Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητούν πρόσθετα μέτρα 3,5 δισ Ευρώ
  • [02] Οκτώ κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων για την δολοφονία Χατζηκωστή
  • [03] Περαιτέρω στοιχεία για τη συγχώνευση Olympic - Aegean
  • [04] Τουρκία: Κατηγορίες κατά 8 αξιωματικών
  • [05] Καθολική η συμμετοχή στην απεργία
  • [06] Μπερλουσκόνι: Η αριστερά επιδιώκει εισβολή των ξένων
  • [07] Αντιπαράθεσης συνέχεια για την Εξεταστική
  • [08] Οκτώ νεκροί από πυραύλους στη μεθόριο Πακιστάν - Αφγανιστάν
  • [09] Επεισόδια την Τετάρτη στο ΑΠΘ
  • [10] Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Μ. Νίμιτς στα Σκόπια
  • [11] Στην Αθήνα ο Μαχμούντ Αμπάς

    [01] Ζητούν πρόσθετα μέτρα 3,5 δισ Ευρώ

    Πεμπτη, 25 02 2010 08:41

    Πρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 1,5% του ΑΕΠ, απαιτούν οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες φέτος. Το μικτό κλιμάκιο με τους επιτηρητές Κομισιόν ΕΚΤ και ΔΝΤ, οι οποίοι ξεσκόνισαν τα δημοσιονομικά της χώρας αυτές τις μέρες εισηγούνται έκτακτα μέτρα κυρίως στο σκέλος των δαπανών. Έτσι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά 2 μονάδες, σε νέα αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, αύξηση των φόρων πολυτέλειας, περαιτέρω περικοπή επιδομάτων και υπερωριών και περιστολή των επιχορηγήσεων ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ, και άλλων οργανισμών.

    Πριν την επίσκεψη Ολι Ρεν η ανακοίνωση των μέτρων

    Οι Βρυξέλλες επιμένουν στην περικοπή του 14ου μισθού, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτή θα είναι η ύστατη λύση.

    Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο 10ημερο, και πριν από την επίσκεψη του Ολι Ρεν στην Αθήνα, έτσι ώστε στις 9 Μαρτίου οπότε και θα συνεδριάσει το κολλέγιο των επιτρόπων να έχει κλείσει το θέμα των πρόσθετων μέτρων για να υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις στήριξης από τους ευρωπαίους εταίρους.

    "Αν χρειαστεί να λάβουμε νέα μέτρα θα το κάνουμε για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος κατά 4%'', τόνισε σε συνέντευξη στο Economist, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν ζήτησε ποτέ σχέδιο διάσωσης, αλλά να μπορέσει να δανειστεί με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

    Το πρόγραμμα σταθερότητας και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κομισιόν και τις χώρες της Ευρωζώνης, αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

    Συνέντευξη Πάγκαλου στο BBC

    Η Ιταλία έκανε περισσότερα από την Ελλάδα για να αποκρύψει την κατάσταση των οικονομικών της, προκειμένου να διασφαλίσει την είσοδό της στην Ευρωζώνη, είπε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στη ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέκρινε και την στάση της Γερμανίας απέναντι στην ελληνική κρίση, λέγοντας ότι η Αθήνα ποτέ δεν έλαβε αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος είπε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα έφθανε σε αυτό το σημείο αν υπήρχε ισχυρότερη ηγεσία εντός της ΕΕ.

    Η αξιοπιστία του Ευρώ στις αγορές εξαρτάται από την επίτευξη των ελληνικών στόχων για μείωση του ελλείμματος κατά 4% αυτό το έτος, τόνισε από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Παράλληλα πρόσθεσε πως η εμπιστοσύνη στο Ευρώ θα αποκατασταθεί μόνο αν η Ελλάδα και άλλες χώρες με υψηλό χρέος χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του.

    Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται οι ενδιάμεσες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, με αφορμή και την κρίση στην ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε στην ανάγκη ευθύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

    Την ίδια ώρα, η Standard & Poor's ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά μία ή δύο βαθμίδες εντός του επόμενου μήνα, αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο ξένος οίκος επικαλούμενος πτωτικούς κινδύνους για την ανάπτυξη που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα σταθερότητας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33724

    [02] Οκτώ κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων για την δολοφονία Χατζηκωστή

    Πεμπτη, 25 02 2010 10:38

    Οκτώ κατηγορίες απαγγέλθηκαν από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο εναντίον των αδελφών Έλενας Σκορδέλη και Τάσου Κρασοπούλη για την δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή, διευθύνοντος συμβούλου του εκδοτικού συγκροτήματος "ΔΙΑΣ", στις 11 Ιανουαρίου.Οι κατηγορίες αφορούν συνωμοσία για φόνο, φόνο εκ προμελέτης, μεταφορά και χρήση εκρηκτικών υλών και πυροβόλου όπλου. Τα δύο αδέλφια δεν παραδέχθηκαν ενοχή στις κατηγορίες.

    Η κατηγορούσα Αρχή, δια του Εισαγγελέα Σάββα Μάτσα, ζήτησε να παραμείνουν οι Σκορδέλη και Κρασοπούλης υπό κράτηση μέχρι την συνέχιση της δίκης τους τον Ιούνιο του 2010.

    Ο δικηγόρος του Κρασοπούλη, Μάριος Γεωργίου είπε ότι ο πελάτης του είναι έτοιμος να πληρώσει μέχρι και 250.000 ευρώ εγγύηση ώστε να αφεθεί ελεύθερος.

    Ο δικηγόρος της Σκορδέλη, Μιχαλάκης Κυπριανού αναφέρθηκε σε χρηματική εγγύηση και κατ' οίκον περιορισμό της πελάτισσάς του έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

    Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο θα αποφασίσει ενδιάμεσα την Παρασκευή, αν τα αδέλφια Αναστάσιος Κρασοπούλης και Έλενα Σκορδέλη θα παραμείνουν υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους στις 7, 8, 9, 10 και 11 Ιουνίου 2010.

    Ο άλλος κατηγορούμενος Ανδρέας Γρηγορίου δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, αφού νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και δεν μπορεί να μετακινηθεί λόγω της κατάστασής του, σύμφωνα με ιατρικό πιστοποιητικό που κατατέθηκε στο δικαστήριο.

    Ο Γρηγορίου θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 21 Απριλίου οπότε θα απαγγελθούν και σε εκείνον οι κατηγορίες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33733

    [03] Περαιτέρω στοιχεία για τη συγχώνευση Olympic - Aegean

    Πεμπτη, 25 02 2010 11:10

    Περαιτέρω λεπτομέρειες για τους όρους συγχώνευσης Olympic Air και Aegean δόθηκαν στη δημοσιότητα σε απάντηση σχετικής επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως αναφέρεται σε ανακοινώσεις της MIG και της Aegean.

    - Μεταξύ του ομίλου Βασιλάκη και του ομίλου Λασκαρίδη, μετόχων της "Αεροπορίας Αιγαίου ΑΕ" (Aegean) που ελέγχουν συνολικά 55,3% του μετοχικού της κεφαλαίου, αφενός και της Marfin Investment Group (MIG), μόνης μετόχου των εταιρειών Olympic Air, Olympic Handling ΑΕ Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών και Olympic Engineering ΑΕ Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών την 22.2.2010 σχετική δεσμευτική συμφωνία (προσύμφωνο).

    Οι υπόλοιποι μέτοχοι της Aegean (όμιλοι Β. Κωνσταντακόπουλου, Γ. Δαυίδ, Λ. Ιωάννου, Τράπεζα Πειραιώς), οι οποίοι είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της δεν είναι συμβαλλόμενοι στην ως άνω σύμβαση, τελούσαν όμως εν γνώσει της υπό διαπραγμάτευσιν συμφωνίας, έχουν προσκληθεί και αναμένεται να προσχωρήσουν σε αυτήν.

    - Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της παροχής της εγκρίσεως των αρμοδίων αρχών ανταγωνισμού καθώς και εγκρίσεων που τυχόν απαιτηθούν κατά την πρόοδο της διαδικασίας από άλλες αρμόδιες αρχές.

    - Το 100% του μετοχικού κεφαλαίου των OLYMPIC AIR, OLYMPIC HANDLING και OLYMPIC ENGINEERING, μετά την ολοκλήρωση προγραμματισμένης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 97,5 εκ. ευρώ από τη MIG, αποτιμήθηκε σε 210 εκατ. ευρώ, ήτοι το σύνολο της μέχρι στιγμής επένδυσης της MIG. Ποσό 48,5 εκατ. ευρώ από το αντάλλαγμα της συναλλαγής θα καταβληθεί από την AEGEAN στη MIG σε μετρητά, ενώ με το υπόλοιπο ποσό η MIG θα καλύψει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της AEGEAN με μετρητά με τιμή διάθεση 6,2 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης η συμμετοχή της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης εταιρείας θα ανέλθει σε 26,6% οπότε το ποσοστό των παλαιών μετόχων της AEGEAN θα περιορισθεί αναλογικά στο 73,4%. Τα οικονομικά στοιχεία της 31.12.2009 που αποτέλεσαν τη βάση της συναλλαγής θα επιβεβαιωθούν στα πλαίσια διαδικασίας ελέγχου από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές.

    - Η λήψη της εγκρίσεως της ΕΕ, η οποία λόγω των οικονομικών μεγεθών των συμμετεχουσών επιχειρήσεων είναι αρμοδία, εκτιμάται ότι θα έχει χορηγηθεί μέχρι την 30.9.2010, ημερομηνία μετά την οποία σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο αποκρατικοποίησης είναι δυνατή η εκτέλεση της συναλλαγής. Θα ακολουθήσει η υλοποίηση των επιμέρους διαδικαστικών ενεργειών (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και μεταβίβαση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου των OLYMPIC AIR, OLYMPIC HANDLING και OLYMPIC ENGINEERING, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας και συγχώνευση των δραστηριοτήτων του πτητικού έργου), η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών έως έξι μηνών.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33735

    [04] Τουρκία: Κατηγορίες κατά 8 αξιωματικών

    Πεμπτη, 25 02 2010 09:59

    Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον οκτώ αξιωματικών του στρατού που εμπλέκονται στην συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι οκτώ ύποπτοι, πέντε εν ενεργεία αξιωματικοί και τρεις απόστρατοι, ανάμεσά τους και δύο πρώην στρατηγοί, ανακρίθηκαν για πολλές ώρες από τους εισαγγελείς πριν μεταφερθούν σε φυλακές της πόλης, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.Την Τετάρτη, το ίδιο δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον παράνομης οργάνωσης και αποφάσισε τη φυλάκιση δώδεκα στρατιωτικών, ανάμεσά τους δύο εν ενεργεία ναύαρχοι, δύο απόστρατοι και ένας στρατηγός, καθώς και άλλων ανώτατων αξιωματικών. Αντίθετα, το δικαστήριο αποφάσισε την απελευθέρωση περίπου δέκα άλλων υπόπτων. Περίπου πενήντα στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση αυτή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33726

    [05] Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

    Πεμπτη, 25 02 2010 08:15

    Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην χθεσινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για τα οικονομικά μέτρα και το ασφαλιστικό ενώ μαζικότερες σε σχέση με προηγούμενες ήταν οι συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Κατά την εξέλιξη των δυο πορειών ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ περίπου 300 άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, κατάφεραν να μπούνε μέσα στην πορεία προκαλώντας φθορές σε 13 καταστήματα και σε πέντε ATM τραπεζών. Στα επεισόδια που ακολούθησαν τραυματίσθηκαν ελαφρά 23 αστυνομικοί ενώ τρία άτομα συνελήφθησαν.

    Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν στην πορεία των συνδικάτων από το Πεδίον Άρεως στο Σύνταγμα, καθώς μικρή ομάδα διαδηλωτών έσπασε τις βιτρίνες του βιβλιοπωλείου Ιανός, λόγω της απόλυσης 3 εργαζομένων.

    Να υιοθετήσει ένα μίγμα οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που δεν θα οδηγούν σε ύφεση, αλλά στη δημιουργία θέσεων εργασίας κάλεσε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

    Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τον Μάρτιο, δήλωσε από την πλευρά του, στο Reuters ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

    Την αλληλεγγύη των εργαζομένων της Ευρώπης στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά ελλείμματα εξέφρασε ο γραμματέας των ευρωπαϊκών συνδικάτων Τζον Μονκς.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ Είδηση: 33723

    [06] Μπερλουσκόνι: Η αριστερά επιδιώκει εισβολή των ξένων

    Πεμπτη, 25 02 2010 09:43

    Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατηγόρησε την αριστερά ότι επιδιώκει μια εισβολή των ξένων" στη χώρα για να "διευρύνει την εκλογική της βάση", σε ομιλία του εν όψει των τοπικών εκλογών του επόμενου μήνα. Η σκλήρυνση των μέτρων πάταξης της λαθρομετανάστευσης υπήρξε, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, δημοφιλής κυβερνητική πρωτοβουλία - και ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να επανέρχεται στο θέμα αυτό εν όψει των τοπικών εκλογών της 28ης και 29ης Μαρτίου - εν μέρει για να εκτρέψει την προσοχή από τα σκάνδαλα διαφθοράς που απειλούν να πλήξουν τις εκλογικές προοπτικές της δεξιάς συμμαχίας της οποίας ηγείται.

    "Η αριστερά θέλει να άρει τις πύλες για να εισβάλλουν οι ξένοι", είπε ο καβαλιέρε σε προεκλογική ομιλία του - υποστηρίζοντας ότι στόχος τους δεν είναι να ανακουφίσουν τους μετανάστες. Από την πλευρά της, η Μαρίνα Σερένι Σερένι του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι "Πλέον η αλήθεια είναι ξεκάθαρη σε όλους. . . ο πρωθυπουργός ανεβάζει τους τόνους και λέει ανοησίες για να κρύψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει". Ο Γκουίντο Μπερτολάσο, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Ιταλίας, και ο Ντένις Βερντίνι, εθνικός συντονιστής του κόμματος του Μπερλουσκόνι, αντιμετωπίζουν έρευνα για σκάνδαλο διαφθοράς ενώ δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα La Repubblica την περασμένη εβδομάδα κατέδειξε ότι η δημοτικότητα του Μπερλουσκόνι υποχώρησε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 46%.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33725

    [07] Αντιπαράθεσης συνέχεια για την Εξεταστική

    Πεμπτη, 25 02 2010 10:22

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία. H Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη συζήτηση ερώτησης της το πρωί στη Βουλή για τις γονικές παροχές, χαρακτήρισε λάθος την επιλογή της εξεταστικής για την οικονομία, καθώς, όπως είπε, θα οδηγήσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας σε μία δίνη που δε θα έχει τέλος. Η ΝΔ, πρόσθεσε, τιμωρήθηκε για την πολιτική της με τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της.

    Απάντηση Φ. Σαχινίδη

    Η λογική της εξεταστικής είναι εθνικά επιζήμια, η ανταλλαγή πυρών από τα δύο μεγάλα κόμματα θα έχει έναν κερδισμένο, αυτούς που επιβουλεύονται την Ελλάδα, πρόσθεσε.

    Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, είπε ότι αν υπάρχουν ευθύνες, αυτές κάποια στιγμή πρέπει να αποδοθούν.

    Αν, είπε, οι της ΝΔ πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβούνται, η εξεταστική μπορεί να γίνει και να αναζητήσει αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην καταγραφή των στοιχείων την περίοδο 2008-2009.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: Σε τροχιά σύγκρουσης για την εξεταστική Είδηση: 33732

    [08] Οκτώ νεκροί από πυραύλους στη μεθόριο Πακιστάν - Αφγανιστάν

    Πεμπτη, 25 02 2010 10:16

    Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ εκτόξευσε τρεις πυραύλους στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν, στη μεθόριο Πακιστάν-Αφγανιστάν, χθες Τετάρτη, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους που, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν, ήταν ισλαμιστές μαχητές. Η επίθεση είχε στόχο κρησφύγετο του λεγόμενου "δικτύου Χακάνι", μιας "φράξιας των Ταλιμπάν", σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, που προβαίνει σε επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Παρόμοια επίθεση την περασμένη εβδομάδα στο κοντινό χωριό Ντάντι Νταρπαχέλ είχε σκοτώσει τον Μοχάμαντ Χακάνι, γιο του Τζαλαλουντίν Χακάνι, του ηγέτη της ίδιας "φράξιας".

    Μετά την πυραυλική επίθεση στο χωριό Ντάργκι Μάντι, 4 χλμ. βόρεια της Μιρανσάχ, της μεγαλύτερης πόλης στην επαρχία του Βόρειου Ουαζιριστάν, ξέσπασε φωτιά.

    Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν είπαν ότι σκοτώθηκαν οκτώ "μαχητές", περιλαμβανομένων και "τριών ξένων", χωρίς να δώσουν πληροφορίες για τις ταυτότητές τους.

    Επίσημα, το Πακιστάν, μια χώρα που θεωρείται βασικός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, αντιτίθεται στις επιθέσεις με αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, χαρακτηρίζοντάς τις παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας που εντείνουν τα "αντιαμερικανικά αισθήματα" του πληθυσμού και περιπλέκουν τις προσπάθειες του Ισλαμαμπάντ να καταπολεμήσει τον "εξτρεμισμό". Πάντως θεωρείται δεδομένο ότι αρκετές από τις επιθέσεις γίνονται με τη συναίνεση του Πακιστάν.

    Αν και επίσημα το Ισλαμαμπάντ δε σχεδιάζει να εξαπολύσει νέα μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Ταλιμπάν, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας συνέλαβαν τρία κορυφαία στελέχη των Αφγανών Ταλιμπάν τις τελευταίες εβδομάδες, περιλαμβανομένου του μουλά Άμπντουλ Γκάνι Μπαραντάρ.

    Ο Αμερικανός στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέας, που επισκέφθηκε το Πακιστάν, εξήρε τις επιχειρήσεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας εναντίον των εξτρεμιστών.

    Σε άλλα επεισόδια στο Βόρειο Ουαζιριστάν, οι αρχές ανακάλυψαν τις σορούς τριών μελών φυλής των Παστούν που εκτελέστηκαν από εξτρεμιστές που τους θεωρούσαν κατάσκοπους των Αμερικανών, μια γυναίκα και ένα παιδί σκοτώθηκαν από έκρηξη νάρκης στην περιοχή Μοχμάντ, ενώ τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση ισλαμιστών μαχητών εναντίον μιας οχηματοπομπής στο Κουράμ.

    Στην Πεσάβαρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, τέσσερα αδέλφια, από 4 έως 17 ετών, σκοτώθηκαν όταν Ταλιμπάν εκτόξευσαν ρουκέτα εναντίον κατοικημένης περιοχής στην πόλη, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Πάνω από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βομβιστικές επιθέσεις καθώς και επιθέσεις αυτοκτονίας στο Πακιστάν από τον Ιούλιο του 2007.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 33729

    [09] Επεισόδια την Τετάρτη στο ΑΠΘ

    Πεμπτη, 25 02 2010 10:01

    Άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων Ασφαλείας επενέβησαν την Τετάρτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έπειτα από επίθεση ομάδας εξωπανεπιστημιακών, που εισήλθαν στους χώρους του, καταστρέφοντας τις πύλες εισόδου της Πανεπιστημιούπολης. Περίπου 30 άτομα, που έφεραν φορητή γεννήτρια ρεύματος και ηλεκτρικά σιδεροπρίονα, απείλησαν τους υπαλλήλους φύλαξης και κατέστρεψαν αρχικά, τις μπάρες εισόδου του Πανεπιστημίου επί της οδού Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια τις εισόδους επί της Εγνατίας. Η ομάδα επιχείρησε να εισέλθει στο κτήριο διοίκησης του Πανεπιστημίου αλλά μετά την επέμβαση των Ειδικών Δυνάμεων Ασφαλείας απωθήθηκε εκτός Πανεπιστημίου.

    Δηλώσεις του πρύτανη Αναστάσιου Μάνθου

    Ωστόσο, ύστερα από την αποχώρηση των Δυνάμεων Ασφαλείας, άλλη ομάδα εξωπανεπιστημιακών εισήλθε στο κτήριο διοίκησης, το οποίο έθεσε υπό κατάληψη.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος "για την παρέμβαση των Δυνάμεων Ασφαλείας δεν απαιτείται πλέον προηγούμενη απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου καθώς βρίσκονται σε ισχύ δύο πάγιες και ομόφωνες αποφάσεις της Συγκλήτου (τον Ιούνιο του 2008 και το Δεκέμβριο του 2009), σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται η άμεση προστασία των ανθρώπων και των υποδομών του Πανεπιστημίου από δημόσιες δυνάμεις όταν αυτοί δέχονται απειλές ή επίθεση και όταν επιχειρούνται καταστροφές".

    "Το άσυλο αφορά την προστασία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, όχι καταστροφές" υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 33727

    [10] Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Μ. Νίμιτς στα Σκόπια

    Πεμπτη, 25 02 2010 10:14

    Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια του μεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς. Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι ενώ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκρούεφσκι, σημείωσε ότι το βασικό αντικείμενο της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι το θέμα του ονόματος. «Πραγματοποίησα εντατικές συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας. Διέκρινα ισχυρή επιθυμία να λυθεί το πρόβλημα αυτό. Ελπίζω ότι, βάσει των συνομιλιών στα Σκόπια και την Αθήνα θα μπορέσουμε να εντατικοποιήσουμε τη διαδικασία, η οποία είχε επιβραδυνθεί κατά τους τελευταίους μήνες και να δούμε, εάν υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, το οποίο βρίσκεται στη διεθνή ατζέντα επί πάρα πολύ μακρά περίοδο», είπε ο κ. Νίμιτς.

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ επανέλαβε ότι, τα δύο μέρη έχουν διαφορετικές θέσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε πως χρειάζονται προσπάθειες και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων. Ο Μάθιου Νίμιτς θα φτάσει το απόγευμα στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει επαφές με την ηγεσία του ΥΠΕΞ.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 , ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33728

    [11] Στην Αθήνα ο Μαχμούντ Αμπάς

    Πεμπτη, 25 02 2010 10:28

    Με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία θα συναντηθεί ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, που επισκέπτεται τη χώρα μας. Στις 12:00 θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ενώ αργότερα το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Το απόγευμα θα έχει συνομιλίες με τη γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα.

    Πηγή: NET Είδηση: 33730


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 February 2010 - 9:54:46 UTC