόι, κάποια στιγμή, να αντικαταστήσει τα ατομικά ρολόγια ως τους επίσημους "φύλακες" του γήινου χρόνου. Πάντως ο ίδιος ο Τσου παραδέχτηκε ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να υιοθετηθεί ένα τέτοιο οπτικό ρολόι ως το επόμενο πρότυπο για την διεθνή ώρα. Άλλες επιστημονικές ομάδες μελετούν εναλλακτικά οπτικά ρολόγια με την χρήση πιο "εξωτικών" ιόντων, όπως του υττερβίου και του ινδίου. Παραμένει ακόμα ασαφές ποιο από όλα αυτά τα ρολόγια τελικά θα επικρατήσει για το επόμενο πρότυπο μέτρησης του χρόνου, αντικαθιστώντας τα ατομικά ρολόγια.

    Το πρώτο ατομικό ρολόι δημιουργήθηκε το 1955 και έκτοτε η σχετική τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για τα πρότυπα μέτρησης του εθνικού χρόνου ανά τον κόσμο. Τα καλύτερα ατομικά ρολόγια έχουν προσφάτως όμως ξεπεραστεί από τα οπτικά ρολόγια, τα οποία είναι πάνω από 100 φορές πιο ακριβή. Τα οπτικά ρολόγια χρησιμοποιούν το φως αντί για μικροκύματα όπως τα ατομικά.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33393

    [14] Πακιστάν: Επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους

    Τεταρτη, 17 02 2010 09:07

    Tουλάχιστον τέσσερις "εξτρεμιστές" σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Βόρειο Ουαζιριστάν, στην μεθόριο Πακιστάν-Αφγανιστάν, υποστήριξαν στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν. Το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο εναντίον κτιριακού συγκροτήματος όπου βρίσκονταν "εξτρεμιστές" στο χωριό Τάπι, περίπου 15 χλμ. ανατολικά της Μιρανσάχ, της μεγαλύτερης πόλης στην περιοχή, που Ουάσινγκτον και Ισλαμαμπάντ θεωρούν ότι αποτελεί ορμητήριο των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα. Η επίθεση είναι η δεύτερη μέσα σε δυο ημέρες στο χωριό σημειώνεται, ενώ το NATO συνεχίζει μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στο νότιο Αφγανιστάν. Δεν είναι γνωστές οι ταυτότητες των νεκρών ούτε των τραυματιών, σύμφωνα με τους ίδιους Πακιστανούς αξιωματούχους.

    Παράλληλα με τις επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών διεξάγει, ανεπίσημα, επιχειρήσεις και στη ζώνη των φυλών Παστούν στην μεθόριο και στο έδαφος του Πακιστάν για να εξαλείψει τα "καταφύγιά τους", σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Επίσημα, η κυβέρνηση του Πακιστάν αντιτίθεται στα πλήγματα από UAVs, χαρακτηρίζοντάς τα παραβίαση της κυριαρχίας της και ερίζοντας ότι τροφοδοτούν "αντιαμερικανικά" αισθήματα στη χώρα, γεγονός που, όπως υποστηρίζει, περιπλέκει την προσπάθειά της να πατάξει τον "εξτρεμισμό".

    Σύμφωνα με απολογισμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός των ΗΠΑ έχουν ήδη πραγματοποιήσει 14 πλήγματα με χρήση UAVs εφέτος, έναντι 51 το 2009 και 32 το 2008.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33388


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 February 2010 - 9:52:02 UTC