Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] OLYMPIC AIR - AEGEAN: Γεννήθηκε ο εθνικός πρωταθλητής
  • [02] Ακριβότερη η βενζίνη μετά την απεργία
  • [03] Αλλαγές στο νόμο για το κάπνισμα
  • [04] Επαφές Σαμαρά στην Κύπρο
  • [05] Ξεπαγώνουν οι οικοδομικές άδειες
  • [06] Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ:«Θα έχουμε κοινωνικές αναταραχές, αν δεν δοθεί ένα άμεσο τέλος στην λειτουργία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.»
  • [07] ΗΠΑ: Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό
  • [08] Βολές Ερντογάν κατά Μέρκελ - Σαρκοζί
  • [09] Οριακή η κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας
  • [10] Βραβεία Bafta 2010: Oι χρυσοί νικητές
  • [11] Νέο τεστ αίματος δείχνει πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα
  • [12] Διάθεση του προγράμματος Microsoft Security Essentials και στην ελληνική γλώσσα
  • [13] Βουλγαρία: Λιτότητα λόγω κρίσης
  • [14] Πολωνία: Συναυλία 171 ωρών διοργανώνεται στη Βαρσοβία
  • [15] Οι καταθέσεις στην εξεταστική για την Siemens
  • [16] Συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του Πολυτεχνείου
  • [17] Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Δε θα καταφύγουμε σε λαϊκισμούς, δε θα στηρίξουμε συντεχνιακές αντιδράσεις.»
  • [18] Ισραήλ: Προτείνει εμπάργκο κατά του Ιράν
  • [19] Άνοιξε η πρώτη κλινική δωρεάν χορήγησης ηρωίνης στη Δανία
  • [20] Ρεκόρ χιονιού στη Ρωσία
  • [21] Έτοιμη για διάλογο με το Πακιστάν η Ινδία, υπό προϋποθέσεις
  • [22] Μπαράζ συλλήψεων για την υπόθεση Εργκενεκόν
  • [23] Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

    [01] OLYMPIC AIR - AEGEAN: Γεννήθηκε ο εθνικός πρωταθλητής

    Δευτερα, 22 02 2010 18:33

    Οι δύο βασικοί μέτοχοι των εταιριών AEGEAN και OLYMPIC AIR συμφώνησαν σήμερα Δευτέρα την συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών, ώστε η νέα εταιρεία να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ και οι εταιρείες OLYMPIC HANDLING και OLYMPIC ENGINEERING θα καταστούν κατά 100% θυγατρικές του νέου σχήματος. Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση και αναμένεται να λειτουργήσει από τον Οκτώβριο του 2010, θα χρησιμοποιεί το όνομα και τα σήματα της OLYMPIC AIR μετά από το απαραίτητο μεταβατικό χρονικό διάστημα αλλαγών και προσαρμογής όπου θα χρησιμοποιούνται παράλληλα το όνομα και τα σήματα της AEGEAN.

    Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εγκρίσεώς της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού που λόγω του μεγέθους και των όρων της συναλλαγής είναι αρμόδια, ενώ μέχρι τότε θα εξειδικευθούν όλα τα διαδικαστικά βήματα και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής της.

    Με βάση τη συμφωνία ο βασικός μέτοχος της Aegean (Όμιλος Βασιλάκη) και ο μοναδικός μέτοχος της O.A (Marfin Investment Group) θα έχουν ισότιμη μετοχική συμμετοχή στην ενοποιημένη εταιρεία, ενώ στην εταιρεία θα παραμείνουν, διατηρώντας αναλογικά τη συμμετοχή τους ως μέτοχοι, οι όμιλοι Λασκαρίδη, Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ και Λ. Ιωάννου καθώς και η Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] , συνεχίζοντας να στηρίζουν την εξαιρετικά σημαντική αυτή προσπάθεια για τη χώρα.

    Οι δύο εταιρίες θα έχουν συνολικά στη διάθεσή τους 64 αεροσκάφη, από τα οποία τα 39 είναι υπερσύγχρονα Airbus. Η Aegean έχει προσωπικό 2.500 άτομα και η Olympic Air 3.350 άτομα, μαζί με την Olympic Handling και την Olympic Engineering. Επίσης οι δύο εταιρίες πραγματοποιούν 65 δρομολόγια εσωτερικού και 41 εξωτερικού.

    Οι κ.κ. Θ. Βασιλάκης και Α. Βγενόπουλος θα ηγηθούν του νέου σχήματος εξασφαλίζοντας την ομαλή ενοποίηση των εργασιών και τη δημιουργία του «Εθνικού Πρωταθλητή» στις αερομεταφορές που θα μπορέσει να μεγεθύνει την παρουσία του σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συνεχίσει να καλύπτει και τα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας.

    Δηλώσεις Θ.Βασιλάκη- Α.Βγενόπουλου

    "...Τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων..."

    Θ.Βασιλάκης Πρόεδρος Aegean Airlines

    Ο πρόεδρος της AEGEAN Θεόδωρος Βασιλάκης τόνισε οτι "από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Aegean υλοποιείται ένα όραμα για καινοτόμες, ποιοτικές υπηρεσίες με σημαντικές επενδύσεις" και πρόσθεσε οτι "τα μεγέθη των ανταγωνιστών στις αερομεταφορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθιστούν αναγκαία τη σύνθεση των ελληνικών δυνάμεων για να πετύχουμε αυτοδύναμη κάλυψη των αναγκών της στρατηγικής μας βιομηχανίας, του τουρισμού, επέκταση των επιλογών προορισμών για τους καταναλωτές αλλά και να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των ελληνικών εταιριών και την απασχόληση στον κλάδο"

    Ο Πρόεδρος της OLYMPIC AIR κ. Ανδρέας Βγενόπουλος σε ανάλογες δηλώσεις αναφέρθηκε στη διεθνή συγκυρία και επισήμανε τα οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα, τους εργαζομένους, τους επιβάτες αλλά και την πανευρωπαϊκή παρουσία της νέας εταιρίας.

    "Οι σημερινές συγκυρίες τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και του Κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων..."

    Α. Βγενόπουλος Πρόεδρος OLYMPIC AIR

    Ο Πρόεδρος της OLYMPIC AIR είπε χαρακτηριστικά οτι "οι σημερινές συγκυρίες τόσο της Ελληνικής Οικονομίας όσο και του Κλάδου των Αερομεταφορών επιβάλλουν συγκέντρωση δυνάμεων για την διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών στους καταναλωτές, την προστασία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Η συγχώνευση της OLYMPIC με την AEGEAN επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους και παράλληλα διατηρεί και γιγαντώνει το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που είναι κομμάτι της εθνικής μας παράδοσης και περιουσίας και κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες".

    NET 105,8 Είδηση: 33655

    [02] Ακριβότερη η βενζίνη μετά την απεργία

    Δευτερα, 22 02 2010 18:01

    Μπροστά στην πιο ακριβή βενζίνη όλων των εποχών βρέθηκαν οι οδηγοί που έσπευσαν στα πρατήρια για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους, μετά την αναστολή της απεργίας των τελωνειακών. Η τιμή της αμόλυβδης κινείται στα 1,4 ευρώ το λίτρο, χωρίς να αποκλείεται και νέα αύξηση, αν οι διεθνείς τιμές συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ή αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης. Μόνα όπλα του υπουργείου Οικονομίας, αμφίβολης πάντως αποτελεσματικότητας, είναι οι σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά και -το έσχατο μέτρο- η επιβολή πλαφόν στα καύσιμα.

    Εξομαλύνεται η κατάσταση στην διψασμένη αγορά καυσίμων, με τους οδηγούς ωστόσο να βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο άλμα των τιμών στην αντλία.

    Ήδη από το Σάββατο ο εφοδιασμός της Αττικής από την Θεσσαλονίκη, ανέβασε το κόστος των μεταφορικών κατά 6 λεπτά το λίτρο, ενώ και η τιμή διυλιστηρίου αυξήθηκε μέσα σε 4 ημέρες κατά 3 λεπτά το λίτρο λογά και της αύξησης των διεθνών τιμών.

    Από την Κυριακή εμφανίζονται τιμές που ξεπερνούν το 1,36 ευρώ το λίτρο και όλα αυτά την ώρα που έμποροι και πρατηριούχοι περιμένουν νέα άνοδο μετά και το άλμα του "μαύρου χρυσού" πάνω τα 80 δολάρια το βαρέλι.

    Διπλό χτύπημα έρχεται για τους οδηγούς αν ακολουθητέε και νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ισόποση με την τελευταία. Τότε η μέση τιμή της αμόλυβδης θα αυξηθεί στο 1,423 ευρώ το λίτρο, μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ.

    Αυτό σημαίνει ότι αν τώρα ένας οδηγός πληρώνει κατά μέσο όρο 62,15 ευρώ για να γεμίσει ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων , με την νέα αύξηση το κόστος ξεπερνά τα 71 ευρώ, δηλαδή 9 ευρώ επιπλέον σε κάθε γέμισμα.

    Ακόμη και με επιβολή πλαφόν προειδοποιεί πάντως το Υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να μπλοκάρει τον εκτροχιασμό των τιμών. Μεικτά κλιμάκια των συναρμοδίων Υπουργείων χτενίζουν την αγορά πετρελαιοειδών και μέχρι στιγμής καταγράφουν μεν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις που ωστόσο δεν χαρακτηρίζουν το σύνολο της αγοράς.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 33653

    [03] Αλλαγές στο νόμο για το κάπνισμα

    Δευτερα, 22 02 2010 14:09

    Στην κατάρτιση νέου νομοσχέδιου για το θέμα του καπνίσματος προχωρά το υπουργείο Υγείας, μετά από επαφές που είχε από το πρωί, η ηγεσία του υπουργείου με την εθνική συντονιστική επιτροπή και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι ο ισχύων νόμος έχει πολλά προβλήματα, αντιφάσεις και προχειρότητα στις διατάξεις και έκανε λόγο για νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα είναι εφαρμόσιμο. Στην πρόταση της συντονιστικής επιτροπής για καθολική απαγόρευση καπνίσματος συμφώνησαν και οι εκπρόσωποι των κέντρων εστίασης και διασκέδασης, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα και τα παραδοσιακά καφενεία, ενώ οι κυρώσεις θα πρέπει να αφορούν τους πελάτες και όχι τους ίδιους.

    M. Ξενογιαννακοπούλου: Προβληματικός ο ισχύων νόμος

    Μετά το τέλος των συναντήσεων η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε:

    «Μια ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης του καπνίσματος είναι θέμα πάνω απ' όλα Δημόσιας Υγείας και αποτελεσματικής πρόληψης και αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου μας.

    Όπως γνωρίζετε ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από 7 μήνες, είχε πάρα πολλά προβλήματα. Αυτό καταγράφηκε και στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους. Προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με αντιφάσεις, με μία προχειρότητα όσον αφορά τις διατάξεις.

    Κάναμε το διάλογο, την αποτίμηση. Εμείς είπαμε, ότι σταθερά θέλουμε να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο αυστηρό, αποτελεσματικό, εφαρμόσιμο δίνοντας ταυτόχρονα πολύ μεγάλη σημασία στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του ελληνικού λαού.

    Στο επόμενο διάστημα με βάση και τις διαπιστώσεις θα παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική γι' αυτό το θέμα».

    Η υπουργός είχε συναντήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων, την Ένωση Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης, την Ομοσπονδία Καφεπωλών Ελλάδας, το Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης Ελλάδος, τη Γ.Σ.Ε.Ε, την Α.Δ.Ε.Δ.Υ, τη Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε, τον Σ.Ε.Β και την Ε.Σ.Ε.Ε ( Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου).

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33631

    [04] Επαφές Σαμαρά στην Κύπρο

    Δευτερα, 22 02 2010 14:00

    Οι τελευταίες εξελίξεις για την επίλυση του Κυπριακού, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ζήτησε τη συστράτευση όλων των δυνάμεων του ελληνισμού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε και με με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.

    «Αυτή τη στιγμή η φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό διέρχεται κρίσιμη καμπή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Απαιτείται συστράτευση και ομοψυχία για να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με σεβασμό ταυτόχρονα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Α. Σαμαράς

    Εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ενημερώθηκε διεξοδικά και αναλυτικά από τον Κύπριο πρόεδρο για τις εξελίξεις στο κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Συμβάλλουμε και εμείς, πρόσθεσε, με απόψεις ,θέσεις και παρατηρήσεις. Σε ερώτηση , ποια είναι η άποψη του για τα ζητήματα της εκ περιτροπής προεδρίας και της σταθμισμένης ψήφου, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι δεν θα ήθελε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Ερωτηθείς, αν προγραμματίζει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα του.

    Τον Πρόεδρο της ΝΔ συνόδευαν ο πρέσβης της Ελλάδος Βασίλης Παπακωνσταντίνου, οι βουλευτές Δημήτρης Αβραμόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος και οι κύριοι Κ. Αρβανιτόπουλος και Στ. Παπασταύρου.

    "Τα πράγματα στο Κυπριακό δεν είναι σε φάση που θα μπορούσαμε να είμαστε αισιόδοξοι", είχε άλλωστε δηλώσει ο κ. Σαμαράς, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στη διάρκεια δείπνου, που παρέθεσε προς τιμήν του το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι εξελίξεις από την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι μάλλον δυσοίωνες.

    Νωρίτερα την Κυριακή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην Κυβέρνηση κατά την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, τόσο για την οικονομική πολιτική που αυτή ακολουθεί, όσο και για την πρόταση της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία.

    Συνάντηση με Αναστασιάδη

    «Ο καθένας έχει μέσα του αποτυπωμένες απόψεις για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και δεν σημαίνει ότι μια τέτοια συνεργασία, που είναι όντως απαραίτητη, θα σημαίνει αυτόματα και ταυτίσεις απόψεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνομιλία που είχε, στην Κύπρο, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνομιλία μετείχαν αντιπροσωπείες τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον κυπριακό Δημοκρατικό Συναγερμό.

    Αποφασίστηκε η σύσταση συντονιστικού φορέα μεταξύ της ΝΔ και του ΔΗΣΥ και ομάδας Κυπριακού, η οποία θα διαβουλεύεται σε πολιτικό και επιστημονικό επίπεδο.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «αυτό που είναι κρίσιμο, είναι ότι χρειάζεται να συζητούμε, ώστε να μπορούμε εκεί που συμφωνούμε να το προβάλουμε με μεγαλύτερη δύναμη, δηλαδή να χτυπάμε όλοι με το ίδιο σφυρί πάνω στο ίδιο καρφί σε συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να είναι σαφέστερη για τους έξω η ελληνική τοποθέτηση».

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί, όπως είπε, η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ και τους αξιωματούχους, που τον συνοδεύουν, ήταν από τις πιο παραγωγικές.

    Δήλωσε ότι τέθηκαν οι βάσεις για μια πιο στενή συνεργασία, αφού «βεβαίως πρώτα και πάνω από όλα μάς απασχόλησε η πορεία του εθνικού μας προβλήματος». Σημείωσε ότι έγινε ανταλλαγή προβληματισμών, «ιδιαίτερα ως προς το τι είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει τις επόμενες των εβδομάδων και όχι το τι στο παρελθόν έγινε».

    «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πραγματικά εγκαινιάζουμε σήμερα μια καινούργια εποχή χρησιμότητας των δυο κομμάτων για την εθνική μας υπόθεση και ουσιαστικής συνεργασίας στα διεθνή φόρα με ιδιαίτερη έμφαση στο πλαίσιο συνεργασίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλος.

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Αντ. Σαμαράς: "Ενωμένοι για την επίλυση του Κυπριακού" Είδηση: 33627

    [05] Ξεπαγώνουν οι οικοδομικές άδειες

    Δευτερα, 22 02 2010 16:25

    Ξεπάγωσε η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών, στις, εντός σχεδίου ζώνες, 18 περιοχών της βορειανατολικής Αττικής, που είχαν καεί, το περασμένο καλοκαίρι. Με τον νέο νόμο που ισχύει γι αυτές τις περιοχές, διατηρείται η απαγόρευση έκδοσης νέων αδειών, στα, εκτός σχεδίου, οικόπεδα, ενώ κατασκευές, που βρίσκονται σε εξέλιξη ,θα επανελεγχθούν.

    Στο τέλος του μήνα θα αρχίσει δοκιμαστικά ο δορυφορικός έλεγχος των καμένων περιοχών της βορειανατολικής Αττικής και αναμένονται οι πρώτες αεροφωτογραφίες. Ο επίγειος έλεγχος έχει ήδη ξεκινήσει.

    Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου νόμου για τα καμένα της βορειανατολικής Αττικής ξεπαγώνει η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στις εντός σχεδίου πόλεως περιοχές από το Γέρακα έως το Πόρτο Γερμενό, ενώ στις εκτός εξακολουθεί να απαγορεύεται μέχρι να κυρωθούν δασικοί χάρτες.

    Όλες οι οικοδομές που βρίσκονται σε εξέλιξη στις εκτός σχεδίου περιοχές θα επανελεγχθούν.

    Με το νέο νόμο μια έκταση θεωρείται πλέον δασική αν έχει 15 % δασοκάλυψη ανεξάρτητα από το εμβαδόν. Με τη ρύθμιση αυτή που ισχύει για όλη τη χώρα αναμένεται να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι εκτάσεις που αποχαρακτηρίζονται.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 33643

    [06] Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ:«Θα έχουμε κοινωνικές αναταραχές, αν δεν δοθεί ένα άμεσο τέλος στην λειτουργία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.»

    Δευτερα, 22 02 2010 15:52

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί δεν μπορούμε να δανειζόμαστε με τα επιτόκια των άλλων χωρών;»

    Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ: « Η πολιτική που έχει ασκηθεί από την μεταπολίτευση και μετά δεν είναι η ενδεδειγμένη. Ήρθαμε λοιπόν τώρα να πληρώσουμε το κόστος. Αυτό το σπρέντ το πρόσθετο που πληρώνουμε σε σχέση με το γερμανικό επιτόκιο στην ουσία είναι η παλιά αποτίμηση. Δηλαδή, όταν στο παρελθόν με την δραχμούλα μας είχαμε προβλήματα τραβούσαμε μια υποτίμηση και πάλι προς τη δόξα τραβούσαμε. Η διαφορά την οποία καλούμεθα να καταβάλουμε κάθε φορά που θέλουμε να αντλήσουμε δανειακά κεφάλαια, είναι η υποτίμηση η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Όταν το ένα μέλος υποφέρει και αρχίζει και δημιουργεί προβλήματα με κίνδυνο να τα έχεις και από άλλες χώρες- μέλη, θα πρέπει να λειτουργήσουν κάποιοι μηχανισμοί ασφαλείας.»

    Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ: « Δεν υπάρχουν δυστυχώς τέτοιοι μηχανισμοί, ίσως είναι τώρα η ευκαιρία να δημιουργηθούν, διότι κακά τα ψέματα δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Για να φύγουμε από το μάτι του κυκλώνα απαιτούνται θυσίες από όλους, αυτό όμως απαιτεί και την ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και αυτό είναι που μας ανησυχεί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα έχουμε ξανά ενδεχομένως νέους φόρους, έχει μπει στο μικροσκόπιο ο ΦΠΑ.»

    Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ: « Πρωτοστατήσαμε στο θέμα της μείωσης των δημοσίων δαπανών του σπάταλου δημοσίου, δεν σημαίνει όμως ότι αυτό επιτυγχάνεται με μείωση των μισθών, αλλά με πάγωμα προσλήψεων. Θέλω να απευθύνω το αίτημα προς την υπουργό ανταγωνιστικότητας της κα Κατσέλη, να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες του ΕΣΠΑ. Δεν είναι λογικό εν μέσω αυτής της κατάστασης να έχει παγώσει η διαδικασία του ΕΣΠΑ, χρειαζόμαστε τις επενδύσεις για αν μπορέσουμε να μειώσουμε όσο γρηγορότερα γίνεται το πρόβλημα της ανεργίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλοι πια έχουμε περάσει σε φάση πολύ μεγάλων περικοπών.»

    Κ.ΜΙΧΑΛΟΣ: « Λέτε για περικοπές. Τι περικοπές; Εάν εξαιρέσετε τα ποτά τα τσιγάρα και τα καύσιμα, τίποτα άλλο. Έχουμε ένα περίγραμμα, τις επόμενες 20 μέρες και κυριολεκτώ θα πρέπει να αντλήσουμε και άλλα κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές. Η λειτουργία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων είναι επιεικώς απαράδεκτη, δεν μπορεί να έχουν την απαίτηση εμείς να πηγάινουμε με τους ρυθμούς «των διεθνών αγορών», όταν αυτές οι λεγόμενες διεθνείς αγορές είναι οι γεννησιουργώς αιτίες της τρομακτικής κρίσης που βιώνουμε όλοι παγκοσμίως σήμερα. Είμαστε σε έναν οικονομικό πόλεμο με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι, πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του το πρόβλημα, δεν κυβερνούν οι κυβερνήσεις τη σήμερον ημέρα, κυβερνούν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Και είναι απαράδεκτο διότι δεν προσφέρουν και δεν προσθέτουν τίποτα στην πραγματική οικονομία, αντιθέτως την καταστρέφουν. Το έχει αντιληφθεί ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Σαρκοζί. Αυτό που επισημάναμε εμείς στο κο Παπανδρέου είναι ότι με το δεύτερο καπέλο που φορά, εκτός από το καπέλο του πρωθυπουργού της χώρας, δηλαδή του προέδρου της διεθνούς σοσιαλιστικής να διαδραματίσει έναν ρόλο, ο οποίος θεωρούμε ότι ήδη ξεκίνησε. Βεβαίως και χρειάζεται νοικοκύρεμα, μεγάλο νοικοκύρεμα, δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για ακραία μέτρα, όπως την μείωση του 14ου ή μεθαύριο και του 13ου μισθού, αυτά είναι απαράδεκτα. Θα έχουμε κοινωνικές αναταραχές, αν δεν δοθεί ένα άμεσο τέλος στην λειτουργία των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.» Είδηση: 33638

    [07] ΗΠΑ: Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό

    Δευτερα, 22 02 2010 18:08

    Tη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης σε 31 εκατομμύρια Αμερικανούς, δίνει το σχέδιο μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας, που παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Παράλληλα προβλέπεται η θέσπιση κανόνων και ορίων στις αυξήσεις των ασφαλίστρων και ελέγχου των εξόδων.

    Αρνητική στάση είχαν μέχρι σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αδιέξοδο, ενώ σε τέσσερις ημέρες πριν πραγματοποιηθεί μια κρίσιμη σύνοδος για το θέμα αυτό. Η δημοσιοποίηση του σχεδίου αυτού, μέσω της ανάρτησής του στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου, περιλαμβάνει προσθήκες και τροποποιήσεις, οι οποίες στοχεύουν να βοηθήσουν στην αλλαγή στάσης των Ρεπουμπλικάνων και τη συνεργασία τους με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό Είδηση: 33654

    [08] Βολές Ερντογάν κατά Μέρκελ - Σαρκοζί

    Δευτερα, 22 02 2010 17:42

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη Γαλλία και τη Γερμανία αναφορικά με τη στάση τους έναντι της προσπάθειας της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ και τις κατηγόρησε για διπροσωπία."Συμφωνούμε σε πολλά πράγματα όταν μιλάω μαζί τους", δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

    "Αλλάζουν τους κανόνες στη μέση του παιχνιδιού"

    "Όμως όταν γυρίζουμε την πλάτη μας, τα πράγματα αλλάζουν", πρόσθεσε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται από την ισπανική εφημερίδα El Pais.

    "Αυτό που μας κάνουν η Γαλλία και η Γερμανία δεν είναι σωστό", διαμαρτυρήθηκε ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε το Παρίσι και το Βερολίνο ότι "αλλάζουν τους κανονισμούς στη μέση του παιχνιδιού".

    "Επιβάλλουν όρους που δεν περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, έτσι ώστε να μην μπορέσουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Με 5 εκατομμύρια μετανάστες είμαστε ήδη ανεπίσημα στην ΕΕ.

    Ρ. Ταγίπ Ερντογάν

    Η τουρκική κοινωνία και ο μουσουλμανικός κόσμος βλέπουν ότι η ΕΕ θέλει να παραμείνει μια "χριστιανική λέσχη", τόνισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας πάντως ότι η Τουρκία "δεν έχει χάσει την ελπίδα" να ενταχθεί στην 27μελή Ενωση.

    Η Τουρκία θα αποδεχόταν μια "ολοκλήρωση", αλλά όχι μια "πολιτιστική αφομοίωση", εξήγησε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

    Η El Pais πήρε συνέντευξη από τον Ερντογάν πριν από τη σημερινή επίσκεψή του στην Ισπανία.

    Πηγή: NET, AΠΕ, Reuters Είδηση: 33650

    [09] Οριακή η κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας

    Δευτερα, 22 02 2010 19:20

    Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Το 2009 κατατέθηκαν συνολικά 18.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων 3.000 ήταν οι προϋπάρχουσες και 15.000 οι νέες. Το 2010 έχουν κατατεθεί 1.035 αιτήσεις τον Ιανουάριο και μέχρι στιγμής 800 για το Φεβρουάριο.

    Παράλληλα εκτιμάται ότι το έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, μέχρι το τέλος του 2010 θα φτάσει τα 1.600.000.000 ευρώ. Από το Ταμείο Πρόνοιας χορηγείται το εφάπαξ.

    Περίπου δύο χρόνια αναμονής χρειάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για να πάρουν το ποσό που τους αναλογεί, που όμως είναι αβέβαιο αν θα το λάβουν τελικά, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει το ταμείο.

    Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της ΓΣΕΕ Σάββα Ρομπόλη, δεν αποκλείεται και η παύση πληρωμών. Οι δηλώσεις του κ. Ρομπόλη έγιναν σε συνάντηση εργασίας με το Συνηγόρου του Πολίτη.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 33656

    [10] Βραβεία Bafta 2010: Oι χρυσοί νικητές

    Δευτερα, 22 02 2010 16:56

    Με λάμψη, φώτα και πολλές εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η τελετή των Βρετανικών κινηματογραφικών βραβείων BAFTA την Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου, στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, όπου η τέχνη, το συναίσθημα και ο κλασικός κινηματογράφος επικράτησαν έναντι της 3D τεχνολογίας. Έξι βραβεία απέσπασε το πολεμικό δράμα "The Hurt Locker" της Kάθριν Μπίγκελοου, η οποία επικράτησε στα βραβεία της βρετανικής ακαδημίας κινηματογράφου κερδίζοντας τις εντυπώσεις και το μεγάλο χειροκρότημα του κοινού. Το βραβείο καλύτερης Βρετανικής ταινίας κέρδισε το έργο "Fish Tank", ενώ το φαβορί "Avatar", η πολυσυζητημένη και πολυδάπανη εμπορική επιτυχία τριών διαστάσεων του Τζέημς Κάμερον, δεν τα πήγε πάντως και τόσο καλά κερδίζοντας μόνο δύο βραβεία, ένα εκ των οποίων ήταν για τα φανταστικά του οπτικά εφέ.

    Κυριότερο βραβείο της τελετής απονομής των βραβείων ήταν αυτό της καλύτερης σκηνοθεσίας που απονεμήθηκε στην Kάθριν Μπίγκελοου (φωτό), η οποία κατάφερε να επικρατήσει έναντι του πρώην συζύγου της Τζέϊμς Κάμερον και της δικής του επικής 3D ταινίας Αβαταρ καθιστώντας την, την πρώτη γυναίκα στην οποία απονεμήθηκε bafta καλύτερης σκηνοθεσίας. Έτσι φαίνεται πως στη μάχη του Δαυίδ και του Γολιάθ, για άλλη μια φορά κέρδισε ο Δαυίδ...

    Ωστόσο η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς στην τελετή απονομής των βραβείων Bafta στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ήταν η κατάκτηση από την 24χρονη Κάρεϊ Μάλιγκαν του βραβείου καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για το ρόλο της στην ταινία "Μια Κάποια Εκπαίδευση".

    Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Κόλιν Φερθ για το ρόλο του στην ταινία του Τομ Φορντ "Ενας Ανδρας Μόνος" στην οποία υποδύεται έναν ομοφυλόφιλο άνδρα που πενθεί τον χαμό του συντρόφου του.

    Το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου δόθηκε στον Μαρκ Μπόαλ για το σενάριο του "The Hurt Locker".

    Τα βραβεία δεύτερων ρόλων, απονεμήθηκαν στον Κριστόφ Βαλτς για την ταινία "Άδοξοι μπάσταρδοι" και στην Μονίκ για την ερμηνεία της στην "Μονάκριβη".

    Το παρών έδωσε και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο οποίος απένειμε στη Βανέσα Ρεντγκρέϊβ, βραβείο για την συνολική προσφορά της.

    Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από κοινό και θαυμαστές, ανακηρύχθηκε ο νέος πρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θέση που μέχρι πρότινος κατείχε ο παππούς του πρίγκιπας Φίλιππος.

    Δείτε τους νικητές των βραβείων Bafta

    Δείτε το trailer του "Hurt Locker"

    Είδηση: 33647

    [11] Νέο τεστ αίματος δείχνει πόσα ωάρια έχει μια γυναίκα

    Δευτερα, 22 02 2010 15:50

    Οι γυναίκες θα γνωρίζουν σύντομα πόσα ωάρια έχουν στις ωοθήκες τους με ένα απλό τεστ αίματος, το οποίο, όπως δήλωσαν οι αυστραλοί ερευνητές που το ανακάλυψαν, θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία γονιμότητας και στον οικογενειακό προγραμματισμό.

    Το τεστ μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον αριθμό των ωαρίων με βάση τη συγκέντρωση στο αίμα μιας ορμόνης γονιμότητας (ΑΜΗ), όπως δήλωσε ο Πίτερ Ίλινγκγουορθ της IVF Australia, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    "To τεστ θα εντοπίζει εκείνες τις νεαρότερες γυναίκες που πιθανώς κινδυνεύουν σοβαρά να μην μπορούν να αποκτήσουν εύκολα παιδί όταν μεγαλώσουν", δήλωσε ο ερευνητής. "Θα εντοπίζει τις γυναίκες που κινδυνεύουν να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση και θα επιτρέπει σε αυτές να αποφασίζουν έγκαιρα πόσο δραστήρια θα πρέπει να επιδιώξουν μια θεραπεία γονιμότητας"

    Πίτερ Ίλινγκγουορθ

    Οι γυναίκες που έχουν κάνει αντικαρκινική θεραπεία, θα ωφεληθούνιδιαίτερα από το νέο τεστ αίματος, το οποίο θα κοστίζει γύρω στα 45ευρώ. Επιπλέον, το τεστ θα γλιτώσει πολλά ζευγάρια από το κόστοςδαπανηρών αλλά τελικά περιττών (στην περίπτωσή τους) θεραπειώνυποβοηθούμενης γονιμοποίησης. Το τεστ θα αρχίσει να προσφέρεται στιςκλινικές της Αυστραλίας από τον επόμενο μήνα.

    Μια γυναίκα 20 ετών έχει, κατά μέσο όρο, 200.000 ωάρια, αριθμός πουμειώνεται στο μισό στην επόμενη δεκαετία της ζωής της, ενώ μετά τα 40της τα ωάρια μπορεί να μην είναι περισσότερα από 2.000.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33639

    [12] Διάθεση του προγράμματος Microsoft Security Essentials και στην ελληνική γλώσσα

    Δευτερα, 22 02 2010 17:32

    Στην ελληνική γλώσσα είναι πλέον διαθέσιμο το πρόγραμμα ασφαλείας Microsoft Security Essentials που διατίθεται δωρεάν από τη Microsoft για την αποτελεσματική προστασία από ιούς και κακόβουλο λογισμικό.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ήδη από τις 17 Φεβρουαρίου, το ελληνικό κοινό μπορεί να επισκεφτεί την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.microsoft.com/security_essentials/, προκειμένου να κατεβάσει και να εγκαταστήσει στον υπολογιστή την ελληνική έκδοση του Microsoft Security Essentials.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη λύση ασφαλείας είναι πλέον διαθέσιμη σε 25 γλώσσες ενώ συνιστάται αποκλειστικά για οικιακή χρήση. Είδηση: 33649

    [13] Βουλγαρία: Λιτότητα λόγω κρίσης

    Δευτερα, 22 02 2010 17:46

    Ορατές είναι πλέον οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη Βουλγαρία, με αλλαγές στη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού, που κατέγραψε έρευνα του Ινστιτούτου ερευνών Alfa και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Δαπάνες για ένδυση και υπόδηση μειωμένες κατά 20%, για μετακινήσεις 18%, για διασκέδαση και εκπαίδευση κατά 11%, είναι οι πρώτες ορατές συνέπειες. Παράλληλα δυσκολίες εμφανίζονται στην κάλυψη των δαπανών για λογαριασμούς νερού, τηλεφώνου, ρεύματος, στο 43% των ερωτηθέντων.

    Στην αγορά εργασίας το πρόβλημα της μη έγκαιρης καταβολής δεδουλευμένων αντιμετωπίζει το 24% των ερωτηθέντων, ενώ σε 59% ανέρχεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα έσοδα τους. Μοναδικός τομέας αύξησης των δαπανών, είναι οι ιατρικές υπηρεσίες.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την κρίση, τσιγάρα και κατανάλωση οινοπνευματωδών δεν παρουσίασαν μείωση στα χρήματα που δαπανώνται σε αυτούς τους τομείς.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΤΑ Είδηση: 33651

    [14] Πολωνία: Συναυλία 171 ωρών διοργανώνεται στη Βαρσοβία

    Δευτερα, 22 02 2010 16:52

    Περισσότεροι από 250 μουσικοί και τραγουδιστές θα ερμηνεύσουν στη Βαρσοβία συνθέσεις του Φρεντερίκ Σοπέν για 171 ώρες, όσες χωρίζουν τις δύο πιθανές ημερομηνίες γέννησής του πριν 200 χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές.

    Από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Μαρτίου επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί θα βρίσκονται νύχτα μέρα πίσω από τα όργανά τους και τα μικρόφωνα στην αίθουσα του ιστορικού κέντρου της Βαρσοβίας, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Πάβελ Μπέσερ, μέλος μίας κοινωνικοπολιτιστικής ένωσης, του Centrum Smolna, που διοργάνωσε τη συναυλία.

    "Καθότι δεν γνωρίζουμε ποια από τις δύο ημερομηνίες είναι η σωστή είχαμε την τρελή ιδέα να τις ενώσουμε με μία μοναδική πολύ μεγάλης διάρκειας συναυλία", εξήγησε.

    Η αβεβαιότητα για την ακριβή ημέρα γέννησης του Σοπέν το 1810 παραμένει. Η 22α Φεβρουαρίου αναφέρεται στο έγγραφο βάφτισής του, όμως ο ίδιος ο συνθέτης και η οικογένειά του ανέφεραν πάντα την 1η Μαρτίου ως τη σωστή ημέρα γέννησης.

    "Μία ιδιοφυία έχει το δικαίωμα να γεννιέται επί μία εβδομάδα", αστειεύθηκε ο Βάλντεμαρ Νταμπρόφκσι, πρόεδρος της επιτροπής διοργάνωσης του "Έτους Σοπέν" στην Πολωνία. Είδηση: 33644

    [15] Οι καταθέσεις στην εξεταστική για την Siemens

    Δευτερα, 22 02 2010 19:24

    Στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens, καταθέτει ο πανεπιστημιακός καθηγητής Δημήτρης Παπούλιας. Ο κ. Παπούλιας είχε διατελέσει πρόεδρος του ΟΤΕ το 1997, όταν υπογράφτηκε σύμβαση ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη Siemens, για 300.000 ψηφιακές γραμμές. Στην επιτροπή διαβιβάστηκαν δύο επιστολές, μία του κ. Μαρκογιαννάκη με την οποία διαψεύδει ότι προσυπέγραψε το 2008 την παραλαβή του συστήματος C4I και μία του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος δηλώνει ότι για οποιαδήποτε οικοσκευή αγόρασε από τη Siemens, διαθέτει και τα σχετικά τιμολόγια.

    Είδηση: 33657

    [16] Συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του Πολυτεχνείου

    Δευτερα, 22 02 2010 15:47

    Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων της πρυτανείας στην Πολυτεχνειούπολη, προχώρησε ομάδα φοιτητών, αντιδρώντας στην επέμβαση της Αστυνομίας στον φοιτητικό χώρο, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Κώστας Μουντζούρης, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Κυριακής ειδοποιήθηκε από τον φύλακα της Πολυτεχνειούπολης ότι περίπου 10 νεαροί είχαν αρχίσει να σπάζουν πόρτες αιθουσών - εργαστηρίων, εκτοξεύοντας, μάλιστα, και απειλές κατά της ζωής του ίδιου του φύλακα, που έσπευσε στο σημείο, όπου βρίσκονταν τα νεαρά άτομα.

    Ο πρύτανης ενημέρωσε αμέσως τον εισαγγελέα και ακολούθησε η επέμβαση της αστυνομίας, όχι μέσα στα κτίρια, αλλά στον περιβάλλοντα χώρο απ΄όπου έγινε η προσαγωγή 30 νεαρών.

    Οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, όπως δήλωσε και ο αντιπρύτανης Γιάννης Πολύζος, θεωρούν το περιστατικό μεμονωμένο και τονίζουν ότι δεν αλλάζουν θέση σε ό,τι αφορά στην προστασία του ακαδημαϊκού ασύλου.

    Πάντως, οι φοιτητές που έχουν καταλάβει την πρυτανεία, ζητούν από τις πρυτανικές αρχές να ορίσουν ημερομηνία συνεδρίασης της συγκλήτου, όπου θα συζητηθούν οι λόγοι επέμβασης της αστυνομίας. Αμέσως μετά, υποστηρίζουν ότι θα αποχωρήσουν από την πρυτανεία.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33640

    [17] Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Δε θα καταφύγουμε σε λαϊκισμούς, δε θα στηρίξουμε συντεχνιακές αντιδράσεις.»

    Δευτερα, 22 02 2010 14:41

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά και το Δημήτρη Χόνδρο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Φαίνεται ότι στοιχίζει δημοσκοπικά η συναίνεση, ακόμη και υπό όρους;»

    Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να λειτουργεί δημοσκοπικά στη σημερινή συγκυρία, όπου παραδοσιακά ευνοείται ένα κυβερνών κόμμα. Και μην ξεχνάτε ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε μία φάση επανεκκίνησης, αναγέννησης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Να μείνω σε μία φράση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Σαμαρά. Είπε ότι μέτρα, για το νοικοκύρεμα της οικονομίας, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί από τις 5 Οκτωβρίου. Γιατί από τις 5 Οκτωβρίου του 2009 και όχι από τις 5 Ιανουαρίου του 2009; Γιατί, λοιπόν, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έπαιρνε τα μέτρα αυτά;»

    Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Νομίζω ότι ένα από τα λάθη, στο διάστημα που ήμασταν κυβέρνηση, ήταν ότι ο φόβος του πολιτικού κόστους ανέβαλε αποφάσεις που έπρεπε να είχαν ληφθεί τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυτή η συναίνεση, που στην αρχή είπε ο κος Σαμαράς, τελικά εξανεμίζεται;»

    Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Η αλλαγή τόνου δεν νομίζω ότι σηματοδοτεί και αλλαγή ουσίας. Είναι εθνική ανάγκη να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Υπάρχει ένα ζήτημα με τη μεγάλη καθυστέρηση. Κάθε μέρα που χάνεται είναι πολύτιμη. Υπάρχουν αποφάσεις που πρέπει να ληφθούνε. Υπάρχει ένα μπάχαλο με τα καύσιμα για παράδειγμα, απ' όπου κάποιοι βγάλανε λεφτά, γιατί δεν υπήρξαν ξεκάθαρες αποφάσεις άμεσα. Λοιπόν, σ' αυτά δεν μπορούμε να είμαστε συναινετικοί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πώς βλέπετε τους, μέχρι τώρα, χειρισμούς της κυβέρνησης για το ξεπέρασμα της κρίσης;»

    Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Δεν μπορώ να πω ότι κινούνται προς τελείως λάθος κατεύθυνση, αλλά σίγουρα διακρίνονται από μία υστέρηση φάσης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Είναι ο φόβος του πολιτικού κόστους, που αυτή τη στιγμή εμποδίζει τη Νέα Δημοκρατία να συνταχθεί με κάποια, ενδεχομένως, σκληρά μέτρα που θέλει να πάρει η κυβέρνηση;»

    Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Δε θα καταφύγουμε σε λαϊκισμούς, δε θα στηρίξουμε συντεχνιακές αντιδράσεις. Θα είμαστε η υπεύθυνη δύναμη σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πολύ συζήτηση προκαλεί η απόφαση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.»

    Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Μία εξεταστική επιτροπή, εάν δεν είναι ολοκληρωμένος ο φάκελος, συγκεκριμένα τα στοιχεία, δυστυχώς οδηγεί να συσκοτίζει αντί να διαφωτίζει. Πρέπει να αποφανθούν οι ειδικοί πρώτα. Θα έπρεπε ένας φορέας, όπως το ΚΕΠΕ ή το ΕΟΔΕ, αν θέλετε υπό την εποπτεία ενός ανώτατου δικαστικού, να κάνουν την τεχνοκρατική ανάλυση και μετά αυτά τα στοιχεία να έρθουν στη Βουλή. Η Βουλή να αποφανθεί πολιτικά, πλέον, για όλα αυτά τα στοιχεία που θα μας παρουσιάσουν οι ειδικοί. Χρειάζεται μια μεγαλύτερη ανάλυση των στοιχείων, και θέλω επίσης να επισημάνω, τον κίνδυνο σε τέτοια περίοδο, να επιδοθούμε σε ένα μπαράζ αλληλοεπιθέσεων. Να μας δούνε και να ξεκατινιαζόμαστε;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Λέτε ότι υπήρξε και μια καθυστέρηση και από την πλευρά της κυβέρνησης. Τι παραπάνω έπρεπε να κάνει; Να πει από τώρα, δηλαδή η κυβέρνηση ότι αυξάνει και το Φ.Π.Α.;»

    Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Δηλώθηκε μετεκλογικά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι αγνοούσαμε τα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας. Νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό. Τα περιθώρια της αντιπολιτευτικής ρητορείας θα έπρεπε να είναι πιο στενά. Και αυτό είναι που κάνει σήμερα η Ν. Δημοκρατία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Η εκλογή του κ. Τασούλα στη θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, δείχνει πλέον το δρόμο της ενότητας;»

    Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: «Εγώ θεωρώ την εκλογή του Κώστα Τασούλα ένα πολύ καλό βήμα προς την αποκατάσταση του πνεύματος της ομοψυχίας. Χαίρει της εκτίμησης όλων μας. Θα έχει την υποστήριξη όλων και αυτό είναι πολύ καλό. Είδηση: 33635

    [18] Ισραήλ: Προτείνει εμπάργκο κατά του Ιράν

    Δευτερα, 22 02 2010 17:04

    Δεν αποτελούσε έκπληξη η σκληρή στάση του Ισραήλ προς το Ιράν, αν και αποτελεί είδηση, η διατύπωση της πρότασης του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, για άμεση επιβολή εμπάργκο στον ενεργειακό τομέα του Ιράν. Το ενδιαφέρον στην πρόταση αυτή, είναι ότι ο κ. Νετανιάχου πρότεινε να παρακαμφτεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εάν δεν συμφωνήσει.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας σε Εβραίους ηγέτες από το εξωτερικό: "Εάν ο κόσμος είναι σοβαρός σχετικά με το να σταματήσουν το Ιράν, τότε αυτό που χρειάζεται δεν είναι νερωμένες μετριοπαθείς αντιδράσεις, αλλά αποτελεσματικές, αιχμηρές κυρώσεις που περιορίζουν την εισαγωγή και την εξαγωγή πετρελαίου μέσα στο Ιράν. Αυτό χρειαζόμαστε τώρα. Μπορεί να μην αποβεί αποτελεσματικό, αλλά τίποτε άλλο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό και τουλάχιστον θα ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε. Και αν δεν μπορεί να περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρέπει να γίνει εκτός Συμβουλίου, αλλά αμέσως".

    Αν και το Ιράν έχει δηλώσει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα, είναι για ειρηνικούς σκοπούς, το Ισραήλ φοβάται ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, με ορατό το ενδεχόμενο της επίθεσης του Ιράν σε βάρος του. Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι και το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο ικανό να το οδηγήσει σε επίθεση εναντίον του Ιράν, αλλά δεν αντιμετωπίζει τις διεθνείς πιέσεις που ασκούνται σε βάρος της Τεχεράνης. Το Ιράν είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 33646

    [19] Άνοιξε η πρώτη κλινική δωρεάν χορήγησης ηρωίνης στη Δανία

    Δευτερα, 22 02 2010 16:13

    Την πρώτη κλινική, δωρεάν χορήγησης ηρωίνης σε τοξικομανείς, υπό την παρακολούθηση γιατρών, άνοιξε η Δανία, παρά τις έντονες αντιδράσεις, τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσο και μεγάλης μερίδας της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, άνοιξε στην Κοπεγχάγη η πρώτη κλινική δωρεάν διανομής ηρωίνης υπό ιατρική παρακολούθηση, έπειτα από πολύχρονη διαμάχη, προκειμένου να βοηθήσει τους βαριά εξαρτημένους τοξικομανείς.

    Έτσι η Δανία ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και της Βρετανίας που έχουν επίσης επικυρώσει την ιατρική συνταγογράφηση ηρωίνης σε έναν περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που παραμένουν εξαρτημένοι από αυτή την ουσία παρά τις θεραπείες υποκατάστασης.

    Το πρόγραμμα αφορά περίπου 300 τοξικομανείς (περίπου το 1% των τοξικομανών της Δανίας) που αδυνατούν να ακολουθήσουν την θεραπεία υποκατάστασης με μεθαδόνη.

    "Στόχος μας δεν είναι να γιατρέψουμε τους τοξικομανείς, αλλά να βοηθήσουμε αυτούς που δεν μπορούν να αρκεστούν μόνο στη μεθαδόνη παρέχοντας τους ηρωίνη, βοηθώντας τους να αποφύγουν τις ασθένειες και αποτρέποντάς τους να καταφύγουν στην εγκληματικότητα για να βρούνε τη δόση τους", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Ινγκερ Νίλσεν, ο γιατρός που είναι υπεύθυνος του κέντρου.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33645

    [20] Ρεκόρ χιονιού στη Ρωσία

    Δευτερα, 22 02 2010 16:03

    Δείτε το video

    Χιονοπτώσεις ρεκόρ σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Μόσχα, όπου το ύψος του χιονιού έφτασε σε κάποιες περιοχές τα 63 εκατοστά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ χιονόπτωσης του 1966, σύμφωνα με τον ιστότοπο Meteonovosti.ru. "Το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου το ύψος του χιονιού στις βορειοανατολικές περιοχές της Μόσχας έφτανε τα 63 εκατοστά, το μεγαλύτερο ύψος που έχει καταγραφεί ποτέ. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 62 εκατοστά και σημειώθηκε το 1966".

    "Σύμφωνα με τα τελευταία μετεωρολογικά δελτία από την Παρασκευή μέχρι σήμερα έχουν πέσει 55,4 εκατοστά χιόνι, πρόκειται για ρεκόρ. Τα τελευταία χρόνια ο καιρός δεν μας είχε επιφυλάξει τέτοιες χιονοπτώσεις", δήλωσε από την μεριά του ο Αντρέι Τσιμπίνε, τοπικός αξιωματούχος.

    Πηγή: ΑΠΕ - Reuters Είδηση: 33641

    [21] Έτοιμη για διάλογο με το Πακιστάν η Ινδία, υπό προϋποθέσεις

    Δευτερα, 22 02 2010 14:15

    Την πρόθεσή του να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με το Πακιστάν, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της τρομοκρατίας και τους εξτρεμιστές που βρίσκουν καταφύγιο στο έδαφός του, είναι η Ινδία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Πρατίμπα Πατίλ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Πατίλ, μερικές ημέρες πριν από την επίσημη επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες που διακόπηκαν μετά τις επιθέσεις στη Βομβάη, η Ινδία θα προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με το Πακιστάν, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισλαμαμπάντ θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

    "Η Ινδία είναι έτοιμη να επιδιώξει μια σημαντική σχέση με το Πακιστάν, αν το Πακιστάν αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την απειλή της τρομοκρατίας και λάβει δραστικά μέτρα για να αποτρέψει τις τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος της Ινδίας", δήλωσε η πρόεδρος σε ομιλία της με την ευκαιρία της εναρκτήριας συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

    Με πρωτοβουλία της Ινδίας, μια συνάντηση σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στο Νέο Δελχί.

    Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο αντιπάλους της νότιας Ασίας, που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, άρχισαν το 2004 και διακόπηκαν απότομα μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη Βομβάη (Μουμπάι) το Νοέμβριο του 2008, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 166 ανθρώπων και τον τραυματισμό 600.

    Η Ινδία είχε κατηγορήσει την πακιστανική ισλαμιστική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα ότι διέπραξε τις επιθέσεις αυτές με τη συμμετοχή των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

    Μια μέρα μετά την ανακοίνωση στις 12 Φεβρουαρίου της επανάληψης του διαλόγου, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε εστιατόριο της πόλης Πούνε στη δυτική Ινδία, η οποία προκάλεσε το θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 60, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα.

    Μία πρωτοεμφανιζόμενη πακιστανική οργάνωση που δηλώνει ότι έχει αποσχισθεί από τη Λασκάρ-ε-Τάιμπα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα The Hindu.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33633

    [22] Μπαράζ συλλήψεων για την υπόθεση Εργκενεκόν

    Δευτερα, 22 02 2010 14:00

    Από ένα νέο κύμα συλλήψεων, περισσοτέρων από 50 ατόμων, μεταξύ των οποίων απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων, χαρακτηρίστηκαν οι επιχειρήσεις των τουρκικών Αρχών ασφαλείας για την υπόθεση "Εργκενεκόν". Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, νέο κύμα συλλήψεων εξαπέλυσε το πρωί η τουρκική αστυνομία στα πλαίσια της έρευνας για την υπόθεση Εργκένεκον. Περίπου 50 στρατιωτικοί μεταξύ των οποίων δυο απόστρατοι στρατηγοί πρώην αρχηγοί Ναυτικού, Αεροπορίας και Στρατού συγκαταλέγονται μεταξύ των συλληφθέντων.

    Μάλιστα, λόγω των τελευταίων εξελίξεων ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ ματαίωση προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό ηλεκτρονικό τύπο, οι συλληφθέντες κατηγορούνται συγκεκριμένα για ανάμειξη στην υπόθεση "Βαριοπούλα", ένα σχέδιο συνωμοσίας για την ανατροπή της κυβέρνησης που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή το 2003. Επίσης προφυλακίστηκαν 10 συνταγματάρχες. Η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στα σπίτια δυο απόστρατων στρατηγών καθώς και άλλα σπίτια υπόπτων στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα έρευνες έγιναν σε σπίτια στην Άγκυρα καθώς και στα γραφεία Οργάνωσης Αρωγής απόστρατων στρατιωτικών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Μεσίρ Αταλάυ δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση. Είδηση: 33630

    [23] Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

    Δευτερα, 22 02 2010 19:45

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας μετά την 24ωρη απεργία που θα πραγματοποιήσει η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 24 Φλεβάρη, ημέρα της Γενικής Απεργίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

    Τα αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ είναι: δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας υγείας - πρόνοιας, με αύξηση της χρηματοδότησης, νέο μισθολόγιο, ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, διπλασιασμό ωρομισθίου για πρόσθετες αμοιβές, προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού.

    Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά, αγωνιστικά στις συγκεντρώσεις και τις πορείες που θα οργανωθούν από τα Εργατικά Κέντρα και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ για την περιφέρεια.

    Στην Αθήνα οι υγειονομικοί θα προχωρήσουν σε προσυγκέντρωση στις 10π.μ. στην Πατησίων, στο ύψος του Μουσείου.

    Είδηση: 33658


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 February 2010 - 17:56:21 UTC