Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική ένταση με αφορμή την Εξεταστική
  • [02] Κυβέρνηση: Κανένα νέο μέτρο
  • [03] Επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη
  • [04] Η Ε Ε έδωσε το πράσινο φως στη σχέδιο συνεργασίας των Microsoft και Yahoo!.
  • [05] Ιταλία: Το ήμισυ των νέων Ιταλών δεν ανέχονται τους αλλοδαπούς

    [01] Πολιτική ένταση με αφορμή την Εξεταστική

    Πεμπτη, 18 02 2010 14:58

    Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων τα πέντε τελευταία έτη. Ο Υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι πρόκειται τις επόμενες ήμερες να κατατεθεί στη Βουλή το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ χαρακτήρισε λάθος τη θέση του Προέδρου της ΝΔ, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι τη χρησιμοποιεί ως άλλοθι για να άρει την όποια συναίνεση του κομματός του στα οικονομικά μέτρα. Η ΝΔ από την πλευρά της, τονίζει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, επιμένει ότι πρέπει η εξεταστική να ερευνήσει τα στοιχεία από το 1981 και επισημαίνει ότι η αλήθεια δεν είναι "αλά κάρτ".

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο μετά τη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά και την απόφαση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία.

    Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην επί των άρθρων συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στο νομοσχέδιο για το "Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα και τη Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής ως Ανεξάρτητης Αρχής", χαρακτήρισε τις θέσεις που ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ως μεγάλο λάθος και τόνισε ότι χρησιμοποιήσει - την απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής ως άλλοθι, για να άρει την όποια συναίνεση γύρω από μέτρα και τις πολιτικές που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα.

    "..Η ΝΔ χρησιμοποιήσει - την απόφαση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής ως άλλοθι, για να άρει την όποια συναίνεση..."

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    "Θα πρότεινα στον αρχηγό της ΝΔ την επόμενη εβδομάδα που θα επισκεφτεί τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Μπαρόζο, να του θέσει το ερώτημα σχετικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και να ζητήσει την άποψή του για τα στοιχεία που ελάμβανε τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια από τη ΝΔ και να δημοσιοποιήσει την απάντησή του", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση στη μάχη που δίνει η χώρα για επανάκτηση της αξιοπιστία της και ζήτησε από τη ΝΔ πρώτον να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και δεύτερον να τη στηρίξει, «γιατί» - όπως είπε - έτσι στηρίζει και τη χώρα ολόκληρη.

    "Η Εξεταστική Επιτροπή θα άρει κάθε αμφιβολία για το τι ακριβώς έγινε και τι θα γίνεται από εδώ και πέρα με τα στατιστικά μας στοιχεία και αυτό θα είναι απάντηση και προς τους πολίτες, αλλά και απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας και τις αγορές", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε και στις ενστάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της εξεταστικής τονίζοντας ότι οι βουλευτές διαθέτουν πολιτική αυτονομία, χαρακτηρίζοντας τις απόψεις τους "πολλές φορές, δημιουργικές και παραγωγικές".

    Σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει εξειδικευτεί το αντικείμενο της εξεταστικής και το χρονικό διάστημα που θα καλύψει και πως δεν υπάρχει ακόμα απόφαση σχετικά με το πότε θα κατατεθεί η πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής.

    ΝΔ: "Η αλήθεια δεν είναι αλα καρτ"

    "...Θέλουμε όλοι να λάμψει η αλήθεια, η αλήθεια όμως δεν είναι "αλά κάρτ"..."

    Πάνος Παναγιωτόπουλος

    "Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την Εξετεστατική Επιτροπή", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, πάνος Παναγιωτόπουλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο και να οδηγήσει στην πόλωση.

    "Θέλουμε όλοι να λάμψει η αλήθεια, η αλήθεια όμως δεν είναι "αλά κάρτ". Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να επιλέγει την κομματική αλήθεια και ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής θέλουν να λάμψει όλη η αλήθεια", τόνισε.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για την έλλειψη συναίνεσης επέρριψε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Αναφερόμενος στην πολιτική συγκυρία των ημερών, ο κ. Αβραμόπουλος είπε καθετί που μας γυρίζει στο παρελθόν προσφέρει κακή υπηρεσία στην πατρίδα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ενώ αρχικά ανταποκρίθηκε στην έκκληση της ΝΔ για συναίνεση τώρα οδηγεί την κοινωνία στο δρόμο της διαίρεσης και του διχασμού".

    Χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση για να πάμε μπροστά, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και κατέληξε ότι αν κοιτάμε πίσω για να πάμε μπροστά μοιραία θα σκοντάψουμε.

    Νέα κόντρα στη Βουλή

    Κόντρα είχαμε και στη Βουλή στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα τέλη κυκλοφορίας.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, τόνισε ότι "όσοι επιχειρούν, στο όνομα της συναίνεσης, την συγκάλυψη», δεν θα βρουν συνομιλητές στο κόμμα του, επιτέθηκε σε όλους όσοι στη ΝΔ συμφώνησαν με την «εκ του πονηρού πρόταση του ΛΑΟΣ να αναλάβει εισαγγελικός λειτουργός την έρευνα" και δήλωσε ανοιχτός για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών, σε ό,τι αφορά τα πλαστά δημοσιονομικά στοιχεία.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι ψάχνει στιγμιαίους ενόχους για να συγκαλύψει την "πολιτική - Προκρούστη" που εφαρμόζει και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν της δίνει λευκή επιταγή και "δεν θα την ακολουθήσει στις ξεπερασμένες μεθόδους της".

    Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, όσο και όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκαναν λόγο για "δικομματικό αποπροσανατολιστικό παιχνίδι", ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, επανέλαβε την πρόταση να αναλάβει εισαγγελικός λειτουργός την έρευνα.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33459

    [02] Κυβέρνηση: Κανένα νέο μέτρο

    Πεμπτη, 18 02 2010 16:31

    Ευρετήριο Άρθρου

    Κυβέρνηση: Κανένα νέο μέτρο

    Στην Ευρώπη ο Σαμαράς- Η ΝΔ για την ανάπτυξη

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 3 Απάντηση στα σενάρια για νέα πιο σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, έδωσε η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα και τόνισε ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με μηνιαίο έλεγχο ανά υπουργείο. Δέσμη 23 μέτρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της κατανάλωσης ως απάντηση στην ύφεση ανακοίνωσε παρουσίασε η ΝΔ.

    Τέλος στα σενάρια για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "...Δεν υπάρχει καμία απόφαση για νέα πρόσθετα και συμπληρωματικά μέτρα, καμία σκέψη..."

    Γιώργος Πεταλωτής

    "Δεν υπάρχει καμία απόφαση για νέα πρόσθετα και συμπληρωματικά μέτρα, καμία σκέψη. Η μόνη σκέψη που υπάρχει είναι να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας", απάντησε ο Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο ελήφθησαν αποφάσεις για νέα μέτρα.

    "Ζούμε σε μια δύσκολη εποχή και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η κυβέρνηση δίνει μάχες καθημερινά για την οικονομία, καθώς είναι πια ξεκάθαρο ότι η χώρα μας με την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί, δέχεται συνεχώς και νέα χτυπήματα", συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι "πρωταρχική προτεραιότητα" της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η "απαραίτητη" υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, για το οποίο "απαιτείται και ο αναγκαίος χρόνος για να εφαρμοστεί και να αποδώσει".

    Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι έως τις 15 Μαρτίου να υπάρξουν στοιχεία ότι ήδη ξεκινάει η υλοποίησή του ΠΣΑ διέψευσε ότι θα ληφθούν νέα μέτρα πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία και ξεκαθάρισε ότι "εφόσον το Πρόγραμμα υλοποιηθεί στους συγκεκριμένους χρόνους δεν θα υπάρχει ανάγκη νέων μέτρων.

    "Δεν υπάρχει καμία σκέψη, προς το παρόν, για κανέναν μέτρο, αλλά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, υπάρχει τεράστια ρευστότητα που μέρα με τη μέρα μας φέρνει σε μια διαφορετική κατάσταση, ισχύει, όμως, η δέσμευση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ότι πάση θυσία θα προστατεύσουμε το εισόδημα του μέσου Έλληνα πολίτη", επισήμανε κατηγορηματικά.

    Στη σκληρή συνταγή της Κομισιόν για "μαχαίρι" σε 13 και 14ο μισθό με φοροεπιδρομή, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πρέπει να προκληθεί σοκ στα εισοδήματα και την κατανάλωση. Μάλιστα δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 14ου μισθού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ανεξάρτητα από τις όποιες συστάσεις του μικτού κλιμακίου Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σειρά προτάσεων όπως:

    αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 1 - 2 ποσοστιαίες μονάδες

    αύξηση του φόρου στα αγαθά πολυτελείας

    περαιτέρω περικοπή λειτουργικών δαπανών (κυρίως σε επιχορηγησεις φορέων του δημοσίου, ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις)

    Εισηγήσεις υπάρχουν και για:

    νέα αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα

    φόρους στο φυσικό αέριο

    μείωση σε υπερωρίες

    Είδηση: 33472

    [03] Επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη

    Πεμπτη, 18 02 2010 15:16

    Πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης παρουσίασαν η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Στόχος του προγράμματος στο οποίο προβλέπονται επενδύσεις σε περιβαλλοντικές υποδομές και πράσινες επιχειρήσεις, είναι να δημιουργήσει 12.000 θέσεις εργασίας, αλλά και να βελτιώσει το περιβάλλον, καθώς και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

    Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, προβλέπει τη δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης, τη δημιουργία κέντρων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, περιβαλλοντική αναβάθμιση των υπαρχουσών βιομηχανικών περιοχών και ενεργειακές επενδύσεις σε αυτές, καθώς και τη δημιουργία τριών νέων πράσινων βιομηχανικών περιοχών.

    Παράλληλα έχουν εντοπιστεί περιοχές σε νησιά της χώρας, όπου θα δημιουργηθούν δέκα ολοκληρωμένα περιβαλλοντικά επιχειρηματικά πάρκα.

    Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία και συμμετέχουν η ΕΤΒΑ-ΔΗΠΕ, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα οι οποίες θα υποστηριχθούν από το ΕΣΠΑ καθώς και το ελληνικό δημόσιο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ Είδηση: 33462

    [04] Η Ε Ε έδωσε το πράσινο φως στη σχέδιο συνεργασίας των Microsoft και Yahoo!.

    Πεμπτη, 18 02 2010 19:08

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνη για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έδωσε σήμερα το πράσινο φως στο σχέδιο συνεργασίας των αμερικανικών διαδικτυακών εταιρειών Microsoft και Yahoo! στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης.

    Η Microsoft και η Yahoo! ανακοίνωσαν τον περασμένο Ιούλιο τη συνεργασία τους με στόχο να μπορέσουν να ανταγωνιστούν καλύτερα την Google στον τομέα της διαδικτυακής αναζήτησης, θέλοντας να συνδυάσουν την τεχνολογία της Microsoft και την προωθητική δύναμη της Yahoo!.

    Η μηχανή αναζήτησης της Google κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, με δεύτερη, με μεγάλη διαφορά, την Yahoo! και τρίτη την Bing της Microsoft.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε ότι "επιτρέποντας στην Microsoft να γίνει πιο ανταγωνιστική απέναντι στη Google, αναμένεται να αυξηθεί την ανταγωνιστικότητα στη διαδικτυακή αναζήτηση και τη διαφήμιση ".

    AΠΕ Είδηση: 33479

    [05] Ιταλία: Το ήμισυ των νέων Ιταλών δεν ανέχονται τους αλλοδαπούς

    Πεμπτη, 18 02 2010 19:25

    Σχεδόν οι μισοί από τους νέους Ιταλούς στερούνται ανεκτικότητας απέναντι στους ξένους ή είναι εντελώς ξενοφοβικοί, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων με πρωτοβουλία του προέδρου της, ο οποίος κάλεσε την πολιτική τάξη να αναπτύξει "ένα ιταλικό μοντέλο ένταξης" των αλλοδαπών.

    Η δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο SWG σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.000 νέων ηλικίας από 18 έως 29 ετών αναφέρει ότι το 45,8% των ερωτηθέντων εξέφρασαν ένα είδος "εχθρότητας" απέναντι στους ξένους ή έδειξαν ότι είναι ξενοφοβικοί, ενώ μόνο το 39,6% δήλωσαν ότι είναι "ανοικτοί" στους αλλοδαπούς.

    Η μελέτη χώρισε τους νέους που είναι "κλειστοί" απέναντι στους ξένους σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη τοποθετήθηκε το 15,3% των ερωτηθέντων, οι οποίοι δείχνουν κυρίως "μία φοβία για τους Ρουμάνους, τους τσιγγάνους και τους Αλβανούς", η πλειοψηφία των οποίων αποτελείται από γυναίκες (56%).

    Η δεύτερη ομάδα (10,7% των νέων) είναι η μικρότερη αλλά περιλαμβάνει τους πιο ακραίους νέους, οι οποίοι έχουν μία ανοιχτά ρατσιστική συμπεριφορά.

    Η τρίτη ομάδα (20%) αποτελείται από τους "ξενοφοβικούς", οι οποίοι αποκλείουν την περίπτωση να ασκήσουν βία αλλά ελπίζουν οι αλλοδαποί θα ζουν πολύ μακριά, κατά προτίμηση εκτός Ιταλίας. Στην ομάδα αυτή κατατάσσονται κυρίως αγόρια ηλικίας περίπου είκοσι ετών.

    Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιανφράνκο Φίνι κάλεσε τους συναδέλφους του να εργαστούν για την ανάπτυξη ενός μοντέλου για την ενσωμάτωση των αλλοδαπών στην ιταλική κοινωνία.

    Η δημοσίευση της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, συνέπεσε με την απογραφή του 2009 από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής ISTAT η οποία περιγράφει την παρουσία των μεταναστών ως "καθοριστική" για τον αυξανόμενο πληθυσμό της Ιταλίας. Την 1η Ιανουαρίου οι αλλοδαποί αντιπροσώπευαν το 7,1% των 60,387 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

    ΑΠΕ Είδηση: 33481


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 February 2010 - 17:56:04 UTC