Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το ν/σ για τα νέα μέτρα
  • [02] Προφυλακίσεις για το δομημένο ομόλογο
  • [03] Στους δρόμους οι Πορτογάλοι για τα μέτρα λιτότητας
  • [04] Σε εξέλιξη καταλήψεις του υπ. Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
  • [05] Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ:« Είναι μέτρα επώδυνα, αλλά και αναγκαία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.»
  • [06] Σεισμική δόνηση 6,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

    [01] Στη Βουλή το ν/σ για τα νέα μέτρα

    Πεμπτη, 04 03 2010 10:34

    Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συζητείται σήμερα και θα ψηφιστεί την Παρασκευή το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.Τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα ισχύσουν τουλάχιστον όσο η χώρα θα βρίσκεται υπό επιτήρηση. Το απόγευμα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσουν από τις 15 Μαρτίου.

    Οι περικοπές και από πότε θα αρχίσουν

    Λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα θα δοθούν και με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους εφαρμογής του νόμου.

    Η αρχή γίνεται με την αναδρομική μείωση κατά 30% των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής αδείας που λαμβάνουν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνεχίζεται με την περικοπή κατά 12% όλων των επιδομάτων.

    Οι περικοπές θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα αναδρομικά από την 1η του έτους και η παρακράτηση θα γίνει ανάλογα με το ύψος της περικοπής για κάθε υπάλληλο.

    Για ποσά αναδρομικής περικοπής έως 150 ευρώ η παρακράτηση θα γίνει εφάπαξ. Από 150-300 σε δύο μηνιαίες δόσεις. Από 300-600 σε 4 δόσεις, από 600-1000 ευρώ σε 6 μηνιαίες δόσεις και άνω των 1000 ευρώ τα ποσά θα παρακρατηθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις.

    Από τις περικοπές εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών, οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, τα επιδόματα ειδικής απασχόλησης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και τα επιδόματα ειδικών συνθηκών εργασίας και επικίνδυνης εργασίας, το καταδυτικό και το επίδομα κινδύνου, που καταβάλλεται στους στρατιωτικούς και το ειδικό επίδομα ραδιενέργειας που λαμβάνει το προσωπικό του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και της επιτροπής ατομικής ενέργειας.

    Από τις 15 Μαρτίου οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ

    Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ θα ισχύσουν από τις 15 Μαρτίου, ενώ από τις 2 Μαΐου επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος 5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από όλα τα νοικοκυριά.

    Η επιβάρυνση που προκύπτει από την επιβολή αυτή του φόρου σε μια οικογένεια με κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος γύρω στις 1770 κιλοβατώρες το τετράμηνο, θα είναι της τάξης των 9,7 ευρώ.

    Όσον αφορά στο φόρο πολυτελείας στα αυτοκίνητα μεγάλης αξίας επιβάλλεται σε ποσοστό 10%-έως 30% τιμή χονδρικής πώλησης, ανάλογα με την τιμή του αυτοκινήτου.

    Δεν αφορούν τις συντάξεις οι περικοπές στα δώρα

    Επίσης, προβλέπεται πρόσθετη φορολογία σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, νέα έκτακτη εισφορά από όσους έχουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ και φορολόγησή τους με 45% και νέες επιβαρύνσεις στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

    Παράλληλα, παγώνουν οι συντάξεις, χωρίς όμως περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας των συνταξιούχων.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου στη ΝΕΤ

    Μιλώντας το πρωί στη ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, δήλωσε πως η κυβέρνηση πήρε σκληρά μέτρα μπροστά στο φόβο διάλυσης του κράτους και εκτίμησε ότι η χώρα θα βγει από αυτή την κρίση.

    "Βάζουμε μπροστά την ανάπτυξη, μέσω του ΕΣΠΑ" πρόσθεσε και εκτίμησε ότι μέσα στο 2010 η απορροφητικότητα θα φτάσει στο 15%.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 34024

    [02] Προφυλακίσεις για το δομημένο ομόλογο

    Πεμπτη, 04 03 2010 10:41

    Προφυλακίζονται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας οι τρεις υπεύθυνοι της εταιρίας "Ακρόπολις Χρηματιστηριακή", για την υπόθεση των ομολόγων. Oι κ.κ Θοδωρής Πρυνιωτάκης και Γιώργος Αποστολίδης απολογήθηκαν στον εφέτη ανακριτή Γιώργο Λέκκα κατηγορούμενοι για απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και φοροδιαφυγή σε σχέση με το δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο υπερτιμολογημένο κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ και σε αλλα τρία ταμεία. Εξήντα τρείς επενδυτές της "Ασπις Καπιταλ" κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του πρώην Προέδρου του Ομίλου ΑΣΠΙΣ Παύλου Ψωμιάδη, της συζύγου και της κόρης του, ζητώντας να προσημειωθούν και να υποθηκευτούν τα ακίνητά τους έως του ποσού των 8,5 εκ ευρω. Η "Ασπις Καπιταλ" ειναι επενδυτική εταιρία που πωλούσε σε επενδυτές ομόλογα με την υπόσχεση οτι θα εχουν απόδοσης της τάξης του 7 και του 8%.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 34023

    [03] Στους δρόμους οι Πορτογάλοι για τα μέτρα λιτότητας

    Πεμπτη, 04 03 2010 09:14

    Ημέρα απεργίας σήμερα στην Πορτογαλία για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η σοσιαλιστική κυβέρνηση, μεταξύ αυτών και το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα. Η κινητοποίηση αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και μία δοκιμασία για την κυβέρνηση της χώρας, που μετά την Ελλάδα δέχεται πιέσεις από τις αγορές για μείωση των δαπανών.

    Στη δίνη της κρίσης η Πορτογαλία

    Τα συνδικάτα της χώρας, διαμαρτύρονται για το φετινό πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα σημειώνοντας ότι η κατάσταση των εργαζομένων επιδεινώνεται εδώ και χρόνια καθώς έχουν ήδη γίνει περικοπές παροχών και μειώσεις στις συντάξεις.

    Προειδοποιούν μάλιστα με νέες απεργίες αν η κυβέρνηση προχωρήσει στο πάγωμα των μισθών πέραν του τρέχοντος έτους, ενδεχόμενο που παραμένει ανοιχτό.

    Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με την ανεργία να βρίσκεται στο 10% το υψηλότερο ποσοστό της τα τελευταία 25 χρόνια κει τους ρυθμούς ανάπτυξης να έχουν μειωθεί δραματικά.

    Πηγή: Reuters

    Είδηση: 34019

    [04] Σε εξέλιξη καταλήψεις του υπ. Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

    Πεμπτη, 04 03 2010 08:25

    Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις σε ένδειξη αντίδρασης στα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σε εξέλιξη βρίσκεται κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών από μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ συλλαλητήρια θα πραγματοποιήσουν σήμερα η ΑΔΕΔΥ στις 6 μμ στα Προπύλαια και το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Απεργίες προαναγγέλλει και η ΓΣΕΕ. Στο μεταξύ, κατάληψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κοραή πραγματοποιούν από χθες το βράδυ, οι απολυμένοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας. Διαμαρτύρονται για τη μη τήρηση των όσων συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση. Κλειστή παραμένει η Πανεπιστημίου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: Συναντήσεις Παπανδρέου με κοινωνικούς φορείς για τα μέτρα

    Είδηση: 34017

    [05] Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ:« Είναι μέτρα επώδυνα, αλλά και αναγκαία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.»

    Πεμπτη, 04 03 2010 11:12

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Σπύρο Φρεμεντίτη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δύσκολη μέρα σήμερα;»

    Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Ασφαλώς είναι δύσκολη μέρα, με μέτρα που είναι επώδυνα, από εκεί και μετά είναι μέτρα αναγκαία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι εισπρακτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν;»

    Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Ναι, είναι εισπρακτικά τα μέτρα, περιορισμού του ελλείμματος ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί η χώρα στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που έχει εξαγγείλει και για το οποίο έχει δεσμευτεί στην ΕΕ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πόσο επηρεάζουν αυτά τα μέτρα και σε τι επηρεάζουν ασφαλιστικά ταμεία και συντάξεις;»

    Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις είναι το πάγωμα των συντάξεων, η μη χορήγηση αυξήσεων για το έτος που διανύουμε. Από την άλλη πλευρά βεβαίως, εδώ δεν υπάρχει περικοπή που υπάρχει στα δώρα και στα επιδόματα και είναι αυτό μέσα σε αυτή τη συγκυρία, μια θετική εξέλιξη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από πότε θα είναι η ισχύς των μέτρων;»

    Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Για τα περισσότερα μέτρα είναι από την ψήφιση του νόμου. Για την περίοδο που διανύουμε δεν θα δοθούν αυξήσεις από τις αρχές του χρόνου, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Επηρεάζονται τα ασφαλιστικά ταμεία από αυτά τα μέτρα;»

    Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Έχουν επηρεαστεί ήδη τα ασφαλιστικά ταμεία από προηγούμενες αποφάσεις, δηλαδή έχει περιοριστεί σημαντικά η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, έχουμε αναλάβει την υποχρέωση ως υπουργείο να βελτιώσουμε τα οικονομικά των ταμείων μέσα από την αύξηση των εισροών, δηλαδή τα έσοδα και μέσα από την περιστολή των δαπανών, κυρίως της φαρμακευτικής περίθαλψης, όπου εκεί οι δαπάνες είναι υπέρογκες για τα ταμεία. 25% περίπου από αυτούς που εργάζονται είναι ανασφάλιστοι, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουμε σε εξέλιξη μέτρα για την περιστολή της δαπάνης στο φάρμακο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τα μέτρα αυτά θα έχουν επέκταση στον ιδιωτικό τομέα;»

    Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Δεν τίθεται τέτοιο θέμα για τον ιδιωτικό τομέα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μπορεί να τεθεί το επόμενο διάστημα;»

    Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Ένα τέτοιο μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα και την μείωση των εσόδων των ταμείων, γιατί καταβάλλονται εισφορές για τα δώρα, τα οποία καταβάλλονται στους εργαζόμενους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με τις υπερωρίες των δημοσίων υπαλλήλων, τι θα γίνει;»

    Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Εκεί υπάρχει ένας περιορισμός μέχρι το 30%, βέβαια για πολλές υπηρεσίες όπως και για τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία ή για εργαζόμενους άλλους που είχαν αντί επιδόματος αυτές τις υπερωρίες, υπάρχει μια σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα περιμένουμε και ένα επώδυνο ασφαλιστικό σύστημα;»

    Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Τα μέτρα τα οποία σχεδιάζουμε για το ασφαλιστικό θα είναι επώδυνα για αυτούς που μέχρι σήμερα δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εφαρμογή των κανόνων που πρέπει να ισχύουν για όλους. Θα είναι όμως για αυτούς που μέχρι τώρα είχαν μάθει είτε να εκμεταλλεύονται την αδυναμία των ταμείων, είτε να μην πληρώνουν επειδή περίμεναν μια ρύθμιση κάθε τόσο, θα είναι μέτρα, τα οποία για εμάς θα τηρηθούν με αυστηρότητα, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι για τα ταμεία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και από την άλλη πρέπει να βρεθεί τρόπος για τόνωση της ανάπτυξης και ενίσχυση της απασχόλησης. Θα προχωρήσει η ιστορία με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 65.000 ανέργων;»

    Γ.ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: « Θα ξεκινήσει μέσα στον μήνα αυτό, θα υπάρξει διάταξη στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά μέσα στο μήνα αυτό, θα υλοποιήσουμε και άλλα προγράμματα, τα οποία θα έχουν ως στόχο την ανάσχεση των απολύσεων.»

    Είδηση: 34025

    [06] Σεισμική δόνηση 6,4 Ρίχτερ στην Ταϊβάν

    Πεμπτη, 04 03 2010 08:51

    Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε στις 8.18 το πρωί (τοπική ώρα) την Ταϊβάν. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 11 τραυματίες κυρίως από πτώσεις αντικειμένων και αρκετές υλικές ζημιές, όπως καταρρεύσεις κτηρίων και πυρκαγιές σε εργοστάσια. Το επίκεντρο του σεισμού, που είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, εντοπίστηκε σε οροσειρά κοντά στην πόλη Καοσιούνγκ στο νότιο τμήμα της χώρας.

    Εντεκα τραυματίες

    Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πρωτεύουσα Ταϊπέι, όπου κτίρια ταρακουνήθηκαν για αρκετά λεπτά και χιλιάδες άνθρωποι πανικόβλητοι έσπευσαν να βγουν στους δρόμους.

    Λόγω του σεισμού, ανεστάλησαν όλες οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

    Προκλήθηκαν επίσης φωτιές σε εργοστάσια, ανάμεσά τους και σε μία υφαντουργία ενώ τουλάχιστον 16 ανελκυστήρες κόλλησαν παγιδεύοντας ανθρώπους.

    Το σεισμό ακολούθησαν 14 μεγάλοι μετασεισμοί, επτά εκ των οποίων μεγαλύτεροι των 4 βαθμών Ρίχτερ.

    Σεισμογενής περιοχή

    Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις είναι συχνές στην Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή στην λεκάνη του Ειρηνικού.

    Ένας από τους χειρότερους καταγεγραμμένους σεισμούς είναι αυτός του Σεπτεμβρίου του 1999, όταν σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στοίχισε τη ζωή σε 2.400 ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές.

    Πηγή: Reuters - AFP

    Είδηση: 34018


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 March 2010 - 11:03:21 UTC