Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χιλή: Φόβοι για φονικό τσουνάμι μετά το σεισμό
  • [02] Κρίσιμες συναντήσεις Παπανδρέου με Μέρκελ-Ομπάμα
  • [03] Eπιδρομή ισλαμιστών εξτρεμιστών στις Φιλιππίνες

    [01] Χιλή: Φόβοι για φονικό τσουνάμι μετά το σεισμό

    Σαββατο, 27 02 2010 18:06

    Δείτε τα video

    Σφοδρό το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Χιλή που επλήγη τα ξημερώματα από έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς που καταγράφονται στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στους 122 έχουν καταμετρηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή οι νεκροί -από τους οποίους περισσότεροι από 85 άνθρωποι, μόνο στην περιοχή Μαουλέ της νότιας Χιλής- από τον ισχυρότατο σεισμό των 8,8 Ρίχτερ, που έπληξε τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, τη λατινοαμερικανική χώρα. Οι αρχές φοβούνται δραματική αύξηση του αριθμού των θυμάτων. Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στον Ειρηνικό καθώς τις επόμενες ώρες πολλά νησιά απειλούνται από επερχόμενο τσουνάμι.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν, στην κεντρική χώρα ενώ η πρωτεύουσα Σαντιάγο όπως και άλλες μεγάλες πόλεις έχουν παραλύσει, κλειστό είναι το διεθνές αεροδρόμιο, ενώ η Πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέ κάνει έκκληση για ψυχραιμία καθώς ο κόσμος είναι σε κατάσταση σοκ.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους του Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι, κύματα ύψους ως 4,8 μέτρων είναι πιθανό να πλήξουν τις ακτές των νησιών της Χαβάης. "Πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα για την προστασία της ζωής των ανθρώπων αλλά και για την προστασία της περιουσίας τους. Όλες οι ακτές κινδυνεύουν", προστίθεται στην ανακοίνωση του κέντρου. Εκτιμάται ότι το πρώτο τσουνάμι θα πλήξει τη Χαβάη στις 11:19 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδας). Με τσουνάμι απειλείται και το Νησί του Πάσχα, δήλωσε η Πρόεδρος Μπασελέτ και πρόσθεσε ότι οι παράκτιες περιοχές του νησιού εκκενώνονται.

    Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε και για τη Γαλλική Πολυνησία. Το πρώτο κύμα αναμένεται να πλήξει τα νησιά Γκαμπιέ της Γαλλικής Πολυνησίας στις 15:50 ώρα Γκρήνουιτς (17:50 ώρα Ελλάδας), την Ταϊτή στις 17:50 ώρα Γκρήνουιτς και τα νησιά Μπόρα Μπόρα στις 18:15 ώρα Γκρήνουιτς, ανακοίνωσε ο Ύπατος Αρμοστής της Γαλλικής Πολυνησίας, ο οποίος τόνισε ότι ο κίνδυνος θα παραμείνει τουλάχιστον για δυο ώρες μετά το πρώτο κύμα και ότι ζητήθηκε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές.

    Εξάλλου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση όπως εξελίσσεται όσον αφορά το τσουνάμι που προκαλεί ο ισχυρός σεισμός στη Χιλή και τόνισε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει τη Χιλή αυτήν "την ώρα της ανάγκης". Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Χαβάη δήλωσαν ότι ετοιμάζονται ν' αρχίσουν εκκενώσεις παράκτιων περιοχών.

    "Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση και κυρίως τους κινδύνους για τσουνάμι. Οι προσευχές μας και η σκέψη μας είναι κοντά στο λαό της Χιλής. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε αυτήν την ώρα της ανάγκης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.

    Έτοιμη να βοηθήσει τα θύματα του σεισμού στη Χιλή είναι και η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει "σε στενή επαφή" με την πρόεδρο της Χιλής και με τον εκλεγμένο διάδοχό της Σεμπαστιάν Πινέρα.

    Τη λύπη τους για το τραγικό αυτό συμβάν αλλά και την αλληλεγγύη τους προς το λαό της Χιλής εξέφρασαν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    Άμεση αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης

    Άμεση υπήρξε η αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης μετά τη γνωστοποίηση του μεγάλου σεισμού στη Χιλή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είχε το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με την πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα, Σοφία Πρατς με την οποία συζήτησε «για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες ομογενείς στη Χιλή».

    Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε «εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης βαθύτατα συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες της Κυβέρνησης της Χιλής», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, γνωστοποίησε ότι «στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-368 1912».

    Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες, η επικοινωνία με τη Χιλή είναι πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει εικόνα για την τύχη των Ελλήνων που ζουν εκεί, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότεροι Έλληνες ομογενείς ζουν στο Σαντιάγο, ενώ ο σεισμός έγινε 320 χιλιόμετρα νοτιότερα.

    «Έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με την πρεσβεία μας, αν και η επικοινωνία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ακόμα δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής. Συγκεντρώνουμε στοιχεία», πρόσθεσε.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Φονικός σεισμός στη Χιλή Είδηση: 33839

    [02] Κρίσιμες συναντήσεις Παπανδρέου με Μέρκελ-Ομπάμα

    Σαββατο, 27 02 2010 13:02

    Κρίσιμες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι οι συναντήσεις κορυφής που θα έχει ο Πρωθυπουργός σε Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες με τους ηγέτες των δύο χωρών, στις 5 και 9 Μαρτίου αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, την εκτίμηση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και θα προβεί στις σωστές ενέργειες ώστε να διασφαλίσει μία αποτελεσματικη απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα, εξέφρασαν οι ΗΠΑ κατά τη τηλεδιάσκεψη κορυφής την Παρασκευή, μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα, της Αγκελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, όπου μεταξύ άλλων εξετάστηκε και η δημοσιονομική κρίση στη χώρα μας. Οι τελευταίες εξελίξεις συζητήθηκαν και στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της "Ντόιτσε Μπανκ" Γιόζεφ Ακερμαν.

    Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνάντηση των κ. Ομπάμα και Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, στην οποία επισημαίνεται ότι "ο Πρόεδρος Ομπάμα θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Ελληνα Πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, στις 9 Μαρτίου. Η Ελλάδα είναι μόνιμος σύμμαχος των ΗΠΑ στις κοινές μας προσπάθειες για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας τόσο στην περιοχή της όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ως γενέτειρα της δημοκρατίας η Ελλάδα μοιράζεται με τις ΗΠΑ βαθείς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς. Ο πρόεδρος προσβλέπει στις διαβουλεύσεις του με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου σε ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών ζητημάτων".

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, δήλωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, και οι άλλοι δύο ηγέτες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συζήτησαν την κρίση στην Ελλάδα αλλά και τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, τα πυρηνικά.

    Ακόμη, ρωτήθηκε για το αν ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί επαρκή την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους και απάντησε πως οι ΗΠΑ, "πιστεύουν πως η Ε.Ε. μπορεί και θα προβεί στις σωστές ενέργειες ώστε να διασφαλίσει μια αποτελεσματική απάντηση στην κρίση στην Ελλάδα".

    Επίσης ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 9 Μαρτίου και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα.

    Στις 5 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Βερολίνο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33836

    [03] Eπιδρομή ισλαμιστών εξτρεμιστών στις Φιλιππίνες

    Σαββατο, 27 02 2010 11:14

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν από επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών στο χωριό Τουμπίγαν, κοντά στην πόλη Μαλούσο, στις νότιες Φιλιππίνες, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Μπασιλάν. Περίπου 70 μέλη της οργάνωσης Άμπου Σαγιάφ επέδραμαν την αυγή στο χωριό, περίπου 900 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, δήλωσε ο Αντόνιο Μεντόσα, αξιωματούχος της αστυνομίας. "Οι απώλειες ήταν ένα μέλος κυβερνητικής πολιτοφυλακής και 12 άμαχοι", είπε. Ο Μεντόσα πρόσθεσε ότι οι τραυματισμένοι χωρικοί μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε κοντινά νοσοκομεία για τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ στην περιοχή στάλθηκαν δυνάμεις του στρατού για να καταδιώξουν τους δράστες της επίθεσης. Η επίθεση σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας διέσωσαν, στην κοντινή πόλη Σουμίσιπ, δυο Κινέζους οι οποίοι είχαν απαχθεί από μαχητές της Άμπου Σαγιάφ πριν τρεις μήνες και πλέον.

    Ο Μεντόσα δεν διευκρίνισε εάν η επίθεση σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη καταδίωξη, από τα κυβερνητικά στρατεύματα, των απαγωγέων, μετά την χθεσινή απελευθέρωση των ομήρων.

    Οι διασωθέντες, Ζι Σουν Λου, 51 ετών, και Μπο Σουνγκ Ταν, 27, βρίσκονταν σε ένα εργοστάσιο κοντραπλακέ όταν απήχθησαν, την 10η Νοεμβρίου.

    Η Άμπου Σαγιάφ, η μικρότερη αλλά πιο βίαιη μουσουλμανική ένοπλη παράταξη του νότου, η οποία θεωρείται σχετιζόμενη με την αλ Κάιντα, έχει διεκδικήσει την ευθύνη για μερικές από τις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει απαγάγει πολλούς ξένους υπήκοους αλλά και ντόπιους, ειδικά πλούσιους επιχειρηματίες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33831


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 February 2010 - 17:53:23 UTC