Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Παγκόσμια η κρίση, αλλά και οι προσπάθειες αντιμετώπισης
  • [02] Πρόταση Ρεν για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο
  • [03] Π. Κουκουλόπουλος: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουν τελειώσει τα ψέματα, έχει λήξει ένα μοντέλο, του να ζούμε με δανεικά.»
  • [04] Ισόβια σε 33χρονο επειδή δολοφόνησε νεαρή που γνώρισε στο Facebook
  • [05] Νέο τεστ αίματος για τη διάγνωση της νόσου Alzheimer
  • [06] Greenpeace :Ψάρια και θαλασσινά στο «κόκκινο»!
  • [07] Λοβέρδος: Δεν κόβονται τα επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα
  • [08] Δίνουμε μάχη για το ΕΣΥ
  • [09] Πάγωμα μισθών στο δημόσιο και στην Πορτογαλία
  • [10] Σπάρτη: Δικογραφία σε βάρος δέκα παιδιών για εμπρηστική επίθεση Σπάρτη
  • [11] ΕΟΤ : Καλημέρα το νέο σύνθημα της διαφημιστικής καμπάνιας για το 2010
  • [12] Ε. Στυλιανίδης: «Αντί να είναι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης το να οργανώσει την εύρυθμη λειτουργία, είναι το πώς θα σπιλώσει την
  • [13] Ικανοποίηση ΝΔ για τις δηλώσεις Σαρκοζί
  • [14] Ν.ΜΠΙΣΤΗΣ:«Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας δίνει μια σκληρή μάχη -σε αντίξοες συνθήκες- στο εξωτερικό, καλό είναι να μην έχει εσωτερικούς
  • [15] Έκλεισαν τα σύνορα μεταξύ Ισπανίας -Γαλλίας εξαιτίας της χιονόπτωσης
  • [16] Μερική απαγόρευση στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου - Κλειστό και το πορθμείο
  • [17] Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων
  • [18] Χαμηλότοκα δάνεια για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις

    [01] Γ. Παπανδρέου: Παγκόσμια η κρίση, αλλά και οι προσπάθειες αντιμετώπισης

    Δευτερα, 08 03 2010 19:00

    Σημαντικές συναντήσεις πραγματοποιεί στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, δίνοντας ευρύτερες διαστάσεις στην επίσκεψή του, αφού όπως τόνισε σε ομιλία του, η κρίση έχει παγκόσμιες διαστάσεις και δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή. Αύριο Τρίτη ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) θα συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον.

    Μιλώντας στο ίδρυμα Μπρούκινγκς, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση είναι παγκόσμια και όχι μόνο ευρωπαϊκή και δεν είναι μόνο η Ελλάδα που δοκιμάζεται οικονομικά, με συνέπεια να απαιτείται συνεργασία και των δύο πλευρών του Ατλαντικού, ώστε να αντιμετωπιστεί. Θεώρησε επίσης ότι στις συνθήκες αυτές δίνεται η ευκαιρία, ειδικά στην Ελλάδα, να εκσυγχρονίσει και να αναζωογονήσει τους μηχανισμούς διοίκησης και ανάπτυξης.

    O πρωθυπουργός έκανε λόγο για αλληλοεξαρτώμενες αγορές και πολυπλοκότητα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, που πρέπει να οδηγήσει σε βαθιές και θαρραλέες αλλαγές, ώστε να ελέγχεται η παγκόσμια ισχύς των αγορών.

    Καλώντας τις χώρες του G20 να ηγηθούν των προσπαθειών αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας στις αγορές, πριν εκδηλωθεί μια δεύτερη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Χρειαζόμαστε ξεκάθαρους κανόνες όσον αφορά τις ανοικτές, ακάλυπτες πωλήσεις και τα credit default swaps. Ελπίζω ότι θα υπάρξει θετική απάντηση από αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού, ώστε να προωθήσει αυτήν την πρωτοβουλία στο G20. Αν υπάρξει μετάσταση της ευρωπαϊκής κρίσης, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση με επιπλοκές αντίστοιχες της κρίσης που προκλήθηκε με αφετηρία τις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια".

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός, μίλησε για το μετεκλογικό τοπίο, όπου ανακάλυψε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν ουσιαστικά διπλάσιο, από ό,τι έλεγαν οι προκάτοχοί του στα ελληνικά κόμματα και τον λαό αλλά και στις ευρωπαϊκές αρχές. Παράλληλα, ότι δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που μαστίζουν την Ελλάδα και τα οποία οι Έλληνες πολιτικοί είχαν αποφύγει να αντιμετωπίσουν όλα αυτά τα χρόνια.

    Τέλος κάνοντας αναφορές στα επώδυνα αλλά αναγκαία, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα, τόνισε οτι στοχεύει στην αντιμετώπιση όχι μόνο του ελλείμματος του προϋπολογισμού, αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Χτυπώντας το καμπανάκι για το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης, ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι συζήτησε για την αντιμετώπισή της με την καγκελάριο Α. Μέρκελ της Γερμανίας, τον πρόεδρο Σαρκοζί της Γαλλίας και τους πρωθυπουργούς Μπράουν της Μεγάλης Βρετανίας και Θαπατέρο της Ισπανίας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Κρίσιμες επαφές Παπανδρέου στις ΗΠΑ Είδηση: 34115

    [02] Πρόταση Ρεν για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

    Δευτερα, 08 03 2010 15:20

    Στην απόφαση της δημιουργίας ενός μηχανισμού στήριξης των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, φαίνεται να προσανατολίζεται η Ε.Ε, μετά τον αντίκτυπο που είχε στην Ευρωζώνη η περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

    Η πρόταση Ρεν

    Συγκεκριμένα, πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ως μηχανισμού στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης επεξεργάζεται η Κομισιόν σε συνεργασία με το Eurogroup και με τις χώρες του ευρώ, όπως δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλφατάζ.

    Ο Αμ. Αλφατάζ σημείωσε ότι παράλληλα, η Επιτροπή ετοιμάζει πρόταση για την ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την επιτήρηση των χωρών της ευρωζώνης, «ούτως ώστε περιπτώσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, να μην ξανασυμβούν».

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι σχετικές προτάσεις θα υποβληθούν κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας.

    Η υλοποίηση και ο σκοπός

    Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις, που αφορούσαν τη λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, καθώς η Επιτροπή βρίσκεται στο πρωταρχικό στάδιο διαβούλευσης με τις χώρες του ευρώ και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Αμ. Αλφατάζ αρκέστηκε να πει, ότι ο χαρακτήρας του εν λόγω μηχανισμού θα είναι προληπτικός και παρεμβατικός, όταν χρειάζεται.

    Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της Επιτροπής για τη σύσταση ενός ΕΝΤ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ως εκ τούτου ο σκοπός δεν είναι να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, αλλά να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ. «Όπως έχει πει ο Επίτροπος Ρεν, από την ελληνική κρίση διδαχθήκαμε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε ο Αμ. Αλφατάζ.

    Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

    Συντονισμό για το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, πρότεινε η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Όπως ανέφερε η κ. Μerkel: "Το ερώτημα είναι: Τί μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει τον εαυτό της; Νομίζω ότι πρόκειται για καλή ιδέα", θα πρέπει να διευκρινιστούν θέματα όπως ποιος θα συνεισφέρει στο Ταμείο και πόσο ανεξάρτητο θα είναι. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς να αλλάξει η συνθήκη (ΕΕ). Θα χρειαστεί αλλαγή της συνθήκης".

    Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα ανάληψης δράσης για την Ελλάδα, λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον η ανάληψη δράσης. "Ευτυχώς, δεν τίθεται άμεσα θέμα αδυναμίας πληρωμών", δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Merkel.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ- ΝΕΤ Είδηση: 34104

    [03] Π. Κουκουλόπουλος: «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουν τελειώσει τα ψέματα, έχει λήξει ένα μοντέλο, του να ζούμε με δανεικά.»

    Δευτερα, 08 03 2010 15:21

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά και το Δημήτρη Χόνδρο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Οι πολίτες, ναι μεν, λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και σκληρά, ωστόσο τα κρίνουν αναγκαία.»

    Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Η κοινωνία δείχνει μία απίστευτη ωριμότητα. Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε όλοι, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην Κυβέρνηση, ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο. Οι πολίτες θέλουν, γρήγορα, να δουν διεύρυνση του βάρους, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Αυτό το πράγμα θα το αποτυπώσουμε, πρώτα από όλα, με το φορολογικό. Στη συνέχεια, με πολιτικές που έχουν να κάνουν με το φάρμακο. Όλοι καταλαβαίνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει από τη μια μέρα στην άλλη ένα κλικ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αποτέλεσμα των μέτρων σημαίνει να μην παγώσει η αγορά, αλλά και να μην αυξηθεί η ανεργία.»

    Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Σ' αυτό υπάρχουν δύο απαντήσεις. Η μία λέγεται απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. Το νομοσχέδιο εισάγεται για πρώτη συζήτηση την Τετάρτη, όπου πρόκειται να κάνουμε τη δέουσα συζήτηση με τους δέκα, περίπου, συλλογικούς εκφραστές που έχουν σχέση με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Το δεύτερο, όμως, που θέλω να σας πω, είναι ότι όλα τα μέτρα που λάβαμε πρέπει να τα αποτιμήσει κανείς και σε σχέση με το πρόβλημα ρευστότητας. Είναι η μαγική λέξη που είπατε. Σήμερα οι τράπεζες δίνουν ακόμα και στις πιο υγιείς επιχειρήσεις λεφτά. Επιχειρήσεις και εταιρίες που έχουν και μεγάλες καταθέσεις στην ίδια τράπεζα, δεν τους ανοίγουν λογαριασμό οι τράπεζες. Τα μέτρα σωτηρίας της πατρίδας, στην κυριολεξία, είχαν να κάνουν με το ότι οι τράπεζες αντιμετώπιζαν απειλή, πραγματικά, κατάρρευσης και το βλέπουμε εδώ και μήνες με το στέγνωμα, κυριολεκτικά, της αγοράς.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Διαφωνείτε και με τις ενστάσεις που διατυπώνονται στο εσωτερικό του κόμματος.»

    Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Πρέπει να δείξουμε ωριμότητα. Δεν έχει ευτυχίσει κανένας μας με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, προφανώς. Καθώς διάβαζα, λέξη- λέξη, το νομοσχέδιο, πριν πάμε να το ψηφίσουμε, πολλές φορές ανατρίχιασα. Έλεγα, Θεέ μου τι πάμε να ψηφίσουμε! Ωστόσο, πρέπει να απαντήσουμε σε ένα ερώτημα. Υπήρχε άλλη διέξοδος; Υπάρχει άλλη πρόταση, εδώ που έχουμε φτάσει; Δηλαδή, με την απειλή χρεοκοπίας, είναι σα να δείχνουμε την πόρτα της εξόδου στη νέα γενιά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουν τελειώσει τα ψέματα, έχει λήξει ένα μοντέλο, του να ζούμε με δανεικά, με το οποίο πορευτήκαμε επί 35 χρόνια από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Εγώ απευθύνω έκκληση στην κοινωνία, να βάλει πλάτη, όχι πιστεύοντας έτσι γενικά και αόριστα σε κάποιο δόγμα. Ο Πρωθυπουργός, ο κος Γ. Παπανδρέου, στις 2 Μαρτίου, εκφώνησε μια ομιλία, που στο χέρι το δικό του και το δικό μας, όμως, όλων των στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι να αποδειχθεί ιστορική. Για πρώτη φορά εκφωνήθηκε, με σαφήνεια, καθαρότητα και ειλικρίνεια στα όρια της ωμότητας, το πρόβλημα της χώρας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ναι αλλά πληρώνουν οι ίδιοι πάλι.»

    Π. ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Πληρώνουν αυτοί που καταρχήν έχουν το χαρακτηριστικό της ασφάλειας στην εργασία. Εκεί που είναι πραγματικά κόκκινη γραμμή είναι ο ιδιωτικός τομέας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχθούμε να πάνε εκεί τα μέτρα, και την ίδια ώρα πρέπει να έχουμε την απαίτηση να πάνε και στα άλλα στρώματα. Και αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Φυσικά και δεν είναι σοσιαλιστικά τα μέτρα, εγώ όμως θα πω ότι είναι πατριωτικά τα μέτρα. Θα πρέπει να ανέλθουμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Προσωπικά, σε ό,τι με αφορά, δεν επιθυμώ να καταγραφώ εγώ και η γενιά μου, ως μια γενιά, η οποία έζησε καλά εξαιτίας των προηγούμενων και σε βάρος των επόμενων. Είναι ώρα ευθύνης λοιπόν. Πρέπει να την πάμε ως το τέλος. Είναι πολύ καθαρό αυτό που μας λένε οι πολίτες: «Είμαστε μαζί σας, αλλά ως το τέλος.» Είδηση: 34103

    [04] Ισόβια σε 33χρονο επειδή δολοφόνησε νεαρή που γνώρισε στο Facebook

    Δευτερα, 08 03 2010 19:08

    Ένας 33χρονος άνδρας καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη για την απαγωγή, το βιασμό και τη δολοφονία μιας έφηβης την οποία είχε γνωρίσει στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

    Ο Πίτερ Τσάπμαν παρέσυρε το θύμα του, την 17χρονη Άσλεϊ Χολ, καθώς παρουσιάστηκε ως σπουδαστής. Ο δικαστής Πίτερ Φοξ του πρωτοδικείου του Μίντλεσμπρο δήλωσε ότι ο Τσάπμαν θα πρέπει να εκτίσει τουλάχιστον 35 χρόνια στη φυλακή.

    Η νεαρή κοπέλα είχε βρεθεί νεκρή τον περασμένο Οκτώβριο σε ένα αγρόκτημα κοντά στο Σέτζφιλντ του Ντέρχαμ.

    Ο Τσάπμαν γνώρισε την Χολ στο Facebook και της έδωσε ψεύτικα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι ονομάζεται Πίτερ Καρτράιτ και είναι 19 ετών. Έγιναν φίλοι, επικοινωνούσαν μέσω του διαδικτύου και τελικά κανόνισαν να συναντηθούν στις 25 Οκτωβρίου. Μάλιστα, επειδή η Χολ περίμενε κάποιον νεαρό, της είπε ότι θα έστελνε τον πατέρα του για να την παραλάβει. Όταν η ανυποψίαστη κοπέλα μπήκε στο αυτοκίνητό του, τη βίασε και τη στραγγάλισε.

    Ο Τσάπμαν είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για σεξουαλικό αδίκημα, όταν, σε ηλικία 19 ετών, είχε βιάσει δύο ιερόδουλες με την απειλή μαχαιριού. Είδηση: 34116

    [05] Νέο τεστ αίματος για τη διάγνωση της νόσου Alzheimer

    Δευτερα, 08 03 2010 19:01

    Υγεια

    Με μία ειδική εξέταση αίματος μπορεί πλέον να γίνεται η διάγνωση της νόσου Alzheimer. Πρόκειται για ένα τεστ, το οποίο δημιούργησαν Νορβηγοί επιστήμονες και ελέγχει 90 γονίδια στο DNA. Η εξέταση δείχνει αν το άτομο, που υποβάλλεται σε αυτήν, έχει γονίδια τα οποία συμβαδίζουν με τα γονίδια των πασχόντων από Alzheimer.

    Το τεστ δημιουργήθηκε ύστερα από έρευνα σε 400 ασθενείς με Alzheimer και σε 400 υγιείς, η πιθανότητα της διάγνωσης είναι 88% και ήδη υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Στη Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει το τεστ στην Αθήνα, το κόστος του είναι 90 ευρώ και δεν καλύπτεται προς το παρόν από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το τεστ, καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών που οδήγησαν στη δημιουργία του, θα παρουσιαστούν στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Νόσου Alzheimer, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 10 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

    «Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000 ασθενείς με άνοια, στην Ευρώπη 7.300.000 και παγκοσμίως 28.000.000. Οι αριθμοί αυτοί θα τριπλασιαστούν ως το 2050, λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Ποσοστό 50-60% του συνόλου των ανοϊκών πάσχουν από τη νόσο, η οποία εξελίσσεται σε διάστημα 8-9 χρόνων», ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το συνέδριο.

    Η κα Τσολάκη επισήμανε ότι μπορεί πλέον να γίνεται έγκαιρη διάγνωση της νόσου Alzheimer χάρη στις δυνατότητες που παρέχει η μαγνητική τομογραφία και η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ).

    Εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη έρευνα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου και της Γ΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ έδειξε συσχετισμό του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με τη νόσο Alzheimer. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι το 88% των ασθενών με Alzheimer, οι οποίοι μελετήθηκαν ήταν θετικό στο ελικοβακτηρίδιο.

    AΠΕ Είδηση: 34114

    [06] Greenpeace :Ψάρια και θαλασσινά στο «κόκκινο»!

    Δευτερα, 08 03 2010 18:47

    Η κόκκινη λίστα της Greenpeace για τα ψάρια και τα θαλασσινά αποκαλύπτει ότι τα τελευταία αλιεύματα που έχουν απομείνει στους ωκεανούς βρίσκονται σήμερα στα ψυγεία και τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η λίστα αυτή έρχεται να καλύψει το κενό ενημέρωσης των Ελλήνων καταναλωτών, που μέχρι σήμερα δεν είχαν καμία απολύτως πληροφορία σχετικά με την κατάσταση των πληθυσμών ή τον τρόπο αλιείας των ψαριών και θαλασσινών που αγοράζουν.

    Σήμερα, τα τρία τέταρτα των ιχθυαποθεμάτων διεθνώς είναι υπεραλιευμένα και απειλούνται άμεσα, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης ή έχουν ήδη εξαφανιστεί. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν ψάρια, όπως ο τόνος και ο μπακαλιάρος, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν μειωθεί κατά 90%. Τα στοιχεία αυτά έχουν οδηγήσει τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι πιθανό να εξαφανιστούν πλήρως από τις θάλασσες και συνεπώς από τη διατροφή μας.

    Μπροστά στον ορατό κίνδυνο κατάρρευσης και των τελευταίων ιχθυοπληθυσμών λόγω της υπεραλίευσης και των καταστροφικών μεθόδων αλιείας, η Greenpeace στοχεύει όχι απλά να αναδείξει τους κινδύνους της μη βιώσιμης αλιείας, αλλά και να τονίσει την ανάγκη προώθησης βιώσιμων αλιευτικών μεθόδων για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου. Στην προσπάθεια αυτή, τα σούπερ μάρκετ μπορούν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο, θεσπίζοντας πολιτικές προμήθειας βιώσιμων αλιευμάτων. Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν από πού προέρχονται τα ψάρια και τα θαλασσινά που καταναλώνουν και θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν υπεύθυνες επιλογές. Το παράδειγμα αυτό έχουν ακολουθήσει ήδη πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

    "Αν συνεχίσουμε να λεηλατούμε τους ωκεανούς, σύντομα στις θάλασσες δε θα έχει μείνει ούτε λέπι και τα μόνα θαλασσινά που θα έχουν απομείνει για να καταναλώσουμε θα είναι οι... τσούχτρες. Η προστασία της θάλασσας περνάει και από το πιάτο μας. Για να μπορούμε όλοι να κάνουμε υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές, πρέπει τα σούπερ μάρκετ να διασφαλίσουν ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά που διαθέτουν έχουν αλιευθεί με βιώσιμο τρόπο", δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.

    Τα περισσότερα από τα αλιεύματα που καταναλώνουμε σήμερα δυστυχώς προέρχονται από αλιευτικούς στόλους ανεπτυγμένων χωρών που κυνηγούν τα τελευταία κοπάδια ψαριών στις ανοιχτές θάλασσες χάρη σε υπερσύγχρονες μεθόδους εντοπισμού, αλλά και στα χωρικά ύδατα παράκτιων και νησιωτικών κρατών. Η πρακτική αυτή επηρεάζει αρνητικά το θαλάσσιο περιβάλλον και εκατομμύρια ανθρώπους που βασίζουν την επιβίωσή τους στην αλιεία.

    Ωστόσο, ούτε και οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν λύση στα προβλήματα των ωκεανών με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα. Αντίθετα, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις θάλασσες, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

    Η Greenpeace καλεί τα ελληνικά σούπερ μάρκετ να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν μία πολιτική προμήθειας βιώσιμων αλιευμάτων, η οποία θα βασίζεται στους εξής άξονες:

    Απόσυρση των χειρότερων: απόσυρση από τα ψυγεία και τα ράφια των σούπερ μάρκετ των ειδών που κινδυνεύουν περισσότερο, ξεκινώντας από την άμεση απόσυρση των ειδών που περιλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα της Greenpeace. Τα είδη αυτά περιλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα ως αποτέλεσμα της κατάστασης των πληθυσμών τους και των συνεπειών στα θαλάσσια οικοσυστήματα από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αλίευσή τους.

    Υποστήριξη των καλύτερων: αύξηση της γκάμας των βιώσιμων αλιευμάτων που διατίθενται προς πώληση και προώθησή τους στα καταστήματα, την ηλεκτρονική σελίδα και τυχόν ενημερωτικά - προωθητικά έντυπα της εταιρίας.

    Βελτίωση των υπόλοιπων: συνεργασία με τους προμηθευτές για την προμήθεια αλιευμάτων αποκλειστικά από τους πιο υγιείς πληθυσμούς, συνεργασία με την αλιευτική βιομηχανία ή / και με επιστήμονες για τη βιωσιμότητα των αλιευτικών τεχνικών, και απόρριψη αγοράς αλιευμάτων από στόλους και προμηθευτές που δε βελτιώνουν τις μεθόδους τους

    Οι καταναλωτές που επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στην εκστρατεία για την προστασία της θαλάσσιας ζωής μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική σελίδα www.greenpeace.gr, να επικοινωνούν με τη Greenpeace μέσω email στο , μέσω φαξ στο 210 3804008, τηλεφωνικά στο 210 3840774-5, ή απευθείας στο τηλέφωνο του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών, 210 3838990.

    Τα είδη που περιλαμβάνονται στη λίστα της Greenpeace «Ψάρια και θαλασσινά στο κόκκινο» είναι ο τόνος, ο ξιφίας, η γλώσσα, το κοκκινόψαρο, ο σολομός, οι γαρίδες, ο μπακαλιάρος και ο γλαυκός ή γαλέος (γαλάζιος καρχαρίας). Για να προστατευτούν αυτά τα είδη, αλλά και ο θαλάσσιος πλούτος στο σύνολό του, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων, που θα δώσει στους ιχθυοπληθυσμούς την ευκαιρία να αποκατασταθούν. Παράλληλα, στις περιοχές εκτός των θαλάσσιων καταφυγίων, η εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων πρέπει να είναι βιώσιμη, ώστε να διασφαλίζεται ο θαλάσσιος πλούτος.

    Είδηση: 34113

    [07] Λοβέρδος: Δεν κόβονται τα επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα

    Δευτερα, 08 03 2010 17:16

    Απέκλεισε την Δευτέρα ο Υπουργός Απασχόλησης, το ενδεχόμενο να επεκταθεί στον ιδιωτικό τομέα η οικονομική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, για την μείωση του ελλείμματος. Ούτε ετέθη, ούτε τίθεται θέμα επιβολής περικοπής των επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ανδρέας Λοβέρδος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών, Δημήτρης Ασημακόπουλος τονίζοντας ότι κανένας πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, δεν πρόκειται να υπογράψει πρόταση για μείωση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Με γενική απεργία απαντούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι.

    Ουδέποτε ετέθη, αλλά ούτε και τίθεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέμα να επιβληθεί επέκταση της περικοπής των επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο υπουργών απασχόλησης της ΕΕ.

    Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα τόνισε ότι, ως υπουργείο Εργασίας, στην πρόσφατη συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν, αλλά και στις δύο συναντήσεις, που έγιναν με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα."

    Μπορεί να γράφεται στον Τύπο αλλά δεν ισχύει. Εμείς ως υπουργείο Εργασίας έχουμε κάνει τη συνάντηση με τον Επίτροπο, τον κ. Όλι Ρεν, έχουμε, δύο φορές μέχρι στιγμής, δει την Ομάδα των Επιτηρητών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα. Και θέλω να θυμίσω ότι σε ότι αφορά την περικοπή των δαπανών, πρόκειται για περικοπή δημοσίων δαπανών. Επανειλημμένα στην Ελλάδα έχω ερωτηθεί και έχω απαντήσει με τον πιο ρητό και απερίφραστο και κατηγορηματικό τρόπο ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Ούτε η ΕΕ έχει θέσει τέτοιο θέμα. Δεν ξέρω τι είπε και τι συζήτησε. Δεν έχω υπόψη μου καμία από αυτές τις λεπτομέρειες ή τις υποσημειώσεις. Εγώ γνωρίζω επειδή είδα τον Επίτροπο, επειδή ως Υπουργείο έχω σχέση, επαφή και συναντιόμαστε με την Ομάδα που ασκεί την επιτήρηση, δεν έχω σε καμία περίπτωση, σε καμία στιγμή της σχετικής συζήτησης ή των σχετικών ανταλλαγών στοιχείων, εγγράφων κλπ την παραμικρή νύξη για κάτι τέτοιο. Θέλω να είμαι σαφής", τόνισε.

    Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στο πλαίσιο του σημερινού Συμβουλίου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για "τον αγώνα, που κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και τους κερδοσκόπους", κάνοντας ειδική αναφορά στα πρόσθετα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη μετά την "τιτάνια προσπάθεια" που κάνει η χώρα, να υπάρξει θετική ανταπόκριση και έκφραση αλληλεγγύης από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ, όσο και της ευρωζώνης.

    Με απεργίες και συλλαλητήρια απαντούν οι εργαζόμενοι αντιδρώντας στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Μέχρι και αύριο απεργούν οι εφοριακοί

    δίωρες στάσεις εργασίας, από τις 10:00 έως τις 12:00 μ., πραγματοποιούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι

    μέχρι και την Πέμπτη θα μείνουν κλειστοί οι ΧΥΤΑ

    την Πέμπτη 11 Μαρτίου είναι η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ με τη συμμετοχή τραπεζοϋπαλλήλων και δημοσιογράφων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 34109

    [08] Δίνουμε μάχη για το ΕΣΥ

    Δευτερα, 08 03 2010 17:03

    Την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δέχθηκε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Η κα Ξενογιαννακοπούλου προσερχόμενη στην συνάντηση μίλησε για "μάχη που δίνουμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας" και σημείωσε ότι "ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, έχει δώσει προτεραιότητα, καθώς σε αυτόν τον τομέα είναι αναγκαίες οι προσλήψεις".

    Στήριξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας

    Η υπουργός τόνισε ότι δίδεται προτεραιότητα στη στήριξη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ανέφερε ότι λειτουργούν ήδη 83 νέες κλίνες, με στόχο τις 150 το προσεχές διάστημα.

    "...στόχος μας είναι να κάνουμε πράξη ότι η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και υποχρέωση ενός ευνομούμενου κοινωνικού κράτους" Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

    "Με το ΑΣΕΠ προχωρούμε σε γρήγορες διαδικασίες, έχουμε ανακοινώσει τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής και τις επόμενες ημέρες θα κλείσουν και για τα υπόλοιπα περιφερειακά", δήλωσε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, η οποία, μετά το τέλος της συνάντησης επισήμανε την "προσπάθεια της κυβέρνησης για την στήριξη του ΕΣΥ, ακόμη και σε μια τόσο δύσκολη δημοσιονομική οικονομική περίοδο".

    Η υπουργός Υγείας πρόσθεσε ακόμη ότι "όσον αφορά τη στήριξη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στην ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και φυσικά, στις υποδομές και στη λειτουργία των νοσοκομείων της περιφέρειας".

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση του ΕΣΥ, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι "η προσπάθειά μας επιδιώκει μια πολύ μεγάλη εξοικονόμηση στον χώρο της Υγείας, μέσα από κανόνες, εποπτεία και έλεγχο στον χώρο των φαρμάκων και των προμηθειών".

    AΠΕ Είδηση: 34107

    [09] Πάγωμα μισθών στο δημόσιο και στην Πορτογαλία

    Δευτερα, 08 03 2010 17:00

    Οικονομικά μέτρα, ανάλογα με αυτά που έλαβε η Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση, ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας με σκοπό την μείωση του δημοσίου ελλείμματος της χώρας. Συγκεκριμένα, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το πάγωμα των πραγματικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων έως το 2013 στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που ενέκρινε την Κυριακή, το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο αποσκοπεί στη μείωση του δημοσίου ελλείμματος της χώρας.

    Μείωση δημοσίων δαπανών και στην Πορτογαλία

    Το πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης 2010-13, το οποίο θα παρουσιαστεί προσεχώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικεντρώνεται "κυρίως στη μείωση των δημοσίων δαπανών", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ανακοίνωσε τις κύριες γραμμές του προγράμματος αυτού της κυβέρνησης, το οποίο αποσκοπεί κυρίως στη μείωση του ελλείμματος κάτω του ορίου του 3% του ΑΕΠ το 2013.

    Μετά την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Πορτογαλία δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από τις Βρυξέλλες και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της, το οποίο έφτασε το 2009 στο επίπεδο ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ.

    "Έως το 2013, οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν παγώσει το 2009, θα είναι κατώτερες του πληθωρισμού".

    Τεξέιρα ντος Σάντος

    Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοινώθηκαν, είναι κυρίως ο καθορισμός ενός ορίου στα κοινωνικά επιδόματα, η αύξηση της φορολογίας στα υψηλότερα εισοδήματα, όπως και μια μείωση 40% των δαπανών σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

    Η κυβέρνηση δεν προβλέπει αυξήσεις στη φορολογία με μόνη εξαίρεση τα υψηλότερα εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία θα φορολογούνται ως το 2013 με 45%, διαβεβαίωσε ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

    Σε επίπεδο εσόδων, η κυβέρνηση προβλέπει την είσπραξη 6 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω ενός "σημαντικού αριθμού ιδιωτικοποιήσεων", οι οποίες θα διευκρινιστούν αργότερα, προσέθεσε ο Τεξέιρα ντος Σάντος.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα "επιτρέψουν τον έλεγχο του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο θα αυξηθεί σταδιακά έως το 91% του ΑΕΠ το 2012, αλλά θα επανέλθει στο 89,3% το 2013".

    Ο Τεξέιρα ντος Σάντος κάλεσε εξάλλου την αντιπολίτευση να προσφέρει "διευρυμένη υποστήριξη" στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα αποτελέσει το αντικείμενο διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και το σύνολο των πολιτικών κομμάτων, προτού παρουσιαστεί στις 25 Μαρτίου στο κοινοβούλιο, όπου οι Σοσιαλιστές μειοψηφούν μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

    Σχετική είδηση: Στους δρόμους οι Πορτογάλοι για τα μέτρα λιτότητας

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34111

    [10] Σπάρτη: Δικογραφία σε βάρος δέκα παιδιών για εμπρηστική επίθεση Σπάρτη

    Δευτερα, 08 03 2010 19:37

    Δικογραφία σε βάρος δέκα παιδιών 14 έως 17 ετών και τριών ενηλίκων 18,19 και 23 ετών σχηματίζει η Ασφάλεια Σπάρτης για την εμπρηστική επίθεση σε κατάλυμα που διέμεναν δέκα οικονομικοί μετανάστες από το Μπαγκλαντές στη λακωνική πρωτεύουσα, που παραπέμπει σε καθαρά ρατσιστική ενέργεια. Όλοι εκτός από τον 23χρονο είναι μαθητές.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Αστυνομίας μετά από προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπάρτης στις 5 Μαρτίου ένα μήνα μετά την επίθεση. Στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπήρξε καμία έρευνα γιατί δεν έγινε καταγγελία από τους μετανάστες ούτε είχε κληθεί μετά τον εμπρησμό η Πυροσβεστική για να σβήσει τη φωτιά.

    Ωστόσο, είχαν πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη αντιρατσιστικές εκδηλώσεις και είχε εκδοθεί φυλλάδιο με τίτλο "αλληλεγγύη στους μετανάστες" που διανεμήθηκε στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης και αναφερόταν στον εμπρησμό.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία από το φυλλάδιο αυτό πληροφορήθηκαν οι αστυνομικές αρχές για το γεγονός.

    Οι 13 κατηγορούμενοι προσήχθησαν και εξετάστηκαν στην Αστυνομία όπου ισχυρίστηκαν ότι έβαλαν τη φωτιά χάρη... αστεϊσμού.

    Η δικογραφία όταν συμπληρωθεί θα σταλεί στον εισαγγελέα ο οποίος θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.

    AΠΕ Είδηση: 34119

    [11] ΕΟΤ : Καλημέρα το νέο σύνθημα της διαφημιστικής καμπάνιας για το 2010

    Δευτερα, 08 03 2010 19:13

    "Καλημέρα" είναι το σύνθημα της νέας διαφημιστικής καμπάνιας του ΕΟΤ για τη φετινή τουριστική χρονιά, που στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεδιπλωθεί στις αγορές του κόσμου. Σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα σήμερα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού η υφυπουργός πολιτισμού και τουρισμού Άντζελα Γκερέκου υπογράμμισε ότι για φέτος αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί το ήδη υπάρχον υλικό, το οποίο αναδιαμορφώθηκε, ανανεώθηκε και προστέθηκε σε αυτό μια απλή και καθημερινή λέξη, το "Καλημέρα".

    Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι το δημιουργικό της φετινής καμπάνιας δεν κόστισε τίποτα στα ταμεία του ΕΟΤ γεγονός που χαιρετίστηκε και από τους φορείς του τουρισμού, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Νίκο Αγγελόπουλο να τονίζει ότι επιτέλους για πρώτη φορά υπάρχει συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με την πολιτική ηγεσία στο σχεδιασμό της διαφημιστικής καμπάνιας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τη μουσική επένδυση του διαφημιστικού «Το Χαμόγελο της Τζοκόντα» του Μάνου Χατζηδάκη ο κληρονόμος, Γ. Χατζηδάκης πρόσφερε την άδεια χρήσης του έργου αφιλοκερδώς.

    Η κυρία Γκερέκου έδωσε έμφαση στη διαφήμιση μέσω του διαδίκτυου, σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει και πεδίο έντονης προβολής της διαφημιστικής εκστρατείας της χώρας μας, με την υφυπουργό να τονίζει ότι η παρουσία της Ελλάδας στους ιστοτόπους θα πολλαπλασιαστεί σε σχέση με άλλες χρονιές. Σε ότι αφορά το κόστος της διαφημιστικής προβολής της Ελλάδας για το 2010 αυτό τοποθετείται πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

    Παραμένοντας στο χώρο του διαδικτύου, στον αέρα θα είναι η ανανεωμένη πύλη του ελληνικού τουρισμού στη διεύθυνση www.visitgreece.gr μέσω της οποίας η παρουσία της Ελλάδας θα είναι ιδιαίτερη ισχυρή. Αναφορικά με τα χρέη του ΕΟΤ στα ξένα μέσα ενημέρωσης η κ. Γκερέκου ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει πληρωμές έναντι, ύψους πάνω από 20 εκατ ευρώ.

    AΠΕ Είδηση: 34117

    [12] Ε. Στυλιανίδης: «Αντί να είναι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης το να οργανώσει την εύρυθμη λειτουργία, είναι το πώς θα σπιλώσει την προηγούμενη περίοδο.»

    Δευτερα, 08 03 2010 15:16

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Παναγιώτη Τσούτσια και τον Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πώς θα πάμε έξω, θα πάμε καλά; Ποιο είναι το σχόλιό σας;»

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Είναι σαφές ότι γίνεται μια προσπάθεια να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, από τον Πρωθυπουργό, αλλά θεωρώ ότι μεγάλη απόσταση έχουμε χάσει, λόγω των χειρισμών των προηγούμενων μηνών. Αντί να είναι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης το να οργανώσει την εύρυθμη λειτουργία, είναι το πώς θα σπιλώσει την προηγούμενη περίοδο. Υπάρχει γενικευμένη αίσθηση ότι, ό,τι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας και οι Ευρωπαίοι δε μας παρατηρούν, τότε αντιλαμβάνεστε ότι τα προβλήματα αντί να επιλύονται πολλαπλασιάζονται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Διαβάσαμε χθες στη δημοσκόπηση της ΚΑΠΠΑ research, αν δε κάνω λάθος, στο ΒΗΜΑ. Εκεί ποιος ευθύνεται; Ήταν η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και μετά η κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου ήταν στο 0,4, αν δεν κάνω λάθος.»

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι κάτι που προήλθε από παρθενογένεση. Ήταν πρωταγωνιστικό στέλεχος της κυβέρνησης Σημίτη. Ενώ ο κ. Σαμαράς δεν είχε τον καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο, στην τελευταία κυβέρνηση Καραμανλή, και κυρίως, δε συμμετείχε στο οικονομικό επιτελείο που διαμόρφωνε τις πολιτικές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ποια μεγαλύτερη σπίλωση, όμως, της προηγούμενης κυβέρνησης από το «απεταξάμην» της οικονομικής πολιτικής, που είπε ο κ. Σαμαράς;»

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Ο κ. Σαμαράς έχει πολύ ξεκάθαρη θέση για το θέμα αυτό, και νομίζω ότι η θέση αυτή εκφράζει το σύνολο της Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή, δεν αρνείται να υπερασπιστεί και να αναδείξει τα θετικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης Καραμανλή. Είναι ταγμένος σε μια λογική αυτοκριτικής, όπου θα επισημανθούν τα λάθη, οι παραλείψεις, οι καθυστερήσεις, και μέσα από την αυτοκριτική θα διορθωθούν, ώστε να αποτελεί και σήμερα η ΝΔ την εναλλακτική πρόταση για τη σωστή διακυβέρνηση του τόπου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, λοιπόν, να υπερασπίζεται, δημοσίως, τα κακώς κείμενα της προηγούμενης κατάστασης, και αυτό αφορά και όλους μας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει περίπτωση να είναι υπό ομηρία ο κ. Σαμαράς;»

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, διότι η εκλογή Σαμαρά δεν είναι ένα προϊόν ισορροπιών, συμβιβασμών, ή ένα αποτέλεσμα διαδικασιών που έγιναν σε ένα κλειστό σύνολο, που μπορεί να λεγόταν κοινοβουλευτική ομάδα ή συνέδριο. Είναι εκλογή η οποία προήλθε από τη βάση του ίδιου του κόμματος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Έχετε διατελέσει στο παρελθόν συνεργάτης του κ. Καραμανλή. Μετά την ήττα του Οκτώβρη, έχετε έρθει σε επαφή; Έχετε μιλήσει μαζί του; Τι αποπνέει από αυτές τις συζητήσεις;»

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Αναμφίβολα, ο Κώστας Καραμανλής εκτιμώ ότι είναι πικραμένος, διότι δεν κατάφερε το εγχείρημα που ξεκίνησε το 2004, να το ολοκληρώσει όπως θα ήθελε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πού είναι ο πρώην Πρωθυπουργός, πού είναι ο Κώστας Καραμανλής; Γιατί δε βγαίνει να μιλήσει, να πει κάτι;»

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος, διότι είναι πολιτικό ον ο Κ. Καραμανλής, τον ξέρουμε όλοι, και αναμφισβήτητα, στις επιλογές του υπάρχει κάποιο σκεπτικό. Εκτιμώ ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει και θα το εξηγήσει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δηλαδή τον έχετε προτρέψει σε κάτι τέτοιο;»

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Αναμφισβήτητα πρέπει να μιλήσει κάποια στιγμή και να εξηγήσει κάποια πράγματα. Το θέμα είναι πότε πρέπει να το κάνει αυτό, και σε ποιο πνεύμα. Εκτιμώ ότι ο ίδιος θα το αποφασίσει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Γιατί δε βγαίνετε ανοιχτά, ως Νέα Δημοκρατία, να πείτε ότι στηρίζετε τα μέτρα;»

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Μα πιο ανοιχτά δεν μπορούμε να το πούμε. Εμείς έχουμε αποσαφηνίσει ποια μέτρα στηρίζουμε και ποια μέτρα δε μας εκφράζουν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πώς βλέπετε το έργο της κας Διαμαντοπούλου;»

    Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Έχω την αίσθηση ότι η κα Διαμαντοπούλου, η οποία είναι μια καλή πολιτικός, και πιστεύω εργατική και συστηματική, είναι στη φάση που προσπαθεί, ακόμη, να καταλάβει, να διαβάσει, να μελετήσει το Υπουργείο Παιδείας. Έχω την αίσθηση ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις παίρνει αποφάσεις και μετά πηγαίνει προς τα πίσω, ή δε συντηρεί αποφάσεις οι οποίες ήταν αποτελεσματικές.» Είδηση: 34100

    [13] Ικανοποίηση ΝΔ για τις δηλώσεις Σαρκοζί

    Δευτερα, 08 03 2010 15:13

    Τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, για τη στήριξη του ευρώ και τη μάχη κατά των κερδοσκόπων, μετά την συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, χαιρέτισε η Νέα Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Πάνος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι μετά τις συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τον Νικολά Σαρκοζί και την Άγκελα Μέρκελ, έγινε ξεκάθαρο ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί συνολικά για τα αποτελέσματα των επαφών του κυρίου Παπανδρέου, μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τον Μπάρακ Ομπάμα και την Χίλαρυ Κλίντον, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ, θα μιλήσει σε εκδήλωση γυναικών του κόμματος.

    Θετικά έκρινε τις δηλώσεις Σαρκοζί η ΝΔ.

    "Θέλουμε να χαιρετίσουμε ιδιαίτερα τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Είναι δηλώσεις που ενισχύουν τους δεσμούς πολιτικής συνοχής μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης και δίνουν την απαραίτητη εικόνα αλληλεγγύης, την οποία δεν έχει ανάγκη μόνο η Ελλάδα αλλά την έχουν ανάγκη όλοι", δήλωσε ο κ. Παπαγιωτόπουλος, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικές τις επισημάνσεις του κ. Σαρκοζί ότι από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η ΟΝΕ πρέπει να υπάρξουν θεσμοί για την προστασία του ευρώ απέναντι στις επιθέσεις κερδοσκόπων.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή, ότι ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ θα δημιουργούσε ευρύτερα προβλήματα και τόνισε ότι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που πήγε στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με τον κ. Μπαρόζο και τον κ. Μαρτένς.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί πάλι στις Βρυξέλλες στις 25 Μαρτίου για τη σύνοδο του ΕΛΚ προκειμένου να προωθήσει τις θέσεις της χώρας μας, "για να βάλει πλάτη στην Ελλάδα".

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του κόμματος για δημοσιεύματα μερίδας του γερμανικού Τύπου που περιείχαν απαράδεκτους ισχυρισμούς για την Ελλάδα και ευχαρίστησε την ελληνική ομογένεια και τα φόρουμ που απάντησαν στα συκοφαντικά και υβριστικά δημοσιεύματα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των κ.κ. Σκανδαλίδη και Παπουτσή, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως "ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι δεν έχει κατορθώσει να πείσει το ίδιο του το κόμμα για την αναγκαιότητα των σχετικών μέτρων και τη σκοπιμότητα εφαρμογής τους".

    Αντιδράσεις υπολοίπων κομμάτων

    Στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού, και τις τελευταίες εξελίξεις για την Οικονομία, αναφέρεται με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζοντας: "Η θερμή στήριξη, που προσέφεραν ο Σαρκοζί και η Μέρκελ στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει, ότι εκτός του υψηλού μεριδίου, που διεκδικούν να καρπωθούν από τη λεηλασία του ελληνικού λαού, έχουν ακόμα έναν σοβαρό λόγο να στηρίζουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Η ισχυρή απειθαρχία και πάλη των εργαζομένων στην Ελλάδα, αποτελεί κακό παράδειγμα για τους εργαζόμενους, και τους λαούς των χωρών τους, που δεινοπαθούν, απ' τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα".

    "Οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α προδιαθέτουν μια εξαιρετικά καλύτερη αντιμετώπιση απ΄ ό,τι στο παρελθόν.Το πόσο καλό θα είναι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τους χειρισμούς της δικής μας πλευράς. Ευχόμαστε και ελπίζουμε το καλύτερο δυνατό για την Ελλάδα που πρέπει να βγει νικήτρια στην ιδιότυπη μάχη απέναντι στους κερδοσκόπους", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    "Παρακολουθούμε με πολύ προσοχή το ταξίδι του Πρωθυπουργού αλλά ούτε από το Βερολίνο ούτε από το Παρίσι προκύπτει κάτι που να αλλάζει τα πράγματα για τα θύματα της βάναυσης λιτότητας που επιβλήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Απεναντίας, οι αφηρημένες φιλοφρονήσεις που έγιναν εμπεριέχουν και την συμφωνία για την επόμενη δόση μέτρων. Η αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. δεν αρκεί να είναι αλληλεγγύη μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων. Η αλληλεγγύη πρέπει να στηρίζεται σε μέτρα εξόδου από την κρίση υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων, την προστασία των κοινωνικών μας κατακτήσεων. Δεν μπορεί να είναι ένας οργανισμός που θα επιτηρεί αποτελεσματικότερα τα εκάστοτε μέτρα λιτότητας που αποκτούν οι αγορές" τόνισε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σχετικές ειδήσεις: Κρίσιμες επαφές Παπανδρέου στις ΗΠΑ Είδηση: 34102

    [14] Ν.ΜΠΙΣΤΗΣ:«Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας δίνει μια σκληρή μάχη -σε αντίξοες συνθήκες- στο εξωτερικό, καλό είναι να μην έχει εσωτερικούς περισπασμούς από το κόμμα του.»

    Δευτερα, 08 03 2010 14:27

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Γιώργο Καπόπουλο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ένα θέμα, είναι η εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση και πως μέσα από αυτή την περίοδο θα βγει το κυβερνών κόμμα;⦻

    Ν.ΜΠΙΣΤΗΣ: « Καλό είναι όταν ο πρωθυπουργός της χώρας -και εν προκειμένω ο Γιώργος Παπανδρέου-, αλλά και οποιοσδήποτε και να είναι δίνει μια σκληρή μάχη σε αντίξοες συνθήκες στο εξωτερικό, να μην έχει εσωτερικούς περισπασμούς και κυρίως να μην έχει από το κόμμα του. Αυτό δε συνιστά καμία κριτική στους κρίνοντες, έχουν δικαίωμα να έχουν οποιαδήποτε άποψη, ο καθένας έχει την ευθύνη της κρίσης του, της κριτικής του. Αυτό το τριήμερο δεν ήταν ο χρόνος για να ασχοληθούμε με τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ερώτημα που τίθεται είναι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν είναι στο χέρι ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε της κυβέρνησης. Το να αλλάξει η κυρίαρχη αντίληψη στην Ευρώπη για την ανάπτυξη, γιατί χωρίς ανάπτυξη και την καλύτερη δημοσιονομική ευταξία να πετύχουμε, τι θα κάνουμε μετά;»

    Ν.ΜΠΙΣΤΗΣ: « Ναι, βέβαια. Και να πω και κάτι, ο Σαχινίδης αυτό το οποίο είπε το οποίο προκάλεσε εκρήξεις είναι αυτό το οποίο λέτε ακριβώς, ότι είναι ψευτοδίλημμα σταθεροποίηση ή ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή εδώ που είμαστε, αν δεν υπάρξει ένα φρένο, δεν μπορεί να υπάρξει το απαραίτητο συνοδευτικό βήμα της ανάπτυξης αύριο. Και να θυμίσω ότι επειδή θα ζήσουμε προφανώς παρόμοιες - ελπίζω, όχι ίδιες καταστάσεις-, ότι όταν είχαμε την απόσυρση των προτάσεων Γιαννίτση για το ασφαλιστικό είχαμε τις εξής αλληλοδιάδοχες συνέπειες. Πρώτον, δεν λύθηκε το ασφαλιστικό, το οποίο οσονούπω εκρήγνυται, αν δεν έχει εκραγεί. Δεύτερον, οδηγηθήκαμε σε υπονόμευση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα έπρεπε να ληφθούν αμέσως μετά. Και διαμορφώθηκε η αίσθηση στην ελληνική κοινωνία ότι τώρα που μπήκαμε στην ΟΝΕ δεν πρέπει να ζοριστούμε άλλο.» Είδηση: 34098

    [15] Έκλεισαν τα σύνορα μεταξύ Ισπανίας -Γαλλίας εξαιτίας της χιονόπτωσης

    Δευτερα, 08 03 2010 18:06

    Δείτε τα video

    Μεγάλα προβλήματα στις συγκοινωνίες δημιούργησε σήμερα η χιονόπτωση στη βόρεια Ισπανία ενώ έκλεισαν προσωρινά τα σύνορα μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

    "Mέχρι να υπάρξει βελτίωση των καιρικών συνθηκών", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Καταλανικής Υπηρεσίας για την Κίνηση (SCT) τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά.

    Δεκάδες δρόμοι έκλεισαν ή η διέλευσή τους ήταν δυνατή μόνο με οχήματα που ήταν εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ αρκετά σχολεία δεν λειτούργησαν επειδή τα σχολικά λεωφορεία ήταν αδύνατο να κινηθούν.

    Στην βορειοανατολική Καταλονία η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους μείον 9 βαθμούς Κελσίου. Είδηση: 34112

    [16] Μερική απαγόρευση στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου - Κλειστό και το πορθμείο

    Δευτερα, 08 03 2010 11:56

    Μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η διέλευση, για λόγους ασφαλείας, στα φορτηγά μεγάλης επιφάνειας, τα φορτηγά κενά φορτίου, καθώς και στα δίκυκλα. Επίσης κλειστό λόγω των ανέμων, είναι και το πορθμείο Ρίου-Αντιρρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34092

    [17] Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων

    Δευτερα, 08 03 2010 14:29

    Έντονο προβληματισμό, όχι μόνο στους ιδιοκτήτες Ι.Χ που βλέπουν για μία ακόμη φορά τις τσέπες τους να αδειάζουν, αλλά και στο επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης που δέχονται καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας, προκαλεί η αύξηση της τιμής των καυσίμων στην αγορά, αφού σε κάποιες περιοχές της χώρας η αμόλυβδη έφθασε να πωλείται ακόμα και 1.60 ευρώ το λίτρο.

    Η αύξηση των τιμών στα καύσιμα εκτοξεύει και το ετήσιο κόστος χρήσης των οχημάτων και έτσι, ένα αυτοκίνητο πόλης 1.100 κ. εκ. για να κινηθεί χρειάζεται πλέον περίπου 164 ευρώ το μήνα, ενώ πριν από δύο μήνες το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνούσε τα 144 ευρώ.

    Οι υψηλότερες τιμές στο Λεκανοπέδιο

    Ν. Κηφισιά - Βύρωνας 1,539 Καλλιθέα 1,519 Αγίους Αναργύρους 1,507

    Οι φθηνότερες τιμές στο Λεκανοπέδιο

    Ίλιον 1,308 Πατήσια 1,315 Ηλιούπολη 1,319

    Περιφέρεια

    Θεσσαλονίκη οι τιμές κυμαίνονται από 1,299 έως 1,509

    Χανιά από 1,439 έως 1,579

    Ρέθυμνο από 1,50 έως 1,60

    Θεσπρωτία από 1,397 έως 1,498

    Αχαΐα από 1,320 έως 1,47

    Λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, οι οδηγοί έχουν επιδοθεί σε "σαφάρι" στην αγορά, προκειμένου να ανακαλύψουν ποιο πρατήριο έχει τη φθηνότερη τιμή ώστε να φουλάρουν το ρεζερβουάρ τους.

    Επιπτώσεις στο κόστος χρήσης

    Η αύξηση της τιμής των καυσίμων έχει εκτοξεύσει και το κόστος χρήσης των αυτοκινήτων, δεδομένου ότι οι πρόσφατες αυξήσεις έχουν εκτινάξει το ετήσιο κόστος συντήρησης των Ι.Χ.

    Σύμφωνα με τα στατιστικά, ένα μικρό όχημα πόλης κοστίζει στον ιδιοκτήτη του σχεδόν 2.000 ευρώ το οποίο μεταφράζεται σε 165 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα το κόστος για ένα όχημα με κινητήρα 1.600 κ.εκ. ξεπερνά τις 3.100 ευρώ ενώ σε ένα δίλιτρο τις 4.200 ευρώ.

    Αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους είναι πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού να κρατούν ακινητοποιημένα τα οχήματά τους στα γκαράζ ή για τις καθημερινές τους μετακινήσεις να τα αντικαθιστούν με οχήματα πόλης τα οποία καταναλώνουν μικρές ποσότητες καυσίμου.

    Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων βλέπουν πως οι αυξήσεις στις τιμές μειώνουν τη ζήτηση. Είδηση: 34099

    [18] Χαμηλότοκα δάνεια για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις

    Δευτερα, 08 03 2010 14:19

    Την έναρξη εφαρμογής δύο νέων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, για την παροχή εγγυημένων χαμηλότοκων δανείων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να αποπληρώσουν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας. Από τα δύο προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να λάβουν εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια με επιτόκιο της τάξης του 5% έως 6 % για την αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων αλλά και για την αγορά πρώτων υλών. Η κ. Κατσέλη χαιρέτησε επίσης τις κινήσεις και πρωτοβουλίες των επιχειρηματικών οργανώσεων, να προωθήσουν ενέργειες ώστε να απορροφήσουν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΦΠΑ.

    Στόχος, όπως επεσήμανε, η υπουργός Λούκα Κατσέλη, είναι να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας, να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά αλλά και να υπάρξουν ταμειακά οφέλη για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Οι λεπτομέρειες για τους όρους και προϋποθέσεις εφαρμογής των προγραμμάτων θα καθοριστούν από το ΤΕΜΠΜΕ στις 15 Μαρτίου, ωστόσο οι βασικές κατευθύνσεις όπως τις παρουσίασε σήμερα η κα Κατσέλη προβλέπουν τα εξής:

    Στα προγράμματα εντάσσονται επιχειρήσεις όλων μορφών (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ κλπ.) και των κλάδων της οικονομίας, με προϋπόθεση να απασχολούν έως 50 άτομα και ο τζίρος τους να μην υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ

    Tα δάνεια για το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς τα δάνεια κλιμακώνονται από 5.000 έως 100.000 ευρώ. Για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 5 άτομα το όριο είναι 40.000 ευρώ, από 5 - 20 άτομα 70.000 ευρώ και από 20 ως 50 άτομα 100.000 ευρώ. Για την κάλυψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές τα όρια είναι 5.000 - 300.000 ευρώ. Το επιτόκιο θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 6 % (Euribor εξαμήνου συν περιθώριο 4 ή 5 %).

    Τα δάνεια θα αντιστοιχούν μέχρι και στο 100 % των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) και τους προμηθευτές, έναντι τιμολογίων. Η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει το 80 % του δανείου και οι τράπεζες θα μπορούν να ζητούν εξασφαλίσεις από τους επιχειρηματίες έως και για το 10 %.

    Το πρόγραμμα για Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα "τρέξει" ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010 ενώ το δεύτερο πρόγραμμα, για την εξόφληση υποχρεώσεων προς προμηθευτές, ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

    Θετικές αντιδράσεις

    "Μέτρα όπως αυτά μπορούν να διώξουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές", σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, τονίζοντας ότι το 2007 το 17,5 % των επιχειρήσεων δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις καταβολής των εισφορών στον ΟΑΕΕ, ενώ το 2009 το ποσοστό ανέβηκε στο 33 % και εφέτος προβλέπεται να φθάσει στο 38 %.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης επισήμανε από την πλευρά του ότι τα προγράμματα αυτά, όπως και ο νόμος 3816 για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών αποτελούν πολύ σημαντικά εργαλεία για την αγορά.

    Την πρόθεση των τραπεζών να συνεχίζει τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος αναφέροντας ότι μέχρις στιγμής μέσω του τραπεζικού συστήματος έχουν διοχετευθεί στην αγορά περισσότερα από 5 δις. Ευρώ.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    "Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ΤΕΜΠΜΕ αποδεικνύουν πως πάνω από όλα βρίσκεται ο εντυπωσιασμός. Αφού οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες επί μήνες άκουγαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να αναφέρεται σε ένα νέο ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα αντιμετώπιζε, δήθεν, όλα σχεδόν τα προβλήματά τους, σήμερα διαπιστώνουν, πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε απλώς δύο υποπρογράμματα με εξειδικευμένη στόχευση", σχολίασε η ΝΔ.

    Ικανοποίηση Κατσέλη για τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών για το ΦΠΑ

    Η κ. Κατσέλη χαιρέτησε επίσης τις κινήσεις και πρωτοβουλίες των επιχειρηματικών οργανώσεων, να προωθήσουν ενέργειες ώστε να απορροφήσουν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του ΦΠΑ.

    "Είναι σημαντικό να στηριχθεί το πραγματικό εισόδημα και να μην περάσουν οι αυξήσεις στις τιμές. Παράλληλα, κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενεργοποιώντας ελεγκτικούς μηχανισμούς και καταναλωτικές οργανώσεις και εντάσσοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες στο Παρατηρητήριο τιμών", τόνισε σχετικά .

    Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ τόνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι δυνατόν να περάσει στις τιμές αυτήν την περίοδο, καθώς η πτώση του τζίρου είναι τόσο μεγάλη που όχι μόνο δεν επιτρέπει αυξήσεις τιμών, έστω και αν είναι δικαιολογημένες, αλλά οδηγεί και σε μειώσεις τιμών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 34097


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 March 2010 - 22:45:27 UTC