Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Θα αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα το πρόβλημά μας
  • [02] Αντώνης Σαμαράς: Επιβάλλεται ενότητα
  • [03] Γουινέα: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν στο στάδιο Κόνακρι στις 28/9/2009
  • [04] Έφυγε ο Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Λάιονελ Τζέφρις.
  • [05] ΗΠΑ: Αναδρομική αποζημίωση για φυλετικές διακρίσεις
  • [06] Πίτσα σε σχήμα καρδιάς για τη γιορτή του αγίου Βαλεντίνου

    [01] Γ. Παπανδρέου: Θα αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα το πρόβλημά μας

    Σαββατο, 20 02 2010 10:45

    Η στήριξη στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, καθώς όλοι βλέπουν την απόφαση του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα αυτή η απόφαση απαντά και στις φημολογίες ότι "οι Έλληνες δεν θέλουν αλλαγές" ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στην συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Λονδίνο. Τις απόψεις του Έλληνα πρωθυπουργού, έδειξαν να συμμερίζονται, οι ομόλογοί του, Γκόρντον Μπράουν και Χοσέ Θαπατέρο, που συμμετείχαν στο Συνέδριο, οι χώρες των οποίων, επίσης αντιμετωπίζουν, σοβαρά δημοσιονομικά. Και οι δύο τόνισαν, ότι έχουν εμπιστοσύνη, στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, για μείωση του ελλείμματος.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι γίνεται αντιληπτό πως το πρόβλημα δεν αφορά την Ελλάδα και μόνο, και πρόσθεσε ότι ένα τμήμα των διεθνών αγορών δεν κοιτάζουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά εστιάζουν στην κερδοσκοπία.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα της ανάπτυξης χρειάζεται στήριξη και επισήμανε ότι η αύξηση του χρέους και του ελλείμματος της Ελλάδας δεν προήλθε από αναπτυξιακές επενδύσεις, και αυτό δημιουργεί μια διαφορετική αντίληψη (για την Ελλάδα) σε σχέση με ανάλογα προβλήματα π.χ. της Ισπανίας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση στόχος είναι η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και η ύπαρξη του απαραίτητου χρονικού διαστήματος, ώστε αυτό να αποδώσει καρπούς η εφαρμογή.

    Είναι θετικό το ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση είπε ο κ. Παπανδρέου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι είναι άλλο θέμα το κατά πόσο θα επηρεάσουν τις αγορές.

    Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι έχουμε πρόβλημα αλλά όχι όπως το παρουσιάζουν και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για να ανατρέψουμε την εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει πρόσθετα μέτρα πριν την αξιολόγηση της 15ης Μαρτίου, είπε ας περιμένουμε την αξιολόγηση πριν μπούμε στην "μετρολογία" που από μόνη της δημιουργεί ανασφάλεια.

    Θα αξιολογήσουμε για να δούμε αν και πόσα μέτρα χρειάζονται πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς για το αν η Βρετανική κυβέρνηση αναφέρθηκε στο ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν έγινε καμιά αναφορά που να συνιστά (προσφυγή στο) ΔΝΤ. Επίσης πρόσθεσε ότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει αντίρρηση αν δει στήριξη (της Ελλάδας) από την ευρωζώνη.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ευρωζώνη και αντιμετώπιζε αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων της η λύση θα ήταν το ΔΝΤ.

    Σε ερώτηση "γιατί παρά την εκφρασθείσα στήριξη προς την Ελλάδα τα spreads δεν πέφτουν", είπε ότι οι κερδοσκόποι δοκιμάζουν τόσο την βούληση της Ευρώπης, όσο και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να έχουν διαμορφωθεί και συμφέροντα.

    Για τους όρους δανεισμού της Ελλάδας και αυτό που έχει πει αρκετές φορές "να μπορεί η Ελλάδα να δανείζεται με τους ίδιους όρους", ο πρωθυπουργός είπε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη έχει στόχο να σπάσει την κερδοσκοπία και πρόσθεσε ότι οι πιο θεσμικές αλλαγές τύπου ευρωομολόγου ή ευρωπαϊκών εγγυήσεων απαιτούν χρόνο και υπ' αυτήν την έννοια η πολιτική στήριξη λειτουργεί αφ' εαυτής -ad hoc- όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι η πολιτική στήριξη έχει την έννοια ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει και οικονομική στήριξη.

    Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί την αγωνία του εργατικού και δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, προσθέτοντας ότι αυτό είναι και ένα μήνυμα διεθνώς πως από την μια η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει ότι χρειαστεί έως ότου να πετύχει τον στόχο της, από την άλλη, όμως, υπάρχει και η κοινωνική συνοχή.

    Για την υπόθεση της Goldman Sacks που συζητιέται στην Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε κατ' αρχήν ότι δεν έχει να προσθέσει τίποτα περισσότερο από όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι θα έχουμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε το ζήτημα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε, στη συνέχεια, ότι παλιότερα υπήρχαν θεμιτές και εγκεκριμένες πρακτικές που έχουν αλλάξει. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτές οι πρακτικές όταν επεκτάθηκαν πολύ, δημιούργησαν προβλήματα και επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά αφορούν πρακτικές του παρελθόντος, τώρα πλέον έχουμε γυρίσει σελίδα και προχωράμε με διαφάνεια, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας: ας δούμε το παρελθόν και ας το αξιολογήσουμε.

    Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στη διεθνή κοινότητα είναι ότι όλα αυτά έχουν μπει σε νέα βάση με διαφάνεια και ότι δεν θα υπάρχει πιο διαφανής χώρα στην ΕΕ από την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας θα είμαστε περήφανοι γι' αυτό, πρωτοπορούμε σε αυτό όπως με τις προτάσεις μας για την Eurostat, που άλλα κράτη αρνήθηκαν, και δεν θα είμαστε πάντα κατηγορούμενοι.

    Για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι καταλαβαίνει τον συναισθηματισμό , όμως -όπως είπε- με την σύμφωνη γνώμη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, η συναίνεση πρέπει να βασίζεται στην αποκάλυψη στο φως σε οτιδήποτε έχει γίνει και στην απόδοση ευθυνών. Αυτό είναι και προς το συμφέρον της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος επισήμανε ο πρωθυπουργός.

    Για την σημασία των δηλώσεων του Γκόρντον Μπράουν (για την Ελλάδα) ληφθέντος υπόψη του γεγονότος ότι η Μ. Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι δηλώσεις ενός πρωθυπουργού χώρας μέλους της ΕΕ και του G-20 δεν είναι καθόλου αμελητέες, εντάσσονται στο πλαίσιο των κανόνων που θέλουμε να βάλουμε, ενώ είναι και υποστηρικτικές προς την Ελλάδα καθώς και εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τον Γκόρντον Μπράουν.

    Για την συνάντησή του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ και αν ετέθη θέμα βοήθειας εκ μέρους της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός είπε ότι τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε καθόλου, αν και έγινε επισκόπηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της στο θέμα αυτό.

    Επιπροσθέτως, μιας και με τον κ. Μίλιμπαντ συζητήθηκε και η πορεία του Κυπριακού, επισημάνθηκε ότι δεν έχει εκδηλωθεί βούληση εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, ενώ ο πρωθυπουργός διατύπωσε στον Βρετανό ΥΠΕΞ την στήριξη εκ μέρους της Ελλάδας των προσπαθειών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

    Ομιλία σε συνέδριο για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση

    "Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσουμε στο στόχο μας".

    Γ. Παπανδρέου

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το δικό της πρόβλημα, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η κερδοσκοπία δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, καθώς, με τις πρακτικές αυτές, δυναμιτίζεται και η ευρωπαϊκή οικονομία.

    "Να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους", είπε και χαρακτήρισε "πολύ σημαντική" την απόφαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που ελήφθη στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου. Υποστήριξε ότι, ως προοδευτικός ηγέτης, θεωρεί την κρίση και ως ευκαιρία για απαραίτητες βαθιές τομές και αλλαγές, προσθέτοντας πως, κατά τον ίδιο τρόπο, η παγκόσμια κρίση μπορεί να εκληφθεί ως ευκαιρία για αλλαγές και τομές.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για "απάθεια και παραίτηση μπροστά στα προβλήματα» και την κατηγόρησε, επίσης, ότι "η πολιτική της χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια και διαφθορά". "Οι Έλληνες δεν είναι απαθείς και δεν παραιτούνται μπροστά στα προβλήματα. Οι Έλληνες αποφάσισαν αλλαγή στις εκλογές", τόνισε και συμπλήρωσε πως "παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια".

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, ανέφερε ότι "οι προοδευτικοί ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αδιαφάνειας και της κερδοσκοπίας διεθνώς, τη διεύρυνση των παγκοσμίων ανισοτήτων, αλλά και την αποτυχία για επίτευξη συμφωνίας στη Κοπεγχάγη, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να μπούμε σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης". Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι "αυτή η αποτυχία δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιούνταν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία".

    Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με θέσπιση κανόνων στην οικονομία, τη δημιουργία κράτους δικαίου και τη δίκαιη αναδιανομή, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Σημείωσε, δε, ότι "αυτά είναι πολιτικά ζητήματα". Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αναπτύξει δράση μαζί με άλλους ηγέτες, ώστε να χτυπηθεί η κερδοσκοπία, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη με νέους τρόπους. "Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις", κατέληξε.

    Δήλωση Θαπατέρο

    "Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν έχει ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει, αξίζει της εμπιστοσύνης μας για τα βήματα, που έχει κάνει, και την αξιοπιστία, που έχει επιδείξει", ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στη διάρκεια συζήτησης, που ακολούθησε των ομιλιών των πρωθυπουργών και του Γιώργου Παπανδρέου, στη διάσκεψη για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, στο Λονδίνο. Στην ίδια συζήτηση, ο υπουργός Επιχειρηματικότητας της Μεγάλης Βρετανίας, Λόρδος Μάντελσον, δήλωσε εντυπωσιασμένος με την προσωπικότητα και την ηρεμία του Έλληνα πρωθυπουργού, γεγονός, που όπως τόνισε "καθησυχάζει τις αγορές".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33554

    [02] Αντώνης Σαμαράς: Επιβάλλεται ενότητα

    Σαββατο, 20 02 2010 11:12

    Σφοδρή, επίθεση στην κυβέρνηση, για τους χειρισμούς της, στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κόμματος, για την εκλογή του νέου γραμματέα. Είπε ότι το ΠΑΣΟΚ, πάσχει, από το σύνδρομο του Τιτανικού και κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με την Εξεταστική Επιτροπή, θα σύρει την Ελλάδα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επανέλαβε πάντως, ότι το κόμμα του, λέει ναι ,στη σύσταση της Επιτροπής αλλά με την προϋπόθεση, να διερευνηθεί, όλη η περίοδος, από το 1981 και μετά. "Η Νέα Δημοκρατία αντί να κάνει κριτική, πρέπει να ζητήσει συγγνώμη" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με 82 ψήφους υπέρ, πέντε λευκά και δύο άκυρα, εξελέγη νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

    Εκλογή νέου γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

    Πριν την ψηφοφορία, ο κ. Βύρων Πολύδωρας πρότεινε να αναδειχθεί ο νέος γραμματέας δια βοής. Αντέδρασε ο κ. Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία με κάλπη, όπως και έγινε. Μετά την εκλογή του, ο κ. Κώστας Τασούλας, μιλώντας στους βουλευτές, είπε ότι "οι καιροί είναι προκλητικοί και ενδιαφέροντες και η διαδικασία που ακολουθήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δείχνει ότι εμείς το αποδεχόμαστε με τρόπο που εναρμονίζεται με το μήνυμα της 29ης Νοεμβρίου".

    Κριτική Σαμαρά

    Μετωπική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.

    Ο κ. Σαμαράς αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να υποστηρίξει ότι τα σημαντικά προβλήματα της Οικονομίας οφείλονται στη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά. Επίσης άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο εντάχθηκε η χώρα στην ΟΝΕ.

    "Μπήκαμε στο ευρώ με ισοτιμία υψηλότερη από εκείνη που θα διατηρούσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".

    Αντώνης Σαμαράς

    "Το ΠΑΣΟΚ πάσχει από το σύνδρομο του Τιτανικού", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση διασπά το εσωτερικό μέτωπο με τις εξεταστικές επιτροπές και μετατρέπει μία συγκυρία όπου επιβάλλεται η μεγαλύτερη ενότητα σε περίοδο έντονων παραταξιακών συγκρούσεων".

    Προειδοποίησε όμως ότι "η πρόταση για εξεταστική για την Οικονομία σημαίνει να βγάλουμε τα μάτια μας εμείς οι ίδιοι. Γιατί μη γελιέστε, μέσα από τον ολισθηρό δρόμο της εξεταστικής για την οικονομία, θα συρθούμε σε λύσεις εξωευρωπαικές. Όλα αυτά μας ωθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα είναι ομολογία ήττας της ευρωζώνης, είναι πλήγμα κατά της Ευρώπης". Επίθεση στον κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε και για τη δήλωσή του ότι "η χώρα μας απώλεσε μέρος της εθνικής της κυριαρχίας". Πολλές χώρες έφθασαν σε σημείο χειρότερο από την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, αλλά καμία δεν διακήρυξε ότι έχασε μέρος της εθνικής της κυριαρχίας.

    Απάντηση Γ. Πεταλωτή

    "Ο κ. Σαμαράς καλά θα κάνει να κοιτάξει το "χθες", που έχει άμεση συνέχεια και συνέπεια με το "σήμερα"", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει αναφορές, που έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του σχετικά με την Εξεταστική για την Οικονομία.

    Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε, δε, πως "αν ο κ. Σαμαράς έδειχνε την ίδια σπουδή, που δείχνει σήμερα προσπαθώντας να "συνετίσει" το ΠΑΣΟΚ, και στην κυβέρνηση Καραμανλή, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ". Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι "πραγματικά, υπάρχει θράσος και υποκρισία στη ΝΔ σήμερα" και πως "αντί να ζητήσει συγγνώμη, αντί τουλάχιστον να σιωπά, βγαίνει να δείχνει τον δρόμο στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είδαμε να καταθέτει και προτάσεις, που ήδη αποτελούν προτάσεις της κυβέρνησης, και θα έπρεπε να σκεφτεί πριν 4 μήνες, που ήταν (σσ. η ΝΔ) κυβέρνηση". "Το μόνο που καταφέρνει η ΝΔ, είναι να εξοργίζει τον ελληνικό λαό, ακόμα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους της", κατέληξε ο κ. Πεταλωτής. Είδηση: 33555

    [03] Γουινέα: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν στο στάδιο Κόνακρι στις 28/9/2009

    Παρασκευη, 19 02 2010 23:52

    Η αναπληρωτής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (CPI), Φάτου Μπενσούντα, που ολοκλήρωσε σήμερα Παρασκευή μία αποστολή στη Γουινέα, εκτίμησε πως στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 οι δυνάμεις της τάξης στο Κόνακρι διέπραξαν "εγκλήματα της τάξεως των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας".

    "Ως αναπληρωτής εισαγγελέας του CPI, κρατώ από την επίσκεψη αυτή το αίσθημα ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα της τάξεως των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου σε ξενοδοχείο του Κόνακρι, έπειτα από μία αποστολή τριών ημερών.

    Περιγράφοντας ως "ειδεχθή εγκλήματα" τα διαπραχθέντα την ημέρα εκείνη στο μεγαλύτερο στάδιο του Κόνακρι και τα περίχωρά του, η δικαστής συνόψισε: "ένστολοι άνδρες επιτέθηκαν σε πολίτες, σκότωσαν και τραυμάτισαν. Στο φως της ημέρας κακομεταχειρίστηκαν, βίασαν και υπέβαλαν τις γυναίκες σε ανήκουστη σεξουαλική βία".

    Μία διεθνής Επιτροπή έρευνας που διορίστηκε από τον ΟΗΕ αποφάνθηκε ήδη σε μία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2009: "Είναι λογικό να συμπεράνουμε πως τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στις 28 Σεπτεμβρίου 2009 και τις ημέρες που ακολούθησαν μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

    Η Επιτροπή είχε ανακοινώσει τότε πως από τις βιαιότητες τουλάχιστον "156 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν" και πως "τουλάχιστον 109 γυναίκες" υπήρξαν θύματα βιασμών ή άλλης σεξουαλικής βίας.

    Ωστόσο, η δικαστής είπε πως η Γουινέα μπορεί "επίσης να γίνει ένα παράδειγμα" αν "δικάσει τους κύριους υπεύθυνους αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων".

    "Αυτές οι ημέρες εργασίας στη Γουινέα επιβεβαίωσαν πως οι θεσμοί και η Δικαιοσύνη μπορούν να εργαστούν με συμπληρωματικό τρόπο: οι αρχές μπορούν να διώξουν οι ίδιες τους κύριους υπεύθυνους ή να στραφούν προς τη Δικαιοσύνη για να το πράξει", είπε. Είδηση: 33553

    [04] Έφυγε ο Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Λάιονελ Τζέφρις.

    Παρασκευη, 19 02 2010 19:57

    Δείτε το video

    Πέθανε σε ηλικία 83 χρόνων, ο Βρετανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθετής Λάιονελ Τζέφρις, που έγινε ευρύτερα γνωστός από τη μεταφορά στην οθόνη του ομότιτλου βιβλίου " Τα Παιδιά του Τρένου" το 1970 και το ρόλο του στην ταινία "Τσίτι Τσίτι Μπανγκ Μπανγκ", μετέδωσε το BBC. Ο Τζέφρις εμφανίστηκε σε περισσότερες από 70 ταινίες μεταξύ των οποίων " Η ζωή ενός ανθρώπου" (1956), " Οι εντιμότατοι κύριοι του κελιού 13" (1960), " Ο Αιχμάλωτος της Τζέντα", " Η Κόκκινη Θύελλα", " Τσίτι Τσίτι Μπανγκ Μπανγκ" και " Τα παιδιά του τρένου".

    Γνωστός για το τελείως φαλακρό κεφάλι του, τη βαρύτονη φωνή του και το παχύ μουστάκι του, ο γεννημένος στο Λονδίνο ηθοποιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην οθόνη το 1950.

    Αρχισε να μετέχει σε τηλεοπτικές παραγωγές στα μέσα της δεκαετίας του '80 στο δημοφιλές αστυνομικό θρίλερ "Επιθεωρητής Μορς". Είδηση: 33544

    [05] ΗΠΑ: Αναδρομική αποζημίωση για φυλετικές διακρίσεις

    Παρασκευη, 19 02 2010 08:29

    Στην αναδρομική αποζημίωση θυμάτων φυλετικών διακρίσεων αναμένεται να προχωρήσει το κράτος στις ΗΠΑ. Η πολιτική απόφαση ελήφθη και δρομολογείται και η έγκριση από το Κογκρέσο. Υπολογίζεται ότι 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια θα δοθούν σε αποζημιώσεις μαύρων αγροτών, που τις τελευταίες δεκαετίες είχαν πέσει θύματα φυλετικών διακρίσεων, μέσω του συστήματος των κρατικών επιδοτήσεων και δανείων από το ομοσπονδιακό υπουργείο της Γεωργίας.

    Η αποζημίωση υπολογίζεται έως και 250.000 δολάρια για κάθε αγρότη που θα κριθεί ότι τη δικαιούται. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί μονομερώς σκληρά κριτήρια, ώστε οι μαύροι αγρότες να μην παίρνουν επιδοτήσεις και δάνεια, ή να παίρνουν με σημαντική καθυστέρηση και όταν πια είχαν αντιμετωπίσει φαινόμενα πτωχεύσεων. Χρειάστηκε να υπάρξουν αρκετές προσφυγές στη δικαιοσύνη πριν την εξέλιξη αυτή.

    Χαρακτηριστικό στοιχείο της ανισότητας είναι και ο τζίρος των αγροτικών επιχειρήσεων των λευκών και των μαύρων, με τους πρώτους να έχουν περίπου 140 χιλιάδες δολάρια και τους δεύτερους μόλις 30-35 χιλιάδες δολάρια.

    Με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος τονίζει ότι: "Όλοι οι πολίτες θα αντιμετωπίζονται ίσοι έναντι του νόμου, σε αυτό θα γρηγορεί η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα. Συγχαίρουμε το υπουργείο της Γεωργίας για τις προσπάθειες του εκσυγχρονισμού, που καταβάλλει, ώστε η σελίδα αυτή να γυρίσει και να αφιερωθούμε στο μέλλον, αφήνοντας οριστικά και για το καλό αυτές τις διακρίσεις στο παρελθόν".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό, Ρόιτερ, Γαλλικό Είδηση: 33497

    [06] Πίτσα σε σχήμα καρδιάς για τη γιορτή του αγίου Βαλεντίνου

    Τριτη, 16 02 2010 15:00

    Η σοκολάτα μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές γλύκισμα για την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου αλλά στην Ιαπωνία φέτος η πίτσα σε σχήμα καρδιάς διεκδίκησε την πρωτιά στις προτιμήσεις των ερωτευμένων καταναλωτών. Στην Ιαπωνία οι γυναίκες συνήθως προσφέρουν σοκολατάκια στους άνδρες την ημέρα αυτή και οι άνδρες ανταποκρίνονται προσφέροντας το δικό τους δώρο, ένα μήνα αργότερα, τη Λευκή Ημέρα.

    Ωστόσο γι αυτούς που προτιμούν να προσφέρουν στον αγαπημένο της κάτι πικάντικο, η γνωστή αλυσίδα Domino's pizza έδωσε την απάντηση.

    "Παρασκευάσαμε πίτσα σε σχήμα καρδιάς ώστε οι πελάτες μας να εντυπωσιάσουν τους αγαπημένους τους", δήλωσε ο Νομπούο Φουτζίμα, της εταιρίας Higa Industries, που διαχειρίζεται την συγκεκριμένη αλυσίδα στην Ιαπωνία.

    Η συγκεκριμένη πίτσα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κόστιζε 14 δολάρια και η αλυσίδα είχε αρχίσει από νωρίς να δέχεται παραγγελίες ενόψει της γιορτής την προηγούμενη Κυριακή.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33345


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 February 2010 - 9:51:40 UTC