Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη
  • [02] Πρόσκληση Πετσάλνικου σον Γερμανό Πρέσβη για δημοσιεύματα εναντίον της Ελλάδας
  • [03] Σε κρίσιμο σταυροδρόμι Αθήνα -Σκόπια
  • [04] Επιστροφή στην Αίγυπτο κλεμμένου αρχαίου φερέτρου
  • [05] Πλημμύρες: Ύφεση στον Έβρο, προβλήματα στην Καστοριά
  • [06] Στην Αθήνα με δύο εκθέσεις ο μεγάλος Ιταλός ζωγράφος Λεονάρντο Κρεμονίνι
  • [07] Η Γαλλία εξετάζει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

    [01] Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στην Ευρώπη

    Δευτερα, 22 02 2010 20:44

    Οι πιλότοι της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa θα σταματήσουν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας την απεργία τους, ανακοινώθηκε από το συνδικάτο Cockpit. Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιβάτες στα γαλλικά αεροδρόμια όπου απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Εδώ όμως και οι οδικές μετακινήσεις είναι δύσκολες, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Total, τη μεγαλύτερη εταιρεία καυσίμων της Γαλλίας. Με απεργιακό κύμα βρίσκεται αντιμέτωπος και ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, με αφορμή το σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Το ιπτάμενο προσωπικό της British Airways ψήφισε μαζικά (80,7%) υπέρ μιας απεργίας κατά των μειώσεων θέσεων εργασίας και άλλων οικονομικών μέτρων.

    Γερμανία

    Ανεστάλη η απεργία των πιλότων της Lufthansa, κι από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα σταματήσουν την απεργία τους και θα επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους "αμέσως και χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις".

    Συνδικάτο Cockpit

    Αίτημα των πιλότων της Lufthansa είναι η προστασία του εργασιακού τους μέλλοντος. Μετά την εξάπλωσή της σε αγορές του εξωτερικού, η εταιρεία προσπαθεί να κάνει περικοπές στις δαπάνες και οι πιλότοι φοβούνται ότι θα αντικατασταθούν από ξένους συναδέλφους τους που πληρώνονται λιγότερο. 62.000 ευρώ είναι οι ετήσιες απολαβές για έναν πρωτοδιόριστο πιλότο της Lufthansa και φτάνουν τις 325.000 ευρώ για τους εμπειρότερους.

    Με τρένα και νοικιασμένα αυτοκίνητα οι ταξιδιώτες προσπαθούν να φτάσουν στους κοντινούς προορισμούς, ενώ όσοι έχασαν υπερατλαντικές πτήσεις περιμένουν να εξυπηρετηθούν από άλλες εταιρείες.

    Γαλλία

    Απεργία ανακοίνωσαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

    Στη Γαλλία, προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσοι μετακινούνται οδικώς, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις σε καύσιμα, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας στα διυλιστήρια της Total. Η κυβέρνηση καθησυχάζει τους οδηγούς που σχηματίζουν ουρές στα πρατήρια αλλά οι εργαζόμενοι της Τοτάλ είναι αποφασισμένοι να αποκλείσουν κι άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

    Ισπανία

    Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Θαπατέρο και το σχέδιό της για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης θα είναι οι πορείες διαμαρτυρίας την Τρίτη στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη. Αν και τα συνδικάτα δεν προχωρούν σε γενική απεργία, αναμένουν μεγάλη προσέλευση.

    Ιταλία

    Η βύθιση των πωλήσεων αναγκάζει τη Fiat να διακόψει τις εργασίες σε 6 εργοστάσια για δύο εβδομάδες στέλνοντας στο σπίτι 30.000 υπαλλήλους. Η εταιρεία λέει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην απόφαση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής, να καταργήσουν το μέτρο της απόσυρσης.

    Βρετανία

    Το ιπτάμενο προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας British Airways (BA) ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (80,7%) υπέρ μιας απεργίας κατά των μειώσεων θέσεων εργασίας και άλλων μέτρων λιτότητας, μετά την ακύρωση ενός πρώτου γύρου ψηφοφορίας, τον Δεκέμβριο.

    Συνδικάτο Unite

    Κατά τη διαδικασία αυτή, το συνδικάτο δήλωσε ότι θα οργανώσει την Πέμπτη μια συνάντηση με το ιπτάμενο προσωπικό, στην οποία θα πρέπει να ανακοινωθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα καλέσει σε απεργία.

    Το συνδικάτο διαμαρτύρεται κατά των μέτρων λιτότητας και των περικοπών στη στελέχωση των πληρωμάτων πτήσης, που αποφασίστηκε από την εταιρεία για να συμβάλει στη μείωση των σημαντικών απωλειών που έχει. Η ΒΑ προβλέπει να έχει ετήσιες απώλειες ρεκόρ στην οικονομική χρήση της που λήγει στα τέλη Μαρτίου, και ο γενικός της διευθυντής Γουίλι Γουόλς έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να μειωθεί το κόστος.

    Το πλήρωμα καμπίνας της βρετανικής εταιρείας είχε ήδη αποφανθεί τον Δεκέμβριο, με συντριπτική πλειοψηφία (92,5%), υπέρ μιας στάσης εργασίας σε ψηφοφορία που είχε οργανωθεί από το Το ιπτάμενο προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας British Airways (BA) ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία (80,7%) υπέρ μιας απεργίας κατά των μειώσεων θέσεων εργασίας και άλλων οικονομικών μέτρων, μετά την ακύρωση ενός πρώτου γύρου ψηφοφορίας, τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο Unite.

    Αλλά αυτή η πρώτη ψηφοφορία είχε ακυρωθεί από βρετανικό δικαστήριο, μετά από αίτηση της εταιρείας, λόγω παρατυπιών, γεγονός που είχε αναγκάσει το συνδικάτο να ακυρώσει την τελευταία στιγμή μια απεργία 12 ημερών που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Η απεργία αυτή θα ήταν η πρώτη εδώ και δώδεκα χρόνια στην ΒΑ και η μεγαλύτερη στην ιστορία των αερομεταφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33663

    [02] Πρόσκληση Πετσάλνικου σον Γερμανό Πρέσβη για δημοσιεύματα εναντίον της Ελλάδας

    Δευτερα, 22 02 2010 21:57

    Πρόσκληση για συνάντηση στον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, απηύθυνε με επιστολή του ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος. Ο κ. Πετσάλνικος, όπως ανέφερε, πρόκειται να παραδώσει στον Γερμανό πρέσβη όλα τα "προσβλητικά" για την χώρα μας δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου και θα διαμαρτυρηθεί για τα ρεπορτάζ των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία "κάθε άλλο παρά αντικειμενικά χαρακτηρίζονται, ενώ συχνά βρίθουν ανακριβειών και ψευδών πληροφοριών". Ο κ. Πετσάλνικος απέστειλε επιστολή και απαντώντας στο γερμανικό περιοδικό Stern με την οποία διαμαρτύρεται έντονα για άρθρο του της 18ης Φεβρουαρίου, το οποίο, όπως σημειώνει, "υπερβαίνει κάθε όριο".

    Ο συγγραφέας του άρθρου ανήγαγε "μια εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη για την Ελλάδα κατάσταση στον εξής λαϊκίστικα υπεραπλουστευμένο και στρεβλό παρονομαστή: "Εμείς οι Γερμανοί πληρώνουμε κι εσείς οι Έλληνες εισπράττετε".

    Φ. Πετσάλνικος

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, τονίζει ότι είναι ανακριβές ότι από το 1981 οι Έλληνες μόνον εκταμίευαν και δαπανούν συνεχώς ενώ οι Γερμανοί χρηματοδοτούν μόνο. Επισημαίνει ότι από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας έλαβε 60 δισ. το 1990-2005 για την διαρθρωτική ανάπτυξη των περιοχών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

    Ακόμη για την περίοδο 2007-2013 αναλογούν για τη Γερμανία 26,3 δισ. από τα διαρθρωτικά ταμεία της Εκ, ενώ για την Ελλάδα 20,4 δισ. Επίσης από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, επωφελήθηκαν οι Γερμανοί αγρότες. (Είναι γνωστοί οι χαρακτηρισμοί "επιδοτούμενα βουνά βουτύρου", αναφέρει ο κ. Πετσάνικος).

    Η Γερμανία - άλλωστε - είναι η ευρωπαϊκή εκείνη χώρα που περισσότερο επωφελήθηκε από την δημιουργία του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου: Οι εξαγωγές της προς τις χώρες της ΕΕ το 2007 ανήλθαν σε ποσοστό 64,6% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Το 14% εξ αυτών "είναι προς χώρες που χαρακτηρίζετε "γουρουνοοικονομίες της ΕΕ" (Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία)".

    Υπενθυμίζει επιπλέον πως κύριος προμηθευτής των αμυντικών συστημάτων της χώρας μας - τα κονδύλια για τα οποία ανέρχονται στο 4,2% του ΑΕΠ - είναι η Γερμανία.

    Καθώς το άρθρο αναφέρεται στην διάσωση εκ μέρους των Γερμανών, των τραπεζών τους, ο κ. Πετσάλνικος αναρωτιέται "ποιος προκάλεσε την τραπεζική αυτή κρίση που αστραπιαία μετεξελίχθηκε σε παγκόσμια οικονομική κρίση" και προσθέτει: "Σίγουρα όχι εμείς οι Έλληνες".

    Ο πρόεδρος της Βουλής επισημαίνει επιπλέον: "Το απολύτως παράλογο: Σήμερα κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας, αυτοί που προκάλεσαν την διεθνή κρίση, επιτιθέμενοι και στην Ευρωζώνη και συνιστά: "Μην βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος".

    Τέλος ο κ. Πετσάλνικος - αφού επισημαίνει ιδιαιτέρως την υποβολή του προγράμματος για την ανόρθωση της Οικονομίας στην ΕΕ - ξεκαθαρίζει: "Εμείς οι Έλληνες φέρουμε το βάρος της πραγματοποίησης των αλλαγών που απαιτούνται. Επομένως, εσείς οι Γερμανοί δεν χρειάζεται να φοβάστε ότι θα ζητήσουμε τα λεφτά για την σωτηρία μας. Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση σας για να αποκρούσει τις επιθέσεις των κερδοσκόπων".

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33664

    [03] Σε κρίσιμο σταυροδρόμι Αθήνα -Σκόπια

    Δευτερα, 22 02 2010 20:17

    Οι σχέσεις Αθήνας και Σκοπίων είναι σε σημαντικό σταυροδρόμι τονίζει σε δήλωσή του στην ΝΕΤ από τη Νέα Υόρκη ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς λίγο πριν αναχωρήσει για την επίσκεψή του στην Αθήνα και τα Σκόπια. Επισημαίνει, επίσης την επιρροή του Έλληνα Πρωθυπουργού με τις πρωτοβουλίες του στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ ο κ. Νιμιτς κομίζει στις δύο πρωτεύουσες πακέτο ιδεών με στοιχεία που είχαν αποδεχτεί ως βάση για συζήτηση οι δύο πλευρές σε παλαιότερες προτάσεις του.

    Δηλώσεις Μάθιου Νίμιτς

    "Είμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η διεθνής διάσταση έχει αποκτήσει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Ελπίζω ότι οι δύο χώρες θα επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και δημιουργικότητα και να προσπαθήσουν ώστε να υπάρξει πρόοδος σε αυτήν την επίσκεψη..."

    "Αυτή η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγάγει το ζήτημα της ονομασίας στα σημαντικότερα θέματα της εξωτερικής της ατζέντας. Από την αρχή έδωσε σημασία στο θέμα και μου έδωσε να καταλάβω ότι το αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Επίσης ο Πρωθυπουργός έχει προσωπική επιρροή πέρα από το θέμα και στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την "Ατζέντα 2014" και τις πρωτοβουλίες του για τις διμερείς συναντήσεις".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 33660

    [04] Επιστροφή στην Αίγυπτο κλεμμένου αρχαίου φερέτρου

    Δευτερα, 22 02 2010 20:29

    Μια ζωγραφισμένη σαρκοφάγος 3.000 ετών η οποία είχε βγεί λαθραία από την Αίγυπτο για περισσότερο από έναν αιώνα αναμένεται να πάρει το δρόμο της επιστροφής, καθώς εντοπίστηκε από Αμερικανούς τελωνειακούς επιθεωρητές κατά τη μεταφορά της, σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα από τα "πιο όμορφα ζωγραφισμένα έργα" που έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατασχέθηκε από τους τελωνειακούς υπαλλήλους την ώρα που έφτασε στο αεροδρόμιο της Φλόριντα τον Οκτώβριο του 2008.

    Ένας έμπορος αρχαιοτήτων που ονομάζεται Φέλιξ Σερέρα δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι η σαρκοφάγος του ανήκει, δημιουργώντας υποψίες στους υπαλλήλους για τη λαθραία διακίνηση της.

    Έρευνα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) έδειξε ότι η σαρκοφάγος είχε εξαχθεί λαθραία από την Αίγυπτο το 1884 και είχε εκτεθεί στη Μαδρίτη το 2007. Η Αίγυπτος ζήτησε την επιστροφή της το 2009. Η σαρκοφάγος, ο παραλήπτης της οποίας έχει αναγνωριστεί ως "Imsey", είναι ζωγραφισμένη με εικόνες και θρησκευτικές επιγραφές που σημαινουν τη βοήθεια προς την ψυχή στο ταξίδι της στη μεταθάνατο ζωή.

    Ο γενικός γραμματέας του ανωτάτου συμβουλίου αιγυπτιακών αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον στις 10 Μαρτίου για να παραλάβει τη σαρκοφάγο, ανέφερε ακόμη το υπουργείο.

    Τα τελευταία οκτώ χρόνια ο κ. Χαουάς δήλωσε ότι έχει επιτύχει τον επαναπατρισμό 5.000 αντικειμένων στην Αίγυπτο.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS Είδηση: 33661

    [05] Πλημμύρες: Ύφεση στον Έβρο, προβλήματα στην Καστοριά

    Παρασκευη, 19 02 2010 15:10

    Υποχωρούν αργά αλλά σταθερά τα νερά από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών στον Έβρο, ωστόσο το ύψος των ζημιών -σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς- αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ζημιές έχουν υποστεί αγροτικές καλλιέργειες, οικοσκευές αλλά και τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού. Στην Καστοριά πάντως 3 οικισμοί του Δήμου Μακεδόνων έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω υπερχείλισης της λίμνης.

    Αργά αλλά σταθερά, υποχωρούν τα νερά από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, ενώ σημαντική είναι και η πτώση της στάθμης των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου.

    Περιοδεία στον Έβρο πραγματοποιούν, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και η βουλευτής Λάρισας του κόμματος, Ηρώ Διώτη, οι οποίοι θα επισκεφθούν τις πλημμυρόπληκτες περιοχές.

    Εν τω μεταξύ, στον Έβρο μεταβαίνει τη Δευτέρα κυβερνητικό κλιμάκιο, που θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και θα συμμετέχει σε σύσκεψη του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου στην Ορεστιάδα.

    Στο Κυβερνητικό Κλιμάκιο θα συμμετέχουν ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας, οι Υφυπουργοί Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Ντόλιος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

    Ύφεση των πλημμυρικών φαινομένων παρατηρείται στον νομό Έβρου, γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στις αρχές για τον έλεγχο της κατάστασης.

    Επιτόπιες εργασίες και αποτίμηση ζημιών

    Με παρεμβάσεις που θα αυξήσουν την εκροή του νερού της λίμνης της Καστοριάς προς τον ποταμό Αλιάκμονα και τους παραποτάμους του επιχειρούν τα συνεργεία της νομαρχίας να εκτονώσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της μεγάλης ανόδου της στάθμης των υδάτων της λίμνης. Οι παρεμβάσεις αυτές άρχισαν ήδη να αποδίδουν. Παρόλο που δεν έχει αρχίσει να πέφτει η στάθμη, τουλάχιστον έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου της. Στο μεταξύ ο καιρός στην περιοχή έχει βελτιωθεί, ωστόσο συνεχίζεται η ροή υδάτων προς τη λίμνη από το λιώσιμο του χιονιού στις γύρω περιοχές. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι καλλιεργητές της περιοχής καθώς σε πολλά χωράφια του κάμπου έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες υδάτων από τις βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών και το λιώσιμο του χιονιού στα γύρω βουνά.

    Από το πρωί, τα τεχνικά συνεργεία επεμβαίνουν στα αναχώματα, προκειμένου να κλείσουν μικρά ρήγματα, καθώς η στάθμη των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου παρουσιάζει πτωτικές τάσεις. Εν τούτοις μέχρι στιγμής η στάθμη δεν έχει πέσει κάτω από τα όρια συναγερμού.

    Μεγάλες ζημίες υπάρχουν σε αγροτικές καλλιέργειες, οικοσκευές, εμπορικές- βιοτεχνικές μονάδες, στο εθνικό- επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του νομού, σε αποστραγγιστικά δίκτυα, αντλιοστάσια, αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και στα αναχώματα.

    Επισκέψεις και συσκέψεις

    Για την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο από τις πλημμύρες ενημέρωσε τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρο Βούγια ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

    Ο κ. Ζαμπουνίδης ανέφερε ότι έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 250.000 στρέμματα, ενώ οι συνολικές ζημιές που έχουν προκληθεί ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ. Τόνισε δε ότι μοναδική λύση για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμύρων είναι η πολιτική απόφαση που πρέπει να πάρουν οι τρεις χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνεργαστούν.

    Στη συνέχεια ο κ. Βούγιας πραγματοποίησε επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές.

    Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη βουλευτή Σοφία Καλαντίδου επισκέπτεται επίσης τον Έβρο, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και κλιμάκιο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. με επικεφαλής τον πρόεδρο και δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, που προσέφερε οικονομική βοήθεια 50 χιλιάδων ευρώ, για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν στους παρέβριους δήμους από τις τελευταίες πλημμύρες.

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33519

    [06] Στην Αθήνα με δύο εκθέσεις ο μεγάλος Ιταλός ζωγράφος Λεονάρντο Κρεμονίνι

    Δευτερα, 22 02 2010 19:41

    Στην Αθήνα έρχεται ο μεγάλος Ιταλός δάσκαλος της ζωγραφικής Λεονάρντο Κρεμονίνι, με δύο εκθέσεις που περιλαμβάνουν έργα μιας μακράς πορείας στον χρόνο και την τέχνη. Πρόκειται για ένα "δώρο" τόσο σε αυτούς που τον γνωρίζουν, όσο και σε αυτούς που μπορούν να τον γνωρίσουν μέσα από τις πινελιές σε λάδι, νερό και σχέδια μιας εικαστικής πραγματικότητας η οποία αναπλάθεται και προκαλεί για ερμηνεία. Στα εγκαίνια θα παραστει κι ο ίδιος ο ζωγράφος, παρά την ηλικία και τα προβλήματα υγείας του -καθώς αγαπά την Ελλάδα και την αρχαία ελληνική τέχνη που γνώρισε μέσα από τις τοιχογραφίες της Πομπηίας και τον συνόδευσε για μια ολόκληρη ζωή, όπως είπε τη Δευτέρα στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν όλοι οι συντελεστές, η πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και ο πολυχώρος Πολιτισμού "Αθηναΐς".

    Όπως είπε η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Μελίνα Παλεστίνι, μέσα από το έργο του Κρεμονίνι -όπως είπε - συναντώνται η ιταλική, η γαλλική και η ελληνική κουλτούρα, γι' αυτό και οι δύο εκδηλώσεις συνιστούν μια μεγάλη στιγμή, ένα δώρο, γιατί ο Κρεμονίνι εκτός από μεγάλος δάσκαλος, αναγνωρισμένος παγμόσμια, είναι και ένας άνθρωπος που έδωσε ζεστασιά σε όσους τον πλησίασαν, όπως οι Ελληνες ζωγράφοι που τον είχαν δάσκαλο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, όπου δίδασκε επί μια 20ετία.

    Η ίδια πρότεινε και τη διοργάνωση μιας έκθεσης στο Ινστιτούτο των Ελλήνων ζωγράφων μαθητών του Κρεμονίνι. Την περηφάνια του για την παρουσίαση στην Αθήνα των δύο σημαντικών εκθέσεων του Λεονάρντο Κρεμονίνι εξέφρασε ο πρέσβης της Ιταλίας Τζανπάολο Σκαράντε, επισημαίνοντας ότι η αγάπη των Ελλήνων για την Τέχνη, αλλά και οι πλούσιες πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών ωθούν για επιλογές, όπως αυτή, εκδηλώσεων υψηλής ποιότητας. Είναι σημαντικό για εμάς να βλέπουμε αυτό που ονειρευτήκαμε να γίνεται πραγματικότητα, είπε ο διευθυντής του Πολυχώρου Πολιτισμού "Αθηναΐς" Νάσος Κοκκινέας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αγαπά και θαυμάζει τον Κρεμονίνι, σαν ζωγράφο αλλά και σαν δάσκαλο για τα δικά της παιδιά που μαθήτευσαν δίπλα του.

    Η "Αθηναΐδα" φέτος κλείνει δέκα χρόνια μιας πλούσιας πολιτιστικής πορείας με 71 εικαστικές και 3 αρχαιολογικές εκθέσεις, 14 θεατρικές παραστάσεις, 21 μουσικά και 24 κινηματογραφικά αφιερώματα. "Είμαι περήφανος -πρόσθεσε- που στο δικό μας καράβι ανεβαίνει φέτος, με 48 ελαιογραφίες, αυτός ο σημαντικός άνθρωπος που έχει κάνει τομή στον σύγχρονο εικαστικό χώρο". "Λίγοι δημιουργοί έχουν το χάρισμα να οδηγούν και να αναπτύσσουν διάλογο με τον θεατή, να συγκινούν και να προβληματίζουν", είπε ο επιμελητής της έκθεσης και καλλιτεχνικός διευθυντής της "Αθηναΐδας" Τάκης Μαυρώτας.

    Η γλώσσα της ζωγραφικής του Λεονάρντο Κρεμονίνι, είπε ο Ιταλός ιστορικός Τέχνης καθηγητής Αντριάνο Μπατσιλιέρι, είναι η συγκινησιακή αρμονία των αντιθέσεων, στη μαγευτική αμφίθυμη ασάφεια της έκφρασής της, μεταξύ απεικόνισης και συμβολικότητας, μεταξύ συμβολικότητας και αφαίρεσης, μεταξύ μορφής και αμορφίας, μεταξύ περιγραφικής ή ελεύθερης πινελιάς. "Η αρχαία ελληνική ζωγραφική μού επέτρεψε να βρω ένα νήμα που με συνδέει με τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτή η συνάντηση συνεχίζεται μέχρι σήμερα ακόμη και τώρα που η ζωτικότητά μου δεν είναι αυτή που ήταν", είπε ο Λεονάρντο Κρεμονίνι, εκφράζοντας τη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Αθήνα. "Είναι για μένα πολύ μεγάλη στιγμή, μια ζωή ολόκληρη με συνδέει με την Ελλάδα", πρόσθεσε ευχαριστώντας για τη γενναιόδωρη υποδοχή.

    Ειδικότερα για τις εκθέσεις: - Στις 23 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00, παρουσία της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου και του πρέσβη της Ιταλίας Τζανπάολο Σκαράντε, θα εγκαινιαστεί η έκθεση "Leonardo CREMONINI Ζωγραφική 1965-2005" που αποτελείται από πενήντα ελαιογραφίες, οι οποίες θα εκτεθούν στον νέο εκθεσιακό χώρο του Πολυχώρου Πολιτισμού "Αθηναΐς" που ανοίγει ειδικά για την έκθεση. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Τάκης Μαυρωτάς, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της "Αθηναΐδας".

    - Στις 24 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00, στο κτίριο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, θα εγκαινιαστεί από την υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον πρέσβη της Ιταλίας Τζανπάολο Σκαράντε, η δεύτερη έκθεση με τίτλο "Leonardo CREMONINI- Ζωγραφιές και Ακουαρέλλες 1946 - 1996" που αποτελείται από 102 έργα.

    Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον καθηγητή Αντριάνο Μπατσιλιέρι, πρώην Διευθυντή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Bologna, που έχει επιμεληθεί στο παρελθόν εκθέσεις του Κρεμονίνι στην Ιταλία.

    Στο πλαίσια της έκθεσης ζωγραφικής, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο θα παρουσιάσει το βιβλίο "LEONARDO CREMONINI: Ζωγραφιές και ακουαρέλες" (των εκδόσεων UMBERTO ALLEMANDI & C.) που επιμελήθηκε ο Flavio Arensi. Έπειτα από τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων θα ακολουθήσει στρόγγυλο τραπέζι στις 25 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00 στο Iταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Λεωφ. Πατησίων, 47, με θέμα "O Leonardo Cremonini και η σύγχρονη ελληνική ζωγραφική".

    Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, θα συντονίσει τη συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι Αλέκος Φασιανός, Τίτος Πατρίκιος, καθώς και οι Στέφανος Δασκαλάκης, Γιώργος Ρόρρης και Eδουάρδος Σακαγιάν, οι τρεις τελευταίοι ως εκπρόσωποι των πολυάριθμων Ελλήνων ζωγράφων που παρακολούθησαν τα μαθήματα του Λεονάρντο Κρεμονίνι στην Ecole de Beaux Arts στο Παρίσι, όπου δίδαξε για πάνω από 20 χρόνια. ω

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33659

    [07] Η Γαλλία εξετάζει την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους

    Δευτερα, 22 02 2010 09:30

    Το ενδεχόμενο αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους προτού γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τα σύνορά του εξετάζει η Γαλλία, στην προσπάθεια της να οδηγήσει σε επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή, δήλωσε o γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Παράλληλα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε στην γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche ότι βρίσκει ελκυστική την ιδέα μιας διεθνούς αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους πριν ακόμη γίνουν οι διαπραγματεύσεις για τα σύνορά του.

    Η πρόταση του Κουσνέρ δείχνει την προθυμία της Γαλλίας να επιταχύνει την ειρηνευτική διαδικασία και να αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες αργούν τόσο να αρχίσουν, σημείωσε ο Φιγιόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ιορδανία. Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φιγιόν θα συναντηθούν με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στο Παρίσι.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 , ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Le journal du Dimanche: PO: La France prend les devants Είδηση: 33606


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 February 2010 - 21:54:31 UTC