Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα Ιωάννινα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Αντιρατσιστικές πορείες και συναυλία
  • [03] Πέθανε ο Αλεξάντερ Χέιγκ
  • [04] Φονική κακοκαιρία στη Μαδέιρα
  • [05] Περιοδεία Δρούτσα σε Κροατία, Σλοβακία, Τσεχία

    [01] Στα Ιωάννινα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Σαββατο, 20 02 2010 11:38

    Στα Ιωάννινα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, για τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 97ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης. Κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο που παράθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι Έλληνες έχουν παραστάσεις και βιώματα, είτε έμμεσα είτε άμεσα, από μετανάστες. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Αρσάκειο Σχολείο Ιωαννίνων.

    "Πρόκληση η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης"

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια του δείπνου, το βράδυ του Σαββάτου, ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε: "Δεν βρίσκομαι εδώ σήμερα, ως επίσημος επισκέπτης, αλλά ως συμπολίτης σας, που ζει και μοιράζεται τα προβλήματα, τις αγωνίες, τις ελπίδες σας" συμπληρώνοντας ότι "ο τόπος μας έχει μεγάλες δυνατότητες, έχει αναδείξει σπουδαίες προσωπικότητες στα γράμματα και στις τέχνες, μεγάλους ευεργέτες, αξιοθαύμαστους επιστήμονες και έναν λαό επίμονο και μαχητικό".

    Όπως τόνισε ο Πρόεδρος, η Ήπειρος ήταν για πολλά χρόνια η "ξεχασμένη Ελλάδα": "Οι άνθρωποί της έζησαν δύσκολες στιγμές και επώδυνες εμπειρίες. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ανάγκασαν πολλούς συμπατριώτες μας να αναζητήσουν διέξοδο στη μετανάστευση".

    "Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν παραστάσεις και βιώματα, είτε έμμεσα είτε άμεσα, από μετανάστες. Από δικούς τους ανθρώπους που αναζήτησαν μια θέση στον ήλιο μακριά από την πατρίδα. Και συνάντησαν αντιξοότητες: Στη δουλειά, στη ζωή, στη στέγαση, στην κοινωνική ένταξη" σημείωσε ο κ. Παπούλιας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι "Ελληνες της διασποράς τα κατάφεραν, κάνοντας μας, εδώ στο μητροπολιτικό κέντρο, όλους περήφανους".

    "Διακύβευμα της εποχής μας είναι η ένταξη των νόμιμων μεταναστών στη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, σε μια σύγχρονη εκπαίδευση, που θα συνοδεύεται από πολιτικές αναγνώρισης και συμμετοχής" Κάρολος Παπούλιας

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, "σήμερα η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη".

    "Στοιχείο ωριμότητας και βαθιά δημοκρατικής παιδείας είναι η πλήρης εφαρμογή της αρχής της ισονομίας και ισοπολιτείας, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, που προβλέπει δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος. Ας μην ξεχνάμε ότι δικοί μας άνθρωποι και συμπατριώτες ήταν κάποτε ξένοι κάπου αλλού" κατέληξε ο Πρόεδρος.

    "Μονόδρομος η επένδυση στην Παιδεία"

    "Εμάς σαν Γιαννιώτες μας ενδιαφέρουν τα Γράμματα και τα γρόσια τα αφήνουμε για τους τραπεζίτες" επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το μεσημέρι του Σαββάτου, μιλώντας στα εγκαίνια του Αρσάκειου Σχολείου στους Λογγάδες Ιωαννίνων, αφού προηγουμένως αναφέρθηκε σε αυτό που από πολύ παλιά λεγόταν για τους Γιαννιώτες ότι "είναι πρώτοι στα άρματα, τα γρόσια και τα γράμματα".

    "Η επένδυση στην Παιδεία είναι μονόδρομος για τη βελτίωση του κοινωνικού πολιτισμού, για την αναβάθμιση της ποιότητας, της σκέψης και του αξιακού μας κώδικα" Κάρολος Παπούλιας

    Εγκαινιάζοντας το Αρσάκειο Σχολείο Ιωαννίνων, ο κ. Παπούλιας επεσήμανε: "Κάθε σχολείο που ανοίγει είναι μια υπόσχεση και ένας λόγος να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι".

    Προηγουμένως, μιλώντας ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας που διαχειρίζεται τα Αρσάκεια σχολεία καθηγητής γλωσσολογίας του πανεπιστημίου Αθήνας Γιώργος Μπαμπινιώτης, αναφέρθηκε στο ιστορικό των Αρσάκειων Σχολείων, όταν το πρώτο χτίστηκε στο 1836 από τον Έλληνα διαφωτιστή Απόστολο Αρσάκη και σήμερα όλα τα σχολεία έχουν 8.600 μαθητές και 800 εκπαιδευτικούς.

    Στη συνέχεια, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, ο κ. Παπούλιας παρέστη σε επίσημη εκδήλωση για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων, όπου εγκαινίασε και την έκθεση "Θησαυροί της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων".

    Παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων

    Την Κυριακή, ο κ. Παπούλιας θα παρακολουθήσει μεγάλη παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών προσκόπων κ.λ.π. καθώς και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και αμέσως μετά στη Λέσχη Αξιωματικών 8ης Μεραρχίας, θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα προς τιμήν του, το οποίο θα παραθέσει ο Διοικητής της VIIIης Μεραρχίας Ηπείρου - Κατσιμήτρος, υποστράτηγος Αθανάσιος Καραγιαννόπουλος.

    Νωρίτερα, θα παρακολουθήσει τη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, θα επισκεφθεί το Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας και θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο των Μπιζανομάχων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33556

    [02] Αντιρατσιστικές πορείες και συναυλία

    Σαββατο, 20 02 2010 18:03

    Αντιρατσιστική συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς το Σύνταγμα, όπου στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συναυλία, οργάνωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου 55 οργανώσεις και συνδικάτα, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων. Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας.

    Υπερ των δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων

    Με ιδιαίτερο παλμό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η αντιρατσιστική πορεία από την Ομόνοια προς το Σύνταγμα, στην οποία συμμετείχαν οργανώσεις ημεδαπών και αλλοδαπών.

    Οι συγκεντρωθέντες διαδήλωσαν υπέρ των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, και κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

    Την πορεία συνόδευσε σε όλη τη διάρκειά της η Ομάδα Κρουστών από φοιτητές του Πολυτεχνείου που προσέδωσε ιδιαίτερη χροιά στη διαδήλωση.

    Έντονη ήταν η παρουσία της φιλιππινέζικης κοινότητας, της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών, της Υπερπόντιας Πακιστανικής Συμμαχίας, μεταναστών από το Μπανγκλαντές, τη Γουινέα και το Κονγκό. Αρκετοί Άραβες συμμετείχαν με το μπλοκ της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό" και νέοι από τη Σρι Λάνκα με το μπλοκ της Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRA).

    Από ελληνικής πλευράς, μεγαλύτερη ήταν η συμμετοχή της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό", του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων, του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων.

    Κύρια συνθήματα ήταν: "Γιωργάκη, Ραγκούση ακούστέ το καλά. Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά", "Ψωμί, δουλειά, καλύτερη ζωή. Γι' αυτό πήγαν κι οι Έλληνες στην Αμερική", "Φρόντεξ σημαίνει πρόσφυγες πνιγμένοι", "Ποτέ ξανά φασισμός", "Νομιμοποιήστε τους μετανάστες. Ισα δικαιώματα για όλους τους εργάτες".

    Την πορεία προσέγγισε περιορισμένος αριθμός ακροδεξιών στοιχείων. Δεν κινήθηκαν κατά των διαδηλωτών, αλλά έριξαν προκηρύξεις με συνθήματα: "Έξω οι λαθρομετανάστες", "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες".

    Διακριτική ήταν η παρουσία της Αστυνομίας, η οποία βρισκόταν σε ετοιμότητα να παρέμβει εάν τυχόν σημειώνονταν επεισόδια.

    Στις 5 το απόγευμα ξεκίνησε στην πλατεία Συντάγματος συναυλία με συγκροτήματα από νέους της δεύτερης γενιάς μεταναστών.

    Θεσσαλονίκη: Πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες

    Έλληνες και μετανάστες έκαναν συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με αιτήματα τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και τη χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα.

    Συμμετείχαν μετανάστες από την Αλβανία και άλλες χώρες, καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

    Η πορεία πέρασε έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

    Τη διαδήλωση οργάνωση η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αιβαλιώτης δήλωσε: "Ο επισκέπτης ενός σπιτιού -ιδίως αν είναι απρόσκλητος- πρέπει να γνωρίζει ότι τα όποια δικαιώματά του δεν μπορούν κατά καμία έννοια να καταπατούν τα δικαιώματα του οικοδεσπότη. Η Ελλάδα υποχρεούται να αποφασίσει μόνη της πόσοι λαθραίοι χωράνε στο σπίτι της. Όλα τα άλλα περνούν... σύρριζα από την λογική".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33573

    [03] Πέθανε ο Αλεξάντερ Χέιγκ

    Σαββατο, 20 02 2010 19:53

    Πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 85 ετών ο Αλεξάντερ Χέιγκ, πρώην αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και επιτελάρχης του Νίξον επί εποχής "Γουότεργκεϊτ", ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Ρήγκαν. Ο Χέιγκ διεκδίκησε την αμερικανική προεδρία, αλλά η υποψηφιότητά του για την εξασφάλιση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών απέτυχε το 1988 και η προεκλογική του εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από τα σαρκαστικά του σχόλια έναντι των υπολοίπων υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο νικητής τελικώς του χρίσματος.

    Έχασε το χρίσμα από τον Τζορτζ Μπους

    Ο Χέιγκ, βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, του πολέμου της Κορέας και του Βιετνάμ, τιμήθηκε με μετάλλια ανδρείας, και το 1969 έγινε σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων του Χένρι Κίσινγκερ.

    Διετέλεσε επιτελάρχης του Νίξον επί εποχής "Γουότεργκέιτ". Για καιρό, θεωρείτο το "Βαθύ Λαρύγγι", η πηγή της "Ουάσινγκτον Ποστ" για το σκάνδαλο "Γουότεργκεϊτ", που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου Νίξον. Ο ίδιος ο Χέιγκ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πείσει τον Νίξον να παραιτηθεί.

    Από το 1974 μέχρι το 1979, που αποστρατεύθηκε ως στρατηγός με τέσσερα αστέρια, ο Χέιγκ διετέλεσε ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

    Δύο χρόνια αργότερα, ο Ρήγκαν τον επέλεξε για Υπουργό Εξωτερικών.

    Το 1988 διεκδίκησε και την αμερικανική προεδρία, αλλά έχασε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών από τον τότε αντιπρόεδρο, Τζορτζ Μπους.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ CNN: Former Secretary of State Alexander Haig dies at 85 Είδηση: 33575

    [04] Φονική κακοκαιρία στη Μαδέιρα

    Σαββατο, 20 02 2010 22:12

    Τουλάχιστον 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στο νησί Μαδέιρα της Πορτογαλίας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ρούι Περέιρα -καθώς ετοιμαζόταν να μεταβεί στη Μαδέιρα, η οποία αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό- η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει ότι αντιμετωπίζει μια κατάσταση φυσικής καταστροφής.

    Από τις πλημμύρες τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι, οι οποίοι νοσηλεύονται, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Lusa, ενώ σύμφωνα με τις τοπικές αρχές υπάρχουν και αρκετοί αγνοούμενοι.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν υπάρχουν τουρίστες μεταξύ των θυμάτων.

    Βαθύτατα συγκλονισμένος δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες, αναφερόμενος στο μέγεθος της καταστροφής στη Μαδέiρα, ενώ οι πορτογαλικές αρχές δεσμεύτηκαν για τη διοργάνωση της αποστολής βοήθειας στην περιοχή.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Madeira floods and mudslides kill 32 Είδηση: 33577

    [05] Περιοδεία Δρούτσα σε Κροατία, Σλοβακία, Τσεχία

    Σαββατο, 20 02 2010 13:37

    Διμερή, θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος με έμφαση στο θέμα των Σκοπίων και στην οικονομία, ήταν στο επίκεντρο της διήμερης περιοδείας του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στην Κροατία, την Σλοβακία και την Τσεχία. Ο κύριος Δρούτσας ενημέρωσε τις κυβερνήσεις των τριών χωρών που επισκέφτηκε για τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των δημοσιονομικών και ζήτησε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Στο Ζάγκρεμπ, πρώτο σταθμό της περιοδείας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος προέδρου της Κροατίας Ιβο Γιοσίποβιτς.

    Στο περιθώριο είχε σύντομες συναντήσεις με πολλούς ηγέτες της περιοχής που παραβρέθηκαν και ομολόγους τους, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους ενημέρωσε για τα ελληνικά θέματα και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την οικονομία.

    Στο Ζάγκρεμπ ο Δημήτρης Δρούτσας συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας και τον Κροάτα υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Gordan Jandrokovic όπου επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

    Στην Μπρατισλάβα, στη συνάντησή του με τον Σλοβάκο υπουργό Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτζακ στο επίκεντρο ήταν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Σλοβακίας, η οικονομία, οι επιθέσεις στο ευρώ, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Ο Σλοβάκος Υπουργός εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας του στο πρόγραμμα των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης για την οικονομική κρίση όπως επίσης και την ελληνική πρωτοβουλία "Ατζέντα 2014" τονίζοντας ότι οι δυο χώρες έχουν κοινή γραμμή στο θέμα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των βαλκανικών χωρών.

    Στην Πράγα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσεχίας Γιαν Κόχουτ έκφρασε ιδιαίτερη χαρά γιατί μετά από μια δεκαετία η Πράγα δέχεται την επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και τόνισε ότι η ελληνική πρωτοβουλία για την προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014 είναι ένας στόχος που βρίσκει την Τσεχία απόλυτα σύμφωνη και συμπαραστάτη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 33560


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 February 2010 - 21:52:16 UTC